- moonlight115: Privát, oh!
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
Új hozzászólás Aktív témák
-
Még annyi, hogy Amazonon meg itt-ott láttam kínai klónt az akkukból, kb. féláron be lehet szerezni. Én inkább nem vágtam bele, mert elég nagy beruházás volt, egyben vettem meg az összes kerti gépet + szerszámokat, és nem igazán osztott/szorzott annak a +2db makita akkunak a felára (a másik kettő meg ugye a szett része volt, azt eleve úgy érte meg megvenni), így ráadásul van garim, meg nem kell tőle tartani, hogy felrobban a drága töltőben/gépben a kínai akku
-
Igen, vettem, még akkor amikor kérdeztem róla, egy DLM431PTX1 lett végül. Azóta hetente nyírok vele kb. 500m2-t.
Pro:
- tényleg roppant kényelmes
- könnyű
- vettem szegélynyírót, sövényvágót, LED lámpát(!) amikhez szintén jó az akku (még LXT akkus kávéfőzőjük is van basszus...)Kontra:
- 500m2-re eltolok összesen 22Ah-nyi akkut mire végzek (2x5Ah + 2x6Ah-m van), ha nagyon figyelek, optimalizálok, és gyors vagyok, akkor is max a háromnegyedét elhasználom a 4db akku töltésének. Volt hogy alig nőt a fű, akkor elég volt a 2x6Ah.
- egyelőre nincs gondom a minőséggel, de nem tűnik masszívnak a gép, pedig én nagyobb modellt vettem (a legnagyobbnál egyel kisebbet), az első kerekek felfüggesztése pl. 1db ujjnyi hossz lapos fémdarabbal van megoldva, aminek a töve oda van fogatva a testhez 1db kis csavarral, egész ijesztően néz ki. Ha az egyszer kitörik, akkor szerintem kuka az egész test (vagy az egész gép?)Először amúgy a legnagyobbat akartam venni, 2x5Ah-val szintén szettben, de ugyanabból a pénzből kb. kijött a 431-es szett + 2db 6Ah-s LXT akku, ezért így utólag áldom magam, mert kevés lett volna, és még vehettem volna 50-60-ért akkukat a 200 ezres szetthez.
Az 500m2-re és a kapacitásra visszatérve: az a menet, hogy elkezdem nyírni a 2x5Ah-val, kb. a felénél lemerül, akkor ezek mennek a töltőre, és folytatom a 6-osokkal. Mire végzek, az első pakk fel is töltődik, így abból az egyik akku mehet a szegélynyíróba.
Persze ha nem zavar hogy hosszabb pihenőket iktatsz be a melóba a töltés miatt (vagy ha nem nagyobb a nyírandó terület 200-300m2-nél), akkor el lehet lenni 2db akkuval is.
-
jeriko2
tag
Érdemesebb lenne két különböző szivattyút használnod, semmint szerelgetni egyet ide-oda. A tározó feltöltéséhez pl. egy kis teljesítményű szivattyú is elég, ami tud elég nyomást csinálni, mert - gondolom - van egy napja feltölteni a tározót. Erre egy mélykúti vagy akár membrános szivattyú is teljesen jó (utóbbi nem tudom mennyire bírná az igénybevételt - ez attól függ, mennyit vizet használsz naponta), bár a megadott adatokkal egy jet jellegű szivattyú is megbirkózik, sőt igazából az sem elképzelhetetlen, hogy egyetlen szivattyúval meg lehet oldani a dolgot, de ehhez tényleg alaposan át kell gondolni mindent (ilyenkor a fenti tározó szükségtelenné válik, viszont a kút vízhozamának elegendőnek kell lennie a szükséges vízkivét mennyiségre.
Magát a tározóból történő öntözést pedig jet-szivattyú + vízmű / áramláskapcsolóval oldanám meg. Ha sok fát akarsz öntözni, szerintem érdemes lenne kialakítani egy csepegtetős öntözőrendszert. Itt már érdemes végigszámolni, hogy mennyi vized van a tárolóban, mennyi kell egy-egy fának, mennyi idő alatt fogy el a víz, hány körben/részletben érdemes öntözni, ahhoz milyen vízszállítású szivattyú kell stb.
A homok viszont a legtöbb öntözőrendszer ellensége - ez egy szűrővel azért áthidalható.Problémád akkor lesz, ha az egyszeri öntözéshez nem elegendő a tározóban levő víz mennyisége.
A nagyobb vízszintes távolságok miatt érdemes minél nagyobb átmérőjű csövekből kiépíteni a fő vezetéket (40mm-esből csinálnám).
A fákhoz hogy tervezed kijuttatni a vizet?
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1792 üzenetére
Inkább ajánlatos a tavasz/ősz.
(élelmiszer-biztonsági szempontból, jobb az amikor már/még nincsen olyan termés, amikor az anyag felgyűlhet benne, és az ember elfogyasztja)
-
Rive
veterán
Nem tudom miféle szivattyú lenne jó az egyes feladatokra, de az tuti, hogy ha sokat ráncigálod ide-oda akkor nagyon gyorsan tönkre fog menni a bekötőcsonk a szivattyún és dobhatod ki a francba. A szivattyúk akkor tartanak sokáig, ha lerakod őket valami jó helyre és nem piszkálod őket.
Ráadásul itt a klf. szivattyúk igazából mintha eléggé más-más jellegű feladatokat kapnának. Én azt javasolnám, hogy szánd rá a pénzt és ne egy géppel próbálj meg mindent megoldani.
-
freaghill
őstag
Sziasztok
Ismét egy kis segítségre lenne szükségem.
Édesapáméknál sajnos a körtefa már rég óta beteg, minden évben ilyen csúnyán néznek ki a levelek, és sajnos a termés is belülről szokott rohadni. Van ötletek mi lehet?
[link]Illetve a fontosabb kérdés, hogy ezt hogy lehet kikúrálni?
-
Matska
senior tag
Sziasztok. Jövőre szivattyúra lesz szükségem, kérdés, hogy milyenre?
Van egy ásott kutam ami mellé a terveim szerint leraknám, kb 5m mélyről kellene a vizet felhúzni, aztán még egy 20-30 méteres csövön kellene feltolnia, egy kb 7-8 méteres dombocskára, ahol megtöltene 2db 1 köbös tartályt. Ha ez megvan, felvinném a tartályokhoz a szivattyút, azokra rákötném és egy 4000 négyzetméteres területen meglocsolnék vele 370db fácskát. A terület legtávolabbi pontja a szivattyútól kb 90 méterre lenne. Csak aszályos időszakban lenne használva, évi 4-8 alkalommal kb. Jó lenne ha sokáig bírná, el tudná látni a feladatát és egykis homoktól sem ijedne meg.
A későbbiekben ugyan ezt a szivattyút használnám egy mikroszórófejes öntözőrendszer működtetésére, amihez ásatnék egy kicsi víztárolót (kb 20 köbméteres), amiből a vizet nyerném. A kis tároló esővízzel lenne feltöltve, szóval abban sem kristálytiszta forrásvíz lenne.
Ha a teljes öntözőrendszert nem tudja meghajtani, azt sem feltétlenül bánom, ha pl 4 szektorra kell osztani, és külön működtetni.Létezik olyan szivattyú, ami erre mind megfelelő?
Mellékeltem egy kis képet is a jobb megértés érdekében.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1786 üzenetére
Inkább nevezzük védelmi vonalaknak a dolgokat.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1784 üzenetére
Körtére körtebolha létezik ("összefossa" az egész fát, és környékét, ragacsos lével, amire rátapad minden, és elég undorítóan néz ki). Kb kiröhögött mindent (karate, mospilan), kivéve a nikotinos mosást.
Megy/cseresznyelégy ugyanaz. Mospilan, Karate, Decis, Spilan-nal szoktuk szórni növény, amikor virágzik.
Fertőtleníteni (mi a kertben) nem fertőtlenítünk, csak permetezünk (bár ha lenne egy igazi tél, akkor az elég sok mindent megoldana). Na meg, ha a környéken nem művelik a gyümölcsöst megfelelően, akkor kb szélharc a dolog.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1772 üzenetére
A cseresznyelégy a termésben fejlődik ki, nem magában a növényben (ettől lesz protein dús a cseresznye érésnél, és lehet árusítani a gyúrós topikban
).
A fa maga, ha nem vadul, el metszve "kezelve" van, akkor "simán" megéli a matuzsálemi 100 éves kort is.
-
Espla
aktív tag
Sziasztok!
Kértem jogot a fejléc szerkesztésére, így okosságokat lehet oda írni/linkelni rajtam keresztül. Majd én is gyűjtök gyakran ismételt kertészeti kérdéseket és válaszokat. -
Kelvin
őstag
válasz
DrDobos #1777 üzenetére
Mospilan, nekem eddig mindig bevált tetvek ellen is, persze jóval szélesebb a profilja. Elég sokáig 14 napig is kifejti a hatását és sok egyéb kártevőt is elintéz. Ha virághullástól permetezed vele kéthetente pár alkalommal akkor a magdarázs probléma is jó eséllyel letudva.
-
DrDobos
őstag
Hali!
Arrol tudtok valamit hogy a mandulafankon a termesek burkan miert van gyanta? Szinte az összesen -
jeriko2
tag
válasz
DonThomasino #1772 üzenetére
"Egy cseresznyefa meddig él? "
A 80-as évek elején vett apám egy telket, volt rajta egy cseresznyefa, úgy 8 méter magas, a törzs átmérője kb 50-60cm. Na ez még mindig megvan, és terem. Nem nemesített, ropogós cseresznyét, hanem korai, apróbb szeműt.
-
DonThomasino
veterán
Egy cseresznyefa meddig él ?
Van egy 30 éves fám ami 70/80% ban megfertőzött a cseresznyelégy,
tudni szeretném érdemes e még megtartani,
illetve mennyi esély van megszabadulni a kártevőtől ?Olvastam, hogy első a talaj fertőtlenítés, tavasszal és ősszel,
aztán jöhet permetezés valami méreggel .
Milyen szereket ajánlanátok ? -
jeriko2
tag
"a rendesebb vízművek bírják a párát tíz évig zökkenő nélkül."
Nálam száraz pincében van/volt házi vízmű, 50l-es gumimembrános tartállyal (kút pincefalon kívül). 8 év alatt négyszer lyukadt át a tartály fedele, ebből kétszer rendesen elázott a teljes pince (ritkán járunk le, nem vettük észre csak több nap múlva). A végén már úgy tettem fel az új fedőt, hogy több rétegben lefestettem. A végső megoldás az lett, hogy a tartályt kidobtam (akkor már kívülről is elég rozsdás volt), és egy kiszuperált bojler vette át a helyét - ez már 3 éve bírja.
Nyomáskapcsolót háromszor cseréltem. -
jeriko2
tag
válasz
freaghill #1756 üzenetére
Ez a Metabo 0,95bar nyomást tud. Nem tudom mit szeretne a vízzel csinálni ("pár csap"), de erre a nyomásra már egy egyszerű billegtető öntözőt sem lehet rátenni.
Ennél még egy membrános szivattyú is jobb választás, és harmad annyiba kerül. De az igazi komfortot szerintem jet jellegű szivattyú + (áramláskapcsoló vagy puffertartály-nyomáskapcsoló) hozná meg (a tartály kiürülésének lehetősége miatt inkább az áramláskapcsolós változatot javaslom)
https://www.szivattyubolt.hu/az-aramlaskapcsolo-szerepe-es-osszehasonlitasa-124.
-
Kelvin
őstag
Ez Kertészet, mezőgazdaság topik, legalább tennétek off-ba....
-
V.Stryker
nagyúr
-
fess
őstag
Most akarok én is ilyet venni. Online vetted?
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Megvettem első gázzsámolyomat. Még gázkészülék szűz vagyok, mert eddig csakafa pártján voltam, de van az a szitu, hogy jól jöhet egy ilyen. Pl. sör főzés.
Szóval ennek csak ekkora lángja kell legyen? Jó ez így? vagy ilyen 10 centis lángot is ki lehet belőle csiszolni? Nem tudom kell-e akkora láng, csak furcsa ez így.
-
Rive
veterán
válasz
freaghill #1665 üzenetére
Ha jól látom, ez az eredeti kérdés.
Nyugodtan rakj le az aknába egy házi vízművet a régi helyére, úgy lesz a legjobb.
Nem árt, ha a villany kap egy fi-relét, meg azért a szivattyú ne legyen teljesen gagyi, de a rendesebb vízművek - mint a korábbi darab bemutatta - bírják a párát tíz évig zökkenő nélkül.Extra búvár a tartályba csak bonyolítás, direktben a kútról tolni meg merészség.
A tartály alját ellenőrizd, hogy van-e homok. Ha van, akkor homokol a kút, és néhány havonta érdemes kitakarítani a tartályt, illetve ellenőrizni, hogy jó-e még a búvár - más tennivaló nincs. Ha nincs homok, akkor meg csak nyugi.
-
freaghill
őstag
Nem tudom emlékeztek még rám, de az öregemnek egy búvárszivattyú is jó lenne?
Találtam egy metabo-t ami elég jól le van árazva. -
bringasisti
őstag
Üdv. Mindenkinek. Van három meggyfa amin Érik a termés. Egymás mellett arasznyi távolságra vannak ehető szemek és teljesen zöld fejletlen szemek 70/39% arányban. Mi lehet a probléma? Köszönöm a választ.
-
DrDobos
őstag
Hali!
A szobát párátlanító gépével összegyűjtött vízzel, ami ugye lényegében a levegőből összegyűjtött víz, érdemes locsolni? Vagy jobb a felforralt majd lehűtött víz? -
gerner1
nagyúr
Nem tudom, hogy ez a topik megfelelő-e a kérdésemre, de legfeljebb OFF -ba kerül majd, és esetleg máshová irányításban is tudtok segíteni...
Szóval, keresek valamilyen madárriasztót, amely akusztikus. 220V -ról működtethetőt, amelynek a kibocsátott hangja vagy nem hallható (ultrahangos volna a legjobb ha létezik "jó"...), vagy az ember számára nem zavaró, és bevált típus. Elsősorban szarkák és galambok ellen kellene.
Amennyiben ismertek/tudtok ajánlani ilyen eszközt -ami biztosan jó a célra-, akkor légyszi jelezzétek. Köszönöm. 👍
-
Espla
aktív tag
ilyenre van szükséged (ha nem Gardenát szeretnél venni, mások is gyártanak hasonlót olcsóbban, de gondolom Gardenához Gardena passzol)
-
Espla
aktív tag
válasz
jeriko2 #1747 üzenetére
A "hagyományos" gyorscsatlakozó (0.5" keresztmetszet) mellett már van az 1" coll-os változat.
Több öntözőcég is gyárt ilyet, Gardena pl. Profi-System-nek hívja, Cellfast is gyárt, Bradas, stb.
Viszont "hagyományos" kuplunggal is van 1"-os csapra tekerhető, csak ugye egy pillanatra fél coll-ra szűkül.pl. ez
Nem tudom mennyi veszteséget jelent így.
És az 1"-os rendszert is lehet 3/4-es slaggal használni. Ha két slagod van különböző rendszerrel, akkor pedig ilyennel össze tudod hozni a két félét
ezen a videon látszik a két méret különbsége -
jeriko2
tag
Nem teljesen értem a kérdést. A gyorscsatlakozók elvileg egy méretben vannak, a legnagyobb csapra tekerhető rész pedig tudtommal 3/4". Viszont kapható olyan műanyag közgyűrű, ami egyik fele 1", másik pedig 3/4" - már ha jól értelmeztem amit kérdeztél.
Ez az izé egyébként mire jó? Tudod rá csatlakoztatni a slagot? Nekem ilyenek vannak lerakva KPE csővel: [link] Nagy előnye, hogy nem szűkíti le a keresztmetszetet. -
jeriko2
tag
válasz
V.Stryker #1744 üzenetére
Ennél írják, hogy függőlegesen és vízszintesen is beépíthető (elég sok helyen kapni, jó márka):
http://www.hydrolight.hu/szivattyu_es_tartozekai/kapcsolo_rele/aramlaskapcsolo_easysmall-2_ii_16a.html -
dkaro
őstag
Sziasztok!
Egy [ilyen dobozt ]építettem be a csap elé. A gyors csatlakozója viszont egy colos. Létezik olyan csatlakozó aminek a gyorscsatlakozó része 1" a tömlő része viszont 3/4" vagy mindenképp be kell tegyek egy kis darab 1"-os tömlőt és szűkítőt? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
jeriko2 #1743 üzenetére
Alapból mostanában jó a lábszelep. Egy nagyon nagy eső után azt hiszem, azóta jó.
Amúgy tudom,hogy egyszerű pucolni... csak ami nem egyszerű... az én186cm/100kg-al lemászni az aknába, ahol igazából le se tudok hajolni, mert nem sok a hely. Leszerelni a szivattyút....felhúzni a csövet, ami cirka 10 méter. Majd ezt az egészet újra.... Amíg nem muszály, addig tuti nem megyek le.
Ha meg muszály lesz, akkor már csövet fogok cserélni, a szivattyúnak polcot csinálok, hogy fent legyen az egész. Talán az a plusz 4 méter még belefér.
Ha jó értem, akkor ez az áramláskapcsoló védené is a szivattyút, ha valamiért menetközbe nem jönne a víz. Be kell ruháznom egyre. De valami olyanra, ami vízszintesen is beszerelhető.
-
jeriko2
tag
válasz
V.Stryker #1742 üzenetére
A lábszelepet cseréld ki ha nem zár rendesen, nem egy nagy tétel (1-2e Ft), szűrőt nem is kell venni hozzá, átrakhatod a meglevőt. De jó eséllyel csak el van koszolódva, ezért csere előtt érdemes csinálni egy tisztítást / vízkőtlenítést, mert nagyon egyszerű szerkezet.
Ha nem jó a lábszelep, visszafolyik a víz, legközelebb mikor indul a szivattyú, fel kell szívnia megint az egész csövet - mivel az levegővel lesz tele; ez hosszabb idő is lehet, amíg dolgozik a szivattyú de nem jön semmi. Ha vastag/hosszú a cső, lehet nem is tudja rendesen felszívni, ilyenkor vízzel feltölteni.Ha ilyenkor áramláskapcsoló van rajta, az bekapcsol mikor leesik a nyomás, majd mikor nem érzékel áramlást, kikapcsol, és teljesen leáll, mert azt érzékeli, se nyomás, se áramlás - ilyenkor reset-elni kell a további működéshez (általában van rajta egy reset gomb).
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
jeriko2 #1741 üzenetére
De jó hogy ezt írtad. Nekem ilyen sima kerti szivattyúm van és pont ez a bajom, hogy mindig le kell kapcsolnom a szivattyút, hogy elálljon a víz. Amúgy k.rva jó nyomással tolja fel. Két kerti öntözőt is simán ellát egyidejüleg.
Ezzel az áramláskapcsolóval mi történik olyankor, ha a lábszelep nem zár el rendesen és visszafolyik a víz?
Mármint következő vízkinyitáskor... Semmi? Nem kapcsol és kész?
Én ilyenkor amúgy a kerti csapról szembe megnyomom vízzel és utána már felkapja. Szerencsére idén ezt talán egyszer kellett eddig.
-
jeriko2
tag
Gardena-t szerintem ne, nem egy jó márka, viszont drága. Szennyvíz szivattyút se ajánlanék, ezt arra találták ki, hogy szennyvizet (kisebb szennydarabokkal) tudjon szívni, viszont nem tud komolyabb nyomást csinálni.
Két lehetőséged van, a búvár szivattyú (nyugodtan mehet víz alá hosszú hónapokra), illetve a jet jellegű szivattyú. Előbbit a tartályba kell meríteni, utóbbit a tartály mellé tenni, és egy csövet vezetni a tartályba (KPE
- inkább ez - vagy gégecső).A tartály kiürülésének lehetősége, valamint a slag elzárása miatt egy áramláskapcsolót érdemes tenni a szivattyú után. Ez kikapcsolja a szivattyút, ha nincs rajta folyadékáramlás (elzártad a slagot). A jet jellegű szivattyú biztos nem fog leégni elzárt tömlő mellett áramláskapcsoló nélkül sem, egy membrános szivattyúnál már lehetnek gondok. Másik probléma forrása, hogy a szivattyú esetleg olyan mértékű nyomást állít elő, amit a tömlő nem bír (ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, és így megválasztani a szivattyút és a tömlőt is). Ha nincs áramláskapcsoló, inkább azt javasolnám, tedd le a slagot a földre nyitva, és úgy kapcsold ki a szivattyút.
Nem kell nagy teljesítményű szivattyú, mivel a vizet nem kell függőleges irányba továbbítani - gyakorlatilag bármi megfelel.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1739 üzenetére
6... elnézést. De ne erőltesd meg magad.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1736 üzenetére
Csak 5 hszt olvass vissza...
-
Kalandor
HÁZIGAZDA
Amire gondolsz, az a búvárszivattyú, ami lemegy a víz alá. Nem tudom mennyit bírnak a maiak, nekünk van egy min. 20 éves ruszki ami mondjuk csőszivattyú, tavasztól őszig a víz alatt volt és még megy (igaz, a föld alól olyan hangja van, hogy az utcán hallatszik).
Ha ettől tartasz, szerintem sima csöves szivattyút vegyél inkább, aminek csak a csövét lógatod a vízbe de a szivattyú szárazon van.
Az a 360l az nem sok, nekem egy 10-12m3-es ciszternám van, de most ez alatt az egy hét kánikula alatt úgy fogy a víz hogy ihaj. 20.000 ft környékén kapsz ilyen tartályt, 1-2 ilyennel már sokra mész.
-
DonThomasino
veterán
Hangya ellen mit érdemes ?
-
Kelvin
őstag
-
Clley
csendes tag
Sziasztok,
Remélem jó helyre írok, jelenleg van egy 360L es vízgyűjtő tartályunk amibe esővizet gyűjtünk, elég körülményes mindig locsolókannával locsolni, ezért szeretnék egy kis szivattyút vásárolni, és annak a segítségével kiszivattyúzni a vizet. A kérdés, hogy milyen típust érdemes választani? Egész nyárra víz alá helyezném, bírnak ezek fél évet víz alatt? A másik kérdés mait nem tudok, hogy mi történik akkor ha a locsolófejet elzárom a szivattyú pedig pumpál, leéghet így a motorja? Vagy automatikusan kikapcsolnak? Annyi időről lenne szó amíg vissza érek a kert végéből, a konnektorhoz.
Ezekre az igényekre van ésszerű megoldás 20-25.000ft ért?
Jelenleg őt néztem. -
n_stolz
tag
Nemrégiben vettem egy új Stihl sr430 típusú permetezőt.
Most próbáltam összerakni. Ti is megszenvedtetek a harmonika cső összeszerelését? Én eddig nem tudtam kézi erővel osszenyomni. Van esetleg valakinek ilyen gépe? Tipp a helyes szerelési metodushoz? -
válasz
V.Stryker #1725 üzenetére
Köszi, ez piszok jó ár, beraktároztam 2kg-t ma, holnap szórok, meglátjuk
Amúgy vicces az obi, ki van rakva a 100g-s 995Ft/flakon áron, mellette az 500g-s, csak tök üres a polc. Eladó közli hogy sajnálja, csak 100g-s van. Mutatom neki a weblapjukat, ami írja hogy 27db-nak kellene lennie ebben az áruházban. Mondja hogy ja tényleg, és elvezet a grillsütők MÖGÉ egy elrejtett sarokba, ahol halomban állnak az 500g-s flakonok 1600Ft-ért. Nice try
-
nonsen5e
veterán
Erkélyen termesztek paprikákat, tavaly gyönyörű volt az összes, idén viszont istentelen tetves. Gazdaboltban a karate-t ajánlották, nekem semmit nem használt. Azóta kipróbáltam az összes létező népi kuruzsló módszert: szappan, szódabikarbóna, levendula, olaj, mosószer, chili, alkohol, fokhagyma - ezeknek tetszőleges permutációja vízben oldva és felfújva a növényre, semmi nem használ, másnapra ugyanúgy televan 23213^4946! tetűvel az összes, és már kókadnak és dobálódnak is le a levelek.
-
fess
őstag
válasz
DonThomasino #1726 üzenetére
Szélesítsd meg a gödröt,hogy baltával vagy láncfűrésszel kényelmesebben hozzáférj,de a föld miatt a balta lesz a barátod. 3 éve 2 fával én is megbirkóztam, én így csináltam.
-
DonThomasino
veterán
válasz
V.Stryker #1722 üzenetére
Aha köszi. Neked is. dantre
Egyenlőre maradnék a manuális módszernél, fűrész flex kizárva.
Mivel bio kert így az olajat is elvetném.
Azon gondolkoztam , valami hosszú hidegvágó vésőt bele ütnék,
vagy valami lángszórós dologgal.Szerintetek ?
Létezik valami spéci ék ilyen feladatra ?
-
válasz
V.Stryker #1720 üzenetére
Köszi! Sajnos a Bros tényleg nem oké, első 8-10 órában valamennyivel kevesebb lett, ezért írtam, hogy működni látszik. De aztán 2 nap után ránéztem, és nem folytatódott a dolog, a bolyokban szemre kb. 20-30%-al kevesebb csak a hangya, gondolom ez is csak átmeneti.
A sárga dobozos obis szernek mi a neve pontosan?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1721 üzenetére
Láncfűrész...
Másrészt, ha a föld felszíne alatt még tudsz levágni, akkor a csonkot kend be fáradt olajjal vagy valamilyen olajjal, húzzál rá egy zacskót és nem fog kihajtani.
-
DonThomasino
veterán
Van egy diófa tuskóm amivel nem bírok.
Már leástam vagy 1-1.5m de csak lefele megy a főgyökér és vastag.
Elég jól mozog de nem bírom letörni, mert sajnos a törzsét már levágtam.
Mivel érdemes kicsapni a gyökeret ? (nagy baltához kicsi a hely) -
Durva hangyainvázió ütötte fel nálam a fejét. A rengeteg eső után lenyírtam a füvet, és majdnem elsírtam magam, vagy 40db túrás van, sárga foltok és "kiégett" fű mindenfelé. Szórtam most ki fél kg Bros port a bolyokra, működni látszik, de kevésnek bizonyult, vennem kell még. Ezen kívül nálam is az van, amit itt a topicban is megtaláltam, hogy beindult a hangyák pajtáskodása a levéltetvekkel, így legalább nem csak a fű tropa, hanem a fák is. Szintén a topicban olvastam a ragasztós megoldás, köszönet érte Eastmannak, roppant látványosan működik, minden fára tettem, és mindegyiknél úgy beállt a supply chain 5 perc alatt, hogy öröm nézni
Van viszont 3-4 nyírfám, amiket nem tudok ragasztózni, mert göcsörtös a kérgük. Erre tudtok ajánlani valami házi, vagy akár bolti ragacsos kencét, ami hasonló módon teszi a dolgát, de nem árt a fának?
Illetve ezen kívül bármilyen tanácsot szívesen fogadok (pl. a Bros por helyett van e jobb, stb..).
Előre is köszi!
-
törölt tag
Hali.
Mezőgazdasági témában EU pályázatokhoz ért valaki itt?
Röviden: Barátnőm örökölt több, mint 100 hektár földet. Pár hónapja valahol hallottam, hogy lehet pályázatot írni valami féle energiafára, és elég jó pénzt adnak erte évente vagy havonta. Gondolom eladni nem lenne túl jó, inkább valami támogatás mellett termelni rajta valamit, esetleg bérbe adni.
Ha valaki tudna benne segíteni, akkor kérem írjon, aztán privátban leírok mindent. Köszönöm -
V.Stryker
nagyúr
-
jeriko2
tag
karate: amire ráfújod, azt megöli. De pl. pajzstetű ellen nem annyira hatásos, illetve ugye az ellen sem, ami másnap száll rá a növényre.
A Mospilan felszívódó, azaz bekerül a növénybe, és ami eszik belőle, arra fog hatni. Ami később jön, arra is jó.
Tetvek ellen mindkettő jó, de érdemes cserélgetni a szereket, mert ha mindig ugyanazzal permetezel, immúnisak tudnak lenni az adott szerre. -
Cheesy
őstag
válasz
V.Stryker #1702 üzenetére
Tetveket bármikor lehet permetezni.
Ha rovarölőt használsz, akkor az élelmezésügyi várakozási időre kell figyelni, ami növénycsaládonként változik. Persze a rózsa esetében mindegy, mert dísznövény.
Mospilan felszívódó hatású, akkor jó alkalmazni ha van rá esély, hogy az eső lemossa (mint most pl.) és is ezzel fújtam le tegnap mindent a kertben.
Ha kontakt hatásút akarsz, akkor a Karate-t ajánlom. Ez arra jó, ha már tetves a növény, akkor lefújod és gyakorlatilag azonnal elkezd hatni. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
A rózsáink tele lettek tetvekkel. Lehet még permetezni? Ha igen, mivel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Synology NAS
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- Hisense LCD és LED TV-k
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- moonlight115: Privát, oh!
- További aktív témák...
- Új okosotthon eszközök bolti ár alatt - Blitzwolf SHP15, Miboxer, Aqara eszközök
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Autós tükörre rögzíthető kamera rendszer - komplett - csere is
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- HomeAssistant és SolarAssistant Center - spórolj pénzt automatizálással!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits