- Fórumok
- Hálózat, szolgáltatók
- Milyen routert?
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-19 09:15 Téma összefoglaló
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. április
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
MaCS_70
félisten
-
Lali-213
senior tag
-
Soma01
veterán
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
Soma01
veterán
-
kokosmith
tag
Bocs, akkor félreértettelek. Mindenképp komolyabb megoldást szeretnék, mert ez egy kisebb dolgozószoba, tehát max 1,5m-t tudnék csak nyerni, ami a ház méretét tekintve elhanyagolható, nem beszélve a kábelekről amik átmennének a szobán.
Másrészt most az íróasztalon van a modem, router, egy laptop és alatta a PC, így a kábelek az asztal mögött elvannak. Ha elviszem a routert a szoba másik felébe, akkor helyből 3 plusz kábelt kell szőnyeg alá söpörnöm (1 a router és modem közt, 2 pedig a router és 2 gép között).
Ne érts félre, természetesen nem leszólni akarom az ötletet, hálás vagyok a segítségedért az ötletelésben, de átütőbb sikert szeretnék elérni, ami nyilván anyagi ráfordítást igényel, de hát ez van...
Természetesen megnézetem este, hogy melyik konnektor van közös hálózaton a dolgozószobával. Úgy talán könnyebb megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.
-
kokosmith
tag
Köszi a választ.
A 2 szobát egy hosszú, járólapos előszoba választja el, 2 ajtót leszámítva szinte tiszta rálátás van a router és az X-Box között (nyilván belelóg az a fránya fal is, kettő is, szóval ez mégsem igaz). Szőnyeg ebben az előszobában nincs, tehát alatta nem tudom elhozni, meg az ajtók alatti szegélyek is olyan szerencsétlenek, hogy nem lehet jól elvinni.
Én is hasonlóban gondolkoznék, a Powerline és egy erős repeater, ha ennél nincs praktikusabb megoldás, akkor örülnék javaslatoknak konkrét típusok tekintetében mindkét eszközre.
Illetve repeater esetében alapfeltétel lenne, hogy ne kelljen váltogatni a kapcsolatok között, legyen egy SSID egy jelszóval, és az eszközök automatikusan lépjenek át az erősebb jelre, amennyiben ez megoldható.
Köszi!
-
kali
legenda
-
krealon
veterán
Egyszer mar osszeirtam a tobb antennas eszkoz antennainak szetvalasztasabol adodo problemakat.

-
TeeJay
félisten
-
krealon
veterán
"Mi történik akkor, hogy ha nekem nem kell a max sebesség, hanem a router egyik antennáját a lakás egyik szintjére, a másikat a másik szintre vezetem? Elvileg mindegyiken van adás-vétel is, nem?"
Mindegyik antennan van adas- es vetel is. Pipa.
De ez az adas-vetel az antennakon nem fuggetlen egymastol. Nem ket kulon radios egysegre csatlakoznak.Nyugodtan probald ki, aztan ha eleg pezt es idot pazaroltal a kiserletekre eredmeny nelkul, akor gyere vissza es a tobbiek okulasara ird le a tapasztalatokat.
-
TeeJay
félisten
-
mamago1972
tag
-
mamago1972
tag
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
-
proradeon
őstag
-
Multibit
nagyúr
-
proradeon
őstag
-
kali
legenda
pont, hogy értettem, és annak - adott szempontból - semmi köze a távolsághoz, egy ideig még a legideálisabb körülméynek között sem fog annyit tudni a wifi, mint egy gigabites kábeles kapcsolat, amiért pedig a 20 cm távolságra reagáltam; mimo képes eszközöknél jellemzően többet árt a túl kis távolság az eszközök között, mint használ.
-
MPowerPH
félisten
-
kali
legenda
nincs szó elméleti maximumról, meg 20 cm-es távolságról, ha egy munkaállomás kiír a wifi kapcsolatra például 300 megabit/sec sebességet, akkor az annyi is, az már más kérdés, hogy a sebességteszt során nem lesz annyi, mert olyankor már csak a hasznos adat kerül mérésre, de a wifi forgalom részét képezi a szükséges körítés is - mert a forgalomban mélyen csomagolva van a hasznos adat -, onnan a különbség.
-
TeeJay
félisten
román diginél már van 1000/100megabites lakossági netcsomag kemény 4ezer forint körüli lej áron...
ott pl ha előfizetsz nem mindegy hogy a routered 300-400megabitet fog tudni átvinni vagy 880-900-at esetleg egy csúcs router 950-et is akár, arról nem beszélve ha közbe van 100megabit feltöltésed is (torrentezéskor leech+seed egyszerre) akkor már biza tényleg combos router kell. egyelőre SOHO 10gigabit eszközök meg gondolom még sokáig nem lesznek -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Nem lehet! A Tenda W1800R-re is saját verzió van, nem az ASUS-ét kell rátenni!
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Hát nem tudom, én pl. sosem akartam a falra szerelni egy routert sem! Sőt, nem is szimpatizálok az álló routerekkel, nekem sokkal inkább bejön az "RT-N66U fazon", amit simán felteszek a polcra, és elvan ott a három antennájával, a modem és a hdd társaságában!
Kinek a pap, kinek a paplan!

-
Intruder2k5
MODERÁTOR
-
kali
legenda
több tényező függvénye, ideális környezeti tényezők és jó ellenoldalak mellett kevésbé mutatkozik meg a különbség, de szélsőséges esetben sokat számíthat.
arról nem is beszélve, hogy a külső antennákat lehet állítani, a belsők esetén pedig az eszköz mozgatása szükséges, az pedig nem mindig elég/kivitelezhető. -
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Ez így van, az USB sebesség nyilván nem fogja elérni a 3.0 szabvány szerintit, mert a gyenge láncszem a cpu, azon pedig nem segít a port sebessége! Igazából a 2.0 szabvány sebességét is csak mostanra sikerült megközelíteni, elérni a felsőbb kategóriás routerekkel!
Ilyen "hurcolós" 2.5"-os HDD-je azért elég sokaknak van otthon a polcon, amit rá dug dugni a routerre, még ha esetleg csak 80-120GB is, de egy darabig, indulásnak elég az!
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Nyilván ha az anyagi lehetőség megvan rá, akkor a jobbat kell választani, de sokaknál ez sajnos nem elhatározás kérdése, hanem a pénztárca függvénye, és jelenleg egy routert mind megvenni, mind pedig üzemeltetni olcsóbb, mint egy NAS-t! Még akkor is, ha a drágább modellekből választasz! Arról nem is beszélve, hogy aki tisztában van a lehetőségekkel, korlátokkal, és kompromisszumra kész, annak tökéletesen kielégítő lehet a router is!
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Illetőleg fentebb nem a routeren lévő USB 3.0 port hibájára gondoltam, mert azon egy 2.0-s rackel és HDD-vel semmi gond nincsen, a probléma akkor szokott előjönni, ha a routerre 3.0-s HDD-t kötsz, függetlenül attól, hogy ezt 2.0-s, vagy 3.0-s portra kötöd!
Nyilván lemezkezelésben nem lehet összevetni egy router, és egy erre való célhardver (NAS) sebességét!
-
vargalex
félisten
Szia!
A zyxel-ben más architechtúrájú (ARM v5), ráadásul jóval erősebb CPU van, mint a routerben. Illetve gyanítom, hogy az ott mért sebesség alatt a natív SATA portra csatlakoztatott HDD-re gondolsz és nem egy külső USB-re.
Sata-n a Netgear WNDR4700 is elég jó, pedig gyengébb a CPU-ja a Zyxel-nél... Sokkal kisebb terhelést jelent a rendszernek, mint egy USB-s eszköz kezelése. Mondjuk konkrétan ez a router az USB 3.0-ás porton sem teljesít sokkal gyengébben. -
z123456789
addikt
-
kali
legenda
az sosem legyen szempont, hogy valami újabb, a technikai adatokat is nézd.
amennyiben van 3 antennás ellenoldalad, ami képes kihasználni a jobb mimo adta többletet, úgy előnyös lehet a 3 antenna, de sajnos elég ritka az ilyen eszköz.
amennyiben kell a dual band, úgy egyértelmű a helyzet.
ezen a szinten úgy vagyok vele, hogy előnyösebb tl-wdr3600 alatti több ram, mert az az ar9344 560 MHz proci is bőven elég, nem véletlenül tud a router 800 megabit/sec feletti wan <-> lan sebességet, és a 128 MB ram nem fogy el könnyen, míg a tl-wr1043nd v2 alatt hiába az erősebb qca9558 720 MHz proci, a 64 MB ram véges, inkább elfogyasztható húzós terhelés alatt.
igaz, azt is fontos megemlíteni, hogy a jobb - nem a több! - antennák miatt inkább képes az akadályozó környezeti tényezők leküzdésére a tl-wr1043nd v2, de ez csak 2.4 GHz alatt igaz, mivel csak azt tudja, és ez inkább csak szélsőséges környezetben jelent némi előnyt, ahol nagyobb távolságot és több falat kell leküzdeni.
minden kompromisszumos, ezért mindenki vegy számításba, hogy számára mi a fontosabb, az sajnos ritka, hogy egy eszköz mindenben a legjobb.
nekem van dual band képes eszközöm, de (jelenleg) nincs 3 antennás, meg előnyösebb is szerintem a több ram, így a tl-wdr3600 mellett döntöttem.
amennyiben kellene a 3 antenna, úgy a tl-wdr4300 lenne/lett volna a választásom.Mano66; nem kell oda ac router, csak a jelenlegitől erősebb hardver és jobb wifi, akár már egy tl-wr1043nd v2 képében.
-
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Gubek-Einste
Topikgazda
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Nem feltétlen, mert mostanában sokan már Technicolor-t kaptak!
-
matyi94
senior tag
-
Jamesch
tag
ha függőlegesbe teszed és tudod akkor állítsd így:
\ _
/
vagy vmi hasonló. Ez 3 antenna. 2 esetén a vízszintestől tekints el.
Számít amúgy hogy különbözőképpen álljanak (különböző csatornaként működnek, de ugyanazon a frekvencián és minél dekorreláltabb - tehát különböző a csatorna térben, polarizációban - a két csatorna, annál jobban dekódolható a vevőnél) -
Jamesch
tag
Alapvetően az antenna a tengelyének irányába nem sugároz, azon kívűl viszonylag homogén módon kb lyukas fánk a karakterisztika (lyukon átdugott antennával).
Hogyha a routerrel nem egy síkba és valamennyire széthajtva tudod haasználni az sztem már megfelelő kell legyen.
Mondjuk ha a kliens csak egyantennás úgy nemsok jelentősége van a router oldalon se a többinek (bár ez sztem rádióschip függő is). Az új laptopok mondjuk kétantennásak azért. -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Szia!
20k körül van ASUS RT-N16, és RT-N15U, ettől valamivel olcsóbban Netgear WNR3500L, ezek mind USB-sek, és megy rajtuk Tomato fw, az első kettőn pedig OLEG is! Bár nem tudom, hogy a WL-500gP-d volt-e moddolva, és az újat is szeretnéd-e...?! TP-LINK van olcsóbban, de azt én sem ajánlanám! Ha mégis amellett döntesz, akkor TL-WDR3600!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Hálózat, szolgáltatók
- Milyen routert?
- (kiemelt téma)
● Olvasd el az összefoglalót!
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- PowerColor Radeon RX 7900 XTX RED DEVIL OC 24GB - Garancia - BESZÁMÍTOK!
- Új, Gamer félgép - GIGABYTE B650 EAGLE AX + Ryzen 7 7800X3D + Corsair 2x16GB DDR5 6200MHz
- HIBÁS ÉRINTÉS NEM MEGY Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB RAM 256GB SSD 5G LTE szép állapot
- Akció! Csere-Beszámítás! Gari: 2028.12.01 - MSI Thin Gamer notebook! R7 7735HS /RTX 4060 /16GB DDR5
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4494, 100% Akkumulátor
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia
- ASUS ROG Strix SCAR 16 / Ultra 9 275HX / RTX5090 / 32GB / 2TB NVMe! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Gubek-Einste
Dr.NX