Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: A sor végén
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
az a baj hogy sokan azt hiszitek mindenki wifin használ mindent.
nos közlöm van egy laptopom gigabites LAN porttal meg van egy zsír új combos gépem (i5-4690, 2x4GB RAM stb...) szintén gigabit LAN porton, szóval wifit csak 2 okostelefon használ a laksában és mivel 1x1:1 N wifi van benne így kb. 40megabitet tud jó esetben ami nekem 5év múlva is totál elég lesz
wifivel szívtam már eleget, nagy adatforgalomra nem is való (torrent) így meghagyom azoknak akik szeretnek még próbálkozni.
én gépeken gigabit LAN-t preferálom okostelefonnak meg elég a 2,4GHz-es wifi is
ja és igen panel lakótelepen lakom 20-30 másik SSID-t látok de valahogy nem érzem hogy a lakásban rossz lenne a wifi
hasít mint a villám, szóval nem kell parázni -
TeeJay
félisten
-
-
-
dibyduby
újonc
-
Vágásiferi
újonc
válasz
Multibit
üzenetére

A 2,4,5-ös helyiségekben vannak kliensek, amik használják a routert (2,4-esnél a speedtest olyan 40/40-et tud, de az 5-ös a kritikus)
Biztos, hogy vasbeton falak vannak.
Hosszú távra tervezek, szeretnék később ac-s eszközöket (ha gyárilag nincs lockolva a notebookom wifi kártyája, esetleg vennék új adaptert vagy új notebookot 2-3 év múlva) -
MC Pite
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Hát... elégedett vagyok a 16-ossal, csak a wifi nem elég gyors (finoman fogalmaztam) illetve (főként vezetéken) az ssd sebessége is elég karcsú. Idáig elvoltam ezzel, de most fejlesztenék. Noti egyelőre 300-as, de ősszel valószínű csere, és már ac-s vezérlővel rendelkezőre. Egyébként az aktív torrentek száma és egyéb erőforrásbéli dolgok elegek nagyjából.
Az tuti hogy a nas sokkal gyorsabb az N16-nál - de az AC56nál már nem sokkal.
30Mbites a net, tölt is stabilan 3megabájt felett.Főként a képek, programok másolásakor kellene wifin több kraft, és vágom hogy ehhez a noti adapterét is updatelni kell.
-
MC Pite
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Lehet picit részletesebben hogy mire gondoltál? Nézegettem nas+router kombókat is, de router terén amit elvárok, azok már annyira nem olcsóak (gyors wifi -mert baxhatom ha wifin töredéke sebesség jön át-, mimo, gigabit, jól managelhető).
Első blikkre ugyanazt tudja amit már a router is tud (RT-N16-ról váltanék feljebb), ez a nas kicsit gyorsabb fájműveletekben, árban kb hasonlóra jövök ki a két felálással (kb egy tizessel drágább a nasnál az AC56; ha nem kéne gyors wifi, akkor meg jöhetne az N56 vagy az RTN18). Az igaz hogyha elég lenne a pót routerem akkor már lenne árelőny a nasnál. -
laca500
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
"Még meg sem jelent"
Jó, de akkor ezek mik???
[lent alul]Köszönöm mindenkinek a választ.
(#34779) Intruder2k5
Az utolsó 3-at nem lehet felszerelni a falra. Jól látom? Vagy mégsem?
-
laca500
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Szia!
Szerinted egy ilyen kártya egy Lenovo G580-ba is belemegy?
Fog vele működni?
És itthon hol kapható?Az Asus RT-N18U routert nem látta véletlenül valaki valamilyen üzletben? Csak hátha kapható már valahol!
-
válasz
Multibit
üzenetére
De, én már nagyon is megemésztettem (mert pl. ASUS routert vettem, holnap megyek érte), csak a frissen tanultak alapján tettem a kiegészítést, nehogy véletlenül arra a márkára is rákérdezzen.
Ha ellátogatsz e topik notis párjába, ott is kb. két márkát preferálnak a szakik - pedig...
-
-
RedCat
senior tag
-
maestro87
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
De sebességben mennyit számít?
Ha a router 3x3-as és az ellenoldal 2x2-es akkor az ugyanaz sebességben mintha a router is 2x2-es lenne?
És ha a router 2x2-es, az ellenoldal meg 3x3-as akkor mennyivel lesz kb. kisebb a sebesség mintha a router és az ellenoldal is 3x3-as lenne? Valami körülbelüli százalékos értéket várnék, mert nem érzem a különbséget a 2x2-es és a 3x3-as router között. Mert most úgy vagyok, hogy maholnap megrendelném a TP-link 1043ND v2-t, de most az Asus RT-N15U elbizonytalanított a külsejével, mert mégis csak kisebb és szebb.
Meg nem értem, hogy most akkor a 3x3 MIMO az 450Mbps-es és a 2x2-esek meg csak 300Mbps-es sebességgel rendelkeznek? Tehát az 1043ND 150Mbps-sel nagyobb sebességre képes wifi-n? Mert a tp-link honlapján csak 300Mbps van írva, de az összefoglalóban meg 450Mbps. -
dorika87
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
Ok, rendben. Köszi a segítséget. Öreg router nem vén router
Egyébként szeretem, mert nagyon szépen teszi a dolgát gyári fw-vel és nem szokott akadozni, leállni, lefagyni 80/25-ös nettel, úgyhogy abszolút meg vagyok elégedve már több mint 4 éve vele 
Maximum annyit véltem felfedezni, hogy mióta 15-20gb-s hd filmeket szedek le vele, azóta belassul és random szerűen visszagyorsul és aztán megiint le... és így csinál amíg le nem tölti a filmet. Próbáltam már újraindítani a routert, akkor általában kicsit megjavulni látszik, de lényegében ugyanezt csinálja.Tud erre valaki valami megoldást? Ill. más is találkozott már hasonlóval torrentezésnél mint én?
-
dorika87
őstag
válasz
Multibit
üzenetére
Köszönöm, sajnos igen, gondoltam erre, benne van a pakliban. Ezért majd lehet a közeljövőben beruházunk új routerre, de még nem most. Egyelőre örülünk annak, hogy ugyanazért a havidíjért lesz egy kicsivel jobb netünk, és ha úgy alakul veszünk újat.
Egyébként ha azt szeretném, hogy bírja a router a 200-as netet akkor milyet érdemes majd venni aminek jó ár/érték aránya van? (gyári fw-vel) Köszi! -
akisbandi
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Az első LAN-t én nyírtam ki, kimaradt a krimpelő fogó, vagyis akkor még nem volt és "manuálisan" hekkeltem fel a csatlakozót. A második valamiért megállt, a WAN pedig az MDSL modem felől érkező túláram miatt adta fel. Így, ebben a sorrendben. De azóta megy szépen, leszámítva, hogy amióta bekerült az asztal alá, azóta a wifi lefedettség sokat romlott. 😀 Mondjuk addig sem volt acélos és ráadásul minden második iOS frissítés is félresikerül és eldobálja az eszközöket. Most ebben a negatív fázisban vagyunk.
-
-
-
válasz
Multibit
üzenetére
Előfordul!

https://www.asus.com/Networking/RTAC3200/ -
válasz
Multibit
üzenetére
Persze, csak jobb ha előre jelzem, hogy nem lesz olyan a jelerősség, mint 2.4 GHz esetében, mert nem egy felhasználó panaszkodott már, hogy milyen rossz a TP-Link, mert csak abban a szobában van 5 GHz-es jel, ahol a router van, miközben ez nem a TP-Link hibája, hanem az 5 GHz ismert hátránya.

-
TomiLi
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
Köszönöm szépen, így már jobban átlátom a dolgot, hogy miért ne router, és miért Nas.
(torrent)
Na ezért nem való nekem a router mókolás, mert alap dolgokkal nem vagyok tisztában!
A transmission remote GUI, az tulajdonképpen egy grafikus felületű "távirányító"?
Tehát a NAS HDD-n van az összes torrent, és a NAS hardvere futtatja magát a torrent klienst (jelen esetben a transmissiont), de windows/pc-n keresztül a t. remote gui-val tudom kezelni. ergo akkor nem kell a nashoz, webes felületen keresztül csatlakozni?
Sorry, tényleg, tudom nem itt a helye! De nagy segítség nekem, hogy így leírtad/leírod!
Mondjuk arra jó volt ez a kis kitérő, hogy tanultam egy pár dolgot a hálózattal kapcsolatban (na nem kell semmi komolyra gondolni)
-
-
mrmft
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
Elofordul, hogy mozgatva van a kulso tar is amit egy 2,5" mobil HDDvel konnyebben meg teszek mint a NASal, plusz barmi barhol felismeri es kezelni tudja. Nem akarok felhot, igy NASra sincs szukseg, egy zar privat halozatot szeretnek. WiFirol sem szukseges elerni a HDD tartalmat. Ha kell koltok ra tobbet csak tudja amit kell.
-
-
porkesz
csendes tag
válasz
Multibit
üzenetére
Hali!
Asus RT-AC52U 750Mbps wireless router + AC50 450Mbps USB adapter
Ezt most vettem szombaton!
Szerinted ez is jó??Viszont van vele egy NAGY gond a usb adapter nem települ fel win 8.1re, azaz használhatatlan!
Hivtam az asust az mondták vigyem vissza, de azt nem akarom mert maga a router jo sztem. erre azt mondták irjak nekik, hát irtam.....
De ha csere lesz akkor az általad elöbb említett megéri????
tehát mit tegyek addig is h menjen a usb stickem??????
üdv -
-
TeeJay
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
szívesen vennék Dell-t de mióta unokatesóm Vostro-jában úgy lehetett csak vinyót cserélni SSD-re hogy teljesen ki kellett szednem az alaplapot is azóta inkább hanyagolom a gyártót és egy Acer-t sokkal jobbnak tartok, ahol rendes gigabites LAN van illetve normális 2x2:2 MIMO-s N-es wifi
nem ilyen 1x1:1-es gagyi fos mint a Dellekben... és még meg is érteném ha tényleg a legócskám olcsó gépekbe tennék de sajnos a 200 ezer felettiekbe is ami szerintem nevetséges.
továbbra is marad az Acer akárki akármint mond, ár/értékben azokban van a legjobb cucc -
vargalex
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
Szia!
Sajnos nálunk nem az üzleti kategóriából választottak anno. Ha megnézed, még most is majdnem az összes Inspiron-ban (legalábbis a 15.6"-osokat néztem) 10/100-as LAN van.
Az már csak kis extra információ, hogy az összes N5110-nek katasztrófa a touchpad-ja és a billentyűzete. Illetve az összesen valami kontakt hiba van az eSata-nál, mert egy USB csatlakozót hozzáérintve (nem is kell bedugni, illetve nem is kell, hogy a másik végén legyen valami eszköz) néha valami zárlatot okoz és lefagy az egész noti, mindenféle színben csíkos lesz a képernyő. És ilyenből van vagy 10 db. A szerelése pedig szintén katasztrófa. Pl. a HDD kiszedéséhez szét kell bombázni az egész notebook-ot, mert a HDD az alaplap alá, felülről csavarozva került rögzítésre. Szóval, magamnak nem vennék ilyet...Bezzeg a saját Fujitsu Siemens Lifebook E8110-esemben (9 éves) gigabit van.
Én azt mondom, hogy inkább gigabit és normális wifi legyen (vagy legalábbis könnyen cserélhető, mert természetesen a Lifebook G-s wifi-jét cseréltem egy N-es dual band-esre), mint USB 3.0. Persze kinek ez, kinek az.
Sajnos elég sok gyártó még mindig ilyen apróságokon spórol...
-
válasz
Multibit
üzenetére
De ez csak azért van mert gyenge a médiaplayerben a wifi ellenoldal. Faternál Asus RT-N66U routerrel és Asus EA-N66 Wi-Fi adapterrel 5 GHz-en a 100 mbit alsó hangon megvan. Bármilyen filmet lejátszik akadásmentesen. Igaz, ez egy számítógép és egy NAS között van, nem egy NAS és egy médiaplayer között. Majd ha a médiaplayerekbe is tesznek normális wifi kártyát, akkor menni fog az is.
-
válasz
Multibit
üzenetére
Hát jah, ezt egyszer már összefoglaltam nagyjából!
-
stargazer
senior tag
válasz
Multibit
üzenetére
meg az hogy ki se jön feltétlenül 8 nap alatt. ez is ment az elején gond nélkül, aztán egy hónap múlva vagy kettő, elkezdte a hülyeséget. tegnap este is diagnosztika szerint minden a legnagyobb rendben, és mégis minden akadozik, helyi hálózat elérése is, net is, olyan lassú volt mint a csiga.5x 10x újraindítom, és akkor egyszer megint nagyjábol megyeget...
-
krealon
veterán
-
TeeJay
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
vidéken szerintem 10év múlva sem lesz 100 megabittől gyorsabb internet így ergo oda egy 100-as WAN-LAN porttal szerelt TP-Link router is bőségesen elég lesz amin van rendes 2antennás 300-as Wifi
UPC-DIGI-T-home optika részen nyilván lesz fejlődés, 10éven belül ott közelíteni fogják a gigabitet de egy mai új combos router WAN-LAN irányon már simán tud ennyit szóval azt sem feltétlenül kell majd cserélni
egyedül az AC-s wifi amire érdemes lesz váltani de az még 1-2évig eltart mire minden cuccban alap dolog lesz. -
Gyeptegla
tag
válasz
Multibit
üzenetére
Szerinted mit csináltam itt?
Igazából tényleg rövid beállítás után, gond nélkül üzemel, és vígan lekezel 6 eszközt probléma mentesen.
Úgyhogy bármennyire lekezelő vagy, és lehet hogy én is egy picit mellényúltam, most pillanatnyilag nekem ennek az eszköznek a teljesítménye megfelel.

-
siege5
aktív tag
válasz
Multibit
üzenetére
Félreértettél, persze teljesen tiszta, hogy vezetéken is használható porton keresztül.
De én pont hogy vezetékmentesíteni akarok.
Vagyis wifit szeretnék beállítani.
De a wifi-s routerek (és most ne nevessen ki senki, írtam hogy nem volt eddig csak vezetékes otthoni hálózatom) csak leadják a jelet, saját elképzelésem szerint.
Kell valami ami felveszi ("De ez önmagában csak a wifit szolgáltatni tudó router."), éppen ezért kértem tanácsot arra vonatkozóan mit érdemes mellé ami felveszi a jelet.
Tv-ben még talán akad is wifi ha jól emlékszem így az kipipálva, viszotn az is biztos a 2 PC-ben nem wifis alaplap van, és a lejátszóban is kétlem hogy lenne (ezt majd magamnak persze meglesem előtte)
Persze ha egyáltalán kell, lehet csak én komplikálom túl. -
-
kissadam9
csendes tag
válasz
Multibit
üzenetére
Azért nem használok kábelt, mert nem akarok vele szenvedni. Nekem wifi kell és kész, a kábel csak zavarna. Azért vettem ilyen routert, hogy ne kelljen kábelezni, mert így sokkal egyszerűbb minden. Oda viszem a gépet ahova akarom, nem kell a kábelt ide oda tekerni, hogy ne legyen útban, stb..., stb...
-
válasz
Multibit
üzenetére
RT-N66U, 19V 1.58A 30W
De a hasonló vasak közelítőleg mind ennyit esznek, csodák nincsenek, a teljesítményt el kell érni valamiből!
Tenda W1800R, szintén 12V 2.5A 30W
szerk.:
Pontosítok, ezek az értékek a tápegységek méretei, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezt mind meg is eszi! Sőt... A terhelés / fogyasztás nyilván nem állandó, sok mindentől függ, USB használat, WiFi használat, stb... -
-
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
Multibit
üzenetére
Tudom elhangzott már ezt nem célszerű oda rakni, azért kérdeztem meg vásárlás előtt hogy esetleg valamelyiken erősebb e a jel, mert erről nem volt szó. Én azt gondoltam egy kis gipszkarton fal nem ronthat annyit a jelen, de akkor tévedtem. Mindenesetre kipróbálom, hátha nem lesz gond vele. Azt a dobozt amúgy úgy tervezem hogy 2 db fali csatlakozó lesz még benne, ami hálóba illetve a nappaliba elvezeti a tv-t, illetve a lan kábelt. Azaz ha nem tetszik a wifinek ott ez a dolog akkor egyszerűen az egyik szobába bedugom a routert és kész.
proradeon: Köszönöm a segítséget neked is, akkor marad TP-Link TL-WDR3600-as...
-
válasz
Multibit
üzenetére
Persze, biztos be lehet állítani rajta a PPPoE kapcsolatot, meg a WPA2 védelmet, és az általában szokásos dolgokat, de ezek a RouterOS tudásának körülbelül 5%-át teszik ki! Én semmiképpen nem merném egy laikusnak ajánlani! Nyilván az angol tudás sem hátrány, de sokszor egy soho routerben is olyan szakkifejezések, és rövidítések vannak, hogy aki nem járatos a témában, annak lövése sincs róla, hogy mit is akarnak, még ha jelesre is érettségizett angolból!
Elnézést a hsz írójától, hogy példaként említem!

-
LámaZ
addikt
válasz
Multibit
üzenetére
Igaz, igaz, kösz, hogy szóltál.
@Gubek-Einste: Nagyon köszönöm!

A TP-Link 3600/4300-asokat ellenőriztem az OpenWRT honlapján, mindkettő támogatott. Hamarosan megveszem valamelyiket. (A TP-Link 4900-asa is fent van ugyanott. A v1.0 - nem a kínai - állítólag támogatott, de ezt már csak infóként írom, engem nem érdekel.) -
TeeJay
félisten
válasz
Multibit
üzenetére
jó neked
tegnap este én is megnéztem ezt a progit, hát vagy 90-100 SSID-t talált az ablakban
oké nagy részük elég gyenge de 2,4GHz-en 1-6-11-es csatornákon így is van legalább 5-6 egyezés meg vagy 8-12 átfedés. amire viszont príma a program hogy könnyű vele kimérni hol lesz a legjobb a csatornád és figyeli a többit is így láthatod kik azok körülötted akik piszok erősen forgalmaznak
vagy csak éppen látja még a jelét
én eddig 11-13 körül használtam a csatornát és tegnap kiderült hogy pont az a legzajosabb rész
1-es pedig kevésbé
most megy is szépen a wifi nem is kell 40MHz tökéletes 20-on is 130megabittel
-
válasz
Multibit
üzenetére
szia,
sajnos nem mind a két irányban, 1t2r képes; link
sömörfélix; fejezd be a sokadik linksys reklámos regisztrációt, meg a linksys termékek reklámozását, és többi gyártó lehúzását - a kapcsolódó témákban is, mint wifi...stb - csak lejáratod a témákat, szerencsére nem sokan figyelnek rád, mert ismernek már, hogy szakmaiság semmi, csak a linksys reklám...

Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Interactive Brokers társalgó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Arc Raiders
- Autós topik
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- ThinkPad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1235U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- GAMER PC I5 12400F, EVGA 3070, GIGABYTE H610M, 1 TB SSD, 32GB DDR4
- Corsair Vengeance DDR5 16 GB / 5200MHz / 2x8
- Dell Latitude 5420 Újszerű állapotban, i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Dell Latitude 5420 Új, Fóliás állapotú,i5 FHD IPS LCD,16GB,magyar világítós billentyűzet
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Alkalmi ár! Gamer Notebook! Acer Nitro 15 - I7 11800H / RTX 3060 / 16GB DDR4 / 512 SSD + 1TB HDD
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 512GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3684, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A36 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

).

Igazából semmi nem szól mellette, se ellene számomra.

(torrent)

Ez óriási különbség. Ugyanazért az árért majdnem egy nagyságrenddel gyorsabb motor.

Gubek-Einste
Dr.NX