-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz tolts.hu #21116 üzenetére
Nekem számla jött az Elműtől az előző év alapján (június végén 80 ezer volt az elszámoló) szeptemberben 17e úgy, hogy akkor túltermelésem volt.
Megreklamáltam, de nem értették a problémámat (nyár végén, hogy és mi alapján akarják kifizetettni velem az általuk kiszámlázott összeget mikor tudják, hogy napelem van ami nyáron túltermel...) Újra leírtam nekik, hogy csak akkor vagyok hajlandó kifizetni, ha az MVM ezt jóvá fogja írni nekem... Erre nem kaptam választ végül kifizettem. Szerintem lesz még egy köröm az MVMmel is jövőre :(
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- OLED TV topic
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Láncfűrész topik
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amazfit GTS 4 Mini - bármely csuklóra
- Dark Souls sorozat
- További aktív témák...