- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
Füves kertemben lyukakra lettem figyelmes (miután levágtuk a már elég nagy füvet). Kb. 1 nm-en 3-4 db, egymástól legalább 60 cm-re levő lyukak, kb. egy kétszáz forintos méretével megegyező nagyságúak (lehet picit kisebbek), átlósan mennek le a földbe (az egyikbe beledugtam az ujjam, és úgy tűnik hogy csak ujjnyi hosszúak, mert mintha nem folytatódnának tovább.
Milyen élőlény csinál ilyet? Ha segít, tudok képeket is felrakni. -
Cheesy
őstag
válasz
Kovaratis #793 üzenetére
Nekem előrehaladott tűzelhalásnak tűnik.
Le kell vágni az ágakat a fekete rész előtt kb. 10cm-el és azokat elégetni. Ha már egyszer az ágban van, permetezheted, nem gyógyul meg. Sőt, megkockáztatom, hogy a kép alsó részén látszik, hogy elérte a törzset is, akkor pedig kuka.
Vágj le a fekete részekből. Ha elszáradt, akkor nagy eséllyel tűzelhalás. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #788 üzenetére
Ez amit kikapartál már korhadék. Sokféle bogár és rovar ami ezt szereti, de a fa sajnos elpusztul.
Nekem pont egy diófával volt így, hogy visszavágtam egy kb. 1,5m magas tönkké és évekig halogattam a kivételét, mert elég melós lett volna.
Először csonttá száradt, utána megjelent az oldalán gomba, utána pedig 2 egymást követő évben védett szarvasbogarak bújtak elő a törzsből, ahol az a földdel találkozik.
Végül idén elhatároztam magam és kivágtam. Találtam benne egy - nem hazudok - kisujjnyi lárvát (ezt a tévében a busmanok megeszik), szerintem ez is leendő szarvasbogár lehetett.
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #788 üzenetére
Van remény ?
Nincs.
Ez nem élő fán kártétel, hanem a már halott, korhadó részek felzabálása.
Gondoskodj pótlásról, meg arról, hogy ha dől, ne legyen baj. -
mark!
őstag
ohh, jó hogy rátaláltam erre, nem egész 1 hét múlva kezdek mezőgazdasági szakon. (gimnázium)
tuti hogy lesz mit megérdeklődni, szóval elmentem ezt a topikot! -
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #787 üzenetére
-
N.Ferry
senior tag
Sziasztok!
Eddig fel se merült bennem hogy lehet ilyen fórum is itt.
Kistermelők vannak itt közületek?
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #783 üzenetére
Márpedig ott kell lennie a lukaknak is, mert valahol ki kell "peregnie"...
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #777 üzenetére
Ha nagy diófa gyökeréről kihajtott csemete ponotsan olyan minőségű lesz?
Az attól függ, hogy a nagy fa az bolti, oltott vagy falusi módi: dióból csíráztatott.
Olvastam vhol hogy a diót mindig szemezni vagy oltani kell
Falun biz' még talán életemben nem láttam oltott/szemzett diót
a törzsébe kölzöttt vmi szú féle porlad kifele
Valami vékony csőfélét beletolsz a lyukakba és szokásosnál töményebb rovarirtóval nyomás alatt kimosod.
Friss lyuknál akár chemotox, olyan féle csővel, mint a WD40-en van.
Utána viasz/sebkezelő, sok.
De elég kevés az esély, igazábólPs.: szemre, kézre vigyázni!
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #781 üzenetére
Az öreg diót nehéz lesz megmenteni: farontó bogár költözött bele és annak a lárvája rágja belülről a fát.
Én egy 20 éves hatalmas cseresznyfánál jártam úgy, hogy pont ott fúrta meg ahol a törzsből a 3 vezérág ágazik el és ahova odagyűlik a por, falevél, stb. Ezért fel se tűnt. Egymás után elfonnyadtak az ágakon a levelek és elpusztult a fa. Csak utólag vettem észre a kivágásnál, hogy hol lett megfúrva.
Ha még friss a fúrás, vékony dróttal esetleg van esély széttrancsírozni benne a lárvát és megölni. Utána a lyukat be kell tömni viasszal. Ha már benne van, akkor legfeljebb levágni az ágat. Ha a vágásnál látod, hogy nem csak abban az ágban volt, akkor addig faragni a fát amíg van értelme. Ha nem lehet, akkor kivágni.1 éves vesszőt már lehet használni oltáshoz, de a lényeg, hogy legyen egy megfelelő keresztmetszet ahol összeoltod. Ferdén elvágod az alanyt és az oltványt úgy, hogy a metszett felületek közel tökéletesen takarják egymást. Utána szorosan összekötözöd őket és jó alaposan beviaszozod a seb körül. Amivel beoltod vessző, azon 3-4 rügyet meghagysz. Csak tiszta és nagyon éles késsel dolgozz. Ujjal nem taperolni a vágott felületet, mert elkapja a kezedről a betegséget.
-
Cheesy
őstag
Az, hogy a tarack nem szereti a paradicsom gyökér-illatát nekem új info...
Én abban hiszek (fólia és vegyszer ide-oda), hogy kitartó és ismételt kapálással, amit egyébként is rendszeresen végeznünk kell, ki lehet írtani. A tarack is egy fűféle, ami a rizómáját fotoszintézis segítségével "tölti újra" energiával és közben a gyökerével szívja fel a tápanyagokat. Ha szét is darabolja az ember, mint ahogy a cikkben írják, ha nem engedi kizöldellni, egy idő után elpusztul, mert nem marad energiája levelet növeszteni. A talajnak is jót teszel, mert a rendszeres kapálástól porhanyóssá válik és összetöröd és tud szellőzni. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #777 üzenetére
Egy fát elméletileg bármikor lehet oltani, gyakorlatilag csemete korában szokták, mert akkor célszerű.
A gyökérről kihajtott csemetét vadhajtásként kell kezelni, az az oltásalapként szolgáló fának (amit nem hiába oltottak be anno másik fajtával) a tulajdonságával fog bírni, általában gyengébb minőségben.
Jellemzően minden nemes-gyümölcsfát oltani szoktak. -
DonThomasino
veterán
Ha nagy diófa gyökeréről kihajtott csemete ponotsan olyan minőségű lesz?
Olvastam vhol hogy a diót mindig szemezni vagy oltani kell
hogy valóban jó legyen ez igaz ?Több éves fát is lehet még oltani ?
-
Cheesy
őstag
-
rii
nagyúr
"Ha szeretnénk kiirtani a tarackot, illetve egyéb évelő gyomokat a következő lépéseket végezzük el:
- Ne vágjuk le a növényt!
- Takarjuk le a területet pl. rossz szőnyeggel, vagy fekete fóliával, dobjunk rá egy kis földet, hogy nehogy elvigye a szél, és jobban lenyomja a tarackot.
- 1 hét múlva vegyük le a takarást, addigra jó sok energiát kiszív a fölső zöld rész a gyökerekből.
- Hagyjuk így 3-4 hétig, had hajtson megint. Maradék energiáit is a fölső részekbe próbálja nyomni a tarack.
- Takarjuk le megint 1 hétig.
- Amennyiben ismét kihajt, a fenti procedúrát ismételjük."ha igen, akkor nagyon bánom, hogy nem nyár elején találtam meg ...
de szeptemberben azért még van értelme ennek?
-
rii
nagyúr
dehogy pázsit .-))))
papadicsom-paprika-hagyma-uborka-dinnye-......... .-))))kérdeztem ... mert "briliáns" ötletem volt .... hogyha fel lenne ásva, nagyja ki lenne szedve, utána aminek nől a levele, azt levágni, és akkor levél nélkül megpuszul szegény... de a tarackot nem hajta meg ha a levelét letépik, és nem tud fotoszintetizálni .... .-/////
-
Cheesy
őstag
Szántás, boronálás, gereblyézés vagy esetleg rotálás + gereblyézés nem játszhat?
Lényeg, hogy a tarack ki legyen fordítva a földből és amennyire lehet össze legyen gereblyézve.
Akár néhány hetente át lehet rotálni és kikpoik hidd el.
Egy karban tartott földön azért nem olyan tarackos azért a talaj.
Tény, hogy ha golf-pázsit a cél, az azért nem olcsó dolog még nem tarackos föld esetén sem. -
rii
nagyúr
" ... Ezt nem hiszem, hogy sok lágyszárű bírja. De ami a föld alatt van... ... "
köszönöm, hogy írtad ... akkor ez mégsem megoldás ...
.-(((próbáltam nézni ponyvát is használatat ... de szinte semmi ... ami van az meg horrorár nekem ....
dávidponyvának vannak hasznátjai, de az árakról érdeklődni kell írásban .-///esetleg fekete talajtakaró fólia?
(sajnos a sima festéshez való lépésálló nap hatására széttördezik, és semmit sem és .. merev lesz, elpattan a legkisebb erőhatástól, szellőtől is akár .... -
Cheesy
őstag
Hát én ilyet tudok:
Agrofólia, UV stabil primer PE - 0,15 mm - 8,5 x 60 m (510 m²/tek)
ára: 139 HUF + ÁFA / m2vagy
Ipari átlátszó fólia, UV stabil primer PE - 0,12 mm - 12 x 60 m (720 m²/tek)
ára: 123 HUF + ÁFA / m2A tarack az nehezebb téma, szerintem kell idő amíg "megfullad".
Az a baj, hogy a tarack gyökérről képes hajtani, a fóliás "főzés" viszont csak a talajtakaró gyomok ellen jó, tehát ami a föld felett van zöld, +1-2cm mélységig főz. Plusz ugye a levegőt is elzárja, mert nem légáteresztő.
Így bárminek ami alatta van, se levegője, se szellőzése és gyakorlatilag kb 50-60 fok tűző napon. Ezt nem hiszem, hogy sok lágyszárű bírja. De ami a föld alatt van... -
rii
nagyúr
tudnál kérlek linkelni ilyen fóliát?
régebben próbáltam már keresni, de sehogyse találtam ami jó lenne ...
vagy pld. ez az lenne?
https://webgazdabolt.hu/termek/18m_004x500m_uv_stabil.html
ez már jobb mert 10 m széles: https://webgazdabolt.hu/termek/100m_uv_folia_006x100m.html
ez meg azért ilyen bazidrága mert sátorfólia? csak agrofóliának írják, de sátorólia van a képen
https://webgazdabolt.hu/termek/42m_uv_agrofolia_015x80m.htmlhány hónap kell mire pld. szegény növények megpusztulnak alatta?
(tarack miatt kellene, mert annak nem ér semmit az ásás-felforgatás) -
lord_m
senior tag
Sziasztok!
A locsolótömlőnk eléggé kezdi megadni magát, egy-két helyen már foltozva lett. Nem mai darab, ha igaz 3 rétegű, zöld alap tömlő.
Néznék helyette valami komolyabbat, tartósat. Ez pl. 6 rétegű, csavarodásmentes, miegymás. [link]
Ez jó lehet, vagy milyet érdemes beszerezni? -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #765 üzenetére
Mindenképpen olyan időszakban amikor nincs szárazság és tűző napsütés.
A tavasz ideális, de ősszel is jó. A fű gyakorlatilag egész évben hajt, de az időjárás megnehezítheti a dolgod.
Sokat kell majd és rendszeresen locsolni, ez kulcskérdés. -
Rivaul
addikt
válasz
martillo #763 üzenetére
Elfogni és kibaxni odébb mihamarább. Vakondháló alatt fog túrni. Ugyan fel nem jön de tiszta hepe hupa lesz a föld mert berogyik. Nekem egy napelemes zizegős riasztó a harmadára csökkentette a túrásokat. Egyet el is kaptam de már túl előrehaladottak az üregek és hamar beköltöznek.
-
martillo
tag
Sziasztok,
Vakond tema...
Vakond halot lerakni mennyire macera, ha nem lesz felette frissen hozott fold, azaz a jelenlegi talaj ala kellene lerakni. Milyen melyre kell tenni, mennyire maceras a fektetes?Vagy barmi bevalt vakond elleni megoldas?
Koszonom -
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #760 üzenetére
... elhanyagolt fűvet hogy lehet feljavítani?
Rendszeres lazítás, trágyázás, nyírás.
Négyszáz év és angol gyepnek is el fog menni
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #760 üzenetére
Nekem még nem volt dolgom olyan szelektív gyomírtószerrel.
Viszont a gyom kevésbé bírja a fűnyírást. A füvet lenyírod, a fűszál nagy része megmarad fotoszintetizálni, tehát túl nagy baj nem érte, növekszik tovább. A száras gyomokat szárban vágod el a fűnyíróval, így azok nehezebben állnak helyre, de a gyökérzetük komolyabb mint a fűé. Véleményem szerint rendszeres fűnyírással és fűmagvetéssel ki lehet lassan "bio-módon" szorítani a gyomok nagy részét. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #757 üzenetére
A gyümölcsfák alját illik inkább bekapálni. A fóliás megoldás a parlagon hagyott nagy szabad felületeknél működhet.
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #757 üzenetére
Ha ez napon van, akkor alul-felül süt/pörköl.
Nem mértem még talajhőfokot fólia alatt arasznyival, de gyanítom a gyümölcsfák gyökerei se szeretik a gűzfürdőt.
Lehet kapni tekercses hullámpapírt, én kényes helyre inkább azt raknék.
Vagy boltból mentett kartondobozt. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #755 üzenetére
Csak amelyik UV-stabil. Fóliasátrakhoz szoktak használni átlátszót, bár én a fekete színre törekednék, hogy minél jobban szívja a nap melegét.
Pl. Agrofólia, UV stabil primer PE - 0,15 mm - 8,5 x 60 m (510m2/tek), ára kb. 150 HUF + ÁFA / m2Fekete színű UV stabil fóliát nem tudok most így hirtelen.
Talán tófólia, de az már árban overkill. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #753 üzenetére
A szélére téglát, földet. Csak le kell súlyozni, hogy a szélét ne kapja fel a szél.
Ne a legvékonyabb 0,09-es építési PE fóliát vedd azért, min. 0,12-t használnék, hogy ne lyuggassa ki azonnal egy fűszál. Itt most meg kell fojtani a gyomot és hősokkot adni neki. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #751 üzenetére
A geotextillel az a baj, hogy levegőhöz jut a gyom.
Fólia kell, ami alatt - főleg ilyen időben - gyakorlatilag megfő minden. Ha ezt még kombinálod előtte egy gyomírtóval, akkor el lehet képzelni mi folyhat a fólia alatt... -
DonThomasino
veterán
Gyomírtás helyett, próbálkozott már valaki
agrotextil vagy geotextil es megoldással ?
Amit egyszerűen csak le kell teríteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- Videós, mozgóképes topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Napelem
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hatalmas pofont adna az USA a kínai chiptervezésnek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- SkyShowtime
- SONY LCD és LED TV-k
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest