Új hozzászólás Aktív témák

• kardkovacsi

senior tag

Azt figyeltem meg, hogy itt mifelénk elég erős korreláció van aközött, hogy épp mennyire van áram többlet az országban (értsd olcsó a hupx-en az áram) illetve mennyi az aktuális AC feszültség. Ha olcsó áram jellemzően magasabb ha drága akkor meg alacsonyabb.
    Na és itt jön a logikus de azért összeesküvés elmélet szagú elméletem, mivel bizonyítani nem tudom.

Szóval ha kell az áram a szolgáltatónak akkor nagyfeszültségű vezetékeken kicsit alacsonyabb feszültséget állít be (ez mondjuk kérdés, hogy egyáltalán tud-e ezzel játszani) így a kisfeszültségen is lejjebb mennek a feszültségek, azaz kevesebb inverter old le túlfeszültség miatt. A másik oldala ennek meg az, hogy kicsit feljebb engedi a feszültséget a nagyfesz vezetéken így a trafó körzetekből nem tud "kimenni" az áram, mert ahhoz, hogy áttolja rajta az inverter 253 fölé kéne mennie. Így nem kell a nulla forintos áramot "átvennie" mivel rengeteg inverter lekapcsolja magát.

Igazából onnan jött a dolog, hogy többször megfigyeltem, hogy nálunk ilyenkor, hét közben, felhőtlen időben 238 és 242 között vannak a fázis feszültségek, viszont hétvégén, amikor mindenki otthon is van, azaz nagyobb a fogyasztás is, simán elmegy 247-249 közé. Ha nem lenne vastag földkábel, meg közel a trafó, szerintem simán leverné nálunk is a 253V az invertert.
    Most is 240 környékén vannak az AC feszültségek, pedig hétágra süt a nap.

Új hozzászólás Aktív témák