Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:24:18

LOGOUT.hu

Vírusirtó Topic 2019

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#70751) Vasti74 válasza Cs1csó (#70750) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Az a gáz, hogy nem lehet tudni, mit csinál egy ilyen program pontosan - azt csak a teremtője tudja! Szóval lehet, hogy csak reklámokkal zaklatta a kérdezőt, de az is lehetett, hogy telepített még ezt-azt...

(#70752) Cs1csó válasza Vasti74 (#70751) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nem valószínű, pont ez a lényeg, ha azt csinálná amit mondasz akkor az elég intruzív beavatkozás lenne ahhoz, hogy kb. bármelyik védelem kiszúrja, ezért inkább csak kisebb beavatkozásokra fókuszál és így sok védelmen átsiklik.

(#70753) Vasti74 válasza Cs1csó (#70752) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Úgy legyen :-)

De azért volt már nem egy eléggé drasztikus kártevő, ami átsiklott a mindenféle védelmen, aztán szép nagy kárt okozott... Mert ilyen alapon nincsenek is komoly kártevők, csak kis semmiségek, elvégre a komolyak fennakadnának bármelyik védelmen, vagy mi ;-)

Nem akarok ám trollkodni, csak kb. 20 évig irtottam a vírusokat az ügyfelek gépeiről, láttam én már karón varjút ;-)

Egy a biztos: senki sem tudja, hogy még mik futnak egy számítógépen azokon a folyamatokon kívül, amikről tudjuk, hogy futnak?! Egy átlag földi halandó elég kevés ahhoz, hogy önmaga kielemezze a dolgokat, ezért olyan programokra hagyatkozik, amik meg csinálnak valamit, kiírnak valamit, aztán vagy hiszünk nekik, vagy nem...

Vagy ha lefuttatok akárhány és akármilyen "vírusirtót", akkor már 100%-ig biztos lehetek benne, hogy nincs semmilyen nemkívánatos programkód, folyamat a gépemen??? ;-)

[ Szerkesztve ]

(#70754) zazenke


zazenke
őstag

így ahogy visszaemlékszem az elmúlt 10 évemre a malwarebytes többször segített rajtam a neves vírusírtókkal szemben mint fordítva. Hiába mondják hogy nem teljesértékű védelem . Az eredeti ára viszont pofátlan (12 000 ft). Megmerik kérni az árát gondolom amerikai cég .

(#70755) Cs1csó válasza Vasti74 (#70753) üzenetére


Cs1csó
félisten

A "végső" megoldás ami után már tényleg nem nagyon lehet mit futtatni az egy bootolható eszközzel történő vizsgálat pl. az említett Kaspersky Rescue Disk.
Mivel a rendszer "fertőzött" ezért a már rajta lévő védelmek korrumpálódhattak, ezért ilyenkor ajánlott egy kvázi külső oprendszeres vizsgálat - a Rescue Disk ezt jelenti egy önálló rendszer vizsgálja át a gépet.

(#70756) Vasti74 válasza Cs1csó (#70755) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Ez OK, szerintem nem is érdemes nekiállni mással, mint valamilyen offline vírusirtóval.

Csak nekem mindig az a félelmen, hogy ha már vírusos a gép, ki tudja, mint művelt? És azt észre fogja-e venni valamelyik víruskergető? Mi van, ha nem?! ;-)

Arról nem is beszélve, hogy az ember kap egy hónapok, vagy akár évek óta nem frissített, mindennel teleszemetelt gépet az asztalára a szervizben, hogy és még valószínűleg / biztosan vírusos is... Na ilyenkor oszt-szoroz az ember, és kiderül, hogy menteni, image-ből újrahúzni a rendszert, visszadobni a cuccokat, beállítani amit kell stb. sokkal kevesebb idő, mint 3 különböző offline vírusirtóval végigszenvedni a gépet, aztán ha minden OK-nak tűnik, akkor rendszerindítás, takarítás, és ugye újra vírusellenőrzés, frissítgetés, rendbe rakás...

...miközben lehet, hogy pár nemkívánatos program azért mégis megbújva maradt a rendszerben, aztán holnapután munkába lépnek! ;-)

(#70757) Cs1csó válasza Vasti74 (#70756) üzenetére


Cs1csó
félisten

Biztos volt Andorid-os vírusírtó is egy-két olyan telefonon amire telepítették a Pegazus szoftvert mégis "korrumpálódott" a rendszer. Nincs tökéletes megoldás.

Egyedül a zsarolóvírusok ellen van tökéletes megoldás: rendszeres mentés az adatokról, elsősorban a nem pótolhatóakról, de akár komplett rendszer mentése is hasznos lehet pl. növekményi mentéssel pár naponta külső tárhelyre, felhőbe stb.

Túl sok védelem nem kell:
- kell egy rezidens védelem - akár a Defender
- a programok legyenek naprakészek, akár az oprendszer is
- legyen valamilyen tartalomblokkoló a böngészőben pl. Ublock Origin (jóval több mint csak egy reklámblokkoló)
- és persze a már említett mentés

Ennél többet nem nagyon lehet persze aki szuper paranoiás az akár kritikus műveletekre tarthat fenn egy akár a hálózattól is elszeparált rendszert vagy a hálón lévő de nem Windows alapút (azokra van a legtöbb fertőzés Linux alapra írni nem gazdaságos) VPN-t használhat, speciális böngészőt stb. persze ez mind macera, odafigyelés és plusz költség.

(#70758) Vasti74 válasza Cs1csó (#70757) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Egy ilyen valamit, mint pl. a Pegasus azért nem ismernek fel olyan programok, amiknek az lenne a dolguk, mert a gyártóiknak megmondták, hogy nem szabad felismerniük. Ennyi ;-)
Gondolom sok ilyen "kivétel" van minden operációs rendszerre, Windows-ra is... Így működik a világ.

(#70760) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Járt nálam egy merevlemez, ami talán hibás, inkább a hardverrel foglalkoztam, végig futott az f secure...:

Első volt hogy képbe mentettem : Egész lemez át lett olvastatva: semi jelzés.
(Lemez-felület fülülírás, miegymás. Visszaállíttattam a képet..)
Átfuttattam rajta a vírusírtót: Semmi
Külső rogrammal az egészet töredezettségmentesíttettem (lemez második felére amit csak lehet, aztán könyvtársorrend szerint vissza): semmi jelzés...
Gondoltam, oké, menjen még egy Super-antispyware, hátha bentragadt valami rossz süti...: Ekkor talált egy fájlt (egy letöltött.exe-t) az f-secure.

Hogy lehet, hogy 3 alkalommal (képbementés, külön ellenőrzés, töredezettségmentesítés) "át fut a kezei közt" a fájl, nem veszi észre -kettő ebből talán érthető is...-, de csak akkor észleli mikor más nézi át? :F

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#70761) Szellem.


Szellem.
Topikgazda

Most már mindegyik Top Product 2 kivételével. :D
[AV-Test]

(#70762) Mikulásbá válasza Szellem. (#70761) üzenetére


Mikulásbá
nagyúr

Most van bajba, aki ez alapján választani akar. :DD

(#70763) Szellem. válasza Mikulásbá (#70762) üzenetére


Szellem.
Topikgazda

Vicc ez és a többi tesztoldal. Semmi értelmük. Értem én, hogy fejlődnek a cégek, de sajnos a mai napig jelentős különbségek vannak a gyártók és termékeik között. :W
Nem irigylem aki most most akar védelmet választani.

(#70764) Mikulásbá válasza Szellem. (#70763) üzenetére


Mikulásbá
nagyúr

+1 :K

(#70765) ƵøŁĭ válasza Szellem. (#70761) üzenetére


ƵøŁĭ
veterán

Facebook oldalukra feltettem egy kérdést. Aki a megnevezett terméket teszteli az ássa el magát. Nem kell őket követni.

(ง'̀-'́)ง(ง'̀-'́)ง

(#70767) #09179072 válasza Szellem. (#70763) üzenetére


#09179072
törölt tag

Linux. :DD Nyilván arra a rendszerre is van vírus, csak a felépítése és működése miatt a vírus kevesebb kárt tud okozni, ha tud egyáltalán, meg ugye továbbra is az "Ablakok" a sztár.

(#70768) Vasti74 válasza #09179072 (#70767) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Én (nem a vírusok miatt, hanem egyszerűen csak azért, mert nekem jobban megfelel) >20 éve linuxot használok. Linuxos vírussal még nem nagyon találkoztam :-)

Van persze nem kevés kártevő linuxra is, de azok inkább csak a szerverekre veszélyesek: egy asztali rendszeren nem fut alapestben olyan szolgáltatás, ami támadható, vagy ha mégis, publikus IP híján nem túl nagy a veszély, hogy "felnyomják" a gépet.

Tudom, hogy elvileg még zsarolóvírus is létezik linuxra is, de az is valami (asztali rendszer esetében) teljesen életszerűtlen dolgok együttállása esetén tud csak kárt csinálni.

A linuxos vírusirtók igazából azért vannak, hogy pl. a letöltött fájlokat le lehessen vírusellenőrizni, mielőtt átvisszük egy Windows-os gépre ;-)

Nem igazán értem, hogy miért nem dual boot-os gépet használnak az emberek?! Windows-t akkor kellene csak indítani, ha tényleg arra van szükség (de nálam pl. virtuális gépre van telepítve egy Win10, ha nagy ritkán kevés a LibreOffice, és mindenképpen MS Officce kell, akkor elindítom, és abban dolgozok) Netezni stb. szerintem sokkal jobb linux alatt...

Ha nagy ritkán megkérdezek egy-egy ismerőst (volt már, aki tényleg csak netezésre meg a fotók rendezgetésére stb. használja a gépet, és egy zsarolóvírus már kinyírta minden cuccát) , hogy miért nem próbálja ki a linuxot, mindig az a válasz, hogy mert nem ért hozzá! Erre meg szoktam kérdezni, hogy miért, a Windows-hoz értesz?! ;-) Mert a böngészőt elindítani kb. mindkét rendszer alatt ugyanúgy kell, ráadásul ugyanazt a böngészőt: ennyi talán még megy bárkinek, ennél tovább meg a nagy többség úgysem jut ;-) Na mindegy. terjedjenek csak a vírusok, sokan ezzel keresik a kenyerüket, a jó és a rossz oldalon is ;-)

(#70769) Pano válasza Vasti74 (#70768) üzenetére


Pano
addikt

Majd ha lesz valaha normális hardveres gyorsítás linuxus böngészők alá (ami elérhető azt inkább ne nevezzük annak, mert egy vicc), akkor én használni fogom napi szinten is desktopon. Most csak néha veszem elő, ha muszáj.
Szerveren még mindig az a király, de ott ugye 99,98%-ban nincs DE.

[ Szerkesztve ]

(#70770) #09179072 válasza Vasti74 (#70768) üzenetére


#09179072
törölt tag

Sok felhasználó esetében szerintem az a baj, hogy a Linux a kirugdos a komfortzónából, meg hajlandóság sincs sokszor a felhasználókban, hogy új szoftvereket megismerjenek. Én értem, hogy a "használjuk a jól bevált dolgokat" elv működik, de szerintem a nyitott szemlélet célravezetőbb.

(#70771) Vasti74 válasza Pano (#70769) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Nekem nincs hiányérzetem... Igaz, piszok régóta nem használtam Windows-t ;-)
Igazából nem is tudom, hogy mi az, aminek gyorsabbnak kellene lenni?!
Anyu pl. egy Q9400 procis gépet használ 4GB memóriával, és a legújabb Mint MATE rendszerrel: ha ott vagyok nála, és azt a gépet használom, nekem az is teljesen OK :-)

(#70772) Vasti74 válasza #09179072 (#70770) üzenetére


Vasti74
aktív tag

A felhasználók piszok nagy részének annyi a számítógép, hogy bekapcsolja, elindul, rákattint a böngészőre, és böngészik. Az meg kb. minden rendszer alatt ugyanolyan, mindegy, hogy Win, OS X, vagy Linux ;-)

(#70773) Semplar válasza Vasti74 (#70772) üzenetére


Semplar
őstag

Igen. Aki egy kicsit is ért a géphez és böngészésen kívül másra is használja pl. több csatornás hang, komolyabb játék interfészek az nem kínlódik a linux -al. ;]

“Don’t worry, nothing gets away here, the place belongs to the Mafia.”

(#70774) niof válasza Semplar (#70773) üzenetére


niof
addikt

Pontosan. Meg mondjuk aki már televásárolta magát W alá a feladatokhoz a megfelelő célszoftverekkel, aminek mondjuk nincs is L alternatívája, az mit kezdjen L-on? De tök egyszerű példa. Az egyik gépem egy HTPC (Shuttle DH170). Próbáltam rajta Ubuntu-t pár éve, de pl. VLC-ben a hangerőt ha 100% fölé tekertem, iszonyatosan elkezdett torzítani a hang. W alatt ezt 400%-ig (ha jól emlékszem) gond nélkül megteheted. Persze nem használom így, csak egy érdekes példa, régi, halk hangú filmeknél jön jól ez a feature. Az újabb, hangosabb filmeknél, vagy különböző YT videóknál meg engem kifejezetten zavar, hogy egyszer halk, egyszer baromi hangos. Erre van egy tök jól működő app W alá, a SoundLock. Nem tudom, hogy van e L-os alternatívája, de pl. ez nekem nagyon fontos lenne. Aztán ugyanezen a gépen a hangkimenetek közti váltás. 4 kimenet van, ebből kettőt szoktam használni, tálcaikonra kattintva egykattintásos megoldás az Audio Switcher. Ez is baromira hiányozna. És akkor nem is beszélek a laptopomról, amin 2 DAW (Ableton, Reaper), rengeteg pluginnel, különböző audio szerkesztő és analizáló programok vannak. És a harmadik gépem, ami meg csak és kizárólag játékra van tartva.
Szóval ja, célfeladatokra linux, meg annak, aki tényleg mást nem akar, mint böngészni, meg elég neki a Libre, plusz 1-2 teljesen alap dolog, de amint több kell, már nem elég.

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#70775) #09179072 válasza Semplar (#70773) üzenetére


#09179072
törölt tag

Ezeket a problémákat a dual boot megoldja. Én is így használom a gépet.

(#70776) Szellem. válasza #09179072 (#70775) üzenetére


Szellem.
Topikgazda

Mr.Bean_969:
Légy szíves használd az OFF-topik kapcsolót, mert ez a téma nem ide tartozik.

A Linux/Windows témát pedig ne itt beszéljétek ki. Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#70777) #09179072 válasza Szellem. (#70776) üzenetére


#09179072
törölt tag

Jogos. Elnézést! :U

(#70778) Vasti74 válasza niof (#70774) üzenetére


Vasti74
aktív tag

OK: de én azt írtam, hogy a felhasználók nagy részének megfelel a linux, illetve hogy pl. nekem tökéletesen megfelel, mivel átlagfelhasználó vagyok!!!

Amit itt felvázoltál, az azért nem tipikus PC felhasználás...

Ez olyan, mintha pl. azt írnám, hogy az átlagembernek városi szaladgálásra megfelel egy Suzuki Swift, erre megkapnám, hogy milyen hülyeség már, mert abba nem fér be 12 ember, nem bír el 8 tonnát, nem 280 a végsebessége, és nem gyorsul 3mp alatt 100-ra, szóval használhatatlan vacak ;-)

Mindegy, én nem akartam meggyőzni soha senkit arról, hogy használja ezt vagy azt a rendszert: most is csak azt mondtam a vírusokkal kapcsolatban, hogy A LEGTÖBB, ÁTLAGOS felhasználó egy csomó szívástól kímélné meg magát, ha W helyett L-ot használna arra, hogy futtassa a Chrome-ot meg a Firefox-ot ;-)

Egyébként 20 évig informatikus, szervizes és rendszergazda voltam (innen tudom pl., hogy mire használja egy átlagfelhasználó a számítógépét) , úgyhogy gyakorlatilag több időt töltöttem Windows előtt, még ha nem is a saját gépemen futó Windows előtt, mint linux előtt - ennek ellenére sem éreztem soha úgy, hogy vissza kellene váltanom W-ra! Valahogy nem lett hiányérzetem, pedig régóta brand PC-im vannak, úgyhogy jogtiszta Windows--om is van ;-)

(#70779) niof válasza Vasti74 (#70778) üzenetére


niof
addikt

Persze, értettem én akkor is. Amúgy én is rendszerüzemeltetési területen dolgozom, és eleget hallom a RG-tól, hogy ócsárolja a W-t, és üzemeltetési szinten igaza is van sajnos. De otthonra sok esetben tényleg nem lenne rá szükség. De hagyjuk az off-ot, mert a TG elég érzékeny rá. :B

Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

(#70780) Vasti74 válasza Szellem. (#70776) üzenetére


Vasti74
aktív tag

Elnézést, én lelőttem magam az erősen offtopic hülyeségeimmel!
(Nem szabad a kanapén ébredve, az éjszaka közepén a gép elé ülni, na ;-)

(#70783) Szellem.


Szellem.
Topikgazda

Megkértelek benneteket, hogy a Linuxos témát hagyjátok abba! Ez nem az a topik!

(#70784) Peetey91


Peetey91
senior tag

Sziasztok!
A korábban linkelt F-secure promo kódot még lehet igényelni? Ha igen, akkor tud valaki ajánlani valami megbízható, ingyenes VPN-t? :B

Ahogy visszaolvasgattam, többen elégedetten használjátok. Most jár le december elején az ESET IS licenszem, igazából gondom nem volt vele, csendben tette a dolgát, de ha lenne ingyen F-Secure ami legalább ennyire jó akkor váltanék.
Megbízható védelem az elsődleges, bankoláshoz, pénzügyekhez, stb.
:R

(#70785) Szellem. válasza Peetey91 (#70784) üzenetére


Szellem.
Topikgazda

Jelenleg az F-Secure promok ha jól olvastam, már nem elérhetőek.
Ebben [link] a Topikban érdeklődjél, mert itt ha valamelyik működik, biztos tudsz kérni hozzá kódot.
Én ingyenes VPN-nek a Windscribe-ot használom, de csak akkor ha van F-Secure promo. Amúgy egyáltalán nem használok VPN-t.
Amúgy meg az alza.hu oldalon lehet nagyon olcsón F-Secure IS licencet vásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#70786) Peetey91 válasza Szellem. (#70785) üzenetére


Peetey91
senior tag

Köszi! Megpróbáltam ezzel, valóban már nem él. Átnézek abba a topikba, a VPN-t pedig még elrakom későbbre, hátha kell. :R

(#70787) milan26 válasza Peetey91 (#70784) üzenetére


milan26
senior tag

Szia!

Ingyen VPN fél évre: Seed4.Me

(#70788) mefistofeles

Urak!
Teljes megelégedéssel, hónapok óta használom a win 11-et de ma megjelent egy olyan üzenetem bekapcsolás után, hogy a McAfee vírusirtó előfizetésem lejárt és ártalmas cuccok lehetnek a gépemen bla, bla. Na most és soha a büdös életben nem használtam McAfee-t se ingyen se pénzért. A gépen nem találok semmit ami a programra utal. hogy lehet ezt eltüntetni a gépről? Borzasztóan idegesítő és zavaró.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70789) Semplar válasza mefistofeles (#70788) üzenetére


Semplar
őstag

Valami reklámféreg lehet.
AdwCleaner

“Don’t worry, nothing gets away here, the place belongs to the Mafia.”

(#70790) mefistofeles válasza Semplar (#70789) üzenetére

Sajnos nem talált semmit....
De a McAfee riasztás újra megjelent....
A riasztás alatt találtam egy fájlnevet ami egy mp3 letöltő oldalra vezet. pár napja letöltöttem néhány zenét. Onnan jöhetett észrevétlenül. Nem tudom mi a megoldás. :((

[ Szerkesztve ]

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70791) Pano válasza mefistofeles (#70790) üzenetére


Pano
addikt

(#70792) Cs1csó válasza mefistofeles (#70790) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szokásos: az említett EEK, aztán DrWebCureIT, ha ezek sem akkor MBAM ha ez sem akkor valami Rescue Disk pl. Kaspersky

(#70793) mefistofeles

Se a Norton Power Eraser, sem az EEK, nem talált semmit.
Az a baj, hogy ezek a progik, alapvetően kártevőket keresnek de ez valószínűleg csak egy előfizetésre ösztönző, valamilyen formában a McAfeehez kapcsolódó "dolog". Mikor rámentem a kamu riasztásra, a valódi McAfee oldalra vitt és ott közölte, hogy az előfizetésem lejárt. Gyanítom nem csinál valódi kárt, csak borzasztóan idegesít. De ezek a progik nem fognak egy "valid" vírusirtót kilőni.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70794) milan26 válasza mefistofeles (#70793) üzenetére


milan26
senior tag

Nem lehet, hogy előre telepítve volt a gépeden, csak nem tudtál róla? Nézd meg a programok listájában, lehet simán uninstallálhatod...

(#70795) mefistofeles válasza milan26 (#70794) üzenetére

Nincs a programok között (ott néztem először) és kizárt, hogy "előre telepített. Eredeti windows 11 van a gépemen (én telepítettem) hónapok óta és csak ma jelent meg ez a szar.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70796) salaud válasza mefistofeles (#70795) üzenetére


salaud
aktív tag

[link]

Szépen görgess lefelé hosszan. Elején persze ott az xyz vírusírtó megoldja, alul meg a manuális megoldást is megtalálod.

[ Szerkesztve ]

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

(#70797) mefistofeles válasza salaud (#70796) üzenetére

Ezt már magamtól végig jártam. Semmiféle program, böngésző bővitmény nincs ami gyanús lenne akár egy picit is.

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70798) jbl


jbl
aktív tag

hát, én már régen újrahúztam volna a windowst :DDD

(#70799) mefistofeles válasza jbl (#70798) üzenetére

Tényleg felmerült bennem, csak annyira belaktam már... Egy ilyen hülyeség miatt toljam le az egészet? :O

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#70800) AtHoS válasza mefistofeles (#70799) üzenetére


AtHoS
nagyúr

Azt figyeld meg, hogy mi fut a háttérben mikor előjön a felugró McAfee ablak, lehet "csak" egy böngésző popup/előugró pl. chrome://settings/content/popups

read-only mode on the forum

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.