- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nnorbi9
csendes tag
Szabad a villanyórának a Hensel szekrényéből hátrafelé vinni a vezetékeket? A plombán kivüli részre gondolok, felül, ahol vannak a az óra utáni kismegszakitók.
Ugyanis én arra a falra tudnám tenni az invertert házon belül, amin a villanyóra szekrény is van, csak persze a másik oldalára.
Arra gondoltam, hogy ha szabad, akkor a szekrényből átfúrunk a falon, és a másik oldalon már mehet is a vezeték az inverterhez.
Szerintem ennek nincs akadálya, hisz nem a leplombált részhez lenne hozzányúlva. -
nnorbi9
csendes tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Akkor ha jól értem, te ezzel táppal töltöd az akkut a hálózatból olyan esetben, amikor már eléggé lemerült és nem süt a nap, tehát az inverter nem tudja tölteni?
-
nnorbi9
csendes tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Pár mondatban leirnád, hogy mire jó ez a tápegység? Hogy van bekötve? Hova?
-
nnorbi9
csendes tag
Technikailag mi a különbség a Deye SE-G5.1 és az SE-F12 akkuk között? Leszámitva a teljesitményt és hogy az egyik álló, a másik fekvő.
-
nnorbi9
csendes tag
@Strezi: Mi a különbség a Deye SE-G5.1 és az SE-F12 akkuk között?
-
nnorbi9
csendes tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Ahhoz alá kéne nézni az egyik panelnek
-
nnorbi9
csendes tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
A Deye leirásában ez van:

Ezek szerint maradhatna a 15db, nem? -
nnorbi9
csendes tag
A Deye SG05 leirásában az áll, hogy a 8 kW-os esetén "Nr. of MPP Trackers: 2" és "Nr. of Strings per MPP Tracker: 1+1". Mi az az 1+1? Miért nem irtak ide kettőt?
Nekem jelenleg két sor ugyanolyan panelem van, két stringben a nyugati oldalon (15+15db 270 W, össz 8100 Wp). A Deye-re rá tudok kötni egy harmadik stringet a keleti oldalra úgy, hogy azok már modernebb 400+ W-os panelek? Mondjuk plusz 4 KW-ot, igy a max 12800 W-os határon belül lennék még. -
nnorbi9
csendes tag
Ezt a CT lakatos dolgot kifejtenéd, hogy mi ez pontosan? Ha jól tudom, akkor ez a pluszban felszerelt(?) okosmérőhöz tartozik, amit a villanyórából kijövő vezetékekre kell rátenni.
Tehát ezek szerint (minden?) hibrid inverter esetén lecserélik az invertert, kapsz akkut és egy okosmérőt?
És ha ez igy van, akkor a villanyóraszekrény és az inverter között ki kell még húzni legalább egy kommunikációs kábelt? Az én esetemben már nem biztos, hogy elfér a csatornában, de ha el is fér, akkor a többi vezeték mellett futna, igy az árnyékolás kérdéses. Továbbá, ha a jelenlegi inverter helyére teszem az újat, akkor ez a kommunikációs kábel kb 7-8 méter hosszú lenne - nem sok az? -
nnorbi9
csendes tag
válasz
Strezi
üzenetére
Ez eszembe sem jutott...
Ebben az esetben közvetlenül a villanyóra mellett (tehát fejmagasságban) lenne az inverter és az AC, DC dobozok. Ez szerintem még nem gond, viszont igy már kapná az esőt rendesen, mert az északi oldalon van. Jelenleg ugyanis a tetőkinyúlás alatt van az inverter, igy se esőt, se napot nem kap.
Valamelyik inverter leirásában láttam, hogy nem szereti, ha eső éri.... -
nnorbi9
csendes tag
Fogalmam sincs. Pont az a kérdés, hogy HV esetén szabad-e leválasztó nélkül 8-9 méteres kábelt tenni az akksi és az inverter közé. Ráadásul úgy, hogy az akksi már a házban van, tehát beltérben és emiatt kell egy födém áttörés (bár az csak egy OSB lap és egy gipszkarton lap).
Azt szeretném elkerülni, hogy ha most pályázok egy HV rendszerre, de kiderül, hogy ott is kell pl a leválasztó, emiatt a nulla önerőnek biztos lőttek, mert plusz munka lesz.
Akkor már inkább LV rendszer, ami esetében biztos, hogy hiába férek bele a 2,5 millióba, mivel kell leválasztó és az invertert is át kell helyezni az AC éd DC dobozokkal együtt, úgyis rá kell fizetnem pluszba. -
nnorbi9
csendes tag
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, mert nagyon nem tudok dönteni.
Nálam jelenleg egy 8 kW-os Growatt inverter van, két sor 270 W-os sor panellel (két külön string 15-15 db panel) a nyugati tetőn. Az inverter a tűzfalon van, tehát nagyon közel a panelekhez. A kábelek a tetőn át bejönnek a padlásra, majd ki a tűzfalon az inverterbe.
Ha ezt most lecserélem egy új (mondjuk Deye) inverterre és LV akksira, akkor mire számithatok?Ugyanis az akksit a padlástérbe nem ajánlatos tenni. Emiatt a házban levő kamrába kell tennem. Ha az új invertert a régi helyére teszem, akkor az akksihoz kb 8-9 méter kábel kell. LV esetén ahogy olvasom, ez rengeteg. Az invertert tehát be kell vinnem a kamrába. Ez a hűtőventillátor zaja miatt nem igazán tetszik, de Strezi elmondása alapján az S05 sorozat már sokkal halkabb, és meg lehet oldani elég egyszerűen, hogy halk maradjon.
Igenám, de mivel a napelemről lejövő kábelt meg kell hosszabbitani és azt be kell vinni a házba, ha jól tudom, ilyenkor már kell telepiteni plusz tűzeseti leválasztó kapcsolót, ami plusz 100+e Ft.Ha viszont egy másik invertert teszek fel HV akksival, akkor a jelenlegi kábelezés marad, csak az inverter és az akksi közé kell kihúzni a 8-9m kábelt. És ha minden igaz, akkor a tűzeseti leválasztót sem kell megépitenem. Tehát jóval olcsóbb a kivitelezés.
Bele kell számolni azt is, hogy 3-4 év múlva, amikor már bruttós leszek, a keleti tetőre is fel szeretnék tenni pluszba pár napelemet, ugyanis a jelenlegi 8 kW-os Growatt max 9400 Wp-t tud kezelni, mig az új 8 kW-os hibridek ahogy látom, már 12000-13000 Wp-t tudnak. Igy a reggeli napsütést is ki tudom használni.Nem tudom eldönteni, hogy mekkora előnnyel vagy hátránnyal járna, ha LV vagy ha HV akksit telepitenék. Szivem szerint Deye LV és kész, de félek, hogy jóval drágább az "átépités", mit egy HV esetén. Szerintetek?
-
nnorbi9
csendes tag
Teljesen kezdő vagyok akksik témában ezért lehet, hogy a kérdéseim banálisnak tűnnek, de ezt nézzétek el nekem.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy tetőtérbe bármilyen akksit lehet tenni? Ott ugye lehet akár minusz fok is. Hallottam olyan akksiról, ami fűthető. Ez általános vagy nem? Mennyire hatékony?
Másik kérdésem a zaj. Mennyire zajosak az akksik? Mitől zajosak egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Lenovo Legion 9 16" 3.2K Mini LED Laptop! i9-13980HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Xiaomi Watch 2 2027.04.09-ig Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 15" MacBook Air M3 16GB RAM/ 512GB SSD - 27% ÁFA (0424AB)
- MSI Gaming Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1TB - Win11 - RTX 4060 - 2,5 év gari
- AOC Q27G4XF 27 2560x1440 QHD Monitor 2026.10.27-ig Garancia Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Geresics