Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
válasz zolnagy #15529 üzenetére
A képstabilizátor a fényképezendő alany bemozdulásán nem segít. A képstabilizátor a kéz finom, vagy kevésbé finom remegését hivatott bizonyos szintig kiküszöbölni, így hosszabb záridők kitartását is lehetővé téve - ez azonban nem sokat ér, ha a bemozdulás amiatt történik, mert az, amit (vagy akit) fotózni szeretnénk bemozdul. A mozgás kimerevítésére rövid záridőt érdemes használni. Adott fényviszony mellett a záridő rövidítése érzékenység-emeléssel, vagy a blendenyílás tágításával oldható meg. Az utóbbi kompakton annyira nem játszik, úgyis rossz fényviszony mellett a legtágabb nyílást fogja használni, ami uyge megegyezik a fényerővel. E tekintetben pedig hatalmas különbség nincs a két gép között. Érzékenységet viszont úgy érzem a Fujival bátrabban lehet emelni - noha túl bátran annál sem emelném, ami azt illeti.
-
kirkri
addikt
válasz zolnagy #46409 üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy személyeskedjek, de van neked feleséged?
Szerk.: (Most látom, hogy 2004-ben regisztráltál, így te sem vagy mai gyerek, tehát sanszos a feleség. Akkor viszont jó műszaki érzékkel megáldott nejed lehet, vagy nem szokott fényképezni. )
Az Olympus egyébként tud manuális zoom-ot is, szóval a lehetőség adott.
[ Szerkesztve ]
21 éve a Prohardveren! ™
-
Tin_Shield
őstag
válasz zolnagy #57188 üzenetére
A G1XmII nekem nagy csalódás volt amikor kipróbáltam, pedig ez volt az első ígéretes nagyszenzoros csúcskompakt amin elgondolkoztam. felfigyeltem. Szerintem bosszantóan lassan működik, az AF ráadásul bizonytalan is.
Az én sorrendem:
1. LX100
2. LX15 és RX100mIII
3. G7XmII
4. G1XmII -
Peat;)
veterán
válasz zolnagy #57188 üzenetére
Azért nem katasztrófa ha egy milc kitobija nem fényerős, ezekben nagyobb a szenzor mint a mai csúcskompaktokban amikbe 1"es kerül. Inkább a méret a gond nekem, van 12-60 as zoom objektív, nagyon okés csak nagy.
Az lx100 pozitív kivétel, ebben is milc szenzor van és az objektíve is fényerős ráadásul, ha megfelel az a zoom amit tud igazából nincs versenytársa ha a képminőséget nézzük. Lassan 3 éves modell, nem kihajtható a kijelző, de még mindig nem tudni mikor jön az utód. Én megvárom, pana lenyilatkozta hogy lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz zolnagy #57193 üzenetére
Pusztán csak a méretet tekintve kb. 1FÉ, szóval ~2,4-4 lenne m4/3-ból egál. De azért ez nem ilyen egyszerű, számít az is hogy milyen fejlettségű, gyártási technológiájú szenzorokat hasonlítunk össze. Ismert példa, hogy az m4/3-as érzékelők a kisebb méret ellenére hozzák a Canon APS-C szintjét zajtűrésben.
Az RX100mIII jobb lesz összességében mint egy kitobis GF7, de közel 2x annyért ez el is várható. Ha az árkülönbözetből veszel rá fényerős objetívet akkor a nagyobb szenzor lesz előnyben.A kedvező külföldi árak jellemzően szürkeimportosak (eglobalcenter, t-dimesion, kacashop stb), ha bevállalod ennek a hátrányait akkor az LX100 is beszerzhető "jóárasítva" 400 GBP környékén (lehet közeleg az utód, mert több helyről is elfogyott mostanában)
-
Tin_Shield
őstag
válasz zolnagy #57195 üzenetére
Ha nem akarsz objektíveket cserélgetni és elég az általuk nyújtott optikai tartomány akkor egyértelmeűen ezekkel jársz a legjobban. Ha van rá lehetőséged egy fogáspróbát mindenképpen megejtenék a helyedben, könnyen lehet el is dől egyik vagy másik javára kérdés.
(Egy ideje kering a pletyka a Canon G1XmIII-ról, APS-CF szenzor, (ekv) 24-120 fényerős optika, de én kissé szkeptikus vagyok, túl szép...Párszor már nekifutott a Canon a csúcskompkatoknak, de mostanában rendre kapufákat rúg, utoljára az elmúlt évtizedben az egyszámjegyű X nélküli G sorozattal alkottak maradandót) -
Tin_Shield
őstag
válasz zolnagy #57197 üzenetére
Az RX100 EVF-je inkább csak azért van, hogy be lehessen ikszelni a specifikációs listán, beáldozták a használhatóságot a méret oltárán. Sajnos a gyártók - sokszor szándékosan - hagynak ki dolgokat a gépekből, de valahol őket is el meg lehet érteni, ha megalkotnák a "tökéletes gépet", ki venné meg a következő generációt?
Kb jól számolsz, ha "ekvivalens" fényerőt hasonlítunk az X10 és GX80 kitobi között.
Ha van elég fény (jellemzően kint) akkor jól használható a "sötét objektív" is, legalábbis expozíciós szempontból, a legtöbbször meg lesz a szükséges záridő az érzékenység emelése nélkül is. Beltérben viszont nagyon hamar kevés tud lenni a kitobjektívek fényereje, még az ISO emelésével is. És van egy másik aspektusa is a nagy fényerőnek, a mélységélességgel való játék, az LX100 szenzormérete és a fényereje miatt már alkalmas erre. Persze nem lesz "papírvékony" a DOF, de ügyesen használva már le lehet választani a témát és hátteret. És még egy dolog, a nagy rekesznyílást lehet szűkíteni ha szükséges, de visszafelé ez nem működik. -
pibácsi
senior tag
válasz zolnagy #57317 üzenetére
Az már lassan mindegy, hogy melyik országban veszed a gépet, a gyártótól függ, hogy milyen videót rak bele. Nyilván a fényképeket nem érinti. Pl. itt nálunk az Olympus XZ-2 30 frps-t ad (NTSC), de a Pana ad 25 (PAL) és 30 (NTSC) -as megoldást is, de a Sony is vagy a Canon is vegyesen csinálja. Van úgy, hogy egy gépen belűl. A gépet kell megnézni, amit meg akarsz venni, hogy mit tud. Olyan is van, hogy a gyártó olyat terít, ami az adot országban létezőt veszi figyelembe, de már másik országba másként szállít. A korábbi kis kompakt gépekbe jellemzően 30 frps-t tettek be. Itt van a Pana Lx7 pl. nálunk 25 frps, de nyugatra 30frps-el adja.
Nem sokat segítettem, de vagy a gépet kell megnézni, vagy a hozzá adott használatit, hogy kiderűljön.üdv. Pibácsi
-
Wuher
csendes tag
válasz zolnagy #61522 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Félreérthető voltam, nem a különleges képminőség a fontos, csak fontosabb mint mondjuk a zoom.
Viszont csak új gép érdekel ajándék lesz.Csak fényképezéshez (video sem érdekel) melyik lenne a jobb, az ajánlóban is szereplő Panasonic TZ57, vagy a feljebb ajánlott Canon PowerShot SX620 HS szerintetek?
Köszi
-
Permet Elek
senior tag
-
kovsol
titán
válasz zolnagy #62078 üzenetére
Az RX100 mk1-2 más objketívet használ, mint az mk3. A szenzor is más az mk1 ben, és a proci is.
Az első széria nagyon hamar sötétedik. Amint zoomolsz egy picit is már f2. 35mm nek megfelelőn már f2.8, 50mm f3.2, 70mm f4 és a végén f4.9.
Míg az mk3 a végén is f2.8 marad, igaz ott 70 a vége.
És az mk3 már kihajtható lcd -t kapott.Én jómagam egy mk1 -t használok, de vágyam lenne egy VA -ra upgradelni. csak az a fránya ár.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
kovsol
titán
válasz zolnagy #62083 üzenetére
Ezek a sziklák Disneylandben lőtt képek, és ilyen kamu cucc. Azért tűnik olyan műnek, mert az is
A madarakat is Disneylandben lőttem, és elég bátrak voltak. Simán ilyen 3-4m -re is oda tudtam menni.
Egyébként van egy HDR-es LR presetem az van rátolva, és mivel elég nagyot kellett húzni az árnyékokon, így természetesen lágyult is, olyan mintha a kép egy részét magasabb ISO-val lőttem volna. RAW-nak csak akkor van értelme ha szerkeszti is az ember, csak úgy nyersen szarabb lesz, mint egy jpeg.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs