Hirdetés
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Bambanő háza tája
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Mára elég volt a reklámokból
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Hiányzik a gamer érzés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
4+1 valós fázis, de ez a legjobb b450-es lap ami elérhető és 3800x-ig akár oc-val is (értelmes kereteken belül) elvan a lap (azért egy jól szellőző közed nem árt a vrm-nek).
Igen a Mortar Max ugyan ez vrm téren az is jó választás lehet.
Elgurult a jósgömböm perpill keresem, de azt suttogják, hogy sanszosan elég lesz egy bios update, de ezt ne vegyük készpénznek. -
nagyúr
Jól sejted, és azokból is csak az elitebb példányok.
mATX-ből: MSI B450M Mortar MAX
ATX-ből: MSI B450 Tomahawk MAX
Azért ezek, mert látom R5 3600 a kiszemelt CPU, és ezeknél a lapoknál nem kell a BIOS-t ezért updatelni.
Nemrég raktam össze Mortar MAX-al egy R5 3600-at, katonásan megy és hűvös is mindenhol, kapott CPU hűtő gyanánt egy Alpenföhn Brocken 2 PCGH-t, kiegészítve egy AM4 KIT-el.
Akinek csináltam, szempont volt a csend. A 2. ventit fel sem tettem (ott van a ház hátfalán a ház saját ventije), iszonyat halk az Alpenföhn max fordulaton is (2 db 140-es venti van hozzá gyárilag).Visszatérve az általad felhozott FX-hez: Egy FX8350-el szerelt rendszer jóval többet fogyaszt, ott valóban ajánlott volt a min. 6+2 de inkább több fázisú VRM-el megáldott alaplap, az R5 3600X-emből szintetikus teszt alatt se tudtam többet kicsalni 130W-nál. (persze lehetne kínozni P95-el, de minek) A sima 3600 kevesebbel is beéri. Elég a 4+1 valódi fázis.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
Hát, feszt kerestem, de nem találtam... Talán majd az új B550-es lapokon lesz... Amúgy X370/X470/X570, ezeken (többnyire) van.
50k körül van Asus Crosshair VI Hero (X370), ezen is van.
De már hallom a fujjogást, hogy régi meg stb.... meg nem megy benne a következő 96. gen AMD CPU sem.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
ralfee106
tag
Mernék fogadni nagyobb összegben is, mivel nem nagyon van alaplap amin több mint 2 usb 3.0 aljzat van, de 4 usb3 port az előlapon nem ritka. Tehát számszakilag rendben van Másrészt pl. ebayen található dupla előlapi usb3 kivezetések is szimpla alaplapi csatival vannak.
De amúgy ha beírod google a kiszemelt alaplapot és a házat akkor tuti találsz konfigot összerakva, és ott meg lehet nézni.
szerk.: milyen lapot néztél ki?
[ Szerkesztve ]
Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
ralfee106
tag
ilyen szempontból szinte mindegy melyik lapot választod. Mindkettőn 2 usb 2.0 és 1db usb3.0 aljzat van.
Ha biztosra mennék, akkor kideríteném a ház előlapi panelének kábelkötegének kiosztását. Mivel gondolom biztosra mész, nem bocsátkoznék tippelésekbe. Az előlapi kábelköteg kiosztását/elrendezését kéne kideríteni.
4db usb 3.0 képes előlapi csatid van a házon, ezeknél a lapoknál mindkettőn csak 1db alaplapi usb3 van, és 2 db usb 2.0.
Tippelgetés: szerintem a házon lévő 4db usb 3.0, két 20pin-es kábellel csatlakozna az alaplaphoz. Emiatt mivel a lapon csak 1db 20 pines aljzat van, szerintem csak 2 előlapi usb 3.0 csati fog menni full usb 3.0 sávszélen. A másik kettőt úgy oldanám meg, hogy egy ILYEN adapterrel az egyik USB 2.0 csatira kötném. Így működne az összes előlapi usb, viszont az egyik pár csak max usb 2.0 sávszéllel. (és mivel a két csati egy usb 2.0-ra van kötve szerintem ha egyszerre megy mindkettő akkor a sávszél még feleződne is.) Ha sokat használnék egyszerre több usb 3.0 -át, akkor ez probléma lenne, valszeg vennék egy pci-e x1 usb3 kártyát, és kivezetném előre a házba egy 5,25-ös panelre, vagy valami hasonló megoldásban gondolkodnék. Csak hát ebbe a szép házba nem lenne túl elegáns egy ilyen áthidaló megoldás szerintem....)
Lehet érdemes lenne másmilyen lapot nézni...
-
ralfee106
tag
Ha a Tomahawk maxot választanád az full ATX, van rajta 3db x1 pci-e slot, abba mehetne egy ilyen kari, és akkor lenne full sávszélességű USB 3.0-ád előlapon is, ezen ugyanis van 20 pin.
Amúgy a masterbox 5 lite-on a két előlapi usb3 csati is a 20 pines alaplapi csatira megy, szóval sanszos, hogy jól mondtam, hogy 1 usb 3 alaplapi csati az két előlapi csatit kiszolgál, mert szerintem az általad választott házon is ez a módi.
[ Szerkesztve ]
-
ralfee106
tag
igen az a 20 pines előlapihoz való connector, viszont itt figyelj, hogy az előlapi kábel el fog-e érni eddig a kártyáig, mert ha lesz ott egy vga, akkor azt is kerülni kell.
Az a kis fehér az egy molex csati, azon kap áramot a kártya. Itt is figyelni kell hogy tápon lesz-e szabad molex ami elér odáig.
Amit Te néztél silverstone cucc, az azért annyi mert silverstone, ami azért a minőséget is jelenti. Ez satán kap áramot, ennél is figyelj oda, hogy az előlapi csati elér e a helyéig, illetve van-e szabad sata tápcsati a tápon ami elér addig. Silverstone helyett keresek neked valami olcsóbbat mindjárt.
szerk: itt egy kártya szerintem ez best buy: [link]
[ Szerkesztve ]
-
ralfee106
tag
x1 - 2.0 az 500MB/s -et tud max (ez ha jól rémlik egy jobb sata3 ssd sebessége elméletben)
x1 - 3.0 az 990MB/s elméletben, tehát majdnem kétszerese a 2.0-nak(wikipediáról néztem az adatokat)
Érdemes megnézni, hogy amit használni szeretnél eszközt ezeken a portokon milyen sebességre képesek maximum.
[ Szerkesztve ]
-
ralfee106
tag
ezeken két csati van hátul mindegyiken, egyiken kap áramot (vagy satán vagy molexen/fehér) a másik csatira dugod rá az előlapi usb 3.0-át. Ezek előlapra csak usb 3.0-át küldenek a hátsó 20 pines csatiról. Hátlapra meg pár usb-t és type-c-t.
Várjál előlapi type-c ről már lemondtunk nem?
Egyszerűbb lenne ha elmondanád mi a célod a csatikkal, lehet van még kultúráltabb megoldás is. Ha sok az off akkor jöhet priviben is.
-
Mahrenburg
őstag
Inkább itt folytassátok, ha itt az anyatopikban nem lehet, másnak is hasznos lehet az infó.
"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi
-
-
nagyúr
Ezen pl. van 2 db USB 3-as csati a ház előlapjához.
Update: Hoppá, mégse, benéztem.
(érdekes, hogy az 5 éves DDR3-as H170-es Giga lapomon meg van 2db front USB 3.0-ás csati... ).[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha nagyon nem találsz, akkor esetleg egy ilyen Axagon bővítő kártyával is megoldható a dolog, feltéve, ha a házad kábele elég hosszú hozzá.
Ilyen bővítőt használok az X58-as konfigomban.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
Amit fentebb is írtál, megteszi a B450-es Tomahawk helyett, az MSI X470 Gaming Plus MAX tudja a 2 front usb 3-at.
Az X370/470-es lapok nem aktív hűtésűek.
És ez dobozból tudja a 3xxx-et, első kiadású BIOS változattal is.
4xxx-es sorozat támogatottsága ? Jósgömb megmondja.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
A STRIX-et nem erőltetném. Nekem ugyan B450-F Gaming-em van, de a BIOS frissítésekből vagy az ötödik lett olyan, hogy már nincsenek kardinális hibák. Persze, kábé mindent IS állíthatsz benne, de esetenként ugyanaz a beállítás többször is szerepel több menüpont alatt, és ezek hatnak egymásra is, mást nr mondjak a PBO-t ha jól rémlik, három helyen kellett szabályozni. A POST idő 10 másodperc körül van, ami számomra érthetetlen, és értékelhetetlen. Persze, pont a LED vonalon erős az ASUS, így ha ez a cél, akkor lehet, hogy Neked pont ez a lap lenne jó választás. UEFI update-et kérj rá a boltban, ha nincs elfekvő első/második generációs Ryzen kéznél.
-
Milka 78
nagyúr
Én már adtam ajánlást, nem véletlenül nem ajánlottam Asus és Giga lapokat.
A Gaming Pro Carboon jó kis lap és jól szuperál 3700x-el, bár csak 128kb-os bios chip van rajta ami már most kevés a Ryzen 3-as biosok számára ezért egyes funkciók ki vagy ki fognak maradni, esetleg elveszt bizonyos eddig meglévő kompatibilitást. Az említett deszka méletileg Ryzen 3000 ready, de ellenőriztesd a biost, hogy valóban olyan bios van e rajta, mert ellenkező esetben bios frissítést kell kérned, vagy saját felelősségre van egy flash tools progija amivel proci nélkül elvégezheted.
Ezen felül elsiklottunk felette, de nekem lövésem sincs a kinti árakról, itthon meg forintba meghatározva annyiba kerül a Carboon, hogy annyiért már X570-et is lehet kapni.
A rgb-nek alárendelni egy alaplap, vrm és bios jellemzőit meg számomra értelmezhetetlen, olyan mint amikor az egyszeri nő elmegy venni egy piros autót (bár ezt jelezted, hogy az rgb már nem téma). -
ralfee106
tag
én a helyedben megfontolnám, hogy az előlapi usb kivezetéseknek és az rgb-nek tulajdonítsak-e ekkora jelentőséget. Ha ezeket elengednéd véleményem szerint jobb lehetőségeid lennének. Egyébiránt RGB: szalagot/(RGB ventiket) külön vezérlővel lehet kapni.USB: ha pedig 4 usb kivezetést szeretnél egy lapon amin csak 2-nek van alaplapi csati, akkor a másik kettőt rá lehet dugni usb2-es aljzatokra, csak a sebesség lassabb lesz. Megfontolnám mi a fontos, hogy stabilan működjön később gond nélkül az újabb procikat is bele lehessen pattintani, vagy hogy pendriveról gyorsabban másoljon vagy a szívárvány minden színében pompázzon.
[ Szerkesztve ]
-
ralfee106
tag
-
Milka 78
nagyúr
Értelem szerűen MB csak birka vagyok
Itt nem is a gyártó a rossz legalább is nem általánosan. Pl x570-ből az Asus nagyon jónak tűnik, míg a Giga X570-ből szintén frankó, de x470 és B450-ben nem túl acélos...akár csak a Z370 alatt, de kb a legjobb Z390-eseik nekik vannak. Minden gyártónak vannak jó és kevésbé jó szériái.
Mint mondtam a Carboon egy jó kis lap és nálatok nincs is úgy túlárazva (itt azért nem ajánlott, mert irgalmatlan ára van). A bios chip mérete meg...na ja, még a saját gyártója is kiafdta valamiért a MAX szériát, tehát van némi alapja ennek a sztorinak. viszont mint mondtam van aki nagy megelégedéssel használja OC-s 3700x-el és nincs semmi baja a biosnak sem. A VRM rész egy picivel még erősebb is mint a Tomahawk-on találhatóak és valóban bőségesebb a körítés rajtuk, szóval nem vetném el ezt a lapot sem.Mondjuk van ilyen vélemény is róla...
"Ha Ryzen 3000-el akarjátok használni, MEG NE VEGYÉTEK!
Megvettem, mert nagyon jó értékelései voltak a kétezres szériánál. Viszont a háromezernél egy hulladék.
3600-at vettem, és eszem ágában nem volt 570-es alaplapot venni hozzá 75. 000-ért úgy, hogy a proci került 65-be. Ami 75-öt alatt van 570-ből, egyszerűen szemét.
A dobozára rácsaptak egy matricát, hogy "ryzen 3000 ready" Na, ehhez képest bebootolni sem akart, amíg nem flash-eltem rá a legújabb bios-t. Az is akkora nyűg volt, hogy hihetetlen. Csak olyan pendrive-ról megy, ami 16gb alatt van, MBR-ben és fat32-ben van. Ebből csak a fat32-őt írták le, a többit az MSI comment szekciójából kellett megtudni.
De akkor ezzel ennyi, ugye? Hát nem. Ezek után is, minden indulásnál felvillan a cpu hiba led, és csak egy-két másodperc után tér magához és boot-ol. Ha egyáltalán bebootol, mert elég gyakran úgy marad, aztán mehet a hard reset. Ennek az értékelésnek a megírása előtt is 4-szer kellett resetelnem mire beröffent. Persze nincs rajta clear cmos gomb, hogy megkönnyítse a helyzetet. Az MSI pedig nem sieti el a dolgot. Megvan ez a lap bő két hónapja, ezalatt kijöttek egy úgy bios-al, de persze az sem oldotta meg a gondot."Persze lehet ez hibás lap, user error vagy a csillagok rossz együttállása, de érdemes róla említést tenni, hogy ilyen is van.
[ Szerkesztve ]
-
Yeffy
veterán
bocsi, kiszaladtam a szerkesztesi idobol.
eddig javasoltak MSi B550 A-Pro/Gaming Plust vagy Asus B550 TUF-Plust, plusz azt az infot kaptam, h a B550-es deszkak eleg komoly update-et kaptak VRM teren, ez igaz? ha igen, ez nekem kimaradt.
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
csucsbicep
nagyúr
Először is mennyit szánnátok rá? Mint írtam egy MSi B550-A Pro/Gaming Plus vagy Asus B550 TuF Plus szint alá nem mennék. Itt [kép] láthatod mennyire melegszenek egyes típusok terhelés alatt egy manuálisan húzott 16 magos 3950X-el. 3900XT alap TDP-je 105W, de kitolt limitekkel + PBO annak is szépen felkúszik a fogyasztása.
Kicsit többért van az agyonajánlott Msi B550 Tomahawk vagy Asus B550-A/F Strix, amik már kicsit jobban fel vannak szerelve. De az említett összes lap veri a mostani B450 Gaming Plust. -
-
csucsbicep
nagyúr
-
csucsbicep
nagyúr
Nincs mit, de a Gaming Plusnal eliras van, mert az is 5+2. De, ami a lenyeg, hogy pl. ezt osszehasonlitva a Tomaval(ami szinten 5+2) gyengebb komponensekbol epitkezik(pl a Tomahawkon 60A-es minőségibb fetek vannak). Tehat nem minden pusztan a fazisok szama. Az aplapok vrm erősorrendje az, amit korabban is irtam.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Anime filmek és sorozatok
- Programozás topic
- Kipróbáltuk az Anbernic RG40XXV kézikonzolt
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- alza vélemények - tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Windows 11
- Mesterséges intelligencia topik
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok