Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
-
LOGOUT
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pumukli93
csendes tag
válasz
YanezTTrain #5237 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a válaszait. Marad a digitális rendszer.
@tumikas
Említetted, hogy a sín szőnyeghez való. Milyen sínt ajánlotok fához? Illetve mi a különbség a különböző sínek között?
-
tumikas
csendes tag
válasz
pumukli93 #5236 üzenetére
Kezdőkészletek tekintetében én a Piko-t és az analóg rendszert is elfelejtenném, egy normális analóg kezdőkészlet annyiba kerül mint egy normális belépőszintű digitális.
Digitális rendszerekből a Piko féle Esu-s készleteket illetve a régebben kapható Uhlenbrock digit vezérlősöket is hanyagolnám. Az elsőt amiatt mivel újdonság illetve én ebbe az androidos kézivezérlőben nem igazán bízok, a második pedig egy kijelző nélküli távirányitó. Rettenetesen kényelmetlen kezelni.
Rocotól jelenleg a legjobb vétel a belépő kategóriában ez. A mozdony jó strapabíró, a kocsik is szépek. A síneket meg később ellehet adni de szőnyegvasútazáshoz tökéletesek.
Ha egy kategóriával feljebb nézegetünk akkor pedig jön a legeslegjobb vétel. Perpillanat ez az a készlet ami ár/érték arányban a legjobb, viszont majdnem 20000 Ft-al drágább. Én biztos ezt venném. Ebben a mozdony már elég komoly, az előzőhőz képest újabb fejlesztés.
Még a Fleischmannak van olyan készlete amit még én is megvennék. A sínkészlete jobb mint a Rocoé, viszont itthon kéz alól nehezebb szerezni. A mozdony is egy régebbi konstrukció, egy forgóváz hajtott, viszont egy atomrobbanást is túlélne, akárcsak a régi jó Ndk-s Piko cuccok. -
YanezTTrain
tag
válasz
pumukli93 #5236 üzenetére
Analóg rendszernél a pályába 0-12V között szabályozott egyenáramot vezetünk. A mozdonyok sebességét és a menetirányt a transzformátoron lévő szabályzóval lehet változtatni. Märklin AC rendszernél ez 4-16V váltóáram, de ezt most ne feszegessük tovább. Analóg rendszerben a mozdonyok egymáshoz viszonyított menetirányát, sebességét nem lehet ugyanazon pályakörön változtatni. Vagyis, ha egy pályakörön van mondjuk két mozdony, ha a trafóval áramot adsz a sínbe, mindkét mozdony ugyan abba az irányba indul el, egyszerre gyorsul, vagy lassul. Megint kivétel a Märklin, ahol az egymáshoz viszonyított menetirány változtatható, de a sebesség ott is egyszerre nő illetve csökken.
Nem vagyok digi szakember, miután régi Märklin vasútban utazom. Egyelőre még nincs digi készletem, de tervezek egyet beszerezni.
A digi rendszernél a pályába egy állandó feszültség van beengedve. Ez, ha jól tudom valahol 14 volt körül van.Minden mozdonyban van egy dekóder egyedi címmel. A digi vezérlővel kiválasztod, hogy melyik mozdonnyal akarsz mozogni és azt vezérled. Megteheted, hogy mondjuk elindítod a gyorsvonatot és amég az rója a pályaköröket, a tehervonattal tolatsz az állomáson, vagy az ipartelepen, stb.Analóg rendszerben az egyes mozdonyok külön-külön üzeméhez a pályában szakaszolást kell építeni minden olyan helyen ahol egy mozdonyt, vagy vonatot meg akarsz állítani. Digi üzem ben nem kell szakaszolásokkal vacakolni.
A digi meg ugye tud rengeteg olyan dolgot, amit analóg nem. Kezdve a mozdonyok élethű hangjától a külső, belső világítás kapcsolásán át akár az ajtónyitásig, vagya tetőáramszedő lehúzásától a felengedéséig.
Árban egy analóg készlet sokkal olcsóbb tud lenni, mint a digi, de a játékélmény mindenképp a digi mellett szól.
[link]
ROCO-ból például ez egy nem túl drága kezdőkészlet, ami tatalmazza a fent már említett Z21 központot. Szerintem ez egy jó vétel. Igaz, hogy csak egy ovál pálya, de a digi rendszer lelkét már megvetted, innen egyszerű a folytatás.[link]
Ez pedig a legolcsóbb PIKO digi készlet. O.K. hogy Vectron, meg DCC hang, de azért egy Piko cuccért majdnem 200, az durva.[link]
Ha azt mondod, analógban kezdesz vasutazni és később digi, akkor ez például egy nagyon jó kezdőkészlet. A mozdony digitalizálható, benne van a foglalat a dekódernek. Kapsz egy gyorsvonatot, vannak váltók, amiket később terepasztalon is lehet használni. A készlethez kapott vezérlő nem egy nagy durranás, de ha digire váltasz erre úgysem lesz szükség.Írhatnék még ide reggelig, de felesleges.
El kell döntened, belevágsz e a digi rendszerbe, ami anyagilag nagyobb megerőltetés, vagy első körben veszel egy analóg kezdőkészletet, ami készőbb digizhető. A digivel a játékélmény jóval nagyobb, ha hang és fény is van.Én a magam részéről a rég Märklin vonatokat gyűjtöm, de az egy teljesen más világ. Egy kis körültekintés a sok 60-70 éves modellről itt megejthető:
[link]
Saját terepasztal(ok), saját járművek.Jó szórakozást!
-
pumukli93
csendes tag
válasz
YanezTTrain #5235 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
A méretarány tekintve a H0-ással és én is a PIKO termékeit nézegettem.
Esetleg tudsz ajánlani valami jó kezdő készletet?
Illetve lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, de mi a különbség a digitális és az analóg rendszer között?
Értem ez alatt, hogy az analóg rendszernél, hogyan jut el az áram a sínbe, illetve a digitálisnál.
Továbbá milyen részekből áll egy digitális vezérlés.Előre is köszönöm a válaszod!
-
YanezTTrain
tag
válasz
pumukli93 #5234 üzenetére
A vélemények ebben a témában megoszlanak. Mindenki más modellgyártót favorizál.
Elsődleges kérdés melyik méretaránnyal akarsz foglalkozni? H0, TT, N, esetleg Z?
H0, TT és N méretarányban komoly felhozatal van gyártóból. A Z méret leginkább Märklin és elvétve egy-két gyártó.Azután ott a kérdés, miféle vasutat akarsz építeni? Magyar? Nyugateurópa valamely országa? Anglia? USA?
Ha magyarország a téma akkor H0 és TT méretben könnyen be tudsz szerezni mozdonyokat, kocsikat. A többi méretben kicsit nehezebb hozzájuk jutni.
Ha H0-ban gondolkodsz, akkor A Piko és a Roco a legésszerűbb választás. Mondom én aki Märklin őrült vagyok. A Pikonak, Roconak és minden modellgyártónak van honlapja, ahol körül lehet nézni a kínálatot illetően.
Nem javasolt típusok: a Mehano nevű jugoszláv vasút bizonyos olcsóbb elemei, és az itt ott újonnan is beszerezhető olcsó Lima készletek. Ezek még játszani is épp hogy, komoly modellezésre pedig egyáltalán nem alkalmasak. Szintén kerülendő az újságárusoknál kapható Vasútmodellezés című átvágási hetilap és annak mellékletei.
Tételezzük fel, hogy H0-ban akarsz nyomulni. A legegyszerűbb egy PIKO, vagy ROCO digi start set beszerzése. Azokban minden benne van ami az induláshoz kell. Mozdony, vagonok, vágányok, komolyabb készletben kitérők is, és a digitális vezérlő. Ezt megin készlete és gyártója válogatja, mi van a készletben. A Roco Z21-es vezérlőjét most nagyon sztárolják, érdemes egy olyan készletet beszerezni, még ha drágább is mint a többi, mert valószínűleg a tudása jóval nagyobb.
Nézd át a Mediker és a VMC oldalait a neten. A két legnagyobb bolt Budapesten, nem kicsi kínálattal. -
pumukli93
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék belekezdeni a vasút modellezésbe és lenne egy pár kérdésem.
Melyik márkát ajánljátok egy kezdőnek, illetve milyen kezdő csomagokat. Mi kell egy digitális modell vasút rendszer kiépítéséhez?
Először csak ilyen nagyon egyszerű pályát szeretnék csinálni, ahol van pl 1-2 váltó.
Illetve, mi kellene hozzá, hogy elektromosan menjenek a mozdonyok( gondolok itt pl trafó)Előre is köszönöm a segítséget!
-
Batman2
őstag
válasz
YanezTTrain #5232 üzenetére
Ilyesmire gondolnék én is.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2 #5231 üzenetére
Valóstínűleg egy olyan időszak volt, amikor a helytelen vágányt is használták a helyes vágánnyal párhuzamos közlekedésre. Legalább is tudomásom szerint, a helytelen vágány jelzői sötétek akkor, ha nincs abban az irányban forgalom, kivéve a bejárati jelzőket és az előjelzőiket. De nem biztos, lehet, hogy marhaságot beszélek.
-
Batman2
őstag
Üdv. mindenkinek!
Nemrégiben láttam egy olyat, hogy a Nyíregy-Debrecen vasútvonalon egy nyíltpályás szakaszon, ahol mindkét sín mellett van egy irányba néző vasúti jelzőlámpa, amiből a szembe vágány melletti jelző akkor pirosat, a menetirány szerinti pedig sárgát jelezett!
Ez vajon milyen helyzetet jelenthetett ?Minden egyéb esetben a menetirány szerinti zöldet szokott jelezni, a másik pedig semmit.
Minden nap itt közlekedek, mindíg egy zöld fény van.Üdv.
-
OceanStorm
tag
Boldog Új Évet Mindenkinek ! Remélem hamarosan én is új fejleményeket oszthatok meg a saját házam tájáról.
-
YanezTTrain
tag
Boldog Új Évet Topiclakók!
Na és rendeteg új modellt és modellező élményt, jó játszadozást a kisvasutakkal!
-
Quasi_modo
nagyúr
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
-
YanezTTrain
tag
Péntektől jön az igazi tökös hideg idő. Erre való tekintettel, asszem meg fog növekedni a forgalom a Märklinarium vonalain. Mivel az utóbbi időben komoly gyűjtemény átalakulás és bővülés volt, ami jelenleg is tart, ezért érdekes új dolgok fognak rohangálni a pályán. De mivel a hely kevés, -már megint- a szerelvényeknek, így ismét felmerült a pályabővítés kérdése. A történelem pedig ismétli önmagát, megint csak egy az asztalról leválasztható elem építése merült fel az éppen forgalomban nem lévő szerelvények elhelyezésére. Egy jó kis fejállomás, vontatási teleppel és egy komoly állomásépülettel egyedi tervek alapján.
Szóval nagyjából ez lesz megépítve.Kísértetiesen hasonlít az egykori tárolóra, de annak a tükörképe és valamivel nagyobbak a vágányhosszok is.Kell is a növekedés, mert a BR23 és a BR03 mindkettő szép nagy mozdony, foglalják a helyet rendesen.Az új év a faanyag beszerzésével fog indulni és az asztalos munkék után lehet bütykörészni a jó melegben, miközben kint tombol a tél...
-
1501N
tag
Sziasztok!
Szereztem egy Arduinót és arra gondoltam, hogy játszok vele egy kicsit. Első nekifutásra valami szakasz foglaltság jelzőt építenék. Ehhez vannak valahol kapcsolási rajzok?
Hogy érdemes érzékelni a szerelvényeket? Mágneses-relés tűnik a legegyszerűbbnek. De infra kapus megoldásokat is láttam. Valamint létezik áram mérős is. Ha jól látom valami vezető anyaggal befújják a tengelyeket.... Merre érdemes elindulni? -
Szólista
senior tag
Kellemes Ünnepeket Kívánok!!
-
Batman2
őstag
Csatlakozom az előttem szólóhoz, Kívánok én is Békés Bokdog Karácsonyt minden kedves fórumtársnak!
-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo #5220 üzenetére
Pontatlan volt a fogalmazás! Elnézést! A Märklinek érkeztek Németországból, a Vörös Szikra és a MEJA-k Magyarországról valók! Én kérek elnézést!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Jövedelem
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Projektor topic
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest