- Fecogame: A csámcsogás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
válasz
Elemental #88248 üzenetére
Persze, az is jó (mindkettő banki hátterű, van TBSZ, ERSTE 100k EUR BEVA vs KBC 20k, NYESZ az ERSTE-nél használhatóbb, KBC netes+telefonos app felülete jobb, díjak globál indexkövető ETF buy&hold-ra kb ugyanaz). De igazából elég egy is, pl ERSTE, ha NYESZ-t is akarsz. Persze egy bizonyos portfólió felett lehet több bróker is, a magyarok mellett akár európai/amerikai is.
-
Rob Rob
tag
válasz
PredatorZoli #88247 üzenetére
Az a baj, hogy a jövő hetet nem látom, nem, hogy a jövő évtizedet. Tanulnom kell.
-
Elemental
addikt
Mára még volna egy kérdésem
Van KBC Equitas értékpapír számlám. Az ajánlott etf vételre? -
Rob Rob
tag
válasz
PredatorZoli #88244 üzenetére
Igen, ezért vettem max 5 éves papírt amiből ki is szállhatok ha van jobb lehetőség.
-
Nite
őstag
válasz
szabi__memo #88241 üzenetére
pedig most, hogy eletre kelt az app, gond nelkul vettem 3500 darabot
folyamatosan nezegettem egyebkent az utobbi hetekben, hogy alakult a hozam, de mindig tudtam volna venni!
-
Elemental
addikt
válasz
PredatorZoli #88240 üzenetére
Köszi!
-
Rob Rob
tag
válasz
PredatorZoli #88237 üzenetére
Köszönöm a választ. Valamikori Szigetvár és vidéke takszöv a jeles, (ma már bank).
Kicsit kabalabankom ők,kb 30 éve vagyok ügyfelük, nem vészes a dij, amibe kerülnek. Akkor más különbség nincs? Nyugdíjra takaritanék meg de fontos az, hogy ne legyen nagy kockázat, az is valami, ha megőrzi az értékét az eddigi munkám eredménye . Elolvasom az összefoglalót. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Elemental #88239 üzenetére
Ez automatikus, vagy az adóbevallásban kell jelezni, hogy igényt tartok a 100k-ra?
Bevallásban jelezni kel, de a szolgáltató által megküldöt adatokkal a tervezetben eleve benne lesz.
Jelenleg a cibnél van bankszámlám. Azt felejtsem el NYESZ ügyben?
Így van, legjobb ha még ma elfelejted.
Még egy kérdés. Mi a jobb, az év elején minél hamarabb befizetni az 500k-t a NYESZ számlára, vagy inkább egy éven keresztül használni, pl állampapírt venni, és az év végéhez közel befizetni?
Ez egyéni preferencia kérdése.
-
Elemental
addikt
válasz
PredatorZoli #88233 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Idén már biztosan nem, jövőre gondoltam elindítani.
Már egy órája bújom a netet, lassanként gyűjtöm az infót. Amúgy meg mindenbe bele lehet rázódni, ha van akarat, és az ember rászánja az időtAmi még nem világos: (erste honlap) "Személyi jövedelemadót is spórolhat: A jelenlegi szabályok szerint tárgyévi befizetései után évente annak 20 százaléka, maximum 100.000 forint előtakarékossági támogatás kérhető összevont adóalapja adójából."
Ez automatikus, vagy az adóbevallásban kell jelezni, hogy igényt tartok a 100k-ra?Jelenleg a cibnél van bankszámlám. Azt felejtsem el NYESZ ügyben? Csak gondoltam ne legyen már sok bankszámlám sok havidíjjal.
Még egy kérdés. Mi a jobb, az év elején minél hamarabb befizetni az 500k-t a NYESZ számlára, vagy inkább egy éven keresztül használni, pl állampapírt venni, és az év végéhez közel befizetni?
-
csllmfszlm
újonc
válasz
PredatorZoli #88230 üzenetére
Elnézést, ha nem elég összeszedetten írtam. Igen, amit idén még beutalnék tbsz-re, abból vennék ZPRX-et és az arányaim a fentiekre változnának.
Köszönöm, az "élhető" nekem már jó.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Rob Rob #88236 üzenetére
Ha nem a banknál, hanem közvetlenül a kincstárnál tartanád, akkor megspórolnád az értékpapírszámlavezetési díjakat.
Az állampapírok középtávra jók, ha pár éven belül van vele valamilyen konkrét terv, hosszabb távra azmonban nem igazán mert jó esetben is kb csak annyit hoz hogy ne értéktelenedjen el teljesen a pénz, reálhozam nem nagyon várható tőle.
Éppen ezért hosszabb távon ETF-ekbe szoktunk fektetni a magasabb hozamért, ahogy itt bizonyára olvashattad. Olvasd el a topic összefoglalót is! -
Rob Rob
tag
Sziasztok.
Jóideje olvasom a topikot, próbálok informálódni, mert befektetési lehetőségek után kutatok.
Jelenleg az összes megtakarításom, ami nem lakáscélú illetve ingatlan, autó stb, mind jobb híján PMÁP-ban van egy banknál. Ez úgy lett, hogy tavasszal, a túl alacsony kamatok miatt a korábbi, kamatozó betétszámlám helyett rábeszéltek egy (asszem) befektetési számla nyitására. Nincs is ezzel semmi gond mert a pénzügyek... Szóval mint a lónak a hátúszás, mással foglakozom.
Jelenleg már, egy messziről is látható összeg áll rendelkezésre,(20 év munka gyümölcse) mint mondtam, bankon keresztül vásárolva (2027J és 2028I)papirokban.
Ezek közepesek, asszem 5 évesek, koratavaszi fordulóval.
Kérdés, hogy ez igy rendben va e vagy esetleg jobban járnék bankot kihagyva illetve egész másba fektetve?
Illetve tanulnék, hogy jobban el tudjak igazodni a számomra bonyolult befektetési lehetőségekben.
Ezt hol tehetem meg? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Elemental #88231 üzenetére
Nem, ennél ez komplexebb. (kb az önyp inkább az ami így működik ahogy írtad)
Először interneten csinálni kell egy előregisztrációt.
Ez után bemenni egy fiókba, ahol aláírod a szerződést, ezzel megnyílik a normál értékpapírszámla.
Ez után a netbrokerbe online belépve lehet megnyitni a nyesz számlát, legalább 5e ft (ha jól emlékszem) már a nyitáskor rá kell vezetni (ennyit előre legalább már rá kell utalni a normál számlára).Ez után a pénz rátétele úgy történik, hogy utalsz/rávezetsz a normál értékpapírszámlára pénzt, majd az online felületen rávezeted a nyeszre.
Itt még mindig nem ér véget a történet, mert ezután a nyeszen levő pénzt még be is kéne fektetni, amihez például a bét-a piacon be kell adni egy tőzsdei megbízást s&p500-ra.
Ha még idén is ki akarjátok maxolni, akkor már nagyon sietnetek kell.És akkor látjuk is hogy a legtöbb embernek miért nincs nyesz számlája, ennyitől az egység sugarú polgár már hátast dob
Ha esetleg te is úgy érzed hogy ez neked így sok, esetleg választhatod a fent emlytett önyp-t is. Az kevesebb macera, cserébe drágább, alacsonyabb hozam.
-
Nite
őstag
mobilkincstar megint megdoglott?
-
Elemental
addikt
válasz
PredatorZoli #88224 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Ez a NYESZ úgy néz ki, hogy bemegyünk a bankba, megnyitjuk a számlát, minden évben átutalom az 500k-t (hogy kimaxoljam a 20%-ot), és viszlát?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
csllmfszlm #88229 üzenetére
nem biztos hogy jól értem, de amit még idén betolnál azt gondolom tbsz-re tennéd, csak jövőre nem akarsz új tnsz-t nyitni az első fél évben.
Szerintem élhető portfolio.
-
csllmfszlm
újonc
Sziasztok,
így év végefelé betolnám a maradék eurómat az Erstéhez. Az ETF-ekkel minimum 10 évre tervezek és fél évig még biztosan nem nyitok új TBSZ-t egy nagyobb beruházás miatt.
Az ETF portfólióm jelenleg így néz ki:
VWCE 75%
JPGL 25%Ez lenne a tervezett:
VWCE 70%
JPGL 23%
ZPRX 7%
Van valami hátulütője, buktatója ennek az összeállításnak?
Köszönöm! -
Paxker315
addikt
válasz
PredatorZoli #88225 üzenetére
Köszönöm. Én is arra tendaltam, hogy ekkora összegnél még nem érdemes többre szedni, a VWCE meg elég diverz már önmagában is. Feltörekvő piacokra specifikus papírokat néztem még, de első körben nem nagy kedvem lenne beletenni egyelőre
-
robag93
aktív tag
Szőke kérdés: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc, mitől USD, ha nem hedgelt és EUR-ban lehet venni? Erre utaltok általában, amikor VWCE-ről beszéltek?
-
szkorhetz
őstag
válasz
bilimbalam #88217 üzenetére
Ez azért nem ssc.
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Ha csak a NYESZ miatt nyitnék számlát, azt hol érdemes? Nekem és a feleségemnek is kellene.
-
válasz
szkorhetz #88211 üzenetére
ide németek két okból jönnek:
- merci-audi-bmw és hasonló cégekhez vezető beosztásba s jön velük a család is, de ez minimális...
- német nyugdíjasok mert itt a kinti vagyonból vesznek lakást vagy luxus házat mondjuk a Balaton körül a maradék pénzből plusz az eur nyugdíjból meg vígan élnek...Persze egyik gyereke se fog itt letelepedni érthető okból szóval ez a prevízíója erősen téves Econ fórumtársnak...
Környezetemből ennyien meg sosem voltak külföldön dolgozni ... tehát a tendencia nálam is más mint Econnál, de lehet más korosztály vagyunk (én 35-40 között).
-
Paxker315
addikt
válasz
PredatorZoli #88205 üzenetére
Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF Acc
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF AccMennyire tűnnek elvetendőnek? nem számítanék egyiknél sem köv 1-1.5 évben bármilyen megtérülésre, de hosszú távon érdekesnek tűnnek. Egyáltalán, ha elsőre 1M értékben venne az ember ETF-t, van értelme 2 különbözőbe is beletenni, vagy teljesen felesleges?
Tippre 2 féle még "belefér", többe nem érdemes forgatni. Kivenni meg nem terveztem, csak nem-meghatározott ideig tartani. Van átfedés a kettő közt, úgy rémlik főleg USA-központúak, évtizedes távlatban nem tűnik vállalhatatlan ötletnek.
-
tomazin
veterán
válasz
CriticalHit #88214 üzenetére
Mielott valamit veszel, elso korben ertsd meg hogy mukodik a termek. Az adott pemap augusztusban fordul.
-
Ereshkigal
őstag
válasz
CriticalHit #88214 üzenetére
Augusztus végén fordul, utána jobban hoz majd. El lehet gondolkodni rajta.
-
törölt tag
válasz
szabi__memo #87922 üzenetére
Köszi, idöközben megnéztem a tranzakciós listát és a vásárlás sikertelenként szerepel a listában, úgyhogy ha esetleg más is hasonló cipöben jár akkor érdemes telefonálni egyet. Nekem most próbálják kinyomozni, hogy mi mehetett félre.
szerk.: Meg is lett, TBSZ-re 25 ezer forint a minimum.
-
törölt tag
válasz
Morgenstern #88209 üzenetére
Van, akiket multik foglalkoztatnak, mások vállalkozni jönnek ide a kedvező üzleti lehetőségek miatt, megint mások a nyugdíjas éveikre költöznek át, mert itt sokkal olcsóbb az élet. Nincs ebben semmi furcsa.
Pedig így van, elég sokan jönnek haza és sok itt élő külföldinek itt is születik meg a gyereke.
-
szkorhetz
őstag
válasz
#31733248 #88208 üzenetére
Hát én azt látom a környezetemben (30-40 közötti sok diplomás, fővárosi, nagy magyar állami energetikai cégnél lévő munkavállaló), hogy aki még nem ment ki, az fontolgatja.
Csak az elmúlt 1 évben 8 közvetlen kollégám ment ki külföldre és egyik sem arról számol be, hogy olyan rossz lenne neki, pedig elég jónak számítanak a béreink, szóval nagyon meg lennék lepve, ha tényleg többen jönnének haza, mint mennének ki. (De bevallom, nem kerestem erre hivatalos statisztikát.) -
Morgenstern
tag
válasz
#31733248 #88208 üzenetére
Amikor hallom és olvasom, hogy nyugatról emigrálnak Magyarországra az emberek, akkor mindig a [Goodbye, Lenin!] című filmből ugrik be a következő:
Anyuka, aki mit sem tud arról, hogy a Berlini fal épp leomlott, meglátja a Nyugat-Német autókat Kelet-Berlinben és kérdi a fiát:
- Hogy ezmiez a sok nyugati itt keleten?
- Ők itt akarnak élni az NDK-ban, maguk mögött hagyják a nyugati fertőt.Szerintem kabaré.
-
törölt tag
"Itt a nyugati határvégen én az elmúlt 2,5 évben több embert tudok, aki hazajött, mint aki elment."
Országos szinten is picivel több már a hazavándorló magyar, mint a kivándorló. De - sokan nem tudják - a magyar állampolgársággal nem rendelkezők között a németek alkotják Magyarország egyik legnépesebb migrációs csoportját, kb. annyian vannak, mint a kínaiak (19 ezer körül).
"Eddig az volt a felvetés, hogy a csok stb. beépültek az árakba. "
Részben igen, de sok dolog hozzájárult az áremelkedéshez, a külföldi vásárlók, az alacsony kamatok, a támogatási rendszer, az eleve nyomott árak. A budapesti ingatlanok felértékelődése alapvetően egy hosszú távú trend része, hiszen köztudott, hogy egyre több lesz a városlakó, akik főleg a fővárost részesítik előnyben. Budapest pedig még most is alulértékelt nagyváros, főleg ha Prágához, vagy Pozsonyhoz hasonlítjuk.
Ha mindkettőből választhattál volna, akkor (számomra) egyértelműen a PEMÁP.
-
peetie1
aktív tag
válasz
CriticalHit #88206 üzenetére
2025/Y-t már nem tudsz venni...
-
CriticalHit
addikt
Szerintetek Prémium Euró Magyar Állampapír 2025/Y_EUR 10.6% vagy DKJ D231018 13.71% (talán D231228) 4 millió forinntal infláció ellen?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
BugZ-e #88202 üzenetére
1, be kell meni utána a fiókba is
2, nincs értelme mindkettőnek, elég az utóbbi
3, Mindenki maga dönti el, de az általad említett második eléggé annak számít
4, Rovolut általában
5, Mindig vannak ilyenek havi rendszerességgel, de azt nem lehet előre tudni hogy ezeknek a hatása pozitív/negatív/semleges lesz, így nincs olyan amire szent grálként lehetne várni -
Yellow73_a
tag
Most komolyan, mit vártok az új PMÁP-tól? Hogy jobbak lesznek a feltételei, mint a mostaninak? Nem tartom valószínűnek. A mostani is elég vonzó, szóval veszik így is, a 2029/I nagyon hamar elfogyott, még a rábocsátás is, a 2029/J-re is már rá kellett bocsátani, szóval nem hiszem, hogy még vonzóbbá akarnák tenni.
-
KMT
addikt
"Az építkezés bizonyosan nem lesz olcsóbb, emiatt az új építésűeknél sem várható jelentős árcsökkenés"
Eddig az volt a felvetés, hogy a csok stb. beépültek az árakba. Ami viszont azt jelenti, hogy az árak annyira mégsem az építő költségeitől függ csak, van még tartalék...
-
BugZ-e
csendes újonc
Köszönöm az eddigi segítséget/tippeket!
Úgy döntöttem, hogy TBSZ-t szeretnék nyitni, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1. Erste oldalán ha regisztrálok Netbrókerre akkor utána már lehet utalni vagy ez csak egy előregisztráció és személyesen, bankfiókban kell a számlát megnyitni?
2. Vannak olyan ETF-ek amik "ütik egymást"? S&P 500 és/vagy Vanguard ETF-eket szeretnék venni. Lehet a kettő egyszerre vagy inkább az egyiket vagy a másikat?
3. Van favorit ETF vagy mindenki maga döntse el, hogy neki melyik a megfelelő?
4. Revolut/Wise számla éri meg jobban a valutában való utalásokhoz?
5. Lesz-e a közeljövőben olyan gazdasági történés (gondolok itt a nemrégiben történt amerikai inflációs adat megjelenésre) ami hatással lehet az árfolyamokra? E.g.: érdemes várni, hogy bármi olcsóbb legyen?Válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest