Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5123) gaben22 válasza mokiber (#5122) üzenetére


gaben22
senior tag

Sajnos az idő előrehaladtával minden lemez romlik. Ki vannak téve környezeti hatásoknak, hőmérséklet ingadozásnak, párának, fénynek, pára rárakodik egyéb légkörben levő anyagokkal a lemez felületére, amik korrodálhatják azt, így a lézer félre fog fókuszálni. Talán a 150-320-as nanométer tartományban a vákumnyomás még nem releváns, még akár 10000 év viszonylatában se, de ugye az is létezik és hathat a lemez minőségére.

Nem kardoskodnék az MDisc ellen, mert a gyakorlatot nem tudom, de az 1000 év az biztosan egy nagyon erős marketing. Azt sem gondolnám, hogy lineáris a lemezek minőségének romlása az idő előrehaladtával. MDisc-nél szerintem megnézték adott idő alatt mennyit romlik a minőség, aztán valahogy (mondjuk lineárisan) extrapolálták. És persze a mérést laboratóriumi körülmények között tették (fix hőmérséklet, pára...), lehet még a neutrínóktól is védték (sok szerencsét hozzá :D). Mi nem igazán tudjuk a lemezeket laboratóriumi körülmények között tartani.

Azt viszont nem tudtam, hogy ilyen alapos backup planed van, duplikálás különböző típusú médiumon a legfontosabb szerintem, emellett ha hiszel az MDiscben, szerintem még ha nem is jön be lesz B terved (azaz tartalék backup másik médiumon), ha meg bejön, akkor pedig akár még jól is járhatsz. Sajna úgy látszik nincs itt senki, aki meg tudna nézni neked egy pár éves MDisc lemezt hogy épp milyen állapotban van. Esetleg valami külföldi nagy fórumon nézz körbe, hátha találsz véleményt.

Eladó cuccok: DAP: Astell&Kern AK70 mkII; IEM: JVC HA-FW01, RHA T20; GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.