Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geo19870322
tag
válasz DroiDMester #58999 üzenetére
A nyílászárók is 'újak', műanyagok, szóval nem ott lehet a probléma...
Egyre valószínűbb, hogy hibásan használjuk a klímát -
nagyúr
válasz Geo19870322 #58998 üzenetére
nekem 2.db 2,5KW-os Sensira van, a 2.db evett meg 1.hónap alatt 100KW-ot és én 21-22.fokot csinálok velük benn, a ház nincs szigetelve régi 50.éves tégla épület, az ablakok azok jók(tavaly cseréltettem őket), azokon is sok múlik ha nálad nem jól zárnak a nyílás zárók.
-
Geo19870322
tag
válasz DroiDMester #58995 üzenetére
De így is csak 30x2,5kw=75kw jön ki nálad havi szinten ha végig 40 fok van kinn ami nem valószínű... Hol van ez az én majdnem 200kw-omhoz képest...
-
rígel
őstag
válasz Geo19870322 #58992 üzenetére
És klíma nélkül mennyire melegszik fel a lakás, ha nincs otthon senki?
-
nagyúr
válasz Geo19870322 #58991 üzenetére
ahogy rmihaly kolléga is mondja, ha kikapcsolod és mondjuk 23.fokról felmelegszik a lakás 25-26.ra akkor mikor bekapcsolod elég nagy teljesítményen kb:3X akkorán(600-700W.on) fog járni(amég el nem éri a beállított hőfokot és kikapcsol), így sokkal több energiát elhasznál mindha hagynád egész nap és letudna szabályozni 180-200W.ra.
Ha konnektorba van kötve a klíma tudsz méregetni ha van vagy veszel egy fogyasztás mérőt, és meglátod hogy fogyaszt kevesebbet!
Amúgy most ebben a 38-40.fokos melegben nekem is jóval többet esznek a klímák mikor csak 34-35.fok volt elment napi 1,6-1,7KW al most hogy 40.fokok vannak kinn megeszik több mint 2,5KW naponta!
-
gabor9991
őstag
Igen, ha folyamatosan tud hűteni akkor nem kell lehűtenie egy felmelegedett lakást.
Egyébként a külső hőmérséklet nagyban befolyásolja a fogyasztását, tegnap itt nálam 41 fok volt ma csak 34-35
Ennyi volt a különbség a fogyasztásban
Éjfélig még lesz fogyasztás de közel 50%-kal kevesebbet fogyasztott ma -
rmihaly
tag
Ha már leszabalyozva tud menni igen.
-
Kekmen
senior tag
válasz atirag #58979 üzenetére
1 számlát kapok, amiben összeadódik a 3 db óra fogyasztása, így is diktálok. A zavar akkor támadt, amikor megláttam a szövegben a "mérőnkénti" szót.
Lazy: Mivel a szövegben ellentmondás van, ezért kérdeztem rá, mi ebben a magánügy?"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
rmihaly
tag
válasz Geo19870322 #58987 üzenetére
Ne kapcsolgassátok. Valószínű kakaón megy mikor bekapcsoljátok, és mire visszaszabályozna (azaz hatékonyan működne) lekapcsoljátok. 14 órát hagyod melegedni a lakást majd megint bekapcsolod.
Állítsd olyan hőmérsékletre ahol nem fáztok ha megy a klima és hagyd bekapcsolva.
Ha már az esti szellőztetéssel is megfelelő a lakás hőmérséklete akkor kapcsoljátok le - de lehet ekkor már a klíma is megtette beavatkozás nélkül.
Vagy jól működik csak ennyi hőt kell elvonnia (pl benapozás, főzés, zuhanyzás, egyéb otthon végzett tevékenység miatt).
Vagy nem működik jól (lehet összeszedett kültéri csomó koszt, takarítani kell). -
rígel
őstag
válasz Geo19870322 #58987 üzenetére
Ha arányokat nézünk, nekem júliusban idáig 1,5x több a fogyasztás, mint egész júniusban. 30 vs 45KWh
És idén július kb úgy áll mint a tavalyi. Azért ha visszaemlékszek ott is voltak durva hőhullámok.
Ebből kiindulva reális lehet. De nagyban függ a lakás adottságaitól (szigetelt panel esetén fekvés, benapozás, külső árnyékolás, hanyadik szint)
Gondolom 1 db 3,5KW-os gépről beszélünk. -
rígel
őstag
válasz Geo19870322 #58977 üzenetére
Mihez képest mondod? Klíma nélküli fogyasztáshoz? Akkor az 190KWh/hó, a lakás paramétereitől függ, hogy jó-e, meg hogy mennyit ment. Szerintem reális, nem a leghatékonyabb klíma. Nálam a Perfera kb 70Kwh-t fogyasztott az elmúlt hónapban, de jól szigetelt a ház, és az sem biztos hogy ugyanolyan és ugyanannyi forró nap volt mint nálad.
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz Geo19870322 #58977 üzenetére
Szia!
Reális.
Nekem egész nap megy (kínai) kb 6kWh/nap. Cserébe jó idő van.
Ha kevesebbet menne akkor is kb ennyit elfogyasztana, mert ha már meleg van bent akkor nagyobb teljesítménnyel kell mennie.
Ha nyitogatva van ajtó, főzök akkor 8kWh is megvan ebben a melegben. -
makoss
veterán
Sziasztok!
Annak szerintetek mi értelme van, hogy van egy 40 lábas berendezett konténer, és az illető(k) sarkig kitámasztott ajtó mellett járatják a légkondit hol 24, hol 21 fokra állítva?
[ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Geo19870322
tag
Sziasztok.
Kérdésem lenne. Szerintetek az reális, hogy Daikin Sensira ftxf35c klímával 24 fokra állítva, csendes üzemmódban kb duplája lett a havi áramfogyasztásunk190kw-->380kw?
Nem megy éjjel-nappal, max kb napi 10 óra ha durván meleg van kinn...[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz ReFleXx #58931 üzenetére
Nálunk 3 van lakásonként. 3 X 25A jön be és mindegyiknek külön óra van. A rendelet így szól: "A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként, azaz mérőnként..." Na most akkor én ezt hogy értelmezzem?
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Asike
csendes tag
válasz patomi #58949 üzenetére
A Midea Blanc klímám két hónappal a garancia idő után meghibásodott. Valami kompresszor hibája van. Fűteni már nem tud. Nem kapcsol át. A klímások nem tudják javítani. Eddig úgy volt, hogy amíg megy nem lesz cserélve mert hűteni még tud ha folyamatosan terhelés alatt megy. Persze így rettenetesen pazarol. De mivel kormányunk új vészhelyzete miatt muszály csökkenteni a gázfogyasztást ezért kell egy másik klíma ami fűteni is tud. Lehet csak én fogtam ki de azért látszik a kompresszoron, hogy nem a legjobb alkatrészeket válogatták bele.
-
mufflika
tag
Üdv. olvasgattam már, egy csomót, de még mindig nem győztem meg magam.
milyen 3.5 kw-os hütő-fütő klímát éri meg most betenni?, milyet szoktak? olyan 330k érték körül? -
donbig
tag
válasz patomi #58966 üzenetére
Engedd el... #csakajapán.
Mercedes és Dacia, persze. Itt két viszonylag egyszerű szerkezetet hasonlítunk össze, ahol az egyik LEHET, hogy egy picit halkabb, LEHET, hogy egy kicsit kevesebbet fogyaszt, stb. Bár, ha az autós példánál maradunk, itt valami zavar van, mert a Daciába került akkor színes kijelző meg a multifunkciós kormány. A kínai tulajoktól nem nagyon olvasok olyant, hogy szarozzák japán márkákat, pedig ott is vannak gondok,elég egy kicsit visszaolvasni. A japán tulajok valamiért úgy igazolják döntésük helyességét, hogy a többit ócsárolják. Sokkal fontosabb szerintem a jó telepítés és a karbantartás és akkor mindenki elégedett lehet a választásával."Ember, most jövök ki a templomból!"
-
patomi
őstag
válasz Miklósbácsi #58963 üzenetére
A baj, h ha valaki kínai klímáról kérdez rácsapnak és már megy is a szarozás meg a szomszedfaluban is hallatszik a kínai klíma dumák.
De hát ez a ph így szeretjük a megmondóemberekkel.
Lehet kéne majd egy topik a kínai klmásoknak is.Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
rígel
őstag
válasz patomi #58949 üzenetére
Nem nagyon akarok ebbe belemenni, de akinek “jóság” ismérve hogy 1000 napja ( már ez is hatásvadász, miért nem 3 évet írsz?) működik egy klíma, azzal nem nagyon lehet vitatkozni. Hát ezt ma már a legalsó polc is bőven tudja. Talán a hogyan, milyen hatékonysággal lényegesebb lenne. De az már nem fontos.
Senki nem szarozta a kínai klímákat, meg van a helyük a piacon. Ellenben mindenáron bizonygatni akarod. -
Lazy
csendes tag
válasz patomi #58953 üzenetére
Ilyen statisztikát nem készít senki, ezt a szerelők telepítők, ill akiknek ilyen problémáik vannak azok mondják vannak tipusok, amit nem is telepíttenek, mert állandóan gond van és vissza kell menni szerelni és az nem túl jó üzlet, nekem is van kínai és hibanélkül megy,de van japán is és, azért látoma különbséget és nem a kinai a jobb elhiheted.
-
süti5
őstag
válasz poli27 #58952 üzenetére
Összesen van 5 db klímám de mind régi on/off és többet nem használunk, mert mondjuk északi a szoba vagy gyerekszoba és ne menjen direktben rájuk a hideg. Mindet nem lenne keretem lecserélni, pedig nem tudnak fűteni, hogy így télen nem veszem hasznukat. Ezért lenne jó taktika a nagy lecserélése, igen jó hatásfokkal tudna egész házat hűteni-fűteni😀
-
süti5
őstag
válasz poli27 #58948 üzenetére
Régi polgári ház, gyenge szigetelés, ablakok szép faablakok, de régiek. Belmagasság 3,7méter. Ahova menne, a ház mértani közepe, így nemcsak azt a 70nm2-t (nappali-étkező - konyha) hűtené-fűtené ahol lesz, hanem a többi szobába, előszobába is jó lenne, ha jutna, szóval kell a kraft. A mostani nagy on/off Toshiba 24,5 fokra tudja levinni folyamatos üzemmel a hőmérsékletet, de inverteres él jó lenne picit túltervezni hogy ne menjen fullon.
A szigeteljek-cseréljem az ablakokat is jó ötlet, de most nem tartunk ott. -
patomi
őstag
Az én "szar" kínaim több mint 1000napot ment eddig szinte folyamatosan. Fűtök, hűtök vele. Mindig lesznek olyanok akik lehurrogják a kínait, ez egy ilyen fórum. Aki meg ki mer állni és léírni, hogy azért nem szarok ezek az meg k@cs@g.
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
mauimagic
senior tag
Ha tényleg érdekel, nézz utána az Eurovent oldalán, ott tanusítva van több ezer készülék, megadva a valós COP több külső hőmérsékletnél. Nem könnyű olvasmány...[link]
Ha a kiszemelt klímának nincs Eurovent tanúsítása, annak is több oka lehet, pl annyira szar, hogy nem bajlódtak vele, vagy egy átmatricázott Gree (már csak azt kell tudnod melyik modell pontosan)
Kevésbé szofisztikált, de még mindig használható módszer (bármilyen műszaki terméknél), hogy van e nemzetközi honlapja, forgalmazói hálózata a brandnek, vagy egy ordas nagy kamu az egész (neveket nyilván nem mondok, nincs kedvem pereskedni )
-
-
törölt tag
Mindenkinek mások a prioritásai, a szomszéd azért vett Bosch klímát, mert volt hőmérő a távirányítóban; a hétvégi házába pedig azért Polart, mert abban van wifi: nos, a wifit sem a szerelők, sem más nem tudta beüzemelni.
Sokan a mai napig szentírásnak veszik, amit az újság, reklám ír, el sem tudják képzelni, hogy például a kínai olyan seer-t és scop-ot ír a cuccra, amit rendelsz tőle. Menő kínai cégeknél a weboldalukon tudod szerkeszteni a paramétereket, és az árat is, ami a számlán szerepel.
Vajon az ezer eurós kínai horkolásgátlóból hogy lett 70 ezer eurós lélegeztetőgép?[ Szerkesztve ]
-
Gubu0101
veterán
-
gabor1974
tag
Szia. Ugyanebben a cipőben voltam én is, klímaszerelők a gree t s Fisher fűtésre optimalizált klímáit ajánlották; s mindkettő szomszédom, nem hiszem hogy csak az üzleti érdekből adtak tippet. Korábban több gyárban is láttam hogy a daikin a nyerő persze nyilván az ipari az teljesen más kategória.
De azért nahh csak megbújt mélyen, hogy akkor legyen kevesebb cicoma, s inkább a név s amögötti tapasztalat miatt nagyon nem lőhetek mellé, mégha a legolcsóbbat is választom a sorozatból, ami ráadásul nem is fűtésre "optimalizált", egyszerűen csak tudja.
Itt adnak tanácsot ha meg visszakeresel arra ami érdekel majdnem teljesen képben is leszel.
Az pedig hogy mi van ráírva ... máshonnan lehet tudni hogy vannak akik imádnak s tudnak is túlozni nagyon, s van aki ezzel nem rontja feleslegesen a hírnevét
[ Szerkesztve ]
-
rígel
őstag
Nem zárközöm el a japántól (daikin), de speciel nem találtam olyat, ami hasonló paraméterekkel a közelébe lenne a kínaiaknak árban. Röviden: én úgy látom, hogy pl. egy Daikin kevesebbet ad (szolgáltatás, takarékosság stb.) több pénzért.
Nem véletlen hogy nem találsz annyi pénzért Daikint.
Kevesebbet ad? 😂😂😂😂😂 Takarékosságban,hatékonyságban??? Ezt nem gondolod komolyan?
Ez a nap vicce.
De ha neked olyan “lényegi” dolgok számítanak, mint alapáron egy valahogy használható wi-fi modul a szofisztikált műszaki megoldások- és vezérlés helyett … akkor nem vitatkozok -
minas
aktív tag
Sokan érvelnek H tarifával, ami jelenleg nyilván jó, de ki tudja előre, hogy az hogyan fog változni, ha éppen valaki úgy ébred. Ahol egyik napról a másikra egy tollvonással megszüntetnek, megváltoztatnak bármit, ott semmivel nem lehet előre számolni, legfeljebb reménykedni. Nekem szabványosítani kellene, ami sokszázezerbe kerül, tegyük fel megtörténik, utána mi a garancia arra, hogy arányaiban ilyen kedvező marad a jelenlegi normálhoz képest? Vagyis a szabványosításra elköltött pénz lehet, hogy egyre több idő alatt vagy sosem "térül meg".
A kérdésem elméleti (és most ne menjünk bele a "kínai sz*r" parttalan eszmecserébe, ahogy visszaolvasva ez lejött):
A Fisher FSAI-CP-120BE3 klímánál azt olvasom, hogy fűtés kiváltására is alkalmas. Vajon megéri-e esetleg - nyilván fogyasztás tekintetében - a Fisher FSAIF-NORD-93AE3 a felárat?
Nem zárközöm el a japántól (daikin), de speciel nem találtam olyat, ami hasonló paraméterekkel a közelébe lenne a kínaiaknak árban. Röviden: én úgy látom, hogy pl. egy Daikin kevesebbet ad (szolgáltatás, takarékosság stb.) több pénzért. Értem én, hogy megbízhatóság, meg a többi, de a közzétett adatokból tudok kiindulni, azaz nem tudom, hogy ezek mennyiben felelnek meg a valóságnak (pl. SEER, SCOP). Én elsősorban az ár-érték arányt nézem elsősorban. De a fórumot olvasgatva inkább elbizonytalanodom, nem pedig tisztul a kép.[ Szerkesztve ]
-
Gubu0101
veterán
Honnan tudod,hogy nem fogjak a H tarifat megpiszkalni,foleg ha azt latjak,hogy megnovekedett a felhasznaloszama.Az is egy fogyasztas,azt is meg kell termelni.Raadasul idoszakos es akarmit nem kothetsz ra.
…ASUS ROG Strix G17 2022 (G713RS)...Sony Xperia 1 VI…Samsung Buds 2/Live...PS5…JBL Charge V…
-
Lazy
csendes tag
válasz Hauptmann #58926 üzenetére
Pont hogy szerencsétleség, hogy nincs H tarifád az a szerencsétleség, hogy egy szabványosítás félmillió is lehet, idővel célszerül lesz megoldani, mert még 36 és 70 Ft az A1, de decemberbe újra gondolják az már lehet nem ez az ár lesz, és az árak nem fognak lefelé menni, inkább az legyen a cél, hogy H tarifád legyen.
-
EQMontoya
veterán
válasz zsoika #58905 üzenetére
A szennyviz nem opcio, ez a lakas egyik kulso fala, es azon a falon nincs vizesblokk, tehat korbe kellene vinni a szoban.
Az utcara meg nem akarom kiengedni a vizet, szoval ezert lenne jo olyan megoldas, ami elparologtatja.
Vagy ha ilyen nincs, akkor legalabb gyujtse bentre.Same rules apply!
-
süti5
őstag
Sziasztok,
a régi nagy klímámat tervezem lecserélni, kezd zörögni-csattogni és a hatékonysága sem a legjobb már. Elég nagy méretű, 6,5-es toshiba, kb. 15 éves és nagy teret hűt/fűt.
A cserénél egyrészt cél lenne, hogy minél nagyobb, annál jobb, tehát akár 8-9 kw-os is simán jó lenne. Japánokat nézegettem, de 1 millió körül vannak sajnos. Találtam gree ambert 5-600 ezer ft között, nem tudom mennyire jó ajánlat. Cél lenne még a minél hosszabb gari, illetve, hogy mínusz 5 fok körül is hatékony legyen, arányaiban keveset fogyasszon. A mostaninak a COP-ja 2,6, SCOP akkor még nem volt elérhető. Ennél alacsonyabb hőmérsékletre ott van a központi gázfűtés is, de jó lenne árammal kifűteni a mínusz fokokban is.Köszi előre is.
-
Hauptmann
addikt
Azt tegyük már hozzá, hogy annak, akinek szabványos a mérőhelye. Ha ki kell adni még vagy fél milliót a szabványosításért, már nem éri meg.
Én speciel szarok a H tarifára, két 16A-es villanyórám van, az MVM ügyfélszolgálat meg is erősítette, hogy 2x2523 kWh/év van nekem. Szerencse, hogy tavaly nem vágtam bele a szabványosításba.
-
simonjoe
őstag
válasz DroiDMester #58920 üzenetére
..és még csendes is lehet! Whirpool-ra rá van írva h, eco silent, de nem lehet mellette aludni! Várom, h jöjjenek felmérni és remélem jövőre már lesz rendes klímánk.
Joe
-
rígel
őstag
Nem, lejjebb már belinkeltem, keress vissza. Gáz esetén a diktálós elszámolás jelleggörbe szerinti fogyasztás alapján lesz, ami havi szinten változik. Nyáron lemegy 14 m3-ig a kedvezményes limit, télen 300 fölé a leghidegebb hónapban. Természetesen így is kijön az éves limit, csak súlyozzák jelleggörbe szerint.
-
nagyúr
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Egy 30m2-es szobába keresünk klímát. Mi az ami mostanság "best buy"? Nincsenek nagyon nagy elvárások, de legyen hatékony azért. Már van 2 midea és 1 LG a háztartásban (előző tulaj rakta be őket), vagyis márkához nem nagyon ragaszkodunk. A klíma fűtésre is lenne használva.
-
rmihaly
tag
válasz gabor1974 #58914 üzenetére
Ha nem túl drága macera beépíteni, én beépíteném meg lenne egy kapcsoló rajta.
Télen meg nézném hogy van e gond vagy nincs. Nehogy -5C-ban kelljen beépiteni, hóesésben/vagy lekapcsolni a gépet nehogy gallyra menjen.
Amúgy tényleg eddig nem volt nagy hideg az elmúlt években, de ez hely függő. Szerintem salgótarján környékén 2x több volt a fűtés költsége, mint szegeden (tartósan jóval hidegebb volt). -
pjen
félisten
válasz gabor1974 #58914 üzenetére
A normális csepp talca fűtés nagyon keveset megy, szó sincs állandó 100W fogyasztásról. Nem is a nagy hidegekben van értelme, hanema - 1-2 fokos párás időben. Ha magadnak építed ki akkor is elég méterenként 10W os autómata kábel ami +5 fok felett ikapcsol.
[ Szerkesztve ]
-
simonjoe
őstag
..megnéztem a mobilklíma fogyasztását (Whirlpool PACB212HP), 1,3kW/h! Uh, ez elég gáz! Remélem a Split nem lesz ennyire étkes.
Joe
-
Lazy
csendes tag
Gabor1974 a cseptálca fűtés, kicsit túl van lihegve, sokszor itt már ellett mondva, sok hasznát nem fogod venni viszont egy +100w hozzá írhatsz a fogyasztásodnak neszenekd jóbb cop érték, már is buktad ráadásul a kinaiakra írt cop, sokszor nem fedi a valóságot, szerintem a Daikint nem fogod megbánni.
-
F.N.
tag
Miért lenne ?
A bekerülési értéket nem vettem bele a képletbe.
De abból kiindulva, hogy most 70,1 Ft/kWh, a havi 210 kWh
feletti résznek, amit 3 havonta újra változtathatnak, lesz ez még rosszabb is.
Állítólag 268 Ft most piaci áron 1 kWh.
Ha nem változtatnak a 70,1 Ft-on, akkor 6-7 év alatt térül meg a rendszerem.
Ha emelik, erre pedig jó esély van, akkor akár 3-4 év alatt. -
Gubu0101
veterán
Igen,kollegam mar utana nezet,sajat reszre elsonek az lett volna a terv,hogy szigetuzemut epitet ki.De egy cella 5 eve ~ 160k volt,es egy pakkba kellett volna 20db ~ 3-4 pakkot kellett volna osszerakni neki,hogy eleget el tudjon tarolni,plusz ugye a fogyasztast el tudja latni.
…ASUS ROG Strix G17 2022 (G713RS)...Sony Xperia 1 VI…Samsung Buds 2/Live...PS5…JBL Charge V…
-
gabor1974
tag
Helló. 40m² déli fekvésű dryvitolt nyitott helységek fűtésére egy daikin sensira alapmodellt 3.5kw al választottam. Alacsonyabb a scop értéke(4.11) a fűtésre optimalizált polar, gree, midea klímáknál, a csepptálca fűtése pluszban lesz megoldva.
1. Megfogom e bánni , hogy nem a jobb scopos klímák közül választottam?
2. Wifi vezérlés pluszban lehet kérni hozzá , azt érdemes e? Jellemzően home office vagyok, nem biztos hogy szükségem lenne rá, de lehet hogy másmindenre is való a kiegészítő?
-
Lazy
csendes tag
Ma reggel olvastam, hogy akik havi elszámolásban vannak tehát minden hónapba leolvassák a fogyasztókat és úgy jelenti le, azoknak kell nagyon figyelni.
Az új rezsirendelet szerint az egy napra jutó kedvezménymennyiség áramból 6,912 kWh (az éves 2523 kWh kedvezmény osztva 365 nappal), gázból pedig 4,737 köbméter, illetve 162 MJ (az éves 1729 köbméter, illetve 59 132 MJ kedvezmény osztva 365 nappal). Ez alapján egy 31 napos hónapban gázból 146,847 köbméter és 5022 MJ a kedvezményesen igénybe vehető mennyiség, áramból pedig 214,27 kWh. Ehhez tudja mindenki arányítani a havi számláján jelenleg szereplő összeget.
Ez azoknak nem gond, akik éves leolvasás alapján havi átalányban, egyenlő összegekben fizetik az áram- vagy gázszámlájukat. Nekik mindegy, hogy a kedvezményt napi vagy éves elszámolás alapján kapják. Probléma azoknál lesz, akik havi leolvasás alapján fizetik a rezsiszámlájukat.
Ők ugyanis a rendelet főszabálya szerint azokban a hónapokban, amikor a napi kedvezményes mennyiség felett fogyasztanak, az e fölötti részt már piaci áron fizetik. Hiába vannak más hónapokban a kedvezményes mennyiség alatt, az ezekben a hónapokban ki nem használt kedvezménymennyiséget elvesztik. -
F.N.
tag
Én is így látom, ezért hybrid rendszerben gondolkodom.
Kisebb napelem rendszerrel, ami 7-8 hónapig el tudna látni,
lekapcsolnám magam a hálózatról.
A maradék 4-5 hónapban pedig a hálózatot is,és a napelemet is
használnám.
Persze 1 áramkör, amire a napelem/kis akkupak termel, az télen-nyáron
teljesen külön áram körön lenne.
Úgy számolgattam, a havi 500 kWh általánydíjas fogyasztásom,
beesne 200 kWh alá. Az új rendszer szerinti számolással, ami már
nem annyira durva mint az első, évi 200 000 Ft a megtakarítás. -
EQMontoya
veterán
[Erre] van barkinek barmi tippje?