Új hozzászólás Aktív témák

• Tele von Zsinór

őstag

válasz Sk8erPeter #9922 üzenetére

A service locator patternre hozott példát, hogy hogy működik ez .NET alatt. Feltételezem, a kód C#-ból van, ott van ilyen szintaxisa a template-eknek. Első ránézésre valahol a Factory és a Dependency Injection keverékének tűnik.

Lambda, vagy más néven névtelen függvények. A php világban leginkább closure néven ismertek.

Becsatlakozva kicsit az épp folyó témába: nagyon sokáig használtam én is singletonokat, leginkább a már említett adatbázis-kapcsolat miatt, mert hogy abból legfeljebb egyet akarunk egy request során. Aztán amikor elkezdtem belemászni a tesztelésbe, meg láttam, mennyire is nehéz az ilyenekre épülő kódhoz unit testet írni (avagy: lehetetlen), gyorsan leszoktam róla.

Jelenleg a Dependency Injection a leginkább használt mintám, erre egy gyors és könnyen érthető megvalósítás a Pimple. Pár sorral megoldható, hogy a $app["log"] első híváskor példányosítsa a logger osztályt, a többi meg ugyanazt kapja vissza - mock osztályokkal innentől nagyon könnyen tudom például azt tesztelni, hogy egy service x függvénye y paraméterekkel meghívja-e annyiszor a loggert, ahányszor kell. Analóg módon az adatbázist (mondjuk $app["db"]) is le tudom cserélni a tesztek alatt egy erre tökéletes (akár tömbökkel működő) implementációra, amivel pontosan azt tudom tesztelni, amit akarok: a controllereimet.

És ez csak a felszín. Nagyon érdemes utánaolvasni részletesebben, kezdésnek Fabien Potencier cikksorozatának első két részét ajánlom.

Új hozzászólás Aktív témák