- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoExDeath
aktív tag
Pont egy GIGABYTE GA-EP43-DS3L alaplapba fogom tenni őket. Akkor 2 db 1GB os Kingmax 1066 Mhz -es jó lesz nekem?
Hogy lehet hogy ilyen kis árkülönbség van a 800 és az 1066 os között? Nekem mindenhol a 800-asokat ajánlották ár érték arányban, de gondolom akkor az 1066 még jobb.
-
Shono
aktív tag
Sajnos szopt@m már eleget ramokkal, és ezek működésileg 100%-ig kiválóak (+20%tuning - de azt csak kipróbáltam és alapon ment), így inkább reparálok.
Meg idegességembe hirtelen nekiestem és letakarítottam róla az eredeti taknyot, úgyhogy a gari nem biztos hogy állna. (ezt elb@aszcsiztam) -
Zsubi
őstag
-
CrazyTom
csendes tag
Koszonom Qru!
Ha veszek meg 2x1GB-ot, akkor ebbol a Corsair kit-bol akarom. Az nem volt szandekomban, hogy a 800-as Geil kit-et berakjam az 1066-os melle. Arra gondoltam, hogy lehet (nem tudom) a Geil 800+ is birt volna annyit amit a Corsair 1066-os.
Mivel mar megvettem mindegy, csak vartam, hogy valaki, aki nagy tuningokat csinalt Geil ram-okkal, azt fogja mondani, hogy "felesleges volt, mert a 800 is bir annyit".
Akkor azt mondod, hogy siman mehet bele meg ketto ugyanolyan es semmi akadas...
Koszi es tovabbi jo forumozast! -
kecsetif
aktív tag
Akkor lehet, hogy nekem is valami supertalent kellene...
Csak ez a geil ultra olyan szimpi volt, sok külföldi tesztben dícsérték...
A kingston-t korábbi tapasztalatok miatt elvetem, de a kingmax a ddr1 korszakban is okozott pozitív meglepetéseket.
Esetleg más márka még ami szóba jöhet? -
fgordon
senior tag
Köszönöm a válaszaid Qru!
"Dual Rank a kétoldalas modult jelöli (tahát a nyák mind a két oldalán vannak memória chip-ek). Értelem szerűen a Single Rank az egyoldalas modult jelöli."
Van ennek valami előnye/hátránya? Elvileg melyik a jobb? Miért?
Olvastam olyasmit, hogy minél több chip van egy memóriamodulon, annál több csatornán tudja elvileg az alaplap elérni a memóriát, tehát jobb a 8, mint a 4.
Meg olyat is olvastam, hogy értelemszerűen ha csak 4 chip van, akkor az nagyobb kapacitású, általában újabb, és gyorsabb. Ezekből nem tudom, mi a pontosan igaz a Kingston DDR ECC-kre...A "low profile" Kingston ram-oknak mi a hátrányuk? Mitől belépő szintű? Rosszabb időzítés?
-
lala42
őstag
Nos én csak megjegyeztem, hogy vannak márkás gyártóknak is gagyi termékei. Csak példának mondtam, de hidd el a nagy számok törvénye alapján ott is bekerül egy-két selejtesebb darab. Végeredményben azt akartam kihozni, hogy a King.-ek ben is van jól sikerült és van gányabb darab is.
Példának okáért, volt amikor igaz ez alaplap eset, hogy 5 db. gyári csomagolásu lapból 5 volt hibás. Márkát nem írok, mert márkásnak mondott és márkás is, csak pont az az öt db. vol sz@r.Nos a srácnak azt akartam kifejteni, hogy ha a mostani RAM-ok jól mennek, akkor nem érdemes plusz pénzért cserélni, esetleg néhány Mhz-ért.
-
balazs_t
tag
Kösz a választ, sajnos ettől féltem én is... no sebaj azért egy kicsivel gyorsabb... meg a lényeg, hogy a lap amit vettem ugye DDR3-as szóval az egész koncepciót máshogy kellett volna felépíteni ha DDR2nél maradok. Proci FSB tuninghoz ez így még mindig jobb, szóval végülis annyira nem bánom...
-
Akkor asszem lapcsere lesz, és ha abba se menne úgy a ram, legalább a szokásos bugzás abbamaradna, tuningnál elég zavaró.
A blackscreen néha még akkor is van, ha a tápegység kapcsolóját használom (pl ha lefagy a gép). És nem működik az órajel visszállítás sem, csak 1 rammal. Vicces, hogy ha kiveszem a PCI-os hangkarit, akkor úgy se postol, úgyhogy nem vehetem ki.Néha a BIOS is lefagy mentéskor, de attól még elmenti, csak resetelni kell. Gyanús a ram, szerintem nem szereti a lapom (Az előző Geilekkel tökéletesen ment a cucc), fekete slotokban is blackscreen van. Szomorú.
-
Klemens
őstag
Értem.
Szvsz nem igazán mennének DC-ben, mert egyik sem ugyan olyan (még, ha lenne 2x256 400Mhz, akkor talán, de sehogy nem jönnek össze). Marad így ahogy van.Ez érdekes. Olvastam a tesztet amit linkeltél, ott a KIT-est nézegették és rosszabb azoknak az időzítése, mint az enyémnek. Pedig ugyan olyan RAM-ok csak nem KIT-ben voltak meg nincs rajtuk kék "RAM hűtő". Nekem 5-5-5-18, a tesztben levőknek meg 6-6-6-18 vagy 5-6-6-18 (4. képet nézd meg). Ez hogy lehet?
-
Snoop27
őstag
Sziasztok.
Ezt a gepet szeretnem ossze rakni :
Gigabyte GA-P35-DS3
Intel c2d E7200
Gainward Bliss 9600 GT
Cooler Master Centurion 532 Black
FSP Saga-400,PFC Pasiv (400w)A kerdesem az lenne,hogy Mushkin 4 GB DDR2 800 Mhz 996580W 4-4-4-12 vagy pedig a kicsit dragabb Mushkin 4Gb DDR2, PC-8500, 1066MHz, 996599, 5-5-5-15, ( Kit 2 x 2Gb ) ramokat vegyem?
Szeretnem ha egy par evig jol mennenek a jatekok
Valaszaitokat elore is koszi
-
emre33
addikt
Crucial Ballistix (vagy tracer) 4-4-4-12 2x2 GB
Gigabyte GA-X48-DQ6 lenne és Q9450 CPU, és aktiv ventilátoros hütés.
Olyan 1056 szeretném futtatni Cl4-be -
DooM-Taylor
csendes tag
Köszcsi a választ! Megnézem a játékokat, meg a legfontosabbat a dvd írást. Mert a korábbi Asrock lapomban csak 533mhz-en írta jól a lemezeket, 667-en hibázott rendesen. Pedig a memóriák most is, akkor is ugyanazok voltak. Mikor levittem 533-ra, onnan jól ment. Hogy miért, mikor az alaplap tudta a 667-et, nem tudom. Most is ezzel tesztelem le. Ha nem hibázik a nero, akkor talán maradok a 800 mhz-nél.
Még egyszer, kösz! -
feel good
aktív tag
A kellemetlen, és amit kihagytam, hogy ugyanezeket a hibákat csinálja akár 201-en is, tehát nem a tuning mértékét nem bírja, hanem valami nagyobb gond lehet, a kiírások alapján a ram beállításokkal.
AGP-sNB-nek nem adtam, nem is lehet. i865, azoknak azért bírnia kellene a 240-250-et.
C1E? EIST?
A honlap azt írja, hogy a PCI és AGP frekvencia fix, pont a tuning miatt. Ezt lecsekkolni mivel tudom? A ram feszültségét se tudom pontosan, csak ahogy írtam, van auto low és high, ebből én high-ra tettem.
Akárhogy is van, ha a cpu-n kívül mást nem állítok, akkor is mennie kellene..Köszönöm, az erre a lapra vonatkozó szakirodalmat már átnéztem. Ott senki se panaszkodik ilyen durva dolgokra, ment rendesen sokaknak 250 körül a lap.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Rendben van, akkor meg vagyok nyugodva
Jorus: bocsánat az értetlenkedésért, de nem értem ezt a mondatodat: "Az E2180-nak magas a szorzója, ezért bármelyik 800-as RAM-mal tudod tuningolni."
Tehát magyarul az E2180-ból 800 MHz-es RAM-mal többet lehetne kihozni tuning esetén? Vagy rosszul értelmezem? A fentebb linkelt PH!-s tesztből azt vettem ki, hogy olyan igazán releváns különbség nincsen 675 (vagy 667) vagy 800 MHz-es működés esetén, csupán memóriaolvasás terén, de játékok és egyebek terén egy-két pontos az eltérés.
A CL4-es időzítés már jónak számít? ()
Ha a 675 MHz-ös RAM megy CL4-en, akkor ez kb. ugyanazt jelenti, mint ha egy 800 MHz-es RAM működne alapjáraton?Köszönöm a választ...
-
Sk8erPeter
nagyúr
Tényleg csak max. 10-11k lenne rá, a 13k már kicsit sok, mert már elég jelentős pénzkiadás lesz így is a konfig többi részére.
Ahogy elnézem a tesztből, a játékoknál is jelentéktelen, elhanyagolható különbségek vannak a 800-as és 667-es között... (Quake, Half-Life, Far Cry esetén is csak 2, azaz kettő pont az eltérés, egyedül a F.E.A.R.-nél 4 pont a különbség, de szerintem ez sem különösebben érzékelhető játék közben...)
A kérdésem tulajdonképpen arra irányult, hogy jó-e az általam megjelölt RAM, nem egy jobb, de drágább RAM-ra kérdeztem rá.
Azért köszönöm.
Legalább a teszt bebizonyítja, milyen piti differencia van az egyébként sokszor jóval drágább RAM-ok között, amit csak azért adnak többért, mert egy-két ponttal többet teljesít, és mert a frekvenciaérték magasabb.Szóval jó az a "Corsair DDR2 TwinX 675MHz 2048MB CL4" 9'576 Ft-ért? (Szerintem egész jó ár, nem?) Vagy tudtok ennyiért jobbat is?
A CL4-időzítés jónak számít? (Hozzáértés hiánya miatt kérdezem...)
-
Anthony28
őstag
Te lehet nem adnál....de aki ad érte, annak egy 1066mhz 2x1gb CL5 KIT CL4-ben fog tekerni 2,3V melett 1066mhz-n.
CL5-ben pedig 1200-1230mhz körül 5-5-5-15.
Én konkrétan 4-4-4-6 beállításokkal használom 1066mhz-en.
A másik hogy Crucial-ból nincs 1000mhz modul csak 533 667 800 és 1066.[Crucial]
Ezek után pedig mindenki eldönti melyiket akarja megvenni.
Biztos jó ram az A-Data bár DDR1 466,500Mhz modulja full inkompatibilissek voltak,szívtam velük sokat ettől mondjuk még lehet jó DDR2-be.De 1 napon nem említsük azért a Crucial-el.Nem egy kategória.
2 GB/1066 MHz DDR2 CRUCIAL arany hűtőbordás 1100+ CL4: 33.900,-/KIT
Ez a gianni-nál van így feltüntetve.Már szóltam neki hogy javítsa ki mert...
1. Nem arany hanem sárga
2. Hivatalosan nem CL4.Ráadásul ahogy Ő írta 1100 felett CL4, bár jó ramok így azért egyik se megy.
3. A Crucial az a gyártó...de hogy Ballistix vagy Tracer az nem derül ki. -
FehérHolló
veterán
-
Narim
tag
Tehát a RAM órajele mindig beáll az FSB értékére, és csak megfelelően felszorzódik, hogy kijöjjön a sebessége? Magyarul bármekkorára állítom az FSB-t, a RAM alap órajele is ugyanakkora lesz? És akkor a szorzókkal kell variálnom, hogy kijöjjön valahogy a gyári értékéhez közeli (pl. 800MHz-es, vagy 1066MHz-es) érték?
És ebben az esetben biztos lehetek benne, hogy a RAM-om bírja a 333 vagy akár a 400MHz-et?
Ezekhez a beállításokhoz van még köze a késleltetéseknek, vagy azok ezen beállításoktól (alap órajel és szorzó) külön állíthatóak?
Kösz a segítséget. -
Pala
veterán
Mind2 kétoldalas. 1 oldalas DDR400-as 1 gigás modulokat még nem láttam; igaz, nem találkoztam tonnaszámban mérhető rammal életetmben.
Elolvastam az alaplap kézikönyvében a memóriákra vonatkozó részt. Ott mindegyik krirétiumnak megfelelnek a ramjaim; úgy volt megfogalmazva, hogy olyan modult képes kezelni, aminek 1 oldalán maximum 8db kis memóriaegység található, maximum 1 gigás modulokat, és ott voltak egy rajzocska is, hogy milyen felállásokban lehetséges berakni a modulokat, hogy menjenek dualban. Mindent ezek szerint csináltam, mégse működik.
Az még nem is lenne gond, ha nem menne dualban, de legalább single-ben menne.
2T? Azt nem néztem. Nem nagyon merném strapálni a ramokat, ezek nem kifejezetten tuningramok. az alap beállítás 200(400)MHz-en 8-4-4-3T, 2.5T-vel még mindkét modul (külön-külön) működik jól ezen a frekvencián.
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
Hali!
Próbálkoztam már mindennel. Időzítés egyforma (8-4-4-3T). Fesz-emelés (2.6V -> 2.8V) is megvolt, semmi.
CMOS reset is volt, BIOS-t is frissítettem már. Egyesével mindkét modul perfektül működik. Bármelyik foglalatban; szóval se az alaplappal, se a modulokkal nincsen gond.
Ez a (számítás)technika ördöge, komolyan mondom, egyszerűen nem találtam értelmes magyarázatot a problémára.
Múltkor 2db 512-es és 1db 1 gigást akartam belerakni (mindegyik Infineon, és mindegyik tökéletes), de a 3 együtt nem ment, csak 1db/2db 512-es, vagy csak az 1 gigás.
Összességében tehát úgy vettem észre, hogy 1 giga feletti memóriamennyiséggel sötét kép fogad bootkor. Érthetetlen, mikor a lapom 3GB memóriát képes kezelni.
Jöjjön valami nagyobb ram-guru és nézze meg, fizetek neki 2 üveg sört, ha megoldja a helyzetet.Az sem lehetetlen, hogy valami apróság elkerülte eddig a figyelmemet, ami esetleg másnak azonnal szembetűnne.
[Szerkesztve] -
Ribi
nagyúr
Haat az igazat megvallva nemsokat teszteltem, mert 10-20 Hz-t felesleges huzgalni, 50-100-at meg nem birta
De lehet hogy a lap szorakozik, mert a mostani ramok is freezelnek amint kicsit is 800 fole tolnam. Havernal bezzeg mennek mint a veszedelem. A poen hogy haver ramjai meg nalam mennek mint a veszedelem. Kellett nekem 4G-t venni, mar reg elloptam volna tole oket. -
Savage5
senior tag
Próbálok nem fazonálni a szezonnal, de nem én szabom meg gyárilag ezt a piszok magas értéket, nekem még a 0,25V is magas bordával, vagy anélkül, mert melegszik rendesen a modul. Nálam sincs benne a ''biztonságos'' +10%-ban (1,98), bármennyire is silány voltam matekból, de ha egy-két gyártó 2,3-at ír rá, akkor se tudok a hümmögésen kívül mást csinálni.
-
wardred
tag
Hát feltoltam 2,1V-ra. Beállítottam 800MHz-re és 4-4-4-12-re. De valami nem jó.
a steppingeket jól írja, de az órajelet nem. Vagy azt ilyenkor nem is kell pontosan látnom?
UI: Annyi a változás, hogy megnéztem sebességmérőben, és ott 800-ast ír, a megfelelő steppingekkel. Akkor mégiscsak jó?
[Szerkesztve] -
buvez
tag
Kösz, elolvastam. Csak ddr1 után a ddr2-től vmivel többet vártam. Everestben mértem az olvasás, írás, stb sebességeket és rendre mindben szinte annyit ér el single-ben, mint dual-ban. DDR1 esetében dual-ban majd 2x nagyobb értékeket kaptam. Akkor a lapomnak nem lehet gondja a ramok kezelésével dualban?
-
totig
tag
Köszi. Nem négy modullal akarom használni, ezért kéne a 2 gigás modul. 2x1GB Kingmax Mars van, azzal az E6300 megy 2,8GHz-en. Vettem még 2 teljesen ugyanolyan modult, de a 4-et már alapon sem szerette, úgyhogy ezért váltanék 2x2GB-ra, úgy, hogy ne kelljen visszavennem a tuningból.
Azért is kérdeztem itt, mert gyakorlatilag sehol nincs árlistában, vagy alig 2 gigás modul. Giannitól már kérdeztem, ő Geil Black Dragon-t tudna szerezni, 667-eset 48e-ért, 800-asat 68e-ért. Mindkettő 2x2GB-os kit. Azt mondja, hogy a 667-esek is viszik a 800-at, de nem akarok lutrit. Már így is elég sok rossz tapasztalatról olvas az ember, szinte mindegy, hogy milyen a párosítás.
P5B-m van (alap), ott a topikjában láttam valakit, aki 4db 1 gigás Kingmax-szal 3,55GHz-en hajtotta az E6600 prociját.
Szóval 2x2GB-os kit, ami nekem kéne, az ár ''mindegy'', majd átgondolom mennyit szánok rá. Amit írsz az is ilyen (bocs ha hülye a kérdés), ha igen, akkor merre lehet kapni? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 3100 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S2 TG Chieftec 500W
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest