Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20184) dgyuri0123 válasza daneel_hu (#20165) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Ezért :

"Előnyök:
- A technológiából adódóan lehetővé válik a tökéletes fekete megteremtése, melynek köszönhetően a kontraszt arány “végtelen” lesz.
- Színhűségben szintén kiemelkedőek az OLED TV-k, az sRGB színteret 110-140%-ban lefedik azon belül pedig a pontosságuk 96-99% között mozog modelltől függően.
- Szintén a technológiából adódóan rendkívül vékony televíziók készíthetőek. Legjobb példa rá az LG W szériája a “tapéta tv” .

Hátrányok:
- Goshting / Beégés - Az OLED technológia egyik legtöbbet emlegetett hiba forrása amely abból adódik, hogy az egyes pixelek mögött található fényforrások eltérő ütemben öregednek. Ez azt eredményezi, hogy az egyik pixel vagy pixel csoport már nem képes ugyanazt a fényerőt kibocsájtani mint a környező pixelek. Amikor ez az állapot csak ideiglenes azt nevezzük Gosthing-nak, de ha végleges akkor beszélünk beégésről. Ezek a problémák főleg statikus tartalmaknál fordulnak elő. Például TV adó logója, korhatár besorolás jelzése, játékok HUD-ja stb… Ezen hibák kiküszöbölésére a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek. Például:
----- A pixel frissités névre hallgató eljárás mely során az elektronika megpróbálja kompenzálni az öregedést. Ez az eljárás automatikusan elindul minden negyedik működési óra után a készülék kikapcsolását követően, ezért tilos áramtalanítani a készüléket. Illetve kézzel is elinditható egy komolyabb pixel frissités, de ezt csak akkor ajánlott használni ha gosthingra illetve beégésre utaló jeleket találunk a készülékünkön.
----- A Pixel eltolás nevű funkció mint a neve is mutatja pár pixel távolságban mozgatja a képet különböző irányokba.
----- A Logo Luminance a statikus tartalmak káros hatását hivatott csökkenti az által, hogy az elektronika érzékeli hol található ilyen tartalom és annak fényerejét visszább veszi.
- Az OLED TV-k válasz ideje sajnos nem kiemelkedő, körülbelül 20ms-tól felfelé találhatóak az egyes típusok minimum értékei."

Bocs, de ez nagyon félrevezető. Ebből az összefoglalóból úgy tűnhet, sokkal több a nyűgje, mint az előnye. :K

Szerintem a mínuszok: statikus képelemek (beégésveszély), 24p mozgás (?) és pont...

Ez is elegendő annak, aki érti miről van szó. Aki meg nem érti, annak tök mindegy, mert úgyis azt szűri majd le, hogy jó a feketéje, de beég.

A többi "maszlagot" mondjuk "egyéb tulajdonságok/beállítások" alatt meg lehetne említeni. Amúgy jó összefoglaló, de mondom, félrevezető ebben a formájában...szerintem. :R

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.