- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
Az adóbevalláshoz fog küldeni papírt a szolgáltató, hogy mennyit fizetett ki, attól függetlenül, hogy adómentes?
Mert a NAV szerint kell küldenie: [link]
-
7Heads Drago
veterán
Tudtommal ha te veszed meg a dobozt a neten olcsóbbra jössz ki vele. Csak ugye jót kell venni.
Engem mindenféle jóval ijesztgetek anno amiből aztán semmi nem lett a villanyóra kapcsán. 1 fázis volt nálam 20 amperral fi relé nélkül fa dobozban az épület külső falán. 4kw rendszer került fel. A dobozt belülről tűzálló kartonnal megborítottam.
Mvm területen egy volt Eonos szerelő cserélte az órát: ő azt mondta hogy az Eon-nál ez így nem menne át, de az Mvm-nél nem foglalkoznak vele. A betáp kábel se lett volna jó, meg a földelés se. A karton helyett jó ha tűzálló festékkel be van kenve. -
gygalilei
tag
Sziasztok !
Az MVM az éves elszámolás időpontját
egyoldalúan megváltoztathatja ? Úgy,hogy értesítést sem küld semmilyen formában ? Illetve hol tudom megnézni online vagy appon,hogy mikor van az éves elszámolásom ? Sehol nem találom ! -
asdf_
veterán
válasz
Nand708 #23978 üzenetére
Még nem számoltam utána, de én úgy gondolom, hogy mivel nálam szabványos a mérőhely, a bővítés +2X10A ~100e (amperdíj) + kb 50e a reg. villanyszerelőnek. Álomvilágban élek?
Igen, amennyiben kell a szabványosítás, 50e Ft.-ból a mérőóraszekrény épphogy megvan. Ha kell fölé egy doboz 12 kismegszakítónak, az már 63e. Ha mellé kell, mert fölfele nem fér el (75 cm), akkor nem tudom mi van, mert kitaláltak valami eszméletlen idiótaságot, hogy nem ám az van, hogy ha kell fölé vagy mellé egy plusz doboz, akkor vágsz mindkettőbe egy lyukat, a két dobozt egymás mellé/fölé teszed, ott átmegy a madzag a kettő között, és készen vagyunk, hanem ilyet nem lehet csinálni, eleve olyan dobozt kell venni, amit a gyártó már így összekötött, tehát gyártva is így van, semmi Legózás, legalábbis valami ilyesmi anyázda rémlik a szerelőktől, amikor az új mérőszekrényekről olvastam.
A most futó pályázatban 290 ezret biztosítanak rá, vélhetően ennek környékén lehet, HA szükséges. -
válasz
PhoenixSzG #23990 üzenetére
Ez szomorú.
Az L3 klímákkal van telerakva? Vagy hogyan sikerül a 0,45-ös teljesítménytényező?
-
Gabesz87
veterán
Létezik valami ingyenes, vagy próbaverziós napelem tervező szoftver, ahol megnézhetem, hogy hogysmint, hány panelt tudok a házra tenni?
-
válasz
PhoenixSzG #23987 üzenetére
A DSMR-es emlékeim szerint ott van az pontosabban is, csak ügyesebben kell felparse-olni.
-
PhoenixSzG
tag
válasz
ratkaics #23953 üzenetére
Sajnos a P1-en kapott fázisonkénti adatok elég limitáltak. A feszültség értékek rendben vannak, de teljesítmény adatok nem is jönnek.
Az amper értékek pedig nem túl jól használhatók: csak akkor mutat pontos képet (ha egy integer értéket nevezhetünk pontosnak), ha épp nincs napelemről termelés/visszatáplálás. Például: fogyasztásom 0.63 kW, termelésem 3.3kW, ezzel egy időben pedig a kapott amper értékek fázisonként: 4-2-4 A. -
senki68
senior tag
válasz
nihill #23979 üzenetére
https://smartgateways.nl/product/slimme-meter-wifi-gateway/
"Vannak kész kütyük hozzá (lehet különböző óra típusokhoz program scripteket módosítani kell). Dsmr szabvány hollandiában és belgiumban igen elterjedt, főleg onnan lehet beszerezni. "slimme meter gateway" "dsmr reader" "dsmr logger" névvel kell keresni.
A barkácsoló kedvűek olcsón össze tudnak rakni is egyet. Kell egy Wemos D1 Mini (1500,- HUF) pár ellenállás, dióda, tranzisztor, RJ-12 csati. Útmutató alapján az alappanelre Tasmotat és SX631 óra típushoz való scriptet (Elmü regisztereknek megfelelően módosítva) telepíteni, wifi-t és mqtt-t konfigurálni. Kiolvasás bármivel, ami mqtt-n küldött adatot meg tudja jeleníteni. "Azt hiszem lassan 1 éve tárgyaltuk ezt itt a fórumon, nekem a fórumleírás alapján csinálták meg.
-
geleati
tag
válasz
kardkovacsi #23977 üzenetére
Az otthonfelújítási támogatás miatt inkább csak ez az év van.
Köszi a segítséget, gondolkodom a dolgon.
@Nand708: Legfőképpen az új mérőszekrény és sok kábelezés. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
vtechun #23965 üzenetére
Ha alacsony a beesési szöged akkor nem dobja meg annyival, szerintem. Nekem Üröm (Bp. északi határa) "csak" 28% plusz lett a 25 fokos tetőn. Ilyen tetőnél a napsütés vagy a szórt fény aránya nem olyan magas mint egy jó nagy meredekségű tetőnél. Arra gondolok, hogy mondjuk az én rendszerem szórt fényben termel 1kW-al, napsütésben meg 3.5-el. Ha 45-50 fokos a szög akkor meg 1kW vs 4.5-5 is lehet ugyanakkora rendszernél. Mivel a napsütéses napok száma tolódott el így minél közelebb van a téli ideális tájoláshoz a tetőd annál nagyobb volt a kiugrás/többlet termelés.
-
Nand708
csendes tag
válasz
geleati #23966 üzenetére
Helló, mi dobja meg ennyire a fázisbővítést? Szabványosítani kell a mérőhelyet?
Hasonló cipőben járok, most egy fázis van, és hogy majd amikor csak bruttó elszámolásra lehet szerződni, akkor majd ne kelljen az új inverter miatt újrakötni, ezért 1->3 fázisbővítés plusz nagy inverter, de egyelőre csak a mai fogyasztásnak megfelelő napelemekkel. Még nem számoltam utána, de én úgy gondolom, hogy mivel nálam szabványos a mérőhely, a bővítés +2X10A ~100e (amperdíj) + kb 50e a reg. villanyszerelőnek. Álomvilágban élek? -
geleati
tag
válasz
kardkovacsi #23970 üzenetére
@Borisz76: Köszi a tanácsot!
8eFt-os villanyszámlával 13év a megtérülés (az 50%-os állami támogatás nélkül), de egy esetleges magasabb áramárral számolva ez rövidülhet. Nyilván ez nem biztos, de még 10 éven keresztül nem hiszem, hogy tudják ily módon szabályozni (mondjuk már most is majd' 10 éve szabályozva van). -
kardkovacsi
senior tag
válasz
geleati #23966 üzenetére
Ha kicsi a fogyasztásod nem éri meg napelem rendszert rakatni, még akár a támogatással sem. Van ismerős aki ugyanúgy elvetette, mert a fázisbővítés, villanyóra szekrény szabványosítás stb. hasonlóan sok százezres tétel lett volna és nekik is csak ilyen 7-8e forintos villanyszámlájuk van havonta. Arra meg olyan pici rendszer kell aminek a fajlagos költsége nagyon magas.
-
nihill
őstag
válasz
Zolee897 #23956 üzenetére
Arduino + SD shield + egy kis illesztőpanel.
kb. vagy 40 féle adatot küld a villanyóra 10 másodpercenként ismétlődve folyamatosan.
Ez a cucc pedig veszi és kiírja SD kártyára.
A feldolgozással még nem foglalkoztam mert nemrég óta van még új órám és ez is csak pár hete lett össze rakva hozzá. Az adatok sima text formátumban jönnek, akár szemmel is értelmezhetőek. Igazából én majd valami saját fogyasztási grafikont akarok kihozni belőle. -
Nand708
csendes tag
Sziasztok,
Mivel nincs jelenleg nagy fogyasztásunk nem akarnék 6-8kWp-es rendszert telepítettni. De, ha a jövőben mégis lenne, és/vagy elszállnának az energiaárak, egy inverter csere miatt ne kelljen új szerződést kötni és így ne kerüljek át bruttó elszámolásba, az merült fel, hogy most csak 3kWp napelem kerülne fel, de egy 6-8 kW-os 3 fázisú inverterre. Működőképes ez a felállás? Nem lesz kevés a napelemek feszültsége?
Köszönöm! -
geleati
tag
válasz
geleati #23701 üzenetére
Sziasztok! Erre válaszolok, hogy nagyjából követhető legyen.
Kaptam árajánlatokat napelemre és fázisbővítésre is, de ahogy számolgattam elbizonytalanodtam, hogy megéri-e egyáltalán.
A fázisbővítés (az amperdíjjal együtt): 300-500eFt
A napelem rendszerek (~4 - 4,4kWp) : 1.700.000-2.100.000 (410-510eFt/kWp fajlagos költséggel)
Illetve kaptam egy olyan ajánlatot is, ami 1 fázison is elmegy: 2.25kWp, 518eFt/kWp fajlagos költséggel, ami a jelenlegi évi 2000-2100 kWh fogyasztást kis ráhagyással lefedné.
Tudom, hogy ez fajlagosan drágább, de attól tartok, hogy a 4kWp-s rendszer nagyon soká térülne meg. Mi a véleményetek? -
vtechun
veterán
válasz
senki68 #23933 üzenetére
Itt Nyíregyházán közel sem volt annyira napos idő, mint az ország oly sok másik részén. Egyelőre nekem így alakul. Novemberi rendszer, 14% veszteséggel számoltam, árnyékhatások miatt. nem panaszkodom, ha minden hónapot hoz, akkor már elégedett leszek. 8,58-as rendszer, SE inverter. Egyébként a dizájner által jósolt adatokhoz hogyan lehet hozzáférni?
-
chungey9
tag
válasz
Borisz76 #23961 üzenetére
Inkább az maga a tető
Régebben bontottak több száz panelt valahonnan, nagyon koszosak voltak napokig súrolta őket az asszony, de olcsóbb volt mint a lemeztető, így konkrétan az a "lomos" tetőfedő anyaga szilóval letömítve. Így terveztem, hogy később erre is jó legyen.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
chungey9 #23957 üzenetére
Gyártói adatlap szerint 6600VA-nél!
-
Zolee897
tag
válasz
ratkaics #23953 üzenetére
Béna voltam, megvan a válasz, egyszerűbb, mint gondoltam. Nekem elég csak ha egyszer egyszer ránézek., hogy amikor sok fogyasztó van bekapcsolva, akkor egyenletesen oszlanak-e el az amperek.
Simán nyomogatni kell a gombot a villanyórán és akkor belép a manuális menübe, ahol végig lehet nyomkodni addig a regiszterig, ami az épp aktuális áramokat mutatja fázisonként is. Ha két percig nem nyomok semmit, akkor automatikusan visszaáll az alapállapotba, hogy 10 másodpercenként változik, hogy mit ír ki.
-
Zolee897
tag
Azt tudja valaki, hogy 3 fázisú okos villanyórából vagy az eon weboldaláról (https://energia.eon-hungaria.hu) ki lehet valahogy szedni azt, hogy éppen aktuálisan az adott fázisokon mekkora a teljesítmény/fogyasztás? Tehát a 3 fázis külön érdekelne azért, hogy nézzem, hogy milyen egyenletesen vannak elosztva a fogyasztók. Tudom, végigbogarászhatnám a vezetékeket, de a biztos az, amit bekapcsolt klímák, mosógép, főzőlapnál látok.
Tehát pillanatyni érték érdekelne és a P1-hez nincs módom most csatlakozni
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest