Hirdetés

2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4084) King Unique válasza Zola007 (#4074) üzenetére


King Unique
(nagyúr)

Pendrive-oknál annyira nem meglepő az ilyen... Belefutottam már olyanba többször, hogy hirtelen nem lehetett rajtuk olvasni, átnevezni pár fájt, eltűntek fájlok a mappákból, krikszkraksz karakterekből álló fájl- és mappanevek jelentek meg stb. Holott megfelelően voltak használva és szoftveresen mindig leválasztva az eltávolítás előtt. Jó esetben az előbbit egy lassú formázás megoldotta és utána újra normálisan működtek. De volt olyan is, amikor nem és egy idő után ismét jelentkeztek a problémák. Vagy hirtelen írásvédettek lettek és már nem lehetett rájuk írni, az OS is egyre kevésbé akarta felismerni őket. Ezek pedig a tönkremenetel tipikus jelei szoktak lenni... Tisztelet a kivételnek, de sok pendrive egyszerűen nem megbízható hosszabb távú használatnál és mivel SMART sincs, még az állapotukat sem lehet nyomom követni, ki tudja mikor adják be a kulcsot... A Wear Leveling, Garbage Collection, TRIM hiányáról, vagy némelyik esetleg minimális szintű működéséről már nem is beszélve és ezért sem bírják úgy a strapát, a sok írást, mint egy SSD.

Ha a tesztek nem dobnak hibát és a lassú formázás is gond nélkül lefut, akkor lehet akár tovább is használni a pendrive-ot. Viszont az előbbiek értelmében fontos adatot kizárólag csak azon eleve nem javasolt tárolni, úgy meg pláne nem, hogy egyszer már megcsuklott... Max. úgy, hogy azokról máshol vannak biztonsági másolatok. De ha van még garancia a pendrive-ra, akkor viszont nem érdemes így szórakozni vele és nyilván javasolt inkább kicseréltetni.

Az nem derült ki, hogy pontosan milyen pendrive-ról van szó, ezért annak pontos garanciaideje sem ismert. De amúgy általában 5 év garancia szokott lenni annál a gyártónál a pendrive-okra. Ha számla nincsen a vásárlásról és a vásárlás helye (bolt) sem ismert, akkor a gyártóval kell felvenni a kapcsolatot, annak a weboldalán regisztrálni és RMA ügyintézés formájában saját költségre kiküldeni a pendrive-ot. De volt olyan fórumtag, akinél elég kedvezően alakult a garanciális csere az említett gyártónál (példa).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.