Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MárkaLánc
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kekmen
senior tag
Esetleg a 8,21 m2-es szoba ajtajával szembe a lépcsőfeljáróhoz? Nyilván nem a legoptimálisabb megoldás, ha a folyosón van, de ha a szobaajtók nyitva vannak egy 3.5kW-os elég lehet.
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz atirag #58979 üzenetére
1 számlát kapok, amiben összeadódik a 3 db óra fogyasztása, így is diktálok. A zavar akkor támadt, amikor megláttam a szövegben a "mérőnkénti" szót.
Lazy: Mivel a szövegben ellentmondás van, ezért kérdeztem rá, mi ebben a magánügy?"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz ReFleXx #58931 üzenetére
Nálunk 3 van lakásonként. 3 X 25A jön be és mindegyiknek külön óra van. A rendelet így szól: "A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként, azaz mérőnként..." Na most akkor én ezt hogy értelmezzem?
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Akkor mondok egy ellenpéldát is. 2 személyes háztartás, nyáron havi 95-120 kWh fogyasztás, télen 140-150 kWh, mert az egyik szobában 0 fokig klímával fűtök, nyáron hűtök. 1 TV, 1 PC, minden izzó energiatakarékos, heti 1-2 mosás a 15 éves Zanussi mosógéppel, A++-os hűtő, kombitűzhely. Átfolyós gázmelegítő és gázzal főzés, konvektoros fűtés a hidegebb időszakban, 72 m3 átalány. Nem lopjuk egyiket sem, ennyi. Szóval ma tetettem föl a másik szobába is klímát, így nyáron jó lesz.
-
-
Kekmen
senior tag
Visszaolvasva az FTXF35A+RXF35A-t ajánlották a FTXC35B+RXC35B-vel szemben. Mi a helyzet az újabb FTXF35C+RXF35C-vel? Romániából tudok majd behozatni elméletileg, ott van még FTXF35A is, bár drágább kb 25000 Ft-al, mint a FTXF35C. Megéri a többlet pénzt?
-
Kekmen
senior tag
-
Kekmen
senior tag
válasz Elektrosokk #29785 üzenetére
Látok ott egy kis ablakot a bal oldalon a tetőnél. Ha az nem az első emeleti lakáshoz tartozik, vagy olyan helyiség ahol csak ritkán tartózkodnak, wc, spájz...stb akkor szerintem a hanggal sincs gond. A többi oldalról csak a lépcsőház van, ott senkit nem zavar. Ha a lakásé az ablak, beszéld meg a tulajjal, adja írásba, hogy hozzájárul. Csináltam erre egy nyomtatványt, megkeresem majd ha szükséges.
Másik lehetőség még valami olyan anyagot feltenni, ami elnyeli a becsapódást, de utána el is vezeti a vizet, pl. bizonyos kádkilépők ilyenek. Az eresszel nincs gond, az a víz mire odaérne a nyári melegben, elpárolog."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Elektrosokk #29781 üzenetére
A verandás ötlet szerintem jobb. Tehát ha jól értettem a tetőre csepegne. Nem tudom mondjuk miből készült, mert ha csak egy műanyag tető, akkor a több emelet magasról leeső vízcseppek igen csak kopognak. Viszont, ha nem, akkor a kifolyó víz miatt ne aggódj, nyáron mire lecsepeg, elfolyik a tetőn és leér a csatornába, el is párolog. Ne gondold, hogy majd nagy tócsa lesz a ház előtt, mert te hűtesz.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz Elektrosokk #29763 üzenetére
Az biztos, hogy járdára nem csöpöghet. A többit érdeklődd meg: közös képviselő, önkormányzat.
-
Kekmen
senior tag
válasz Chaser #29725 üzenetére
Automata mód értsd: Hűtés üzemmódban automata szabályozás. Ő állítja be magának a lapátot és a fokozatot.
A vízszintes befújás pedig az optimális levegőátkeverés miatt fontos, a kézikönyvek is ezt írják."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Csápájev #29720 üzenetére
Biztosan van olyan akinek ez tényleg hasznos, én elszöszmötölöm azt a 10-15 percet hazaérkezés után, ameddig hűl. Egyébként nem muszáj csak gyári wifi modulokban gondolkodni, létezik ilyen ketyere is, amivel szintén be tudod kapcsolni bárhonnan. Nyilván a gyári modullal, alkalmazással több mindent meg lehet csinálni, de az nem is ennyibe kerül. Én azt mondom, hogy csak a wifi miatt ne vegyél Mideát. Lehet kényelmesebb, de a csendesség, megbízhatóság hosszabb távon fontosabb szempont lesz. Persze rábeszélni sem akarlak egyikre sem, ez csak a szubjektív véleményem.
Chaser:
Nem véletlen pedig, hogy az automata mód is úgy áll be hűtésnél. Függőlegesen hajlamos csepegni, swingben pedig a változó huzathatás engem zavar.[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz Csápájev #29708 üzenetére
Akármelyik, csak van amit manuálisan állítasz, van amit automatán tudsz. Egyébként amikor én voltam klímavásárlás előtt, hasonló szempontokat is figyelembe vettem. Ma már tudom, hogy teljesen felesleges. Ha jól van méretezve a gép és jó a telepítés, kb. be- és kikapcsolod majd egy pár hét után. Nyáron beállítottam egy fix 25 fokot, egy szöget amerre ha fújja a hideget nem zavar és szeptemberig hozzá se nyúltam. Láttam az alaprajzot a te esetedben. Én személy szerint az ágy fölé tenném az ajtóval szemben, így könnyebben átmegy a másik szobába is, de mivel ez nem ventilátor, csak minimálisan lesz jobb. Az ágyra nem csapódik le a hideg, ugyanis hűtésnél vízszintesen van a terelőlapát (legalábbis így érdemes használni).
Az általad megjelölt hely is jó lehet, sok különbség nincs, az a szoba biztosan hűvös lesz és átvándorol a másikba is idővel. 2-3 fok különbség azonban szinte biztosan lesz.
Én Mitsubishit vennék a helyedben, nekem az van. Csendes (bel és kültéri egyaránt), megbízható típus."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Terraxx000 #29627 üzenetére
Mitsubishi MSZ/MUZ-DM35VA 200000-ért. Nem is gondolkodnék tovább a helyedben.
-
Kekmen
senior tag
válasz a_tesz #29107 üzenetére
Én nem vagyok mester, de MSZ/MUZ-DM35VA Seer: 5,7 SCOP 4,1 (átlagos éghajlat) 4,7 (melegebb éghajlat)
MSZ/MUZ-HJ35VA Seer: 5,1 SCOP: 3,8
Nálam egyébként egy MSZ/MUZ-DM25VA teljesít szolgálatot, egy kezemen megtudom számolni hányszor kellett begyújtani a konvektorba a télen."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Tudja esetleg valaki, hogy a villanyóránál mit jelent az, ha a 1000 imp /kWh jelzésnél folyamatosan világít egy piros led? Csak a klíma beszerelése óta van így.
-
Kekmen
senior tag
válasz d@minator #27836 üzenetére
13 nm-t fűtök 23 fokra, napi 7-8 órát. Max 20-21 fokra szokott visszaesni abban az időszakban amikor nem megy a klíma. Ennek novemberben 1200 Ft többletköltsége volt, bár kemény mínuszok akkor nem voltak.
Klíma: Mitsubishi MSZ/MUZ-DM25VA[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
Fűtést kérdezett, szóval inkább harmatpont kérdése.
-
Kekmen
senior tag
válasz #42706048 #27411 üzenetére
A tavalyi (2017. február - 2018. február) egész éves áramfogyasztásunk díja ~ 37000 Ft volt. Ezek a háztartási eszközök itt is adottak. A klíma 2018 márciusban került fölszerelésre. A 3155 Ft-os átalányt felemeltem 4500-ra, de úgy tűnik sok lesz. Nyáron kb. 700 Ft-al, most hogy 1 hónapja ezzel fűtök, kb. 1200Ft-al lett több, tehát még az átalányt sem éri el. Ez csak egy szoba (13 nm) az egész lakásból (53 nm), már amit hűtök és fűtök. Számomra nagyon megéri így fűteni és nem is sötétben élünk. Jövőre valószínűleg a másik szoba is kap egy klímát.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz #42706048 #27360 üzenetére
Leolvasztásnál szerintem sem normális, hogy megy a ventilátor a beltériben. Az meg, hogy 15-20 perc alatt kihűl a helyiség, az nagyon nem jó. Nálunk egy szigeteletlen társasház (tégla) kisebbik, kb 13 nm szobáját fűtöm egy Mitsubishi MSZ/MUZ-DM25VA-val általában délután 5-től este 10-ig 23 fokon. Másnap délutánra 19.5 fok volt a minimum amire lehűlt, de akkor reggel -10 volt és napközben is fagyott odakint. Valószínűleg ez a technika tartós nagy hideg esetén nem működne, de idén eddig még bevált. 20 perc alatt nem szabadna kihűlnie egy szobának, ha ott állandó fűtés volt előtte. Egyébként pedig egy leolvasztásnak sem szabadna addig tartania, az enyém maximum 5 percig olvaszt.
-
Kekmen
senior tag
válasz ghost.13 #26870 üzenetére
A teljesítményt már jól megválasztottad, egy 2.5-es elég lesz valószínűleg. 200 az nem sok beszereléssel együtt, ennyiért tényleg csak kínait kapsz. Itt a fórumban általában japán márkát fognak neked ajánlani, köztük én is (nekem Mitsubishi van). Van itt olyan topiktárs akinek klímás cége van, ő róla és a munkájukról jókat szoktak írni. Ha egy kicsit megpótolod, már japán gépet kaphatsz, minőségi szereléssel: [link]
Én japánt vennék a helyedben. Otthon, ahogy írtam is az van, melóhelyen pedig Midea. Nekem a Midea hangos, 2 éves, még baja nem volt, bár kevesebbet megy mint otthon. Majd az idő eldönti, hogy melyik meddig bírja."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Csabroncka #24856 üzenetére
Én csak napközben járatom, de kb 4 óránként kinyitom az ablakot bukóra (kb 15 percre), mert annyi idő alatt már érződik, hogy nincs semmi szellőzés és kezd elhasználttá válni a levegő. Ha ennél tovább nem szellőztetek, akkor már kezd "szaga" lenni a klímának, ami inkább szerintem az elhasználódott levegő és az alacsony páratartalom miatt van. Az én esetemben ez egy kb 13-14 nm-es szobáról beszélünk, teljes lakásnál ezek az idők természetesen nőnek.
-
-
Kekmen
senior tag
válasz Biluxzsolt #24515 üzenetére
Van rá kereső: [link]
Szerk.: Ja, hogy a gépet. Nem olvastam végig. Nem tudom mi a folyamat, de szerintem a gépet akkor regisztrálják, amikor az országba behozzák.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
A tegnapi napon számomra érdekes hangot adott a beltéri. [link]
Kicsit halk a felvétel, a kattogó szerű hangot kell figyelni. Eddig is hallottam már, de sokkal halkabban. Minimum ventilátor fokozaton csinálta, ha följebb vettem, nőtt a kattogás sebessége is, teljes fokozaton pedig elnyomta a szélzaj. Aztán sziesztáztam kicsit, másfél óráig ki volt kapcsolva, mert zavart a hang a pihenésbe és amikor újra bekapcsoltam már csendben volt. Nagyon minimálisan akkor is lehet hallani, de ahhoz már nagyon kell fülelni. Nem tudom mi okozhatta. Kihívjam aki telepítette? Pár hónapos gép, szerintem 100 üzemóra ha van benne."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Ennek a rajznak a kapcsán merült föl bennem egy kérdés: Van jelentősége, hogy a csövek össze vannak szigetelőszalaggal "húzva", körbetekerve. Tartósság szempontjából érdekel, a hűtést/fűtést nem hinném, hogy befolyásolja. Alapból a csöveken ugyebár van egy elég vastag, szivacsos szigetelés, elég az magában is?
-
Kekmen
senior tag
válasz eagleberg #23453 üzenetére
"nem tudta a klímát feljebb állítani és nagyon hideg volt neki, akkor egész éjjel nyitott ablaknál aludt"
Ne haragudj, de ezen én annyira jót nevettem. Ezt még megboldogult nagymamám is megoldotta volna gazdaságosabban, pedig neki le voltak ragasztva a távirányítón a gombok, csak a hang +- és program +- nem és persze a be/kikapcsoló."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Scobbyka #23126 üzenetére
Több mint 100 ezer forint különbség van a kettő között. Bár nem írtad, de gondolom fűteni nem akarsz vele, így szerintem az első típust válaszd. Jövőre pedig megpótolod a különbözetet és jöhet a második. A telepítés így rendben lesz, ahogyan javasoltuk.
-
Kekmen
senior tag
válasz Scobbyka #23102 üzenetére
Persze, nyilván kell a helyi felmérés. Egy 3.5kW-os klíma kb 45nm-t (2.7 belmagasság esetén) tud hatékonyan hűteni. Ehhez jönnek a további tényezők: ablak, tetőtér, szigetelés, hőforrások a lakásban...stb. Én ezért mondtam rá, hogy elég a 3.5kW-os a 25 nm-re. Mivel 2 külön szoba, ez igazából nem is annyi. A nappalit ha lehűti, vissza fog szabályozni, ezért is érdemes szembe fölszerelni a másik szobával, hogy minél több hűvös átjusson. Egyébként ha este 7-kor 25 fok van akkor nem hiszem, hogy napközben 30 lett volna, ekkora hőingása nincs egy lakásnak. A fogyasztásról és a hűtésről annyit, hogy bármelyik klímát tudod okosítani egy Kínából pár ezerért beszerezhető infrás-wifis cuccal, így pl a melóhelyről be tudod kapcsolni mielőtt hazaérnél. Erre mondjuk az időzítő funkció is jó, ha rendszeres a dolog. Nem fog kevesebbet fogyasztani egy 5kW-os, ha elég egy 3.5-es kapacitása is, nem beszélve arról, hogy kb 100 ezerért olcsóbban jobb hatásfokú 3.5-est vehetsz. Hívj ki mindenesetre egy szakembert, de hagyd, hogy magától ajánljon valamit, ne vázold föl neki a 5kW-os elméleted.
-
Kekmen
senior tag
válasz Scobbyka #23087 üzenetére
Mivel a 2 hűtendő szoba alapterülete nem lehet nagyobb mint kb 25 nm, valamint írtad, hogy 25 fok fölé nem ment lakás hőmérséklete kinti 32-33 foknál, ezért szerintem elég kell, hogy legyen egy 3.5 kW-os klíma is.
-
Kekmen
senior tag
Növényekkel mik a tapasztalatok? Édesanyámnak jövőre szeretnék intézni egy klímát, de az első reakciója az volt, hogy kidöglik tőle a virág, nem kell. Nekem nincs a szobában növény, ahol a klíma van, így azoktól kérdezném, akik tartanak különböző növényeket, hogy mennyire tolerálják az esetleges enyhe huzatolást?
-
Kekmen
senior tag
válasz tboy93 #22898 üzenetére
Egy ismerősöm éttermében egy Panasonic CS/CU-UE18RKE van, de nem tudom, hogy lehet-e még kapni? Az egy jó kis modell. Te gondolom a Daikin FTXB50C / RXB50C -t nézted, ami olcsóbb mint a Pana. Attól, hogy a csehek csinálják/csinálták még Daikin, szerintem jó vétel annyiért.
-
Kekmen
senior tag
Daikin FTXP35K3 / RXP35K3
Daikin FTX35KV / RX35K
Panasonic CS-E12QKEW / CU-E12QKE Etherea
Toshiba RAS-13PKVSG-E / RAS-13PAVSG-E Suzumi Plus
Mitsubishi MSZ/MUZ-SF35VE
Mitsubishi MSZ/MUZ-DM35VA (ez a legolcsóbb és biztosan csöndes a kül -és beltéri egyaránt, tapasztalat. Energiahatékonyságban elmarad egy +-al a többitől, de szerintem nem éri meg a 70-80 ezres felár egy A++-ért, soha nem hozza be a különbözetet)Kiindulásnak talán jó lesz ez a lista. Ezek mind 3.5-es klímák. A helyi felmérés majd megmondja, hogy elég lesz e?
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
Válasz jött a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságtól is, a romániai behozatallal kapcsolatban.
Amennyiben megfelelő képesítéssel rendelkező személy szereli fel az említett klímát, a Hatóság felé nincs akadálya a behozatalnak.
Kérjük, hogy a gyors ügyintézés és pontos beazonosíthatóság végett minden esetben tüntesse fel F-Gáz azonosítóját is."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Nem feltétlenül halott ügy. Még nem néztem utána, de ha szállítanak átvevőpontra (mint idehaza a postapont, gls csomagpont...stb) akkor lehet ismerős nélkül is meg lehet oldani. Lehet csemegézni, és nyomozni a szállításról: [link]
-
Kekmen
senior tag
válasz Impair1980 #22335 üzenetére
Őszintén örülök neki, hogy nincs bajotok vele. Az, hogy a fórumban hány bejegyzés szól róla, ellene az valószínűleg annak köszönhető, hogy azok az emberek akik az óvaintés ellenére vásároltak ilyen készüléket, nem jönnek vissza és mondják azt: Igazatok volt! Senki sem ismeri ezt be szívesen. A homáron és az extreme digital oldalán is találni beszámolókat. Nekem személy szerint van ismerősöm, akinél ez a típus van. Másfél évesen már panelhibás volt. Garanciába cserélték neki majdnem 1 hónap alatt. E miatt én úgy látom, hogy a szervizhátterük kritikán aluli. Az anyaghasználat silány. A készülék számomra csendesnek nem mondható. Szerelők számoltak be róla, hogy sok a hibás darab. Én is szemezgetem eleinte vele, de aztán egy Mitsubishi mellett döntöttem. 60-al volt több, mint a Whirpool. A jövő majd eldönti, hogy megérte-e? Én nem bántam meg egy percig sem. Van itt info arról, hogy hűtésre-fűtésre használt japán gépek 10+ éve mennek. Majd ha a Whirpool is ment ennyit hiba nélkül, akkor átpártolok.
-
Kekmen
senior tag
Tudja valaki, hogy Romániában miért ennyire olcsók a klímák? Vagy nálunk drágák? Igaz, hogy 19% az ÁFA, de ez akkor sem magyarázat arra, hogy egy itthoni 248000 forintos készülék odakint 156000 forint. Gondolkodom rajta, hogy a következő klímám onnan fogom behozni, mivel nincs messze. Van ennek valamiféle jogi akadálya szerintetek?
-
Kekmen
senior tag
Nincs mit. Ha hosszabb távra tervezel, érdemes rászánni a különbözetet egy minőségibb darabra, mivel csendesebb, megbízhatóbb. Ha mondjuk 1-2 éven belül költözöl, akkor akár a Whirpool, Daewoo is jó lehet. A kettő között kompromisszumot köthetsz még esetleg a Gree és a Polar márkákkal is.
-
Kekmen
senior tag
válasz A8Lang #22168 üzenetére
De hát típusra meg ott volt a szomszéd (vagy ismerős, akinél jártál) klímája válaszként, akinél tökéletesen hűt az előszobából is. Ezért kár volt szerelőt hívni szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz A8Lang #22153 üzenetére
Tegnap előtt még ezt írtad: "Szakit nem kell hívunk, mert a beépítést is a kivitelező intézni /nyilván alvállalkozóval/, nekünk mostmár csak a konkrét klímát kellene kiválasztani."
Azután pedig azt, hogy te már azelőtt kihívtad, hogy ide írtál volna.
Tehát akkor hogy is van ez? Létezik az a lakás egyáltalán?"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz Lacielvtárs #22150 üzenetére
Nem tartom valószínűleg, hogy visszatér majd ide és beírja: Igazatok volt!
Egyértelműen volt egy elképzelése, arról szeretett volna visszaigazolást, hogy az úgy jó, ahogy van. Ehhez most talált egy szerelőt, aki azt mondta, amit szeretett volna hallani és az index fórumot, ahol szintén volt olyan aki ebben megerősítette. Nagyvonalakban számomra ennyi a történet."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz A8Lang #22040 üzenetére
Ez fizika, semmi köze a klímásokhoz. Vagy azt állítod, hogy jobb egy nagyobb teljesítményű az előszobába, mint több kicsi a szobákba? Mert akkor innentől fogva komolytalan a dolog.
Egyébként az alaprajzot megnézve, még az is jobb lenne, ha az előszobában a nappali bejárata fölé lenne elhelyezve, mert akkor legalább a 2 szoba irányába tudna közvetlenül fújni.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz A8Lang #22036 üzenetére
Ha már jártál és működött, akkor miért szaporítod a szót még rá? A kérdésedre már többen válaszoltak, de nekem is az az érzésem, pozitív visszajelzést vársz. Ha a szomszédnál működik, akkor olyan kell.
Szerk.: #21965, #21971
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz A8Lang #21961 üzenetére
Ezeket a szoba méreteket általánosan adják meg és 1 nagy helyiségre vonatkoznak, nem pedig több kisebbre. Egy 5 kW-os klíma a közlekedőben percek alatt eléri a kívánt hőfokot és hiába van nyitva a 3 szoba ajtaja, a levegő nem fog sosem úgy áramlani, mint 1 helyiségben és mivel a kapacitásához mérten a helyiség (csak a közlekedő) alul van méretezve, nem fog optimálisan működni. Szerintem. Nem vagyok szakember. Ha mindenképp a közlekedőbe akarsz (mivel ide van kiépítve) és jó a szigetelés, árnyékos a lakás, akkor inkább egy 3.5 kW-ost vegyél. Típusra én csak a Mitsubishi MSZ-DM25VA / MUZ-DM25VA -t ismerem közelebbről, ennek a nagyobb testvére a 35-ös ajánlott kategória.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
-
Kekmen
senior tag
válasz DeFranco #21874 üzenetére
Ebben abszolút igazad van. Gondolom azért merült föl nála a tető, hogy ne lássák a kültérijét, ha már az önkormányzati szabályozással szembe megy. Nálam pl az volt helyzet, hogy sem az önkormányzat, sem a társasház belső szabályzata nem tér ki rá, így a társasházi törvény volt az irányadó, ami a közvetlenül érintett tulajdonostársak hozzájárulásának legalább 2/3-ada kell. Én ezt a közvetlen szomszédokra értelmeztem, még ha nem is biztos, hogy így van. Ők meg aláírták és a közös képviselő sem ellenezte. Persze én nem a legfölsőn lakom, csak a többi lépcsőházból pár embernek nem tetszett, hogy a homlokzaton van.
-
Kekmen
senior tag
válasz headhunter86 #21871 üzenetére
Az igaz, hogy papíron 2 osztállyal alacsonyabb, de erről hiteles mérés nincs. Az Eurovent oldalon lehet találni ilyen adatokat, de a Gree ott nem szerepel (A Mitsu igen), a prospektusba meg azt írnak amit akarnak. Nem mondom, hogy hazugság a 8.5-ös érték, csak gyanús. Másfelől pedig nem szeretnélek meggyőzni a Mitsubishiról, én a mellett döntöttem a japán minőség, a support, a megbízhatóság (majd elválik) miatt. Egyébként rendkívül csendes.
Ha az egész lakás egy katlan, akkor egy központi elhelyezés is sokat fog segíteni ebben biztos vagyok.
A tetőre szerelésben az a necces (már ha a cseppvíz elvezetést is oda akarod), hogy kell egy szivattyú pluszban, ez pedig még dob a költségeken."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
válasz headhunter86 #21866 üzenetére
Azért azt kalkuláld bele, hogy ha a közlekedőbe teszed nem fogja mindhárom szobát lehűteni, legalábbis nem úgy ahogy azt te gondolod. Írták itt páran, hogy szépen átmegy egyik szobából a másikba a levegő, de ahhoz kell, hogy legyen egy természetes huzatolása a lakásnak és akkor is van azért pár fok eltérés. Azt írtad, felteszi a szaki az ablak alá. Akkor nyilván volt felmérni. Ő mit mondott, hová ajánlotta? Milyen fekvésű a lakás, melyik szoba szokott legjobban felmelegedni nyáron? Ahogy látom a nappali egyben van a konyhával. Ha nincs elszívótok, oda sem nagyon szokták javasolni az olajos, zsíros levegő miatt. Ezeket mérlegeld szerintem. Egyébként ennyiért én sem vennék Greet, nekem Mitsubishi van, azzal maximálisan elégedett vagyok. Egy MSZ-DM35VA-t kapsz is ennyiért, sőt, még lehet olcsóbban. Ja, és jelzem, hogy csak laikusként próbálok tanácsot adni, nem vagyok szakember, csak lelkes fórum olvasó!
-
Kekmen
senior tag
Laikusként azt mondom, hogy bőven elég a 2.5-es. Kb. hasonló szobamérethez nekem is ekkora van telepítve, úgy, hogy déli fekvés, nagy ablakfelület és szigetelve sincs a ház. Ha belegondolsz, lehet, hogy hamarabb lehűti, de közben többet is fogyaszt, utána pedig már visszaszabályoz mindkettő, azonos típus esetén gyakorlatilag egyforma teljesítményre.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz nagypasztor #21342 üzenetére
A Mitsubishi biztos, hogy a beltériről kapja. Viszont nem kell plusz csövezés, mert belevezetik a rézcsövek mellé, azt így is úgy is ki kell vinni valahogy a kültériig.
-
Kekmen
senior tag
válasz nagypasztor #21322 üzenetére
Átmenetire gondoltam én is, vagy amilyen az idei tél volt. Ezt simán végig lehetett volna fűteni ezzel a géppel, a márciusi keményebb mínuszokat leszámítva. Írtak erről sokan itt a fórumban, hogy hogy jöttek ki anyagilag klíma fűtéssel.
-
Kekmen
senior tag
válasz nagypasztor #21313 üzenetére
Én is e kettő között vacilláltam (csak 2.5-esek), végül mitsu lett. Sokat még nem használtam, csak kipróbálva volt. Csendes. Fűtésre is fogom használni és abban jobb a hatásfoka, márpedig ott inkább számít a fogyasztása, mint hűtésnél.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
válasz nagypasztor #21111 üzenetére
75m2-es lakásba valószínűleg nem lesz elég 1 beltéri, ha az egészet klimatizálni akarod. Ezt egy helyszíni felmérés alapján meg fogja tudni mondani egy szakember. Hívj ki egyet, párat. Ha adott ajánlatot, térj vissza ide és az ajánlat(ok) alapján tudunk segíteni, hogy érdemes-e azt a típust választani.
-
Kekmen
senior tag
A hatásfoknál azt is nézd, hogy egy A+ és egy A++ klíma közötti esetleges 20-40 ezer forintos árkülönbséget, csak hűtésben soha az életben nem fogja behozni a jobb hatásfokú modell. Ezért javaslom, hogy ha fűteni is szeretnél vele akkor leginkább a SCOP értéket nézd és ez alapján mérlegeld, hogy megéri-e a többletköltséget egy jobb hatásfokkal rendelkező modell. Teszteket találsz az Eurovent oldalon.
-
Kekmen
senior tag
-
Kekmen
senior tag
Én csak laikusként annyit tudok mondani, hogy mindig a helyszíni felmérés dönt. Egy 3.5 kW-os klíma átlagos belmagasságnál és egyéb tényezők nélkül (tetőtér, déli fekvés, nagy ablakfelületek) 40-45 nm-ig elég kell, hogy legyen. Ha szigetelt az épület, még nagyobbra is. A 3.5-es és az 5kW-os között sokkal nagyobb árkülönbség van, mint egy 2.5-es és egy 3.5-es között. Valószínűleg, hogy normális 5kW-osat már 300k fölött kell keresni, szerelés nélkül. Bizonyos összeg fölött, már inkább megéri két kisebbet venni, de ez is nagyban függ a lakás elrendezésétől...stb. Vannak itt szakmabeliek, ők biztosan többet tudnak segíteni.
-
Kekmen
senior tag
Félreérthető voltam. Daikint szerettem volna és Sinclairt ajánlottak, hogy az jobb, na persze. Egyébként Mitsubishit vettem végül Daikin helyett, azt tudták jó árban hozni.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
Nem szabad elhinni. A Mitsubishit lehet kapni és ha hihetünk a kisker áraknak, olcsóbb is mint a vele megegyező teljesítményű Sinclair ASH-13AIZ Zoom. Nekem Daikin helyett ajánlották néhány hete, amikor ajánlatot kértem, mondván ez jobb. Na persze!
-
Kekmen
senior tag
Gyakorlatilag ugyanezeket a típusokat néztem. A Daikin beltérije régebbi modell, a készenléti fogyasztása magasabb mint a másik kettőnél 15W+. (Fuji 4W, Mitsu 1W). A küllemet neked kell megítélned. A 10 év gari, ahogy már írták, rendszeres karbantartás esetén lehetséges, fűtés esetén évi 2 kell. Hűtésben a Fujinak vannak a legjobb értékei, ez kétségtelen. A Mitsubishi beltérije papíron a leghalkabb (21 decibel). Mindegyik típus ajánlott kategória, én a Mitsubishi mellett döntöttem, mivel 173-ért be tudták szerezni, felszerelve még nincs, ezért bővebben nem tudok róla írni. Javaslom te is kérj ajánlatot, mert az árgépes árak inkább csak irányadók.
[ Szerkesztve ]
-
Kekmen
senior tag
Az utolsó hozzászólásom tanács kérés témában, ezentúl már maximum tapasztalatokról fogok írni, ha döntöttem.
Több szerelőtől kértem ajánlatot, a végén ketten maradtak és 2 különböző ajánlat maradt, típus szerint (A Daikin időközben megdrágult):
- Mitsubishi MSZ-DM25VA / MUZ-DM25VA (ár:176k)
- Fujitsu ASYG09LLCC / AOYG09LLCC (ár:203k)A Fujitsu 27000 forinttal drágább, de hűtés terén jobb mutatókkal rendelkezik. Ellenben fűteni is szeretnék a géppel, - (5-10) fokig. A Mitsubishi -10-ig fűt, de arra gazdaságosabb, mint a Fuji. (Eurovent tesztek alapján)
A Fujit ajánló szerelő tapasztaltabbnak tűnik, egyedül ő nem ajánlott kínai klímát a Daikin helyett, amikor ajánlatot kértem rá. Mindkét márka nekem pozitívan cseng, ezért nehéz a döntés. Szól valamelyik mellett egyéb érv? Segítsetek!"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Értem én, hogy mindenki pénzből él, de azért nem minden áron kellene eladni azokat a klímákat. A Daikinnal szemben ilyen ajánlásokat kaptam, idézek:
- Egy 3.5kW-os Mideát ajánlottak 12nm-es szobára a következővel: "nagy melegben nem fog annyira erőlködni mint a Daikin ,de viszont fogyasztása észre se vehető".
- "A Daikin klíma sajnos indokolatlanul drága és eléggé elavult is ez a formatervezés. Van viszont a Gree cégcsoporthoz tartozó Rcool Display9 2.5Kw-os nevű készülék ami jobb energia hatékonysági besorolást is kapott és csak 19db hangterheléssel rendelkezik a beltéri egység." (Ő mondjuk jó árban tudja hozni a Daikint is)Tovább nem sorolom, van még.
-
Kekmen
senior tag
-
Kekmen
senior tag
válasz Klímamester #19967 üzenetére
Köszönöm. Valószínűleg a Daikin lesz, kb. 30-al olcsóbb mint a többi, bár egy picit régebbi is.
Egyébként 4 helyről kértem ajánlatot rá és csak egy ember nem akart rám tukmálni helyette egy kínait, mondván, azok sokkal jobbak."Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
Kekmen
senior tag
Sziasztok!
Még időben szeretnék felkészülni a nyárra. Jó néhány napja olvasgatom a fórumot, 2.5 kW-os klímát szeretnék beszereltetni. Azt már eldöntöttem, hogy mindenképpen japán márkát fogok választani és hogy a belépőkategória fölött kicsit. ~ 200 k van erre a célra, szerelés nélkül. Néhány típusra leszűkítettem a kört, ebben kérnék segítséget, melyiket válasszam. (persze ha van olyan, ami nincs köztük, de ajánlott, akkor azt is szívesen veszem)
Fujitsu ASYG09LLCC
Daikin FTX25J3 / RX25K
Mitsubishi MSZ-DM25VA
Toshiba Mirai R410A Classic - RAS-10BKV-E1 / RAS-10BAV-E1
Panasonic RE STANDARD Inverter - KIT-RE9-RKESzempont a csendes belső és külső (társasház) működés, az esetleges garanciális meghibásodásnál az alkatrész beszerezhetősége, valamit, hogy az idei télhez hasonló enyhe időben fűteni is szeretnék vele.
Hozzáértők segítségét várom, köszönöm!"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Adobe Photoshop
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- LEGO klub
- Spórolós topik
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest