Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Mára elég volt a reklámokból
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Hiányzik a gamer érzés
- Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Dr. Akula #105339 üzenetére
Van az összefoglalóban egy kérdéscsoport, az nagyban segítene az igények meghatározását.
A VRM nagyban függ attól, milyen beállítások, milyen hűtés mellett fogod használni. Eleve nem tiszta, hogy mi a cél, mert a 7800X3D egy csúcs játékos proci, míg a 7950X3D egy hibrid proci, amelyből sokszálas felhasználásnál (pl. render, video editálás) lehet hasznod, de a nem V-Cache féle CCD-t letiltva játékra is jó lehet.
A 7800X3D-t nagyjából minden valamire való lap kiszolgálja, mivel elég szerény igényei vannak. A 7950X3D kicsit más liga, oda azért olcsóbb megoldást nem ajánlanék.
M-ITX-re tehát a 7800X3D is tökéletes...
Szóval kicsit bővebb infó kellene, mik az elvárások...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz Dr. Akula #105378 üzenetére
Nem ebben a ligában keresgélek, de szvsz erre a felhasználásra nem feltététlenül kell ennyi pénzt kiadni, B650-as lap is elég lehet, az alábbiak 16+2+1-es VRM-el rendelkeznek, és a 2.5GB-os LAN csatijuk a stabilabb, Intel-es (nem Realtek)... dual LAN viszont nincs.
ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI
Gigabyte B650 AORUS PRO AX
Gigabyte B650E AORUS MASTERHa mégis kell a dual LAN, akkor...
ASRock X670E STEEL LEGEND (Realtek, ami szvsz jobb, mint az Asmedia, de nem Intel)[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
firstman3333
tag
válasz Dr. Akula #105391 üzenetére
Nem a ddr5 elit, hanem a 4-es: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z790-AORUS-ELITE-DDR4-rev-10#kf
TechN7ne: Kicsit közhelyes, de a Giga komponensek eddig még nem hagytak cserben. Nem úgy, mint az MSI, vagy az Asus. Viszont ettől eltekintve, ha csak nincsenek kifejezetten rossz tapasztalatok, nem hinném hogy rosszabbul járok a Gigával. Ráadásul ~85e körüli áron, ezek a legjobban felszerelt lapok ha nem tévedek. -
TechN7ne
nagyúr
válasz Dr. Akula #105393 üzenetére
z690 vs z790 között inkább a jobb ddr5 ram kezelés a jellemző az utóbbira.
Magasabb órajelen tudják hajtani a ramokat és itt már több volt a tapasztalat is ,z690 egy kezdetleges ddr5 míg a z790 már vlmivel fejlettebb ezen a téren.
Átlagos összehasonlítást nem igazán lehet ,mert van rá eset mikor egy jól felszerelt B660/760 lapon több funkció/szenzor/vrm van mint egy fapados z790 deszkán.
Ezek az összehasonlítások inkább azonos kategóriára értendő ,pl csúcs z690 vs csúcs z790 ,vagy fapad z690 vs fapad z790. -
TechN7ne
nagyúr
válasz Dr. Akula #105399 üzenetére
Miért nem elég a sima b650?
Nálam most 650 Carbon van ,nagyon jó alaplap.A legtöbb alaplap ami elromlott vagy hibás volt nálam magasan az Asus vitte a listát.
Most viszont lga1700-as fronton ők lettek a legjobbak ,volt nálam ezen a platformon Giga ,Asrock és Asus (utóbbi többször) ,nyugodtan ki lehet jelenteni ,hogy ez a platform magasan az övéké.
Amd vonalon viszont sztem pont az Asus a leggyengébb (maradt az Intel kutyája ).[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
válasz Dr. Akula #105401 üzenetére
Ahány weboldalon olvasom, annyi féle "legjobb" deszka van, kb. mind az, biztos alaposan letesztelték, semmi jattolás... Gondoltam itt is megjáratom a kérdést.
Fölösleges kérdezned, ha úgyis jobban tudod, illetve már sok weboldalon megnézted a dolgokat, és a mi véleményünk egy a sok közül.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz Dr. Akula #105401 üzenetére
Egy felső kategóriás ,vagy egy jó fajta középkategóriás B s lapon is van jobb fajta lan ,audio vagy vrm.
Nem mondanám butított chipset nek őket ,inkább az átlagos kategória ami kezeli majd a következő am5 procikat is ,nem kell ezekhez az elvárásokhoz 200k vagy még többet költeni. -
Dr. Akula
félisten
válasz Dr. Akula #105424 üzenetére
Az utódja, az Intel 226V is szar [link], igazán jó hír... Találtam egy videót Asrock X570 Taichivel, ugyanaz a Killer 3100G vezérlő van rajta mint az utódján amit kinéztem, már a videó címe is jól indul: Killer E3100G 2.5 Gigabit NIC keeps disconnecting. Ezzel így körbe is értünk, nem maradt LAN amit ne fikáznának szét a neten.
-
félisten
válasz Dr. Akula #105439 üzenetére
Ezzel a kimért fesszel óvatosan bánnék.
IgorsLab meg egy csomó más oldal és Youtuber is így mért, majd ment a gyártók által a válasz, hogy az alaplapon kimért fesz a különböző veszteségek miatt megbízhatóbb bizony a CPU-ban mérni, tehát az teljesen normális, hogy az UEFI-ben indikált VSOC fesz és az alaplapon kimért fesz eltért...Ettől még túlvezérlés lehet(ett) a gyártók részéről, szó se róla, csak ettől még a probléma forrása az volt, hogy az AMD eleve az memória vezérlő problémáját orvosolta úgy, hogy magasabb VSOC feszt engedélyezett. Az AGESA 1.0.0.7A után hirtelen jóval alacsonyabb VSOC fesz mellett is el lehetett érni a DDR5-6000 DRAM sebességet, például - mert rendbe tették a memóriavezérlést végre...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dr. Akula #105444 üzenetére
Látod itt a probléma, ugyanis nem csak az EXPO-nál van ez, hanem az XMP-nél is. Egyszerűen az AMD úgy oldotta meg a memóriavezérlő (szoftveres, firmware-es) problémáit, hogy stabil legyen a DDR5-6000 sebességen, hogy csúcsra húzta a VSOC feszt. De még így is a szilicium lottótól függöt, hogy sikerült-e, vagy sem. Az AGESA 1.0.0.7A óta azért nagy általánosságban már megszűntek ezek a problémák.
Én az elmúlt időszakban nem olvastam elfüstölő AM5 prociról, tehát ilyen téren a megoldás úgy tűnik működik. Hozzáteszem AUTO beállítással jellemzően 1.25V vagy az alatt megy a VSOC még EXPO / XMP mellett is.
Ez az EXPO on/off azért nehezen értelmezhető, mert az EXPO egy olyan előre beállított profil, mint az XMP. Tehát ha van egy DDR5-6000 tCL32 EXPO modulod, és beállítod az EXPO-t, akkor kiolvassa az alaplap a profilt, beállítja hozzá az időzítéseket, VDD(Q) feszt és a többi elem pedig az előre beállított értékeknek megfelelően lövi be az memória vezérlő sebességét, a Gear1/Gear2-őt, a VSOC feszt, és így tovább.
Tehát ha nem lövöd be az EXPO-t, akkor JEDEC sebességen fog menni a RAM. Hiába állítod be a DDR5-6000-et, ha nincs mellé beállítva a VDD fesz, az időzítések, stb. akkor nem fog elindulni a rendszer. Vannak az alapgyártóknak erre különféle megoldásai, hogy megkönnyítsék a tuningot. Én az ASUS-nál például meglepődve láttam az AGESA 1.0.0.7A-nál, hogy már előre belőtt DRAM időzítési profilok vannak különféle, pl. Hynix A-Die DRAM-okhoz és így tovább.
Szóval önmagában én úgy látom, hogy az "EXPO" egy kicsit itt túl van tolva. A GN-nek is arra kellett volna kihegyeznie, hogy JEDEC sebességen futtassa a RAM-okat, vagy EXPO/XMP beállítással. Ehelyett az EXPO körül forogtak, ami így kicsit megtévesztő. Ha ugyanis nem használsz EXPO / XMP / (kézi beállítások) profilt, akkor marad a JEDEC sebesség...
Azt pedig már régebben is kimérték:
Az AM5 / Zen4 topicban (és más helyeken) egyébként azt látom, hogy nagyon konzervatív memória időzítéseket (és különösen tRFC, tREFI) beállításokat használnak az EXPO-s DRAM modulok esetén, és nem véletlen, hogy nyár előtt nem nagyon volt olyan EXPO-s DDR5 kit, ami DDR5-6000-nél gyorsabb lett volna, DDR5-6400-nál meg egyáltalán nem volt gyorsabb - mert a Gear2 beállítást konkrétan nem működött megfelelően.Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
-
félisten
válasz Dr. Akula #105456 üzenetére
Nekem 64GB-os RAM-om van, nem mondanám, hogy így (az AGESA 1.0.0.7A után) probléma lenne a DRAM kezeléssel nagyobb modulok esetén sem. De ez két modulos felállásban igaz.
Négy modullal már kevésbé szép a leányzó fekvése...
-
Joco_77
senior tag
válasz Dr. Akula #105456 üzenetére
"Ja és mindezt 64 giga DDR5-el képzeltem el, már olyat is olvastam a neten hogy a 64 giga ram kezelése mégrosszabb, mégneccesebb, 32-ig nagyobb esély van az EXPO-s működésre."
Ez volt az a mondat ahol úgy döntöttem várok...olvasgatlak még titeket pár napig...hátha valami kivilágosodik és jön a "na akkor ezt!" érzés...
-
Dr. Akula
félisten
válasz Dr. Akula #105462 üzenetére
Most hogy kint van a főoldalon hogy már deszkák is jönnek az új Threadripperhez, ez azt jelenti hogy közel a megjelenés, november 21-re tényleg megjelenhet, lehet érdemes lehet kivárni. Ugyan nem játékra ajánlják, de azért a legkisebb 24 magosban is ott figyel a 128MB L3 cache, annyi mint a 7950X3D-ben. Hogy számtanilag hogy jön ki, azt nem tudom, feltételezem van benne egy 4. letiltott CCD, aminek a cache-ét azért nem tiltották le. L1=0.5MB, L2=8MB / CCD, ami a 3D-knél is ugyanaz a felállás, csak míg ott 1 van belőle (a 7950X3D-nél 2, de ha letiltódik játék közben, akkor olyan mintha ott se lenne), itt 3, gondolom ez is számít játéknál, ha az L3 is. Órajel 4.2 / 5.3 GHz, alapon annyi mint a 7800X3D-nél, turbóban +300MHz, tehát 24 mag ellenére nekem úgy tűnik játékban is jobb lehet a 7800X3D-nél. Emellé még jön a quad channel memória, ha az EXPO-s frekinövelés tudott dobni valamennyit az fps-en, a dupla sávszél is tud. Persze árban nyilván nem ugyanaz a kategória.
Ami még szemet szúrt, hogy ennél nem írják hogy ha sok a memóriafoglalat, akkor lassabb lesz az órajele, márpedig ha valahol életszerű hogy kihasználják az összes foglalatot, ez pont az a kategória, ebből nekem az jön le hogy javítottak a memóriakezelésen, és talán a 8000-es Ryzeneknél se lesz már ilyen korlátozás.
[ Szerkesztve ]
-
viperabácsi
addikt
válasz Dr. Akula #105431 üzenetére
Én is néztem videóikat , és valóban lehúzták az Asus lapjait , semmiképpen nem vennék most.
Nekem egy régebbi lappal lett gondom ( ASUS Z87i-pro ) egyik nap bekapcsoltam , indult , 10 perc után leállt azóta semmi . Elvitte magával 2 db 4770 procimat.
Azóta ASUS nem kell !
Ez volt az egyetlen alaplap ami kifeküdt nálam , pedig nem volt alsó polcos ![ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
félisten
válasz Dr. Akula #105479 üzenetére
Vitatkoznék ezzel a megállapítással.
Először is nem mindegy, hogy melyik realtek alaplapi codec-ről beszélünk, utána pedig milyen megvalósításban (alaplap, kondik, vezetékelés, stb.), végül pedig mit kötsz rá. Ugyanis nem mindegy, hogy egy komolyabb füles van rádugva, amit nem bír meghajtani az alaplapi codec, vagy mondjuk külső aktív hangfal vagy erősítő van rákötve.Én az elmúlt kb. 6 évben eddig jobbára HDMI kimenetet használtam, amit az erősítő alakított át analóg jellé (tehát ott volt a D/A konverzió). Most az új deszkánál kíváncsiság képpen analóg csatlakozókkal is megpróbáltam (ennek háttere, hogy a HDMI átkötésnél csak FHD felbontás megy át, illetve ahhoz, hogy legyen kép akkor is, amikor nem használok hangot, még mindig be kellett kapcsolni az erősítőt), és meglepetésemre jobban, dinamikusabban szól a házimozi rendszerem, mint a HDMI kiementről történő meghajtás esetén szólt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dr. Akula #105505 üzenetére
Hatalmas csalódás... pedig az Intel LAN még Gbit-es korában etalon volt.
B660 Steel Legend-en Dragon RTL8125BG van, ezzel még nem észleltem problémát, pedig sok online multit nyomok és hyper érzékeny a stabil kapcsolatra (SC2 Multi).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz Dr. Akula #105589 üzenetére
Megvan annak már vagy 20 éve.
A kezdet döcögős volt, az s478-as lapjaik (i865 többe között) nem voltak túl acélosak, szerettek részben/teljesen kimúlni, viszont gar időn belül tették ezt meg.
Az s775-től napjainkig számos különféle Asrock lapom volt/van és minddel meg voltam/vagyok elégedve, minőségben is, ár/érték arányban meg kb. verhetetlen majd minden időben.
Aktuális az Asrock B660M Steel Legend lap nálam, jó pár BIOS-t kiadtak hozzá már, 1-et leszámítva mindegyik hozott valami pozitívumot.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
viperabácsi
addikt
válasz Dr. Akula #105616 üzenetére
Csak nézelődés szinten megy most a dolog , de akkor lehet várni kell a váltással , hátha lesznek később jobb lapok is , a megfelelő kritériumokkal.
Igen VGA -nak maradna a pci-e x16 slolt. Kb én is erre jutottam , hogy a váltásomat (egyenlőre ) a lap hiánya akadályozza meg. Nem tudom van -e értelme ( AM4 gépem az adatlapomon ) erről váltani amíg nem lesz értelnmes AM5 ös matx lap .Lehet marad a vga vásárlás egyenlőre.
VGA : RX6600XT NITRO+[ Szerkesztve ]
Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
FlDutchman
tag
válasz Dr. Akula #105615 üzenetére
Igen, egy kicsit "pánik" módba kapcsoltam, hogy mi van ha véletlenül bekapcsoltam, de erre kevés az esély
A NAS-os tanácsot meg külön köszönöm, lehet akkor a még bontatlan vinyót meghagyom majd felavatni a NAS-t. És veszek bele egy másik, akár nagyobbat, mert most már azért 6-8 TB sem olyan drága.
-
jimpo
senior tag
válasz Dr. Akula #105648 üzenetére
és valami alap léghűtőt rá
Az egyik legjobb hűtő, főleg 20 ezer alatt. Igaz a memória és alaplap párosból nem sok minden látszik tőle. Mutatóba ennyiből jobb a játékvíz...[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
BogyóBP
addikt
válasz Dr. Akula #105647 üzenetére
Aha ahol 32 PCIe szal van ott egy x1 foglalt semmit se felet le. Mindegy lényeg amúgy is hogy be se tudom kötni nincs annyi PCIe Csati a Tápon.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
bajtokarpi
őstag
válasz Dr. Akula #105648 üzenetére
Szia!
Ezért bátorkodtam a nálam sokkal jobban hozzáértő fórumtársak véleményét kikérni. Értem én a cpu-s kérdésedet, de egy 6750XT lenne, és azt egy 5700x is kihajtja. 5800X3D mellé azért egy sokkal izmosabb vga dukálna nem? Apropó alaplapos kérdésben vélemény?
Köszönöm
battletag: bossi#2666
-
BogyóBP
addikt
válasz Dr. Akula #105654 üzenetére
Figyi az a helyzet hogy amit kniéztem lap egy MSI MAG B650M MORTAR WIFI elég jó a rajta lévő hang codec és a felépítése is tetszik, de megijeszt ez a 90 fokos üzemi hőfok. Ha elég lenne 16GB ram DDR5 az jó volna mekkor legalább 20 ezret tudnék faragni az árból. Mellé menne az említett AMD Ryzen 5 7600X és erre menne a régi hűtőm ami az emlitett artic esport duo. Mellé pedig egy 6700XT. 500W os táppal hajtanám a rendszert remélem elbírná. Nézegettem intelt is ott a Intel Core i5-13500 as lenne a ksizemelt de nincs hozzá értelmes alaplap ebben a 80k-s szegmensben.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
umfrider
senior tag
válasz Dr. Akula #105751 üzenetére
Értelek
ASUS ROG STRIX B650E-F úgy látom ATX méret, míg ASRock B650E Steel Legend szintén. Ezek szerintem nem is férnének bele a házba.
LAN port nem lényeges, mert Wifi-n fog csatlakozni a gép, sőt, wifi 6 sem szempont, mert a klímák, egyéb butább berendezések miatt csak 2,4 es 5-ös hálózatunk megy.Így, lehet, hogy ezt inkább elengedem. Max majd komolyabb PCI-E 4-es kártyára cserélünk, ha szükségessé válik.
Ebben az esetben, lehet jobb választás ár/értékben ennél?
MSI Pro B659M-A wifi - microATXKöszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
'Egy nap 24 órából áll; akkor, ha 6 órát alszol marad 18 órád. Persze mondhatod, hogy "várj egy picit, én 8 - 9 órát alszom". Ebben az esetben azt javaslom, aludj gyorsabban!'
-
TechN7ne
nagyúr
válasz Dr. Akula #105955 üzenetére
Annyira “atomstabil” ,hogy két nap után inkább azonnal eltávolítottam a gépből nehogy kárt vagy zárlatot okozzon akármelyik alkatrészemben.
Volt nálam már jó Asrock is ,de igaz csak nagyon rég.
Nem akarom lehúzni a márkát ,csak saját tapasztalat megosztása történik részemről.
Egy platformon próbáltam csak és egy adott típust ,így nem tudok teljesen általánosítani.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- PlayStation 5
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali játékos kérdések órája
- Autószerelők, autószerelés
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Kingston Fury Beast 128GB DDR4 (4x64GB, 3200MT/s)
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz (KF560C36BBEK2-32) - 2 év mysoft gari
- G.SKILL 32GB KIT DDR5 7800MHz CL36 Trident Z5 RGB Black
- 64gb SK Hynix DDR4/2666mhz Laptop Memoria (2x32gb)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest