Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
atom87
aktív tag
Üdv!
f(x)=6x/5x^3 függvényt kellene lederiválnom. Nos ez meg is történt, de a megoldás résznél egy számmal szerepel, mint nálam. Lenne valaki olyan kedves és deriválná, majd megosztaná velem a megoldását? Kíváncsi vagyok mi jön ki másnak!
Köszi
-
cocka
veterán
válasz
daninet #1854 üzenetére
Hát ám az sqr és az sqrt egész mást jelent.
De mivel én a magam részéről maple-t és saját tudást használok, nem is volt egyértelmű, hogy a programodban az sqr mit jelent.
Aztán elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mit is tudunk a polinomfüggvények multiplicitásáról?
(x-a)^k-nak egyszeres a multiplicitása ha k=1
(x-a)^k-nak kétszeres vagy páros, ha k=2,4,6....
(x-a)^k-nak háromszoros vagy (1 kivételével páratlan), ha k=3,5,7....
Első eset jelentése: a függvény grafikonja átmetszi az x tengelyt
Másodiké: a függvény grafikonja érinti az x tengelyt
Harmadiké: a grafikon rásimul az x tengelyre, hogy merről az megint más kérdés.Itt két érintést láthatunk az x=0-ban és x=2-ben. Akkor valami olyasmi lehet az általad vázolt függvény képlete, hogy x^2*(x-2)^2=(x*(x-2))^2 Csak neeem? És itt mivel a szorzat a négyzeten van teljesen mindegy, hogy x*(x-2) vagy x*(2-x)
Tehát ott van elcseszve, hogy négyzetgyök helyett négyzetent írtál. Az eredeti függvény grafikonja pontosan egy félkörív.
-
daninet
veterán
Üdv!
Használja valaki a Graph nevű programot? Nekem nagyon nagy segítség a matematikában, viszont most valamit nem értek.
Van egy függvényem ( négyzetgyök alatt (2x-x^2) ) ami [0;2] intervallumon van értelmezve. A program viszont értelmezi a gyök alatt a negatív számokat
Ha valaki ismeri, írja már legyenszíves le mit rontottam el, esetleg mit nemtudok matematikából amiért ezt csinálja.
A függvény: -
cellpeti
nagyúr
Ha a kezdőpontot kivonod a végpontból,vagy fordítva,akkor megkapod a két pont közti irányvektort.
Majd ha "normalizálod",ami azt jelenti,hogy a koordinátákat négyzetre emeled közös gyökjel alatt,akkor jön ki a 2 pont közti távolság! Én így tudom,de javítson ki valaki,ha tévedek!
-
cocka
veterán
válasz
cellpeti #1850 üzenetére
én mondjuk azt se nagyon vágom, hogy 3D-ben hogy lehet két pont távolságát meghatározni. A gyökös képlettel és csak beírod harmadik tagnak hogy (z1-z2)^2 vagy hogy? Na mindegy, ezt bizonyára tanultátok.
Ha az elméleti háttértudásom meg lenne hozzá, talán tudnék segíteni.
-
cocka
veterán
válasz
róbert gida #1845 üzenetére
Mapleben 4 sor.
> restart: p:=8^3+4^4+2^11:
> with(numtheory):
> divisors(p):
> nops(%);18
Marha egyszerű, mert ha átírod az összeget kettes alapra, akkor (2^3)^3+(2^2)^4+2^11= 2^9+2^8+2^11, ahonnan kiemelhető 2^8 így kapjuk, hogy 2^8*(1+2+2^3).
a szorzat második tényezője összeadva pont prímszám tehát prímtényezős felbontás: 2^8*11.
Ha ebből vesszük az összes lehetséges esetet akkor megkapjuk az osztókat.
Azaz: [link] 0-ától 8-ig 9 db szám van és ezt k kétszer futja be, tehát a megoldás tényleg 18.
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Lenne 2 feladatom,de nem igazán mennek.
az első:
Van 4 pontom.
A(4,1,0)
B(-1,2,-4)
C(5,-5,2)
D(1,2,1)a.) Adja meg az ABC háromszög területét!
b.) Adja meg annak az egyenesnek az egyenletét amely a D ponton átmegy és II-os az ABC pontra illeszkedő síkkal.Az én megoldás félém(félig):
A háromszög területe: T=(a*ma)/2
ABC háromszög. Kiszámolom az oldalait: B-A; B-C; A-C => ekkor kijönnek a vektorok( ha jól tudom ),de ugye nekem csak az A oldal kell, a többi nem. Most kellene a magasság,ugye az meg az alappal merőleges. Ha ezt a merőlegest meghosszabítjuk,akkor rajta van a C pont( a háromszög csúcsa). Ok,hogy a pont megvan,de az egyeneshez kell még irányvektor is kell,de azt honnan szedem elő????Második feladat:
Számoljuk ki a sík egyenletét,amely illeszkedik( 1,4,-2) pontra és II-os az x=t+1,y=t,z=t-1 egyenessel és az x=2t+2,y=0,z=-3t+2 egyenessel.
Na most megvan egy pont,és 2 irányvektor.
P(1,4,-2)
v1(1,1,1)
v2(2,0,-3)De a feladatot nem tom hogyan kellene! Tudnátok segíteni?
-
róbert gida
tag
Help !
Hány pozitív osztója van a 8 a harmadikon +4 a negyediken+2 a 11-en számnak ?
Válasz lehetőségek:37,14,28,18,7
Légyszi indoklást is! előre is köszi
-
Egorov
aktív tag
Sziasztok!
Ezt az egyenletrendszert kellene megoldanom Cramer szabály segítségével de nem megy. Gauss módszerrel kijön.
x + 4y + 3z = 1
2x + 5y + 4z = 4
x - 3y - 2z = 5Szóval Cramer szabállyal kijön valakinek? Ha igen akkor kérem ossza meg velem
-
Löncsi
őstag
elvileg van (Loewner Partial Order)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Samsung Galaxy A52 6/128GB Kártyafüggetlen + Dual SIM
- Lenvoo M90Q Gen 5 Micro - Mini PC - Core i5 14500T- 32GB DDR5 256GB NVMe SSD -gyári WIFI
- iPad Pro 11" (3rd) Wifi+Cellular Space Grey 128GB
- Eladó Kaon AR1840 WiFi 6 mesh
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 5070 +32GB DDR5 +1-2-4TB NVMe SSD! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP ProoBook 445 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/8GB DDR4/256GB NVMe
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest