Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:24:18

LOGOUT.hu

Vírusirtó Topic 2019

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#64801) RAiN91


RAiN91
őstag

Sziasztok

Kaptam egy SPAM-et, aminek a tárgya a jelszavam, és azt írja angolul, hogy tudja, hogy ez egy jelszó. Utána meg a szokásos fenyegetés, fizessek ennyi meg annyi bitcoint, természetesen nem dőlök be, viszont az tényleg a jelszavam. Honnan tudhatta meg, és a semmin kívül tudok valamit tenni? Ezt a jelszót kevésbé fontos oldalakon szoktam használni, tehát pl. email, bank, facebook stb. nem tudnak belépni vele, de akkor is aggasztó, az erősebb jelszavam is így kikerülhet bárhova.

(#64802) Cs1csó válasza RAiN91 (#64801) üzenetére


Cs1csó
félisten

No para, ahol ezt használod ott változtasd meg és kész. (az üzenetet sem szabad megnyitni, a tárgyát elovastad elég anny is)

Amit megtehetsz, használj valami jelszókezelőt pl.: Bitwarden, KeePassXC, esetleg LastPass(bár volt velük gond) és ha ezekkel csináltál egy mesterjelszót (azt írd le egy papírra és tedd a fiókba) midnen jelszavadat változtasd meg ezen programok segítségével valami random jelszóra, például ilyet fog csinálni random: cfdefregeg2121FSFSsw
tehát mindegyik jelszavad kb. értelmezhetetlen lesz kis és nagy betű számok esetleg ha lehet karakterek stb.

DE neked elég a meterjelszót tudni és azt is csak a belépéshez, a többit már automatikusan intézik ezek a jelszókezelők.

A böngésződet és agépedet is távizsgálhatád pl. ezekkel:
Adwcleaner, Emsisioft EK, DrWebCureIt, MBAM Free, esetleg a vírusvédelmeddel egy nagy keresést vagy egy másik gépen egy pendrive-ra hozz létre pl. egy Kasperksy Rescue Disk-et és arról boot-olva is egy keresést.

[ Szerkesztve ]

(#64803) Huroq válasza BigManus (#64800) üzenetére


Huroq
senior tag

Okés, köszönöm a válaszod.

(#64804) BigManus válasza Huroq (#64803) üzenetére


BigManus
addikt

És plusz még egy tanács!
Bármilyen böngészőt használsz, töröld ki az összes mentett jelszót! Az összes böngészőből a sütikkel együtt.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#64805) Biqci válasza BigManus (#64804) üzenetére


Biqci
aktív tag

Ez általában jó tanács mindenkinek, vagy csak ebben az esetben. Mert őszintén szólva, nekem az összes jelszó a böngészőben van és automatikus kitöltésre van állítva. Akkor ez most veszélyes?

"For those about to rock" - "azok számára, akik sziklani készülnek" - Google Translate ... Én már nem iszom, lehet alkoholista lettem... Peter Griffin

(#64806) junior11 válasza Biqci (#64805) üzenetére


junior11
veterán

Szakértők szerint egy megbízható jelszókezelőben tárolva a jelszavakat biztonságosabb helyen vannak, mint a böngészőkben.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#64807) BigManus válasza Biqci (#64805) üzenetére


BigManus
addikt

Igazából neki szólt, de nem szerencsés böngészőben tárolni jelszavakat.
Sőt, véleményem szerint jelszó kezelőben sem. Voltak már érdekességek...
Én annak a híve vagyok, hogy egy bizonyos szisztéma szerint kell a jelszavakat össze válogatni és fejben kell tartani.
Azonos jelszót nem szabad használni másik helyre, mert ha egyhez hozzá jutnak, mehetnek végig mindenen.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#64808) Cs1csó válasza BigManus (#64807) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez szép és jó, de amikor napi szinten lépdelek egyik belépős oldalról a másikra pl.: jutub, mag, ph, port.hu, gmail, fakbuk, aszfalt, stb. akkor mindig írjam be?

(#64809) Pano válasza Cs1csó (#64808) üzenetére


Pano
addikt

Bitwardennek van pl böngésző bővítménye, ugyan úgy behelyettesíti automatikusan, mint ha a böngésző tenné. Csak ugye a jelszókezelő tárolja a jelszót, nem a böngésző.

(#64810) Cs1csó válasza Pano (#64809) üzenetére


Cs1csó
félisten

A Bitwarden esetén ilyenkor kell a Bitwarden-t is telepíteni és a kiegészítőt is vagy a böngészőkiegészítő magában is működik?

(#64811) Pano válasza Cs1csó (#64810) üzenetére


Pano
addikt

Csak a böngészőkiegészítő elég.
Viszont tudnod kell, hogy alapesetben a bitwarden nem helyileg tárolja a jelszavadat, hanem biztosított felhőben. Ha saját lokális tárolást szeretnél azt neked kell megcsinálnod.
Én mondjuk szeretem a felhős megoldást, mert telefonomon is mindenhova tudok vele bejelentkezni, cross platform.

[ Szerkesztve ]

(#64812) Dévacsen válasza BigManus (#64807) üzenetére


Dévacsen
senior tag

Egy rúgóra jár e tekintetben az agyunk,bár a fejben tárolás már nem megy(80-100 jelszó)..nálam van erre a célra egy mappa,barátom feleségétől kaptam hogy az álmaimat írjam le,de azokat megjegyzem :D ...no és ezt használom a jelszavaknak,toll, mappa..konzervatív vagyok ilyen téren is. :)

ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ

(#64813) májkimiki válasza BigManus (#64807) üzenetére


májkimiki
őstag

Ezzel nem vagy egyedűl, hasonlóan cselekszem én is. :K .

(#64814) BigManus válasza Cs1csó (#64808) üzenetére


BigManus
addikt

A döntés a te kezedben van, de ha követsz egy szisztémát, nem bonyolult.
Írj rám, leírom mi a szisztéma.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#64815) Dévacsen


Dévacsen
senior tag

Windows-jelszavak lophatók a hirtelen népszerűvé vált Zoommal

ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ

(#64816) Moonline.


Moonline.
aktív tag

Ohh, nosztalgia topik :) Régen én is kipróbáltam minden sz*rt, azóta meg már elég a gyári defender. Megöregedtem :U

(#64817) Biqci válasza junior11 (#64806) üzenetére


Biqci
aktív tag

és laca026:
Köszi, akkor valamit érdemes tenni. Bár én már eddig is próbáltam valami egyedi, komplikált, de könnyen fejben tartható jelszavakat használni, de lassan kezdem keverni, felejteni őket, ezért lehet megpróbálok valami kezelő megoldást használni. Megnézem ezt a Bitwarden-t...

"For those about to rock" - "azok számára, akik sziklani készülnek" - Google Translate ... Én már nem iszom, lehet alkoholista lettem... Peter Griffin

(#64818) RAiN91 válasza Cs1csó (#64810) üzenetére


RAiN91
őstag

Köszönöm a válaszokat.
1. Mindig figyelmen kívül hagytam, mikor a böngésző felkínálja, hogy megyjegyezze a jelszót, nem bíztam benne, illetve féltem, hogy elfelejtem a jelszavaimat, ha nem írom be napi szinten.
Most viszont, hogy volt ez az eset, és mondtátok ezeket a programokat, egyből felfigyeltem, hogy a Chrome mit ír ki, mikor beírok egy jelszót. Felkínálja, hogy megjegyzi, és elmenti a google fiókomba. Ez is akkor egy olyan megoldás, és akkor nem kellenének azok a programok?

2. Más téma. Mikor regisztrálok egy oldalra (sajnos 15 év nethasználat után kitudja hány ezer oldalra regisztráltam ész nélkül..), akkor az elmúlt években már van olyan lehetőség sokszor, hogy google vagy face fiókkal pillanatok alatt regisztrál nekem. Ilyenkor a Google-ra nyomok. ez mennyire biztonságos?

(#64819) Cs1csó válasza RAiN91 (#64818) üzenetére


Cs1csó
félisten

Kockázatos, a Firefox-nak és a Chrome-nak is van jelszókezelője, a Fiefox-ét LockWise-nak hívják. De mindkettő működése kérdéseket vet fel.
Ha a Windows fiókodhoz nincs jelszó beállítva akkor a böngészőben jelszó nélkül is meg tudod nézni a jelszavakat, mert a böngésző a fiók jelszavát kérné a jelszavak megtekintéséhez de ha nincs akkor egy kattintás és felfedi azt. A Firefox - és gondolom a Chrome - is lehetőséget ad arra, hogy használj mesterjelszót de ezt minden böngésző indításnál be kell pötyögni nekem (és sokan másoknak) ez nem túl jó opció.

Nem feltétlen kell aggódni ha van régi regisztrációd sokan vannak így ami a lényeg:
- azokat az oldal/jelszó párosokat amiket még használsz ott érdemes módosítani a jelszót a régi oldalak kb. lényegtelenek ha feltörik ha nem, hiszen amúgy sem használod stb.

A fióktársítást alig használom (talán a google ökoszisztémában tehát a youtube fiók ugyanaz mint a gmail fiók) nem ördögtől való de inkább mérlegeld hogy származik e belőle hasznod ha társítod? Mert a szogláltatókan igen hiszen több adatodhoz is hozzájutnak ;]
Lehet az is egy jó opció, ha ALIAS-ra regisztrálsz pl.: ha ez mondjuk az alap fiókod: hurka@protonmail.com akkor ha mondjuk regelni akarsz pl. a DISCORD-ra akkor azt így is megteheted: hurka+discord@protonmail.com és a levél a hurka@protonmail.com címre fog megérkezni.
Ha jól tudom GMAIL-nél ezt a "+" jelet a "." pont jelenti tehát hurka.discord@gmail.com a hurka@gmail.com

Így amikor jön egy email akkor látod, hogy mivel kapcsolatban érkezhetett, vagy aki küldte az honnan szerezte meg. Amúgy szerintem nem kell túlaggódni a gmail-nek kiváló a spam szűrése és van hogy napokig nem kapok levelet de SPAM mappám tele van és mindegyik tényleg kéretlen levél.

Ezt a BitWarden-t érdemes kipróbálni, tehát a leszavakat a Bitwarden-nel jegyezteted meg a böngészőből pedig törlöd.

(#64820) IT user válasza Cs1csó (#64819) üzenetére


IT user
tag

"Ha jól tudom GMAIL-nél ezt a "+" jelet a "." pont jelenti tehát hurka.discord@gmail.com a hurka@gmail.com"

Csak pontosítás: a Gmail-nél is "+" a "+", a pont csak abban más, hogy nem veszi figyelembe, vagyis a hurka.discord@gmail.com azonos a hurkadiscord@gmail.com címmel, vagy akár a h.u.r.k.a.d.i.s.c.o.r.d@gmail.com címmel.

(#64821) junior11 válasza Cs1csó (#64819) üzenetére


junior11
veterán

A FF 75-ös verzióban is lesz már állítólag lehetőség, hogy a böngésző azonosításként a Windows fiók jelszavát/PIN-t kérje, ha nincs mesterjelszó beállítva, Chrome esetében így van, ott amúgy sincs mesterjelszó.
Az Emotettel járó Trickbot és társai még így is meg tudják szerezni a böngésző sütiket és jelszavakat is, viszont eddig még a jelszókezelőben tárolt jelszavakhoz nem tudtak hozzáférni ilyen módon. A palant.de oldalon lévő szakértő tavaly írt pár cikket a Chrome és a FF hogyan kezeli a jelszavakat, miféle titkosítással bírnak, és nem éppen ajánlotta egyiket sem, jelezte is nekik, lehet, azóta fejlődtek.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#64822) Szellem.


Szellem.
Topikgazda

Kezd sok lenni az off.

(#64823) #45687808


#45687808
törölt tag

Sziasztok!

ESET IS mellé érdemes feltenni Malwarebytes vagy egyéb Anti-Malware programot?

(#64824) Mikulásbá válasza #45687808 (#64823) üzenetére


Mikulásbá
nagyúr

Ahhoz szerintem fölösleges,de ha Win 10 van a gépeden,elég a Defender,ahhoz érdemes-én így használom.

(#64826) #45687808 válasza Mikulásbá (#64824) üzenetére


#45687808
törölt tag

Egyébként ha már ezeknél az Anti-Malware programoknál tartunk. Ezek a termékek mennyiben másabbak, mint egy komplett IS?

(#64827) Mikulásbá válasza #45687808 (#64826) üzenetére


Mikulásbá
nagyúr

Jogos a kérdés,szerintem majd valaki,aki jobban ért ehhez,elmagyarázza-de szerintem fölösleges,hogy állandóan menjen a Defender mellett a MBAM.

(#64828) #45687808 válasza Mikulásbá (#64827) üzenetére


#45687808
törölt tag

Én úgy gondoltam, hogy csak keresés szintjén használnék Anti-Malware programot. Nem futna állandóan, de ehhez megköszönném, ha valaki segítene eligazodni azon kérdésben, hogy mi a különbség az Anti-Malware és IS-ek között? :R :R

(#64829) Mikulásbá válasza #45687808 (#64828) üzenetére


Mikulásbá
nagyúr

Úgy jó lehet,érdemes is feltenni,hogy időnként ellenőrizd vele a gépet.

(#64830) tyan válasza #45687808 (#64828) üzenetére


tyan
senior tag

Szerintem mindennél fontosabb, hogy a fontos és pótolhatatlan adataidról legyen mindig aktuális mentésed minimum két különböző helyen (az egyik pl. felhőtárhelyen, a másik pedig csak a mentés idejére a gépre csatlakoztatott vinyón). Sajnos nincs és nem is lesz 100%-os védelem, csak jó védelem (Win10-nél a Defender és a böngészőbe pl. UblockOrigin kiegészítő bőven jó) és a józan paraszti ésszel való böngészés.:)

(#64831) Winnie The P


Winnie The P
őstag

Hali!
Most van egyéves licensz az avg is-hez, jó lehet otthonra vagy a defender+mbam free inkább?

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#64832) Cs1csó válasza Winnie The P (#64831) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ingyenesen jó, telepítsd fel nyugodtan (láttam a PROMO topikban hogy most ingyen van)

(#64833) Winnie The P válasza Cs1csó (#64832) üzenetére


Winnie The P
őstag

Ok köszi. Igényel valamilyen plusz finomhangolást?

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#64834) Cs1csó válasza Winnie The P (#64833) üzenetére


Cs1csó
félisten

Passz nem használom de ez egy kvázi Avast tűzfallal, az Avast pedig nem ad rossz védelmet. (az adatgyűjtési és egyéb mahinációitól eltekintve)

(#64835) #45687808 válasza tyan (#64830) üzenetére


#45687808
törölt tag

Ezzel maximálisan egyetértek, csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ezek az Anti-Malware programok miben hasznosak, hasznosabbak az IS-nél. Valami hasznuk van. Anno 2010-ben Comodo IS-t használtam, az akkor még eléggé új szereplő Malwarebytes ingyenes verziójával (csak keresett, nem védett). Bőven talált érdekességeket, amiket a Comodo nem. Mondjuk a Comodot is kb. 2010 körül adták ki ingyenes IS-ként, addig csak FW volt.

(#64836) Huroq válasza BigManus (#64804) üzenetére


Huroq
senior tag

Tanácsodra töröltem az összes jelszót és elkezdtem használni a Bitwardent.
Köszönöm.

Más:
Egy érdekesség viszont történt azóta. Tegnapelőtt valaki be akart lépni a Google fiókomba valami arab országból. Bitwardenben generáltam egy új jelszót 14 karaktereset (kis/nagy betű, szám, spec. karakter), megváltoztattam a Googe fiók jelszavát erre és a mai napon újra valaki az USA -ból be akart lépni. Nem nagyon értem én, hogy hogyan sikeredett 1 nap alatt ez, mert minden mesterjelszavamat is megváltoztattam. Friss Win telepítés volt pár napja, elejétől fogva Norton 360 -al, reklámblokkolóval stb. Nem látogatok semmi olyan oldalt ami ezt indokolná. Elég furcsa ez nekem.

(#64837) BigManus válasza Huroq (#64836) üzenetére


BigManus
addikt

Az, hogy próbálnak hozzád belépni, annak ilyen szinten nincs köze a mester jelszavadnak.
Így most amit tudtál, megtetted.

Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...

(#64838) junior11 válasza Huroq (#64836) üzenetére


junior11
veterán

Ahol csak lehetséges, használd az erős jelszó mellé a 2FA-t. Nyugodtan generálhatsz hosszabb, mint 14 karakteres jelszavakat is, konfigurálhatod, milyen bonyolult legyen.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#64839) Szellem. válasza Huroq (#64836) üzenetére


Szellem.
Topikgazda

Én a kaspersky password managert használom, mert online és offline módot tud egyszerre.
De! Az eset amit leírtál, az lehet teljesen véletlen, mert nekem is volt ilyen. Sőt!, Még anno a Origin fiókomat is lenyúlta egy russzki amit nehezen tudtam vissza szerezni! Szóval, amit lehet meg kell tenni a biztonságért.
A Kaspersky terméke egyébként a Sticky Password. Próbáld ki azt is ha van kedved.

(#64840) sztikac válasza Huroq (#64836) üzenetére


sztikac
őstag

+1 a Bitwardenre, kb. 3 hónapja használom, hibátlanul működik.
Ahogy fentebb is írják mellé érdemes még mindenhol beizzítani a 2FA-t, nekem az Authy vált be eddig. Tokeneket menti felhőbe és van desktop kliensük is, így akkor se zárod ki magad sehonnan ha elveszik/elromlik a telefonod.

(#64841) SityiSXT válasza milan26 (#64688) üzenetére


SityiSXT
őstag

Azt hiszem, ezt revalidálni kéne... Nálam eddig tartott. Egyszer csak kövér piros X jelent meg az ikonján, elindítani nem lehet, javítótelepítés nem sikerült. Most szedem le. Ha tudom... És még csak sejtelmem sincs, mitől kakilta össze magát, nem csináltam semmi különöset, veszélyes, gyanús oldalakra nem járok, csak jogtiszta szoftverek vannak a gépemen...

(#64842) ƵøŁĭ


ƵøŁĭ
veterán

Olyan kéretlen levelet kaptatok már amiben saját magatok vagytok a feladó és címzett is ? WTF

"Hi, stranger!

I hacked your device, because I sent you this message from your account.
If you have already changed your password, my malware will be intercepts it every time.

You may not know me, and you are most likely wondering why you are receiving this email, right?
In fact, I posted a malicious program on adults (pornography) of some websites, and you know that you visited these websites to enjoy
(you know what I mean).

While you were watching video clips,
my trojan started working as a RDP (remote desktop) with a keylogger that gave me access to your screen as well as a webcam.

Immediately after this, my program gathered all your contacts from messenger, social networks, and also by e-mail.

What I've done?
I made a double screen video.
The first part shows the video you watched (you have good taste, yes ... but strange for me and other normal people),
and the second part shows the recording of your webcam.

What should you do?

Well, I think $1000 (USD dollars) is a fair price for our little secret.
You will make a bitcoin payment (if you don't know, look for "how to buy bitcoins" on Google).

BTC Address: 1M7cjvqfSruPRdU8X55SEFPJqgAujbWRWj
(This is CASE sensitive, please copy and paste it)

Remarks:
You have 2 days (48 hours) to pay. (I have a special code, and at the moment I know that you have read this email).

If I don't get bitcoins, I will send your video to all your contacts, including family members, colleagues, etc.
However, if I am paid, I will immediately destroy the video, and my trojan will be destruct someself.

If you want to get proof, answer "Yes!" and resend this letter to youself.
And I will definitely send your video to your any 19 contacts.

This is a non-negotiable offer, so please do not waste my personal and other people's time by replying to this email.

Bye!"

[ Szerkesztve ]

(ง'̀-'́)ง(ง'̀-'́)ง

(#64843) sztikac válasza ƵøŁĭ (#64842) üzenetére


sztikac
őstag

E-mail headereket ha bedobnád ide (privát adatokat kitakarna)?

szerk. ó, a jó öreg klasszikus :DDD

[ Szerkesztve ]

(#64844) ƵøŁĭ válasza sztikac (#64843) üzenetére


ƵøŁĭ
veterán

Csak furcsálltam, hogy most én voltam a feladó is :D.

(ง'̀-'́)ง(ง'̀-'́)ง

(#64845) Jack Oneill válasza ƵøŁĭ (#64844) üzenetére


Jack Oneill
veterán

Most nem gond, hogy vissza lehet fejteni az elsatirozott reszt? :D

(#64846) Cs1csó válasza ƵøŁĭ (#64844) üzenetére


Cs1csó
félisten

"gmail.hu" már ez is vicces.

(#64847) Szellem. válasza Jack Oneill (#64845) üzenetére


Szellem.
Topikgazda

Írtam neked a másik platformon:
Van ám nekem ilyenem is:

(#64848) sztikac válasza ƵøŁĭ (#64844) üzenetére


sztikac
őstag

Nem pont erre gondoltam...
Hanem ilyesmire

(#64849) Dévacsen válasza Cs1csó (#64846) üzenetére


Dévacsen
senior tag

A G-Mail, amely a gmail.hu címen érhető el, nem azonos a Google által nyújtott Gmail nevű e-mail szolgáltatással, amely a gmail.com címen található! A magyar domainen futó e-mail szolgáltatást a Gportal biztosítja.
Gmail.hu

[ Szerkesztve ]

ཨོཾ་ཨཱཿཧཱུྃ་བཛྲ་གུ་རུ་པདྨ་སིདྡྷི་ཧཱུྃ

(#64850) Cs1csó válasza Dévacsen (#64849) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nem tudtam, hogy van ilyen.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.