- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigdady
nagyúr
Erste-ben ha adok megbízást több darabszám részvény vételre akkor az csak a teljessel tud teljesülni vagy darabokban is?
-
aujjobba
addikt
válasz
sbi85g #107847 üzenetére
Lehet megérné egy kérdést a KH fele, hogy mire kell számítanod.
A bankon belüli váltást nem nagyon javaslom, pocsék árfolyamon szokásuk ezt megtenni, lehet azon többen buksz mint a $32 utalasi költség.
De biztosat a KH tudna mondani.szerk.:
Ez a KH saját kalkulátora, 338,73 forintot adnak egy dollárért.
A középárfolyam 346,5 korul van most. -
sbi85g
csendes tag
válasz
SzGee #107843 üzenetére
Az ok ami miatt USDben akartam utalni, hogy nem kell forintra atvaltani, amit aztan (ha jol ertelmezem) visszavalt a rendszer USDre ha LSE-n veszek ETF-et.
Az utalas egyebkent $32 lenne, ami picit faj.
@aujjobba - "Az amcsik rendszere más, ha a KH IBAN format var az nem fog menni."
Igazsag szerint engedi a K&H alarini ezzel a rovid amcsi szamlaszammal, szoval nem igazan tudom mi tortenne ha jova hagynam a tranzakciot.De ha jol ertem akkor meg igy is elonyosebb lenne az USD-met bankon belul HUF-ba rakni es onnan HUFban utalni az IBKR-nek?
-
TCr
veterán
Tartotok a Big Tech ötösből (GAFAM) egyedi pozíciókat?
-
peetie1
aktív tag
Na, nagy nehezen regeltem én is IB-re, leírom a tapasztalatokat, meg kérdésem is lenne. Nem tartom magam hülyegyereknek, de ez olyan mint óvodásként nagypályán focizni az öregfiúkkal
Cash accountom lett, mert a kitöltött adatok alapján nem feleltem meg a margin követelményeinek. (igazából mindegy valszeg, mert én csak ETF-et akarok itt TBSZre venni, máshoz amúgy sem értek és nem is akarok) Na, lett is rögtön 2db cash accountom, mert még valamire rányomtam, amivel nyitott egy másodikat is. De semmi baj, majd kinézem hogy ezt hogy lehet bezárni.
Lóvé feltöltve, átvezetve TBSZ-re, a TBSZen átváltottam EUR-ra. Továbbra is Ft-ban mutatja az egyenleget, de mindegy ezt is túlélem majd utána járok hogy kell beállítani. Már ha épp működik, mert a weboldal állandóan lefagy, rettentő idegesítő. (lehet a firefoxot nem szereti? )NA most jön a kérdés, amivel viszont én sem boldogultam, hogy a bánatban veszek itt JPGLt? Nyomtam trade, buy, beírom ISIN alapján, feldob egy raklappal, gondolom a @smart végű kellene, ebből keresek olyat ami leginkább hasonlít az eurós árra, mert azt nem írja hogy mi a pénznem csak azt írja hogy ask:30.45. Szóval ez lenne az : JPGL JPM GL EQ MULTIFAC UCITS ETF BVME.ETF . Most akkor a @smart erre a tőzsdére vitte? Adjak meg limit árat, nyomjak rá nyugodtan aztán majd megveszi valahol? Kikészít
-
aujjobba
addikt
válasz
sbi85g #107841 üzenetére
Az amcsik rendszere más, ha a KH IBAN format var az nem fog menni.
Currencyfair meg talan a Wise tud ezzel az ACH vagy Wire módszerrel küldeni pénzt, de tudni kell annak menet közben olyan 20-25 $-os költségei vannak, amiket ráadásul nem is látsz feltétlen előre, közvetítő bankok lecsípik útközben. -
sbi85g
csendes tag
Valamelyest kapcsolodik a temahoz de egy kicsit technikaibb.
Utalnek az IBKRnak USD deviza atutalassal. Megkaptam ezeket az informaciokat: https://prnt.sc/ZBoyQV9qAJdq
Na mar most a szamlaszam eleg rovid. Ezt siman ebben a formatumban kell beirni mint szamlaszam? (egyebkent K&Hbol utalnek USD szamlarol)
Tehat igy: https://prnt.sc/B5-yQMwcC3u_Az ABA Routing numbernek meg nincs is sehol hely. Szukseges az az utalashoz? (vagy az US domestic dolog?)
Nyilvan csak azt nem akarom hogy valahol elvesszen az utalas az eterben es kereshetem a kov 2 honapban.
-
mephisto5
csendes tag
válasz
PredatorZoli #107735 üzenetére
köszönöm, igazad lett, csak telefonon keresztül tudják eladni, ami még mindig a jobbik eset.
kapcsolódó kérdés: az évvégi adózási változások miatt gondolkoztam az eladásukon, jól tudom, hogy érdemes lenne lecserélni őket EU-ban kereskedhető verzióra? ha nem adom el őket, jövőre már bonyolultabb lesz az adózás utánuk? TBSZ-en vannak.
-
seven7
aktív tag
válasz
PredatorZoli #107832 üzenetére
Én nem emlékszem ilyen kitételre, akkor amikor nyitottam.
-
nort_on
senior tag
válasz
mgoogyi #107828 üzenetére
Szerintem transzfernél (meg egyébként sem) nem számít, hogy hol vetted (ticker), hanem csak a termék (ISIN). Pl Facebook részvényt vettem az USA tőzsdén (META) dollárért és simán eladtam az XETRA-n (FB2A) euróért. Max annyi van, ha költözöl, akkor legyen olyan elérhető tőzsde ahol tudsz kereskedni az adott papirral.
Tőzsdék között max a likviditás a különbség, de árban olyan nagy eltérés nem lehet (függetlenül hogy USD, EUR vagy GBP a fedezet rá), max pillanatnyilag, mert az arbitrázs botok rögtön rámozdulnak.
-
adam0913
tag
válasz
PredatorZoli #107829 üzenetére
IBCE esetén most még nem, de januárban már jelenteni kell a 2023as TBSZ-t és az újonnan megnyitott 2024-eset is?
hol látom az alkalmazásban, hogy a számlám hol nyílt meg? IBCE vagy IBIE? nagyon a határon nyithattam október legvégén.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Na írtam a NAV-nak, írtam az IB-nek, a kövi 2 hétben csak kibogozódik ez a gubanc.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
sbi85g #107826 üzenetére
Ha ugyanazt az ETF-et veszed, akkor tökmind1 melyik tőzsdén veszed.
Viszont ha valaha szolgáltatót váltasz és transzferálni kell a papírokat, akkor valszeg előnyös, ha az új brókernél is elérhető a kérdéses tőzsde.
Emiatt én a xetrán venném a dolgokat, mert az tűnik a legelterjedtebbnek.
Hány darab etf-et vegyél kérdéskör:
Ott csak abba az irányba akartalak terelni, hogy ne nehezítsd az életed.
Részvény oldalon semmi baj nincs azzal, ha csak egy globálisat kiválasztasz.
Senki nem tudja, hogy melyik ország lesz a nyerő hosszú távon.
A részvényarány más kérdés, mert tudnod kéne magadról, hogy mekkora hullámzást viselsz el. Én emiatt óvatosan kezdtem neki 30%-kal bő 5 éve. Azóta rájöttem, hogy bírom a kockázatot, jó vételi lehetőségnek élem meg a korrekciókat és 70%-ot tartok részvény etf-ből.
Ezt viszont csak te magad tudhatod/tapasztalhatod csak ki.
Objektíven nézve 20+ évre a 100% részvény a legjobb. -
TCr
veterán
válasz
PredatorZoli #107825 üzenetére
Pl. DTLA?
-
sbi85g
csendes tag
Mit befolyasol az, hogyha IBKR TBSZ-be LSE-n vagy mondjuk XETRA vagy gettex-en veszi meg az ember az ETF-t?
Alapvetoen USDm meg GBPm van, de van barmi elonye, hogy a masikak EUban vannak fizikalisan?
-
sbi85g
csendes tag
válasz
donat_sz #107809 üzenetére
Pff. Egyebkent teljesen igazad van. Addig bonyolitom a dolgokat amire szimplan ott vagyok hogy 1 ETF ugyanazt megcsinalna.
Koszi a kijozanitast.
Egyebkent igen. 20+ evre terveznek. Egyebkent az eletkor-20 formulat hasznaltam arra,. hogy belojem mennyi kotveny kellene. Es meg ezt is aggresszivnak irtak.
-
bigdady
nagyúr
Sp500 beszállóra érdemes várni most az amerikai infláció adat és a dollár gyengülés miatt?
-
SpdY24
csendes tag
válasz
PredatorZoli #107810 üzenetére
Ebben a FAQ-ban még nem szerepelt. [link]
Nem bánnám ha IBCE-nél még ez kihagyható lenne... -
boti19871125
csendes tag
válasz
PredatorZoli #107814 üzenetére
Ilyenkor az életről is lejövök,hogy ez ilyen körülményes. Elsők között nyitottam TBSZ-t.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
Na de ha “szakavatottnak” mint Te, ennyire “nehezkesen” megy, akkor atlagJozsinak h fog ez osszejonni
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
noiq_nolife #107812 üzenetére
Nem tudom, ezt a faq nem részletezi.
Ráadásul a nav szerint a külföldi szolgáltató esetében a transzfert is jelenteni kell, így érdekes kérdés lesz hogy aki átkerül az IBCE-ről IBIE-re, annak is majd a már meglevőeket is kell-e reportálni... -
noiq_nolife
csendes tag
válasz
Ez ugye csak az IBIEre vonatkozik, tehát aki korábban nyitott annak csak jövőre?
-
pictigjis
őstag
válasz
jaaaaj, már megint a bonyodalmak...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
PredatorZoli #107804 üzenetére
Megvan a megfejtés.
Kell jelenteni!
Benne van az IB TBSZ FAQ-ban.Do I have to notify NAV about the account opening?
Yes. IBKR will provide you with a certification upon the first funding of the TBSZ account. This certificate you will need to submit to NAV within 30 days from the first funding in order to enjoy the tax protection of the TBSZ account.
Viszont én nem kaptam ilyesmi certifikátot....
Edit.: Talán megvan. Az első napi activity statement lesz az az emailjük szerint.
Mindenesetre írok a navnak hogy jó-e ez nekik emailben vagy postán kell vagy hogy kell. -
donat_sz
senior tag
válasz
sbi85g #107795 üzenetére
Nem értem miért bonyolítod el ennyire.
Ha veszel csak msci world-öt amiben 66.94% az usa ami a 80% DM részvény okán a részvény portfólióban 53.552% és mellé 20% EM-et kb ott vagy ahol most, kevesebb papírból és igy a vásárlásaid is vélhetően olcsóbbak lehetnek.
Vagy még egyszerűbb a VWCE amiben van EM is és az USA arány 57.34%
Ezen a 80-20-as portfólióban bevallom nem látom hogy mire ez a nagy csökkentsük az USA részarányt, mégis s&p500-at veszel, ami meg abszolút USA fejnehéz.
Hol vesztettem el a fonalat?
Illetve hány évre tervezel? Ha 15-20+ évre, lehet ráér még a kötvény láb építése?
Szerk, közben latom mgoogyi is hasonlót írt. Így akkor +1 az övé mellé
-
Joe123
senior tag
válasz
Lehet hogy akkor a következő évtől, miután az IBCE-nél lévő ügyfelek is átkerülnek az írekhez, akkor onnantól minden új TBSZ nyitásnál el kell majd ezt a plusz jelentést a NAV felé játszani?
-
sbi85g
csendes tag
válasz
mgoogyi #107802 üzenetére
Koszi szepen.
Gondolod jobb egy All world mint az S&P500+Developed?Igazad lehet, hogy aranyok szempontjabol hasonlo lehet, de lenne egyeb elonye? Vagy az is elony hogy 2 helyett egyet kell kezelni.
70% world
10% Emerging
= US 42% es non-US 38% (a korabbi 48-32vel szemben)
Igy kb 17% emerging lesz a korabbi 20szal szemben(20% bond mellett)
-
avl
senior tag
válasz
velemeny:
ezt irod: "FINAX. Ők arra utasítják az ügyfeleiket, hogy be kell jelenteni, és ehhez az ügyfeleknek megküldik a doksikat "
nekem ebböl az lenne a parhuzam, hogy IB-nek is irsz, hogy küldjenek hasonlo doksikat (en ...ha mar nyitottam volna, most izgulne..., es biztos irnek IB-nek, elküldve nekik azt, amit FINAX hasonlo esetben küld)
jo nagy kavar / bizonytalansag van,
-
PredatorZoli
Topikgazda
[még mindig IBIE TBSZ]
Az teljesen világos, hogy a múltban azért nem lehetett külföldi tbsz-t nyitni, mert elvárta a nav, hogy a szolgáltató vezessen lekötési nyilvántartást róla, nem volt elég elbábozni. Ez az akadály teljesen egyértelműen elhárult azzal, hogy a TBSz bevezetésre került.
Ugyanakkor van itt mégvalami. AZ SZJA tv kimondja, hogy, idézem:
Be kell-e jelenteni a külföldi befektetési szolgáltatóval megkötött szerződést?Ha egy magánszemély külföldi befektetési szolgáltatóval köt tbsz-t, akkor azt be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).
A bejelentéshez nem kell mellékelni a tbsz-t, azonban egy esetleges NAV-ellenőrzéskor a szerződéskötés tényét a szerződés bemutatásával kell igazolni.
Magyarul ha valaki külföldi szolgáltatónál nyit TBSZ-t, akkor a nyitást követő 30 napon belül azt jelenteni kell. Egyesek ezt úgy értelmezték, hogy már az IBCE-nél nyitott TBSZ-eket is be kell jelenteni mert az is külföldi szolgáltatónál lett nyitva. Ezt valaki meg is érdeklődte a NAV-tól, de az azt válaszolta, hogy az IBCE magyar felügyelet alatt működik, így a reportálást a szolgáltató elvégzi, nem kell jelenteni.
Ugyanakkor új helyzetet teremt ebben szerintem az, hogy az új ügyfelek már nem az IBCE-hez, hanem az IBIE-hez kerülnek. Az én értelmezésem szerint így már külföldi szolgáltatónak minősül, amit akkor be kéne jelenteni.
Utánanéztem hogy mi az eddigi gyakorlat, egy példát találni, az pedig nem más, mint a FINAX. Ők arra utasítják az ügyfeleiket, hogy be kell jelenteni, és ehhez az ügyfeleknek megküldik a doksikat amiket be kell postázni a NAV-hoz. (Ennek elmulasztásával a TBSz ÉRVÉNYTELEN!)
Erről a leírásuk itt:
https://www.finax.eu/hu/blog/finax-tbsz
Azt írja, hogy a TBSZ szerzőséd első oldalát kell beküldeni, egy kísérőlevelet amiben megírod hogy mi a fact akarsz, és a TBSZ-re történő első befizetésnek valami nyugtáját.Kérdés hogy hogy kéne akkor eljárni az IBIE TBSz-el.Feltételezem, ugyanígy.
Lehet írok a NAV-nak hogy akkor mit hogy kéne, még benne vagyunk a 30 napban, ha kell még be lehet küldeni. Vélemény, valaki okosabb a témában? -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
sbi85g #107795 üzenetére
Valamilyen all world etf-fel + egy emerging-gel nem tudsz elérni majdnem ilyen arányokat?
FTSE All-World-ben meg MSCI ACWI-ban is van emerging markets olyan 10%-nyi, USA meg olyan 60%.
Kötvényben nem tudok igazán jó választ adni. A 20+ usa kötvény elvileg a legjobb a részvények ellensúlyozására. Mintaportfólióból meg mindenféle van (rövid, közepes, hosszú vagy akár inflációkövető kötvény), lényeg, hogy a kötvénykibocsátó erős legyen, pl USA, Németország, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- A CNET, IGN és PCMag kiadója is beperelte az OpenAI-t
- Milyen notebookot vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- További aktív témák...
- Komplett számítógép // i9-10900K // 64GB RAM // GTX1650 // 240GB SSD // 1TB SSD // WiFi // BT
- 2K Szép és csendes Gamer PC - Ryzen 5/16GB DDR4/1TB NVMe/RTX 2070 Super/BeQuiet Gold/RGB/Garancia
- Eladó keveset használt Rode NT-USB+ mikrofon
- Gaming PC I7-7700k, 4x8GB RAM MSI Z270A-PRO ALAPLAP
- MacBook Pro 16" 2021 / M1 Pro / 16GB / 512GB / Space Grey (117)
- Beszámítás! Dell Optiplex 3000 SFF asztali számítógép - i5 12500 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 770 IGP
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest