- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
Ezek bizonyosan nem nagy céges projektek, sokkal inkább tipikus kínai manufaktúra jegyeit hordozzák magukon. A tervezésben jártas, lelkes műkedvelő meglátta a lehetőséget a neten fellelt alkatrész-elrendezésben és adoptálta az általa hozzáférhető forgácsolási lehetőségekre. Klasszikus receptje az ilyen 'van benne anyag' jellegű házaknak. Élhajtott, vagy préselt vékony lemezt sehol sem látni rajta, helyette kifúrt fémkockák, félkész extrudált rajzos sarokprofilok, valamint CNC forgácsolt lemezek alkotják a főbb szerkezeti elemeket.
Ejj, ha akárcsak egy ilyen helyre is beszabadulhatnék!
-
minas
aktív tag
Azt hittem ezen van vga. specifikáció "Integrált videókártya Van"
Mi lenne javasolt helyette? Nem akarok külön vga-t, hanem integráltat, ami hd képes. Ahogy azt írtam, netezésre, hd videóra és irodai munkára kell a gép. És az alaplapnak, cpu-nak 15-15k alatt kell maradnia újonnan, mert ezeket használtan nem akarok venni.. A ház pedig adott. Ha nem is lesz néma, de azért nem szeretnék folyamatos porkeverést és zavaró ventilátorzajt sem. Szóval minden tanácsot megköszönök, át is gondolom.
Amúgy azt mit jelent, amikor az alaplapnál az integrált vga "processzor függőnek" van jelölve? -
-
minas
aktív tag
Köszönöm a javaslatokat. Van itthon több 12 cm-es ventim, az egyik Coolink 800 rpm-es és gyakorlatilag nem lehet hallani, ezt teszem bele a Spire Powercube házba, ha a benne lévő gyári hangosnak bizonyul. A microATX alaplap és a cpu még nem teljesen fix, hogy amd-s, vagy intel-es lesz. A kinézett olcsóbb kategóriás 4 magos AMD prochoz max 65W-ot írnak és "Wraith" hűtőt, ami nekem nem sokat mond, pláne nem várható a zajszintben. Chieftec tápot néztem, az van a nagy asztali gépünkben is, igaz, az elég erős, ebbe a kis gépbe még 300W bőven elégnek, tán soknak is tűnik. Gondolom célszerű lenne kiszámolni a várható fogyasztási adatokat és ehhez igazítani a tápot. Szerintem az alaplapra integrált hd képes videokártya is elég, ami szintén fogyasztáscsökkenést jelenthet.
-
törölt tag
vannak hirhedten hangos tapok (corsair sf450 v1.0), de mar ott is nagyon odafigyelnek. egyreszt magas a hatasfokuk (tehat kevesebb teljesitmeny alakul at hove) masreszt a leheto legnagyobb ventiket hasznaljak.
en mar csak tfx-nel izgulnek a ventik hangja miatt. persze azert utana kell olvasni.flyercreator:
gozom sincs. ebben a topikban hajlamosak az emberek megoldani, ha megsem eleg jo a gyari szellozeskicsi helyen egy 1080-at szerintem mindig kompromisszumos huteni. (a leegyszerusitett klasszik sema: kicsi / olcso / halk, on ebbol kettot valaszthat)
-
Pista0001
addikt
Hosszú távon nem hinném hogy bírná, ha mégis, nem bíznék benne, hogy kipróbáljam. Inkább kipróbálnék valami jó Linuxot. Most próbálgatok pont A4-5000-et Chakrával, eddig nagyon szimpatikus. Sokkal használhatóbb, mint Win7-tel, hozzáteszem, mindkettő Sandy Celeronos gépen lett telepítve annó.
Teljesen élhető a reakciója, több ablakban, több lapon is szépen műkednek a böngészők, stb.
-
Patice
nagyúr
"Ráadásul most egy HDD-t tettem rá, ami többet fogyaszt mint az SSD..."
Hát, látván egyes teljesítményorientált SSD fogyasztását, a fenti mondatra azt írnám, hogy típusfüggő. Egy 5400-as, 2,5-es HDD szerintem simán beéri annyival, mint egy "max IOPS" SSD, vagy akár még kevesebbel is.
-
Pista0001
addikt
Kéne pontos specifikáció, ha pl csak 4 ampert tud 12 volton, akkor az nagyon nem lesz elég, mert a processzor csak onnan táplálkozik. Ahhoz, hogy vigye, és a jellemző terhelés is jó helyre kerüljön a hatásfok görbén, minimum 6A-es 12V-os ág kellene, amit a kolléga pico-psu-ja tud is.
-
Geller72
veterán
Elvileg az a táp ugye 120W-os, a procid 53W TDP-s, a ram és az SSD nem sok vizet zavar. Tehát elég nagy rá az esély, hogy működne a dolog... Itt van egy power supply kalkulátor.. Ez szerint mondjuk nem elég, de szerintem meg igen.
Mondjuk ebből a prociból is van T-s jelű..ami 35W TDP-s.
-
törölt tag
Szerintem az 50 mm teljes magasság az nagyon karcsúk, legalább 3-4 cm helynek kellene lennie a pcb és a hűtő között, és egy méretes lik felette, hogy "szabadon" áramoljon a felszálló meleg levegő helyére igyekvő hideg levegő.
Egy NH-L12 vagy egy Nexus Low 7000 kivitelű hűtő már alkalmas a feladatra.
Még talán ő (PH-TC12LS) aki befér ebbe az 50mm-be, de nem lesz túl intenzív a légáramlás, hiába melegszik fel nagyon a borda.Amúgy T-s i5 is elketyeg ilyen körülmények között átlag használatra, semmi akadálya "komolyabb" 35-45W-ot alá tenni a hűtőnek, még lehet a hatásfoka is jobb mint a penyának.
-
solaris7
tag
Szia!
Én is a napokban vettem ezt az alaplapot.
Nálam Win 7 home,8Gb ram és Intel 3520-as 240Gb SSD-vel nagyon gyors.A boot is bekapcs gomb megnyomásától 20-25 mp.Még a régebbi játékok is mennek nosztalgiából feltettem.Call of Duty Modern Warfare3,Cod4,Grid Dirt2.Nem tudom mi lehet nálad a gond.
Én nem a gyári 65W tápot használom hanem egy 90W-osat de egy SSD-vel simán elégnek kellene lenni.
Patchelni sem kellett,PS2 bill és vezetéknélküli egérrel telepítettem használható volt.
Telepítő lemezéről feltettem amit kellett és ennyi.
Az alaplapon 2 port UDMA5 másik 2 UDM6 ezt nem jelezték színnel ez picit megtéfált. -
Patice
nagyúr
Ott akkor még valami nem kerek. Nekem N3150-es lapom van és azon egy Samu 830 SSD-vel teljesen használható a Win10. Win7-et egyszer szenvedtem fel rá (külön patchelni kell, mert nincs a Win7 telepítőben AHCI driver...), szóval tré Win7-en az egész. Ezt az oldalt csekkold, lehet neked is ez a baj.
A lapot újonnan vetted, vagy használtan? UEFI reset volt?
Én még mindig azt mondom, hogy próbáld ki Win10-zel. Felrakhatod aktiválás nélkül is, csak kipróbálni.
-
törölt tag
Szia!
Biosban ezeket a beállításokat próbáld ki:
Advanced/Intel Speedstep Technology (Disabled)
Advanced/CPU Cstate support (C1/C6)
Advanced/Power Gear (Sport)Amúgy a memóriát és az SSD-t csekkolnám, hogy jól van-e beállítva, illetve milyen reakció idővel fér hozzá az OS.
Ha használtan vetted a lapot akkor egy bios reset, illetve a soc hátoldalán ellenőrizném hogy mennyire meleg valójában.
A másik felére: teljesen mindegy sima/energiatakarékos processzort veszel közel azonos mennyiségű energiát használnak el a azonos probléma megoldásra csak az elkészülési idő különbözik.
Win10 alá van olyan SSD ami nem OK. Én intel 535-el jártam pórul...
-
Patice
nagyúr
-
törölt tag
tobb is, de nem veszem el a kollegak kenyeret
a lian li pc-q25 tuti ilyen. -
törölt tag
Ezt keresheted:Chenbro SR30169
Logout-os bemutató:[link]A cfi-nek a Flex-atx táppal nincs minőség beli problémája: Delta. És beszerezhetetlennek sem mondanám:[link]
Természetesen nem lakószobába való, 4db hdd-vel megtöltve.Ami annak a háznak problémája igazán, a korlátozott alaplap választék, ami passzív hűtőstől beszerelhető a HDD-k alá.:[link]
-
-
Patice
nagyúr
Integrált procis mini-ITX lapokon általában 4-nél több SATA csati nincs és/vagy SO-DIMM memóriát fogad (pl. Asrock Q1900-ITX). Persze van kivétel, de ez már régi, és nem tudom, hogy mekkora proci erőre van szükséged.
Hasonló cipőben jártam én is és inkább bevállaltam a külön procis mini-ITX lapokat, mert ezek között akad olyan, amin van 4-nél több SATA csati. 1150-es foglalat melltt tettem le a voksomat, bár anno kaptam olyan választ is, hogy az Ivy Bridge jobb energiafelhasználás terén, ezért akár még lehet 1155-ös vonal is.
Az én választásom az Asus H87I-Plus lett + jelenleg egy Pentium G3450-es proci megy benne.
A további lehetőségeket HookR szépen összeszedte már.
Ha 4 db SATA csatinál megállsz, akkor sokkal több lehetőséged lesz. Pl. a HTPC-mben van egy Giga B85N Phoenix lap, azon van mSATA + 4 db SATA3. mSATA-ra mehet a rendszer a többire az adatok. Nem tudom milyen OP rendszert akarsz NAS-nak, de sokszor nem elég ha pendrive-ról fut, ezért egy SATA csatit visz mondjuk egy SSD, amin a rendszer van.
Fogyasztás miatt ne aggódj, nálam így néz ki.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Persze, rá lehet dugni átalakító nélkül is.
-
törölt tag
-
imibogyo
veterán
Na még utoljára válaszolok, aztán befejezem, mert ez itt nagyon OFF, még akkor is ha ITX a téma alapja. Vannak erre jobb tápos topikok.
De egyébként igen magasabb konnektor felőli fogyasztás, "több keletkező hő" a tápban, több áramköltség a levesbe. Nem hiába ilyen kis fogyasztásra paneltápokat, pico-kat szoktak itt a többiek is ajánlani (én is azt használok), vagy ha belefér akkor még az eleve DC-s alaplapok is szóba jöhetnek. Mert ezeknek a hatásfoka jobb, mint a normál ATX-es társaiké. De mint mondtam nagyon sok minden múlik a tápon magán. Ha jó minőségű tápot használtok, akkor "csak" olyan 5-15W megy hőbe a táp részéről az alap 20W-os fogyasztás felett, ez olyan havi 3-400 Ft plusz a gép tényleges fogyasztásán felül, plusz messze nem megoldhatatlan feladat hűtésileg.
De végső soron ezt nektek kell eldöntenetek mérlegelési alapnak itt van pár sarkított példa:
100%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 20W a táp felvétele és nincs hővé alakuló rész.
90%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 22,2W a táp felvettje a konnektorból, a 2,2W hővé alakul.
50%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 40W a táp felvettje a konnektorból, a 20W hővé alakul.
20%-os hatásfoknál a 20W fogyasztásra 100W a táp felvettje a konnektorból, a 80W hővé alakul.Egy hatásfokra kihegyezett és amúgy is nagyon alacsony fogyasztású gépben sokat számíthat ha nagyon alacsony a hatásfok, mert mondjuk nagyon nem mindegy, hogy 20W-ot, vagy 2W-ot kell megoldanod a táp hűtésénél, főleg ha házon belül van elhelyezve a táp (aktív hűtésű tápoknál ez nem nagy gond). De az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem szoktam egy gépemet sem 7/24-ben járatni egész évben, így én általában teszek magasról a hatásfokra, sem az a pár forint nem vág földhöz, sem az a plusz pár fok mivel így is mindenem "fémhideg" a házban.
-
imibogyo
veterán
Nem régen beszéltünk erről a témáról. Baja nem lesz (ha elindul a táp, van amelyik érzékeny a minimális terhelésre), de a hatásfoka a béka segge alatt lesz (már ha ez számít), mivel a tápegység terheltsége 5%, vagy az alatti szinten lesz, úgy 50-65%-ra becsülném, de ez baromira a táptól függ. Nem tudom milyen korú táp. A modernebb (főleg a digitális) darabok már itt is elég jók, de a régebbiek még akár bőven ez alá a hatásfok alá is eshetnek, ha elindulnak egyáltalán ilyen terhelésen. Itt van pár példa jobb tápokra.
-
imibogyo
veterán
Már a többiek is válaszoltak, de megerősítenélek én is.
A 12V adott, az "A" érték a lényeges. Itt ésszerű keretek között a "minél több"-et ajánlom. Tehát ha mondjuk maximális terhelésen elég a gépednek 12V x 3A =36W, akkor én egy minimum 4A-es tápot adnék neki (48W), vagy még egy kicsivel többet. Ez a táp áramköreinek a terheltségét és ezzel együtt a hőtermelését is nagy mértékben csökkenti (valamint vélhetőleg az élettartamra is jó hatással van).
Egy tápegység, aminek a hűtését a bordáit stb.-t, 4A-es folyamatos maximális terhelésre terveztek és hogy ezen terhelés mellett még normálisan működjön, az fele, 2/3-a terhelésen logikusan sokkal hűvösebb lesz. Esetleg buksz valamennyit a hatásfokon, ha ez érdekel, de szerintem olyan minimális a különbség, hogy én ezzel soha nem szoktam foglalkozni.
A modern tápoknál ez amúgy sem túl lényeges dolog, mondjuk az alsó 10%-os terheltségi szinttől kezdve. 20%-ot szoktak mondani itt a fórumon, de ha feltételezzük, hogy a különböző minősítések megállják a helyüket, akkor 20%-nál még tudni kellene a tápnak a saját hatékonysági rátájának majdnem a maximumát.
Az én gépem G1820-al például olyan 50W-60W-ot vehet fel maximum terhelésen (nem mértem pontosan, hasra sacc a net tesztek alapján valamint inkább fölé-, mint alábecsülve). Ez 12V-al számolva olyan 4-5A-es terhelés. Na én erre kötöttem rá egy 20A-es (!!!) tápot. Ne félj olyan fémhideg a tápegység háza és csak maximum langyos levegő szállingózik ki belőle, hogy öröm nézni és érezni. Na nem is kerültek át bele a ventik ebből a házból.
-
canniball
nagyúr
Értem. Ahogy AxBattler kolléga említette: 5.5/2.5-ös csati kell, valamint 12V. Ehhez pedig annyi A, hogy elég legyen. Utóbbi kettő általában fel van tüntetve az adapterek alján; a csatlakotót viszont szerintem csak próbával tudod kideríteni.
Ja és valóban, ahogy sysrq írja a polaritás sem mindegy. -
canniball
nagyúr
Ezek közül (csatlakozóban pont a kinézett paneltáphoz passzolnak) szerintem a 36W-os is elég lenne neked (de a helyedben én a 60W-osat választanám, akkor marad tartalékod ha pl. esetleg később belső HDD-re váltanál).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged