- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
7300 - 7201
60230 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2016-09-10 11:07 Téma összefoglaló
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Játékos
addikt
Jó estét Urak!
Első SLR gépem vásárlása előtt állok. Mik a vélemények, pro/kontra érvek az Olympus E520-ról? Ő az egyik esélyes.
Előre is köszönöm!. -
varsam
őstag
-
TeeJay
félisten
-
andris21
tag
-
Messer22
senior tag
-
johnjohn
addikt
-
andris21
tag
-
johnjohn
addikt
Semmi baja annak az obinak, sem a gépnek, nem érdekes, hogy mikori modell, mindkettőt használtam, és teljesen meg voltam vele elégedve. Masszív, erős váz, jó teljesítménnyel, jó objektív a kategóriáján belül, nem valószínű, hogy egyhamar "kinövöd".A következő kategóriához már sokkal több pénz kell. Én is csak más szempont miatt váltottam róla Canonra.
-
andris21
tag
igen az az obi is a listában van, de több helyen irják, hogy a 18 és ahhoz közel eső tartományban nem jó, és abban a tartományban még a 18-55 alap obi jobb :/ erről mi a véleményetek?
jav:
de ha tudtok mondani ebben árkategóriában más alternativát, az is jöhet.
ja, meg egy kis magyarázat, hogy miért a D90? szimpatikus lenne, csak az az 1 bajom van vele, hogy már több mint 2 éves modell. ez nem baj? -
nesa
veterán
-
johnjohn
addikt
Egy tisztességes objektív a váz ára vagy a duplája még egyszer. Sajnos nem a váz a döntő, hanem az üveg, amit rácsavarsz. Vegyél egy NIKON D 90-et 18-105-ös obival, az sok mindenre elég egy jó darabig. Ha aztán kell kistele, a Tamron 55-200-as , bár lassú, de az árát maximálisan túlteljesíti. Az sem drága darab.

-
Mk48
csendes tag
-
andris21
tag
sziasztok,
minél több tesztet+anyagot olvasok, annál jobban összezavarodok.
szeretnék egy gépet venni, amire egy darabig nem kell költeni többet, ennek fényében melyiket ajánlanátok és miért?a lista:
Canon 550D,
Nikon D90,
Canon 500Dobjektivre nem szeretnék most még1szer annyit elkölteni mint a váz, szóval nagy valószinüséggel kitobival veszem őket, de ha kicsivel többért lehet valami rendes obit is szerezni, akkor természetesen jöhet

-
Messer22
senior tag
HI
Igen, a Kx jó választás, főleg ha érdekes a videó (bár csak manuál fókuszod lesz videóhoz és nem sok belenyúlási lehetőség, egy régi manuál m42-es obi sokat segít ezen)
Ha nem fontos a videó oly 520 duplakit se rossz választás, főleg ha használt is szóba jöhet.(canonba használt 500D, nikonba D5000 vagy D3100 de ezt ki kell még várni mert csak most jelent meg)
-
Messer22
senior tag
-
Mk48
csendes tag
-
Játékos
addikt
-
Messer22
senior tag
-
Játékos
addikt
Urak!
Az EOS 1000d hogy rögzít videot?

-
rgqjx
aktív tag
-
TeeJay
félisten
azért valami irányárat írhatnál vagy valami elképzelést hogy mire használnád
belépő szinten Nikon D3000 vagy ha kivárod akkor D3100 tökéletesen jó lesz a VR-es kit objektívvel
Canon részen 500D 550D szintén kit objektívvel
szóval kellene valami kiindulás hogy lehessen ajánlani neked valamit -
Messer22
senior tag
HI
Van pár vázam, meg obi is hozzá

legutóbbi EP1, vicc, de az 1000Ft-os 50-es industar m42-es jobban teljesít rajta, mint a saját 14-42-ese
A gépvásárlásnál döntse el mindenki, maga hogy mi fontos neki..
a képminőség, így általánosba meg elég szubjektív.Ha most indulnék 0-ról, de a jelenlegi tapasztalatokkal akkor D90/40D/Kx közül választanék. (főleg ha csak 1 gépem lehetne) Egyébként MFT rendszer, de az csak advanced júzernek.
-
ratkaics
senior tag
Szervusztok Szakik!
Van most valami "besztbáj" készülék (kit) a belépőszintű DSLR gépek között? Fényképezőgépet kellene vennem, de nem nagyon van időm belemélyülni a tesztekbe. Légyszi segítségetek!
-
Szten Márs
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
minden gép igényli a jó objektívet. vagy inkább: szereti. de azért a kit obijektívek aps-c méretű érzékelőn ~12 mpixelt még rendesen kiszolgálnak.
csak a képminőség alapján dönteni nem bölcs dolog, főleg hogy nagy különbségek nincsenek a belépő vázak között. fogd kézbe az esélyeseket, kapcsold be, nyomkodd meg. -
rumos14
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
-
Messer22
senior tag
-
FEDman
addikt
Gyakorlati oldalról próbáltam megközelíteni a témát. Ha belegondolsz mit vesz a kezdő belépő kategóriás Canon DSLR tulaj miután rájön, hogy kevés fényben hiába a nagy érzékelő, ha gépén egy fényerőtlen kit obi szerénykedik? 99% hogy egy 50/1,8 MkII lesz az függetlenül attól milyen látószög is kellene neki.

Na de elnézést, ha belerondítottam a képbe, többet nem teszem, vannak itt nálam sokkal okosabbak, majd ők megmondják a tutit!

-
forceberg
veterán
-
FEDman
addikt
Majd rájössz, hogy a képminőség sokkal összetettebb ennél.
Nem vita téma az általad említett Canon 1000D lapkája magas iso-n jobb az emlegetett Panáknál.
Ugyanakkor ha például belsőben kell fotóznod műfény mellett és a Canon-on egy fényerős EF 50/1,8 MkII van, a Panán meg egy Lumix 20/1,7-es, akkor máris fordul a kocka. A Canon MkII-es fixe ilyen körülmények között teljesen kiszámíthatatlan és elkezd öszze-vissza fókuszálni és csak a vakszerencsén múlik hogy nagy ritkán 1-1 képnél betalál e.
Addig ugyanitt a Pana teljes nyíláson is makacsul pontosan teszi a dolgát.
De hogy tovább görgessem a gondolatmenetet az a pár Canonos képed amin nagyjából betalált a fókusz annyival lágyabb életlenebb, hogy nekiállsz utólag élesíteni, amitől viszont egyből bukod a kicsit jobb zajteljesítményt.Ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy a Pana a jobb választás. Csupán annyi, hogy érdemesebb rendszerben gondolkodni. Gondold át jellemzően mit akarsz fotózni, milyen obikkal és ha ez megvan, akkor utána jöhetnek a vázak és ezek kombinációi.
-
Mercutio_
félisten
Van egy apró kis difi a két gép között: Emlékeim szerint az Oly AF-je ahogy fogy a fény egyre lassabb és pontatlanabb, emiatt aztán lehet, hogy szebb lenne ISO1600-on egy kép vele, de ahhoz el kellene készülnie

Nyilván statikus-közeli témánál ez kevésbé probléma, de minél dinamikusabb... -
Degeczi
nagyúr
a dxo saját RAW feldolgozó szoftvere picit másként kezeli az érzékenységet (és asszem eleve nem a szürke-, hanem a fehér szintjéhez viszonyítanak)
akkor csalnának a gyártók, ha a névleges érzékenységen nem annak megfelelő értékekkel kellene exponálni, h a szabvány szürke (JPG-ben, vagy gyári RAW konverterrel) a kívánt világosságú legyen - erről pedig úgy tudom nincsen szó
így csak a RAW feldolgozás tér el
-
werttzui
addikt
Nahát! Most néztem a Nikon d300 drágább mint a d300s
Ki érti ezt 
-
forceberg
veterán
-
Messer22
senior tag
HI
Nem értelmetlen, mert valami alapján el kell dönteni 2 gép közül melyik legyen a befutó.
Csak akkor lesz érdekes a dolog, ha kinyomtatjuk A4 vagy nagyobb méretben.
(a monitoron látott 100%-ban lévő különbség nem lesz látható)A lenézett zsákutcás gépem egyik képét előhívattam 40x45-be, azóta nem vagyok kíváncsi mit mutat a monitor belenagyítva

(dxo: elvileg jobbnak mutatja a 350D-t mint az E510-et, mégis az 510 képe szebb, van mindkettő)
-
Játékos
addikt
Hálás köszönet mindannyiótoknak!

-
Szten Márs
nagyúr
Ja értem, ha különbség van, akkor az nem számít, hisz valójában úgysem akkora.

Ez esetben tök felesleges teszteket nézni, úgysincsenek különbségek, vagy ha vannak úgysem számítanak
Amúgy én sem vagyok híve a pixelkukkolgatásnak, és nem különösebben érdekel a magas érzékenység melletti zajszint, meg nem látom eget rengetőnek az azonos kategóriájú DSLR-ek közötti különbségeket, de ha már ezt elemezgeti az ember, akkor valamire támaszkodni kell. És erre talán kissé jobban lehet, mint a kétes beállítások mellett lőtt tesztképekre.
-
Messer22
senior tag
HI
Az egyszeri júzer többnyire jpg-et lő úgyis

A4 kinyomtatva kicsi lenne az eltérés (tfh: ugyanazzal az 50-es m42-es obival lőtt képek esetén)
A dxo jobban széthúzza a különbségeket. -
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
Akkor szerintem meg is állapodhatunk abban, hogy értelmes következtetést leginkább maximum a DxOmark méréskeből lehet leszűrni.

-
BEE
addikt
Szenzorokat összehasonlítani csak RAW-ban érdemes, mert a jpeg kép
majdnem független ettől.
És a RAW is necces lehet akkor ha már abban is szűrik a zajt, meg ráélesítenek.
Mindkettőre van példa, és felhasználó azt hiszi de jó neki.BEE
-
Messer22
senior tag
HI
Egyetértek: a tesztelős és összehasonlítós oldalak többsége csak szubjektív értékelhető.
(jpg tudtommal)tehát marad a váz extra tudása, meg az iso..mint döntő szempontok..
(mondjuk ezek se egyértelműek pl. 60D, átlagjúzernek jó, hardcore fotósnak visszalépés a fejlesztések többsége)
kx-be tetszik az 1/6000s záridő pl.
-
BEE
addikt
-
Szten Márs
nagyúr
Ha gépvázak képminőségéről beszélünk, másról nem nagyon lehet beszélni, csak a magas érzékenységről, ugyanis a többi az objektívtől függ. És vázakról érdeklődtek.
Esetleg lehet még beszélni a JPG feldolgozó rendszerről, ahogy tették is.Szerk: itt ezen az oldalon, amit linkelgetsz, JPG-ben vagy RAW-ban lőtték a képeket? Ha RAW-ban, milyen programmal/beállításokkal hívták elő? Ha JPG-ben, akkor milyen beállításokat alkalmaztak? Akár zajszűrésre nézve is. Csak arra akarok utalni, hogy ezek az összehasonlítások szépek és jók, de az eredmények nagymértékben változhatnak és változnak is az előbb említett dolgok függvényében, szóval ennek tudatában kell ezeket nézni.
-
Messer22
senior tag
HI
Azt nem láttam sehol visszaolvasva, csak képminőség volt, magas iso-ról nem kérdezett konkrétan az érdeklődő. (jó jó ez már szőrszálhasogatás)
persze, most az a trend, hogy iso 12800 meg fölé. és automatikusan képminőség=magas iso-s teljesítmény, csak tudnám miért? divat lett az alagútban fotózás?http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
kx vs epl1 iso 1600, kx picit jobb, de mosottabbak a képek, epl1 élesebb, kontrasztosabb a zaj alig több, ami viszont fontosabb jobb a dinamika apsc esetében.
-
Messer22
senior tag
HI
rosszul fogalmaztam, az előbbi hsz.-be ment a válasz.
Azoknak hajrá!
nekem elég volt a vakuba kínlódni az enelooppal meg az infiniummal.Azért az is elég szubjektív, nem? kinek mi a szép...mit veszünk standardnak?
A Kx jogos, jó gép és nem is drága!
G2 helyett G1 olcsóért vagy oly epl1 a szuper képminőségével esélyes jelöltek lennének.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Darkness1
aktív tag
-
Messer22
senior tag
-
BEE
addikt
-
Szten Márs
nagyúr
"és igényli a jó optikát.."
Na ne komoyltalankodjunk. Melyik gép nem? Miért is igényli ez jobban, mint a többi, ami feljött?
Az AA aku meg kinek hátrány, kinek előny. Láttam már embert, aki örült, mint majom a farkának, hogy a belépő Pentaxok AA-s akkuval mennek. Különben is úgy kezdődött az egész, hogy "Ha semmi más nem szempont, csa a képminőség"

-
Darkness1
aktív tag
-
Messer22
senior tag
-
BEE
addikt
-
Messer22
senior tag
-
Játékos
addikt
Köszönöm a gyors válaszokat. Kétségtelen tény, hogy obi-függő a dolog, de a szenzor a méretéből adódóan a micro 4/3 gépben valamivel gyengébben teljesít, ha jól gondolom. A kérdés elsősorban erre vonatkozott.

-
Messer22
senior tag
HI
Miért épp ez a 2? mire kell?

A G2 jobb, de iso 800 felett már lehet hogy a canon lesz jobb.
G2 technikailag fejlett kis gép, a canon fapados, legelső a sorban.
Obik: pana kevés, de jó és nem épp olcsó, canon: sok obi, többség kukaszökevény a jó obik itt is drágák. esetleg 3rd party obik, de fókuszproblémákkal számolni kell.
Ha mégis canon tetszene inkább 450D-t! -
BEE
addikt
-
Darkness1
aktív tag
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Egy gyorsat szeretnék kérdezni, amire sejtem a választ, gyakorlatilag megerősítésre várok. Ha semmi más nem szempont, csa a képminőség, akkor a Canon 1000D, vagy inkább Panasonic G2/G10? (Egyéb pro/kontra véleményeket is szívesen veszek.)
Nagyon köszönöm a segítséget!
-
Throme
veterán
-
Mk48
csendes tag
Megnéztem a videót, egész más lenne a dolog fekvése, ha egy 500/5.6L obi lenne a gépen :-).
Ahogy a többiek is írják, kint a 2-3 típusváltást megért modelleknek nincs értéke, lehet, hogy az elektronikai hulladékos konténerből kotorta ki.
OFF: anno a sulinkban bemutattak egy oktatófilmet lövedékek és robbanóanyagok hatásáról, 3-4 éves autókat simán felrobbantottak meg szétlőttek. Mindenki azt mondta erre, hogy "ezek hülyék, itthon még két millát érnének".... ahoy a szétbombázott fotóapparátoknak, ezeknek az autóknak sincs használtan értéke odakint. ON
-
Throme
veterán
-
Degeczi
nagyúr
igen, és aligha a saját magánakciója, márpedig amikor egy cég áll mögötte, ott végképp nem tétel, h vesznek két leharcolt régi gépet, amit majd elpusztítanak
sok témában történik ilyesmi, csak hirtelen:
- a Top Gear-ben rendszeresen (több adáson át próbáltak egy Toyota-t elpusztítani, vagy pl. Morris Marinákat többször végeztek ki zongoraráejtéssel)
- népszerűek annak a mixercégnek is a videói, akik mindenféle eszközt ledarálnak a gépükön, apró porrá szétzúzvaszóval szerintem sincs gond vele, és legalább tényleg látjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban az a sokat hangoztatott kifejezés, h "olyan erős fölépítésű, h szöget is be lehetne verni vele"
-
Messer22
senior tag
HI
Hong-kong-i a nyeszlett

2 régebbi model D70 meg 400D kitobikkal asszemm, 2 részében teszteli , működőképes maradt mindkettő a sérülések ellenére.
a videó bemutató célú volt,még az alap gépek sem adják meg könnyen magukat mindennapi és szélsőséges használat esetén sem.
Tehát nem az értelmetlen szadizmus volt a lényeg. -
Throme
veterán
Japóknál szarért-hugyért megkapsz műszaki cuccokat, összehasonlítva pl a magyar árakkal.
Nem beszélve arról, hogy náluk hamarabb megjelennek az újdonságok.
Ott már a kisiskolások csili-vili mobillal rohangáltak régebben is, mikor itthon divat volt a 3 mp-es beszélgetés, amik ingyen voltak. Ja és nevettek azon ha az mondtad még a telefont is meg kellett venned az előfizetés mellé...Én elképzelhetőnek tartom azt is, hogy ezeket a gépeket olcsón vették, mert valami hibájuk volt. Ott van óriási elektronikai piac. Szinte mindent megkapsz...
Más világ, mások az értékek és a fizu.
Ha komolyan veszed ezt a videót csak rosszul érzed magad, de nem változik semmi... -
BEE
addikt
-
Darkness1
aktív tag
-
Messer22
senior tag
-
Throme
veterán
A videó kapcsán felötlött bennem, hogy fényképező vázat még nem fedezték fel a modderek. PC házakkal csodákat tudnak művelni.
Egy 'dizájnos' fényképező is tudna feltűnést kelteni.
Pentaxnak vannak - gyárilag - színes vázai, nem tudom mennyire preferálják azokat a vásárlók...rumos14: jókat nevettem az általad linkelt videón
. Egyik legbetegebb teszt a "talpalávaló" volt számomra...
Most már tudom miért jó a fémváz
-
johnjohn
addikt
-
Degeczi
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
-
Throme
veterán
-
Himym
senior tag
Sziasztok.
Ezek közül a gépek közül ti melyiket ajánlanátok?
Egyik hsz-emAzért hsz mert rosz totyikba írtam, a hszekben benne vannak a dolgok.
Thx a helpet.

-
TeeJay
félisten
-
Throme
veterán
Engem a portrémarkolat nem hoz tűzbe. Előfordul, hogy szoftveresen utána kell állítani, hogy egyenesbe kerüljön a kép
, de ez nem jelent gondot....A +tárcsával kapcsolatban meggyőztél, tényleg hasznos...
Igazából nekem se kell elvennem a szememtől a gépet, mert a keresőben látom a rekesz, záridő, ISO értékeket és - habár nem olyan kényelmesen mint D90-en - tudom őket állítani 1 tárcsával, valamint gombkombinációval.
Még a beépített vaku fényerejét is, de ahhoz már 2 gomb + tárcsa kell
. Kicsit vicces de ez van... -
04ahgy
nagyúr
Nos, stabil lábakon áll az érvrendszered, meg kell hagyni.
Szemüveges vagyok, így a keresőbe nézés nekem annyiban kimerül, hogy a kép széleit látom, hol lesz. Az meg mindegy mekkora keresőben realizélódik. Komponáláskor a téma előttem van a fotógépen kívül is. Másrészt a fényerő sem igazi szempont. Mivel a szemüveg miatt a keresőt nem tudom hozzátapasztani a szememhez, oldalról ott a fény.
A D40 egy tárcsáját is megszoktam már. Visszalépés tehát nem lesz, előrelépés sem. kijelzőfelbontás úgyszint... Itt is csak előrelépés történik.
Nekem a letett gép esetén kihajtott LCD viszont számít...
HGyu
-
TeeJay
félisten
a D90-re kapsz kb. 15 ezerért 2 darab EN-EL3e utángyárott akkuval egy teljes értékű Meike MK-D80 portrémarkolatot ami szinte 100%-ban a gyári MB-D80 megfelelője (talán ugyanaz a gyártó is)
onnantól a D90 vs. D5000 fogás el van dőlve
a 2 tárcsa meg a legtutibb megoldás ami lehet
A módban fotózok, első tárcsa a blendét állítja a hátsó pedig az ISO-t
S módban első tárcsa ISO a hátsó a záridőt módosítja
M módban első tárcsa blende hátsó záridő az ISO gomb plusz hátsó tárcsa pedig az ISO-t módosítja
így a legkönnyebb komponálni hiszen közben sosem kell elvenni a gépet a szememtől
-
Szten Márs
nagyúr
Egyáltalán nem kell full manualban lenni ahhoz, hogy a két tárcsa hasznos legyen. Csak két példa: eegyik tárcsa: blende, másik tárcsa: expozíciókompenzáció, vagy egyik tárcsa: blende (igen, az Av módot preferálom), a másik: ISO érzékenység.
Segnior_Barthez:
Mintha lenne olyan is, ami a teljes képet növeli meg és olyan is, ami sak a képközepet, de így fejből, típus alapján nem tudom most megmondani. Gondolom a Pentax honlapján leírják ezeket, legalábbis egy próbát megér
-
Throme
veterán
A keresőben látottak mérete szimpatikusabb a D90 esetében, ez tény.
A 2 tárcsa én úgy tudom akkor a leghasznosabb ha full manual-ban "gépészkedsz".A fogással kapcsolatban szintén a D90 felé billen a mérleg, viszont a kisujj ha lelóg a D5000-ről, akkor a D90-ről is. Kb egyezik a magasságuk (a kihajtható LCD zsanérja alul van - ami állvány esetében nem mindig a legjobb pozíció -,és emiatt megemelték a vázat a D3000-hez képest ).
LCD-n annyira nem is nézek vissza képeket. Talán a kiégést ellenőrzöm, arra meg jó a kisebb felbontás/méret is.
Aki szereti a programozott beállításokat, annak a D5000 többet kínál..
Nem tudom a D90-be került csendes expo mód, de ez se rossz megoldás a kistesóban (+ témakövető AF - még sosem próbáltam
- ).Szóval kinek mi a fontos...de nem vitatom, hogy a keresőkép mérete és a fogás kényelme erős előnyök, kicsit irígylem is

-
Segnior_Barthez
senior tag
Helló Szten, pontosan így érzem én is a kereső kérdését. Kukkeres vagyok ráadásul, így még kevesebbet látok a keresőben. K-xem van, van-e tapasztalat a kereső nagyítására? Pentaxra az 1,2X o-me53-as tipusú gyári változaton kívül van egyéb azt hiszem akár 2x nagyítású lencsék is.
A kérdésemaz, hogy ezekkel valóban fizikálisan is nagyobb képet fog látni az ember, vagy csak a közepét nagyítja - kilógva a szélekkel? Mert akkor azt cseszhetem.. kösz a választ
-
Szten Márs
nagyúr
Minden egyes fénykép elkészítése azzal kezdődik, hogy belenézek a keresőbe, komponálok, az az alapja az egésznek, tehát a kereső mérete, világossága nagyon nem mindegy. A D5000 keresője mintha még valamivel kisebb is lenne, mint a D40-é, D50 méretű, bár erre nem esküdök most meg, utánanézni meg lusta vagyok
Mindenesetre a D90 keresője konkrétan érzetre nekem jobban tetszett, mint a K10D-jé (világosabb volt, a méret kb. egyforma, sőt, úgy rémlik specifikációk alapján, hogy tökegyforma), és egy K10D keresője után egy D40 keresője is egy szűk kis lyuk. Ismétlem: ennek a jelentőségét egyszerűen nem tudom eléggé hangsúlyozni. A fotózás nem a munkám, a hobbim, élvezetből csinálom, és nagyon más az élvezeti értéke egy nagy, világos keresőnek, azon felül is, hogy nagyban segíti a komponálást, igencsak más érzéssel veszek egy gépet úgy kézbe, hogy tudom, hogy a keresőbe nézve egy kellemes, világos, nagy képet látok.A másik a két vezérlőtárcsa, ami igencsak kényelmesebbé teszi a használatot, bizonyos helyzetekben meg egyszerűen szinte elengedhetetlen, amikor nincs idő szöszölni a menüben. Aki komolyan használja a gépet, annak nagyon jó, sőt, konkrétan elengedhetetlen is lehet akár, aki hobbiból, annak meg szintén nagyon jó, ha van.
A harmadik a méret, a fogás, az ergonómia. Szintén azt tudom mondani, hogy élvezetből fotózom, és más élmény egy olyan gépet fognom, amit kényelmesen kézben tudok tartani, nem lóg le félig a kisujjam a markolatról, és hasonlók.
Hopp, és persze a TeeJay által leírt különbségek is ott vannak. Egyébként, ha megnézed, nem írtam sehol a hsz-emben, hogy megéri az árkülönbözetet, nem véletlenül, hanem mert ezt nyílván mindenki eldönti magának.
-
TeeJay
félisten
-
TeeJay
félisten
sokkal több a különbség mint hinnéd

nálam már csak a 920K pixeles TFT miatt is jobban megérte a D90
majd ha 1x olyanon látod vissza a fotót érteni fogod miről beszélek és akkor még nem szóltam a prizmás keresőről ami szintén veri a D5000 pentatükrös keresőjét
[link] itt le van írva a D90 vs. D5000 összehasonlítás
-
Kazimír
őstag
-
04ahgy
nagyúr
Valőszínűleg más a "kevés többlet" mindkettőnk értelmezésében. Te mire gondoltál ez alatt, miszerint megéri az árát? Én is elmondom, hogy én milyen szempontok alapján gondoltam, hogy nem éri meg (nekem) a többletet.
HGyu
-
Szten Márs
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
D3100 semmiképp. Maradok a D5000-nél, a D90 még mindig túl drága, és a D5000 kvázi ugyanaz. A D40-nel is elégedett voltam nagyon. Nem fog hiányozni a D90 nagyon kevés többlete a D5000-hez képest, vastag tízezresekkel többért...
Reménykedek viszont, hogy a D5000-ben is spóroltak a szűrőkön, így jó lesz infrafotózásra.

HGyu
-
Mercutio_
félisten
-
04ahgy
nagyúr
Ez így is nagy előrelépés a D40-hez viszonyítva... A D40 + SanDisk Extreme III 35MB/s Edition kártyával RAW-ban csak akkor veszem észre, ha számolom a négyet. RAW+JPG módban érezhető, JPG képekkel azonban végig folyamatos marad...
A D5000 nagyobb RAW fájljai miatt azért érezhetőbben fog belassulni konstans SDHC sebességet feltételezve.
HGyu
-
Degeczi
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
-
rgqjx
aktív tag
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
nem: sem a D90, sem a D5000 nem tud fázis alapú AF-et LV-ban, csak a D300-on lehet ilyet beállítani (természetesen ott is tükörcsapkodással - de még azzal együtt is gyorsabb, mint a kontrasztdetektálásos mód)
lehet nagyítani LV-ban, de kompaktokhoz hasonlóan nem nagy élvezet: hamar digitális nagyítássá válik, valós részletek nélkül (+a D5000 TFT-je kis fölbontású)
igen, az infra érzékelőt csak a D90 fölötti modellek, és fura módon a most megjelent D3100 nem tartalmazza
Új hozzászólás Aktív témák
-
7300 - 7201
60230 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Linux haladóknak
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gaming notebook topik
- Crimson Desert
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Régi iskola, új diadal: tarol a Heroes of Might and Magic: Olden Era a Steamen
- Formula-1
- Horgász topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- GAMER PC! Ryzen 7600X / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 500GB NVMe / 850w Gold / BeszámítOK !
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- 27% - Számítógép! i7-4790 / GTX 1660 Super / 16GB DDR3 / 500GB SSD / 500w
- LG UltraGear 27G850A-B IPS Monitor! 3840x2160 / 240-480Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- 512GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Ez gáz... Ha jól emlékszem, a Pentax K-x a javasolt gépek között volt árkategóriájában, ugye? 

Ki érti ezt

Mr.Csizmás