Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5951) cocka válasza PPeter (#5950) üzenetére


cocka
veterán

Vám volt rá vagy csak horror áfa?

(#5952) gaben22 válasza cocka (#5951) üzenetére


gaben22
senior tag

Számítástechnikai termékekre nincs vám. Az más kérdés, hogy a magyar posta (igen, kisbetűvel) a NAV-val karöltve ilyen részletkérdésekkel nem foglalkozik. Egyesült Királyságból rengeteg könyvem szokott jönni, régen ha posta csinálta a vámügyintézést hiába volt kifizetve a 5% ÁFA (könyvre 5% az ÁFA) megakasztották a csomagot, kifizettették velem a különbözetet meg rávágták a kezelési költséget. Egyszer kértem felülvizsgálatot, mert egy 200 000-es könyvvel játszották el ezt, 2 éve volt, azóta nem történt semmi :D. Ha majd történik, akkor kb. 8000 HUF felülvizsgálati díj fejében megállapítják, hogy bocsi :). DHL (Express), FedEx, UPS bárhonnan is jön csomagom mindig precízen hiba nélkül számítja az import ktsg-t, NAV-nak meg postának ez nem nagyon megy...

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccok: DAP: Astell&Kern AK70 mkII; IEM: JVC HA-FW01, RHA T20

(#5953) cocka válasza gaben22 (#5952) üzenetére


cocka
veterán

Számítástechnikai termékekre nincs vám.

Azt sejtettem, csak Magyarország híres a jogszabályok be nem tartásáról. :D

Amúgy én is főleg könyvet rendelek UK-ból, de csak az Amazonról merek mióta ez a mindenre 27% áfa cirkusz van. Ott előre kifizettetik az 5% áfát és nem is a postán keresztül jön. :P

(#5954) Joshi válasza PPeter (#5950) üzenetére


Joshi
titán

És ez mitől ennyivel drágább mint a Pioneer BDR-213J? Tudtommal a 213J is kezeli a gyári UHD Blu-ray lemezeket.

(#5955) goamantra


goamantra
tag

srácok azt kérdezném hogy szerintetek van még jövője a Blu-ray nek?
ha most veszek egy írót , 5 év múlva lesz még egyáltalán bármi ami beolvassa a lemezeket..?

arukereson alig lehet kapni meghajtót, vagy csak nagyon drágán .. van 2 -3 gyártó kb.. mi lesz ha 5 év múlva már itthon meghajtót se lehet majd kapni?

(#5956) Beni2360 válasza goamantra (#5955) üzenetére


Beni2360
félisten

Külső usb írót radugom a media lejatszora es maris mehet róla mint egy BD lejatszóról a videó.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5957) Joshi válasza goamantra (#5955) üzenetére


Joshi
titán

Mit szeretnél Blu-ray íróval írni? Adatmentés a cél, vagy film, zene esetleg képek archiválása? Utóbbira ma már nem ajánlott az optikai adattárolás. Ezt már csak hobbiból csinálják néhányan. Ha kiszámolod az adattárolási kapacitást, merevlemez még RAID-ben is olcsóbb mint az optikai. Ráadásul sokkal kényelmesebb használni pl egy NAS-ról.

(#5958) cocka válasza Joshi (#5957) üzenetére


cocka
veterán

Ha ajánlott, ha nem, szerintem mi nem azért vagyunk itt, hogy lebeszéljük az embereket az írásról. Pont egy ilyen topikban. Adatmentés alatt mit értesz? Néha dokumentumokat meg progikat is mentek bluray-re, de ritkábban, mert van ami sokszor kell, hogy kéznél legyen. Tehát azok a mentések is kb. mindig pillanatnyi állapotokat tükröznek.

Meg tudom hülye vagyok, de általában az ilyen nagyobb, programos-vegyes tartalmat sose tömörítem be, viszont feltehetően az író olvasófejének (vagy mi az) biztos nem tesz jót, mert ahogy a sok kis szart beolvassa, elég rendesen "reszelget".

A Macrium mentéseket meg hülyeség BD-R-ekre kiírni. Egyrészt ugye darabolni kellene, másrészt meg nem tudod újraírni. Tehát az tényleg nagyobb macera.

(#5959) Joshi válasza cocka (#5958) üzenetére


Joshi
titán

Adatmentésre az adatot értettem, nem film/zene/képek. Tehát a média anyagot ma már nem ajánlatos optikai adattárolóra menteni. De gondolom ez nem meglepő még számodra sem. ;]

(#5960) Ottó58 válasza goamantra (#5955) üzenetére


Ottó58
senior tag

Szia!
Sokan temették az audiókazettát, videókazettát, máig is elérhető, a lejátszójuk is.
Az, hogy a tizenévesek nem ismerik, attól még e régi eszközök jócskán forognak a piacon.
Minőségi deckek, videómagnók, sőt még walkman is újabb formában.
pl.: [link] -egy olcsóbbik.
Ha pedig a gazdaságosságot nézzük, akkor szinte semilyen eszközt nem kellene vásárolnunk, mert minden csak a profitról szól, sőt nem kellene luxusautót venni, elég lenne egy fapados is.

"Joshi" - nagyon sokan mentenek lemezre is, köztük én is, mióta "elszállt" egy jónak mondható Samum.
Csak egytípusú (csak vinyó, vagy csak lemez) szerintem nem érdemes menteni, hol az egyik, hol a másik adja be az unalmast.
Sőt a lemeznek van egy "fílingje" pl. a nyomtathatónak. Úgyszint az audiónak is (hangzásbéli).
Eszembe jut a bakelit, minőségi lejátszók vannak, s a hangzás is egyedi, de itt nem az audiofilekre gondolok.

[ Szerkesztve ]

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#5961) Joshi válasza Ottó58 (#5960) üzenetére


Joshi
titán

Ne keverd ide az analóg technológiát a digitálishoz. Zenénél az analóg ma ismét aranykorát éli, mert teljesen más hangzást ad. Képmegjelenítésnél nincs értelme visszamenni az analóg korszakba. Adatmentésnél pedig mindig alapszabály a klónozás/másolás/többszörözés. Nem véletlenül írtam merevlemeznél a RAID funkciót.

Az optikai adattárolás a jelenlegi formában halott történet. Ezt nem kell magyarázni, hiszen a piac bizonyítja. Egyszerűen sz@r. Pont. Nincs ezen mit magyarázni. Körülményes, lassú és még drága is. Igen, retrónak megteszi.

(#5962) Ottó58 válasza Joshi (#5961) üzenetére


Ottó58
senior tag

Nem csak az adattárolásról van szó, hanem a régebbi technikák piaconlévőségéről.
"goamantra" kérdezi: "5 év múlva lesz még egyáltalán bármi ami beolvassa a lemezeket..?"-ehhez írtam hogy mennyi régebbi technika forog még a piacon.
"lassú és méregdrága"-akkor luxusautót sem kell venni, 4k-s tv-t sem.
[link] - Ő sem temeti.
Én a többféle mentés híve vagyok, de Te csak RAID funkciót favorizálod.

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#5963) Joshi válasza Ottó58 (#5962) üzenetére


Joshi
titán

Bőven elég a RAID funkció, pont arra lett kitalálva amire való. A családi videók/képek nekünk is több helyen van tárolva, de ugyan ezt éred el a Raid funkcióval is. :D

ui.: ha nem adna más hangzást a zene analógban, akkor semmilyen eszköz már nem lenne ami retro. Hidd el.

[ Szerkesztve ]

(#5964) cocka válasza Ottó58 (#5960) üzenetére


cocka
veterán

sőt még walkman is újabb formában.

Nekem USB-n keresztül digitalizáló walkmanem van. Előre és hátra is tud lejátszani. Viszont a szívás része az, hogy automata, tehát (elvileg ki lehetne kapcsolni mégse működik) amikor egy oldalt végigjátszott, akkor kattan egyet és elkezdi lejátszani fordítva. :D Gyanús is volt, hogy a 60 perces kazetta miért megy már 2 órája. :DD

szinte semilyen eszközt nem kellene vásárolnunk

Azért egy mosógépről vagy egy hűtőszekrényről nem mondanék le. Most ugye nem probléma a hűtés, de csak addig, amíg nem esik fagypont alá a hőmérséklet. Hát micsoda élmény, amikor kiteszed a szabadba a levest van kint -10 fok és lehet jégtörő Mátyást játszani.

Vagy micsoda élmény kézzel mosni, biztos baromi hatékony, de feltehetően sokkal több vizet igényel, mint a mosógép.

Volt egy haverom, aki arab országba ment ki élni. Ilyenek, hogy nincs áram, de nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem gyakran. Ezért nincs is értelme a hűtőnek, mert úgy is felmelegedne amit megvesz. Vagy étterem vagy amit megvesz azonnal megfőzi vagy megeszi, mert nincs más opció, mivel megrohad a picsába 50 fokban. Meg klíma nélkül meghalsz kategória.

Na elmondom mi szerintem a luxus:

1. mosogatógép (főleg ha nincs helyed ahova tehetnéd) + ha elmegy az áram akkor nem mosogatsz?
2. klíma: Azért talán még ki lehet bírni ezeket a durva nyarakat is, mert össze sem lehet hasonlítani fent említett arabékkal.
3. autó: Ha nincs autód nyilván edzettebb leszel és több időbe telik egy-egy ügyet elintézni, de nem is kell kötelezőt, gépjárműadót, benzint, karbantartást fizetni. :P

van egy "fílingje" pl. a nyomtathatónak

Soha nem veszek nyomtathatót. Minek? Úgy se nyomtatnék rá semmit.

bakelit, minőségi lejátszók vannak, s a hangzás is egyedi,

Igen a hangmagasság folyamatosan változik, ha a lemez szépen meg van hajolva. Gondolom biztos van rá valami megoldás, hogy nyílegyenes legyen a lemez felülete.

(#5965) goamantra


goamantra
tag

köszi a válaszokat
azért gondoltam hogy maradok az optikainál mert problémásnak tartom a hdd-n tárolást

hdd valahogy sérülékenynek és megbízhatatlannak tűnik számomra (hiába olcsóbb), volt vele szívásom: pl 1. nem egyszer leejtettem azt kattogva elszált, dvd lemezt földhöz is vághatod és megtaposhatod, bírja a strapát 2. alaplappal együtt lefüstölt a HDD egy mentés közben (sajnos hitvány kínai tápom volt akkoriban) 3. régi win 7 es mentést képtelen voltam megnyitni win 10 alatt, úgy összekuszálódott a 'jogosultság' vagy mi , hogy egyes alkönytárakhoz nem fért hozzá, az hittem hülyét kapok.. 4 ssd-kbe egyáltalán nem bízok, volt hogy 10 romlott el egyszerre pár héten belül, amit kivittünk egy iskolába stb.... persze optikaival is lehet szívás : nem tudja visszaolvasni mert kezd lebomlani a lemez (2000 óta így tervezik -pár évre- ,főleg az ócskább lemezeket), vagy már íráskor elcseszi maga az író , azt később veszed észre hogy rossz lett (mikor már késő), vagy nem jól tárolod a lemezt, az lesz a baja stb.. nem beszélve arról hogy nekem vagy 1,5 terrát kéne tárolni (filmek, zene wavba rengeteg), sok többrétegű lemez kellene (100gbos kéne), ami drága.. stb nemtom mit kéne :O

(#5966) Beni2360 válasza goamantra (#5965) üzenetére


Beni2360
félisten

"nem beszélve arról hogy nekem vagy 1,5 terrát kéne tárolni (filmek, zene wavba rengeteg)," nekem most kb 17 TB HDD-m van amin kb 13 TB videó anyag van. DVD, BD lemezeket aránylag egy hőmérsékleten és függőlegesen szabad tárolni. Mappek meg hasonlók nem hosszú távú élet tartama van.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5967) belinho válasza goamantra (#5965) üzenetére


belinho
senior tag

Ahogy Joshi is írja a legjobb és a legköltséghatékonyabb egy NAS beszerzése és egy RAID 5-ös tömb lenne. 2 vagy 4 db HDD-t belerakni attól függően mennyi helyre van szükséged.
Ha ez egyik meghal, a többi megy tovább így nem vész el semmi, persze a hibás HDD-t pótolni kell. Benne van, hogy szinkronizálás közben elszáll egy másik lemez is, de ennek nagyon kicsi az esélye, ha a gyerkőc-kutya nem veri le nincs baj vele. HDD-t 3-5 évente rizikós hogy cserélni kell a mostaniakkal a nagy adatsűrűség miatt nem igazán lehet már tervezni, ipari Enterprise HDD-ket kell venni, azok tovább bírják.

Az optikai média drágább tárolási megoldás, egy jó író és jóféle lemez is kell hozzá, viszont "megfelelő" körülmények között ez örök életű a tesztek szerint. Annyi jó még benne, hogy visszafelé kompatibilis folyamatosan.
Egy BD-XL képes meghajtóval tudsz írni olvasni BD-XL, BD, DVD, CD lemezt is, ami nem mai gyerek már, és ki tudja mi lesz a következő korong neve, de az ahhoz levő meghajtó is kompatibilis lesz visszafelé, szóval hiába is temetik, az optika örök.

(#5968) nerozol


nerozol
tag

Sziasztok rendelkezem egy pioneer BDR-209M íróval ez az író képes lejátszani a boltban kapható UHD blue-ray lemezeket vagy sem?
Ezen az oldalon [link] elvileg a kompatibilitás megvan?
Nem iazán értem, hogy mi kell az UHD tartalom lejátszásához, hogy meglegyen. Írni nem szeretnék 4k-ban csak olvasni.
Esetleg milyen írók elérhetőek, melyek tudják olvasni a 4k-t?

[ Szerkesztve ]

(#5969) Joshi válasza nerozol (#5968) üzenetére


Joshi
titán

Csak azok a meghajtók olvassák az eredeti UHD Blu-ray lemezeket, amelyeknél ezt a gyártó feltünteti. Általában azonos modellekből is létezik olyan ami kezeli és olyan ami nem. Pl a Pioneer 209-ből három verzió volt (DBK, EBK, UBK). Azt nem tudom hogy a 209-es széria egyáltalán kezeli-e az eredeti UHD Blu-ray lemezeket, de pl az én 212EBK meghajtóm nem kezeli, csak a 212UBK kezeli.

Aztán félrevezető lehet a BD-R XL lemezek írása/olvasása, mert az nem az eredeti UHD Blu-ray lemezt jelenti, hanem a 100GB és 128GB-os írható lemezekre utal.

Aztán Windowson probléma még az AACS 2.0 és a HDCP 2.0 is. Illetve Windowson nincs Dolby Vision.

[ Szerkesztve ]

(#5970) nerozol válasza Joshi (#5969) üzenetére


nerozol
tag

Köszönöm válaszod közben utána néztem 209EBK lesz a pontos típus, nem fogja kezelni az UHD-t. Honnan lehet rendelni olyan UHD képes írót jelenleg mi az ajánlott (BDR-S123J-X)? Amazonon nem látok ilyet de lehet csak a figyelmem kerülte el.

[ Szerkesztve ]

(#5971) Joshi válasza nerozol (#5970) üzenetére


Joshi
titán

Ebay-ről a Pioneer BDR-213JBK, elvileg ez is tudja a gyári UHD Blu-ray lemezeket. Ha csak filmnézésre vennéd, akkor én egyértelműen egy asztali Blu-ray lejátszót javasolnék, PC nem lesz jó erre a célra.

Nem tudom miért kerül ennyivel többe a Pioneer BDR-S13J-X, de azt is vehetsz.

[ Szerkesztve ]

(#5972) Joshi válasza Joshi (#5971) üzenetére


Joshi
titán

Itt a hivatalos Pioneer japán oldal. Webfordítóval meg lehet nézni mi a különbség a meghajtók között.

(#5973) Csabi1984


Csabi1984
addikt

Sziasztok az lenne a kérdésem fizikálisan ugyan berakható 2db Bluray író de egyszerre írni is lehet két külön íróval? Természetesen itt a buffer, írási folyamat értelmében kérdezem :)
Amúgy Ő lenne a kinézett író, LG van jelenleg is és teljesen elégedett vagyok a minőséggel.

[ Szerkesztve ]

(#5974) Beni2360 válasza Csabi1984 (#5973) üzenetére


Beni2360
félisten

Igaz DVD. író de nálam volt 3 db és egyszerre ment mind a három.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5975) Csabi1984 válasza Beni2360 (#5974) üzenetére


Csabi1984
addikt

:R köszi

(#5976) Beni2360 válasza Csabi1984 (#5975) üzenetére


Beni2360
félisten

Na de csak egy anyaggal táplálni. Két különböző fájl nem megy.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5977) Csabi1984 válasza Beni2360 (#5976) üzenetére


Csabi1984
addikt

Ezt most nem értem :D
Arra gondoltam van isobuster és kétszer elvan indítva egyikkel egyik lemezt és másikkal a másikat :)

[ Szerkesztve ]

(#5978) Beni2360 válasza Csabi1984 (#5977) üzenetére


Beni2360
félisten

Igen egy ISO vagy akármi volt és egymás után inditottam 3 felület volt nyitva, ne kérdezed mivel da anno a 120%-s író pogit használtam. De nem biztos, hogy BD esetén elég lenne e az adat folyam a hardveren.

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#5979) Joshi válasza Csabi1984 (#5973) üzenetére


Joshi
titán

Ha két külön meghajtóról írsz, akkor nem lehet gond. Illetve helyi meghajtók legyenek.

(#5980) Csabi1984 válasza Csabi1984 (#5977) üzenetére


Csabi1984
addikt

Imgburn akart lenni :D

(#5981) Csabi1984 válasza Joshi (#5979) üzenetére


Csabi1984
addikt

:R köszi :)

(#5982) Csabi1984 válasza Csabi1984 (#5981) üzenetére


Csabi1984
addikt

Az lenne még a kérdésem, hogy észrevettem azt, .hogy az írom 1.5Gbps.
Az újak már Sata3-ok?

(#5983) gaben22 válasza Csabi1984 (#5982) üzenetére


gaben22
senior tag

Milyen sebességgel írod és az adat honnan lesz olvasva. 20-30 MB/s-t ha nem szekvenciálisan olvas a HDD, akkor ott már fog tekerni, ha egyszerre 2 írót kell kiszolgálnia, akkor simán bottleneck lehet, ha nagyon szét van szórva az adat akkor akár még egy enterprise HDD-nek is sok lehet. Ugyanez még a legrosszabb SSD-vel is menni fog. Van valami oka, hogy párhuzamosan akarsz írkálni?

SATA csatlakozásnak viszont nincs jelentősége, még 1.5 Gbps-nél se éred el az elméleti maximumot blu-ray esetén, de a HDD maga lehet probléma.

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccok: DAP: Astell&Kern AK70 mkII; IEM: JVC HA-FW01, RHA T20

(#5984) Csabi1984 válasza gaben22 (#5983) üzenetére


Csabi1984
addikt

Gondolkodtam író "frissítésbe", hogy fejlettebb legyen és párhuzamosan felmerült a kérdés, hogy a másikat is benne hagynám.
Jelenlegi író: BH10LS30 (LG)

[ Szerkesztve ]

(#5985) Joshi válasza gaben22 (#5983) üzenetére


Joshi
titán

A két írót külön HDD-ről kell etetni, akkor nem lehet gond. Mondjuk én se látom a létjogosultságát hogy egyszerre két íróval írjunk. :N

(#5986) Csabi1984 válasza Joshi (#5985) üzenetére


Csabi1984
addikt

:R

(#5987) Dr. Akula


Dr. Akula
nagyúr

Ti mit írtok 2023-ban korongra? :) M-Disc only, vagy hagyományos lemez? Miért akar valaki korongozni, amikor már olcsóbb a vinyó, és kevesebb helyet foglal? Most őszintén meglepődtem hogy egy ilyen helyen még van élet. De akkor biztos van aki külső házba akarja rakni az ilyet, és esetleg tud válaszolni a kérdésemre.

(#5988) cocka válasza Dr. Akula (#5987) üzenetére


cocka
veterán

1. Az maradjon az én titkom vagy csak az adattípus érdekel?

2. Hagyományos, mert ha M-Discet ront, akár egy lemezzel is rengeteg pénz megy a levesbe.

3. Mert ha szarakodni kezd a vinyó rengeteg adatot bukhatsz egyszerre, míg lemezeknél ha egy-egy tönkremegy, akkor csak azt kell valahogy pótolni, ami olvashatatlan lett és nem egyszerre megy rengeteg adat a levesbe.

4. 5.25-ös házba akkor se raknám, ha fizetnének érte, mert az USB-SATA átalakítás elég labilis ebből a szempontból. Jobb ha belső SATA porton van az az optikai.

(#5989) Dr. Akula válasza cocka (#5988) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Csak az érdekelt hogy a 21. században még valaki tényleg 4.7-es korongokat használ-e. Nekem is volt régen, de ami fontos volt átkerült vinyóra, a többi kukába. Mivel nemigazán látom létjogosultságát ennek, gondoltam megkérdem hátha van valami eddig figyelmen kívül hagyott ok a DVD használatára. Az M-Discnél azért a 100 év eltarthatóságot értem, mert azt nem tudja más, de azon kívül... Vinyó is lehet hibás, de ott a RAID1, vagy simán csak 2 külön vinyóra kiírod ugyanazt. Ennél a DVD sokkal megbízhatatlanabb, egész lemez szériák voltak amiket már írás után azonnal se lehetett visszaolvasni. Az írt lemez ezt leszámítva se bírja addig mint egy gyárilag nyomott.

Én nem ODD-t akarok belerakni, de a kunyhó ugyanaz.

(#5990) belinho válasza Dr. Akula (#5989) üzenetére


belinho
senior tag

Ez Blu-ray, itt 25 és 50Gb-os lemezek vannak, DVD a 4,7GB.
Minőségi lemezt kell venni, nem az 50-100Ft-os lemezt, és akkor nincs baj.

(#5991) Joshi válasza Dr. Akula (#5987) üzenetére


Joshi
titán

Őszintén? Már egyre kevesebbet. :DDD 2023-ban már a filmek se olyanok mint régen, mást én nem nagyon szoktam lemezre írni. Mondjuk én a kedvenc filmjeimet beszereztem eredetiben, már amelyiket be lehetett.

(#5992) Ottó58 válasza Dr. Akula (#5989) üzenetére


Ottó58
senior tag

Például: [link]

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#5993) Dr. Akula válasza belinho (#5990) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Igaz. De azért elég meleg árak vannak:
BD 100GB (5-ös pakk) - 18k
M-Disc 100GB (5-ös pakk) - 37k
(Dobozosat néztem, mert azért az ömlesztett tégelyes hát az DVD-nél is a lengyel hamisítvány kategória volt.)
Még a simából is kell 2 doboz, azaz 36k HUF 1 terához. Ennyiből pendrive vagy SSD is van. Vinyóból 10 teránál (ez még levegős) 9k/TB az arány, 20 teránál (ez már csak héliumos, de pl. egyszer nézős filmekre megteszi, addig csak megnézed) már csak 7k/TB. És ezek már enterprise vinyók, nem "falura jó lesz" WD Green. A korong a polcon is 2 doboznyi helyet foglal. 20 teránál az 40 doboz, míg vinyóban 1 db. Sebességre is van "némi" különbség. Megbízhatóság: A CD-től a DVD-n át a BD-ig egyre romlik a várható élettartam, nem hinném hogy egy vinyót le tudna nyomni. A vinyónak a mágnesesség árt(ana, ha nem lenne majdnem tökéletes Faraday kalitkában), a korongnak a napfény, hőmérséklet(ingadozás). És ugye a koronghoz még írót is kell venni, az is legalább 30k, és akkor még nem írtál semmit.

#5992Ottó58: Akkor ez már csak a nosztalgia faktor, nem azért mert van valami előnye. Már ha a nosztalgiát mint előnyt leszámítjuk. Az M-Disc azért elgondolkodtató.

(#5994) Ottó58 válasza Dr. Akula (#5993) üzenetére


Ottó58
senior tag

Egyrészt nosztalgia, de párhuzamos archiválás más adathordozókkal párhuzamosan.
Ment már tönkre vinyó, sok adattal, de a lemezt könnyebb pótolni a kisebb mennyiségű adat miatt. (Itt megjegyzem, hogy bizonyos programokkal a hibás rész is kihagyható, átugorható és lehet újraírni a lemezt, ha esetleg máshol nincsen mentve).
Nem a "legalja" lemezt kell használni, bár a gyenge minőségnek kikiáltott Arita és Princo lemez is olvasható 20 év távlatából.

» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «

(#5995) Joshi válasza Dr. Akula (#5993) üzenetére


Joshi
titán

Az optikai adattárolás halott ez nem kérdés. Régen volt hír arról, hogy lesz valami új eszement adatsűrűségű optikai lemez, ami ha jól emlékszem valami akár 700TB kapacitásig is elmehetett volna. Végül nem lett belőle semmi. Valószínű a flash alapú adattárolók (SSD) akkor már kezdtek szivárogni, gondolom azt hitték hogy pár év alatt elterjed. Persze ma már tudjuk, hogy azok nem egyhamar lesznek megbízhatóak, de az tény hogy elterjedt. Mondjuk a filmipar úgy sem engedte volna asztali Blu-ray lejátszókba ezeket a lemezeket, ahogy a BD-R XL lemezeket se olvassa egyetlen lejátszó sem. Kivételt képez a Panasonic DMP-UB900, mert ez az egyetlen lejátszó a piacon, ami kezeli az írott BD-R XL lemezeket. Igaz hogy ezek még nem tudták a Dolby Vision-t.

Amúgy nézd meg Vikthor fórumtársat, na ő kőkemény hobbista ha optikai lemezről van szó. :DD Mondjuk neki eredeti lemezei vannak, legalább is állítása szerint.

[ Szerkesztve ]

(#5996) belinho válasza Dr. Akula (#5993) üzenetére


belinho
senior tag

Nekem is vannak HDD-k, csak a nagyon fontos dolgokat elmentem lemezen is.
Nem arról volt szó, hogy mi éri meg jobban, nyilván a HDD jobban megéri.
Azt kérdezted ki használ még korongot, és mire. Több száz terra adatot én sem mentenék ki lemezre, nincs is annyi adatom, de vannak amiket archiválok.
U.S.A-ban a kormányok, egészségügy, oktatás, hadsereg is használja archiválásra.

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, HDD-t elejted kuka, mozgó alkatrészek, meleg se használ neki, áram okozta hibák. A HDD-n levő adataid encryptálhatók, vírusosak lehetnek a fájlok. Raid-nél is ha 2vinyó száll el, vagy újraépítés közben, akkor oda van.
Nagy HDD-n minden elszáll, ellentétben a lemezzel.

Megbízhatóság, nyilván olcsó húsnak híg a leve, nekem is vannak régebbi lemezeim, a 100Ft-os kategóriából amik már kukában vannak, de vannak írott CD-k a 90-es évekből, amik a mai napig olvashatók, vagy DVD-k. De futottam már bele gyárilag nyomott hibás lemezbe is. Ahogy szállt már el vinyó is, kattogás vagy elektronika hiba miatt.

AHDD-nél a GB/Ft az ami igazán mellette szól, de én ezt inkább csak átmeneti adattárolásra használom.

(#5997) Dr. Akula válasza Joshi (#5995) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A holodisc jól kimaradt (lett volna kártyás verziója is, valami 15 terát emlegettek anno). A BD-nek a Sanyi jól alávágott, hiába győzte le a HDDVD-t, csakazértis irreális áron tolták, aztán a kettő közt beelőzött a vinyó. Viszont a flash meg a töltésszivárgás miatt nem lesz soha hosszútávú mentésre alkalmas, valami csak kéne. Nem mondom hogy pont korong alapú. De még láthatáron, ígéret szintjén sincs semmi.

#5996belinho: Mezei DVD/BD-ben nem bíznék meg jobban mint HDD-ben, sőt. Ezért kérdeztem hogy M-Discet használtok-e. Vinyót/SSD-t magában nem írunk, minimum duplázva kell, így a meghibásodás kezelhető. Korongom is szart már be sok, ott se lehet hátradőlni írás után.

Amúgy mi számít most a legjobb M-Disc írónak? Gyártják még, vagy csak utolsó darabok valami raktárból? Van ilyenből gyárilag USB-s is, vagy szigoróan csak belső?

[ Szerkesztve ]

(#5998) belinho válasza Dr. Akula (#5997) üzenetére


belinho
senior tag

Kizárólag minőségibb Verbatim lemezt használok, Pioneer íróval írva, írás után minőségtesztet futtatva, hogy tudjam hogy sikerült.
M-disc-et én nem vennék, mert az túl drága nekem, az meg hogy mi lesz 600-1000év múlva az engem már nem nagyon foglalkoztat.
Verbatim és Panasonic 50 évet mond, már ezt se fogom megélni, szóval nekem elég ez.

Jelenleg ez a csúcs optikában Pioneer BDR-S13E-X de elég egy BDR-213EBK is, vagy ha UHD-t is szeretnél akkor BDR-S13EBK.
Gyakorlatilag az összes lemezes optikai formátumot (CD,DVD,BD,UHD,BD-XL,DVD-RAM,M-DISC) írhatod-újraírhatod-olvashatod, egy készülékkel.

[ Szerkesztve ]

(#5999) cocka válasza belinho (#5996) üzenetére


cocka
veterán

HDD-t elejted kuka, mozgó alkatrészek, meleg se használ neki, áram okozta hibák.

Az érdekes rész, hogy "191,G-Sense Error Rate" nálam még egy bizonyos 3.5-es Seagate típusnál is van a SMART-ban. Mondjuk lehet az is benne van, hogy ez vékonyabb vinyó, csak 20 mm magas. A Seagate-nek a mániája, hogy ha kevés a tányér, akkor 6-7 mm-rel alacsonyabb a "téglatest".

(#6000) cocka válasza Dr. Akula (#5997) üzenetére


cocka
veterán

(lett volna kártyás verziója is,

Az hogy néz(ne) ki?

Ezért kérdeztem hogy M-Discet használtok-e.

Én meg válaszoltam, hogy amúgy is drága a lemez, ha valamiért pont egy M-Disc-nél történik írási hiba, akkor többszörösét bukod egy natúr lemez árának. Efféle kockázatokra valahogy nincs szükségem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.