Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Jéghorgászat
- Digitális Állampolgárság Program
- Tökéletes töketlenség
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
A nem alsó polcos annyiban különbözik, hogy esélyed van rá hogy halk legyen. A Japán esetében meg nagyon szerencsétlennek kell lenned hogy hangos legyen.
Mind a kettő előfordul, azaz van amikor alsó polcos kínai épp csendesre sikerül és utána jön örömködni a tulaj, ahogyan van hogy az oroszországba szánt japán egység kültérijénél épp becsúszik egy zajos motorral szerelt.
De attól az még nem általános.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Jack Oneill
veterán
válasz Real_Necro #62196 üzenetére
Ezt ertem, de nem vilagos szamomra, hogy erre miert kell kulon gomb, miert nem alapbol ilyen? Ugyanis igy kell legyen akkor valami teljesitmeny csokkenes is nem?
[ Szerkesztve ]
-
embe
nagyúr
válasz kardkovacsi #62195 üzenetére
Pedig ezek nem is az alsópolcos kínaiak.
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
Real_Necro
veterán
válasz Jack Oneill #62194 üzenetére
"Ez a művelet az energiamegtakarítás szintjét állítja be oly módon, hogy korlátozza a
légkondicionáló egység maximális áramfogyasztását."„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
kardkovacsi
senior tag
Ahhoz, hogy halk klímát csinálj az egyik fontos szempont, hogy minél nagyobb hőleadó felületed legyen. Ez igaz mind a beltérire mind a kültérire. Na most nagyobb felület, több anyag...innen meg már lehet tudni, hogy miért lesz a halk klíma sokkal drágább.
A kínai márkáknál ezt tipikusan kispórolják, mert ezzel lesznek olcsóbbak csak épp ugyanakkora hőleadáshoz kisebb felületen sokkal nagyobb légmozgás, azaz magasabb fordulaton pörgő ventilátor kell ami zajjal jár.
Aztán ezekből jönnek a mindenféle viták a családi házas környékeken, hogy behallani a hálószobába a szomszéd klímáját-hőszivattyúját. -
Jack Oneill
veterán
Daikin klimanal (meg ugy altalaban barmelyiknel) a taviranyiton van egy ECO gomb. Ez pontosan mit csinal, miben valtozik a futes vagy hutes? Csak ezzel szabalyoz vissza, vagy ECO nelkul is?
[ Szerkesztve ]
-
Nestle1
csendes tag
Sziasztok,
Vannak itt szerelők is?
Fisher Nordic FSAIF-NORD-93AE3 vs Gree Silver X split klíma szett 2,7 kWMelyik lehet jobb mivel? a Fisher fűtésben 4,1kw a Gree csak 3,5kw
Fisher 6-év gari, Gree 10- év.
De valóban jobb teljesítményre lenne képes az olcsóbb Fisher nordic mint a Gree s kisebb fogyasztás mellett?? a gari időkön kívül mi szól még melyik mellett? ??? Tapasztalat???
Nemtudok, dönteni.
köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
Dictator^
veterán
Fisher Comfort Plus vagy esetleg a Fisher Nord (3.5kW) mennyire ajánlott széria?
kb 20-24m2-es szobába szeretnénk egy kiegészítő fűtést.
Illetve, hogy két modellnél, vajon az inverter mennyire tud visszaszabályozni a fűtésnél?
Tehát átlagosan mire számolhatok, hogy ha felfűtötte a szobát, akkor milyen áramfelvétele van addig, amíg nem dolgozik "rá" erőteljesen?És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
embe
nagyúr
válasz elfelejtette #62188 üzenetére
A Gree is megadja...megadta. Csak elsiklottam felette. Akkor ez ilyen.
Közben 50,6 fokra felment a kifújt levegő hőmérséklete. Így ez már jó.PROTRON: Ez éjszaka 22 fokra állítva, tehát nem nagy hőmérséklet különbséget kell leküzdeni. A 30 csak most a teszt miatt lett beállítva.
Na majd a következő alkalommal máshogy választok. Most 3 klíma lett feltéve. Lényeges volt a fűtés opció is. És 3 klímánál már jelentős volt az ár különbség a japán és a kínaiak között.[ Szerkesztve ]
Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
PROTRON
addikt
Node milyen hőmérsékletű a helyiség? Tehát ha 20 fokról akarod feltolni 30 fokra, akkor azért az elején összekell hoznia a különbség nagy részét, amit erővel old meg.
Ha csak 24-en akarod szinten tartani és akkor is hangos, akkor sok sikert, nem véletlenül drágák a halk klímák.
A papír sok mindent elbír addig amíg el kell adni egy terméket.A hőfok szerintem normális, hisz fel kell fűtenie a helyiséget. Ehhez a célhőmérsékletűnél magasabb hőmérsékletű levegőt kell befújnia, de éppen csak annyival hogy költséghatékony legyen a körfolyamat, tehát nem küldhet be 90 fokos levegőt, mert akkor meg drága a fogyasztás.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
elfelejtette
veterán
A normálisabb gyártók megadják külön hűtés és fűtés üzemben is a zajszintet, mivel fűtés közben szinte mind hangosabb.
[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
CB
senior tag
Sziasztok!
Meg tudjátok mondani, hogy mi a különbség a két Daikin klíma között?
FTXC35C/RXC35C
FTXF35F/RXF35FKöszönöm
CB[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
embe
nagyúr
Elkezdtem fűteni a Gree AMber klmával...és nem tetszik a dolog.
Hűtésnél nekem megfelelő volt a zajszint, csendes volt.
Viszont fűtésnél hangos. Venti hangot lehet hallani, mintha közepes fordulaton menne a venti, és nem a "quiet" fokozatban. Hűtés üzemmódban ilyen állásnál hangja sem volt.
Most 30 fokra állítottam, és ahogy nézem 45 fokot fúj ki.Ez így normális? Mármint a hőfok, és a magasabb venti hang? Legalábbis szerintem a ventinek van nagyobb hangja.
[ Szerkesztve ]
-
Primary92
senior tag
Ha két kültéri egység egymás fölé kerülne, akkor kb. mekkora helyet szokás hagyni egymás között?
TCL Elite Multi 7,9 kW-re kaptam árat, 3 beltérivel. Viszont most nem kellene csak 2 beltéri, így már drágább, mint 2 db Aux Delta 2 3,5 kW.
Aux Delta 2-től nem drágábban van ami jó választás fűtésre? A télen elsősorban ezzel szeretnék fűteni 2 helyiséget, de nagyon druva mínuszokra azért van másik fűtési lehetőség is.
Nagyobb hidegben egy 3,8 kw-os SCOP=4-es gép tud jobban fűteni, vagy egy 2,7 kW-os SCOP=5,1-es gép? A Cooper and Hunter gépek nem vészesen drágák 5,1-es SCOP-vel.
-
fordjee
aktív tag
válasz atirag #62144 üzenetére
Szia!
Nálam most pont így van. Midea All easy pro, 3,5kw-os, a nappaliban van pont középen, 32nm a nappali. 25 fokra van állítva, a venti kb. 60-80% között megy. A nappali 8*4-es, a klíma a 8 méter hosszú falon van. Szembe van 2 ugyanolyan, 16nm-es szoba. Szar szigetelés, szar nyílászárók. Hétvégén 19 fok volt a 16nm-es szobákban, az említett beállításokkal kb. 1-2 óra alatt lett 21 fok, aztán még 1-2 óra és 23 fok. A nappaliban nem tudom, hány fok lehetett, kicsit melegebb, de ott nem nagyon tartózkodunk még. Szerintem ez télen kevés lesz, valóban nem igazán jut be a meleg, vagy nagyon lassan, én a 2 szobában gázzal fogok fűteni (vagy gázzal is), a nappaliban meg marad a klíma, ameddig lehet. Ebben az időben egyelőre jó, de tartósabb hidegben én úgy gondolom, karcsú lesz nagyon.
fordjee
-
PROTRON
addikt
Amikor majd bejönnek a nagy mínuszok(udvaron -2 vagy alatta) én megpróbálnám azt hogy a hordozható termosztátot egy olyan helyiségbe rakni ahol 18 fok alakul ki és arra beállítani a radiátoros fűtést, így az egész lakásra annak megfelelő hőmennyiséget fog küldeni, mert azt hiszi a logikája 18 fokot akarsz tartani.
Míg ahol vagytok ott klímával feltolni a "maradékot", tehát beállítani pl a kényelmes 22 fokra automata ventivel hogy szinten tartsa.
Ekkor a hőmennyiség nagyrészét a nagyhidegben gazdaságosabban üzemeltethető gáz rendszer adja, így alacsony venti sebességen fog pörögni a klíma beltéri és nem lesz hangos. Továbbá a tapasztalatom hogy ha saját magától automatán áll be alacsony venti sebességre a beltéri, akkor a kültérit gazdaságosabban tudja járatni annál mint ha a tényleges üzemállapottól és előállítandó hőmennyiségtől függetlenül én magam erőszakolom rá a csendes fokozatot.De lehet rosszul képzelem el a cirkó lehetőségeit.
-
Kátai
senior tag
A Daikin FTXF35C / RXF35C Sensira-hoz milyen WI-Fi modul kell? Ez [link] jó lehet?
-
Daffchy
őstag
válasz vzsryl #62161 üzenetére
Azzal az a bajom, hogy akárkit kérdezek hozzáértőt, mind azt mondják, hogy az nem úgy van, hogy én pl a földszinten elzárom a radiátorokat és csak az emeletet fűtö., az a hatásfok és más miatt nem fele kbm gáz.
Az alap tervem anno ez lett volna, és a földszinten az Oasis Plus ügyködött volna, de lebeszéltek róla.
-
Jack Oneill
veterán
-
Kátai
senior tag
válasz PROTRON #62142 üzenetére
Azt hiszem úgy fogom használni nagyobb hidegekben a klíma+gáz kombót, hogy a gázt szinte „temperálásra” kb.19-20 fokra állítom, a klíma megy nappal, éjszaka meg a gázfűtés, hogy ne hűljön ki teljesen a két szoba. Ahol nem szükséges a fűtés, ott elzárom a radiátorokat. A termosztát hordozható, ugyanabban a helységben van ahol a klíma, és így nappal nem fogja engedni bekapcsolni a kazánt. Átmeneti időszakban meg csak a klíma megy nappal. A radiátorok alumíniumok, fűtés rendszer gravitációs, de van keringgető szivattyú is. A kazán Thermotéka 25-ös, öntvény.
A gyakorlatban majd megmutatja, hogy jól gondolom-e. Ha van jobb ötlet szívesen veszem. -
rmihaly
tag
válasz Janusz001 #62176 üzenetére
Szia!
Nagyon lecsökkentené a légszállítást, ventilátort leterhelné, nem javasolt.
Én kipróbáltam szénszűrővel (páraelszívóhoz való, viszonylag ritka, kb 5mm vastag) de az 5mm-es szűrő is túl sok volt... a légszállítás kb 0-hoz közelített, semmi haszna.[ Szerkesztve ]
-
Janusz001
őstag
Ilyen szűrőpaplannak lenne értelme a lamellázat előtt?
[link] -
TeeJay
félisten
válasz Strezi #62173 üzenetére
Ha jól összekötötték akkor megy 20 évig is.
Takarítottam 20éves on/off gépet és még van benne hűtőközeg Pedig akkor még lehet vákuumolás sem volt. Ha már lefejtik neked és fizetsz egy csomó pénzt érte akkor nézzenek nyomáspróbát is, megériMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Strezi
őstag
válasz TeeJay #62171 üzenetére
Nyomáspróbánál is van veszteség, és tök esetleges. Ha a lefejtett mennyiség jó, akkor meg mehet vissza. Ha jelentős a különbség, akkor lehet agyalni, de mint mondtam, 11 év alaatt jött össze, és még elfogadható működéssel most is. Ez egy karbantartás, nem javítás Van szivárgásmérője a szakinak, egy-egy ráhúzás max a hollanderekre.
A másik meg, nem minimum hőfok érdekes, hanem évről évre konzisztens üzemállapotban mért érték. A három fokkal, meg deres levegővel a régi opelekbe lehetett menőzniHasznált 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
TeeJay
félisten
válasz poli27 #62129 üzenetére
Miért is?
Van digitális manométerem, rátolom másfél méteres csővel meg egy osztóval, levákuumolom az egész csövet meg mindent és úgy nyitom ki a szerviz szelepet és nézhetek nyomást bár ugye windy már leírta hogy inverteres gépnél semmit nem ér a nyomás mérés az csak on/off gépnél mutat valami értelmeset. Utána ha kész a nyomás mérés, fogom visszaterelem a kültéribe az összes hűtőközeget, lezárom a sarokszelepet és leveszem a csövet+órát majd újra kinyitom a szelepet és csá. Nem ment el hűtőközeg ha jól csinálomLefejteni meg felesleges és drága móka csak amiatt hogy most kiderüljön hiányzik 50gramm belőle. Gyárilag 6-10méterre vannak töltve a gépek, ha most hiányzik pár gramm a kompresszor még simán megoldja főleg ha 2-3méter csőre van téve a gép.
[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz Strezi #62132 üzenetére
Bocsi de ha ereszt a rendszer akkor előtte nyomáspróba kellene és megnézni hol szökik
Azon felül hűtésben nem maximum módban fogja leghidegebbet kifújni mivel olyankor sokkal több meleg levegőt mozgat át az elpárologtatón.
Valahol 2-3-as ventilátor körül tehát közép fokozaton lesz leghidegebb bár ez ahány klíma annyi felállás leszMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
embe
nagyúr
válasz luciferk #62157 üzenetére
Fapados. Nem mutatja a belső hőmérsékletet. Nincs normálisan konfigurálható időzítés, stb.
rmihaly: Volt. Régen.
noorbertt: Leszedtem a Playről, de nem bírom munkára fogni ezt a Homeassistant proramot.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
rmihaly írta hogy nagy lakás esetén hogyan lehet egyszerűen megoldani.
Ha ugyanazt az egész lakást akarod a két rendszerrel párhuzamosan a gazdaságossági határon, akkor nem egyszerű, valamivel bonyolultabb logikát kell megvalósítani mint amire eredetileg kiépítették ezeket a rendszereket a saját hőérzékelőikkel.
Ugye az egész lakásban beállítod hogy a klíma tartson 22 fokot, akkor ha ugyanazt a lakásra beállítod a cirkon hogy "17 fokig fűtsön fel", akkor ha a klíma tartja a hőfokot, nem fogja engedni hogy olyan szintre süllyedjen a hőmérséklet, hogy a cirkó ráadja a fűtését.
Az kell hogy ki legyen számolva milyen külső hőmérséklet mellett mennyi hőmennyiségre van szükség és aszerint vezérelni a 2 eltérő egységet.
Ha a klíma a beállítotthoz képest túl alacsony hőmérsékletet érzékel és még is manuálisan leszabályozod a beltéri venti fordulatszámát, akkor megint csak veszítesz a hatékonyságból, tehát drágul az üzemeltetés.Szal tény hogy összetett kérdés, de megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz atirag #62164 üzenetére
Pedig nem nehéz elképzelni. A hőmennyiség a teljesítmény x idő szorzattal számolható.
Ha ugyanaz a teljesítményed van és hamarabb eléri a beállított értéket az kevesebb energiát jelent (tehát a gáz felhasználás csökken).
Nem kell becsukni az ajtót, ha termosztatikus szelepek vannak a radiátoron. A klímát lődd be egy kellemes hőmérsékletre,és erre a hőmérsékletre állítsd a szelepeket.
A kazánt vezérlő termosztátot meg olyan helységbe (célszerűen a leggyorsabban hűlő) kell tenni, ahol nem a klíma fűt, és az ottani radiátort meg ki kell nyitni. A termosztátot meg az elérni kívánt hőfokra kell állítani.
Így az összes olyan helységben ahol kisebb a hőigény a radiátor szelep lezáródik, és ahol még van hőigény, ott meg a termosztát fogja lekapcsolni a kazánt.
Mivel ezzel egy időben megkezdődik a visszahűlés a radiátorszelepek nyitnak, a termosztátos helységben meg kapcsol a termosztát...Persze a fűtési rendszer lehet ettől éltérő (lángmodulációs, külső hőmérséklet szerinti előremenő hőmérséklet szabályozott, vagy visszatérő hőmérsékletre, ill. adaptív öntanuló szabályzással). Ezek mind mind más működésűek, de mindben igaz az, hogyha kisebb a hőigény, úgy a fogyasztás is csökken. Hogy ez mennyire kényelmesen és milyen mértékben megvalósítható, az sok mindentől függ.
-
atirag
őstag
válasz rmihaly #62155 üzenetére
Hááát ezt a gyakorlatban látom majd. Egyelőre nem tudom elképzelni ezt az ajtó becsukós dolgot mert kb 2 helységet tudok klímával fűteni míg 4-5 helységet meg nem
És azokat milyen hőfokra melegítem vajon??
Mert ha 22 fokra akkor talán ott annyi előny van, hogy hamarabb felfűt így hamarabb kikapcsol a kazán.
Érdekes játék lesz
Remélhetőleg ez a tél lesz csak ilyen. -
vzsryl
nagyúr
válasz Daffchy #62156 üzenetére
Termoszelepet letekered 3-as alatti állásra, aztán ráküldöd a klímát is.
Lehet hülyeséget írok, de nekem ez tűnik költséghatékonynak, mert így talán egyikkel sem léped át a kvótát. De most rmihaly #62155 hozzászólása elkezdte jobban izgatni a fantáziámat. Lehet, hogy ott van az igazság.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
Diák66
őstag
Üdv a fórum tagoknak!
Alacsonyabb költségvetésű klímát szeretnék időszakos használatra. Szereléssel együtt már a 400e-t is soknak találom, így a neves márkák kiestek. Fűtés, hűtés lenne a feladat, a Bakonyba azért vannak mínuszok és pont akkor kellene rásegíteni a leginkább a vegyestüzelésűre (a fene se rakja hajnalokig), de 16 fokra ébredni nem éppen kellemes. (bár egyes közintézményekben megelégszenek mostanság a 18 c fokkal is). Tehát ha úgy van télen hajnalban programozottan kapcsoljon be, nyáron pedig délutánonként elalvás előtt hűtse le a szobát. Folyamatos használatra semmiképpen se kell!
Emeleti szoba, 20-22 m2, tehát nem is kell nagy teljesítményű, pláne hogy a kismegszakító 10A-os. Aux, Midea és Gree márkákat ajánlották eddig a szerelők (ki melyikkel szerződött nyilván). Ezek szinte mind kínaiak ahogy néztem, bár gyanítom ennek a klíma gyártásnak már egy kiindulópontja van a világon, mert annyira hasonlítanak egymásra. Ránézel a távkapcsolójára és jé, ez ugyan az, csak más a logó. Beltartalomban sem lehet gondolom nagyon eltérni, de a dizájnok is kísértetiesen hasonlóak.
De nem is ez a lényeg. A fentebb említett (Aux, Midea és Gree) márkák mennyire ajánlottak?
Nekem kétségeim vannak afelől, hogy fűtésre valóban képesek -20-25 fokig is, miközben a neves gyártók 2-3x annyit elkérnek ilyen készülékért. Na meg megéri-e? Az anyagon biztosan spórolnak, így hamarabb lesz ipari hulladék, a csillivilli funkcióktól nem esek hanyatt (a kínai szerverre csatlakozó wifitől pláne). Ha megy 3 évig (a garanciaidő lejártáig) akkor is visszaszámolva havi 10e felett van az ára működtetési költségek nélkül. Ha 6 évet bír, akkor nagyjából a 10e-be belefér minden költsége havonta. Plusz ugye a specifikációkba leírtak jól hangozhatnak, de valóban tudja is, vagy a számítási módszertannal trükköztek? Ezernyi kérdés a mai energiaárak mellett, aztán 5, de max 10 éven belül (reményeim szerint) már szükségtelenné válna az eszköz.Tehát nem olcsó sehogy sem, de a megbízhatatlanság plusz bosszankodással járna. Köszönöm az értékes hozzászólásokat.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
Ha van egy rpi-d akkor OpenHAB.
Nálam tökéletesen működik már lassan egy éve.
Írtam már ezzel kapcsolatban (sima webböngészőn keresztül lehet vezérelni. Lehet időszerinti üzemmódokat beállítani, lehet mért feltétel szerinti programot indítani stb. Nem kell regisztrálni, nem kell havonta frissíteni, nem kell mindenféle jogosultságot megadni hozzá.) -
Daffchy
őstag
válasz vzsryl #62146 üzenetére
"A gázfűtést belövöd alacsony hőmérsékletre, aztán a klímát kicsit magasabbra. Kevésbé hideg napokon elég akár csak a klíma is."
Ezt nem értem, hogy működnek együtt a gyakorlatban Fejtsd már ki légyszíves, tényleg érdekelne, minden ötletet kipróbálok a gáz+klíma kombinációjára.
-
rmihaly
tag
Bekapcsolod klímát, a klímával fűteni kivánt helységekben elzárod a radiátort, többi helységnél becsukod az ajtót. Máris jórészt csökkentettél a gázfelhasználáson (átmeneti időben még olcsóbb is a fűtés klímával /jobban le tud szabályozni, hatékonyan tud működni/.
Fentiek miatt az éves fűtési költség csökkenthető. -
-
vzsryl
nagyúr
Majdnem ugyanez a felállás nálunk is. A gyerekszobába kell egy dedikált klíma, mert a meleg levegő felfele száll, tehát nem lesz jó a hatásfoka a szobában.
A gázfűtést belövöd alacsony hőmérsékletre, aztán a klímát kicsit magasabbra. Kevésbé hideg napokon elég akár csak a klíma is. Én nagy eséllyel -10°C felett vagy csekély mértékben, vagy egyáltalán nem fogok gázt használni.
Szüleim csak klímával fűtenek, és bőven jó a hőérzet már 21°C-ra állított klímánál is. Nekik 60cm-es vert fal + pár éves nyílászáróik vannak, tehát a szigeteléssel sincs gond.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
mjani1172
addikt
Úgy néz ki befosott.
-
atirag
őstag
Erre én is kíváncsi lennék . Nálunk kb 25nm nappali a fő élettér és egy 20nm-es gyerekszoba ahol a lányom van. Vettem klímát vész esetére, de ezzel lehet e bármennyit is csökkenteni a gázfogyasztáson azt azért kétlem. Vagyis még nem látom a "hogyant".
Gyors meleg érzetnek jó lehet esetleg és mikor hazajövünk csak akkor kezd fűteni a kazán és mire felfűt addig a klíma talán kiszolgál.
Kíváncsi lennék esetleg ilyen tapasztalatra. Csak 1db klíma lesz a nappaliban amiből két szoba is nyílik de szembe lesz felrakva a lányom szobájával így közvetlenül oda is tud fújni. -
PROTRON
addikt
Valamit hasonlót sejtettem.
Sajna ez most egy ilyen időjáráselőrejelzős figyelgetős időszak lesz.
Szóval akik itt a totyikban rendelkeznek mind a két rendszerrel, azt nézték korábban hogy amíg ilyen átmeneti szeptember-októberi időszakban, nappal +7 fok feletti hőmérséklet van addig nappal mindenképp a klímát gazdaságosabb üzemeltetni, még ilyen rossz szigetelésű házak esetén is.
Éjjel azért kellene a gázcirkót esetleg már most is beröffenteni, mert azt a részét már nem látom, hogy mennyire problémás a falak kihűlése hosszabb távon, már pedig a házközponti fűtés esetén a falak kevésbé hűlnek ki mint klímás fűtés esetén.
Ugye jól vettem ki hogy radiátoros fűtést jelent a házközponti?
Tehát hogy a falaknál a csövekben ott áramlik a forró víz a radiátorokhoz.Azért a teljes képhez hozzátartozik hogy kellene a cirkóról is meg a radiátoroknak legalább a típusáról infó, tehát hogy lemez radi, vagy régi vastag vas...a cirkó is mikor, mennyire modern, mennyire volt odafigyelve rá.
De ezek már annyira a részletekbe belemenés, hogy biztosabb egy energetikus ismerőst hívni az adott házhoz aki kiszámolja a pontosat hogy mekkora külső hőmérsékletnél jön el a gazdaságossági határ, figyelembe veszi a konkrét egységárakat és a terhelési görbét.
-
gabor9991
őstag
Sensira kültériből folyhat valami?
Vagy ez mi lehet? [kép] -
embe
nagyúr
Tudtok valami jó univerzális alkalmazást légkondi vezérléshez, ami a Gree-vel működhet?
A gyári alkalmazás fájdalmasan nulla.Onkyo TX-L20D, 4K Dolby Vision, streamer, HDMI, USB, phono, fehér 2.1-es erősítő eladó
-
Sdmv8
tag
Sziasztok,
Szeretnék a meglévő gáz / vegyes tüzelés mellé egy klímás fűtési lehetőséget is kiépíteni.
A célom az lenne, hogy csak a nagy hidegekben kelljen a gázt / vegyes tüzelést használnom.Ajánlatot a Midea All Easy Pro készülékre kaptam, mert az Oasis Plus már nincs raktáron és nem is szerezhető be, ha jól vagyok informálva.
Ajánlott lenne ez a típus, mint kiegészítő / átmeneti időszakban fűtési lehetőség? Vagy érdemes lenne mást néznem, mert a Midea csak az Oasis Plust adja meg mint ténylegesen fűtésre optimalizált típus.
Nagy különbség lenne a 4.6 / 5.2 SCOP érték?
Ha mellé lövés az All Easy Pro tudnátok típust ajánlani?
3db 3.5kW-s egység fedné le a lakóépületet.Köszi ha rendet tesztek a fejemben.
-
Strezi
őstag
válasz fulton #62130 üzenetére
Max hűtés (Powerful), és egy pontosabb, gyors reagálású hőmérővel méred a kifújt levegőt. Érdemes kb. ugyanolyan _kinti_ hőmérséklet mellett rámérni évről évre.
Nekem most 11 éves az LTCA, és pont azért fogom töltetni, mert már csak 18 fokot fújt nyáron hűtésben maxon a benti 26, kinti 30 fok mellett.
Nem töltetem csak úgy saccra, hanem kérek egy lefejtéses mérést grammra, és azután visszatöltetem a gyári mennyiséget (1.2kg). Megérdemli, jól szolgál!Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
bb71
őstag
Inkább egy Panasonic KIT-TZ25-WKE 410000,- körül, vagy
Mitsubishi MSZ/MUZ-AP25VGK kuponnal 358000,-ért?Plusz telepítési díj és kérdéses garancia ügyintézés...
-
rígel
őstag
válasz laci06 #62121 üzenetére
Ha mérnök számolta, akkor biztos elég.
Bár elég érdekes hogy 12,6 KW-os hőigényre hogy tervez kisebbet, mikor még rá is szoktak számolni.
Mindenesetre ha hidegebb időben átkapcsolsz gázra, akkor elég lehet így is. Bár pont a gáz kiváltása lenne a cél. Szóval ezt felemás megoldásnak gondolom, inkább rászámolnék, hogy adott esetben gáz nélkül is teljes alternatívát nyújtson. A hmv akkor villannyos, ha jól értem. -
PROTRON
addikt
Amennyire én látom saját laikus használat alapján:
ha csak klímával akarnál fűteni, akkor a komfort érzethez éjjel-nappal mennie kell, már fűtési időszak előtt is, mert ha lehűlnek a falak a levegő fűtése nem mindenkinek elegendő a komfortérzethez.
Ez nagy különbség a központi cirkós fűtéshez képest, ott van sugárzásos hőenergia is, ami segít a hőérzeten, továbbá a falak hőmérsékletén is.Általános igazságot a Te esetedre nehéz mondani, mert nem ismerünk elég adatot, a korábbi évek tapasztalatai alapján kell kitalálni hogy milyen arány éri meg, tehát hogy mennyi volt a fűtési gáz használat, mennyire érezte kellemetlen hőmérsékletűnek a levegőt a felhasználó.
Talán most még átmeneti időszakban gazdaságosabb ha éjjel nappal megy a klíma, már ha tud tőle aludni az ember.
Van "H" tarifa a klímák számára? Mert az éves keretet is nézzétek azért.[ Szerkesztve ]
-
fulton
addikt
Sziasztok
Szeretném a véleményetek kérni, van 2 db Fujitsu klimánk, egyik LTCA09 másik LUCA09.
most kezdik a 7 -ik szezont fűteni. Azóta nem volt hozzá szerelő. A tisztítását én végeztem, átmosás stb...viszont gondolok itt pl a gázra stb..szerintetek érdemes lenne szerelőt hívni, egyáltalán mit tud csianálni vele, mit tud átnézni ami talán fontos is így fűtési szezon előtt? -
Kátai
senior tag
Szerintetek hogyan gazdaságosabb használni a klímát?
Menjen éjjel-nappal vagy csak nappal? A ház "kádárkocka" 50 cm-es vert fal.Gáz (központi fűtés) van,de a mostani árak mellett meggondolandó a használata.
Idős 90 éves Édesanyámnak szeretnék minél komfortosabb hőfokot biztosítani.
Vagy esetleg éjszakára állítsam be a gázfűtést mondjuk 19 fokra, nappal meg menjen a klíma?
Hordozható,programozható termosztát van [link] , a klíma Daikin Sensira 3,5 KWh-os, a két szoba egymásba nyíló, kb.40m2-es. -
pjen
félisten
válasz kardkovacsi #62118 üzenetére
Az enyém fűtésre optimatizált, de sose csap ki gőz.
-
laci06
senior tag
5 éves a ház, vagyis az akkorinak megfelelő szigeteléssel van ellátva. Csatolom amit számoltak nekünk (abból egy részletet). Ez alapján kaptuk a 11.5-re az ajánlatot. Annyi, hogy ahogy beszéltük a szakival meghagyjuk a gázkazán-t, hogy egy gombnyomással lehessen a kazán-szivattyú között váltani, és ha jönnének a -15-20 fokok, akkor valószínűleg váltanánk.
HMV: van most egy 200 literes tartály, ez lenne még kiegészítve egy újabb 100-as tartállyal a javaslat alapján.
Napelemes rendszer túl lett méretezve, vagyis 10,6kw-nyi panel ment fel a tetőre. Elég lesz.
-
Strezi
őstag
válasz laci06 #62112 üzenetére
Teljesen jó lehet, de sokat jelentene, ha valamivel tudnád "érdesíteni" azt a kerítést falat, hogy ne verődjön vissza róla direktbe a hang. Mint egy hangstúdióban a falon a szivacs panelek, vagy pl. fonott rácsos fa kerítéspanelek vagy hasonló rá.
Fontos, hogy a ház alapjától izolált, de nehéz beton alapja legyen hogy rezgés maga ne jöjjön be.[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
rígel
őstag
válasz laci06 #62112 üzenetére
Szia, arra számolj hogy lényegesen hangosabb mint egy átlagos klíma kültéri.
Az ár kb ennyi most. HMV mivel lesz? A radiátoros résznél lehetnek gondok.
Mit jelent a jól szigetelt fogalom nálad? Mennyi a hőigény? Mert 200m2-re keveslem a 11,5KW-ot. Persze elég lehet.
Mekkora a napelem rendszered, mennyi a várt termelés? Fogja hozni? -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hol tudnám ettől jobb helyen megkérdezni, ugyhogy ide irok.
Mint gondolom senkit nem lep meg, elkezdtünk hőszivattyún gondolkodni (napelemet felraktuk még az őrület előtt, mostmár csak a szolgáltatónak kell átvennie). 200m2-es jól szigetelt családi ház (hálókban és fürdőkben radiátorok, amúgy padló).
Ami egy kicsit problémás, hogy egyetlen egy helyet találtunk a hőszivattyú kültéri egységének ami igazán optimális (de az nagyon), viszont az sajnos pont egy hálószoba ablaka mellett van. Csatolom a képet, amit az ablakból lőttem. Ez egy 4*2 méteres kis zug, a vége a szomszég keritése, sehonnan nem látszik, és nagyon jól el lehet jutni úgy a mosokonyhába (ahol van a gázkazán stb.), hogy gyakorlatilag láthatatlan lenne.
A kérdésem, hogy mennyire hangosak a kültéri egységek (főleg leolvasztás során)? Hallanánk őket a hálóban csukott ablak melett (3 rétegű üvegezés, a fal az 30-as porotherm 15-ös szigeteléssel)
11.5 kw-osra kaptunk ajánlatot, és egy Mitsubishi Electric Zubadan (pontosan PUHZ-SHW112YAA) és Mitsubishi Electric Ecodan (ERSC-VM2D) együtt bruttó 2.9 Millió Ft lenne. Ez egy jó ajánlatnak számit vajon, valaki tud ebben segiteni? Az ár csak a gépekre vonatkozik.
Köszönöm a segitséget!
[ Szerkesztve ]
-
ProdyG
őstag
Sziasztok,
Meglévő 3 éves Sensira-nk mellé vettem idén még 3-at, hogy legyen minden helységben és elkezdhessek fűteni velük (sose fűtöttem még klímával).
A 3 új klíma nem ment sokat idén, kb 1 hónapot hűtöttek. Az egy darab régebbi azért már nem teljesen tiszta belül...
Régebben emlékszem volt itt szó arról, hogy néhány karbantartási/tisztítási dolgot érdemes a fűtési szezon előtt megejteni a klímákkal. Mit érdemes most tennem, esetleg van erről leírás valahol?
Azt hittem elég hetek múlva elkezdeni klímával fűteni, de most elkezdett olyan hideg lenni, hogy már ma bekapcsolnám őket. Köszi! -
pruzsi
őstag
Üdv !
Fűtésre ezek közül melyik lenne a legjobb ,vagy esetleg más 300e alatt ? (20nm szoba ,(tégla)) ( nem H tarifa )
[link] -
pjen
félisten
válasz kardkovacsi #62107 üzenetére
Tök mindegy, a két egység össze van kötve a táp kábellel. Az teljesen mindegy, hogy ennek a táp kábelnek melyik vége van megtáplálva. 5x1,5mm kábellel kötik az elég mindenre. Rengeteg panelba van a beltéri táplálva a legközelebbi konnektorból.
-
Gombinyó
őstag
Sziasztok!
Van a topikban ajánlott, számlás klímás, aki Kecskemét környékén is telepít?
windy-t, Pannon Klíma már megkerestem, de szívesen vennék egy ellenajánlatot is.Mi most az ajánlott gép hűtésre/fűtésre?
-
cOxeR
Ármester
válasz TeeJay #62100 üzenetére
Dedikált, külön lesz neki egy biztosíték/nyomvonal a kapcsolótáblából, nem csak ráakasztom egy nyomvonalra, ami ugyan elbírja, de van rajta más fogyasztó.
Még szerencsésebb is, ha a kültérihez kell az áram.
Festeni szeretnék, nem akarom, hogy utólag tápcsatorna legyen, meg azt se, hogy ahol megy a víz a falba, ujra bontani/glettelni, meg festeni kelljen.
Gree Amber van már 1 db, szerintem ez is az lesz. (bár picit hangosabb mint szerettem volna - persze nagy 5.2 kW-os, nem csodálkozom rajta, de itt nem lesz jelentősége.)poli27
Köszi![ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz kardkovacsi #62101 üzenetére
De a kültériből megy viszont nálam egyszerűbb volt a beltérit tápolni majd onnan a kültérit 4 eres vezetékkel
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest