- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőröscica
addikt
válasz
Szten Márs #8931 üzenetére
Egy Fx40-es Panához képest mit vesztek zoomolás során? Mert az 25mm-es "nagylátószögű", és 5x-ös zoomot tud, a G2-höz meg 14-42-est adnak. Ez azt jelenti, hogy alapból nagyobb a látószöge, ahhoz képest 3x-os nagyítást tud, de ez kevesebb, mint az Fx40 kétszeres nagyítása?
Elnézést, ha ismét valami butaságot kérdezek, ezek a mm-ek még újak számomra, lelkes amatőr vagyok.
-
szőröscica
addikt
válasz
Szten Márs #8928 üzenetére
Tehát nem csinálnék hülyeséget, ha egy G2-es Panasonicot vennék magamnak? Nem volt valami kellemes élmény szemüveggel bámulni a keresőbe a D1100-on.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #8902 üzenetére
Nem értek egyet. Írtam sokat, de valójában a hosszú évek alatt, amit a fényképezőajánló topicokban töltöttem, belefáradtam. Szóval maradjunk annyiban, hogy nem értek egyet.
Mivel mi elég jól ismerem ennek a véleményednek a miértjeit, és egyet is értek vele (bár néha ellenkezőleg cselekszem
), off-ként csak annyit, hogy az előző hsz-em közben nézegettem a gépek bejelentési dátumát. A D3000-é 2009. Az általam nemrég vett D5000-é szintúgy 2009, és az Optiformnál pl nem is lehet kapni már... Az azért tényleg lassan vicc kategória lesz, hogy párhavonta jönnek ki az "újítások", és el próbálják hitetni velünk, hogy az 1-2 éves DSLR-ünk már nem pálya...
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #8906 üzenetére
"Mindig van kicsit jobb, kicsit drágábban" ebben is igazad van. Emiatt igyekeztem a kategórián belül maradni. Valóban nagy a különbség a 108k és a 180k között.
Kb fél évet elszöszöltem mire megvettem az dslr-t. Addig is gyűlt a pénz! Olcsóbb lett valamivel a kiszemelt "áldozat".
Aki zoomos kitobit fog használni sokáig biztos hogy nem bánja meg a nagyobb átfogású obit.
Még1x, tudom hogy sok a kb 70k-s különbség. -
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #8895 üzenetére
... még az igénygerjesztéshez egy gondolat.
Fórumtárs megjelölte a canon 1000D + 18-55 IS konfigot ami 135k huf.
Nikon D3100 + 18-55 150k huf (megbízható helyről és 135k huf olyan helyről amit én nem ismerek, de van.Azért egy D3100 csak jobb, mint a canon 1000D?!
-
Throme
veterán
válasz
Igaz! 11 pont!
Szenzorral kapcsolatban erre gondoltam : "A szenzor maradt a régi, legalábbis technikai adatait tekintve. Mérete, felbontása és a beállítható érzékenységi tartomány azonos a D60-nál megismerttel" (pixinfo). Csak hirtelen nem elékeztem, hogy a ismertető D40 vagy D60 szenzoráról írt.Mp-t szándékosan nem írtam mert nem az a fontos.
Szerintem mindennapi használatban azért előkerül az iso 1600 és 3200 is. Vaku nélkül templom belső, vagy szoba, vagy mozgó "célpont" gyengébb fényviszonyoknál, vagy mittudomén
).
Igaz nem írtam más típust, de semmi képpen nem D3-ra gondoltam. Szerintem érdemes x hónapot gyűjteni a belépő kategórián belül egy D5000-re, D3100-ra. Még nagyon új és drága a D5100, de az is jó áron lesz kb 1 év múlva, persze ennyit ki a fene tudna várni
.
Mivel a fórumtárs új gépet linkelt ezért nem jött képbe nálam D40, D60. Semmi bajom ezekkel. De továbbra is tartom, hogy - ha új és nikon - én nem vennék D3000-ret.
Ez az én bajom.
És ugyan ez igaz az obira is. Tudom itt is elmondható lehet a "mesterségesen gerjeszteni igényeket" de még nem hallottam olyanról aki megbánta volna egy 18-105vr kitobival való kezdést. -
szőröscica
addikt
válasz
Szten Márs #8892 üzenetére
Tehát szerinted a képstabis 1000D tanulógépnek jó lenne? 3-4 évig biztosan nem cserélném le, ha most megveszem. Később még egy másik objektívet vennék mellé, valószínűleg 55-200-asat, vagy 18-135-öset, de ez még csak a jövő zenéje. Egyelőre elég lesz a gép+alapobi+memóriakártya+táska csomag a tudásomhoz.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Továbbá D40 esetén Iso 1600-at én például bátran merem használni, egy kis színzaj szűrés után jó eredményt lehet elérni vele.
Szóval még ha arra lenne pénze mondjuk használtan, akkor sem lenne rossz helyzetben. -
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #8892 üzenetére
géppuska ujjú
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #8804 üzenetére
HI
Hát az AF-es jobb teleobi nem olcsó, de egy M42 Tair (300F4.5) vagy pentacon már elérhető lenne. De nem épp kezdésnek való eszközök.
-
Alexios
veterán
válasz
Szten Márs #8772 üzenetére
Lehet, mondjuk az xxxxD(szerintem) tényleg katasztrófa, de én az 500D-mre is hallottam savazást
De ez annyira egyéni szerintem, nekem teljesen jól a kezemre áll, másnak meg kicsi, kényelmetlen, stb. Szóval a lényeg, hogy tessék kézbefogni mielőtt döntésre kerülne a sor, mert teljesen irreveláns, hogy mi itt mit írunk ilyen szempontból
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs #8659 üzenetére
És aztán elmennél utcazenésznek, aki néha kattogtat
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Szten Márs #8657 üzenetére
Ez a gép nagyon szép.
(Szerintem azért ha hozzád vágnának egyet a két nagy gép közül, egy bitang obival, akkor azért használnád szívesen
)
-
BiriBum
őstag
válasz
Szten Márs #8640 üzenetére
1. K10D váz 70k
2. AF-540 FGZ vaku 60k
3. Pentax SMC DA 17-70 F4 SDM okjektív 90K
4. Pentax D-BG2 portrémarkolat 20K
5. Sigma Pentax AF 105mm F2.8 EX DG Macro objektív 100K
6. Pentax SMC DA 55-300 F4-5.8 ED teleobjektív 50K
7. Pentax AF 160 FC körvakú 80K
8. 3 db K10D-hez való LI-ION akkumulátor 3×3K
9. Szűrőkészlet használtan zéró
10. Pentax LL-80 mattüveg 5K
11. Pentax O-ME53 nagyító szemkagyló 3K
12. Pentax tisztitókészlet 2KSumma 489, de ez is lehet túlzó megközelítés.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Ebből csak a K10D nem kapható újonnan, azt gondolom megsaccolta, a többit meg megnézte. Vagy nemtudom.
-
csakb
őstag
válasz
Igen, az a kijelentés jelentős látáskárosodást okozhat a jóravaló, földműves emberek körében.
-
Fasten
tag
válasz
Szten Márs #8618 üzenetére
Millió köszönet!
És természetesen rumos14 úrnak is
-
Vrtboy
tag
válasz
Szten Márs #8620 üzenetére
Már várom az észrevételeidet.
Majd el felejtettem. Ti ajánlottátok még a Pentax K-x gépet.
Esetleg ha ezt még belevennéd, megköszönném.http://pixinfo.com/cikkek/canon_eos-500d.10
http://pixinfo.com/cikkek/nikon_d5000.10
http://pixinfo.com/cikkek/pentax_k-x.10Amit ezeken az oldalon hátrányokként tüntetnek fel, szerinted - gyakorlati szemmel - ténylegesen melyik, amely igazán hátrány?
Illetve amennyire néztem a N 3 évet ad a C és P pedig 1 évet (gondolom itt a vázra értendő). Azért ez is fontos lehet nem?
-
Fasten
tag
válasz
Szten Márs #8611 üzenetére
Mivel 3 napja nem érkezett hozzászólás, én is hozzáteszem a magamét
Elolvastam az első hozzászólást ( 2x is ), de még mindig nem értem, miről beszéltek. Ok, ogy crop-faktor, meg oké hogy itt 1,5 ott 2, stb, de valójában ez mit jelent???
Ha veszek egy Nikon DSLR-t ( és már nem is vagyok offtopik
) amihez veszek egy objektívet, ami mondjuk 18-105.
MEg adott egy mittudomén Pentax DSLR ( direkt más crop-os gépet választottam ), amihez szintén veszek obit, amire tegyük fel, hogy szintén ezek az értékek vannak írva, 18-105.
Akkor ha egyazon pontból készítek velük egy képet ugyanarról a tárgyról, akkor nem ugyanaza kép jelenik meg az érzékelőn?
Vagy más lesz a látószög? Más a látószöge egy Nikonos obinak 50mm-en, mint egy Pentaxos obinak 50mm-en?
Vagy egy "pentaxos" obi egy olyan objektívvel, aminek a végállása 300mm ( bocsi
), me egy "nikonos" obi, aminek az objektívre az van írva, hogy 300mm ( bocsi
), szóval egyik közelebb hozza a tárgyakat jobban, mint a másik? Vagy ezek a gyújtótávolság értékek, amik fel vannak tüntetve, már 35mm-es ekvivalens gyújtótávolságok, és valójában egy pentaxos mondjuk 150mm ( ami 2-vel szorozva 300mm ), a nikonos meg teszem azt 200mm ( ami ugye 1,5-tel szorozva 300mm )
Fűűűűűűűűűűűűűű, bocs, de nagyon lámer vagyok!
Mellesleg szépen gyűlik a pénz a K10d-mre
Vagy a 40D-mre... Vagy a....
üdv
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #8437 üzenetére
Sony-sként én is a relatív kicsi használtpiacról táplálkozom. nos, az a tapasztalat, hogy idővel meglel mindent az ember... de azért kétségtelen, hogy ha az ember mondjuk Nikon-t vesz, elég hamar talál 16-85-öt, 70-300-at, 35/1.8-at, gyorsan ki tud építeni egy kész szettet a használtpiacról, nem kell hónapokig várnia.
-
Fasten
tag
válasz
Szten Márs #8437 üzenetére
Szent a béke, ámen!
( Úgy néz ki, K10d lesz az... Vagy K-200 )
-
Fasten
tag
válasz
Szten Márs #8435 üzenetére
Mivel szűkebb a piac, ezért szűkebbek a lehetőségek is. Ez úgy kapcsolódik a melyik gép melyikkel van egy szintenhez, hogy ha már ennyire szűk a piac, szűk a kínálat, akkor talán érdemesebb volna a Pentax helyett a Canon / Nikon piacok felé fordulni, mivel a bővebb kínálatból jobb eséllyel találnék olyat, ami nagyobb mértékben igazodna az előzetes elképzeléseimhez. A két témának tényleg semmi köze egymáshoz, én sem értem, miért akartál párhuzamot keresni
Az hogy ennyire alálőttem a gépeknek, mea culpa, már szórtam a hamut a fejemra amúgyis, de hozzászólásaimból talán kiviláglott, hogy nem vagyok annyira tájékozott a témában, éppen ezért fordulok azokhoz, akik tőlem mélyebb ismeretekkel rendelkeznek, és mindig csak kérdezek, sohasem állítok valótlanságokat.
Ennek ismeretében nem értem, miért kell ennyire ledorongolni az embört...
-
Rica
senior tag
válasz
Szten Márs #7678 üzenetére
Sajnos hiaba vartam harom honapt, nem jott ossze a plusz zse az 500D-re. Megyek korul nezek a kompaktok kozott, mi van ocoert, amivel egyelore azert jobban lehet fotozni mint egy mobillal.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #8376 üzenetére
Ennek örülök, sajna előfordul ilyesmi. Az MF obikat is használtad?
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #8374 üzenetére
Meg szarka. De szerintem fontosabb az, hogy megszokták az embereket maguk körül, így nem repülnek el azonnal. Ami azt jelenti, hogy a madárfotózáshoz az optika csak egy tényező a többi között.
BTW: Mi volt a szalagavatón?
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #8371 üzenetére
Csak egy "referencia" fotóval egészítenélek ki:
105 mm-en készült Nikonnal, ami ugye kb eqv 150 mm-nek felel meg, és hát nem az a tipikus madárfotó, de ez alapján jól látszik, hogy egy közepes telétől mire futja...
-
Pati24
csendes tag
válasz
Szten Márs #8365 üzenetére
Akkor mondjuk egy Oly E450-es dupla kittel megfelelőbb lenne?(14-45 40-150)
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #8365 üzenetére
#8355-öt olvastad?
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Szten Márs #8312 üzenetére
Rémlett is vmi hasonló a tervezett értékről.
A hozzá tartozó vakuról is kaphatnék vmi felhomályosítást?! Furcsa, hogy Pentax géphez Nikon vaku van. Mondjuk ehhez képest hol helyezkedik el? -
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Szten Márs #8310 üzenetére
Reméltem is.
Sajnos nagyon nem vagyok még képben az ilyenekkel. Annyival voltam csak tisztában, hogy jóval többet "bírnak", mint a kompaktok.
Köszi! -
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #8032 üzenetére
HI
90e-ért E450 van újban, esetleg MM vagy saturn akcijós kit-et kell vadászni..
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Szten Márs #8032 üzenetére
ok, koszonom. akkor marad a keveset hasznalt verzios hasznalt. hamarosan jelentkezem.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Szten Márs #8029 üzenetére
dupla
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Szten Márs #8029 üzenetére
koszi a linket
kicsit odzkodok a hasznalt gepektol, elvegre finommechanikas, es ki tudja mit elt meg....uj kitbol mit tudsz javasolni? (jo sok bajom van
)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Szten Márs #8027 üzenetére
felejtsuk el azt a hirdeteshalmot. mondjuk az alap vaz+obi lenne ugy 80 max. es a kiegeszitok meg kulon. mit tudnal javasolni? (valahol el kell kezdenem csak ugy belenyulva nem akarok kitet valasztani)
es koszonom az eddigi valaszokat
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Szten Márs #8024 üzenetére
70-80, max. 100 lenne a teteje, es ami belefer. duplakitet lenne erdemes, vagy kesobb egy plusz objektivet?
rumos ur: meg nincs
mod. szobajohet kulfoldi beszerzes, akar ebay, amazon is.
-
ezsuzsi
csendes tag
válasz
Szten Márs #7868 üzenetére
Köszi szépen!
-
ezsuzsi
csendes tag
válasz
Szten Márs #7864 üzenetére
Akkor máris volt értelme, hogy megkérdeztem tőletek.
Erre nem is gondoltam volna, inkább olyasmire, hogy nem fogom úgysem soha kihasználni pl. a 18 MP-t és a többi olyan jellemzőt, ami jobb a Canon-ban.
Egyébként is rosszul fogalmaztam, mert aki hivatásszerűen fotózik, az nem a két gép közül választ, csak a saját szintemet akartam kategorizálni. -
ezsuzsi
csendes tag
válasz
Szten Márs #7862 üzenetére
Köszi a választ. Tudom, hogy elég hülye kérdés a melyiket válasszam, csak hetek óta ezzel kapcsolatban olvasgatok és minél többet informálódtam, annál bizonytalanabb lettem a döntést illetően.
Egy kicsit talán nekem is a Nikon felé húz a szívem, nem érzem, hogy nekem, aki nem hivatásszerűen foglalkozik a fotózással, annyival többet jelentene az a néhány plusz, amivel több van a Canon-ban.
Még egy picit úgyis gyűjtenem kell, hogy meg tudjam venni, addig megálmodom, melyik legyen végül. -
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #7843 üzenetére
Végig a törőékes mattüvegről beszéltem.
Nyilván van c) vagy d) kategória is. A hasznosságot nem vittattam én sem, de nem tulajdonítok neki akkora jelentőséget, mint sok más felhasználó. Arra akartam rámutatni, h ezt az előnyt a helyén kell kezelni.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #7834 üzenetére
Megnéztem, nagyjából 5e képről van szó, makró (f2.8, ami azért nem olyan fényerős) és portré (f/1.4), és tapasztalatom szerint a visszajelzés nagyon sokszor nem pontos. Ezt látom, mert az elkészült képeken rendre nem ott van a fókusz, ahová tenni akartam. Tipikusan igaz ez mozgó témáknál (táncoló emberek vagy épp méhecske a virágon).
Mivel sok szituációban nem pontos a dolog, ezért én MF esetén nem szeretek a visszajelzésre hagyatkozni. Amiatt hoztam fel a dolgot, mert a Pentax rajongók állandóan emlegetik a kezdőknek, h ez milyen jó, holott a) vagy sose csinálta komolyan, b) ha igen, nem teszi hozzá, h milyen volt a hatékonysága.
Mivel a témában nemigen van konszenzus, ezért igenis személyfüggő (és témafüggő is) a dolog. Én a mattüveget sokkal jobbnak tartom. Összehasonlítási alapom is van (meg mattüveges filmes vázam is), ezért bátorkodtam megvédeni álláspontomat. Hosszáteszem, h a mai dslr gépek keresőjét nem fényerős fixek, hanem fényerőtlen, AF-es zoom-ok használatához tervezték.
Peace, téma lezárva részemről. Ugyis mindenki maga döni el, h mi neki a jobb.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #7829 üzenetére
Erősen függ attól, h kinek milyen szeme van, igen. És ezzel el is mondtuk a dolog lényegét. Hihetetlenül szubjektív, h kinek mennyire jó. Mattüveg esetén ez a bizonytalanság sokkal kisebb.
-
feeder42
csendes tag
válasz
Szten Márs #7716 üzenetére
Igen igazad van a képérzékelő nagyságát kevertem össze de újra olvasva az 1hsz-t rá kellett jönnöm,hogy én vagyok a marha de talán a túl sok új információ kavarog a fejemben.
Elég sok tesztet és youtube videót néztem a témában de az elején rá kellett jönnöm,hogy talán a sok infót nem egyszerre hanem apránként kéne megemésztenem.
Azért kösz,hogy világosságot gyújtottál a fejemben. -
feeder42
csendes tag
válasz
Szten Márs #7714 üzenetére
Szia köszönöm a választ és bocs ha félre érthetően kérdeztem,az Olynál akkor engem az a 4:3 arány /remélem most jól gondolom/ zavart meg.
A K-x-nél pedig én is a ceruzaelemekre gondoltam de mentségemre szolgáljon,hogy a mostani gépemben is ezek vannak szolgálatba /varta 2500 mAh/ és nem bírják sokáig ebből gondoltam,hogy a komolyabb gépek azért az aksit is jobban eszik mint a mostani gépem.
De azért köszönöm a válaszod és már nagyon várom a januárt hogy meg tudjam venni a gépet,ami nagy valószínűséggel egy Canon 500D lesz. -
Rica
senior tag
válasz
Szten Márs #7682 üzenetére
Köszi szépen! Akkor most össze is állt a kezdő konfig.
Már "csak" össze kell szedni a rávalót. Ha neten rendelem meg, akkor 10 %-kal olcsóbb. Szerinted szabad ilyen értékes cuccot az éterből beszerezni?
-
Rica
senior tag
válasz
Szten Márs #7680 üzenetére
Egy 8 GB-os 6 ezer atszamitva, szerintem azt veszek majd hozza, egy nagy felbontasu raw kep 20 MB. Azt is olvasom tobb helyen, hogy mara mar kotelezo gyakorlat ebben a kategoriaban a video rogzites. Nekem lamakent egy kicsit kombos erzesem van, de inkabb megyek a biztosra. Olvastam egy nagyon reszletes teszet is, abban azt ajanljak, hogy a jobbik kitobi helyett is erdemesebb inkabb az 50 mm-es objektivet venni, ami alig dragabb. Remelem februarra osszejon a zse, szep szulinapi ajandek lenne a gyereknek. Koszi a sok segitseget.
-
Rica
senior tag
válasz
Szten Márs #7678 üzenetére
Igen, nalam is ez korvonalazodik.
A 165 ezres arban benne van egy rendes kitobi is, van olcsobb is, de ha jol latom, akkor az stabilizator nelkuli. Azt meg megkerdezhetem, hogy mekkora memoriat celszeru venni egy ilyen gephez, feltetelezve, hogy nem videozasra lesz elhasznalva?
-
Rica
senior tag
válasz
Szten Márs #7668 üzenetére
Köszi szépen, nagyon sokat tanultam.
Sajnos a Nikon itt átszámítva 150, az 500D pedig 165 ezer. Ez most kicsit húzós, de lehet, hogy akkor még várok 2 hónapot, amíg össze jön rá, nekem lámaként a második jobban tetszik és a gyerek is Canon párti. Január elején otthon leszek 2 hetet, szerinted le tudok még vadászni valahol egy 450D-t? A neten nem találtam újat. A kölök egyébként lány ( a többivel együtt)
BEE: jelenleg sajnos a keret nem teszi lehetővé, gondolom, a közép kategória már nem a 100-120 ezer Forintos mezőny.
-
csakb
őstag
válasz
További, szerintem igen nagy negatívuma C 1000D-nek, hogy kihagyták belőle a spotmérést. Én főleg ez miatt nem ajánlanám olyannak, aki komolyan akarja venni a fotózást.
-
Stafni
aktív tag
válasz
Miért Nikon D3100?
Olvasom a fórumot régóta, de csak össze vissza kapkodom a fejem.
Hol a Pentax k-x. Nikon D5000, D3100, vagy használt D90.
Ahogy vissza vissza nézegetek egyre nagyobb a káosz a fejemben. -
AmunRa
senior tag
válasz
Szten Márs #7665 üzenetére
Egy kezdőnél nem lehet tudni mennyire lesz elszánt.
Talán első gépnek jó lesz a K-x is. Aztán meglátjuk.
Felépítem a házamat és ha nem örülök bele, majd beleásom magam a témába.
Aztán csak kialakul, hogy mit is akarok. -
AmunRa
senior tag
válasz
Szten Márs #7663 üzenetére
Miért egyszerűbb? K bajonettre sok obit lehet használni?
Honnan lehet beszerezni? Van olyan lelőhelyed, vagy a neten keresgélsz?
Lehet, hogy hülyék a kérdéseim, de nagyon kezdő vagyok. -
BEE
addikt
válasz
Szten Márs #7572 üzenetére
A hotpixel szűrés szerintem RAW-ban megy, ott van igazán értelme.
Az utólagos szűrés max annyi lehet, hogy az 1pixeles eltéréseket kiveszi a képből.
A csillagok több pixelen vannak.
A tükörfelcsapás annál hasznosabb, minél olcsóbb az állványod.Sorozatot nem csak HDR-hez használnak, hanem akkor is nagyon hasznos,
ha pontosan kell eltalálni az expót. Pl a nagy kontraszt miatt.
Sokat bír a RAW, de néha azt is pontosan kell belőni.Gyors memkártyát annak érdemes vennie, akinek a gépe írja is gyorsan.
A belépő gépek nem szoktak túl gyorsak lenni.BEE
-
Lon
csendes tag
válasz
Szten Márs #7568 üzenetére
Egyébként ilyen gépbe mit ajánlotok inkább, Sandisk-ot néztem, és van 30Mb/s-es
4GB-s 5.5e-ért és 15Mb/s-es 8GB-s ugyan ennyiért. Vajon tud ez 30Mbps-t használni?
Valószínű egyébként, hogy néhányszor fotóznék raw-t és jpg-t is egyszerre.
Továbbá most látom hogy pixinfosok kipróbálták a d3100-at, és nemtud expo sorozatot, meg 1mp nyitás után automatán szűri a hotpixeleket, és nem tud MLU-t.
Igazából ezeket mén nem használtam nagyon, mert tükrösből még csak filmesem volt, de gondoljátok hogy hiányozni fognak? Vajon a csillagokat hotpixelnek veszi B záridőnél? -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7550 üzenetére
hú, akartam reflektálni erre, mármint Szulita hsz-ra, hogy ez így nem kerek számomra, de nem tettem meg, mert 1. magasabb nálam
2. úgy mint Szten, úgysem tudtam volna leírni
-
Lon
csendes tag
válasz
Szten Márs #7559 üzenetére
A pillanatnyilag hajszállal az élen lévő nikonban van ilyen, hogy active D lightning, ami elvileg pont a kiégést hivatott megakadályozni, de köszönöm a tanácsot
Úgy is kísérletezősre terveztem a fényképezgetést, mert auto beállításokkal nem igazi kihívás, nem igazi hobbi.
Szerintem maradok a nikonnál. -
Lon
csendes tag
válasz
Szten Márs #7557 üzenetére
Amúgy Te mennyire vagy K-x-el megelégedve?
Nem okozott problémát az alulexponálás, meg hasonlók? Nem szeretem ha sötétek a képek, azt meg főleg nem ha kiégnek, vagy mosódnak a botrányos zajszűrés miatt.
Valamelyest ez is érdekelne, mert jó árú gép, és jó gyors sorozatkészítése is van. -
Lon
csendes tag
válasz
Szten Márs #7555 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Valójában lehet hogy elég volna egy 200 as is, de ha már pénzt költök rá akkor kitben ugyan annyiba kerül mint egy 55-200-as külön.
Ezzel kapcsolatban említette egy barátom, hogy érdemes valamilyen szűrőt venni az obi-hoz mert az a lencséket is védi, meg amúgy se haszontalan. Ezek közül vajon melyiknek láthatnám leginkább hasznát? mire jó az UV szűrő - ha jól tudom a mezei üveg sem ereszti át az UV-t?
Mostmár csak a vaku miatt fáj a fejem, de szerintem eleinte biztosan a beépítettet fogom használni, mert a legolcsóbb is felháborító 40e pénzbe kerül. -
Lon
csendes tag
válasz
Szten Márs #7551 üzenetére
Igazából én is a nikon felé hajlok, már csak azért is mert jobb érzés volt kézbefogni mint a canont, bár az nagyon jó kis gép. Pentaxot pedig sajna még csak mutatóba se láttam.
A nikkor 55-300 -as obiról mik a vélemények?
úgy láttam kitben 2/3 árból megvan. -
Szulita
tag
válasz
Szten Márs #7550 üzenetére
Igen, pongyolán fogalmaztam. Inkább úgy mondom akkor, h ha ugyanakkora képkivágásban (látószögben) gondolkozunk (és a tárgytávolság is ugyanakkora mindhárom esetben), akkor Oly-nál 2x-es , APS-C-nél 1.5/1.6x-os a nagyítás a full frame-hez viszonyítva. Ami kivágást (látószöget) Oly-n elérhetünk a S. 105-tel 1:1-es kihuzattal, azt FF-en egy 2:1-es leképezésű makróobival tudnánk csak visszaadni.
Remélem, így jó, mert kezdek belezavarodni
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #7536 üzenetére
Azért írtam 50-100 cm-t, mert úgy emlékszem, hogy az 55-200 tele végén ez szokott a reális lenni (vagy rosszul csinálok valamit...), de a 18-55-re valóban inkább az általad írt 30 cm áll....
Kipróbálni meg nem nagyon tudom, mert nincs is már jókis 55-200-am...
-
válasz
Szten Márs #7484 üzenetére
Az enyém a legultrabrutálgagyibb 70-300-as!
F7,1-8-ra kell rekeszelni a kielégítő eredményhez.
Szóval az enyém is sima DG. -
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7467 üzenetére
HI
520 ediginél 130-ért duplakit..elég jó ennyiért.
(ultrazoom-ot is írt, azért tettem be EP1-et..)
családi és kirándulós fotózásra nem biztos, hogy egy komolyabb/nagyobb váz ami bejön neki, bárt ezt majd eldönti
Használt gép: hát ha még garos vagy jó áron lecsekkolható forrásból.. úgyis ő dönt
-
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #7469 üzenetére
Szerintem érdemes mindenképpen használt cuccban gondolkozni. Mindenkit bedarál a marketing gépezet, és nagyon jó áron lehet így hozzájutni kifutott régebbi modellekhez.
A fórumtársnak: D80 tulajdonképpen megfelel a D90-nek, igazából az érzékelő gyengébb, de ez nem számít egyáltalán, mivel az 5 éves érzékelők is kiválóak. Viszont a váz fényévekkel jobb, mint a D3000/5000.
Én pl. most komolyan azon gondolkodtam el, hogy gyűjtögetek, kijön a d7000 és rácsapok egy használt d300-ra. Valahogy nekem ezek az új vázak túl picik, nem érzem a biztos fogást. -
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #7467 üzenetére
Hasznát D80? Elég olcsóak, pentaprizmás kereső, kényelmesebb váz... Neked úgysem kell bemutatni.
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7465 üzenetére
HI
Azt még említsük meg:
hogy, a D5000 kitobival még beférne a keretbe!
Oly 520 se rossz gép, bár az új apsc-s gépek magas iso-ja jobb...
Oly EP1 110-ért egész jó vétel! -
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #7459 üzenetére
...pár hónapja nem erről beszélgettünk, hogy az írásodnak az #1 hsz-ben lenne a helye
?
-
Clark_1
csendes tag
válasz
Szten Márs #7443 üzenetére
Átlag használat...hát igen, ez egyén függő
Azt tudom, hogy legutóbb mikor egy ismerősöm gépe nálam volt, akkor 300 képet készítettem egy fél délután.
Gondolom ez azért nem lenne mindennapos, és az idő előrehaladtával, mikor már a gépet egyre inkább ismerem, a fotók száma is csökkenne, mert többet töltenék a téma keresésével/beállításával, és kevesebb lövésből is hamarabb jobb eredményt érnék el.
Remélhetőleg... -
BEE
addikt
válasz
Szten Márs #7355 üzenetére
DxO szerint a D90 jobb kicsivel.
BEE
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Szten Márs #7340 üzenetére
A régi objektíveknél a zöld gombra beugrasztja a rekeszt és úgy mér fényt a váz. Az lehet az oka az általános pontatlanságnak, hogy a modern objektíveknél a fénymérés is teljesen nyitva történik?
-
werttzui
addikt
válasz
Szten Márs #7331 üzenetére
Azért mondtam olcsóért ,nem a legújabbakra gondoltam!
Meg úgy értem az olcsót,hogy azonos tudással a pentaxok az olcsóbbak azaz akár ,ha pentaxot választ az ember még jobb gépet is kaphat uaz pénzért .
Persze sokaknak a fényképezőgép az vagy canon vagy nikon -
válasz
Szten Márs #7259 üzenetére
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7263 üzenetére
HI
Nem értelmetlen, mert valami alapján el kell dönteni 2 gép közül melyik legyen a befutó.
Csak akkor lesz érdekes a dolog, ha kinyomtatjuk A4 vagy nagyobb méretben.
(a monitoron látott 100%-ban lévő különbség nem lesz látható)A lenézett zsákutcás gépem egyik képét előhívattam 40x45-be, azóta nem vagyok kíváncsi mit mutat a monitor belenagyítva
(dxo: elvileg jobbnak mutatja a 350D-t mint az E510-et, mégis az 510 képe szebb, van mindkettő)
-
Messer22
senior tag
válasz
HI
Az egyszeri júzer többnyire jpg-et lő úgyis
A4 kinyomtatva kicsi lenne az eltérés (tfh: ugyanazzal az 50-es m42-es obival lőtt képek esetén)
A dxo jobban széthúzza a különbségeket. -
BEE
addikt
válasz
Mondjuk így gondoltad ? [link]
BEE
-
BEE
addikt
válasz
Szten Márs #7255 üzenetére
Szenzorokat összehasonlítani csak RAW-ban érdemes, mert a jpeg kép
majdnem független ettől.
És a RAW is necces lehet akkor ha már abban is szűrik a zajt, meg ráélesítenek.
Mindkettőre van példa, és felhasználó azt hiszi de jó neki.BEE
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7255 üzenetére
HI
Egyetértek: a tesztelős és összehasonlítós oldalak többsége csak szubjektív értékelhető.
(jpg tudtommal)tehát marad a váz extra tudása, meg az iso..mint döntő szempontok..
(mondjuk ezek se egyértelműek pl. 60D, átlagjúzernek jó, hardcore fotósnak visszalépés a fejlesztések többsége)
kx-be tetszik az 1/6000s záridő pl.
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7252 üzenetére
HI
Azt nem láttam sehol visszaolvasva, csak képminőség volt, magas iso-ról nem kérdezett konkrétan az érdeklődő. (jó jó ez már szőrszálhasogatás)
persze, most az a trend, hogy iso 12800 meg fölé. és automatikusan képminőség=magas iso-s teljesítmény, csak tudnám miért? divat lett az alagútban fotózás?http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
kx vs epl1 iso 1600, kx picit jobb, de mosottabbak a képek, epl1 élesebb, kontrasztosabb a zaj alig több, ami viszont fontosabb jobb a dinamika apsc esetében.
-
Messer22
senior tag
válasz
Szten Márs #7248 üzenetére
HI
rosszul fogalmaztam, az előbbi hsz.-be ment a válasz.
Azoknak hajrá!nekem elég volt a vakuba kínlódni az enelooppal meg az infiniummal.
Azért az is elég szubjektív, nem? kinek mi a szép...mit veszünk standardnak?
A Kx jogos, jó gép és nem is drága!
G2 helyett G1 olcsóért vagy oly epl1 a szuper képminőségével esélyes jelöltek lennének.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #7215 üzenetére
Nos, stabil lábakon áll az érvrendszered, meg kell hagyni.
Szemüveges vagyok, így a keresőbe nézés nekem annyiban kimerül, hogy a kép széleit látom, hol lesz. Az meg mindegy mekkora keresőben realizélódik. Komponáláskor a téma előttem van a fotógépen kívül is. Másrészt a fényerő sem igazi szempont. Mivel a szemüveg miatt a keresőt nem tudom hozzátapasztani a szememhez, oldalról ott a fény.
A D40 egy tárcsáját is megszoktam már. Visszalépés tehát nem lesz, előrelépés sem. kijelzőfelbontás úgyszint... Itt is csak előrelépés történik.
Nekem a letett gép esetén kihajtott LCD viszont számít...
HGyu
-
Throme
veterán
válasz
A keresőben látottak mérete szimpatikusabb a D90 esetében, ez tény.
A 2 tárcsa én úgy tudom akkor a leghasznosabb ha full manual-ban "gépészkedsz".A fogással kapcsolatban szintén a D90 felé billen a mérleg, viszont a kisujj ha lelóg a D5000-ről, akkor a D90-ről is. Kb egyezik a magasságuk (a kihajtható LCD zsanérja alul van - ami állvány esetében nem mindig a legjobb pozíció -,és emiatt megemelték a vázat a D3000-hez képest ).
LCD-n annyira nem is nézek vissza képeket. Talán a kiégést ellenőrzöm, arra meg jó a kisebb felbontás/méret is.
Aki szereti a programozott beállításokat, annak a D5000 többet kínál..
Nem tudom a D90-be került csendes expo mód, de ez se rossz megoldás a kistesóban (+ témakövető AF - még sosem próbáltam- ).
Szóval kinek mi a fontos...de nem vitatom, hogy a keresőkép mérete és a fogás kényelme erős előnyök, kicsit irígylem is
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Helló Szten, pontosan így érzem én is a kereső kérdését. Kukkeres vagyok ráadásul, így még kevesebbet látok a keresőben. K-xem van, van-e tapasztalat a kereső nagyítására? Pentaxra az 1,2X o-me53-as tipusú gyári változaton kívül van egyéb azt hiszem akár 2x nagyítású lencsék is.
A kérdésemaz, hogy ezekkel valóban fizikálisan is nagyobb képet fog látni az ember, vagy csak a közepét nagyítja - kilógva a szélekkel? Mert akkor azt cseszhetem.. kösz a választ -
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #7210 üzenetére
Valőszínűleg más a "kevés többlet" mindkettőnk értelmezésében. Te mire gondoltál ez alatt, miszerint megéri az árát? Én is elmondom, hogy én milyen szempontok alapján gondoltam, hogy nem éri meg (nekem) a többletet.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #7198 üzenetére
Ha már így felkerült a téma, akkor megkérdezném, tud-e valaki EOS500D - D5000 összehasonlító tesztet linkelni?
Valamint a jelenlegi D40-emet érdemes-e D5000-re cserélni? Amiért én azt gondolom, igen, a következők:
- 11 pont AF, a 3 pontossal már elértem a korlátaimat. Habár van AF lock, ez nem mindig használható praktikusan.
A kihajtható kijelző nagy előny, szeretek sün látószögből fotózni. A LiveView is csak ekkor számít nekem, egyébként nem igazán. Habár jól jöhet, mert szemüveges vagyok, és a manuális fókuszt megkönnyíti. (Lehet egyáltalán a D5000-rel részletre ráközelítve fókuszálni?)
Ilyen D-Lighting, CA correction dolgok nem érdekelnek, RAW-ban fotózom.
Az expozíciósorozat ugyebár az, hogy a kész képet több, egymásután fotózott részképből rakom össze? Ez is hasznos lehet.
A CMOS szenzora a D5000-nek nem zajosabb a D40 CCD-jénél? Ilyen téren a D40-ről elég sok jót olvastam anno, de az legalább 2 éve volt.Várom a többiek véleményét is.
HGyu
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7173 üzenetére
amikor felmerült ez a kérdés Sony-s körökben, a válasz eddig mindig nemleges volt. de lehet hogy egy szervízguru mást mondana.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7143 üzenetére
ezt most úgy látszik eltérően látjuk. a gombok, tárcsáknál nem az elhelyezkedést, leosztást (=ergonómiát), hanem a nyomáspontot, tekerés finomságát értettem. fú ez már nagyon szőrszálhasogatás és fogadjunk, hogy nem foglak tudni meggyőzni
számomra anyaghasználat, minőségérzet terén a belépő kategóriában az Oly E-520 a legjobb és az EOS 1000D az alja... együtt a Sony A230-cal.
a saját Sony A550-emmel sem vagyok egyáltalán elégedett ilyen téren, egy akármilyen középkat. váz egészen más fílinget ad. igen, még a K10d is -
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #7141 üzenetére
szerintem jobb, masszívabb a felépítés, igényesebb az anyaghasználat, a gumirozás is jobban sikerült. ez az én véleményem hosszas A300 használat és rövidebb-hosszabb A200 nyomkodás, valamint áruházi D3000 kézbevétel alapján. sokkal kellemesebb számomra egy A200-at kézbe venni mint egy D3000-et. ehhez hozzátartozik a gombok, tárcsák fílingje is. nem kizárt, hogy a megszokás is szerepet játszik, de agyatlan márka iránti rajongás biztosan nem
de tudod mit, egyezzünk ki egy döntetlenben -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #7132 üzenetére
Ha nem, akkor esetleg meg kell környékezni adik kollégát...
-
KeNTaGoN
tag
válasz
Szten Márs #7126 üzenetére
Akkor most feltennék egy elég láma kérdést, nyugodtan röhögjetek ki.
Miért van az, hogy a Nikonok keresője olyan sötét?
Próbálgattam Médiában a dslr-eket, belenézek egy Nikonba, és alig látok valamit, pedig ott 1000W-al nyomják a neonokat... Tisztára, mintha egy napszemüvegen keresztül néznék.
A Canon-okkal, meg tényleg kb azt látom mint szabad szemmel...
Feltételezem, hogy ez objektíven múlik, de ha pl a D3000-hez kit obiként egy ilyen "sötétített" objektívet adnak, akkor alapból bukta.
Jórészt rötétben szeretném használni a gépet, és ha nem látok semmit a keresőben, akkor sokat érek a vakuval...
Szal nekem ennyi tapasztalatom van, viszont ez alapján Nikon kiesik a pakliból. -
TeeJay
félisten
válasz
Szten Márs #7040 üzenetére
135-140pénzért már 18-105VR-el adják a D3000-et --> árgép
szerintem ez az egyik legjobb megoldás belépőszintre -
Steve-0
őstag
válasz
Szten Márs #7040 üzenetére
Nézegettem én is az árakat, és valószínűleg a Nikon lesz a befutó. Objektívek közül melyeket kerüljem?
-
Steve-0
őstag
válasz
Szten Márs #7036 üzenetére
hi, oké persze!
[http://www.preissuchmaschine.de]
http://geizhals.at/Igaz itt tesztek vannak, de felajánlja a kedvező ajánlatokat is. [chip.de]
-
redzsi
senior tag
válasz
Szten Márs #7030 üzenetére
Akkor inkább gyűjtök.
A gondom vele az, hogy ha probléma van akkor ülhetek fel a vonatra, és vihetem be személyesen. De ha ez nem is lenne, akkor sem nyerő, mert nem fogtam, próbáltam ki a gépet. -
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #7024 üzenetére
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #7021 üzenetére
Persze.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #7021 üzenetére
önmagában szerintem is Nikon/Pentax féle bekapcsolás a szerencsésebb, mert nem igényel két kezet - de valóban tény, h ezeket a vázakat semmi szükség folyamatosan ki/be kapcsolgatni, így kb. tökmindegy
Egyébként vhol olvastam egy hasonlatot, h a funkciók kiosztása, elérhetősége alapján Canon vázakat fotózást kedvelő mérnökök tervezhetik, a Nikonokat pedig mérnökké képzett fotósok - bár őszintén szólva ez talán inkább állhat a Pentaxok finomságaira (mint pl. az egyetlen gombnyomásos beállás a fénymérő szerinti értékre M módban: apróság, de gyakran hasznos lehet)
Az általad említett ujjbegy-gödör egyébként a D90-en nekem sem tetszett, a D300-on azonban sokat segít a fogáson (valszeg a gumiborítás miatt), ott kimondottan kényelmesnek tartom. Ha pár mm-rel magasabb lenne, akkor nagy tenyérben is tökéletes fogást adhatna - és meg kell hagyni, a Canon 50D alapban ilyen, az valóban nagyon jól kézbeillik
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #7017 üzenetére
Tudtommal ez a fajta bekapcsológomb a Nikonnál, meg a Pentaxnál van így, ugye?
Én teljesen megszoktam már a Canonét, szerintem praktikus ez is, nincs a bekapcsoló gombbal bajom.
Furának tűnik a hátsó kerék a Canonnál? Nem a Canont szeretném felmagasztalni, de baromira szeretem ezt a kereket, azonnal hozzászoktam, erre is csak ezt tudom mondani: praktikus.
A vezérlőtárcsa szerintem mindkét gépnél (cégnél) jó helyre került. -
johnjohn
addikt
válasz
Mondjuk a Canont nem szoktam kikapcsolni, magától leáll egy idő után, és ha valamelyik gombot megnyomom , újraindul, tehát a bekapcsoló gombot ritkán kell használni.Én egy pár óra alatt megszoktam minden gombot a Nikon után.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
A segédtárcsa helye szvsz. sokkal jobb helyen van, a főtárcsa a nikonnál jobb. A bekapcsgomb-lcd világitás szintén a nikonnál perfekt, sajnos a canon ezt benézte. Illetve az alsó kezelőgomok is jobb helyen, az lcd oldalánál vannak a nikonnál, de ez megszokható. A főtárcsáért és a bekapcsológombért jár a feketepont. Az akkufedél viszont nem nyekereg, a kártyatakaró meg nem akar folyton kinyílni ha úgy fogom meg. Aztán még a státuszlcd több infót ad át a nikonnál, és a kereső is egy kicsivel jobb, mivel a nikon ott egy folyadékkristály panelt rakott a mattüvegre, így a fókuszpontok helyét csak akkor látod ha az aktiv, és még segédrácsot is tudsz kipakolni. A canonnál ez max. mattüvegcserével lehetséges.
Nagyjából ennyi, majd kiderül hogy mennyire barátkozunk össze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest