- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
bnss
veterán
Szép estét! Mai nap fellázadtak ellenem a gépek, éppen ezért most iszom egy finom sört.
-
Racecam
nagyúr
válasz
bolondember #9698 üzenetére
A zacsist?
-
Esmein
nagyúr
válasz
bolondember #9694 üzenetére
de lehet, viszont akkor nem tudom mire kell nekik a porszívó, és mi ez a dűtés borítás
-
Esmein
nagyúr
ha tippelnem kéne, mit csinál a lakótárs, akkor azt mondanám, hogy ketten porszívózzák a plafont... de inkább nem tippelek
-
(Kolombusz)
veterán
Nah, most már kezdek nagyon éhes lenni.
Ma még nem ettem semmit, csak egy kis snickerst.Mindjárt indulhatok vissza Debrecenbe, ahol még este egy hajrá tanulásban, aztán holnap lesz ami lesz.
-
bolondember
MODERÁTOR
nem gyenge mit el tudtok kattogni ezen a 2-3 kis feladványon...
-
-
(Kolombusz)
veterán
Köszi.
Az 99.9%, hogy nem lesz könnyű egyáltalán elfogadható állapotút találni.
Bár amit megyek megnézni, kívülről korrektnek tűnik, a belsejéről nincs kép és az biztos, hogy a 200-as difije van alatta, nem a 300-asé. Közel van, azért egy esélyt adok neki.Meg mutattak most egy másikat, az tényleg jó, még klíma is van benne. Csak az automata váltót ha cserélni kell, az 100k kezdésből. Tudja a fene. Lehet megnézem egyszer azt is.
-
nike_
addikt
Sziasztok!
-
7
addikt
4x9 kontra 3x12 nem lehet, mert még ott van a 6x6 is. De azt a lehetőséget írtam is.
6x7 = 42, 3x13 = 39...
De talán még a 3x14 elképzelhető a 3x13 helyett, gondolom azt akartad írni
Annak most így nem látom más alternatíváját a 6x7-en, 3x13-on és a 2x21-en kívül, tehát elméletileg az is jó. -
NoLF
veterán
válasz
(Kolombusz) #9682 üzenetére
akkor tudod, hogy milyen fába vágtad a fejszéd. már ez is dícsérendő
sok szerencsét.
-
dokar
addikt
válasz
bolondember #9679 üzenetére
nem lehet, ismét járni fog az asszony kezelésekre
-
NoLF
veterán
válasz
(Kolombusz) #9677 üzenetére
ajánlom, olvasd el eztelőbb, ha még nem tetted meg.
-
7
addikt
Idézzek a feladat végén a párbeszédből, vagy megtalálod magadtól is?
Bár igazából szarul írták le a párbeszédet... valahogy így kellett volna:Első: Nem tudom az összegüket.
Második: Tudom, hogy nem tudod. Az összegük 14 alatt van.
Első: Akkor már tudom a számokat.
Második: Most már én is.De egyébként ebben a hozzászólásban minden ott van, ami kellhet a megértéshez.
-
(Kolombusz)
veterán
holnap vizsga, aztán nyomás zőccséges mercit nézni
-
7
addikt
Hm.
Esetleg két megoldása van a feladatnak?Mod.: Nem, a 7 és 2 nem lehet megoldás, mert akkor egyből rávágta volna a szorzós srác, hogy mi a válasz, mert nem lehettek volna alternatív számpárok (egy volna, az 1 és 14, de ugye kikötöttük, hogy 1-nél nagyobb mindkét szám). Bibibiiiiiiii
-
rarri
senior tag
válasz
bolondember #9669 üzenetére
Hát, volt egy esetem 100 éve, de az nem publikus.
-
tildy
nagyúr
No , úgy néz ki a volt munkahelyem bejön a kedvesemnek is. Csak jusson be
Remélem jól sikerül a tesztje -
NoLF
veterán
ej de be vagyok zabbantva.
-
Pisztillus
senior tag
Csak ez a kifakadása... Mondjuk érthető is.
Yetike: Alapból azt használom, jó kis progi az. Csak a Vista telepítése előtt vmware-player-ben lejátszható formában sikerült lementeni az előző XP-t. Muszáj volt mindenestől, mert sok olyan adat volt benne, amit így volt a legegyszerűbb lementeni.
De most már tényleg megyek...
-
7
addikt
válasz
Pisztillus #9657 üzenetére
Próbáld meg VMware helyett a Virtualboxot. Nekem jobban bejött.
-
bnss
veterán
válasz
Valóban nagyon jó az extended desktop, notebook mellé főleg!
szerk.: Jó munkát, szólj, ha nem bírsz a routerrel!
-
7
addikt
válasz
Megkapod az engedélyem, ha gondolod
-
rarri
senior tag
válasz
Pisztillus #9651 üzenetére
Nem tudom, mi lehetett az általa említett szempont,/ én is mindig hallgatok a tanácsaira / de örülök hogy itt sokat beszélgetsz velünk.
yetike : tudom..
ui : jó munkát Piszti ! -
Pisztillus
senior tag
Ez akár aláírásba is mehetne...Én viszont megyek dolgozni. Ha a melós router is úgy akarja, még jövök...
Bon: Szerintem egy cégnek nem lehet drága, főleg, ha fontos adatokról van szó. Már csak az a kérdés, idehaza ki forgalmazza...
A két monitoros dolog nagyon jó, én már csináltam olyat is (adóbevallás miatt), hogy a 17"-os monitoron ment a Vista, mellette egy 15"-os monitoron meg vmware player-ben az XP. De néztem már így TV-t is... -
bnss
veterán
válasz
Pisztillus #9651 üzenetére
Körülnézek mi pénz kérnek érte, mert céges adatok vannak rajta.
rarri: nem olyan sok az.
Próbálok segíteni a fórumozóknak.
---
Épp extended desktopot próbálgatok Win7 alatt, egy külön monitoron csak az ON topic van, könnyű a jóhoz hozzászokni.
-
Pisztillus
senior tag
Tömören fogalmazva igyekeztem Race látókörén kívül maradni, legalábbis az általa említett szempontból. Sokszor voltam úgy, hogy egy kérdésre ugyan tudtam a választ, de nem írtam be sokadiknak, csak akkor, ha plusz információkkal tudtam szolgálni. Azután rátaláltam erre a fórumra... a többi már ismert.
Bon: Azzal nem is... És itt hagyom abba, mert aztán tényleg repülök... De rémlik, hogy annak idején rengeteg guglizással találtam ingyenes verziót is adatmentő programból, igaz memóriakártyához kellett. De biztos jön majd valaki, aki ennél többet tud segíteni.
-
rarri
senior tag
válasz
kételkedem #9648 üzenetére
Igazából off-ok azok is, csak szakmai részen.
Úgyhogy szerintem nem értékesek, inkább érdekesek .
Erre iszom is egy kávét ! -
kételkedem
addikt
A Te adatlapodon a 4 (azaz négy ) szakmai hsz igazán értékes
-
rarri
senior tag
válasz
Pisztillus #9645 üzenetére
Szia !
Most nézem, 2006 óta te hol voltál eddig ?
Részemről nagyon örülök hogy ennyit írsz mostanában.
-
7
addikt
Az mozgatott meg bennem valamit, hogy írtad, rávágták volna, ha egyértelmű lett volna a megoldás. És ugye végülis az a srác, aki tudta a szorzatot, azért nem tudta rávágni, mert több számpárral is össze lehetett volna hozni a szorzatot. Azonban amint megkapta azt az infót, hogy a számpár összege 14 alatti, már tudta, hogy melyik számpár lesz az a sok közül, ami azt jelenti, hogy csak egy számpár volt a lehetségesek közül, amelyeknek az összege 14 alatti. Ezzel az információval pedig már a másik kölyöknek sem volt olyan nehéz kikövetkeztetnie, hiszen ő ráadásul még a pontos összeget is tudta, azaz többet, mint mi, akik megkaptuk a feladatot.
-
Szép
de ezt a 13-nél nagyobb összegű szorzatot ami megegyezik a 14 alatti összegű szorzattal honnan vetted, mert ilyen alapon sok más variációt is bele lehet magyarázni.
Egyébként valószínű elfogadná, mint megoldást, sőt lehet ez lenne a megoldás.Logikai feladatokat mindig is szerettem. Főiskolán volt egy tantárgyunk MI (Mesterséges Intelligencia címén) ahol sok érdekes dolgot láttam, hallottam.
-
7
addikt
válasz
kételkedem #9641 üzenetére
Igazából az a durva, hogy nagyon hadilábon állok a számokkal, csak logikai készségem van valamennyi.
-
7
addikt
Nézzük csak. Tehát a feladat megoldása:
Ez a gondolatmenet érthetőbben, alkalmazás szintjén:
Keresek olyan 13< összegű számokat, amiknek szorzatát össze tudom hozni 13> összegű számokból is, de csak egy párból. Páros-páros kombók 13 alatt kilőve, mert ott az egyik tagot kettővel osztva és a másikat kettővel szorozva megkapom ugyanazt még kisebb összeggel. További magyarázat, ha még mindig nem volna elég tiszta.Tehát kezdjük a 14 összegűekkel:
12x2 = 24 --> 6x4, 3x8, nem jó
11x3 = 33 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x4 = 40 --> 5x8, más alternatíva nincs, ezért ez megfelel
9x5 = 45 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
8x6 = 48 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
7x7 = 49 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)15 összegűek:
13x2 = 26 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
12x3 = 36 --> 6x6, 4x9, nem jó
11x4 = 44 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x5 = 50 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
9x6 = 54 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
8x7 = 56 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)16 összegűek:
14x2 = 28 --> 7x4, más alternatíva nincs, ezért ez megfelel
13x3 = 39 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
12x4 = 48 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
11x5 = 55 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x6 = 60 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
9x7 = 63 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
8x8 = 64 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)17 összegűek:
15x2 = 30 --> 10x3, 5x6, nem jó
14x3 = 42 --> 7x6, más alternatíva nincs, ezért ez megfelel
13x4 = 52 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
12x5 = 60 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
11x6 = 66 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x7 = 70 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
9x8 = 72 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)18 összegűek:
16x2 = 32 --> 8x4, más alternatíva nincs, ezért ez megfelel
15x3 = 45 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
14x4 = 56 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
13x5 = 65 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
12x6 = 72 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
11x7 = 77 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x8 = 80 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
9x9 = 81 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)19 összegűek:
17x2 = 34 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
16x3 = 48 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
15x4 = 60 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
14x5 = 70 --> nincs 14 alatti összegű alternatív számpár
13x6 = 78 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
12x7 = 84 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
11x8 = 88 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
10x9 = 90 --> nincs alacsonyabb összegű alternatív számpár
(innentől kezdve meg ugyanaz)Tovább nem is érdemes vizsgálni szerintem, tehát megvannak a lehetséges számpárok félkövérrel kiemelve.
Ez azt jelenti, hogy mi ugyan nem tudjuk, milyen számokat kaptak a fiúk, ők viszont a meglévő információk birtokában tudják a megoldást, ugyanis ha felírják ugyanezt a táblázatot, gyerekjáték kiválasztani a helyeset a szorzat és/vagy összeg ismeretében.
-
bnss
veterán
Nagyon úgy fest a dolog, hogy komoly adatvesztés elé nézek az egyik PC-vel, ez nagyon nem hiányzott.
szerk.: 5000 közösségi hozzászólás...
-
7
addikt
Mit szólsz ahhoz a gondolatmenethez, hogy a szorzatot többféle számból lehetett összehozni, de csak az egyik lehetőség összege van 14 alatt? Azért gondolom ezt, mert akkor tudta a szorzatos srác a számokat, amikor kiderült, hogy 14 alatti az összegük. Innen meg már akkor a másik is ki tudta következtetni, hogy mi lehet az a két szám.
Ergo: két olyan max. 13 összegű természetes számot keresünk, melyek szorzatát nem lehet kiadni más max. 13 összegű természetes számból, ellenben magasabb összegűekből igen.
Ez egyben kizárja a páros-páros számpárokat, továbbá az eddigi gondolatmenet fordítottját kéne alkalmaznunk. ---> csak olyan szorzat jöhet szóba, aminek csak egy alternatív párja lehet 13 összegű számpárig.
-
Algieba
őstag
Dél van. Megyek bepakolni a táskába.
Majd este térek vissza.
Jó a webdizájnos könyv. Hasznos tanácsok olyan kezdőknek, mint én.
Szép napot!
-
MOD: Bár a sárkányos példánál lehet iker is (nem volt megadva, hogy nem lehet iker, illetve az sem, hogy 1-nél nagyobbnak kell lennie), de ott viszont nem tudom , hogy oldhatták meg a matematikusok annyi infoból.
12= 2*6, 3*4
16= 2*8, 4*4 (iker esetén)
18= 2*9, 3*6
20= 2*10, 4*5
24= 3*8, 4*6
30= 3*10, 5*6 -
Még valami, ha egyből nem tudja rávágni senki, hogy milyen szám, akkor azt jelenti, hogy a szorzat értéke nem egy helyen szerepel -> 12, 18, 20, 24, 30-as szám a szorzatos táblában, amiből nem csak egy van
12= 2*6, 3*4
18= 2*9, 3*6
20= 2*10, 4*5
24= 3*8, 4*6
30= 3*10, 5*6Rájöttem, hogy 1-nél nagyobb számnak kell lennie (yetike: 1*4 emiatt nem jó, nem akartam ikrekkel bonyolítani
-
bnss
veterán
válasz
kételkedem #9620 üzenetére
Csak műhely célokra nagyon kevés a hely.
Pisztillus: ennek örülök, hogy sikerült megnyugtatni.
-
7
addikt
válasz
bolondember #9624 üzenetére
240x320
-
Pisztillus
senior tag
No, akkor kezdek megnyugodni... Idáig meg voltam győ(ződ)ve arról, hogy nálam van a legnagyobb kupi...
-
neduddki
nagyúr
válasz
Pisztillus #9614 üzenetére
HI!
aha koszi, jobb keson mint soha megtunyi az ijjesmit
udv
neduddki
p.s. ez rendetlenseg??? kerdezz meg vkit aki mar jart benn nalam a tszcse-ben hogy ott mi van??? amugy ez meg nalam az apszolut rend fazisa:- )))
-
bnss
veterán
válasz
Szia!
Pedig ez most még nem is vészes, volt már ennél nagyobb rendetlenség is, arról sajnos nincs képi dokumentáció. Lassan ideje lenne befejezni a kis műhelyem (mondjuk ez megint pénz kérdése, mi másé lenne...
).
-
7
addikt
válasz
Nálam meg most ilyen:
[link] -
-
bnss
veterán
Így jár ez ember, ha megtudják róla, hogy konyít egy kicsit a PC-hez és az elektronikához is. A képen nem látszik, de még van egy Videoton erősítő is - feltételezhetően végfok hibás.
-
dokar
addikt
itt van egy hasonló: (de ezt se tudom)
Egy sárkány bezár börtöne két külön cellájába két matematikust, akik a cellában nem tudnak egymással beszélni.
A sárkány azt mondja, hogy ha a matematikusok nem találják ki másnap reggelig, hogy hány éves a két fia, akkor megeszi oket.
Amennyiben kitalálják, szabadok.Az egyik matematikusnak megsúgja, hogy mennyi a két fia korának az összege, a másiknak pedig ugyanezen két szám szorzatát.
Ezután a matematikusokat magukra hagyja, akik egész éjjel gondolkodnak.A következo reggelen a sárkány hívatja a matematikusokat, s kérdi tolük, hogy tudják-e már, hogy hány évesek a fiai.
Erre a matematikusok a következoket mondják:
-Én nem tudom -mondja az elso.
-Én se -mondja a második.
-Akkor én tudom - csap a homlokára az elso.
-Akkor én is - mondja mosolyogva a második.A két matematikus ezután helyes választ adott, így a sárkány kénytelen kelletlen elengedte oket.
A kérdés az, hogy hány évesek a sárkány fiai. -
Algieba
őstag
Január vége felé járunk, elvileg keményre fagyottnak kellene lennie a földnek, de nem az. Egy botot minden erőfeszítés nélkül 30 centi mélyre le tudtam nyomni. Nincs megfagyva.
Fura.
Amilyen jól indult a tél decemberben, hogy hideg volt, mostanra visszaállt az enyhe, "nem tudom milyen idő akar lenni" helyzet. Mert ez még nagyon nem a tavasz, de nem is a tél. -
AMD Power
titán
Megvan. Szerintem az autóklubnál nincs ilyen kor megkötés.
Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló