Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-02-11 07:27:19

LOGOUT.hu

A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26701) asdf_ válasza Teki1986 (#26700) üzenetére


asdf_
veterán

Most nem mondom, hogy cégnek, vállalkozónak csak a céges/vállalkozói bankszámlájára utalunk, mert ezt már te is tudod, hogy nem volt jó ötlet az asszonyéra (amivel nyilván a végrehajtás kijátszása volt a cél). Ebből így még lehet, hogy rendőrségi ügyet is lehet csinálni.
Viszont elképzelésem sincs, hogy ilyenkor ki lehetne a végrehajtás címzettje. Mert ugye szerződésben elvileg a céggel állsz, de a pénzt meg nem a cég vette át, így azon behajtani mi alapon lenne.
Józan paraszti ésszel itt akár a csalás is megállhat, de majd aki ért hozzá megmondja.

(#26702) sunavlys


sunavlys
senior tag

Érdekes dologba futottam bele.

Előzetes értesítésemmel, - de a jóváhagyásomat nem megadva, és finoman tiltakozva, - megjelent a fényképem és rövid önéletrajzom egy kalendáriumban. Az adatokat ismerősöktől, volt iskoláimból, netről stb. szerezték meg, jószándékú, de részben hibás hozzáköltésekkel kiegészítve.

Ez nem személyes adatokkal való visszaélés?

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#26703) bandras0226


bandras0226
aktív tag

Üdv!

Vásároltam egy házat márciusban. Az előző tulajdonosnak be van jelentve egy rokona, állandó lakcímre. Ennek a személynek nincs tulajdonjoga, sem haszonélvezeti joga az ingatlanon. Az illető nem elérhető, tartózkodási helye ismeretlen.
Kérdés: Ezt a személyt kijelenthetem-e az ingatlanból?

Miért lakik mindenki pont azon a bolygón, amelyiken én???

(#26704) Zsolt,72 válasza bandras0226 (#26703) üzenetére


Zsolt,72
aktív tag

Üdv!

Itt nézz szét információkért: [link]



 iPhone 15 — https://hardverapro.hu/apro/iphone_15_tok_elado_2/friss.html

(#26705) mephi666 válasza Zsolt,72 (#26704) üzenetére


mephi666
nagyúr

...utolsó pontban a postára hivatkozik, ami teljesen független a bejelentéstől, mert a posta nem ellenőrzi a nyilvántartást, hogy az adott címen ténylegesen tartózkodhat-e jogszerűen a címzett, vagy be van-e oda bejelentve akármilyen minőségben...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#26706) Tav-Csoves


Tav-Csoves
őstag

kategória: használatba vételi engedély-új családiház
Sziasztok!

Ismerősöm egy új házat épít, nemsokára befejezésre kerül és használatba vételi engedélyt kell kérnie. Viszont a vállalkozóval a viszonyuk nagyon megromlott, és a vállalkozóval a kapcsolatot megakarja szakítani, és használatba vételi engedélyt más úton szeretné megszerezni.

Kérdés, hogy van e lehetőség arra, hogy egy másik vállalkozó felmérné az eddigi építkezést, adná hozzá e a nevét, hogy ő felmérje, és alkalmasnak tartja a beköltözésre, hogy az ő engedélyével mennének az önkormányzathoz, hogy megkapják a használatba vételi engedélyt, vagy az önkormányzat építésügyi osztályát hogy ők által kiküldött megbízott szakírtő ítélje meg az ingatlant?

Köszönöm szépen a segítséget!

(#26707) sunavlys válasza Tav-Csoves (#26706) üzenetére


sunavlys
senior tag

Nem az ETDR-nen kell azt intézni???

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#26708) AxBattler


AxBattler
félisten

A NAV az apróhirdetőket vegzálja

Üdv! Láttatok már ilyet HA-n, mennyire kell parázni? :U :F

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#26709) asdf_ válasza AxBattler (#26708) üzenetére


asdf_
veterán

Nekem a legutóbbi ilyen keménykedésükből ugyanígy használtcikk esetén azaz édes történet maradt meg, hogy ugyan évi 600e-ig eseti eladásokra adómentes a dolog, de ha üzletszerűen történik a dolog, akkor nem. Na ezek a zsenik képesek voltak az egy alomból származó x db. kutyakölyök egyenkénti értékesítését (nem szaporító, nem kereskedő, sima átlagember) rendszeres üzletinek minősíteni, hiszen tegnap is eladott egy kölyköt, a múlt héten is kettőt, meg ma itt vagyunk a negyedikért...

(#26710) razorbenke92 válasza AxBattler (#26708) üzenetére

A cikkben említett költségvetési hiány komoly dolgokat bolygatott meg.
A napokban intéztünk adás-vételt közjegyzőnél, és szólt előre, hogy az utóbbi időben több ügyfele jelezte, hogy a NAV magasabb forgalmi értéket állapított meg az ingatlannak, mint a vételár, és erre hivatkozva jelentősen magasabb vagyonszerzési illetéket határoztak meg nekik, mint amire számítottak.
Szóval bármit el tudok képzelni.

Egyébként érdekes kérdéskör ez. Sok éve vettem itt egy speckó ipari tabletet. A Lehel csarnokban lehetett átvenni. Izgatott kölyök voltam, gyorsan utánanéztem, hogy milyen kiegészítők léteznek hozzá, találtam is a neten egy boltot, ahol kapható hozzá minden, sőt ugyanolyan tabletet is árultak, csak picit drágábban. Micsoda szerencse, épp a Lehel csarnokban volt ez a bolt.
Megvettem a tabletet a hirdetőtől, majd elkezdtem megkeresni a boltot, hogy vegyek hozzá egy dokkolót. Mire felértem, az "üzlettársam" a pult mögött bütykölt valamit. Úgy kezdtem a mondandóm, hogy "Vettem ezt a tabletet a kollégádtól" amire borzasztó tagadásba kezdett mindenki, hogy tőle biztos nem :))
Mondtam, hogy nem balhézni akarok, csak kiegészítőt venni, és úgy mindjárt megbékéltek.Azóta se jöttem rá, mi volt a cél. Afa nélkül, gari nélkül eladni olcsóbban a portékát, és leírni selejtbe?

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#26711) envagyok válasza razorbenke92 (#26710) üzenetére


envagyok
veterán

Aztán egy évben eladsz 3 régi, fiókból előtúrt processzort, meg egy értékesebb videókártyát, eléred a 600k-t, már rád is verik az üzletszerűséget, hisz 2db felett már megáll, és ha nem tudod a régi 10-20 éves processzor birtoklását igazolni (áfás számla vagy 2 tanús adásvételi) már kapod is a 200-500k bírságot, üzletszerűségért szintén, hisz hogy képzeled hogy a pc-t szétbontva 10 alkatrészt árulsz úgy, hogy nem vagy vállalkozó.
Bizonylat, nyilvántartás hiány miatt szintén, meg valld meg a bevételed 87%-át jövedelemnek, mert nem tudod igazolni a beszerzés költségét, és fizesd be rá az szja-t + szochót 200% büntetéssel.
És ez nem vicc, 3 embertől hallottam rémsztorit az elmúlt hetekben.

(#26712) mephi666 válasza envagyok (#26711) üzenetére


mephi666
nagyúr

...ez szép: és akkor mi a helyzet a garázsvásárokkal meg zsibvásárokkal, ahol árulja a jónép a több évtizedes lomot? ...vagy akár azt is üzletszerűnek lehet venni, hogy fiunk kinőtt ruháit, vagy feleslegessé vált cuccait fillérekért tovább adjuk? :U tegnap eladtunk 6db nadrágot 2ezerért, 2 hete néhány könyvet 5ezerért, előtte meg egyéb gyerekjátékokat... (éves szinten szerintem 100ezret se érünk el ilyen ütemben, de mennyiségre sok a cucc és hetente 1-2 üzlet előfordul)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#26713) envagyok válasza mephi666 (#26712) üzenetére


envagyok
veterán

Zsibvásárra reskció : majd őket is elkapják
A gyerek kinőtt ruhái nem, de jó ha tudod igazolni, hogy drágábban vetted.
A lényeg, hogy amit eladsz, legyen róla eredetigazolás, és mindent vezetni kell, amit eladsz, hol jársz, és "bizonylatot" kell adni a vevőnek, főleg ha próbavásárló. (Párosban járnak)
Infó elsőkézből:
[link]
+ google dac7 jófogás, vatera, fb marketplace
Ráeresztették a mesterséges intelligenciát az aprókra, ha valaki sok mindent hirdet, arra mennek rá, mert kapják a kiberközpontból a megyei hivatalok a listákat

[ Szerkesztve ]

(#26714) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
addikt

ha ketten jönnek személyesen átvenni a terméket, akkor már lehet gyanakodni ;]

(#26715) mephi666 válasza envagyok (#26713) üzenetére


mephi666
nagyúr

...ja mondjuk ebben is van valami, hogy "gyanús ha ketten jönnek" :DDD mindenesetre vicc, hogy ilyenre van energia...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#26716) Czmorek


Czmorek
aktív tag

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne hozzátok:

Előző munkahelyemen volt 13. havi munkabér.
Pár éve módosítottak rajta annyit, hogy ennek az egyik felét fixen megkapjuk a novemberi bérrel, másik felét pedig akkor ha jó volt a gazdasági mutatója a cégnek.
A gazdasági zárást mindig jövő éve áprilisában szokták zárni.
A gazdasági zárás tök pozitív lett és jogosultak is a munkavállalók a 13. havi bér második felére.
Én idén március végén kiléptem innen (30napos felmondási idő volt). Végig dolgoztam ennél a cégnél a tavalyi évet (6évet folyamatosan).
A munkaviszony közös megegyezéssel szűnt meg. Ami tartalmaz olyat, hogy egyik fél se követel semmit a másiktól.
Kérdésem az lenne, hogy jogosult lehetek-e a 13. havi munkabér második felére? Hiszen a tárgyévben végig ott dolgoztam, s ennek az összegnek egyébként is most van az aktualitása. Első felét meg is kaptam ahogy kell.
A volt munkáltatóm szerint természetesen nem a válasz. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#26717) mephi666 válasza Czmorek (#26716) üzenetére


mephi666
nagyúr

benne van szerintem a kifizetés feltételei közt, hogy "aktív munkavállalónak kell lenned a kifizetés időpontjában" :) (nálunk is van ilyesmi és plusz feltétel az is, hogy pl az adott időszakban nem lehet fegyelmid se)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#26718) envagyok válasza mephi666 (#26715) üzenetére


envagyok
veterán

Kell a pénz.

Már ott tartunk, hogy kellene egy topik NAV-is tippek trükkök címmel, hogy a legújabb agymenéseikről időben értesüljön mindenki.

(#26719) fjudors válasza Czmorek (#26716) üzenetére


fjudors
aktív tag

nem.
közös megegyezés.ami abban benne van, az jár.
előtte kellett volna belevenni.

ráadásul már a pénzügyi elszámolás is megtörtént, gondolom.

[ Szerkesztve ]

(#26720) Árpi001


Árpi001
senior tag

Ingatlan eladás elején vagyunk.
A vevőinknek van egy olyan kérése, hogy a házhoz épített mellék épületet bontsuk el.
Ez szerepel az adásvételiben is
Ha nincs ott külön tételként a bontott épület elszállítása, azt hogy kell, lehet értelmezni?

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#26721) razorbenke92 válasza Árpi001 (#26720) üzenetére

Általában olyan benne szokott lenni, hogy a birtokbaadásig az eladó gondoskodik az ingóságok, és a hulladékok, lomok elszállításáról.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#26722) Árpi001 válasza razorbenke92 (#26721) üzenetére


Árpi001
senior tag

Az van benne hogy üresen adjuk át a házat..

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#26723) donbig válasza Árpi001 (#26720) üzenetére


donbig
tag

Annak azért nézz utána nem kell-e vázrajz ilyenkor. Csok-nál szokták szigorúan venni ezeket-ha van ilyen a vevőnek. Illetve lepapírozni sem kis költség. Nekünk ugyan fordítva, de komoly vita tárgya volt.

[ Szerkesztve ]

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#26724) Árpi001 válasza donbig (#26723) üzenetére


Árpi001
senior tag

Ezt most nem értem, ne haragudj.

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#26725) donbig válasza Árpi001 (#26724) üzenetére


donbig
tag

Hitel, főleg CSOK esetén van jelentősége, ha a vevő igénybe vesz ilyent. A bank megnézi, hogy a térképszelvényen látottak megegyeznek-e a helyszínen tapasztaltakkal. Ha nem, akkor esélyes, hogy bukják a CSOK-ot, elég szigorúak. Fordítva szokott lenni inkább, hogy a melléképület nincs feltüntetve a térképszelvényen. Elég hosszadalmas és költséges folyamat lezongorázni, de sztem bontásnál is érdemes utánajárni. Ha lebontod és nem papírozod le, viszont a térképmásolaton szerepel az gondot okozhat. De, ha aláírt adásvételi szerződés van, akkor gondolom az esetleges CSOK bírálat már megtörtént, akkor tekintsd tárgytalannak.
Lebontási engedély – Jogi Fórum (jogiforum.hu)

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#26726) Árpi001 válasza donbig (#26725) üzenetére


Árpi001
senior tag

Köszönöm a részletes választ.
Nem CSOKOS a hitel, amit az egyik vevő vesz fel.
És az adás vételi tartalmazza hogy el kell bontani a melléképületet.

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#26727) Gergo.kovacs válasza Árpi001 (#26726) üzenetére


Gergo.kovacs
csendes tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni ingatlan eladással kapcsolatban.

A vevők szerződéskötés előtt egy nappal jelezték, hogy kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat, és ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt készíttessük el. A szerződés megkötéséhez is ragaszkodtak, ezért megbeszéltük, hogy megírjük a szerződést, és 1 hónapon belül elkészíttetjük a VBF-et. Ez meg is történt, viszont a teljes kifizetés + CSOK utalás is megtörtént azóta. Jövő péntekig kellene birtokbaadnunk az ingatlant, viszont tegnap felhívott a vevő, hogy mivel a VBF a nem megfelelő minősítést kapta, a birtokbaadásig nekünk ki kell javíttatnunk a hibákat, és egy megfelelő státuszú VBF-et kell készíttetnünk, amennyiben ez nem történik meg, az adásvételi szerződésnek megfelelően napi 10000Ft kötbérre tartanak igényt.
Amiért nem felelt meg:
-A lakóháznak saját földelése nincs (erről biztos, hogy tudtak, mivel többször is említettem nekik)
-a beérkező PEN vezető nincs leföldelve
-a gázmérő EPH áthidalás hiányzik
-a lakóház víz-, gáz, és fűtéscsövei nincsenek bekötve az EPH hálózatba
-a pincében található dugaszoló aljzatokban nullázást alkalmaztak földelés helyett
-a pincében lévő áramkörök hibaáram védőkapcsolóval nem védettek
-emeleti hálószobában 1db hibás dugaszoló aljzat van
-emeleti fürdőszoba villamos hálózata befejezetlen.

A javításra a villanyszerelőtől 150000Ft-os ajánlatot kaptunk az újabb tanúsítvány elkészítésével együtt.
Kérdésem az lenne, hogy mennyire jogos a vevő kérése, tényleg van-e erre vonatkozó jogszabály, miszerint az eladónak helyre kell hoznia a VBF által feltárt hibákat birtokbaadás előtt.

Válaszotok előre is köszönöm.

(#26728) donbig válasza Gergo.kovacs (#26727) üzenetére


donbig
tag

[link] Szvsz szerződéskötés előtt kellett volna egy kicsit rámenősebbnek lenni, a vizsgálat elvégzése nélkül is meg lehetett volna kötni a szerződét, vagy te is ragaszkodhattál volna akkor ahhoz, hogy a felmérés eredményének ismerete nélkül nem kötsz szerződést.
Ez így utólag elég genya dolog, mert, ha ismered ennek a költségét, akkor valószínűleg belekalkulálod az eladási árba.

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#26729) Gergo.kovacs válasza donbig (#26728) üzenetére


Gergo.kovacs
csendes tag

Szerződés kötés előtt szóban többször elmondta, hogy neki csak a tanúsítvány kell mert az ügyvédje azt mondta kötelező, anélkül nem adhatjuk el, viszont, ha meg van a tanúsítvány a helyreállítás nyílván az ő költsége, ezért is ért hidegzuhanyként tegnap mikor felhívott, hogy csináltassuk meg.

(#26730) sunavlys válasza Gergo.kovacs (#26729) üzenetére


sunavlys
senior tag

csináltasd meg, 150.000 Ft nem nagy összeg, de ez genya dolog a részéről

ez a VBF kötelezőség a szerződésben van vagy csak érdeklődsz, hogy kötelező-e?

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#26731) asdf_ válasza Gergo.kovacs (#26727) üzenetére


asdf_
veterán

Nem tudok most jobban utánanézni, de elvileg a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet
az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről

írja elő ezt, a melléklet 1.6-os pontjában.

1.6. * A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell
a) a berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés);
b) rendkívüli eseményt követően;
c) átalakítás, javítás esetén annak üzembe helyezése előtt;
d) időszakosan, az e berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal és
e) bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor az 1. pont 1.13.2. alpont f) alpontjában meghatározott esetekben.

[ Szerkesztve ]

(#26732) Gergo.kovacs válasza sunavlys (#26730) üzenetére


Gergo.kovacs
csendes tag

A szerződésben csak mint tájékoztatás szerepel:

"Jogszabályi tájékoztatás. Eljáró ügyvéd tájékoztatja a Szerződő Feleket, hogy az összekötő és
felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő
villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet
mellékletét képező, Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat 1.13.2. pontja értelmében, az
Eladó kötelezettsége az Ingatlan villamos biztonsági felülvizsgálatának elvégeztetése, villamos
szempontból csak biztonságos ingatlant adhat át a Vevőnek. Kivételt képez ez alól a szabály
alól, amennyiben fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem
van, és 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói
berendezések."

Egyébként 25A jön be és van egy 30mA-s fí relé.

Nyílván nem arról van szó, hogy ingatlan eladás után 150000Ft-ot nem tundék kifizetni, inkább a jogosság érdekelne, hogy a VBF átküldése után 2 héttel, birtokbaadás előtt 1 előtt egy héttel felhív, hogy a birtokbaadásig ezt meg kell csináltatnunk, mert ha nem, kötbérre kötelez. Nem tudom elhinni, hogy ezt az összes omladozó házzal meg lehetne tenni, amit jelenleg hirdetnek.
Illetve félek, hogy hetente kitalálnak majd valamit, miért az én költségemen kell felújítani egy ingatlant, amit azért adtam el, mert nem akarta óm többet költeni felújítására.

(#26733) asdf_ válasza Gergo.kovacs (#26732) üzenetére


asdf_
veterán

-A lakóháznak saját földelése nincs (erről biztos, hogy tudtak, mivel többször is említettem nekik)
vs.
és van egy 30mA-s fí relé.

Itt azért erősen problémás a dolog, mert földelés nélkül az a Fi relé sokat nem fog csinálni.

De a sorrend volt itt elrontva szerintem. Azt gondolom, hogy az volt a terv az előírás létrehozásával, hogy elkészül a VBF, elkészül az energiacimke, és ezek ismeretében tud dönteni a vevő, hogy megvásárlásárolja-e az ingatlant vagy sem, amennyiben igen, akkor pedig ezek alapján esetleg korrigálja a vételi árat, a mennyivelben pedig a fenti iratok tartalma nyújt neki segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#26734) Gergo.kovacs válasza asdf_ (#26733) üzenetére


Gergo.kovacs
csendes tag

Köszönöm a hozzászólásokat.

Eredeti kérdésemhez visszatérve az fentiek ismeretében, a vevőnek jelen helyzetben minden jogalapja megvan arra, hogy kötelezzen a helyreállításra és az újabb tanúsítvány kiállítására, és ennek határideje ténylegesena birtokbaadás napja?

(#26735) donbig válasza Gergo.kovacs (#26734) üzenetére


donbig
tag

Jogász sem vagyok, a szerződést sem ismerjük pontosan.
Írtad, hogy kaptak CSOK-ot, annak feltétele, hogy az ingatlannak lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie és ezt a bank ellenőrzi is. Hivatkoznék arra, ami a szerződésben is remélem benne van, hogy az ingatlant megtekintett állapotban vették meg. Ehhez képest a VBF később készült, és nem tudom, hogy a szerződésben mi van, csak az, hogy elkészítteted, vagy a költségeit is vállalod? Javaslom az általam linkelt oldalt is nézd át, írd össze az ellenérveidet. Ekkora összeg miatt senki nem akar pereskedni, tehetsz ajánlatot arra is, hogy például felezzétek meg a költségeket. Hátha....Az is elgondolkodtató, hogy két hétig ül az eredményen, és egy heted marad a kijavításra....

[ Szerkesztve ]

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#26736) weiss válasza Gergo.kovacs (#26727) üzenetére


weiss
addikt

Én úgy tudom, hogy kell, de nem kell megfelelnie. Te ügyvéded amúgy fogyatékos? Izmozzák le egymással, azt kész, azért fizeted.

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#26737) biker válasza Gergo.kovacs (#26732) üzenetére


biker
nagyúr

nem vagy köteles megcsináltatni. az ÉV mérés a kötelező, ebben van egy nem megfelelt, erről ha tud a vevő, és úgy veszi meg, akkor úgy veszi meg. Ha kötelezően csak megfelelőt lehetne eladni, akkor az összes felújítandó ingatlan eladhatatlan lenne, nem?

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#26738) Atapi válasza asdf_ (#26733) üzenetére


Atapi
senior tag

"földelés nélkül az a Fi relé sokat nem fog csinálni"

Dehogynem, azt fogja csinálni, amire kitalálták: adott nagyságú hibaáramnál leold, ez a hibaáram pedig a kismegszakító működéséhez szükséges áram töredéke. Hogy földeléssel a helyzet tovább javítható, az nem vitás, de nem feltétele az ÁVK működésének.

(#26739) asdf_ válasza Atapi (#26738) üzenetére


asdf_
veterán

Jajjmitírtamjézustényleg. :W

(#26740) bucihost


bucihost
senior tag

Sziasztok!

Ingatlan adás-vétel. Ahol én lennék a vevő. Ár kialkudva, megegyezve. Szükséges dolgok folyamatban. Előzetes értékbecslő megrendelve, aki elvileg 1 héten belül kimegy.

Ilyen esetben érdemes megvárni az értékbecslőt és csak utána menni ügyvédhez szerződni?

Kellene foglalózni is. Viszont ha hamarabb megyünk és az értékbecslésnél kiderül, hogy mégsem ér annyit (a banknak) az ingatlan akkor nem kapjuk meg az az összeget amennyire számítunk. Viszont sokkal többet sem tudunk önetőként már feláldonzni, szóval el kellene állnunk a vásárlástól. Ilyen esetben jól gondolom, hogy bukjuk a foglaló összegét?
Lehet olyan adásvételit írni, amibe bele foglalja az ügyvéd, hogy amennyiben az értékbecslésen elbukik az egész, akkor vissza jár a foglaló? :F

(#26741) donbig válasza bucihost (#26740) üzenetére


donbig
tag

Lehet olyan adásvételit írni, amibe bele foglalja az ügyvéd, hogy amennyiben az értékbecslésen elbukik az egész, akkor vissza jár a foglaló?
Sztem lehet olyan megoldás, hogy akár nem foglalóként van feltüntetve, vagy hogy sikertelen hitelbírálás esetén visszajár.Kérdés, hogy az eladó ebbe beleegyezik-e. Ha kevésbé keresett az ingatlan lehet, hogy rugalmas lesz.
De jó magyar szokás szerint általában a vevő fizeti az ügyvédet, konzultálj vele, érdeklődj az eladónál is, ez elég melós folyamat és elég nagy a tét ahhoz, hogy ismeretlen fórumozókra hagyatkozz.

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#26742) mephi666 válasza donbig (#26741) üzenetére


mephi666
nagyúr

...én pont ilyenbe estem bele és emiatt +1 kör volt ügyvédnél (de ez az egyszeri szerződésmódosítás benne volt az árában) ...az értékbecslő 150ezer forinttal kevesebbre becsülte fel az ingatlant és ezt az összeget előlegben kellett kiperkálni :DDD (a maradék összeg foglaló volt)

+1 szavazat az ügyvédre, hogy "mik a lehetőségek?" ...lehet olyat is, hogy előlegként tüntetitek fel az összeget, amit nem bukhat el a vevőjelölt, viszont ilyenkor az eladó keze sincs megkötve: eladhatja másnak az ingatlant, vagy simán visszaléphet :K foglaló esetében pedig ha az ő hibájából nincs üzlet, duplán kell visszafizetnie (pl 15milliós ingatlannál ha 2millió a foglaló, akkor 17 fölött kellene másnak eladnia, hogy neki megérje, különben ráfizet... oda-vissza biztosíték a foglaló, hogy mindkét fél azon legyen, hogy létrejöjjön az üzlet)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#26743) bringasisti


bringasisti
őstag

Üdv. Egy lakást 15 éve bérli a bérlő. Eleinte elfelejtettem adót fizetni, de 5 éve fizetem a 15% Elévül ha folyamatosan egy bérlő lakja a lakást vagy az adó nem évül el soha? Köszönöm

BENEFON DELTA--------N8

(#26744) envagyok válasza bringasisti (#26743) üzenetére


envagyok
veterán

2018 előttig

(#26745) bringasisti válasza envagyok (#26744) üzenetére


bringasisti
őstag

Jól értem akkor hat év után évül el?

BENEFON DELTA--------N8

(#26746) envagyok válasza bringasisti (#26745) üzenetére


envagyok
veterán

Idén még a 2018-at vizsgálhatják.
Most 2024 van, 2023-5 évig mehetnek.
Mert idén kellett bevallanod a 2023-at.

(#26747) bringasisti válasza envagyok (#26746) üzenetére


bringasisti
őstag

Köszönöm

BENEFON DELTA--------N8

(#26748) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Sziasztok!

foglakoztatást helyettesítő támogatás-ban szeretném egy hozzáértő segítségét kérni.
Privátban leírnám a részleteket.

Köszi ha jelentkezel pm-ben :R

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#26749) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Sziasztok.

Magánszemély vagyok, de elektronikus kapcsolattartásra kötelezett (korábbi munka következtében).
A bírósághoz kellene eljuttatnom egy dokumentumot. Mi lenne ennek a módja? Nagyon megköszönném, ha valaki leírná lépésről lépésre, mert már csak 1 napom maradt rá. :R

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#26750) bringasisti válasza AssAssynn (#26749) üzenetére


bringasisti
őstag

A bíróság polgári irodába mész három példány két tanú aláírása valamint a Tiéd és " érkezteted " Nekem is van ügyfél kapu mégis így csinálom.

BENEFON DELTA--------N8

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jogász topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.