- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #56999 üzenetére
Nekem annyi problemam van Erste-vel, hogy folyoszamla nelkul nem tudok ertekpapirszamlat nyitni, hiaba vagyok ugyfeluk hitelkartya okan.
Ott a gomb a netbank/mobilbankban, de elkuld melegebb eghajlatra
Nem szeretnek csak azert nyitni egy folyoszamlat annak minden koltsegevel, hogy eloszor oda utaljak penzt amit azonnal atvezetek az ertekpapir szamlara.Elkepzelheto, hogy megoldhato enelkul is, majd megkerdezem telefonon, fioklatogatas mindenkepp kell legkesobb a szamlanyitaskor.
Mondjuk a KBC-hez is fiokba kell menni, ugy tunik ezt nem uszom meg. -
PredatorZoli
Topikgazda
Amíg nem emelnek árat, addig MO legjobb brókere lett az RC, mert ha a kicsit gyengébb felülettől eltekintünk, minden hátránya kvázi megszűnt és az előnyei megmaradtak. Szóval nem értem a sietség okát. Ha összeboronálják a két rendszert, akkor talán emelnek, addig a jelenlegi rendszerrel tuti nem. Vagy majd ha magukba olvasztják az RC számlákat.
Egyébként sokkal jobb az Erste mint amennyire páran lehúzzák. Ráadásul az állományi díj alacsonyabb mint a KBC-nél, magasabb a biztosítás, szóval nem is drágább, minden elérhető amit csak akar az ember. Oké az osztalékjóváírás, de azon kívül? -
Ixion77
addikt
válasz
noiq_nolife #56996 üzenetére
RC-hez vitel sima liba volt. Kivéve ami náluk nem volt eladható.
#56996 noiq_nolife: KBC évek óta folyamatosan emeli az árait. Az új fejlemények tükrében nem lennék meglepve ha jövő januárban is megint emelnének.
Szomorú, hogy míg a világ halad az olcsóbb és magasabb színvonalú befektetési szolgáltatások felé, mi dübörögve haladunk az ellenkező irányba. Külön érdekesnek találom hogy az OTP mennyire nem töri magát az ügyben. Simán hagyja hogy az Erste, KBC, Concorde és Equilor elvigyék a teljes piacot. (Bár amit a Supra bemutatott az elmúlt években az alapján megértem hogy nincs hozzá meg az önbizalmuk...)
-
Zoty4
őstag
válasz
noiq_nolife #56996 üzenetére
kbcnél csak 20k € befektetési védelem van.
Én nem kapkodnék, majd ha emelnek esetleg árakat, bőven ráérsz akkor váltani, addig meg járj nyitott szemmel, tanulmányozd a cégeket -
noiq_nolife
csendes tag
valaki zongorázott már végig bróker váltást régebben? azok a papírok amik elérhetőek az új szolgáltatónál átvihetőek eladás nélkül TBSZestül?
bár itthon max a KBC lehet alternatíva ezek után -
adam0913
tag
Ez is 'miattam' van, pár hónapja megnyitom az első TBSZ-m, az első értékpapír számlám aztán egyből vége lesz minden jónak
-
Stanlee
őstag
válasz
UberMutant #56991 üzenetére
Ha akartak volna, mar reg itt lennenek. degiro is nyomathatna, megse teszi. Valoszinu akkora apparatust kellene fenntartani, hogy nem eri meg nekik.
-
UberMutant
őstag
én pont a súlyos állományi és szlavezetési díjak miatt jöttem el az erstétől annak idején. nagyon nem szeretnék visszamenni, de úgy tűnik ez ennyi volt.
arra van esély hogy az IB rendes magyar brókérleánnyal jelenjen meg TBSZ-szel? most lenne pár ügyfelük hirtelen, hogy megjelent ez a piaci rés.
-
Ixion77
addikt
válasz
aujjobba #56986 üzenetére
Jelenleg nem változnak. Hogy később mi lesz, azt majd az új tulajdonos eldönti.
RC tulajdok megkapták a pénzüket a vállalkozó kedvükért és munkájukért, Erste megszabadult az legkellemetlenebb és egyre növekvő konkurenciájától. Az ügyfelek meg... Hát, valakinek fizetnie kell a parti végén...
Amúgy ilyen nagyságrendű üzlet mögött szerintem Mo.n jellemzően politika van.
#56987sunavlys: Hogyne. Valamint küld ingyen sört meg örök élet kupont.
-
aujjobba
addikt
válasz
UberMutant #56985 üzenetére
Mire számíthatnak a Random Capital Zrt. ügyfelei?
A díjak és a költségek nem változnak. Random ügyfélként az eddig megszokott kereskedési rendszert a megszokott módon és feltételek mellett használhatja tovább. Az értékpapírszámlát továbbra is a Random Capital Zrt. vezeti. -
UberMutant
őstag
francba, jön ide is a bosszantó állományi díj
-
Fin10
tag
válasz
Oppenheimer #56983 üzenetére
De egy banki háttér mellett az biztosan nem fordulhat elő, hogy az értékpapírjaid csak papíron vannak a számládon, míg egy kisebb cégnél azért láttunk már ilyet. Szerintem egy brókernél ez a legnagyobb veszély.
-
Lex Icon
senior tag
-
Ixion77
addikt
Rövid távon még lehet örülni a növekvő biztonságnak, hosszú távon viszont megszűnt az egyetlen magyar diszkont bróker:
Tájékoztatás a Random Capitalt érintő tulajdonosváltásról
"Tulajdonost vált a Random, a Magyar Nemzeti Bank döntése alapján az Erste Befektetési Zrt. megvásárolhatja a társaságot. A tulajdonosváltás a díjakat, a kereskedési rendszert nem érinti, az ügyfelek továbbra is a megszokott módon és feltételek mellett kereskedhetnek."
Természetesen cél, hogy a Random ügyfelek számára is elérhető legyen az Erste széles szolgáltatási- és termékkínálata, megismerkedjenek a vállalat nyújtotta előnyökkel.
Az üzlettel két nagy múltú, erős cég egyesíti erőit, hogy a piacon elérhető lehető legmagasabb szintű brókeri kiszolgálást, innovatív, egyedi megoldásokat nyújthasson."Hello Erste!
Tudtuk, hogy ennek a pillanatnak el kell jönnie. A Randomnak szüksége lesz egy olyan partnerre, amely megfelelő háttérrel biztosítani tudja a gyors növekedést. Mára elértünk egy határhoz: magyar, magántulajdonú társaságként már nem vagyunk képesek lépést tartani ügyfeleink bővülő számával és igényeivel.
A megfelelő szolgáltatási limitek biztosítása, az új termékek bevezetése, a szolgáltatások bővítése, a folyamatos fejlesztések olyan erőforrásokat követeltek meg, amelyeket középtávon már nem tudtunk volna finanszírozni. Be kellett látnunk: az ügyfeleink érdeke is az, hogy a Random szabadon növekedhessen, innovációs képessége kiteljesedhessen. Lépnünk kellett.
Olyan partnert kerestünk, amely értéket lát bennünk. Amely a tudását akarja tovább fejleszteni. Velünk, közösen. Kiemelten fontos volt, hogy az új tulajdonos vigye tovább, amit elkezdtünk, támogassa a sikeres növekedést. Egyrészt tudja, hogy mit vesz, és méltó módon képviselje ezt a hatalmas belföldi állományt. Másrészt sikeresen legyen képes a Randommal ötvözni, átalakítani saját online szolgáltatásait, és tovább fejleszteni, szélesíteni az ügyfeleinknek kínált megoldások körét.
Az Erste számunkra az első számú alternatíva volt. A befektetési piac egyik legnagyobb szereplője, banki hátterű, de mind a mai napig önállóan működő brókercég, a legszélesebb hazai termék- és szolgáltatási palettával és kiegyensúlyozottan működő online kereskedési rendszerrel. Ez egyesítve a Random egyszerűségével és gyorsaságával, kiemelkedő dinamizmusával olyan magas minőséget hoz létre, amely mind a két társaság ügyfelei, mind pedig a teljes magyar tőkepiac előnyére válik.
Nekem Cselovszki Róbert személye erre garancia. Az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatóját húsz éve ismerem – azért őt kerestük meg, mert tudom, mit gondol a világról, a tőkepiacokról, a magyar tőzsdéről, a brókercégek működéséről, az online befektetések lehetőségeiről, az ügyfelek kiszolgálásáról. Tudom, hogy nála a Random Capital tudása, értékei, ügyfelei jó kezekben lesznek. Örülök annak, hogy a következő időszakban közösen dolgozhatunk egy olyan kiszolgálási modell létrehozásán, amely a megszokott gyorsaságot és egyszerűséget megőrizve a befektetési lehetőségek még szélesebb tárházát kínálja majd ügyfeleinknek.Virág Ferenc
Alapító-tulajdonos
Random Capital"A tulajdonosváltás és a Random Capital működését érintő változások részleteiért, látogassa meg az Erste Investment dedikált weboldalát az alábbi gombra kattintva!
-
Fin10
tag
Koncentrálódik a hazai piac, megvette az Erste a Random Capitalt. Remélem marad az alacsony díj, de jobb lesz a kereskedési felület!
-
-
avl
senior tag
amit így eddig nem láttam a reakciók között: az ingatlan nyilván rizikósabb mint MAP+
riziko: bármilyen iranyban is persze, de elöre nem lathato kár (lakas/hazbiztositas szerintem fontos), kiderül, hogy X meterre ipari, zajos dolog lesz, vagy epp jobb uthalozat, stb.
en a macera + riziko miatt nem tettem, nem teszem, nem tenném befektetési céllal ingatlanvásárlást - persze ha valakinek a macera nem/kevesbe szamit, siman mas eredmenyre juthat
ertekpapirt sokkkkal egyszerübb akarhonnan intezni
-
Perpill a MÁP+-nak jobb a hozama, viszont a lakásra olcsóbban kapsz hitelt, mint MÁP-ba befektetésre. Azt viszont kalkuláld bele, hogy az ingatlanod értéke akár feleződhet is, ha sürgősen kell likvidálnod. Budapesten a tranzakciók száma már esik.
Sok beragadt lakást látok a környékünkön is, korábban ez nem volt jellemző. Túl magasra szöktek az árak, az MNB pedig elindult a restriktív politika irányába.
-
Stanlee
őstag
válasz
PredatorZoli #56955 üzenetére
Szerintem is erdemes osszehasonlitani korabbi idoszakokkal, nem csak az utobbi par ev novekedesevel. 2006-ban lett meg a lakasom. 2012/13-ra Ft-ban a hitel kb azonos volt a lakas ertekevel. (Tudom, vadkeleti devizahitel, hulye voltam, hogy felvettem, stb.) Ami nagyon elkeserito volt akkoriban, hogy 2013-ra a lakas erteke kb. 12 misi volt mar csak, 6 ev alatt torlesztettem kb. 7,2 milliot, 2 millio onero volt benne, 15,x misiert vettem. Es ez volt a normalis akkoriban.
Ertem en, hogy felnott egy generacio azota, akik ezt nem eltek meg, mas a hitelezes menete, alacsonyak a kamatlabak, de barmikor lehet egy olyan kamatperiodus, amikor gondot jelenthet a torlesztes. A 4-5x tokeattetet se ertik sokan, pedig abban is iagazad van.
Igazabol en ezt csak azert irtam, hogy nem csak jatek es mese az ingatlanozas.
-
Köszönöm a sok választ! Szerencsére a saját lakhatásom megoldott, tehát csupán befektetési céllal gondolkodom rajta. Tehát jó lenne ha:
- a törlesztőt fedezné a havi lakbér
- ha nem akkor az is benne van, hogy azért eladnám ha találok magamnak jobbat. És ez a nagy bajom ezért nem tudom mennyire jó ígyHa jól értem a szavatokból akkor a MÁP+ azért elég jó "versenytárs" még az ingatlan mellet, főleg mert kevés vele a gond?
-
travix
aktív tag
Szerintem még mindig jobb mint a MÁP, de tény, hogy legalább 5-10 évben kell gondolkodni ha veszel. Egyik rokonomról tudom, hogy 12 millióért vett 3,5 éve. Azóta már 17-18 milliót ér a lakás. Első lakókkal volt kisebb félreértés amikor elmentek (egyikük nem értette meg a 3 oldalas szerződést ami magában foglalja, hogy 1 éven belül elmennek akkor ugrik egy havi kaució). Mással nem volt gond, én jó befektetésnek tartom főleg miután már sok pénzed van a tőzsdén. Jelenleg bruttó 85-ért van kiadva.
Hozzáteszem tudni kell lakókat választani és akkor minimalizálod a jövőbeli konfliktusokat. Előítéletesnek kell lenni, ebben a PC kultúrát kidobhatod.
-
válasz
vnorbi #56952 üzenetére
Ez nem teljesen Bét specifikus. Ha zárva van a piac nem biztos, hogy szerencsés ETF-re ajánlatot adni. Xetra esetén is vártam már meg árjegyzőt (ott sem mindig egyből jön be...), mert közben esett az s&p 500 elég rendesen... Ha hosszú távra veszel szvsz ne nyitáskor vagy záráskor vegyél. Ha több tőzsde is benne van akkor végképp érdemes ügyesen.
-
nort_on
senior tag
Kiszámoló blogot ajánlanám a figyelmedbe, az utóbbi hónapokban pont az ingatlan volt jópárszor a téma, mivel Miklós venni akar. Vagy inkább ne, mert 1-2 óra olvasás után kb örökre elmegy a kedved az egésztől...
Ingatlant olyan 5-7 éve volt érdemes venni, amikor már jó fixált kamatok voltak, meg LTP, meg viszonylag értelmes árak. Most nagyobb az esély a bukóra, mint hogy ismételjen az elmúlt 10 év. Aztán ki tudja.
Nehéz kérdés, hogy most mibe érdemes fekteti, mivel kb minden csúcson van...
Én tavasszal pont azon gondolkoztam, hogy inkább el kéne adni, de nagyon rendes fiatal pár vette ki, szóval maradt.
-
-
Árpi001
senior tag
válasz
bandus #56948 üzenetére
(már ha az 50 az az ára és nem a nm)
Nos igen.
Valahogy az érték növekesdésre kevesen gondolnak.
Pedig aki ugyan ezt kérdezte itt kb 2,3 éve, és vett, az nem csak a kiadásból származó bevételel lett gazdagabb, mínusz a jogosan megemlitett buktatók, hanem az ingatlan-befektetése is vagy 30-40% ér többet. Ez pénznemben kifiejezve jobb mint a forint alapú máp +szerintem.
Mondjum a tennivaló is jóval több. -
vnorbi
aktív tag
válasz
temporello #56940 üzenetére
Ez az, amikor az árjegyző elmegy kávézni. Megkérdezheted a BÉT-et, hogy mi volt ez, ha nagyon érdekel. Én kérdeztem már rá hasonlóra, és ugyan nem kapkodták el, de válaszoltak, és elmagyarázták, hogy mik voltak a körülmények, amik ide vezettek.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Egyéni vélemény, de a magyarországi ingatlanbefektetés várható hozama meglehetősen alacsony lesz a következő években véleményem szerint, hitellel nem a legjobb ötlet feltétlenül befektetni, ugyanis a még meg sem keresett pénzeddel is beszállsz egy olyasvalamibe, amiben nem feltétlenül van már nagy potenciál vagy adott esetben vissza is korrigálhat.
Az ingatlanbefektetés és az állampapír összehasonlítása pedig nem túl korrekt, kockázatban ugyanis, pláne ha 5x-ös tőkeáttétel használsz az ingatlannál, nagyon nem ugyanaz. -
KMT
addikt
-
válasz
aujjobba #56946 üzenetére
az egész azon múlik, hogy mekkora értéknövekedésre spekulálsz, az tudja pozitívba fordítani a dolgot, egyébként simán mínuszos az állampapírhoz képest és van egy rakat nehezen számszerűsíthető downside benne. mondjuk 50 milliós ingatlan 110-ért vidéken extra rossz deal-nek hangzik. ahol én nézegettem például lakásokat az inkább~20 millió és 80-90k-ért kiadható, itt már kicsit más a matek
(már ha az 50 az az ára és nem a nm)
-
válasz
aujjobba #56946 üzenetére
Most tudnék belevágni. Igen, a felújítással számoltam. Sajnos annyi össz vagyonom nincs, hogy nekem megfelelő helyen megfelelő ingatlant találjak - ez a cél. Ellenben ha lenne egy ilyen bekeftetésem "bátrabban" vennék fel hitelt is. Hosszú távon gondolkodom most rajta.
Amiket leírtál az valós probléma.
-
aujjobba
addikt
Időnként én is elgondolkodok ezen, mert olyan szépen hangzik a folyamatos bevétel.
Amíg nem jön egy rossz bérlő, vagy rossz szomszédság ami lerontja a kiadhatóságot, felújítás ami elviszi az éves bevételt (főleg mostanság), aztán ott az idő amit rá kell szánni, az adózás, a közművek intézése, stb.
Olyan időszak is lehet, amikor épp nincs bérlőd.Garázs esetleg, vagy parkolóházban beálló?
-
Árpi001
senior tag
A lakás kiadás sok esetben macera, de éves szinten többet hozhat mint az állampapír.
Főleg Pesten.
Te meg Pesti vagy ha jól emlékszek.
És inkább értéknővelő mint a Máp+.
Főleg ilyne drasztikusan növekedő ingatlan árak mellet.
Ha ez a két opció van, én lakást vennék.
De majd jönnek nálam okosabbak. -
Mi a jobb befektetés? Ha van X félretett pénzem és abból veszek egy lakás majd kiadom, vagy hagyom továbbra is MÁP+-ban?
-
válasz
#79563158 #56937 üzenetére
Igen, ez fura, de amekkora növekedés előtt áll a célpiacuk, nem érzem túl kockázatosnak most a befektetést, meg az összeget is annak mentén találtam ki, mi az aminél még nem megyek Dunának. A tényszámaik szépek szerintem. Igazából egy tényleg hosszú időre szóló befektetésnek szánom, szóval az se érdekel még jó ideig, ha nem hozzák az ígért számokat, csak ne boruljanak fel.
Ja igen, a másik indok, amiért bízom bennük, hogy kipróbáltam a kínálatukat, húsevőként is eléggé bejött.De azt hiszem mégse lesz belőle semmi, tényleg húzósak a számlavezetési díjak és egyebek.
KBC: 349 + 0,0125% + extra szlavezetés (0,01%, min 1000) ~1500/hó
Random Capital: ~ 2000/hó
Erste: itt meg se találtam, mennyi a nem kereskedhető részvények tartási díja, de alapból itt is van 350 + 0,01%Ennyit lehet nem ér meg nekem az ügy.
Köszi ysengrin, PredatorZoli, mgoogyi és SzGee -
SzGee
aktív tag
válasz
temporello #56940 üzenetére
normálisabb platformok már figyelmeztetnek, ha ekkora eltéréssel próbálsz eladni instrumentumot
nyugi nem lesz diszkont, hisz nem lesz aki eladjon neked annyiért (legalábbis elvileg)
ezek szerint érdemes ezekbe 10%-al lejebb poziba állni, hátha rádborítanak egy adag papírt, más kérdés hogy nekem nem lenne hozzá pofikám -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
#79563158 #56937 üzenetére
Szerintem sem jó ötlet, a közvetítő cég biztosan nagyon nagy jutalékot levesz, ráadásul valószínűleg eléggé magas értékeltségen fizettetik meg veled a beszállást. Ráadásul érdekükben áll akármit kiszinezni, jó cég színében feltüntetni, a kockázat úgyis 1:1-ben a tied...
-
SzGee
aktív tag
válasz
PredatorZoli #56933 üzenetére
randomnál ha jól látom havi 0,2% min 1.000 Ft névértékre vetítve
-
mgoogyi
Topikgazda
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
solfilo #56932 üzenetére
Hagyományos összehasonlítótáblázatokkal kb semmire nem mész, mert azok nem szoktak kitérni az ilyen tőzsdére nem bevezetett papírok tartásának költségeire. Neked kell utánnajárnod, hogy ennek a speciális dolognak hol mekkora a költsége, még lehet hogy emailt is kell írnod nekik. Számlavezetésben a Random a legolcsóbb, szóbajöhet még az Erste és a KBC általában.
-
válasz
PredatorZoli #56931 üzenetére
Köszi! Igen, ezt végiggondoltam, tudom, hogy akár az egészet el is bukhatom, ezért is írtam, hogy nem hiányzik máshonnan.
Van valahol ilyen értékpapírszámla összehasonlító oldal? A héten kéne nyitnom egy számlát.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
solfilo #56930 üzenetére
Szia!
A kincstár biztos hogy nem jó, ott csak állampapírt lehet tárolni. A Random Capitalt érdemes megnézni, az a legolcsóbb. Ha ismereteim nem csalnak, a nem kereskedhető papírok tárolásáért szoktak felszámolni díjat, nem is annyira keveset, így szinte bizonyos hogy nem lesz ingyen.
Az ugye tudod, hogy ilyen startapokba való befektetésnél nagyon nagy esélyel a teljes pénzedet elbukhatod? -
Sziasztok!
Szeretnék befektetni a tokeportal.hu-n keresztül egy cégbe.
A folyamat befejezéséhez kelleni fog egy értékpapírszámla is, nekem viszont nincs ilyenem. Gyorsan olvasgattam kicsit a témában, jól látom, hogy az államkincstár által kínált megoldás is megfelelő lehet nekem?Erre a számlára kerülnének a részvények.
Egyebet nem tervezek az értékpapírszámlával, arra kell, hogy ezt a tranzakciót nyélbe lehessen ütni, így kereskedés, ilyesmi nem várható a jövőben, max majd egyszer x év múlva lehet kiszállok belőle, így jó lenne, ha fix költségeim nem nagyon lennének a számlával kapcsolatban.Nézzétek el nekem a láma kérdést, nem foglalkozom ilyen témákkal. A befektetendő pénz 1000k huf, nem hiányzik máshonnan. Köszi szépen előre is!
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
racskobalazs #56927 üzenetére
3-6 havi tartalék MÁP+-ba.
A többi pénzügyi cél függvénye.
Minél nagyobb az időtáv, annál nagyobb kockázatot lehet és érdemes vállalni. -
nort_on
senior tag
Forintra jó lehet a babakötvény, úgyis az övé a pénz. Azt hiszem minimum 3 évig kell tartani, hogy 19 évesen hozzáférjen (szóval legideálisabb 16 évesen kötni, de a 14 is jó), kap 42500 huf egyszeri támogatást, illetve évi 10% (max 6000 forint) állami támogatást a befizetésekre és infláció +3% prémiumon kamatozik. Nem annyira likvid, de pont ebbe az időtartamba esik.
EUR passz ilyen távon. Max PEMAP, de az nem sokat hoz, a semminél jobb.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
racskobalazs #56921 üzenetére
A MÁP+ likvidnek nagyon jó.
PEMÁP eurónak büntivel visszaváltósan likvid.
Milyen távra tervezel és milyen céllal?
MÁP+ vésztartaléknak jó.
Hosszú távra kevésbé. -
erh75
tag
A fiamnak van otthon euró és huf megtakarítása.Most 14 éves, 4-5 évre mibe fektetnétek ezeket ?
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Pár millió ft befektetésre mit ajánlanátok (<5m)? Mindenképp valamennyire likviden szeretném tartani, ha kéne belőle valamennyi akkor hozzá tudjak férni, de azért mégse bankszámlán legyen. Én Állampapírban gondolkodtam (MÁP+). Milyen egyéb lehetőségeim lennének?
Előre is köszönöm!
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #56918 üzenetére
Legutóbb a MOM 20% volt és a JPGL 25%.
Ez változott, vagy most csak elírtad, hogy 25% a MOM. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #56917 üzenetére
Azért lett végül 25%, mert így lehetett elérni, hogy a teljes portfólió faktorsúlyokat tekintve a momentum faktor regresszió 0. Ha ennél kevesebbet használok, negatív lenne, vagyis minél nagyobb volna a momentum prémium, a portfolio annál rosszabban muzsikálna. Ennek az az oka nyilván, hogy a value és a small cap value is momentum negatív, és ezt ellensúlyozni kell.
Ez tehát kvázi lökhárító, hogy akkor se járjak rosszul ha minden úgy megy mint eddig, és még a value prémium várat magára.
Ráadásul most a momentum is value rezsimben van, szóval +1.
Így egyébként nálam ez a súlyozott regresszó (csak a CMA negatyv, de azt letojom, az a legkevésbé jelentős): -
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #56916 üzenetére
Belevettem jatszos penzzel, most epp + 8-10% korul ingadozik, csak erdekelne mi a velemeny, erdemes-e tartani, akar spekulativ, akar B&H cellal.
Akar smallcap value cegnek is mondhatnam, erdekes uzleti elgondolasa van, es olcso, kinezem belole a novekedestDe ha mar itt vagy, lenne egy kerdesem!
A momentum faktor miert erositetted meg a portfoliodban? -
nort_on
senior tag
válasz
Genesist #56894 üzenetére
Kiindulásnak nem rossz, de ha nem csak forintban és a BETa-n kereskednél, hanem tovább diverzifikálnál (deviza (EUR/USD), ex-US/GER, stb), akkor a Random Capital-nál az XETRA is elérhető, ahol azért sokkal nagyobb választék van, mint a SXR8 meg DAX, illetve a forgalom és a likviditás is nagyságrendekkel nagyobb. Egyébként ezt a kettőt itt többen inkább NYESZ-re vesszük.
Szóval egy Revolut-tal kombinálva (HUF>EUR váltás és utalás RC-be) az egészen egyszerű globális ETF-ektől kezdve (pl VWCE), egy sokkal összetettebb (faktoros, regionális, szektoros, fejlett-fejlődő, stbstb) portfólió is összehozható. Ez igazából tudás és pénz kérdése.
-
SzGee
aktív tag
válasz
lordjancso #56910 üzenetére
bocsi de nincs időm erre, ha valaki más bele akarja ebbe ásni magát, akkor hajrá
-
SzGee
aktív tag
válasz
lordjancso #56906 üzenetére
szia
van csv importálási lehetőség, bármeddig visszamenőleg, de egyszerre max 1 év adatait lehet lekérdezni
az adattartalma attól függ, hogy miket választasz ki, hogy mi legyen benne, van vagy 30-40 féle lehetőség -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Egy adatbázis import-export felületet szeretnék csinálni különböző brókerektől lekérdezhető tranzakciós lista alapján.
Az Interactive Brokersnél nincs számlám és nem is igazán ismerem a felületet. Gondolom itt is van lehetőség, hogy visszamenőleg pár hónapra vagy egy évre (esetleg még tovább?) le lehet kérdezni a számládon/számláidon lévő tranzakciókat és azt megkapod egy csv vagy xls formátumban.Ezt meg tudná valaki erősíteni? Továbbá az is érdekelne, hogy mi a maximális időtáv, amíg vissza lehet tekinteni. RC-nél ez ha jól látom 1 év.
Azt pedig külön megköszönném, ha valaki tudna nekem exportálni egy ilyen listát (természetesen összegek nélkül) és eljuttatni nekem privátban, hogy a dokumentum strukturáját elemezve el tudjam készíteni hozzá a feldolgozó scriptet.
-
SzGee
aktív tag
válasz
aujjobba #56904 üzenetére
megnézed az sxr8-at a Xetrán, felszorzod az EUR/HUF-fal, nagyjából az a fair price érte. 1-200 Ft eltérés még belefér szerintem, a kisebb költségek miatt...
én nem vettem BÉTa-n még sosem semmit, nem tudom mennyire reális ez a félelem, max a kereskedés elején tudom elképzelni, hogy nincs árjegyző, bár hallottam már rémtörténeteket erről -
aujjobba
addikt
SXR8-on nagyon gyer a forgalom BETa-n.
Tegyuk fel az arjegyzo elfelejt beulni (elofordult), ellenben van bent egy tularazott ajanlat valakitol.
Honnan fogod tudni, hogy mekkora limitarat kell megadnod ebben az esetben?Mondhatnank szelsoseges eset amivel kar is foglalkozni, de a tapasztalat azt mutatja megsem feltetlenul az.
Új hozzászólás Aktív témák
- Witcher topik
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- BestBuy topik
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Latitude 5350 2-in-1 13.3" FHD IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- iPhone 15 Pro Max / Natural Titanium / 256 Gb
- GIGABYTE AORUS GAMER LAPTOP /// i7 13700H /// 32 GB DDR5 /// RTX 4080 12 GB /// 1TB NVME
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ASUS Dual GTX 1660 SUPER OC 6GB DDR6 Videokártya!
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest