Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A spekuláció nem szerencsejáték, hanem profitorientált kereskedés, amit egy meghatározott stratégia szerint csinálsz, melynek része a fundamentális, a technikai és a szentiment elemzés valamint a kockázatkezelés.
Mondjuk amit most a piacon az emberek csinálnak, az tényleg inkább szerencsejáték, lévén, hogy fogalmuk sincs a kereskedésről. Ez egy ugyanolyan komoly tudást igénylő szakma, mnit bármi más. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
aAron_ #45495 üzenetére
Dobj fel egy témát, én feldobok egyet:
Engem a portfóliók kötvényoldala foglalkoztat legtöbbször, hogy kik miért melyik kötvény etf-et ajánlják erre a célra és ebben inogok legjobban.
Most hogy az első részvénypiaci válság jellegű dolgon félig túlvagyunk és láttam, hogy hogyan viselem a részvényrész beszakadását, elkezdtem átalakítani a portfóliómat kockázatvállalóbbra és egy kézenfekvő hibáját is igyekeztem kijavítani.
Az egész befektetésnek úgy indultam neki, hogy 40% pmáp, 15% arany etf, 30 részvény etf, 15% emerging usd sovereigns euro hedged.
Két baj van ezzel:
- nincs igazából biztonságos része (biztonság szempontból minden kötvény annyit ér, amennyit a kibocsátó)
- a high yield kötvényeknél jobb hozam/kockázat mutatója van a részvényeknek, hosszú távra az az ésszerűElkezdtem újragondolni az egészet és a következőkre jutottam:
- Mivel 35 éves az időtávom, így legalább 50% vagy több részvényrészre van szükségem.
- A pmáp egy jó termék, de nem akarok túl nagy magyarországi kitettséget akkor sem, ha ebből van némi devizakockázatom
- Kell valami, amihez tipkus válság idején jelentkező deflációs környezetben nyúlhatok és vehetek belőle olcsón részvényeket: ennek csak a legmagasabb besorolású normál államkötvények felelnek meg. Tipikusan 5 éves vagy hosszabb államkötvényeket tartanak szinte minden példaportfólióban erre a célra. És hiába tartom jobbnak önmagában az inflation protected kötvényeket, erre a célra nem felenek meg.
Illetve sok helyen általános ajánlás, hogy hedgeld a kötvényoldaladat a devizádra, vagy az ahhoz legközelebb eső normális devizára, mert kötvény oldalon a stabilitás az első. Viszont ezzel úgy voltam, hogy
- a forinthoz képest a nagy devizák stabilabbak
- a hedgelés meg adott esetben egy extra költség
- az euró kamatára cserélni más devizák kamatát sem tűnik ésszerűnek
- mivel pmápot is tartok, így a devizakockázatom sem lesz magasEbből ez jött ki:
20% PMÁP
10% global investment grade government bonds (Xtrackers Global Sovereign UCITS ETF 5C)
10% arany etf
60% részvény etf (20% msci world quality, 40% ftse all-world)Ebbe az irányba alakul át a portfólióm minden új adag betolt pénzzel, egyedül a global államkötvényekben nincs még pémzem és ezen a 10%-on görcsöltem rengeteget.
Ezek jöttek szóba:
- Global infl-linked bonds
- Global infl-linked bonds eur hedged
- USA 3-7 treasuries
- USA 1-3 treausires EUR hedged
- Global Aggregate bonds
- Global Aggregate bonds EUR hedged
- Xtrackers Global Sovereign UCITS ETF 1C EUR hedged
- FTSE MTS Highest Rated Macro-Weighted Government Bond (3-5 és egyéb variánsai)
- PEMÁPKülönböző okok miatt ezeket mind elvetettem.
Ha választhatnák egy saját kötvény ETF-et, akkor 5 év körüli ~AAA államkötvényeket tartót szeretnék. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Ixion77 #45494 üzenetére
Nem számoltam meg, csak mostanában amikor ránézek a fórumra, sokszor van spekulatív beszélgetés.
"Másrészt mert ez segít helyretenni a saját mindentudásunkba vetett hitet. Kontrollt ad abban hogy valójában mennyire értjük a világot."
És még nem sikerült helyretenni?
Az első és szerintem legfontosabb, amit megtanultam a befektetésekről, hogy nem látjuk a jövőt és nem vagyunk okosabbak a piacnál. Nekem innentől ez irracionális szerencsejáték.
És innentől nekem fura a meglepődés, hogy nem az történt, mint vártam.
Az izgalom érvet elfogadom, csak én ezt nem a befektetéseim irreális kockáztatásában keresem. -
aAron_
őstag
válasz
mgoogyi #45491 üzenetére
Személy szerint engem nem zavar, hogy valaki spekulál tőkéjének x%-ával, de sajnos az atlag témák is egyre inkább ebbe az irányba mennek el. Miközben szisztematikus befektetésekről, kockázatkezelésről, portfólióépítésről egyre kevésbé esik szó. Pedig az is szólhat többről, mint MÁPP és 60/40. Talán valóban konstruktív tartalom is lenne, ahelyett, hogy mindig ugyan azokat a köröket futja le a topic.
-
Ixion77
addikt
válasz
mgoogyi #45491 üzenetére
Három már nagyon sok, vagy én nem számoltam jól?
"Miért spekuláltok ennyien?"
Egyrészt mert szerencsére van így is bőven plusz ami kiegyenlíti, csak nem annyi mint szeretnénk.
Másrészt mert ez segít helyretenni a saját mindentudásunkba vetett hitet. Kontrollt ad abban hogy valójában mennyire értjük a világot.
Harmadrészt mert az izgalom maga az élet. Ülhetnénk egy sötét sarokban értelmes biztonságban konzerven élve, de izgalmasabb kimenni a napra ahol le lehet égni, elüthet egy autó, ránk eshet egy virágcserép, megharaphat egy kutya és pofán verhet egy rosszkedvű boxoló. -
mgoogyi
Topikgazda
Nagyon sokaknál látom mostanában, hogy ezzel meg azzal ennyit buktam, mi lesz majd a tuti ország, miért nem azt csinálja a piac, amit szerintem kéne neki, stb.
Miért spekuláltok ennyien? -
Cpt.Price
csendes tag
A kínai arany sem olyan, mint az igazi?
https://alapblog.hu/nem-minden-arany-ami-fenylik/Ezek után hány olyan cég van még tőzsdén náluk, ami full kamu?
Még buborékkal együtt is több kedvem van USÁban befektetni, mint ott. Így LuckinCoffee-val együtt pár (tíz) milliárd $ megint csak elfüstölt. -
törölt tag
válasz
Ixion77 #45455 üzenetére
Tankeres ETF volt a legnagyobb bukóm (-500k huf) még a korai időszakban. Ha lezárom a vétel után pár nappal, simán +100k,de long mert long über alles
Aranyból pont a rally előtt szálltam ki egy nappal, ahogy a válság után Varta-ból
Mondjuk máshol meg bejött. Nehéz volatilis piacon kereskedni, főleg ilyen vírusos pályán.
Robinhood jól brandingelt, kvázi a a 10 évesek kezébe adott egy ar15 szintű eszközt (lásd opciós jogot vehet meg shortolhatnak nulla tudással, mert xy menő trader guru instán azt mondta hogy...)
(#45464) Sub-S
Abból élnek h a múltat megírják. Mari néni meg a piacon jajgat hogy hát megint gyengült az euró úristen. A légi és hajós cégek dupláztak, szerintem ilyen szinteken necces venni. $CCL esik a 24$ körüli csúcsa óta. Ha leverik 10-12-re,erdemes csípni egy kicsit belőle, de mivel tutira senki nem hajózik a karibi szezon kezdetéig, miből lesz revenue meg miből lesz az a rettenet sok adósság kifizetve? Bailout nem játszik, a hajós cégek offshore zászló alatt mennek (epic fail)
Ryanair nagyot ment, aztán befulladt. Delta meg AA is.Én most perpill csak MOLt tartok, előbb utóbb buli lesz (a 2230Ft ár (egy részvényre eső nettó eszközérték) alatt van nagyon sokkal
US: keressetek rá mennyien támadtak rá a foodbankokra, nem csak fehérek. Na ott látni h mekkora a gáz. Non farm payroll mindent rózsaszínre fest. Szerintem a traderek többsége überoptimista, de előbb utóbb jönnek a 🌈🐻
Svájc: tegnap be jelentette a Bund hogy akkor minden közlekedési eszközön kötelező a maszk. A nép amelyik már volt kint tüntetni (családok babakocsi stb 80+ évesig bezárólag - akkor haza lettek zavar a illegális csoportosulás miatt-) az most instant triggered lett és a hírt bezárták a legnépszerűbb felületen mert 1500 anyázó komment lett a vége egy óra alatt 😂
Jó volt ez a lazítás amíg tartott, vegyétek a wc papírt meg az alkoholos fertőtlenítőt #ironyioff
-
Kobe
veterán
válasz
Ixion77 #45480 üzenetére
Ez kicsit olyan mint a lelegezteto keltette hullamok a gomb alaku akvariumban, szepen korbeernek
Pl new yorkban meg most is szigoru(bb) korlatozasok vannak mint a durvabb deli allamokban, viszont mire deli reszen kezdene lefutni addigra eszakon mar muszaj lesz feloldani a korlatozasokst, aztan onnantol kezdve eleg egy talalkozas egy redneck meg egy new yorki kozott es eszakon is kezdodik elolrol....
Sztem US a debillseggel kimaxolja es elhuzza a maximumig a kilabalast, azt meg nehezen tudom elhinni hogy nagy es tokeeros cegek is lefelemenet nelkul, meg sem ereznenek egy mondjuk 6-9 honapos labadozast.
Kiszamolo ujabbik irasa a zombicegek aranyarol tanulsagos ebbol a szempontbol, mert ha szok egy resze bedol akkor a munkanelkulisegi ratat lassabban lehet visszatornazni -
Sub-S
senior tag
válasz
aujjobba #45482 üzenetére
Az a szörnyű valójában, hogy ha mindenki betartana néhány alapvető lépést, akkor nem kellene aggódni a vírus miatt.
Az emberiség szégyene valójában az ha lesz komoly második hullám...
Arra is kíváncsi lennék, hogy mit érezhet a nyaktérdeplős rendőr aki nem csak 1 ember halálát okozta, de a gazdaságra is komolyan kihatott a tette. Bár az ilyen emberek biztos nem hasonlókon gondolkodnak... -
vzozo
senior tag
Ők egy ilyen öntudatos népség, nekik senki se mondja meg, hogy mit lehet meg nem lehet csinálni, mert az nem illik bele a "land of the free, home of the brave" világképükbe...
Hacsak nem történik valami csoda, lásd hatásos gyógymód, vagy legalább oltás belátható időn belül (amit megintcsak nem fognak beadatni maguknak, merthát az ellenkezik a szabad akaratukkal), akkor még több halottjuk lesz. Talán BillG mondta, hogy persze tök jó dolog nyitvatartani a gazdaságot, csak lehet az embereknek nem lesz kedve fogyasztani, ha minden utcasarkon hullahegyek állnak.
De ha az egész lecseng, pár év múlva biztos nagyon jó hősies-hazafias filmeket lehet majd forgatni a vírus legyőzéséről.
-
Handball94
aktív tag
Kínai gazdaságot követő ETF-eket szoktatok nézegetni?
Például iShares MSCI China UCITS ETF USD
Nyilván a portfólió kisebb részében gondolkodnék még, de hosszabb távon szvsz a kínai piac is meghatározóbb lehet a világgazdaságban. -
Ixion77
addikt
Aztán nézd meg hogy az "inkább hagyjuk" Indiában is hogy áll a tőzsde... 25 körül kezdtem április közepén shortolni az INDA-t, ami azóta már 30-nál van, miközben az esetszámuk azóta is exponenciálisan nő.
Következtetés: a járvány esetszáma nem korrelál a tőzsdei árfolyamokkal. A tőzsdei cégek még jól is járhatnak azáltal, hogy a kevésbé tőkeerős potenciális konkurencia kipurcan. -
aujjobba
addikt
válasz
Ixion77 #45480 üzenetére
Meg aztan barmennyire is szivtelenul hangzik, de amikor esetleg valasztani kell, hogy tobb ember belehal ebbe, vagy a gazdasagot nullazzuk le evekre, akkor en nem az utobbit valasztanam, mert azt valoszinuleg sokkal-sokkal tobben megszenvednek hosszu tavon (rovidtavon is).
-
Sub-S
senior tag
válasz
Ixion77 #45455 üzenetére
Ez tényleg úgy működik, hogy valaki bemond egy célárat és az beteljesíti önmagát?
1200-at már meg is karcolta a Tesla premarketen.
Ez volt NCLH-val is korábban mikor még 10 elejében volt, valahol felvitték 20-ra a célárat és gyorsan tényleg fel is ment oda.
Ideje shortolni? -
Ixion77
addikt
Az első hullámban már meg lehetett tanulni hogy nagyon kell figyelni hogy mi a valós információ és mi a média által tolt riogatás. Jelenleg az adatokat nézve én egyelőre nem látok robbanást, vagy "második hullám"-ot.
Azokban az államokban, ahol már lefolyt az első hullám, nem látok második púpot a napi új esetek grafikonon: New York, New Jersey, Massachusetts, Michigan
Ahol eleve alig volt az első hullám, ott talán van valami emelkedés: Illinois, Pennsylvania
A mostani esetszám-emelkedés olyan államokból jön, ahol még nem volt meg az első hullám: Arizona, California, North Carolina, Georgia
Utóbbiakban majd eldöntik hogy a bezárkózást választják vagy a Svéd módszert. Az eredmény az én várakozásaim szerint így is, úgy is ugyanaz lesz: néhány hét alatt lecseng a járvány. A média közben ijesztget, de ha nem hoznak extrém hülye gazdaságkorlátozó intézkedéseket, akkor extra hatása a tőzsdére nem lesz.
Európában sem várok extra nagy második hullámot. Mindenki megtanult védekezni, ha komolyodik a helyzet, többen fent tartják majd a maszkot. A tömegrendezvényeket esetleg letiltják ismét, ez szükséges is. Meg persze ismét szívatják a gyerekeket és szüleiket, mert ez valami beteg perverziója a politikusoknak. -
Kobe
veterán
Nekem inkabb az a hihetetlen, hogy US-en kivul kb mind3nhol tombol a para, nemetorszagban szazezres lezarasok a husuzem miatt, ausztriaban megint bezarjak az iskolakat, kinaban ugye ott van a peking melletti uj gocpont, indiat inkabb hagyjuk, szerbia horvatorszag megint szigorit, szoval rotyog a fazek mindenhol de kb mintha mi sem tortent volna....
-
dugynok
senior tag
válasz
PredatorZoli #45474 üzenetére
A szocho-t nem a te béredből vonjàk, a munkàltatót terhelő plusz jàrulék. Mi van akkor, ha olyan munkàd van, hogy teljes bérrel be vagy jelentve (br. 400k), de a munkàltatódnak nem kell fizetni utànad szocho-t? Mert vannak kivételek...
-
djgeg
őstag
Engem az döbbent meg, hogy volt aki nem ezt az eredményt várta... Bárki aki egy kicsit is utánna olvasott pl a témának tudhatja, hogy eddig mindig ez volt, ha karantén után túl korán és vagy hirtelen (nem fokozatosan) csökkentik a korlátozásokat akkor a járvány újra fellendül.
Ha lesz megint valami komoly "visszagyűrűzés" vagyis komolyabb válság szerű hatása ne adj isten tényleges válság akkor kb köszönhetjük is rögtön USA-nak. Annyi idiótát egy helyen.... nem fogom fel ésszel, hogy hogy lehet annyi nyomorék egy országban. Tisztelet a kivételnek. Persze értem én, hogy meglepte őket, hiszen a sok idióta még hírből se látott semmi ilyet, nem volt semmi fenyegetés (terroristákon kívül) ami tényleg elérte volna az országot fizikailag, de hogy tüntettek a karantén ellen meg egyébb baromságok... Persze megértem a mostani tüntetés hullámot is (rassziszmus elleni stb) csak ezt se lehetett volna jobban "időzíteni"...
-
Kobe
veterán
Amcsik egeszen megdobbento mertekben toljak fullba a kretent korlatozas ugyileg. Napi 50K uj eset...
Amugy ki mit tippel, ezeknek a gazdasagi hatasai mikor kezdenek el kulminalodni?
Nekem kicsit fura ez a tengerentuli optimizmus... Kint elo ismerosoknel pl aki ujra munkaba állt azokat ujra karantenba szolitottak, tobbieknek egesz egyszeruen lemondtak minden melot es emiatt ul otthon, ami abbol a szempontbol vicces hogy 100% visszamondas a hivatalos karanten alatt sem volt...plazakat, boltokat megint bezartak.
Elobb utobb ezeknek at kene gyuruznie mashova is, de mindenki ugy orul mint a 2. Vh utani gyozelemunnepen... -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lordjancso #45473 üzenetére
Nem a bevétel számít, hanem az hogy mennyi szochót fizetsz be)illetve fizetnek be utánnad). A szochónak van egy éves felső határa, ami után már többet nem kell fizetni. Ha olyan jövedelmed van, amiből ilyet nem vonnak, az nem számít, így a kata sem számít.
-
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45470 üzenetére
Azt olvastam, hogy a szocho-t akkor nem kell fizetni, ha az éves bevételed eléri a minimálbér 24-szeresét. A minimálbér 161.000 forint, tehát ez az összeg 3.864.000 forint évente.
Ebbe csak az alkalmazotti bevétel, vagy a vállalkozói/KATA-s bevétel is beleszámít? -
Zoty4
őstag
válasz
PredatorZoli #45470 üzenetére
Ki tudja mi lesz 10+ ev mulva, addigra sanszosan csomo minden megvaltozik
de ha marad, van tervem ra, csak az nem forumtema ;-) -
-
aujjobba
addikt
válasz
SzekeresPeti #45462 üzenetére
Nem az az egyetlen forintos.
A BÉTa piacon meg tudod venni az ishares s&p500-at forintért, meg talán az ishares DAX van ott még, RC-n keresztül működik.
Nincs nagy forgalom rajta (napi 1-2db), de az árjegyző bent van párszáz darabbal, nyilván egy kis spread mellett.Jah most látom mire írtad, így nem annyira releváns amit írtam, bocsi.
-
dugynok
senior tag
Ha màr osztalék és részvény eladàs, Revoluttal (usa tőzsde) kapcsolatban kérdeznék.
Az addig oké, hogy osztaléknàl levonjàk a 15%-ot és nem kell adóznom utàna, de az àrfolyamnyereség utàn milyen adókötelességem van? Nem milliós tétel, de 1500$ betett pénzzel szàmolok idén. Ha pl. Lenne 500$ àrfolyamnyereségem és eladnàm a részvényeket, kivenném a pénzt, ezt a Revo vagy a brókere leigazolja a nav-nak ès ez alapjàn kell bevallanom? Vagy önhatalmúlag kell beìrnom a bevallàsba? -
Sub-S
senior tag
Portfolio 20:12:
"Különösen azon részvények emelkednek ma, amelyek az országok újranyitásából profitálhatnak, mint a légitársaságok, vagy a hajózási cégek. A United Airlines árfolyama 7,5, a Delta 3,3 százalékot emelkedett, a Carnival árfolyama 4,9, a Royal Carribean 7,4 százalékot erősödött."4-5 órás gap van egy ilyen lehozatala és írása között?
Aki ezt olvassa 20 után és azt hiszi friss(hiszen 'FRISS HÍREK' között szerepel) az elgondolkodik mit szívhattak...Senki nem nézi ilyenkor, hogy amit lehoznak az addigra mekkora blődség?
-
Zoty4
őstag
válasz
SzekeresPeti #45457 üzenetére
leírom 25x is, nem tervezem eladni a részvényeket kb sose. De ha eladnám, nyilván adóköteles lenne az árfolyamnyereség
És ugyanakkor még a szochoról nem is beszéltünk -
SzekeresPeti
tag
A fene, de kár... Így meg elgondolkodtam, vajon mi lenne, ha válogatnék egy osztalékot nem fizető portfóliót, hogy elérjem a teljes adómentességet, de gondolom ehhez már érteni kellene, plusz macerás is, így nem éri meg.
Egyébként az egyetlen, forintban működő ETF, amit az OTP üzemeltet, mennyire tűnik jónak nektek? Ott már megoldható az adómentesség? -
Stanlee
őstag
válasz
SzekeresPeti #45459 üzenetére
Igaz mar valaszoltak, de az ETF-ek tobbsege ir vagy luxemburgi bejegyzesu. A USA/Irorszag kozotti kettos adoztatasrol szolo egyezmeny az osztalekra fizetendo 15%-os forrasadot sajnos nem engedi el cegek reszere sem, igy kifizeteskor az ETF-nek levonjak az US cegek a 15%-os adot majd a csokkentett erteket kapjak meg az ETF-ek. Ami elony Irorszagban, hogy nem vonnak le adot ha az ETF-ek fizetnek ki osztalekot (Distributing tipusu ETF). Ez is jobb, mint a semmi.
Most csak egy Deloitte-os forrast raknek be.
-
SzGee
aktív tag
válasz
SzekeresPeti #45459 üzenetére
sehogy ott is az adóval csökkentett összeget fektetik be újra
-
SzekeresPeti
tag
Szeretném összegezni a pénz folyásának mechanizmusát a két vitatott esetben, javítsátok, ha vhol téves:
1. Osztalékfizető, külföldi vállalatok portfóliója esetén:
A vállalatok osztalékot fizetnek -> a külföldi ország levonja belőle a maga adóját -> a pénzt hazaküldik a brókeremnek, aki a TBSZ számlámra teszi -> ha nem töröm fel a TBSZ-t, akkor itthon már nem fizetek utána adót.
2. Osztalékokat visszaforgató külföldi ETF esetén:
A válallatok osztalékot fizetnek -> az osztalékot az alap visszaforgatja-> TBSZ lejártával eladok pár részvényt, ha annak növekedett az értéke, így semmilyen adót nem fizettem a nyereségem után.
Amit nem értek, hogy az ETF hogyan tudja azt elintézni, hogy az osztalékot úgy forgassa vissza, hogy azt a külföldi ország ne adóztassa meg? -
Stanlee
őstag
válasz
SzekeresPeti #45457 üzenetére
Osztalekrol beszeltunk, es arrol lejon a tbsz ellenere is a 15% forrasado.
-
Sub-S
senior tag
válasz
Ixion77 #45455 üzenetére
"Mostanában nem igazán akarja a piac azt csinálni amit én várok tőle."
Ezzel a héten én is nagyon így vagyok, sok ezer eurós mínusz láttán úgy érzem át kell értékelnem valamit.
Azt hittem repülnek majd a hülyék még a kiszemelt selejtjeimre, de úgy látszik egymagam maradtam. -
Ixion77
addikt
Én meg mikor 400 körül volt azt hittem hogy ez az olajáresés betesz a környezetbarát energiaiparnak, és az olyan luxuskiadások mint a Tesla fognak először menni a lecsóba. Így 1120-nál úgy tűnik hogy ez nem jött be. Még jó hogy nem shortoltam.
(Meg a tankereken való meggazdagodás sem jött be. Az arany bezzeg nem akar esni. Meg India sem. DOKU-ról se hittem hogy 100 fölött még mindig venni fogják. Mostanában nem igazán akarja a piac azt csinálni amit én várok tőle.)(#45454) j0k3r!: Ez érdekes kis oldal, köszi! Jesszus, mit műveltek június 9-10 közt DUO-val! 15000-en azt hitték hogy a Fangdd Network Group = FANG? Még sajnálni is nehéz azt aki így veszti el a pénzét...
-
j0k3r!
őstag
-
lordjancso
senior tag
válasz
aujjobba #45448 üzenetére
Valamikor a nem túl távolil jövőben szeretnék befektetni.
Már egy ideje ismerkedek a témával, olvasok, videókat nézek. Nem hiszem, hogy szeretnék osztalék portfóliót építeni (persze ez idővel változhat), csupán csak ahogy ismerkedem ezzel a világgal, jönnek szembe koncepciók, jelenségek, ötletek és persze egy csomó kérdés, amire keresem a válaszokat.
A bitcoin biznisz szerencsére eléggé óvatossá tett ahhoz, hogy ne ugrokjak semmibe hirtelen fejest.(#45449) j0k3r!: Azt látom, hogy az illető eléggé sajátosan kezeli a pénzügyeket. Mármint lehet, hogy ez neki teljesen jó így, az ő dolga, de én sokkal jobban szeretem kimérni, hogy mi mennyibe került és feltehetően megéri-e vagy sem. Ha jól látom, ő semmilyen addícionális díjjal nem számol (számlavezetés, tranzakciós díjak, adók, stb). Minden esetre az ötlet tetszik, hogy csinál valamit és arról készít egy publikus blogot. Csupán nem eléggé alapos szerintem.
-
Stanlee
őstag
válasz
lordjancso #45447 üzenetére
Igen, felrevezeto, de vedd azt is figyelembe, hogy minden orszagban mas az ado az osztalekra.
En se javaslonam rogton stockpickinggel kezdeni, mondjuk elso korben ETF + allampapir, majd sok utanaolvasast kovetoen mehet a stockpicking.
-
j0k3r!
őstag
válasz
A forrásadó mértéke eltérő lehet országonként, gondolom ezért írnak bruttót, nem a saját maguk félrevezetése miatt.
Osztalékcsászár blogjával csak óvatosan, szerintem legjobb esetben is csak közepes, ahogy elemez cégeket és vásárol. Szerintem nála a valuation dimenzió nem túl szigorú, és habár időzíteni nem lehet a piacot, de historikus adatokból azért nagyjából be lehet lőni, hogy az adott cég jelenleg olcsó-e, vagy sem.
-
aujjobba
addikt
válasz
Most vagsz bele a tozsde vilagaba, es rogton osztalekportfolio epitesevel kezded stockpicking-gel?
Meresz, mindenesetre erdemes alaposan utananezni a temanak. -
lordjancso
senior tag
Nem TBSZ-re vonatkozott a kérdés. Tudom, hogy ott nincs adózás. Köszi a válaszokat mindenkinek!
(#45446) Stanlee: Köszi, akkor jól sejtettem, hogy abból még lejön az adó.
Néztem több osztalékfizető portfóliót építő ember blogját/vlogját és mindenki a bruttó osztalékhozammal számol, amit teljesen nem értek. Nyilván jobb látni a kis excelében, hogy 100 dollár osztalék jött az adott hónapban, de kicsit úgy érzem, hogy saját magukat vezetik ilyenkor félre az emberek.
Most így hirtelen [erre] a blogra gondolok, amit eddig nem ismertem, csak valaki linkelte a napokban. -
Stanlee
őstag
válasz
lordjancso #45436 üzenetére
Hi, a 41 cent az brutto. Tehat te csak 41 x 0,85 = 34,85 centet kapsz reszvenyenkent. A 15% az a forrasado, amit azert vonnak le, mert US reszvenyrol van szo.
-
vzozo
senior tag
válasz
lordjancso #45441 üzenetére
Amint nyereséged keletkezik, teljesen tökmindegy, hogy utalgatod-e a lóvét vagy sem. Majd a következő évi adóbevallásban intézed. Ne stresszelj rajta év közben, majd januárban leszeded a brókeredtől az éves loss/gain kimutatást, és az alapján számolsz.
-
lordjancso
senior tag
válasz
szabop27 #45437 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek.
Azt szeretném még kérdezni, hogy a részvény árfolyamnyereség pontosan mikor merül fel adózás szempontjából? Ha kereskedsz egy brókernél és nyereséggel eladsz egy részvényt, de nem utaltatod ki a pénzt, akkor az már számít, vagy csak akkor kell ezzel foglalkozni, amikor a brókertől kiutaltatod a pénzt?
-
Kobe
veterán
Ez nem ujdonsag, barmelyik papirral megtortenhet. Hacsak nincs bennfentes infod, nem tudod kikuszobolni, lasd wirecard.
Amikor egy papirt egy adott tozsderol kilistaznak, akkor megkapod a reszvenyt, vidd ahova akarod es add el kb ott ahol akarod, nem az a "bocs ezt benyeltuk" dolog van (attol h nem er semmit, meg a tied)
Foleg hogy a revolut a Sapia LLC n keresztul fenntartott szamlan kereskedik, azoknak meg nem csak nasdaqos kapcsolata van.... -
Zoty4
őstag
válasz
3. Hasznald inkabb a randit
sokkal jobban szemelyre szabhato. -
Ixion77
addikt
válasz
1, igen
3, azért hogy több instrumentumot tudj elmenteni -
szabop27
tag
válasz
2. Mindig a kifizetett összeget adják meg, neked (brókerednek) kell belőle adózni.
-
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Lenne két kérdésem különböző témákban.
1. A TBSZ számlán a gyűjtő évben elért nyereség is adómentes, ugye? Akkor is, ha adok-veszek és úgy realizálok profitot?
2. Több oldalon is követni lehet, hogy egy-egy részvény után a cégek mennyi osztalékot fizetnek, pl [Coca-Cola] . Itt látható, hogy részvényenként 41 centet fizettek a legutóbbi alkalommal. Ez a 41 cent már tartalmazza a levont adót? Akinek van például Coca-Cola részvénye, meg tudná mondani, hogy 41 cent per részvény vagy kevesebb érkezett a számlájára legutóbb?
3. Az RC-nél mi értelme van a "Villámkötés" menüpont alatt az USA1 és USA2, valamint az EU1 és EU2 menüpontoknak? Miért van belőlük 2-2 darab?
-
Sub-S
senior tag
Azért ilyen részvényekkel lehet nem Revoluton bohóckodnék.
"The Nasdaq Stock Market had previously threatened to delist Luckin's shares because of the company's failure to comply with regulatory financial disclosure requirements, including various quarterly and annual reports. Luckin had fought those delisting efforts, but today, it revealed that it had withdrawn its request for a hearing and would essentially accept being delisted. As a result, the Nasdaq will suspend trading in Luckin Coffee shares as of the open of business on June 29, with notification of delisting to occur after the expiration of required appeal periods.
Those shareholders who've hung on through Luckin's fraudulent revenue-reporting scandal won't necessarily lose everything come Monday morning. Even after its shares get delisted, Luckin stock will likely trade on less liquid over-the-counter markets. With a lot of issues still hanging over the company, including efforts from creditors of major shareholders to collect on outstanding margin loans, it's still highly uncertain whether Luckin will survive in its current form." -
Kobe
veterán
válasz
HussarF #45433 üzenetére
Nem hiszem
Korabban is kereskedesi zar volt rajta, de akkor is latszodott hany db reszveny van mekkora erteken, csak nem mutattak hozza uj arat es uj megbizast sem lehetett feladni
De attol hogy kereskedesi blokk van rajta, a szolgaltsto meg nem nyulhst bele a te tulajdonodba -
Stanlee
őstag
válasz
Ixion77 #45428 üzenetére
Amire rajottem az utobbi idoben, hogy sok olyan reszveny, aminek a regi tanok szerint reg ki kellett volna mulnia, a sok kocatozsdes miatt most egesz jol meglovagolhato hullamokat hoz ki magabol. Most majd jobban odafigyelek ezekre, elkulonitek egy par ezer euros budget-et ilyesmire, ha egyszer bejon, mar jo is lesz. ez olyan, mint a piramis rednszer, meg a tulipanhagyma, ha jokor belepsz, meg idoben kilepsz, akkor jokat lehet vele szakitani, de valamennyire azert ez beteg.
-
Thom!
veterán
Érthetetlen számomra a tőzsdén ami megy.
Luckin Coffe és Wirecard egy rossz vicc -
concret_hp
addikt
ötlet, hogy miért esett a napokban a bét, miközben a külföldi indexek 0/kis plusz?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Adamsfamily8 #45422 üzenetére
Olvasd át a topikösszefoglalót.
Érdemes képben lenni azzal, hogy mi az a kötvény és mi az a részvény.
Teljesen kezdőnek a MÁP+ nevű magyar államkötvényt javaslom. Viszonylag jól kamatozik és hozzáférsz, ha szükséged van rá. Ameddig megtanulod az alapokat, addig pont jó a pénzednek az a hely.
Államkincstárnál érdemes értékpapírszámlát nyitnod hozzá, ott nagyjából minden költségtől mentesen fektethetsz be többféle államkötvénybe. -
aujjobba
addikt
válasz
Adamsfamily8 #45422 üzenetére
Kezdőként a kockázatvállalási hajlandóságot nehéz belőni.
Pontosabban inkább a kockázattűrő képességet.
Van aki azt mondja ő aztán bevállal bármit, aztán amikor meglátja ahogy a portfóliója pár nap alatt elveszti az értékének a felét azonnal bepánikol.
Az összefoglalóban nagyjából jól le vannak írva a lehetőségek, szerintem fusd át aztán gyere vissza ha maradt kérdés. -
Adamsfamily8
újonc
Hello!
Pár napja bukkantam erre a fórum témára és láttam,hogy azért az itt megfordulók többsége eléggé ért a pénzügyekhez.
Nem igazán értek a témához és lenne pár kérdésem.
Az egyik,hogy kezdőként miket érdemes elolvasni a témában és kis tőkével mibe érdemes fektetni?
A másik pedig,hogy ezeknél a befektetéseknél,ha magánemberként vágok bele,akkor ez adózás tekintetében hogy néz ki?
Egyelőre ez a 2 kérdés fogalmazódott meg bennem.
Teljesen kezdő vagyok.Eddig a számlámon parkoltattam a pénzemet,fizetek 2 lakástakarékot,de a spórolt pénzem ahhoz kevés,hogy akár egy vidéki vityillóhoz elég legyen önerőnek,ahhoz meg sok,hogy csak ott álljon és évente kapjak rá 6-7 Ft-ot.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Zoty4
őstag
milyen jó lenne ha nem lenne kötekedő , provokáló poszt minden nap, akkor ezt én is megspóroltam volna
-
Sub-S
senior tag
Milyen jó is lenne ha mielőtt valaki hozzászólna valamihez elolvasná a meglévő hozzászólásokat(amik azóta születtek amihez reagálni szeretne), mennyi felesleges ismétlést el lehetne kerülni...
(ezt is megspóroltam volna
)
-
Zoty4
őstag
válasz
aujjobba #45403 üzenetére
vicces, a pepsi szerintem jobb cég fundamentálisan mint a coca
mellesleg
coca: 196 milliárd dollár
pepsi:185 milliéárd dollár
értékű cégek
pepsié pl a lays is, nem csak cukros löttyöt forgalmaz a két cég, kb minden árulnakmellesleg én a pepsit jobban szeretem (főleg a mangosat
)
-
Zoty4
őstag
válasz
SzekeresPeti #45380 üzenetére
coca és pepsi colát nem iszol például válság alatt? Dohányosok leállnak a cigivel? Inkább azt látom, hogy kevesebbet költ ruhára, vagy kajára, de a bagot elszívják,
vagy nem mész be egy mekibe kajálni? Vannak olyan részvények amik 30-50 éve folyamatosan fizetnek. Pedig volt már pár válság közben.
Meg ugye arról nem is teszünk említést, hogy ok 5% hozam, de ez az indulóhozama a tökédnek, évek alatt ha a cég emelget mondjuk 5-10%ot az osztalékon, 20-30 éve sidőtávon az már komoly % éves hozam a befektetett tőkédnekUsa részvényél meg tök mindegy h tbszen tartod vagy sem, mert így is ugyis leveszi usa a 15%-ot
kovisoft: egy válalalt értéke szinte sose egyenlő az árával, vagy túlértékelt vagy alulértékelt
-
Fandango
veterán
válasz
SzekeresPeti #45414 üzenetére
Még nem, de leszek!
(terveim szerint mindkettőben)
-
aujjobba
addikt
válasz
SzekeresPeti #45412 üzenetére
A CocaCola nem csak a jolismert egeszsegtelen kolat gyartja, van egy halom gyumolcsle, asvanyviz, tea is az ernyo alatt, na meg a Costa is.
[link] -
Fandango
veterán
válasz
SzekeresPeti #45412 üzenetére
De hidegen rohadt jól tud esni egy pohárral ilyen meleg időben.
-
aujjobba
addikt
válasz
Stanlee #45407 üzenetére
Nem gondolok ugy ra, de amig van kihasznalom.
Inkabb adozzak most is, mert majd egyszer ugyis megszuntetik a TBSZ-t?Bevezethetnek olyan rendszert mint a nemetek, persze, bar ezt most nem ertem teljesen mire valasz a reszedrol.
(#45408) Ixion77: komolyan nem ertelek titeket. Nem tettem elegendo szmajlit a mondat vegere?
-
Stanlee
őstag
válasz
aujjobba #45399 üzenetére
A TBSZ.re ugy gondoltok, mint egy mindig megmarado instrumentum. Nem azt irtam, hogy visszamenolegesen megszuntetik az adokedvezmenyt es visszamenolegesen kell fizetned a nyereseg utan adot.
Azt irtam, hogy barmikor megszuntethetik, lehet, hogy jovore, lehet hogy 30 ev mulva, lehet hogy sose...
Bevezethetnek egy olyan rendszert is, mint ami itt van Nemetorszagban, hogy ETF eseten az eves novekedes utan megadoztatnak, mert majd ha eladod, akkor kevesebbet kelljen adoznod. Ha a nemeteknel mukodik, gondolod Mo-n nem vezetik be, ha penzszuke lesz?
-
Cpt.Price
csendes tag
+1
Pl. egy Pepsi részvény 1990-ben ~10 $ volt, ma 130 $.
Nyilván nem egy Amazon vagy Apple, oké.Total returnben elég jók szoktak azért lenni:
https://dqydj.com/stock-return-calculator/Tudtommal az Altria meg az elmúlt ~40 év legjobb tőzsdei cége volt.
Illetve Warren Bufettet idézve, nem fogja tudni senki konzisztensen kipickelni a százszorozó-ezerszerező jövendőbeli tech óriásokat amikor még kicsik, ahhoz túl sok bebukó céget is meg kellene vennie átlagosan, akkor meg már jó esetben ugyanott tart, mint ha "true&tried" cégeket vásárolt volna.
Persze ezek sem mind golyóállóak, vannak benne bukták is: pl. újabban olajos cégek, Tanger Outlets, stb. Ezért tart az ember portfóliót.
-
aujjobba
addikt
Nem tudnak hova novekedni, tobbek kozott ezert is valasztjak az osztalekfizetest.
Altalaban a mature, well established cegek ezek, nincs ezzel problema.En a CocaCola-tol azt varom, hogy vasarolja fel vegre kilora a Pepsi-t (vagy literre?).
(#45402) Fandango: visszateszteltem az s&p500-ra 30 evre visszamenoleg, olvass vissza, van benne tobb recesszio is.
Igen, ha epp akkor van tobbevnyi recesszio amikor nyugdijba mesz, akkor lehet gond.
De olyankor mar nem illik 100% reszvenyben ulni, osztalekosban sem. -
Fandango
veterán
válasz
aujjobba #45397 üzenetére
"a folyamatos reszvenyeladassal a nyugdijas eveid alatt feleled a vagyonod, elfogy a penzed."
Ez amúgy simán lehet reális elképzelés, ha éppen olyan időszakban vagy nyugdíjas amikor recesszió van (főleg ha ez a nyugdíjas évek elején van). És mivel nem tudod meddig élsz, ezért arra kár alapozni, hogy majd úgyis visszamegy a részvények ára, illetve ekkor már nincs miből pótolni az eladott részvényket az árfolyam növekedésre spekulálva.
Ezért szerintem alapvetően hibás elképzelés erre alapozni, lévén semmi garancia nincs arra, hogy a részvények egységára nagyobb ütemben növekszik, mint ahogy adod el őket.
-
kovisoft
őstag
válasz
Stanlee #45395 üzenetére
10 éve van TBSZ, és esélyes, hogy ha megszüntetik, akkor is még kifuthatnak az utoljára megkötöttek, tehát akik 10 éve TBSZ-en tartják a befektetéseiket, azok legalább 15 évvel számolhatnak, de per pillanat semmi nem mutat arra, hogy meg akarnák szüntetni. Erre a 15 év (de innentől kezdve is legalább 5 év) adómentességre legyinthetsz, de ezzel inkább csak önmagadat próbálod igazolni, hogy miért is jó neked inkább az osztalékfizető portfólió. Egyébként ha majd megszűnik a TBSZ, akkor még mindig lesz lehetősége az embernek változtatnia a stratégiáján.
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair CX430 80+ minősítésű tápegység
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest