Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kikinda2

tag

Köszönöm a fórumot. Itt találtam meg szinte mindent ahhoz, hogy egy külső meghajtót a MI-3RG routerhez csatlakoztathassak és a qbittorrent klienst futtathassam.

Azért leírom amit tanultam, hátha más is hasznát veszi.

Az routerre USB-n keresztül csatlakoztatott meghajtót, SSH-n való bejelentkezés után az fdisk /dev/sda paranccsal tudtam particionálni és a mkfs.ext4 -j /dev/sda1 formázni.
    (Az SSH szolgátatást a roteren a Administration - Services menüben lehet bekapcsolni.)

A routeren @attires legutolsó firmware-je van rajta.
    Ebben az USB Application - Common Setting fülön kell a 6. sorban az Entware-t engedélyezni. Ha el szeretnénk a későbbiekben érni a letöltött fájlokat SMB-n keresztül, akkor ugyanitt a Enable SMB Server? opciót is be kell kapcsolni.
    A WORKGROUP-ot, - ha a helyi hálózaton más, - be kell állítani.
    Az alatta lévő Share Access Mode: menüben a második Full access.... opciót kell választani. (Persze csak akkor, ha nem zavaró, hogy a belső hálózatról mindenki, bejelentkezéás nélkül hozzá fog férni a letöltési mappákhoz.)

Ha olyan firmware van telepítve, amibe nincsen Entware beforgatva, a telepítés innen megoldható.

Az Entware engedélyezése után szerencsés a routert újra indítani.

A qbittorrent telepítése a
    opkg install qbittorrent
    paranccsal megy.

Sajnos a nekem települő qbittorrent a webes felületére nem engedett belépni az alap jelszóval. Ezért a konfigurációs fájlt módosítanom kellett.

vi /opt/etc/qBittorrent_entware/config/qBittorrent.conf 

A [Preferences] bejegyzés után hozzá kellett adnom a következőt:

WebUI\Password_PBKDF2="@ByteArray(ARQ77eY1NUZaQsuDHbIMCA==:0WMRkYTUWVT9wVvdDtHAjU9b3b7uB8NR1Gur2hmQCvCDpm39Q+PsJRJPaCU51dEiz+dTzh8qbPsL8WkFljQYFQ==)"

Mentés után a qbittorrent a következő paranccsal indul:

/opt/etc/init.d ./S89qbittorrent start

A webes felület alap elérhetősége a router IP címe a 9080-as porton. (pl. 192.168.0.1:9080)
    név: admin
    jelszó: adminadmin
    Belépés után a qbittorrent konfigurálható.

Persze a konfigurációs fájlban egyből engedélyezhetjük a jelszó nélküli hozzáférést is ha ez megfelelőbb:
    vi /opt/etc/qBittorrent_entware/config/qBittorrent.conf

A [Preferences] bejegyzés után hozzá kell adni a következőt, persze a megfelelő helyi szubnettel:

WebUI\AuthSubnetWhitelist=192.168.0.0/24
    WebUI\AuthSubnetWhitelistEnabled=true
    WebUI\LocalHostAuth=false

A qbittorrent újraindítása

/opt/etc/init.d ./S89qbittorrent restart
    leállítása

/opt/etc/init.d ./S89qbittorrent stop

Ahhoz, hogy a qbittorrent magától induljon a Customization - Scripts menüben a Run After Router Started: script végére bemásoltam az /opt/etc/init.d ./S89qbittorrent start parancsot.
    A Run Before Router Shutdown: script végére meg a /opt/etc/init.d ./S89qbittorrent start parancsot.

Fontos még, hogy a nálam működő Windows gépek "biztonsági okból" nem engedték a jelszó nélküli SMB megosztást felcsatolni, ezért a Windows registry-t is módosítani kellett.
    Nyitni kell egy admin jogú command ablakot és ki kell adni a következő parancsokat:

reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters /v AllowInsecureGuestAuth /t REG_DWORD /d 1 /f
    reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows\LanmanWorkstation /v AllowInsecureGuestAuth /t REG_DWORD /d 1 /f

Nálam nem, de másoknál még a következőre is szükség volt, tehát a következő csak szükség esetén:
    reg add HKLM\System\CurrentControlSet\Services\NetBT\Parameters /v AllowNBToInternet /t REG_DWORD /d 1 /f
    sc config mrxsmb10 start=disabled
    reg add HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters /v SMB1 /t REG_DWORD /d 0 /f
    sc config fdPHost start=auto
    sc config FDResPub start=auto
    enable web service discovery = yes

Új hozzászólás Aktív témák