Hirdetés
Aktív témák
-
stol
addikt
válasz birozoli7800 #22393 üzenetére
El fogja bírni.
P31-es chipsetre nem fektetnék be, mert elég elavult már.
-
Loituma69
őstag
válasz elfelejtette #22376 üzenetére
ne kezdjek bele ha pontosan elolvastad volna amit írok akkor tudnád, hogy 4 hónapja igy használom.
-
Hugo85
aktív tag
Üdv!
#22377-ben említett frisshulla tápommal esetleg tudnál valamit kezdeni, láttam, hogy régebben foglakoztál ilyennel. Szerinted egyáltalán megérné?
Amúgy vx450 lett a tápvásárlásom vége, szerintem 15,7 k-ért megéri, de csak holnapra rendelődik meg. Enermax-ból nem találtam egy helyet se ahol értelmes áron és határidővel tudnának hozni .
-
Loituma69
őstag
válasz Gyuri27 #22400 üzenetére
950ft os venti pörög a chieftec 450w gépben a nap 24 órájában folyamatosan a szerver gépemben. Előtte meg a 30 fokos szobában a 4870 kártyát hajtotta hónapokig. Laza lanygos levegőt fújt ki. Most meg a szervebe kifejezetten hideg levegőt fúj, ergo jól hűt a lassú 950ft os venti is.
-
Hugo85
aktív tag
válasz Loituma69 #22408 üzenetére
Azért ez így nem teljesen igaz. Sok mindentől függ például a zaj. A motortól, a csapágyazás milyenségétől és minőségétől, a szélzajtól, hogy van-e előtte rács. A légszállítás pedig a mérettől, fordulatszámtól és a lapátok kiképzésétől. Sokkal jobb csapágyazású, kisebb fordulatú és más lapátkiképzésű, többlapátos venti lehet halkabb és nagyobb légszállítású kisebb fordulatszám mellett is. Ezek persze nyilván jóval drágábbak.
Szóval ez a kapcsolat nem annyira egyértelmű, legalább is nem mindig.
#22407: Már meg van rendelve a vx450, egyébként meg egyelőre hd4830 se lesz alatta, de lehet később inkább 4850 vagy Isten tudja mi lesz, kitudja mi minden más társaságában. Ezt a tápot nem óhajtom eladni az elkövetkező 5 évben (addig gari is lesz rajta), így legyen benne tartalék és ha jól értem minden körülmény között halkabb mint a SuperB, bár nyilván az sem hangos, hisz FSP belsős és nem egy 650 Wattos Qtec (szigorúan aranyszínú, 2+1 8 centis ventivel, amiből egy vészventi ).
[ Szerkesztve ]
-
Loituma69
őstag
válasz Hugo85 #22410 üzenetére
Ez tény, de ahogy te is írod a komoly minőségi ventik nem olcsók akkor már egyszerűbb egy jó tápot venni ami alapból halk. Nálam kényszermegoldás mert egyszerűen sajnálok kiadni egy tápra 20.000 ft-ot. Inkább barkácsolok és inkább még tettem a kis pénzemhez egy keveset és a méregdrága táp helyett vettem egy 22 colos monitort. Kockázat az van ez tény, de válalom mivel az én gépem!
-
Hugo85
aktív tag
válasz Loituma69 #22411 üzenetére
Hát az én példám mutatja, hogy a tápok barkácsolás nélkül, sőt kikapcsolva is képesek megsülni .
Egyébként anno az Acorp 230wattos tápomban cseréltem ventit egy 1200 Ft-os YS-Techre (jó és olcsó). Csendes volt mint az álom és annak a tápnak nem volt különösebb hűtési igénye (tiszta üres volt, átfújt rajta a préri szele), meg az eredeti venti haldoklott benne szóval annál minden jobb volt. Megjegyzem azt a tápot még mindig szentként őrzöm itthon (gondolkodtam, hogy rituálisan eltemetem ).
Történt ugyanis, hogy az éjszakai (kapcsolt) áram bevezetésénél/beszerelésénél a villanyszerelő faszi kötötte vissza a kábeleket a biztosítékdobozra, és mivel a színkódok nem az igaziak, így felcserélt egy 0-át egy fázissal (3 fázis van a lakásban!), és tesztelték, hogy van-e áram. Na most annyi eszük volt, hogy az én gépemet toszták rá mindenestül, értsd világítós-kapcsolós elosztó bekapcs. Gép bekapcs helyett semmi, LCDm pöccent egyet és büdös lett. LCDben csak egy kondi pukkant el, garanciában cserélték (nem említettük a körülményeket, csak, hogy büdös volt és valami kifolyt belőle, mert hülye azért nem vagyok), hál istennek semmi más baja nem lett. Az Acorp tápban pedig közvetlen a bemenet után egy !olvadóbiztosíték! volt, így csak ő maga halt meg (vagyis a biztosíték, de már eleget vigyázott rá az őrangyalom, így inkább cseréltem, mint javítva legyen) a gépnek semmi baja nem lett.
Persze elhalálozott a modem és a router tápja azonnal, illetve a router később fokozatosan...
Igazi zseni volt az a villanyszerelő, meg apám is, aki fázisceruza helyett a gépemmel tesztel hálózatot.
Azóta egy 300PNF szolgál a gépemben, tökéletesen, bár a leghangosabb része (ha vinyó épp nem seekel).A 22 colos monitort meg nem hajtaná ki a Gef4 Ti4200 (ezt is bajosan ), úgyhogy maradok ennél. Úgyis bírja a feszültséget
-
Guangho
csendes tag
Sziasztok!
Gépbővítés előtt állok, a következő dolgokat néztem ki magamnak:
INTEL Dual Core E5200 2.53GHz
ASUS P5Q
ATI Radeon HD 4830
2x1GB DDR2 800MHz
Samsung 120GB Sata HDD
Pioneer DVD-íróJelenleg egy [Chieftech] 360W-os tápot használok, ami megközelítőleg 4 éves, szóval nem mai darab. A kérdés az, hogy rá merjem-e bízni a fenti konfigot erre a tápra?
-
elfelejtette
veterán
válasz Loituma69 #22405 üzenetére
Elolvastam. Csak hangosan gondolkodtam...
Ha nem tudod pontosan, hogy mit is csinálsz, akkor inkább ne kezdj bele.
Ez utólagosanis érvényes.
Üdv."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
bélanéni
őstag
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Most vettem egy új gépet ismerősnek, Chieftec SH01-BBB házzal. Ezt a házat imádom, melóhelyen is, otthon is ilyen van. Otthon kicseréltem anno a tápját Corsair VX450-re, mert nagyobb terhelés mellett számomra már elég hangos volt.
Itt bent a melóhelyen nagyon csendes, gondolom azért, mert jóval kisebb teljesítményt vesz fel.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a táp (Chieftec GPS-400AA) hogy szabályozza a ventit? Hőmérséklet vagy teljesítmény leadása alapján? Csak azért kérdem, mert fog érkezni még egy 12cm-es házventilátor, amit még a hátuljába szerelek, így jóval hűvösebb lesz majd a táp környékén. Viszont ha leadott teljesítmény alapján, akkor szivacs.
Van itt a melóhelyen egy FSP 400-as táp is, az tuti a hőmérséklet alapján szabályozza, mert amióta kicseréltem a procihűtőt egy sokkal jobbra, azóta nem pörög fel egyáltalán.
Vélemény, tények?
ui: rühellem (RÜHELLEM) a PWM meg egyéb automata szabályozós technikákat!! Annyira gagyi, hogy el sem lehet mondani. Nagyon intelligens akar lenni, de sokszor teljesen indokolatlanul pörgeti a ventit. Könyörgöm, amikor fölpörög, szinte hűvös levegőt fúj. Minek, ki kérte rá?
Ott van a Glacialtech 5750 Silent (CPU), Corsair VX450 (táp), Scythe Musashi (VGA) a maga fix forsulatos, ultrahalk és jó hűtőteljesítményű valójában, akkor minek ezek a technológiák? Persze a GT 5750-et szinte sosem kapni, biztos nem tetszik senkinekOff vége
[ Szerkesztve ]
Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned.
-
didyman
őstag
válasz Hugo85 #22377 üzenetére
Ha aktív PFC-s, akkor annak a külön paneljén lévő ellenállat égett meg, ugye? Az javítható. PFC-t én kitermelem belőle alapértelmezés szerint, mert elég szerencsétlen jószág, de ha szükséged van rá, benne maradhat. Készenléti oldal teljes kondizásra szorul a hiba okaként, meg általában a többi kondi is elég vacakra silányult eddigra. Felújítva még sok évig jó kis táp lesz.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Loituma69
őstag
válasz bélanéni #22416 üzenetére
Leadott teljesítmény alapján. A házam tele van ventikkel alul oldalt hátul fent, de hiába a táp hangos, tehát teljesítmény miatt pörgeti a ventit nem a hő miatt. De nyílván való minél nagyobb a teljesítmény annál nagyobb a hő.Lassú ventivel ugyan olyan hüvöset fújt ki hátul mint a gyári legalább 2x gyorsabb ventivel. Ha hülyeséget írok, ha nem nálam így van.
[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Loituma69 #22411 üzenetére
Nyomatékosan megemlíteném, hogy két venti között a hangerő eltérése fordulatszám, és így légmennyiségbeni eltérést is magával hordoz! Az egyes lapátkialakítások, mókolások eredménye a venti hangfekvésében lesz eredménnyel, illetve a motorzajban, de felejtsük már el, hogy a 4000Ft-os hiperhalk venti 18dB-en tornádót kever és alkalmas elhűteni ugyanazt a tápot, amiben a venti 2800-on forog üzem közben. Arról sem említ egy szót se a tisztelt lelkes utánépítő, hogy az újdonsült brutkóhalk venti képes-e elindulni olyan alacsony feszültségen, mint amit a tápban lévő elektronika ad neki és nem, nem az érdekel, hogy 10-ből 10x elindult, hanem hogy a venti paramétere és az elektronika jellemzői között van-e garantált párhuzam ezen a fronton. Lehet ezekkel játszani, de a magam részéről nem kívánok a szomszédja lenni ilyen bátor embereknek, fogjátok már fel, hogy a hálózat és ami arra közvetlenül csatlakozik, nem játék!
-
Loituma69
őstag
válasz didyman #22420 üzenetére
Egyszerű az ultra halk venti nem idul el a táp csatlakozoról, egész egyszerűen egy 12cm házventit raktam a tápba aminek a kivezetését rákötöttem az alaplapi venti csatira ennyi! Így az alaplaprol még a fordualtot is tudom variálni, de nem teszem mert így is csend honol a tápban. Egyébként meg nem is tudom minek magyarázkodom, nálam működik, más ne próbálja ki ennyi.
Azt tesztek a gépetekkel amit akartok.
A házventi az egész házat hűti folyamatos légcserével, de mivel a táp is a házban van ezért azt is hűti okostojás. Tény a táp kivülről húzza be a levegőt! De a külsejét a házventik jótékony hüvöse nyaldossa!
Láttál te már tápot szétszedve? Nem arra gondolok, hogy kihúztad a tápból a tápkábelt![ Szerkesztve ]
-
bélanéni
őstag
válasz didyman #22421 üzenetére
Nem értek teljesen egyet! Ha a házból kifújod a meleget hátul vagy oldalt, az a meleg levegő már nem száll felfelé bele a tápba. Ez nagyon sokat számít, nem mindegy hogy a tápon eleve meleg levegő áramlik át vagy hűvösebb. Persze ettől még a tápban lévő borda melegszik, de kisebb fordulatszámmal lehet adott hőmérskletre lehűteni. Mindenesetre tartom a véleményem, hogy nem tetszik ez a nagy venti-felpörgetés: ilyenkor hűvös levegőt fúj a cucc, de milyen áron? A Corsair tápom néha kissé meleget fúj, de szerintem bőven a táp által elviselt határon belül marad.
Mondjuk nálam a melóhelyi gépemben a procihűtő csere, akár hiszitek akár nem, a táp fordulatszámára igen jótékony hatással lett, nem pörög fel, mint a gyári nagyon alacsony és gagyi procihűtő mellett.[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz Loituma69 #22422 üzenetére
Látom, nem ismersz. De ettől még finomíthatnád a stílusod, daragije felebarati.
A táp ventijének külső csatlakozóról történő etetése a legrosszabb ötlet, így a táp saját hőfokfüggő vezérlését ügyesen kizártad a képletből, szerencsétlen hagy' askarjon gyorsabban forogni, ha szüksége van rá, doszt se.
A tápegységbe a táp ventije a házból fog beszívni levegőt. Kevés fizikai szakértelemmel is belátható, hogy a házat hiába hűtöd, a kinnti hőmérsékletnél jobb opciót nem tudsz a tápnak adni és mivel a huzat a tápventi miatt értelemszerű irányban halad, a ház hűtése nem fog effektív levegőt mozgatni a táp felől. A táp burkolatán lesz minimális hőcsere, de mivel a hűtőbordák és a táp burkolata között rendszerint pocsék, magas a hőellenállás, így ennek érezhető hatása minimális, elhanyagolható.
A tápot szétszedve kérdésedre nem szeretnék válaszolni, mert nem tudom, hogy a piros hogy áll neked.
-
bélanéni
őstag
válasz didyman #22426 üzenetére
Nem teljesen értem mire akarsz kilyukadni.
A házban minimálisan akkora hőmérséklet van mint a szobahőmérséklet, ebben teljesen igazad van. Ez lenne az optimális eset, de sajnos ennél mindig melegebb van a házban a melegedő alkatrészeknek (VGA, CPU stb...) "köszönhetően". A házhűtő ventik abban játszanak szerepet, hogy a házban lévő levegő hőmérsékletét minél közelebb hozzák a külső hőmérséklethez. Ha nincs házhűtő ---> melegebb a levegő ---> mivel a táp a házból szívja a levegőt ---> nagyobb fordulatra van szükség a táp egy adott hőmérsékletre történő lehűtéséhez.
Nem vagyok egy fizikai zseni, de ez szerintem 0 tudással is könnyen belátható.ui: természetesen arról nincs szó, hogy a házventi szállítja el a táptól a meleget, ebben igazad van.
[ Szerkesztve ]
-
didyman
őstag
válasz bélanéni #22424 üzenetére
Ebben abszolút igazad van, de ha a kollega felvetéséd elolvasod, ott arról volt szó, hogy a házventik hűtik a tápot. A kifújt levegő hőmérséklete vszont sokszor alkalmatlan bármiféle becslésre, mivel egy tápegységben felvett hőtérkép egészen meglepő eredményeket tud produkálni olyan pontokon, amire az ember nem is gondolna. Ebben a tekintetben pedig érdemes megbízni azokban a mérnökökben, akik ezt többmilliós eszközparkkal tudják nagytételben modellezni és tesztelni, majd ehhez megfelelő tartalékkal hűtést megvalósítani. vannak olyan pontok, melyek kivett teljesítménytől függetlenül rendelkeznek jelentős állandó összetevővel (APFC, primer kapcsolók, azok körüli, a trafók mágneses mező összeesésekor keletkező energiáját elnyelő ármköri részletek, szekunder oldalon a pufferkondik szoros közelébe helyezett előterhelések, stb.), melyek hűtésének méretezésérl senki nem beszél, pedig a baj ott kezdődik el. Fél-1W teljesítmények ezek, a kimeneti huzatban semmit sem érzel belőlük, de bennt mégis fűtenek és közvetlen környezetükben képesek elszárítani olyan elkót, amely például a készenléti kör stabilitásáért felel, ezzel megugrik a primer oldalon a vezérlés is, aztán ki tudja, a szekunderen mi száguld ki 5V helyett az alaplapra. tehát alacsonyan terhelt tápegység mellett is komoly munka a hűtés variálása.
-
bélanéni
őstag
válasz didyman #22429 üzenetére
Nem értek egyet a "mérnökök meg fejlesztők okosabbak mint mi a felhasználók összesen" szemlélettel. Egy eszköz letesztelése határozottan egyszerűbb feladat, mint annak a tökélyre fejlesztése. Néha hiába ölnek milliókat a fejlesztésbe, mégis a konkurenciánál gyengébb minőséggel állnak elő. Ezt viszont könnyű megállapítani.
Nekem magyarázhatják naphosszat, és érvelhetnek, miért van szükség ilyen meg olyan hűtésre, ha van olyan ellenpélda, ami annál sokkal jobb megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Traxx
őstag
"Láttál te már tápot szétszedve? Nem arra gondolok, hogy kihúztad a tápból a tápkábelt! "
Mivel didyman nem válaszolt, akkor hogy tisztábban láss: műszerésszel vitatkozol, aki több tápot látott már eddig is szétszedve, mint amennyit te meg én együttesen egész életünkben fogunk Szóval én a helyedben elhinném, hogy nem hülyeséget hablatyol...
didyman: lehet az UPS dologból mégis BK600 lesz, úgy fest, a Smart gazdára lel...
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
bélanéni
őstag
De ha azt határozottan állítod, hogy hőmérséklet alapján szabályoz a táp, akkor még reménykedem, hátha az a 12cm-es házhűtő valamelyest javít a helyzeten. Persze, ahogy te is írod, egyáltalán nem biztos. (Ha marad a táp hangja, még hangosabb is lehet a + bekötött házventinek köszönhetően)
Lenne még egy kérdésem: az alaplapi FAN konnektor is 12V-ot ad, tehát ha a házventit ilyenre kötöm, ugyanaz mintha a molex csatis átalakítóra kötném?
-
didyman
őstag
válasz bélanéni #22431 üzenetére
Igen, és az ilyen létező ellenpéldákból kerül ki a primerköri bajokkal küszködő ügyfelek körülbelül fele. Tudnék mesélni, de minek? Ha valakinek kevés az, hogy egy hozzáértő mondja, hogy nem, akkor nemhiszem, hogy a történeteimmel el lehet tántorítani. Szóval a fene tudja, én inkább a vizilovakkal vagyok. Mivel magam is foglalkozok tervezéssel, így van rálátásom arra, hogy mi az, ami egy "felhasználó" fejében a megfelelő elméleti ismeretek és gyakorlati tapasztalatok hiányában meg sem fordul. A dzsunkisztáni megoldások mögötti fejlesztésről pedig fogalmad sem lehet, nehogy azt hidd, hogy azok csak össze vannak lapátolva. Egy Shenzen-nek olyan eszközparkja van, ami nekem sose lesz. Pedig ők tömeggagyit gyártanak.
-
didyman
őstag
válasz bélanéni #22433 üzenetére
Mindenképpen tud javítani, főleg, ha a cpu-hűtő környékére kerül olyan formában, hogy annak huzatát el tudja vinni kifelé. Az alaplapi csatlakozó esetlegesen további vezérlési képességel bírhat, érdemes lehet használni.
-
kispalya
tag
Sziasztok.
Bocsi, ha offolok, tápos topikban/témában nem vagyok otthon és segítségre lenne szükségem.
Jelenleg egy 500W-os Chieftec tápom van, elég lenne-e ehhez a konfighoz?
E5200
EP45 DS3
2db HD 4830
2GB ram
2-3 winyó
1dvd (alig használva)Egyik ismerősöm crossfire-s 3870-es konfigja épphogy elmegy egy 700W-os táppal, szerinte nem lesz elég.
Előre is köszi!
Szeretném megérni azt a kort, amennyinek kinézek...
-
bélanéni
őstag
válasz bélanéni #22431 üzenetére
Persze ez kissé kegyetlen dolog, és személy szerint annak az erőfeszítéseit is értékelem, aki nagy szaktudással ugyan, de valamelyest alul marad a versenyben.
(én kiszálltam a "véget sosem érne" vitából)
[ Szerkesztve ]
-
kispalya
tag
-
majtimo
csendes tag
Üdv az uraknak!
Szerintetek 1 FSP ATX-400PNF elég egy 5600+ meg egy 4830 alá? (az eladó legalább 600w-t javasol...)
-
sulep
senior tag
A HKC tápok mennyire ajánlottak?
-
Traxx
őstag
Senior tagként, nem hiszem, hogy újdonság lenne a kereső... Ha utánaolvasol, kb. megtudod.
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
ixtom
tag
"Láttál te már tápot szétszedve?" Hát ez jó volt.
Amúgy már én is cseréltem ventit egy tápban halkítás miatt, csak az más kategória volt (Vargáné 300W p4 táp , Tua cerka, rezonálós Samu sp2014n, Gef MX440)
A táp kb. 6 éve viszi a konfigot. 2006-ban cseréltem a ventit Zalman F1-re + ellenállás (nem forrasztottam, csak összetekertem a vezetékeket meg leragasztottam őket). Nincs vele semmi gond (kopp, kopp )Most már persze nem csinálnék ilyesmit, gondoltam is hogy lecserélem a tápot, mert történhet bármi, de inkább hagyom. (otthoni netezős gép, annyit nem ér az egész )
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest