-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zharkanyi
tag
Ez szerintem téves a megközelítésed.
Ha nekem azt mondják, hogy vehetek Tesla-t 3 millióért, mert a többit most az állam állja, akkor fogok venni Tesla-t 3 millióért.
Ettől viszont tudom, hogy ez egy fenntarthatatlan és buta szabályozás és az országnak jobb lenne ha nem osztogatnának tízmilliókat méregdrága autókra az állam pénzéből.Az egykulcsos SZJA nekem is kedvez, de tutom, hogy nem "korrekt" össztársadalmi szinten.
-
Zoty4
őstag
válasz PredatorZoli #56795 üzenetére
baloldal sose volt okos, ha esetleg ők nyernének akkor ez lesz a legkisebb bajunk.
15% szjat is fix h megszüntetik, visszaállítják a két sávos adózást, ami nyíl egyenlő hogy mindenki majd szürkén fog dolgozni aki teheti. KATA-t is megszüntetik, ezzel megszopatják az egyéni vállalkozó szektort. CSOK és társait is tuti felfüggesztik, ami meg a ingatlan, és építőipari szektort nyirja ki, de lehetne tovább sorolni. Lényeg hogy menjünk gyalog budapesten[ Szerkesztve ]
-
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56790 üzenetére
Az asszony volt az, én teljesen ártatlan vagyok...
Tavasszal naponta kicsivel kezdtem, 10 euró, 20, 50, 100, 200 stb. Nála meg a regisztráció után pár percen belül 100-100 eurót, aztán a negyediket már megfogta. Gondolom az algoritmus. Utána kb 1 hónap és 5-6 lécci-lécci levél volt mire feloldották. Azóta kb napi kártyának használja, és egyben az 500 is megy.
[ Szerkesztve ]
-
szabi__memo
nagyúr
-
nort_on
senior tag
Curve-vel is tudsz havi 500 eurót ingyen. Regisztrálsz, kérsz/kapsz kártyát és már a virtuálissal is működik. Curve kártya mögé beteszed a sima HUF bankkártyádat, és a Revolut EUR zsebet feltöltöd a Curve kártyával (500 eur) az meg szépen a mögé betett forintos kártyádról leemeli a forintot és kb Revolut árfolyamon át is váltja. Nem ír konkrét árfolyamot, így azt csak utólag látod majd. Arra kell figyelni, hogy friss regisztrációval lehet, hogy tilthat, ide is kell customer history, mint a Revolut-hoz.
Random Capital most piacin vált, így a 0.3% díj mellé van egy 0.5% elkülönítés is, ami ha nincs szerencséd, akkor szépen beépül az árfolyamba... Ha szerencséd van, akkor meg rajta marad a számládon, amit egy következő körben tudsz beváltani, de akkor meg jön a következő 0.5% maradvány.
Szóval szerintem Curve+ingyenes Revolut.
Nagyobb összegnél bejönne a Revolut Premium is, mint opció.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz DanielLong #56769 üzenetére
Backer, lebuktam. Pedig mindent megteszek hogy egy csóró csövesnek látszódjak az emberek szemében, általában szokott sikerülni, de van hogy elszólom magam
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz concret_hp #56775 üzenetére
A nyilvános ajánlattételben pontosan meg van adva a dátumsáv, érdemes azt kikeresni a kincstár oldalán.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Lal Karshanbhai, a CEO-nk az USA-bol most tartott nekünk belsős negyedéves jelentést/tájékoztatót, számokkal, meg mindennel. Hát nem az látszik hogy csak a prizernek lesz mindenidők legnagyobb rekord bevétele, hanem kb mindennek. És ez terészetesen beleépült az árakba. Jövőre mérdurvább profitokkal lehet számolni.
-
CsodaPOK
senior tag
Igen, ezért kérdeztem, mert akárhogy nézem, nem látom jelenleg az értelmét, hogy miért lenne célszerű kötvény ETF-et venni. Baráti beszélgetésben merült fel, hogy ha nem PEMÁP, akkor mi lehetne a "menedék". Egy ideje olvasgatom a cikkeket, könyveket, hogy miért is jó a kötvény, de aztán ha nézem a számokat, akkor nem jön ki a matek
-
sifarr
senior tag
máp+ visszaváltás ingyenes időtartamát pontosan hogyan lehet meghatározni? pl aug31 fordulónapos az mikortól meddig van ingyé'?
Fordulónapot követő 5 munkanap. Tehát aug. 31-i forduló esetében szeptember 1,2,3,6 és 7. -
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #56690 üzenetére
en is most valtottam a Revolut-on az ingyenes csomagomhoz megengedett mennyiseget el is hasznalva.
ha most/következö orakban/napokban/hetekben max. 2000 €-t ujra vennek HUF-ert, azt hogyan a legcelszerübb/legolcsobb ?
az ingyenes limit elerese utan Revolut mennyit szamit fel ?
(még nem tettem igy, ezert sem tudom) -
Peter.70
addikt
ld 56083 hsz
-
Zoty4
őstag
válasz PredatorZoli #56767 üzenetére
én nem látok igazán komoly növekedési perspektívát amíg a 4-x. hullám megy és a világ 70%a nincs beoltva (ez az index növekedés csak a QE-nek köszönhető, nem a cégek teljesítményének) Kb a Pfizer az egyetlen ami igazán növekedni fog profitban
Oppenheimer: realistának tartom magam, nem vagyok igazi permabear akkor shortolnék orrba-szájba, de a pzozijaim 95% long
pozitív lehetne a várakozásom, de kb 10 évente mindig volt korábban egy komoly korrekció a tőzsdéken. most eltelt 13 és még nem volt[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
máp+ visszaváltás ingyenes időtartamát pontosan hogyan lehet meghatározni? pl aug31 fordulónapos az mikortól meddig van ingyé'?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
SzGee
aktív tag
válasz CsodaPOK #56773 üzenetére
én ezek közül választanék, bár most nem nagy biznisz ezeket venni, szinte garantáltan minuszos hozamra számíthatsz, jelenleg talán a cash is jobb mint ezek a bond ETF-ek
Vanguard Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating
Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulating
Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (EUR) Accumulating
Vanguard USD Corporate Bond UCITS ETF EUR Hedged Accumulatinglegalábbis a V60-ban ezek vannak (Vanguard LifeStrategy® 60% Equity UCITS ETF)
[ Szerkesztve ]
If you leave me, can I come, too?
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Sima egyszerű 60/40-es portfólióba milyen külföldi kötvény ETF-et lenne célszerű venni mostanság? Időtávban minimum 10 évre elrakható a pénz, nem terveznek hozzányúlni. A főbb szempontok:
- alacsony TER
- ACC-s legyen
- EUR-ban megvehető
- Magyarországhoz ne legyen köze (vagy nagyon minimális mértékben)
- lehetőleg nagy Fund Size és keresett ETF (hogy ne legyen gond, ha majd el kell adni)Alapvetően inkább a biztonság a cél, a pénz vásárlóértékének megőrzése.
Köszi a segítséget!
-
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #56768 üzenetére
ez jogos
de akkor a díjak is jóval drágábbak lesznek, néztem én is de aztán elvetettem az ötletetIf you leave me, can I come, too?
-
ussseal
tag
Erre számítok én is, nem is nagyon vettem tech túlsúlyos amcsi ETF-et mostanában.
Tudom, soha ne akarjak időzíteni, de kicsit túlárazottnak érzem most ezt a szektort az utóbbi másfél évben és inkább ülök most kicsit állampapírban + akár még a korábban vásárolt cryptoban is. -
vnorbi
aktív tag
Másik fórumon azt írják, hogy nem tervezik visszahozni a limitáras devizaváltást, csak a piaci marad.
-
DanielLong
senior tag
válasz PredatorZoli #56768 üzenetére
Te nekem már a múltkor is gyanús voltál, amikor csak a MÁP+ kamatát befektetve egy nap alatt lett 1600€ veszteséged
-
Zoty4
őstag
válasz ussseal #56762 üzenetére
ha vége lesz a QE-knek ugyan ez lesz az amcsi ETF--ekkel megnyugtatlak. Kicsit előreszaladtak a teljesítményekhez képest.
Persze még felmehet akár 4800-5000re is az S&P de utána kellene már egy nagyobb korrekció, mivel a tavaly márciusi még annak se volt tekinthető[ Szerkesztve ]
-
ussseal
tag
Én is hasonló távra, hasonló stratégiával nézegettem, hirtelen erre akadtam rá, de ez amit te linkeltél sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik
[ Szerkesztve ]
-
ussseal
tag
Sziasztok!
Kínai Internet ETF-re rakni most nagyon arccal a falnak, mit gondoltok erről a jelenlegi helyzet függvényében? -
Zoty4
őstag
válasz concret_hp #56759 üzenetére
Felsorolhatnánk még sok ilyen poszt-kommunista balfék országot, de felesleges.
Ezekben az országokban az a baj hogy balfasz a vezetés. Venezuela brutál gazdag ország lehetne ha egy kicsit is jobb politikusaik lennének. Elképesztő gazdag ásványi kincsekben. Ők lehetnének a dél amerikai Dubai. Csak hát vannak érdekcsoportok, pár ezer kilométerre tőlük északra akiknek ez nagyon nem áll érdekében.
Kuba meg a turizmusban lehetne kiemelkedő (ami kb egyetlen bevételi forrása az országnak jelenleg is). Kubai pesot ki se viheted elvileg az országból
Arra akartam célozni, hogy ha pl, forint adóssága van csak Magyarországnak, akkor lehet játszani kamatokkal, pénznyomtatással stb. Így nyilván romlik a ft értéke, de ettől még csődbe menni nem fog, mivel mindig vissza tudja fizetni az aktuális adósságot. Matolcsyék is ezt csinálják már hosszú évek óta. Ezért se tartom a pénzemet ft-ban. USA amúgy a nagy művésze ennek a mesterségnek. Hiába van brutális adóssága, nyomtatnak még x trillio dollárt és kifizetik. Nyilván ők könnyebb helyzetben vannak, úgy hogy a nyersanyagok (olaj, arany stb) is dollárban van jegyezveHussarF +1
[ Szerkesztve ]
-
válasz concret_hp #56759 üzenetére
Japán is nagyobbrészt saját devizában van eladósodva, ez azért egy elég előnyös dolog tud lenni. Ezért akarta itt is a lakossági megtakarításokat becsatornázni magához az állam a jó állampapír konstrukciókkal.
-
concret_hp
addikt
-
Zoty4
őstag
ha egy ország saját devizájában van eladósodva akkor nem tud csődbe menni.
-
GyufTheHun
újonc
válasz sifarr #56755 üzenetére
sifarr adta meg a pontos választ. Elnézést kérek, ha nem voltam teljesen érthető. Vannak befektetéseink, igazából csak rossz nézni a bankszámlán a 2 milliót, hogy kb nem történik vele semmi. És lusta voltam utána nézni az állampapíroknak, ezért vártam itt a főbb támpontokat. Mindenki válaszában volt elgondolkodtató dolog, úgyhogy nem bántam meg a segítségkérést. Köszönöm!
-
sifarr
senior tag
válasz PredatorZoli #56754 üzenetére
A kérdező látható, hogy próbált diverzifikálni, lást több féle magyar állampapír.
Nem.
A kérdező szó szerint ezt kérdezte (olvasd el az eredeti hsz-t!):
"A kérdés valójában az, hogy ezt a 24x75ezer forintot kell e diverzifikálni a különböző papírokból (MÁP+, PEMÁP, PMÁP)."
Ez volt a fő kérdése. Tehát, hogy kell-e. És ha erre a kérdésre igen a válasz, arra az esetre kérdezte:
"És ha igen (vagy akkor is ha nem), mi lenne szerintetek a helyes arány?"
Mivel a 2 millió pite összeg, és mivel a célja vésztartalék (azaz bármikor hozzáférgetőnek kell lennie), ezért a főkérdére a válasz: nem, nem kell diverzifikálni. Neki a legjobb az eurós valuta vagy a MÁP+.
A második kérdés zárójeles része ("vagy akkor is, ha nem") inkább arra vonatkozik, hogy ha el kezdene befektetésben is gondolkozni, akkor milyen stratégiát kövessen. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz sifarr #56753 üzenetére
Én a felét eur alapú global aggregate bondba tenném, nem ilyen baromságokba amit írtál, he diverzifikálni szeretném a vésztartalékomat.
A kérdező látható, hogy próbált diverzifikálni, lást több féle magyar állampapír. Ezt igazítottam ki, hogy ennek nincs értelme, mert így nem a cél érdekében történik a diverzifikáció. (Azzal ugyanis max a hozam szempontjából diverzifikál, a kockázat szempontjából nem ami a vésztartaléknál a lényeg és nem az hogy 1-2% hozam merre) Márpedig ha diverzifikálni akar akkor ezt így kell és pont.
Szóval aki nem a kérdésre válaszol az inkább te volnál érzésem szerint. Látható hogy az illető bizonytalan és még nem érti annyira az összefüggéseket. Szerintem ez nem meríti ki a riogatás kategóriáját. -
sifarr
senior tag
válasz PredatorZoli #56752 üzenetére
BBB minősítettek vagyunk, szóval a nulla erős túlzás egyébként.
Hát a BBB a befektetésre még (éppen) ajánlott kategória, de ezen ne vitázzunk.
A lényeg: a válasznak a kérdéshez kell adekvátnak lennie.
A kérdező 2 millióról ír, az összeget vésztartaléknak minősíti. Azaz ha elvesztené a munkáját, bedöglik a mosógép, stb., legyen mihez nyúlnia.
Ekkora összegnél - bármennyire ő is rákérdez - értelmetlen diverzifikálni.
Főleg azt ajánlani - amint te tetted-, hogy az állampapír helyett (részben) valami másba (befalap, részvény, stb.) vagy máshová (külfödre) tegye a pénzét.
Szerintem a "visszaváltás korlátozásának" (államcsőd) kockázatával sem érdemes őt riogatni. Főleg, ha erre érdemi kockázat nincs is.
Neki az alacsony kamatozású bankbetét helyett az állampapír (MÁP+) a jó megoldás.Ha pedig az államkockázatot mindenképp be akarod emelni a válaszba, akkor ez lett volna a helyes tanács. Vegyen belőle eurót (valutát, kp-t), és tegye dunsztos üvegbe.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz sifarr #56751 üzenetére
Tételezzük fel hogy gázoshoz közelít a szitu. Az év közbeni visszaváltást beszüntetik hogy ne roppanjon meg a rendszer (ez még nem államcsőd, csak nehéz helyzet). Hiába válthatod te vissza 1 évben egyszer, ha neked vész eset van és kellene a tartalékod.
Mondjuk úgy, hogy az államcsőd esélye alacsony, a részleges visszaváltási korlátozás esélye közepesen alacsony.
BBB minősítettek vagyunk, szóval a nulla erős túlzás egyébként.[ Szerkesztve ]
-
sifarr
senior tag
válasz PredatorZoli #56749 üzenetére
... ha korlátozzák a visszaváltást, akkor nincs hozzáférésed a vésztartalékodhoz, ettől pedig nem véd meg az hogy több féle magyar állampapírod van.
A MÁP+ esetében a hozzáférés korlátozása lényegében az államcsőddel egyenlő. (Ennek valószínűsége lényegében nulla.) Ugyanis a forduló utáni 5 napos időszak visszaváltási kötelezettséget jelent 100 %-os árfolyamon. Ez benne van a hirdetményben is. A többi napokon az árfolyamjegyzés a Kincstár részéről "önkéntes", de ezekre a napokra nem.
Azaz a 2 miiliót 12 részre osztva, havonta 1 jegyzés esetében minden hónapban lesz egy fordulónapos, "lejáró", 1/12-nyi állampapír csomag. Szinte kizárt, hogy ezt ne lehetne szükség esetében visszaváltani. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz GyufTheHun #56747 üzenetére
Ha megvan a rávaló, akkor nem kell szétbontani, egybe be lehet tenni, valószínűleg a máp+ a legjobb erre a célra.
Ilyen célra állampapírok közti diverzifikációnak nincs értelme.
Ha valaki a vésztartalékát diverzifikálni akarja, akkor a másik részt azt nem magyar állampapírba kell tenni. Ennek az az oka, hogy ha korlátozzák a visszaváltást, akkor nincs hozzáférésed a vésztartalékodhoz (vagyis nem tudja betölteni a funkcióját), ettől pedig nem véd meg az hogy több féle magyar állampapírod van. -
nort_on
senior tag
válasz GyufTheHun #56747 üzenetére
Miért kell 24x? Egybe be kell tolni és kész. Illetve 1-1 kártyás vásárlással. Kevesebb macera és nagyobb a "hozam" is.
Attól függ, hogy mire/mikor kell, ha biztonsági tartalék vagy 1-2 éven belül, akkor MÁP+. Ha csak 4-5 év múlva, akkor PMÁP, vagy vegyesen.
[ Szerkesztve ]
-
GyufTheHun
újonc
Sziasztok!
Kérném a véleményeteket, segítségeteket! A párommal a biztonsági tartalékunkat szeretnénk állampapírba fektetni. Ez kb 2 millió forint. Jelenleg bankszámláinkon hever ez a pénz. Az Államkincstárnál kész a regisztrációnk. Havonta szeretnénk állampapírt venni kb 150 ezer forint értékben, így kb egy év alatt átépítenénk a fenti összeget. Így 24 db 75ezres pakk lenne(mert minden megtakarításunk 50-50ben van a saját nevünkön).
A kérdés valójában az, hogy ezt a 24x75ezer forintot kell e diverzifikálni a különböző papírokból (MÁP+, PEMÁP, PMÁP). És ha igen (vagy akkor is ha nem), mi lenne szerintetek a helyes arány?
-
avl
senior tag
válasz nort_on #56737 üzenetére
erdekes kerdes az emerging market szerintem, pl. mert potencial valoszinü ott igen nagy van, mar jopar eve, nehany evtizede, de az erdekervenyesitö kepessegük nem a legjobb, vajon meddig marad ez igy ? ...vagy mar csak nehany ev kerdese es Kina "mindent is" visz ?
innovacio, R&D mértéke, IT, .....persze Korea es Taiwan sem semmi, India meg talán még inkább: régóta potenciál, de csak "szunnyad" tovább ...vagy valamikor érvényre jut a lakosszám ? vagy tovább érvényesül a brain drain ? a klimavaltozas hatasa arrafele vs. "nyugati" vilagban, ...
ez sem rossz: https://www.lazardassetmanagement.com/docs/-m0-/107730/fivereasonstoownmoreemergingmarkets_lazardperspectives_en.pdf
IS3N kapcsan gondolok ilyenekre, és persze érdekelnek Ti gondolaitok
...nemzetközi matekolimpiakon evek ota Kina a fö vezetö, es persze az USA csapattagok nevei is utalnak valamire (Zifan Wang, Maxim Li, Quanlin Chen, William Wang, Gopal Goel, ...)
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
ESG most elég népszerű, gondolom van rajta egy momentum hatás emiatt, az egyedi részvényeken meg ETF-ekben is. Aztán a kettő még erősíti is egymást.
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #56735 üzenetére
-
Zgeehnet
újonc
EM-ek kb. 1/3-a kínai kitettségű, ezért zuhantak be. Akciós, de nagyobb kockázatvállalásért cserébe.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56740 üzenetére
Úgy látom ezek viszonylag kis forgalmú papírok, főleg az FLXE, az IS3N-hez képest.
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56738 üzenetére
Köszi, részletesebben is megnézem ezeket, tényleg jók így első olvasatra.
És úgy látom mindkettő van RC-nél is.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz nort_on #56737 üzenetére
Ha fő az egyszerűség akkor az oké.
Azon kívül van két jó is emergingből, az egyik az 5MVL, a másik az FLXE
Előbbi egy emerging value, az utóbbi pedig egy multifaktoros emerging, ami egyszerre veszi figyelembe a value-t, profitabilitást és még egy sor egyéb tényezőt. 5MVL most nagyon jó vétel, a napokban különösen nagyot kapott és az elmúlt 7 hónapban nem emelkedett. -
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56735 üzenetére
Köszi a tippet, EM tényleg nagyon akciós most, főleg az utóbbi 6 hónapban stagnál, tavaly tavasszal volt hasonló RSI-n.
Annyira nem mélyültem még el a témában, de ahogy nézem IS3N - iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc) egy ilyen jó all-rounder EM ETF, a legnagyobb összegű alap, alacsony TER, stb.
Van esetleg, amit még érdemes megnézni? Vagy ezt is felesleges túlbonyolítani?
[ Szerkesztve ]
-
vnorbi
aktív tag
válasz Zgeehnet #56723 üzenetére
Ahogy nort_on is írta, én a frissen indult alacsony egységárú ESG-s változatokkal helyettesítem a nagy, régebben indult ETF-eket. Ezek közül is a "screened" verzióval, mert ez van legközelebb az eredeti index részvénykosarához (nincs benne túlsúlyozva semmi, csak kihagynak olyan részvényeket, amik kevés pontot érnek el az index ESG pontrendszerében, de mivel a cégek is tudnak az ESG hype-ról, igyekeznek jól szerepelni). RC-nél három ilyet intéztem: MSCI USA, MSCI World, MSCI Emerging Market. Ezek mind 5-7 euró körül mozognak most. Az MSCI USA a Covidig együtt mozgott az S&P 500-zal, azóta viszont komolyan felülteljesíti, olyan 2% pluszban van hozzá képest. A másik kettőt nem olyan régen követem, az EM-nél látok nagyobb kilengéseket, ez nem biztos, hogy olyan jó helyettesítője az eredetinek (de lehet, hogy egyik sem lesz az hosszú távon )
A maradék eurók kiszabadítására tudtommal leghamarabb a 3. év utolsó napján (és csak aznap) van lehetőség. Ekkora lehet részkivonást kérni, de ilyenkor a TBSZ állományt értékelik, és ha növekedés volt a nyitáshoz képest, akkor a kivont pénzre is arányosítják akkor is, ha nem volt befektetve, és kivetik a rá eső növekményre a 10% adót.
-
nort_on
senior tag
válasz Zgeehnet #56730 üzenetére
Én 2667 eurós pakkokban szoktam vásárolni, akkor jön ki a 0.25% 6.5 EUR díj. Itt arra gondoltam, hogy az adott évben az utolsó 2667-es pakkot olyan ETF-ből kell venni, ami 5-10 eurós, akkor max 1 darab ETF-nyi összeg marad (5-10 euró) a TBSZ-en, mivel tört ETF-et nem tudsz venni.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz nort_on #56729 üzenetére
Az az érdekes, ha máshol szüntetem meg a TBSZ-t akkor mehet, ha nálunk akkor nem?
Mert technikailag ez transzfer, egyik pénzintézetből a másikba.
Jobban belegondolsz semmi értelme annak, hogy RC-ből transzferálsz ugyanoda.Zgeehnet: 10 dollár alatti részvények vásárlása 1 cent/db plusz díjjal mennek, az alap 2$ felett.
’A 10 dollárnál kisebb árfolyamú papíroknál darabonként +1 cent díjat számítunk fel mind nyitásnál, mind zárásnál’
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz aujjobba #56727 üzenetére
Igen, én is ezt olvasom most a GYIK-ben.
1. A TBSZ-re kizárólag NYESZ átalakításához kapcsolódóan lehet értékpapírt transzferálni.
2. A magánszemély a tartós befektetési szerződés megszüntetésével a befektetési szolgáltató, illetve a hitelintézet által vezetett lekötési nyilvántartásban rögzített pénzösszegek, pénzügyi eszközök egészét a lekötés megszakítása nélkül másik befektetési szolgáltatóhoz, illetve hitelintézethez utalhatja (transzferálhatja) át (lekötési átutalás).
Az az érdekes, ha máshol szüntetem meg a TBSZ-t akkor mehet, ha nálunk akkor nem?
Megkérdezem őket, hogy ez akkor hogyan van pontosan, és hogy csak pénzre vonatkozik-e ez a "trükk".
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56725 üzenetére
Ezt mondták telefonon, direkt megkérdeztem, hogy hogyan lehet pénzt kivenni, ami egyszer már bement. Részleges kiutalás nincs, de a megszüntetéssel ez így járható. Megkérdezhetem emailben is, hétfőn válaszolnak.
Ersténél lehet máshogy van. Passz.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Például ott a JPGL, az jó cucc, és csak 27 eur darabja.
nort_on ez biztos? Úgy tudtam hogy ha 1x nyitsz és megszünteted, akkor ott abban az évben még1x már nem is nyithatsz. Ráadásul ha márt van rajta részvényed akkor el kell adni mert csak pénzt tudsz bevinni az újonnan nyitottra, így ez szerintem nem járható út.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
válasz Zgeehnet #56723 üzenetére
Nem igazán. Max annyit tudsz, hogy az utolsó pakknak olyan ETF-t veszel, aminek alacsony az ára (pl 5-10 EUR per darab), mert akkor maximum annyi marad meg.
Pl VWCE 96 euró, V3AA (ua mint a VWCE "csak" ESG) meg 4.6.Nem tudom melyik a jobb, otthagyni 1-200 eurót vagy olyat venni, amit nem annyira akarsz.
Vnorbi írt erről korábban, keress rá a bejegyzésére.
Illetve annyit tudsz még, ezt tegnap kérdeztem tőlük telefonon, hogy megszünteted a TBSZ-t befizetési évben, akkor minden átkerül az alapszámlára (pénz, részvény, stb). Aztán újra nyitod, és visszapakolsz mindent az új TBSZ/2021-re. A maradék pénzt meg 2022-ben teszed rá a TBSZ/2022-re. Ez mind ingyenes.
[ Szerkesztve ]
-
Zgeehnet
újonc
RC-n van valami módszer arra, hogy az ETF limitaras vásárlása után visszamaradt eurók az elkülönítés miatt ne kullogjanak ott 5+ évig a TBSZ-en befektetlenul?
-
nort_on
senior tag
válasz j0k3r! #56720 üzenetére
Jaja, egyértelmű, ez simán benne van, főleg ilyen emelkedés mellett. Teljesen normális szerintem is.
Én alapvetően VWCE-ben utazok (de van egy adag kriptó is, szóval nem ilyedek meg egy kis volatilitástól ), de ebben azért ritkán látok ilyen lyukat, erre értettem.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz nort_on #56712 üzenetére
Semmilyen zuhi nem volt. S&P500 és NASDAQ pluszban. Egyre több helyen látom ezt a mentalitást, hogy esik az index esetleg 0.5-1%-ot és egyből jön a "buy the dip". Egyre kisebb az emberek tűrőképessége, egyre nehezebben viselnek el egy teljesen normális, szóra sem érdemes pullbacket.
some men just wanna watch the world burn...
-
aujjobba
addikt
Szerintetek amit pár perce beutaltam RC-re eurót, jóvá fogja nekem írni bárki a számlámon holnap?
Mivel gyűjtőszámlára ment és közleményben van azonosítva kinek megy, gondolom manuális a folyamat, de holnap ünnepnap lesz.
Vajon Micike vagy a vietnámi nénike az RC alagsorában megcsinálja ezt holnap? -
nort_on
senior tag
Akkor mindenki örül, az a lényeg.
Egyébként volt valami különösebb oka a tegnapi/mai zuhinak?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Kisebb pozitív NAV sztori:
Adóbevallásnál az EP-t jelöltem meg, hogy oda kapjam a jóváírást, de az EP visszautalta a NAV-nak a pénzt, mert nem volt befizetésem tavaly hozzájuk, így az jogtalan.
Beadtam a NAV felé egy kérést valamelyik Magyarország.hu felületen online, hogy legyenek már szívesek a jóváírást az ÖNYP-nek továbbítani, oda volt befizetésem nem lesz gond.
Igaz bőven több, mint egy hónap alatt de megrágták a kérést és teljesítik. -
nort_on
senior tag
válasz PredatorZoli #56706 üzenetére
DCA?
-
törölt tag
válasz PredatorZoli #56706 üzenetére
En tegnapelott. -512 EUR
-
Oppenheimer
nagyúr