Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
senki68
senior tag
válasz
Andras6800 #43942 üzenetére
Na kb ennyit használom az Appot
Kösz. Mindjárt megnézem, hogy is működik.
17K inverterhez 3X25 amper elég.
-
senki68
senior tag
válasz
gorbep #43941 üzenetére
Távolról tud párosítani.
Próbaüzem termelt mennyisége az inverter teljesítményétől függ. Érdemes kora reggeli vagy késő esti órában próbálni mikor már minimálisat termel.
Egyébként éjszaka mindent be lehet állítani csak párosítani nem lehet.
Amúgy meg ha már van egy üzemelő rendszered, nem tudják , hogy melyik mennyit termelt. -
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #43940 üzenetére
Ez látszik a mySolarEdge papban is, ha ba felül kinyitott menüben rámész az Inverterállapotra és beolvasod a QR kódot. Szerintem nem Setapp-al olvasta ki, azért nem tudja állítani.
Telepítőt kell megkérni szerintem, hogy állítsa át.Mondjuk én full nem értem, hogy a 100%-ot miért kellett átállítani amúgy.
Nem lehet, hogy nem 17 kW-os, hanem 10 kW-os az inverter mégis (SE17K helyett SE10K).
Ahhoz már kell 3x32A, ha jól látom. -
gorbep
senior tag
Meglévő 4.5 Fronius Symo 4,5 kWp rendszerem mellé ma felkerült végre az SE17K 20db Jinko N 400W panellel. Sajnos mire minden elkészült, már lement a horizonton a nap, és az SE 15 perces firmware frissítéssel kezdett, és mire a az opti felismeréshez jutottunk már nem talált optit. A kivitelező kérte hagyjam bekapcsolva, mert a WiFi-t még engedte beállítani, és már online-ban van. Így lehet hogy tudják távolról is konfigolni, és nem kell visszajönniük csak emiatt.... Ez világos, csak kérdés hogy egy ilyen meglévő inverter melletti bővítésnél mi fér bele a próbaüzem fogalmába... Nem szeretném nem szabályos vételezés miatti bírsággal kezdeni a beüzemeléskor/átvételkor az új rendszer pályafutását... E-on Dunántúl, Smart mérő mobile adatkapcsolattal
Minden tanácsot megköszönnék... tudom az ő bajuk, de nem szeretném szivatni őket, rendesek voltak és szépen dolgoztak...
-
Gyuc
aktív tag
Sziasztok,
Valamilyen csoda folytán jön az Eon csapat telepíteni illetve hétfőn a vezető felmerni a terepet. Így még bele tudok férni talán az oftbe. Régebben olvastam róla de lenne kedves valaki pár szóban leirni mire kell figyelni illetve megbeszélni? Pl. Ha lapos betoncserep be kell e flexelni a konzolok helyet? Sima sungrow 7kw rendszer lesz 405os panelekkel 45fokos tető déli fekvés.
Előre is köszönöm a tippeket. -
HunChris
senior tag
Érdekes cikk: Elon Musk fosszílis kiváltása. [link]
Bár szerintem teljesen jelenleg nem lehet. -
ratkaics
senior tag
válasz
senki68 #43931 üzenetére
Megnéztem az invertert a telós appal közvetlenül a saját wifijére kapcsolódva. Itt látszik, hogy 10,6kW-ra van korlátozva. Ezt én át tudom valahogy állítani?
-
senki68
senior tag
válasz
ftamas0201 #43925 üzenetére
Nyugodtan nyaggathatod a kivitelezőt, mert ha megszerkesztette a tervezőben, akkor az még mindig ott van neki. Csak a linket kellene elküldenie. Automatikus mailban.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
senki68 #43924 üzenetére
Na még jó hogy megkérdeztem, googleban az össze kép meg ilyesmi 0 fokkal számol a délnek és -90 a kelet. tök fura
A kivitelezőtől egy pdf-ben kaptam ezeket meg sajnos nem linket, pedig érdekelne az is
Akkor viszont nagyjából gondolkodhatok az ajánlatban adott értékekkel, jobb lenne a link mert ott biztos a grafikonban pontosan látnám hogy havi szintre lebontva hova képzeli el a kWh értékeket, de ezzel már nem bolygatom a kivitelezőt hogy augusztusit küldje el, utólag meg gondolom nem is látnám -
senki68
senior tag
válasz
ftamas0201 #43923 üzenetére
Azimut 180 az dél.
147 és 152 között minimális a különbség. A tető dőlésszögének is minimális az eltérés, éves előrejelzésben minimális lesz a különbség. Ezek hibahatáron belül vannak.Küld el a linket, a tervezetnek, mert gondolom mailban kaptál egy linket.
A rendszered is beteheted ha nyilvánossá van téve.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Azimuth meghatározásban.
Ugye még rendszertelepítés előtt megkaptuk a várható termelési dolgokat tervezve havi szintre bontva stb.. Viszont abban Azimuth 152 fok van megadva, tető dőlésszögnek meg 43 fok.
Most megmértem a tető dőlésszöget, 40 fok tű pontosan, az azimuth-ot pedig a google-ban annyi változatot látok meghatározásra hogy hihetetlen így fingom sincs hogy mennyi nekem, de gyanítom hogy tuti nem 152 fok az.
Telefon iránytűvel megmértem a ház pozícióját és az Dél és kelet között van, pontosan 147fokot mutat (144-147 között ugrálva).
Erről bedobom a képernyőképet.
[kép]Mennyivel kéne számolnom? Jól saccolom hogy ez inkább azimuth-ban olyan -45fok körül van?
A tervben ezek az értékek szerepelnek: (10 helyett végül 8kw inverter lett, de ez nem is lényeges)
Szeretném használni ezt a https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html weblapot hogy csak egy megközelítő képet kapjak, mit tervez velem az évre úgy nagyjából a dolog, persze ha az eon is úgy akarja és végre elhárítja a magas feszültség problémát amit elismertek mérések alapján, mert addig napos időben csak a fele termelés jön össze sajnos ha egyáltalán a fele megvan...
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Novemberben lett bővítve a napelemes rendszerünk 10kW-ról 15kW-ra. Az invertert nem kellett cserélni, mert 17kW-os van fent.
Most, hogy kicsit komolyabban is tud sütni a nap észrevettem, hogy 10,6 kW-nál "levágja" a termelést az inverter.
Nézegettem, de az applikációban a helyszín részleteinél ott van, hogy a max teljesítmény 15kW, de azt nem tudom, hogy az inverterből kiolvasott érték-e vagy csak manuálisan van beírva.
Meg tudom azt nézni valahogy, hogy mi van beállítva az inverteren a valóságban? (SolarEdge) -
törölt tag
Köszi az infót ZeeZee.
-
drdr
senior tag
MVM most utalta a túltermelés után járó összeget. Egy hónapja küldtem el nekik emailben.
Azt hiszem nincs okom panaszra, ez nem mondható lassúnak.(?) -
HunChris
senior tag
válasz
rolltrade tm #43891 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Andras6800 #43909 üzenetére
Nagyobb védelmet a T1+T2 típusú túlfeszlevezető adhat jelen esetben. Akkor kötelező használni, ha van a házon kiépített villámvédelem (villámhárító).
Nem a panelek teljesítménye alapján választanak védelmet. -
asdf_
veterán
válasz
Andras6800 #43907 üzenetére
Amikor becsap a villám, annak az ampere meg feszültsége van ott, addig bírja, véd, fölötte nem.
-
Andras6800
senior tag
-
senki68
senior tag
-
törölt tag
https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Muszaki-ugyek/Fogyasztasmerok-leirasa/Sanxing-SX601--P12S01---Sanxing-SX631--P34S02-/EON-leiras-az-ugyfelek-szamara-SX6X1-V014.pdf
Nem emlékeztem pontosan. 1T1 és 2T1 az előző havi adatok. A pdf végén utolsó fénykép.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest