Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hello!
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne, amiért előre is bocsánatot kérek. Google a barátom, már körülnéztem, de egyszerűen nem tudok dönteni.Milyen DDR2 RAM-ot lenne érdemes venni párban (KIT), jó időzíthetőséggel, megfelelő órajellel, stb. max. 10-11 ezer Ft értékhatárig?(Ennyi a maradék keret.)
A hozzátartozó konfig: E2180, GIGABYTE GA-P35C-DS3R, FSP-350PNF, HD 3850.Előre is nagyon köszönöm a választ, és még egyszer bocs a suta kérdésért...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz drur420 #10600 üzenetére
A hozzászólást nem neked címeztem, hanem Jorusnak és mindenki másnak, aki válaszol.
Én érdeklődtem, hogy nem lenne-e jobb ez a RAM annál, amit Jorus ajánlott.
Egyelőre számomra kérdés, hogy a CL4-időzítés jónak mondható-e (egyáltalán nem értek hozzá ), és hogy az általam megjelölt RAM-ról mi az általános vélemény, jó-e a 675 MHz is, kell-e több egyáltalán.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Tényleg csak max. 10-11k lenne rá, a 13k már kicsit sok, mert már elég jelentős pénzkiadás lesz így is a konfig többi részére.
Ahogy elnézem a tesztből, a játékoknál is jelentéktelen, elhanyagolható különbségek vannak a 800-as és 667-es között... (Quake, Half-Life, Far Cry esetén is csak 2, azaz kettő pont az eltérés, egyedül a F.E.A.R.-nél 4 pont a különbség, de szerintem ez sem különösebben érzékelhető játék közben... )
A kérdésem tulajdonképpen arra irányult, hogy jó-e az általam megjelölt RAM, nem egy jobb, de drágább RAM-ra kérdeztem rá.
Azért köszönöm.
Legalább a teszt bebizonyítja, milyen piti differencia van az egyébként sokszor jóval drágább RAM-ok között, amit csak azért adnak többért, mert egy-két ponttal többet teljesít, és mert a frekvenciaérték magasabb.Szóval jó az a "Corsair DDR2 TwinX 675MHz 2048MB CL4" 9'576 Ft-ért? (Szerintem egész jó ár, nem?) Vagy tudtok ennyiért jobbat is?
A CL4-időzítés jónak számít? (Hozzáértés hiánya miatt kérdezem... )Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Rendben van, akkor meg vagyok nyugodva
Jorus: bocsánat az értetlenkedésért, de nem értem ezt a mondatodat: "Az E2180-nak magas a szorzója, ezért bármelyik 800-as RAM-mal tudod tuningolni." Tehát magyarul az E2180-ból 800 MHz-es RAM-mal többet lehetne kihozni tuning esetén? Vagy rosszul értelmezem? A fentebb linkelt PH!-s tesztből azt vettem ki, hogy olyan igazán releváns különbség nincsen 675 (vagy 667) vagy 800 MHz-es működés esetén, csupán memóriaolvasás terén, de játékok és egyebek terén egy-két pontos az eltérés.
A CL4-es időzítés már jónak számít? ()
Ha a 675 MHz-ös RAM megy CL4-en, akkor ez kb. ugyanazt jelenti, mint ha egy 800 MHz-es RAM működne alapjáraton?Köszönöm a választ...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali! Mi a véleményetek/tapasztalatotok a Corsair TWIN2X2048-5400C4-ről? (PDF)
Nem találtam róla teszteket...
Előre is köszi...Szerk.: egyébként a RAM-ot nem találtam meg az alaplapom memory supportjában. Lehet, hogy kiszúrja a szemem. Ez jelent vmit?
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Daemon09 #11240 üzenetére
Már megvettem. Szóval birtokában vagyok, most ne lebeszélni próbálj róla, hanem kíváncsi voltam konkrét véleményekre ezzel kapcsolatban.
Egyébként mi bajod a Corsairrel?Miért írja a CPU-Z, hogy Single-ben mennek a RAM-ok? Vagy inkább mi lehet az oka, hogy single? Ez elvileg egy kit. Nem értem.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Daemon09 #11243 üzenetére
"aránytalanul drágák a corsair ramok" Én ezt a RAM-párt 10k-ért vettem. Szerintem egyáltalán nem volt drága. De javítsatok ki, ha tévedek.
Az alaplap könyvében szó szerint így van: "The four DDR2 memory sockets (DDRII1, DDRII2, DDRII3, and DDRII4) are divided into two channels and each channel has two memory sockets as following:
Channel 0: DDRII1, DDRII2
Channel 1: DDRII3, DDRII4"Ez alapján a Channel 0-ba raktam mindkettőt. Vagy akkor rosszul értelmeztem?
"Attól hogy a supportban nincs benn, attól még támogathatja. De most benn van a lapodban, nem? Akkor mi a kérdés? " Igazából arra gondoltam, hogy talán így optimálisabb a kihasználtsága, vagy vmi ilyesmi érvényesül...Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Sk8erPeter #11244 üzenetére
Mekkora ÖKÖR VAGYOK!! Utána egyértelműen le van írva, hogy az azonos színű slotokba kell berakni a RAM-okat, hogy Dual Channelben menjenek. Vagyis neked volt igazad, az 1-es és 3-asba kell rakni. Ezek szerint rendesen félreértettem.
Ebből is látszik, milyen szinten amatőr vagyok RAM-kérdésben.Itt a képen vannak az új eredmények. A Dual az OK, de azért a frekinek a 333 MHz elég csekélyke, nem?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Kelvin #11246 üzenetére
És ez a RAM jónak mondható? Feljebb ez volt a kérdésem, csak aztán kisiklott a vágányról a téma...
Grószfater: ha emelem a feszt, akkor úgy tudom, hogy csökken az adott alkatrész (akár RAM, akár proci) élettartama. Nem így van?Még egy: szeretném tesztelni a RAM-jaimat, hogy rendben vannak-e, mert sajnos a RAM-csere során - mint utólag észrevettem - nem nyomtam rendesen a helyére az egyik RAM-modult. Ezért érthető módon a Windows rövid működés után kékhalállal leállt, memóriaproblémára hivatkozva. Remélem nem tettem komolyabb kárt a RAM-omban...
Azt hiszem, erre a memtest86 progi a legalkalmasabb - ez floppyról bootolandó progi, ugye?
Viszont nem tudom, mi a különbség sima Memtest86 és Memtest86+ között? Melyiket használjam?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Daemon09 #11252 üzenetére
Nem 667, hanem 675 MHz-es.
Itt van egy PH!-s teszt, amiben jól látható, hogy a 667 és 800 MHz-es RAM között csak néhány pontos eltérés van teljesítményben, említésre méltóbb különbség csak a memóriaolvasás terén van. Akkor meg minek 800 MHz?Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Daemon09 #11257 üzenetére
Nem működik az általad linkelt kép. Így csak a lényegét nem értettem meg a mondanivalódnak.
Egyébként meg reakció nélkül hagytad azt, hogy tulajdonképpen minek is kell 800 MHz-es csillivilli RAM, amikor egy-két pont plusz az eltérés a 667/675 MHz-eshez képest - mint a linkelt tesztből látható.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Mit érdemes használni RAM-tesztre, a sima memtest86-ot, a memtest86+-t, vagy mást, és miért?
(Mi a különbség a két memtest között? Úgy tudom, hogy az utóbbi (a + -os) a simán alapul, csak valamit változtattak rajta, nem tudom, mit.Köszi!
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Daemon09 #11309 üzenetére
Nem csoda, hogy a lista tetejére került a Te géped, miután 3800 MHz-es E8200-zal nyomatod a tesztet. Nyilvánvaló, hogy ugyanezzel az órajellel, ugyanilyen konfig más eredményeket adna. Erre nem gondoltál? Egy teszt csak akkor hiteles, ha ugyanolyan hardverkörnyezettel próbálnak ki pl. 2 RAM-ot, ami közül az egyik 667, a másik pedig 800 MHz-es.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Tudná valaki értelmezni nekem ezt a Memtest86 által dobott hibaüzenetet?
RAM -> kuka?Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ezt a kérdést miért itt teszed fel? A "Nagy RAM-os topic" nem a tápegységekről szól. Arra itt van egy külön topic, pl: link
Itt tuti, hogy hozzáértő választ kapsz.Pubszon: miért csak alapon bírná el? Ha húzná, akkor vegyen 600 W-osat, vagy mi? (Minek?)
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Memtest86 hibaüzenetek: ez első teszt úgy, hogy két RAM-modul volt bent, ez pedig a második teszt, amikor már csak az egyik, gyanús modul volt bent. (Míg a NEM gyanúsnak tekintett modul nem is dobott hibát több mint 6 óra után sem.)
Azóta fordulnak elő a hibák, mióta áthelyeztem a RAM-ot, és egy kékhalál-üzenet után vettem csak észre, hogy nem pattintottam rendesen a helyére az egyik modult.
Most akkor a RAM-tól, vagy az alaplaptól kell búcsúznom? Mert ilyenkor gondolom kap egy ingadozó feszt, és ez tönkrevág valamit.Előre is köszi!!
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
Már kiderült, hogy NEM a slot a hibás, mert a teszt szerint JÓnak ítélt RAM-ot beraktam az addig gyanús slotba, hátha mégis az a ludas. De ezt akkor még nem tettem meg, amikor az előző hsz.-t írtam, úgyhogy akkor még nem tudhattam, hogy melyik a hibás! Éjszaka nyomattam egy memtestet, ami 7 óra után sem dobott hibát a foglalatban.
Amit viszont MOST nem értek, hogy CSAK a teszt szerint ROSSZnak ítélt RAM-ot használom most már vagy 3 órája, és az XP még nem dobott egy kékhalált sem.
Elképzelhető esetleg az, hogy a két RAM-modul csak simán nem szereti egymást? Az elég érdekes lenne, mert KIT-ben vettem.Melyik progit ajánljátok memóriatesztelésre? Van tapasztalatotok esetleg, hogy a memtest86, memtest86+ vagy más vált be?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Most kell lecserélnem a RAM-ot, mert hibás az egyik modul a KIT-ből.
Érdemes szerintetek 800 MHz-esre cserélni a 675 MHz-eset (Corsair) inkább plusz 2500-ért?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Sk8erPeter #11454 üzenetére
Erről lenne szó (előző hsz-emmel kapcsolatban):
Innen venném, a jelenlegi 675 MHz-es Corsair RAM-ot (TWIN2X2048-5400C4) (akkor 9'576 Ft-ért vettem) cserélném le 800 MHz-esre (TWIN2X2048-6400C4 - legalábbis sztem az árlistában erre gondolnak) hasonló tulajdonságokkal (12'030 Ft).
Tehát a különbség 2'454 Ft. Érdemes-e? Lehet egyáltalán érezhető különbséget észrevenni? Szeretnék később tuningolni, most egy E2180-am van, de nem tudom, mennyit számít ebben az esetben, hogy 675 vagy 800 MHzes, mert itt egy PH!-s teszt szerint csak egy-két pont differenciát jelent, memóriaolvasás terén nyújt talán többet. Sok esetben viszont szinte teljesen megegyezik a teljesítménye.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz 04ahgy #11448 üzenetére
04ahgy, jobb, ha Te csendben maradsz, mert elég sok hsz-edben látom, hogy csak oltogatni tudod az embereket. Folyamatosan azt érezteted, hogy mekkora fasza gyerek vagy, mert te tudod a választ. Még véletlenül se tudnád elhagyni az okoskodó beszólásaidat, anélkül már nem is tudnál valakinek válaszolni a kérdésére, hogy ne mondanád el, hogy "Gúgöl!!" és "Gúgöl!".
Igazából minden rohadt hsz-re ugyanezt lehetne válaszolni, mert a neten tulajdonképpen minden megtalálható, de könyörgöm, azért van egy fórum, hogy az emberek segítsenek egymásnak, nem pedig azért, hogy folyamatosan kioktassuk a másikat...Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Bocs, csak most vettem észre, hogy válaszoltál.
"Ezt neked kell eldöntened hogy megér-e plusz lóvét 800-as esetleg 1066-os ram..."
Hát kösz, ezzel sokat segítettél. Pont az volt a kérdés, hogy nyújt-e komolyabb teljesítménytöbbletet a 675 MHz-eshez képest a 800-as, vagy nem.
Linkeltem egy PH!-s tesztet, arról mi a vélemény? Ott ugyanis az derül ki, hogy nem olyan jelentős a különbség. Tuningnál nagyobb a teljesítménytöbblet?Amoroso: tényleg jelentene gyorsulást, vagy elhanyagolható?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz 04ahgy #11488 üzenetére
Nem kívánom hosszasan folytatni ezt a vitát, ezért úgy érzem, felesleges átirányítani a "veszekedésünket" egy másik topicba. Ezen a ponton véget kellene vetnünk az OFFolásnak.
Nem vagyok nagy mestere a RAM-oknak, és beismerem, sokszor türelmetlenül kérdeztem meg még egyszer, ha nem kaptam választ vmire, és már jópár hellyel feljebb került az én hsz.-em, ezért jogosan gondolhattam úgy, hogy esetleg már nem is fogja senki észrevenni azt, amit írtam. Hidd el, ez nem hsz.-gyűjtögetés (sokaknak ez a kedvenc vádjuk - pedig magasról teszek rá, milyen rangom van), hanem tényleg gyors válaszra lett volna szükségem, mert pl. a szóban forgó RAM-ot (amely hibásnak látszott) még időben vissza kell vinni a boltba (amikor ráérek), stb.
Nem feltétlenül irigyellek, hogy van időd tesztelgetni ilyen-olyan módokon a RAM-jaidat, de természetesen értékelendő, ha megosztod a tapasztalataidat. Bocs, de nekem van más/jobb dolgom is, mint ide-oda tuningolni. Olyan topikokban szoktam segíteni, amihez "szakmailag releváns" módon tudok én is hozzászólni. Amihez nem értek, arról max. kérdezni tudok, érdemben nyilatkozni nem.
A Google-dolog már csak azért sem igaz, mert rengetegen szólnak hozzá itt a PH!-n úgy, hogy igazából két perc vagy három kattintás alatt megtudták volna a választ, én azért többnyire igyekszem ezt elkerülni. Vagy ha hosszadalmas kutatások eredményeként találnám meg a választ, van, hogy felteszem itt a kérdést, mert esetleg nincs időm rá, hogy 10-20 cikket elolvassak. Ennyi. Remélem béke van.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz vitar100 #11501 üzenetére
Igen, akkor valószínűleg tényleg hibás...
Nem igaz, hogy gagyik a Kingmax RAM-ok. Csak olcsóbb kategóriájúak. (Idézet a PH! egyik igen régi cikkéből: "Már Magyarországon is elérhetőek az igen jó minőségű Kingmax memóriamodulok." Persze mai körülmények között egy ilyen régi teszt már nem számít mérvadónak, de azt állítani, hogy "a Kingmax gagyi", kissé túlzás. Majd dobok egy kissé aktuálisabb teszthez linket.)
Gondolom az sem véletlen, hogy egy igencsak aktuális cikkben az "Erős játékos konfiguráció"-hoz Kingmax RAM-ot mellékeltek.
Javítsatok ki, ha nincs igazam.04ahgy: Jogos volt. Írtam a blogodba, egész jó kis irományaid vannak. Ez most nem beszólás, tényleg...
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz #65675776 #11514 üzenetére
OK, de akkor miért van az, hogy ahogy korábban írtam, az "Erős játékos konfiguráció"-hoz a PH!-s szakemberek mégis Kingmax RAM-ot ajánlottak?
Melyiket ajánlanátok max. 12500Ft értékhatárig innen?
Választási lehetőségek:
¤ 800Mhz 2048MB Corsair TwinX CL4 12'570,- (Gondolom ez az.)
¤ 800Mhz 2048MB Geil Black Dragon Dual Channel (2x1GB) 12'030,-
¤ 800Mhz 2048MB Geil Ultra Kit /2x1/800/ 11'340,-
¤ 800Mhz 2048MB Geil Value Kit /2x1/800/ 11'340,-
Hibás RAM-ot kellene lecserélnem, ezért korlátozódik a választási lehetőség erre a boltra.
Köszi.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Amoroso #11522 üzenetére
Köszi.
"Corsairt elvből nem ajánlok" Mi a baj a Corsairrel? Én úgy tudom, nem lehet panaszkodni a tuningpotenciáljára.
A Geil viszont tudtommal nagyon hajlamos a túlmelegedésre - azonos körülmények között jobban melegszik.
Rosszul tudom?Jorus: nem abból indulok ki. Abból indulok ki, hogy mit lehet kapni itthon is. Abból kell kiválasztani a legmegfelelőbbeket.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ősember tiszteletbeli kolléga állítása szerint a Geil RAM-ok köztudottan gyengék a 800-as kategóriában, ő inkább a Corsair RAM-ot ajánlotta, mert abból még van is esélyem, hogy kifogjak valami jót.
Hiszek neki. Rádobok 2500-at, és legalább nem fogok később se bánkódni, hogy miért nem a 800-asat vettem. Ahogy már többen javasoltátok is - később könnyebb lesz eladni, és a tuningban sem fog vissza úgy, mint a 675-ös.Amoroso: remélem nekem több szerencsém lesz...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Mauzes #11574 üzenetére
Köszi szépen Mauzes, az első link akkor megoldást jelent vitar100 Kingmax-fikázó hsz-ére is, meg Daa-raa igencsak kétkedő véleményére. Mivel: "A Tesztgyőztes: Kingmax - tökéletes ár/teljesítmény arány!"
Majd alaposabban is megvizsgálom a tesztet, de egyelőre az derült ki belőle, hogy a Corsair, ha nem is győztes ebben a kategóriában, de azért nem is rossz... (Csak ár tekintetében nem arányos a teljesítmény.)Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Gyuri27 #11581 üzenetére
Igen, úgy tűnik, pedig nagyon a kiskönyvecske elején (megnéztem, 16.o.) van a segítség, kb. fél perc megtalálni.
[chelloZotya: szvsz attól még, hogy nincs benne az alaplap memory supportjában, "szeretni fogja". Az én RAM-om típusa sem volt benne a supportban, csak a márka, de ugyebár kicsit sok RAM-modul van a világon ahhoz, hogy mindet feltüntessék.
Szerintem csak arról van szó, hogy az itt feltüntetett RAM-okra garanciát vállalnak, ezek azok, amelyek 100%, hogy menni fognak gond nélkül. De a Tiéd is menni fog.[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest