- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- (kiemelt téma)
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- weiss: Filmzene hasonlóság
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
-
8200 - 8101
60230 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2016-09-10 11:07 Téma összefoglaló
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fi:zi'k
nagyúr
-
Petzval
senior tag
-
csakb
őstag
-
t_a_m_a_s
addikt
Az azért szvsz nem igaz, hogy egyik rosszabb, mint a másik, ne írjuk le a régi vasakat ennyire... A két említett váz közül, ha jól tudom a 300D az öregecskébb. Sok Nikonos fórumtárs használ a mai napig D40-et, vagy a régebbi D50-et például (igaz, az még beépített fókuszmotoros). Csak meg kell sasolni a fotós topikban Eastsider (D40x), Cayman (D50), Karima (D40) képeit, magukért beszélnek.
A D40-et én lassan három éve nyúzom, minden probléma nélkül. 6 megapixel A3 nyomatokhoz simán elmegy, a kezelhetősége egyszerű, a kitobikkal is szépen rajzol, egy 18-105-el kiegészítve sokáig el lehet lenni vele. D40+18-55 60K ért már kapható, talán még olcsóbban is. Esetleg nézz körül Pentax, Oly vonalon is.
Szerk.: Ugyanazt tanácsolnám még, mint használt autó vásárlásnál: nem a márka és a kor, hanem az állapot a fontos! Inkább egy több expós, de szemlátomást megvigyázott cuccot vegyél mint egy kevesebb expósat ütve-vágva.
-
Petzval
senior tag
Csakis attól függ mit lehet kapni.A belépő szintű gépek nem térnek el képjóságban annyira. A Vaterán nézd meg, vagy olyan üzletekben amelyek árulnak használt gépet.Én Pentaxos vagyok a K100-tól nagyon masszív jó gépek és optika a leginkább kapható akár régi manuális ha nem ragaszkodsz az AF-hez..
-
nagyúr
-
Petzval
senior tag
-
nagyúr
Sziasztok,
"Sürgősen" kellene egy használt belépőszintű DSLR. A keret max 60k.
Mivel igen kicsi a mozgástér ebben az árban, és vélhetően nem is lesz több egyhamar, így érdekelne, hogy mit szabad és mit nem.
Így hirtelen az aprót böngészve, egy 300D és egy D40 volt amin megakadt a szemem.
A válaszokat köszönöm!
-
Fasten
tag
-
TayRol
nagyúr
Koszonom a segitseget a topiclakoknak, sikeresen megvettem eletem elso dslr gepet egy D90 szemelyeben.

Udv.,
TayRol -
csakb
őstag
-
Mercutio_
félisten
Leírom a stratégiát:
1. Csinálsz béna képeket a mostani géppel, vagy olyan helyzetekben használod, ahol kijönnek a gyengeségei.
2. Kölcsönkérsz havertól egy DSLR-t ezzel is csinálsz képeket, minél jobbakat (ennek sikerességéhez instrukciókat kaphatsz a havertól
)
3. Asszonnyal romantikus képnézegetés programot csinálsz, melynek keretében szembesíted a látványos különbségekkel
4. Sajnálkozol, hogy a mostani elavult gépetek csak ennyire képes, majd felvázolod, hogy milyen jó árban tudnál most még megszabadulni tőle, és milyen keveset kellene mellétenni, hogy egy olyan tudású gépre tegyél szert mint a haveré
-
Fasten
tag
Hát igen. Szignifikáns a különbség, ez tény, bár a kitobi védelmében talán annyit lehetne felhozni, hogy voltak beállítások, mikor annyira nem maradt el az IS-es változattól, ráadásul szerintem elég ritka az, mikor egy elkészült kép egy ilyen kis részletét ilyen nagy részletességgel akarjuk kinagyítani.

De maga a példa az tökéletesen példázza, hogy azért van különbség, nem is kicsi a két obi között

Tegnap próbálkoztam a költségvetési tanácsnál ( asszony
), hogy a beadványomat kedvezően bírálják el, háááááááááát... "Minek fényképező? Már van fényképezőnk!" Ehh 
-
flash-
veterán
-
Fasten
tag
-
johnjohn
addikt
Kitben gyakran csak minimális összeggel kerül többe a gép, mint külön a váz.
Nem minden gyártó kit objektívje rossz, a két "nagy " márkához elég jól használhatót adnak .
Ilyen kis tartományban el lehet lenni stabi nélkül is, de a stabilizált változat jobb minőségű. A plusz minimális felárat mindenképpen megéri az alap obi.
Egy jó teljesítményű nagy fényerejű objektív akár a váz árát is elérheti. -
Mercutio_
félisten
-
Fasten
tag
Sziasztok,
régóta visszatérő vendég vagyok ebben a topikban, átlag évente hatalmába kerít a kísértés, hogy megvegyem életem első DSLR-jét, majd az anyagi megfontolások után szépen lecsillapítom magamban ezt a dolgot

Most viszont nagyon elhatároztam magam, elolvastam a fórum utolsó 2-3-400 hozzászólását, voltak hozzászólások, amelyek kicsit elbizonytalanítottak, voltak, amik bátorítottak

Nem típus kiválasztásában kérek tanácsot, sőt, típust sem írok, miket nézegettem ( mert tuti el tudnátok bizonytalanítani
), de annyit szeretnék megkérdezni hogy,Ha adott egy váz, ami kerül X összegbe
Ugyanez a váz, mondjuk az alap 18-55ös, nem stabilizátoros kitobival mondjuk x+10.000 FtViszont ha keresek 18-55ös obit önállóan, de az mondjuk már stabilizátoros, akkor nemritka hogy 30-40-50,000 Ft-okat is elkérnek érte.
Kérdezem én: ennyire xarok a kitobik? Vagy ennyi a különbség a stabilizátoros, illetve az azok nélkül szerelt obiknál?

Csak mert akkor arra gondoltam, hogy veszek egy vázat, és hozzá egy obit. De nem kitobit. Vagy ilyen kis "tartományban" ( 18-55mm ) nincs túl nagy jelentősége a stabilizátornak? :/
előre is köszi a válaszokat,
üdv
-
johnjohn
addikt
Az Oly! Annak a Sony váznak tragikusan sz@r a fogása.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
május végéig vagy június elejéig van rá garancia. 79900Ft az ára a kit (18-55) objektívvel 2 aksival. 92000ft a 70-210-es Minolta objektívvel együtt, eredeti akksi.
viszont a másiknál meg ha megvenném a vázat, a cumóival együtt, plusz [link] nesa optikáját, akkor ~75-ből kijönnék. (nem az olcsóságra hajtok, hanem melyik lenne jobb vétel)
-
rumos14
nagyúr
-
rumos14
nagyúr
még Deicide úr felvetésére is reflektálnék:
csodálkozom, hogy rohanó kutya megörökítésére kitobikat ajánlotok. persze, megoldható a feladat, de én, ha minőségi ugrást akarnék a bridge gépemhez kéepst, egy használt 70-200/4-et keresnék, a fényerő és a gyors USM motor miatt, követő AF-nál nem mindegy. és a maradék keretből néznék mondjuk egy használt 500D-t. -
rumos14
nagyúr
a Sony-t mennyiért adja az eladó? gari van? a pótakksi eredeti? ezek tudatában tudok véleményt mondani, hogy jó vétel-e.
-
Ijk
nagyúr
Hát én akkor pont az ellenkező eset vagyok. Egyrészt szerintem a 18-55 olyan obi amit nem érdemes eladni, ha nem használja inkább fiókba elrakni, nyaralásra elővenni.
Nekem 18-70-em van, és nagyon ritkán éreztem hogy nekem ez rövid lenne. Ellenben nyaraláson sokszor irigykedve néztem a kis műanyag obis d40-el szaladgálókat (mert fele olyan nehéz mint az enyém).
Ha meg esetleg megtoldja egy telével onnantól kezdve úgyis cserélgetni fog.Szóval szerintem mindkét obira megvan a pro/kontra, a 18-55-öt sem érdemes kapásból elvetni.
-
Petzval
senior tag
-
Throme
veterán
Szerintem 18-105 lencsétől kevesebben akarnak megválni, mint a kisebb kitobitól.
Pl a prohardveren találtam 1db 18-105 hirdetést, míg 5 db-ot a másikból...
Magam is beszélgettem olyannal itt aki 18-55-ről váltott 108-105-re. Fordított esetre nem emlékszem
A nikon akkor sokat nem foglalkozik a balansszal, mert odarakja az 55-300-at a D3100-hez.
Én pl gondolkodok az új tamron 70-300-on, bár az már tényleg sok egy D5000-hez....Úgy vélem nyaralásra nem nagyon indulnak el egy szál 18-55-tel.
Üzletben próbálgattam mindkét obit. Az 55mm hamar kevés lehet.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a 105 mm a giga zoom, de sokkal kellemesebb átfogást biztosít.Aki most vált dslr-re szerintem érdemes visszanéznie a kompaktos képeit, hogy ott milyen fókusztartományokat használt sűrűbben.
Meg merem kockáztatni, aki túrázgatni jár vagy utazgat annak jobb a 18-105. Független attól, hogy nehezebb. Ritkábban fog cserélni 105 mm-nél lencsét, mint 55 mm-nél. -
TayRol
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
-
Mercutio_
félisten
Szerintem a 18-105 -tel két dolog miatt járnál jobban mint a 18-55-el:
1. Praktikusabb, de még nem túlzó az átfogása, így később is ritkábban kell majd obicserélgetéssel tölteni az időt.
2. A 18-55-ről mindenki feljebb vált, így szinte eladhatatlan.Amikor már néhány hónapja használod a gépet érdemes felrakni azt a programot ami végigmegy a képeiden és az exif alapján csinál egy statisztikát milyen gyután(ok)on használod a leggyakrabban az obit.
nesa: Mióta kijött a Pentax 35/2.4 a maga 125 grammos súlyával 40+fáért már csak a Canon 70-200/F4-ek azok az obik amiket sajnálok, hogy nem gyártanak K-bajonettel

-
Throme
veterán
Képminőségre nem biztos, hogy jobb egyik a másiknál.
18-55: kisebb a közelpontja
kisebb, könnyebb
olcsóbb
18-105: nem forog a frontlencse (szűrők miatt jó)
nincs vége 55mm-en
nagyobb átfogás
AF esetén is állítható kézzel a fókusz (ez valakinek előny)A 18-105 objektívből csak 1 verzió van, mindegy melyik vázhoz adják (D3k - 5k, D90, D7000...stb).
-
TayRol
nagyúr
-
nesa
veterán
-
TayRol
nagyúr
egyetertek. ezert is irtam par hsz-szel feljebb, hogy nagy valoszinuseggel egy kitobis gepet veszek amit a kesobbiekben az igenyeimhez tudok fejleszteni.
de azt mar most latom, hogy a nikonnal a 35/1.8 nagyon csabito. a 18-105-os obinal arra voltam kivancsi, hogy ajanlott-e, jobb-e mint a 18-55-os vagy sem (tehat techinkailag, nem felhasznalasilag).
illetve ez az obi ugyanaz, amit adnak a d90 melle kitben?
-
Throme
veterán
-
TayRol
nagyúr
-
johnjohn
addikt
-
TayRol
nagyúr
erre gondolsz? meg nem. nem tudom, ajanlott-e.
5e forinttal dragabbert van ugye a duplaobis. -
Throme
veterán
-
nesa
veterán
A D40 Iso 1600 nem gazos szerintem, sot a 3200 is emesztheto.
Szinten 5-6 eves szenzor szervizmenuben piszkaltam kicsit ISO 10.000 re

Ma mar jobb eredmenyt lehet elerni RAWbol mint 4-5 eve eleg jolsikerult progik jonnek ki mostanaban.
-
TayRol
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
-
kutymorg
tag
-
TayRol
nagyúr
semmi sport/madarfoto. gyors mozgast csak akkor fogok, ha gyerekem lesz.

18-200-zal biztosan nem kezdem, eloszor ki kell alakulnia hogy tenylegesen miket fogok megorokiteni, plusz magas ara van.
valoszinu 18-55 mindenkeppen lesz, mert nem kerul tobbe annyival egy vaz aranal hogy ne erje meg megvennem. es inkabb egy 35/1.8 mint egy 55-200. de mivel nem tudom, hogy hasznalnam-e a ketto kozul valamelyiket ezert a legesszerubbnek azt tartom, hogy veszek egy kitobis gepet es meglatom, hogy az utan mire van szuksegem.
latatlanba nem akarok beruhazni mert lehet utana alig hasznalnam.tenyleg nem egyszeru, pedig en csak egy nulla kezdo vagyok/leszek.

-
johnjohn
addikt
-
Ijk
nagyúr
Az kizárólag attól függ mit akarsz fényképezni.
Ha nem sportfotózól/"madarazol" a 18-55 szinte mindenben kiszolgál, a 35 f1.8 pedig ideális beltérben vaku nélküli képekhez. Ha úgy érzed mindenképp kell a 150mm feletti tele akkor duplakit. Ha elég a 150mm és nem akarsz cserélgetni akkor 18-105vr. Viszont ez utóbbi nagyobb darab a 18-55-nél, ami utazásnál hátrányt jelent. Teljesen egyéniségfüggő minden.
Vagy ott a nagyszerű 18-200vr jó drágán, de akkor be vagy biztosítva hogy nem kell cserélgetni.
Van itt kérem annyi variáció hogy bele fogsz bolondulni
-
TayRol
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
Az 50 f1.8-at felejtsd el, én már nem venném meg. Egyrészt nem fókuszmotoros, így a D5000-en nem lenne vele AF, másfelől tág rekeszen lágy.
Ellenben 50k-ért ott a nikon 35 f1.8, ami egy nagyon jó kis üveg. 50-esből 50 f1.4-et vennék.
A kép meg nem az 50-es miatt lett "jó", hanem a softbox miatt
-
johnjohn
addikt
-
kutymorg
tag
-
TayRol
nagyúr
jo az a tamron obi.

nehez a dontes, mivel csak most kezdek a fenykepezessel foglalkozni es bar tudom, hogy miket szeretnek fotozni nem tudom, hogy melyik obi a legalkalmasabb ra. nagyon cserelgetni sem szeretnem es azon a velemenyen vagyok hogy egy jo fix jobb valasztas lenne a kitobi helyett (igaz az melle mindenkeppen kellene egy masik).
-
johnjohn
addikt
-
johnjohn
addikt
Szerintem azért 24 mm a minimum, ami mellett esetleg nem fog hiányozni nagyobb látószög. Ha Nikon mellett döntesz, ott a remek Nikon 35/1,8-as obi is!
Én főleg egy Tamron 28-75/2,8-as objektívet használok, ennek a használtpiaci ára 65 000.- körül van, és f4-től már elég éles. A kétobjektíves csomag kezdésnek elég sokáig elég lehet, és az árát mindenképpen hozza.Az 55-200-as Nikon és az 55 -250-es Canon is elég jól eladható később. -
kutymorg
tag
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
TayRol
nagyúr
mostanaban csalad es tájkepeket, ha lesz gyerek 1-2 ev mulva, akkor termesztesen ot is.
17 mm alattival jelen pillanaban nem akarok foglalkozni. most vettem lakast, van egy oriasi terasza es onnet lovoldoznek jopar termeszetkepet (is). ezert gondoltam alapbol a ket obis csomagokra, bar lattam, hogy Ijk kollega 50/1.8-cal milyen jo kepeket keszit.egy 50/1.8-as obival ki lehet valtani egy 18-55-oset ott, amire en hasznalnam? (persze nem teljes mertekben csak azert kerdem, hogy esetleg csak vázat veszek)
-
johnjohn
addikt
-
johnjohn
addikt
Nézd meg, melyik rendszerhez mennyiért tudsz később használtan pár jó minőségű objektívet venni, és hogy főleg miket szeretnél fotózni. Ha főleg kiránduláson, tájképeket, családot, akkor jó minőségű, de kisebb átfogású objektív is megfelelhet, ha sportot, gyorsan mozgó gyereket beltérben, akkor nagy fényerejű objektívek kellenek, szétbontani 2-3 részre a szükséges átfogást mindenképpen érdemes. Nem kell mindent egyszerre megvenni !
Van akinek egy 24/2,8-as, és egy 50/1,8-as fix obi szinte mindenre elég, másnak 17 mm alatti induló gyutáv is kevés ! -
kutymorg
tag
-
TayRol
nagyúr
-
johnjohn
addikt
-
johnjohn
addikt
Sem a Nikon, sem a Canon nem ad a kithez fényerős (fix 2,8-as vagy fix f 4-es) objektívet, és a megfelelő élességhez sajnos f 5,6 -nál szűkebb rekesz kell, ami megnöveli a záridőt, tehát megnő a bemozdulás lehetősége. Ha jól értelmeztem a kolléga cross motorosokat is szeretne fotózni, amihez elég gyors AF, és rövid záridő kellene.
-
TayRol
nagyúr
-
johnjohn
addikt
Szinte semmit, ennyibe egy fényerős kistele kerül használtan, vagy egy használt Canon 70-200/f4 L és akkor marad 80 000.- valami használt Canon vázra, de az már valószínűleg valami régebbi lesz.
Ez még belefér, de az objektívekkel már csak jó nappali fényben fogsz boldogulni. Kezdésnek és gyakorlatszerzéshez viszont jó.
Ez is jó, de hosszabb az ára . -
kutymorg
tag
-
TayRol
nagyúr
hat sracok, tegnap reszletesebben is megtapogattam, nyomogattam a jelolteket, de meg mindig nem tudom, hogy az 500D-t vagy a D5000-et (esetleg D3100-at valasszam).
Az ár a duplaobis D5000 mellett szol, a Canon mellett pedig a kicsit tobb ficsor es a - teljesen szemelyes velemeny - picit jobb kepminoseg (bar RAW-ban mintha a Nikon jobb lenne). A D3100 pedig a legfrissebb fejlesztes. hejj, nehez az elet.
-
Ijk
nagyúr
-
flash-
veterán
sziasztok
ha dslr gépet szeretnék max 130 ezer forintért képstabilizátoros kit-el,akkor a canon 1000d a nyerő ugye?
vagy inkább canon 500d-t vegyek?
tudom az 149 ezer,de talán jobb a fogása meg az anyagminősége.
állitolag 1000d gagyi anyagból van... -
juhr
csendes tag
-
TayRol
nagyúr
-
Ijk
nagyúr

A havas egész jó lett, pár elég pici a kép. Napsütésben kell próbálkozni, mert a rövid záridőhöz kell a sok fény. Kifejezetten ilyen képekhez viszont sokkal jobb lenne neked is egy 55-200vr, esetleg 55-300vr vagy 70-300vr.
Magam részéről megmaradtam az ilyen állóképeknél.TayRol: 50 f1.8
-
juhr
csendes tag
-
johnjohn
addikt
-
kutymorg
tag
A videó készítés nem létfontosságú, ha nagyon "profin" akarok videózni inkább veszek egy kamerát

Fő felhasználás fotózás (90+ %), videó, csak, az élményt fokozása miatt, amit a képek nem adnak vissza
pl.: ISO 400 és 1/1000 Expo(450D). ill. ISO 640+ 1/5000 (D300); ISO400+1/2500 (D300) beállításokat használnak az ismerősök. A D300-ra sajnos nincs pénzem

Néhány kép, hogy mire is szeretném használni a gépet. -
total90
támogató
-
TayRol
nagyúr
-
hemaka
nagyúr
-
total90
támogató
1 napja van meg... de tervezek írni majd Logout-ra egy bejegyzést. Nem szakmait, inkább ilyen "D5000, amatőr szemmel" stílusút. Amiket vettem akksikat, azok most merültek le és épp töltöm majd. Amennyit eddig használtam, azt mondom jó masina. Fókusszal játszadoztam tegnap este és elég ügyes, szép a háttér mosás is. Elégedett vagyok vele eddig, de mondom, 1 nap alatt nagy konklúziót nem tudok még levonni

-
TayRol
nagyúr
-
total90
támogató
-
Byk01
őstag
-
johnjohn
addikt
-
deicide
veterán
-
TayRol
nagyúr
-
deicide
veterán
Köszönöm, a D5000 duplaobis kit tényleg jónak tűnik, első DSLR gépnek biztosan jó lesz.
-
Degeczi
nagyúr
a szintén azt a 6 Mp-es CCD-t használó D70-el volt pár olyan gondom, amikben jelentős előrelépést jelentett teljesen otthoni használatban is a 12 Mp-es CMOS-sal szerelt D90:
- gyengécske dinamika a csúcsfények környékén (szőke gyerekek napfényben - rémálom, nagyon figyelni kell. Pláne ha piros ruhában vannak, ld. következő pont)
- nagyon izgága, könnyen túlcsorduló, részleteket elvesztő piros csatorna. Részben a CCD előtti gyenge IR szűrés miatt (ez okozhat lilás-barnás elszíneződést is amúgy fekete, de jó IR visszaverő műanyag szöveteken), részben meg valszeg a CCD jellemzője miatt (és részben a Nikonra jellemzően élénk pirosakkal dolgozó színprofilok miatt is - de ez RAW-ban nem lett volna téma, márpedig ott is fönnállt a gond). Pláne, mert ld. következő pont:
- az ömlesztett világosság-hisztogramon ebből többnyire semmi nem látszott! Így érzésre, "vakon" kellett ráhagyni ha piros is volt a képen.
-
Ijk
nagyúr
-
Throme
veterán
Azért a D5000-ben van pár újítás vagy újabb "fícsőr", a D40-hez képest.
Csendes expo, zajszűrés, úgy tudom CA korrekció is, autó torzítás csökkentés, kihajtható lcd, 3D követő AF mód, több előre programozott beállítás (kezdőknek ez nagyon jó szerintem), LV, videó...
Ok, lehet ez mind olyan amiért most egy D40 tulaj nem fog váltani, de akkor is előrelépés.
Mondjuk azt nem hiszem, hogy aki D40/60 géppel rendelkezik, annak a D5000 lenne az alternatíva. Inkább feljebb keresgélnek (erre nem rég volt itt a fórumon is példa)"Az utófeldolgozás is sokkal gyorsabb egy 6MP-es raw fájlon"
Ez tény, de erre lehet azt mondani, hogy ok, a pc-k is erősödtek.
Ami a szenzort illeti én tuti nem fogok 6mp-re vissza venni a felbontásból. Nem vagyok MP megszállott, de képkivágásoknál jól jön a több pixel. -
total90
támogató
Megjött a D5000-em 18-55 VR + 55-200 VR obikkal

Kösz a segítséget itt a fórumon a választásban
-
Ijk
nagyúr
Alapérzékenységen a d40 kevésbé zajos, iso1600-on pedig nem látom azt a hatalmas különbséget, amire azt mondanám hogy átütő erejű, főleg ha arra gondolok hogy belépő amatőr vázakról van szó. Moiré pedig 200 képből 1-et ha érint, tapasztalatból mondom (D50).
Azt meg nem tudom hogy utófeldolgozáshoz hogyan lehet a d5000-el 6MP-es RAW-ot lőni.
Csak azért mondom ezeket, mert egy új váz vétele során pont hogy a "fejlettebb" szenzor a legkevésbé fontos tényező.
-
csakb
őstag
"Iso1600 nagyon jó minőségű a D40-en."
Igen, a kortársakhoz képest szép simák a D40 képei nagy ISO-n is az agresszív zajszűrésnek és a hisztogram-vágásnak köszönhetően + volt valami moire-majré is anno a D40 kapcsán, ha jól emlékszem. Amúgy meg lehet, hogy rossz a szemem, de nekem a D5000 képei sokkal kevésbé tűnnek zajosnak, mint a D40-éi ISO 1600-on. Csak ebből gondoltam, hogy egy 5 éves gép CCD-je elmarad egy 2 éves CMOS-a mögött.
A vaku biztos úgy van, 6 MP-re meg a D5000-et is át lehet állítani, gondolom.
-
Ijk
nagyúr
Ez mégjobb választás lehet neki, főleg ha megszokta a bridge kihajtható lcd-jét. Nembeszélve hogy 30k-val olcsóbb.
Miben marad el szerinted eléggé a d40 szenzora? Kisebb felbontás? Kétlem hogy a 6MP kevés lenne amatőr szinten. Zaj? Iso1600 nagyon jó minőségű a D40-en. Ugyanakkor a d40-el TTL módban megy a rendszervaku 1/500s szinkronidővel, sőt középérintkezős vakuval a határ a csillagos ég, míg egy D5000 csak 1/250-re képes. Az utófeldolgozás is sokkal gyorsabb egy 6MP-es raw fájlon.
-
csakb
őstag
A D40 és D60 szenzora azért szerintem eléggé elmarad a mai gépekétől. Akkor már inkább D5000 dupla kit, ha olcsóbb kell.
-
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
-
deicide
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
8200 - 8101
60230 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós topik
- Filmvilág
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 + álcázó + UV szűrő ( Canon )
- Eladó Nikon AF VR-NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6D ED stabilizátoros (VR) objektív.
- Sony Alpha A7C eladó - GARANCIA 2027.05.10
- Sigma 150-600mm Sports + 1.4x Telekonverter ( Canon ) - Újszerű -
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4520
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
- Lenovo IdeaPad Slim 3 Ryzen 7 8840HS 15" FHD+ 16GB 512GB Teljeskörű garancia
- Tüzes Ezüst! CTO! MacBook Air M5 24GB 1000GB Garancia! SILVER TÖLTŐVEL!!!!!
- LENOVO L13 Yoga 360 touch - 13,3" - i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
A Canon egy gyengécske totál műanyagházas öreg gép nem ajánlom mert ráadásul ezekkel elég sok zárbaj volt a gyenge felépítés miatt is, A Nikon talán egy fokkal erősebb csak motoros optikával megy az AF mert a házban ha jól tudom nincs motor.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
)