Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) Indulamandul


Indulamandul
csendes tag

Beszereztem flector port és eddig tényleg ez a legjobb :)) Tudtam aludni vele 3 órát egyhuzamban :R Egyelőre nem is merek többet próbálok 1-2 óránként felkelni és inni vizet hogy ne száradjon ki nagyon. Végülis megpróbálkozom mindenféle kajával de van ami csíp így azokat nem erőltetem.
Érdkees hogy a sebleválást az 5-6 napra mondják kb, de nekem ma leesett 1 darab. Látom h nincs ott a helyén és éreztem is mikor lement, keserű volt :F Szóval most vmit vagy jól csinálok vagy nagyon rosszul hogy már lepottyant egy :B
Titeket egyébként nem ütnek ki a fájdalomcsillapítók? Én olyan álmos vagyok non-stop, napközbe is bealszom töbször :)

(#952) procax válasza Indulamandul (#951) üzenetére


procax
csendes tag

Eleinte engem is kiütöttek de ez elmúlik egy pár nap után. Én 4 óránként vettem be flectort illetve mikor már nem bírtam. Nekem a 6.napon vált le de inkább úgy mondanám hogy lekopott. Egyél olyan kajákat amik nem fűszeresek , sósak , és nem savasak. Gyümölcsök felejtősek még a banán is. Nem a banán úgy marta mintha sósavat ittam volna. :O

Ma már egész nap jól voltam, csak 3 flectort vettem be. :D Na meg 1 pizzát mert már nem bírtam ! Szerintem hétvégén túl leszek az egészen. Ásítás, köhögés, tüsszentés elég gázos.

Jobbulást mindenkinek! :K

(#953) Indulamandul válasza procax (#952) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

De flectorból nem csak max 3at lehet?Mert ha 4 óráként vennék be az napi 6 db :S
Basszus nekem 8kor kellett volna bevennem a következő adagot, de ma kb 2 órát hatnak a fájdcsill-k és 7 körül gondoltam alszom h ugy teljen el az idő, de már akkor is elviselhetetlenül fájt... Felkeltem fél 8kor és olyan fájdalmam volt h remegtem és rázott a hideg. Nem tudom h fogom bírni az éjszakát, de nagyon ki vagyok borulva :O :O :O

(#954) m20b25


m20b25
újonc

Sziasztok!

23 éves srác vagyok és a műtétem előtt ezt a blogot olvastam. Nem akartam hozzászólni, mert eléggé vegyesek voltak a véleményekéd nem igazán tudtam mi igaz és mi nem.

Engem ma engedtek haza az ÁEK-ból. Pénteken műtöttek, helyi érzéstelenítéssel. Saját magam jutottam arra az elhatározásra, hogy kivetetem, küszködök a manduláimmal. Gyakorlatilag már egész évben folyamatosan be voltak gyulladva. Csak hol kevésbé, hol jobban. Na szóval. Pénteken műtöttek. Én csütörtökön már bent aludtam, mert nem tudtam volna pénteken bemenni, meg azt mondták péntek reggel kiveszik. Jöttek is értem negyed 2 körül. Délután. Mielőtt levitt a műtősfiú kaptam nyugtatót, ill. infúziót. Miután letoltak a műtőbe, ott befújtak 3-szor lydokainnal. Na ettől gyakorlatilag el tudtam volna magamat hányni. Nagyon rossz. Ráadásul le is kell nyelni. Ezután jött a Doktornő. Kedves, aranyos, fiatal doki. Csak a szerszámai nem tetszettek. Kaptam 3-3 injekciót a mandulámba, Eléggé fájdalmas volt, de ki lehetett bírni. Utána elkezdte vagdalni. Ez nagyon fájt. Kaptam még injekciót, de igazából semmit nem ért. Iszonyatosan fájt, ahogy szedte ki, de mondta, hogy többet már nem adhat. Körbevágja csipesszel, majd valami hurkos cuccal kiszedi. Könnyeztem folyt az orrom,szám tele volt vérrel. Alig kaptam levegőt. És még csak a flén voltunk túl. A másik is hasonlóan folyt, azzal a különbséggel, hogy a végén még egyszer használta azt a hurkos valamit, mert volt még bent egy kis darab. Kb. 55 percig tartott az egész, pedig jól viselkedtem, csak sok meló volt velem. Utána felvittek a szobámba és leraktak az ágyamra. Ott folyt a vér a számból, iszonyatosan fájt a torkom és a fejem. Komolyan mondom el tudtam volna magamat bőgni. Iszonyatosan fájt mindenem. De hozzáteszem, az én mandulám nagyon rossz állapotban volt és a műtét napján is be volt gyulladva. Ekkor kaptam egy másfajta injekciót.Olyan fél óra múlva hatott, akkor egész tűrhető volt az előzőekhez képest. Beszélni nem tudtam, így írogattam egy noteszba az ott lévőknek. Az első este kaptam 2 cataflamot, így egész jól aludtam, hála a vödörnyi gyógyszernek és injekciónak. Az első reggelem is jól indult, ismét cataflam és reggeli. Így egész tűrhető volt. Délben is ugyanez. Du. viszont elkezdett fájni nagyon. Lett egy kis hőemelkedésem is. Még egy a jóbarátomból és elaludtam. Éjfélkor ébredtem, hogy iszonyatosan fáj és fázok is. Majd' 39 fokos lázam volt. Kaptam egy injekciót, ettől egy óra alatt jobban lettem, lement a láz és a fájdalom is normálisabb lett. Ma de. bevettem ismét a kis pirosat, ill. ebédnél is. Megettem mindent amit adtak, du. pedig hazajöhettem. Most itthon vagyok, fáj a torkom, de sokkal jobb, mint tegnap és tegnap előtt ilyenkor. Egy dolgot elfelejtettem! Sok-sok ivás. Én napi 4 liter teát és szénsavmentes vizet iszok meg. Ha sokat nyelünk, ne fáj annyira. Mindig csak kicsiket, mert elkezd csípni.

Remélem senkit nem rémisztettem el, de úgy gondolom az a korrekt, ha leírom pontosan, hogy milyen volt. Legközelebb kontoll után írok. Üdv mindenkinek és kitartás, ezután már télen is lehet fagyizni meg sörözni:)

(#955) procax


procax
csendes tag

Indulamandul: Tudom hogy napi 3-at lehet max de engem nem érdekelt mert nem bírom a fájdalmat. Semmi bajom nem lett csak nem fájt annyira. Nem akarlak befolyásolni csak a saját felelősségedre!! Eleinte nekem is csak 3-óráig hatott azután egyre tovább 4óra 5óra.

m20b25: engem is az ÁEK (máv) ban műtöttek pont úgy mint téged. Nekem a főorvos csinálta és 30 perc volt. Nekem is idült gyulladt volt a mandulám. Hogy attól kaptam vagy sem azt még nem tudom de egy jó kis pikkelysömör kijött rajtam ami ráment az ízületeimre és már alig tudok reggelente menni meg fogni mert nagyon fáj a lábam és a kezem, meg a derekam is. Na meg magas vérnyomásom is lett az utóbbi 1 évben. Szóval megadtam az esélyt hátha ettől van. Ami eddig biztató hogy a vérnyomásom már szinte a műtét után rögtön helyreállt és azóta is jó. Holnaptól elhagyom a gyógyszereket is. Viszont az ízületeim nagyon fájnak.

10.nap! Itt a vége fuss el véle. :DDD Ma már nem kellett fájdalomcsillapító sem. Picit még érzem a bal oldalon de nem veszélyes.

Kitartást mindenkinek! Sokat enni , inni!! :K

(#956) Lipton


Lipton
őstag

Tesómnak nagy valószínűséggel a mandulái miatt álltak le a veséi (krónikus gyulladás)... amikor a transzplantációs listára készült, akkor meglátták, és ki is szedték azonnal. Ne nagyon szórakozzatok vele. Amennyiben kell, azonnal szedessétek ki.

(#957) Indulamandul válasza procax (#955) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Úúú de szívesen lennék a 10. napban. Annyira fáj h remegek a fájdalomtól , ráz a hideg, nemtudok beszélni stbstb... :O Ha ezt tudom jobban átgondolom a műtétet, a napom abból áll h 2 órát hat a gyógyszer és onnantól még 2 órát visszafelé számolok h vehessem a köv adagot.
Ma bevettem anyu contramaljából ami elvileg elég brutál cucc de gyakorlatileg semmit sem éreztem azonkívül h lezsibbadt a nyelvem :P (Gondolom mert nemtom miféle "drog" van benne)

Legyen már vége :(

Ez a fájdalom egyébként összefüggésben van a seb leválásával? Kedden műtöttem egyébként és tegnap óta potyog, azóta ilyen brutál ez a rohadék heg :((

(#958) m20b25


m20b25
újonc

Sziasztok!

Most vettem észre, hogy hülyeséget írtam. Kedden feküdtem be és szerdán műtöttek. Pénteken pedig hazaengedtek.

Eddigi tapasztalatok:

Ma egész jól aludtam, kb. 10 órát. Igaz nem egyben, mert 5 körül be kellett vennem egy cataflamot. Sokat eszek és iszok egész nap, elkezdett tisztulni a lepedék a nyelvemről és a garatomról. Fáj, de nem olyan vészes. Ha hűvös ásványvizet iszok egész jó. Gyógyszerből még kell a napi 4. Vegyetek Isla nevű szopogatós gyógynövényes cukrot, az is picit fájdalomcsillapító hatású. Amit még észrevettem: iszonyatosan elkezdtem horkolni. Nem szoktam, legalábbis a barátnőm szerint, de most olyan szinten nyomom, hogy én felébredek rá:) Remélem elmúlik!

Kitartás mindenkinek, ha ezen túltesszük magunkat minden sokkal jobb lesz!

üdv

(#959) Indulamandul válasza m20b25 (#958) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Ne aggódj a horkolás elmúlik :) Szerintem a megdagadt nyelvcsap miatt van, meg ha a nyelved is dagadt az is rátesz.

Az tök jó h ennyit tudsz aludni, én óránként, 2 óránként felkelek h fáj meg h igyak, de még 2 óra után is szörnyen ki van száradva a seb.

Nekem a pénteki és a szombati borzalmas szenvedős napok utána a mai az kicsit lightosabb, nem fáj annyira. Egész szépen jön le a lepedék, bár a jobb oldalon mintha kicsit ragaszkodóbb lenne :D

(#960) Lümi


Lümi
csendes tag

Én is az 5. napomon vagyok, én 5-6 óránként veszek be 1 vizben oldódó Cataflamot, kb napi 3-mal el is vagyok, de ka akár negyed órával is később veszem be, végem van :W
Még mindig nagyon fáj ez a...
A lepedék, nekem egész szépen kopik, nem egyszerre, hanem szakaszosan. Nagyon sokat iszom egész nap+éjjel is óránként felkelek.
Ma azt mondta egy orvos ismerősöm, h a sok cataflam bélvérzéshez vezet és ezért felirt nekem algopyrint és azt mondta h azt szedjem napi 1X a cataflamot meg napi 2X???
Nálatok volt hasonló probléma?

(#961) Rena12


Rena12
újonc

Sziasztok!
Engem december 11.-én fognak műteni a Fehérvári kórházban.
Én altatást kértem, mert ha végig kellene néznem mindazt amit leírtatok, lehet hogy szörnyet halnék,nem mindha így nem félnék, sőtt mondhatom, hogy rettegek, de sajnos át kell esnem rajta, mert nagyon rosszul vagyok.
Már harmadik hete folyamatosan fáj a fejem, az izületeim teljesen kivannak, folyamatosan fáj a fülem, szédülök, és nagyon fáradtnak érzem magam..Egyszóval elegem van már ebből.
Már csak abban reménykedem, hogy mindez megoldódik a mandulaműtét után.
tudnátok írni néhány bíztató szót? minél közelebb járok a műtét időpontjához annál jobban pánikba esem.De talán túlélem!

Zosa Renáta

(#962) Lümi


Lümi
csendes tag

Ha már ennyi negativ tüneted van, akkor mindenképpen ki kell vetetni. Ha altatnak, akkor semmi képpen se félj tőle, alszol egy jót és mire felébredsz, nincs mandulád. utána fog fájni az biztos, de erre vannak a fájdalomcsillapitók.

Nyugodj meg, abszolút nincs mitől tartanod...szerintem :)

(#963) Indulamandul válasza Lümi (#960) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Hát én 3 óránként szedek fájdcsill.t :) Mégpedig úgy hogy kezdem a diklofenákossal utána 3 óra múlva vmilyen ibuprofenes vény nélküli jön majd megint 3 óra mlva diklofenákos, így nem lépem túl a napi keretet semmiből :) Én nem bírnék ki 5-6 órát, főleg tegnap tegnapelőtt amikor kb 2 óránként vettem be a fájdcsillapítókat, mert kb beszélni nem tudtam a fájdalomtól :(

De te egy hős vagy ha így bírod :D
Az éjjeli felkelés az gyilkos, ma véletlen nem keltem fel és aludtam egyben 3 órát, mondanom se kell bekönnyeztem úgy szenvedtem :(((

(#964) Indulamandul válasza Rena12 (#961) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Én nem tudok bíztatót írni :D Számítottam rá hogy fájni fog de h ennyire arra sajnos nem.
Altatás nálam úgy történt, hogy műtét előtt kb fél órával kaptam vmi gyógyszert amit meg kellett innom, fogalmam sincs mi lehetett. Majd jöttek értem kocsival, le kellett vennem a pulcsim és pólóm, de vékonypántos top maradhatott (oda tesznek tappancsokat) felfeküdtem és betoltak.
Mikor bennt voltam átmásztam a műtős ágyra, leszíjaztak (ne kérdezd miért, jól viselkedtem :D ) betették azt a kanült vagy mit majd bejött az altatóorvos, és az arcomhoz közel tettek 1 maszkot amiből lélegezni kellett (azt mondták oxigén). Vettem pár levegőt és onnantól kezdve nem emlékszem, csak arra h felkeltem és belémhasított az iszonyatos fájdalom és elkezdtem sírni :B Beszélni nem tudtam bár próbáltam... Egyből kértünk fájdalomcsillapítót, majd egy darabig nem lehetett lenyelni a nyálat hanem ilyen papiros tálba kellett folyatni. Ezután inni kellett, az egy álom volt és a mai napig az a nyelés, de muszáj h ne száradjon ki a seb, mert az borzalmas, majd te is érezni fogod éjjelente ha elfelejtesz felkelni inni :R
Én 1 éjszakát töltöttem bennt, annak ellenére hogy én hánytam is, igaz csak a megivott vizet és a lenyelt alvadt vért.
Kedden műtöttek ma vasárnap van azaz a 6. nap (vagy 5.?) Kedd borzalmas volt, szerda tűrhetőbb meg is örültem h háháá javulok. Csüt megint visszesés és péntek szombat az maga volt a halál nekem :D A fájdcsdillapítók sajnos csak max 2 órát hatottak, de ugye ilyen sűrűn nem lehet bevenni, így próbáltam mindenféle módon variálni h akkor 2 óránként veszek be féladagot, de sajnos semmi sem segített ezen a 2 napon.
Készülj fül-fog-fej-szájpadlás és persze mandula fájásra :(
Gyógyszerből nekem van itthon többféle : Algopyrin injekció - ez gyakorlatilag semmit sem ér (nekem italba kell öntenem)
Spedifen por: Ez ibuprofenes vmi ezt használom 2 kataflámos gyógyszer között, elég jó viszont borzalmas az íze
Fortedol és Flector por: Mindkettő diklofenákos és ezek a legjobbak, érdekes módon ma jobban hatott a Fortedol mint a Flector, de ki kell kísérletezni hogy mi az ami beválik

De ha végigolvasod a topicot nem mindenkinek ilyen tragikus :) Én viszont nagyon megszenvedek vele :(((

(#965) Ariadne válasza Indulamandul (#964) üzenetére


Ariadne
őstag

Életkortól szerintem nagyon függ a dolog, saját tapasztalat, minél "öregebb" az ember, annál nehezebb. 21 évesen estem át rajta, és két-három napig nem tudtam beszélni sem utána, folyamatos cataflam szedéssel éltem túl a következő heteket, muszáj volt "érdes" dolgokat enni, hogy lejöjjön a heg, rossz volt, de akkor is megérte. Bár én altatás nélkül, így jobb volt, mert láttam, akit mellettem altattak, amíg felébredt, borzasztóan szörcsögött meg minden, szerintem lefolyt a vér a torkába közben... Én meg mivel ébren voltam, sőt anyum is ott volt velem :B (rengeteget számít, szülői supportot nagyon tudom ajánlani ilyenkor, akármilyen felnőtt is az ember :) ), így eleve tudtam kifele folyatni, és a fájdalom is lassan jött vissza. Ja a 8 éves kislány, akit szintén akkor műtöttek, másnap már vidáman ugrált az ágyban és kolbászos zsemlét evett. :Y Mi meg hárman huszonévesek csak nyögtünk... :D

De lényeg, hogy a folytonos megfázás helyett azóta évi 1-2 alkalom a max, ezért nagyon megérte. :K Szóval fel a fejjel, és lényeg a végeredmény, megszabadulni azoktól a gonosz manduláktól.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#966) Indulamandul válasza Lümi (#960) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Lümi hogy vagy? :) Nekem még mindig nem csillapodik a fájdalom... Bevált az algopyrin? Csak mert ahogy írtam nekem nagyon nem.

Ha óránként felkelsz éjszaka nem fáj??? Nekem már fél óra után is úgy kiszárad h besz.rok a fájdalomtól...

(#967) Lümi válasza Indulamandul (#966) üzenetére


Lümi
csendes tag

Szia,
nekem iszonyat mázlim lehet, mert én a tegnapi napot már csak 2 cataflammal éltem túl :)
Algopirynt végül nem is próbáltam, mert nem kellettem. Reggel ébredés után bevettem egy cataflamot, egésy nap ettem-ittam /ez picit fájt, olyan volt, mint amikor tavaly télen iszonyú mandulagyuszim volt/, majd este lefekvés előtt még 1 cat.
Ma reggel mondjuk nagyon fájt, jobban, mint tegnap, de azon vagyok, h lassacskán elhagyjam a gyogyit :)
Éjszaka nekem közben annyira nem fáj, mondjuk érzem, h rohadtul le van tapadva+ki van száradva, de ha iszom rá 1-1 korty vizet, sokkal jobb.
Én napközben is rengeteg vizet iszom.Kb 5 liter :DD de nagyon fontos, h csak viz legyen a folyadék, mert az nem marja egyáltalán a sebet.
Ma reggelre már elég szépen lekopott mind a két oldalon a sebnek a 40%-a kb. A jobb oldalam jobban gyógyul, a bal az neccesebb, de ott nagyobb is volt a mandulám.
Tegnap találtam egy elemlámpát itthon és azzal néztem bele a torkomba és nagyon dúúúúrva vooolt :) nem gondoltam volna, h éles fénynél ennyire gáz :D
Összességébe véve én már azért inkább vagyok jól, mint rosszul, de azért a reggelek még kikészitenek...fülfájás :((
Te mennyit iszol 1 nap kb?
Nincs hosszú i betűm, sorry a helyesirási hibákért :)

(#968) Indulamandul válasza Lümi (#967) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Én is ilyen 5-6 litereket iszok naponta és ma volt az első éjszakám h aludtam 2 órákat és mikor keltem nem sza.tam be a fájdalomtól, sikerült így aludnom 7 órát öszesen.
És a reggel 9 órai flector por óta még nem kezdett el fájni sőt most azt sem érzem h nyelek :)) Mondjuk az az igazság hogy estére szokott nagyon bedurvulni, úgyhogy most örülök gyorsan meg is kajáltam :D
Nekem szinte más nics is lepedékem és ma ki tudtam tátani a számat végre :)
Úgy érzem a gyógyulás útjára lépek lassacskán, juhúúúú :C A doki azt mondta hét közepére elmúlik a brutál fájdalom és 7 végére már jól leszek. Annyira vágyom már egy nagy tál carbonara spagettire és már talán nics is olyan messze. Viszont azt is momdta h vigyázzak mert még bevérezhet :B
De a mai reggelem csúcs és ennek nagyon örülök.

Érdekes h te inkább reggel vagy rosszul, mondjuk az én mai napom is még a szokásos fül, fog, állkapocsfájással indult :(

(#969) Lümi


Lümi
csendes tag

Végre ma van az első napom, h nem kell fájdalomcsillapitó, igz a 9. nap ez azt hiszem rendben is van :) Holnap megyek vissza kontrollra, ma már voltam közösségben is, igaz sállal betakarózva :) Indulamandul, Te hogy vagy???

(#970) Indulamandul válasza Lümi (#969) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Hát én még azért szedem, de már csak 3at. Plusz a reggel még mindig elég kellemetlen, de szerintem már nincs sok hátra, jövő hétre remélem ez is elmúlik.
Én voltam a héten és jövő héten is megyek, nekem annyit mondtak h még kell kis idő hogy gyógyuljon és még be is vérezhet úgyhogy azért óvatosan bánjak vele.

De hoy ilyen gyorsan meggyógyultál az nagyon jó :C

(#971) m20b25


m20b25
újonc

Sziasztok ismét!

Holnap lesz 2 hete, hogy kivették a mandulámat. A múlt héten pénteken (9.nap) volt először, hogy nem kellett bevennem fájdalomcsillapítót. A hétvégén már végig tudtam aludni az éjszakákat, nem volt semmi gond. Most már gyakorlatilag bármit meg tudok enni és inni, bár a fűszekkel vigyázni kell, néha csípnek még. Kontrollnál azt mondták, hogy szépen gyógyul, minden rendben. Ez a hét is teljesen jó már, semmi gond nincs. Cataflamot még este beveszem, mert picit kapar még a torkom és piros.

Remélem tudtam segíteni a hozzászólásaimmal, mindenkinek kitartást és gyógyulást kívánok!

(#972) szabi76


szabi76
újonc

üdv mindenkinek!
ma reggel voltam betegfelvételen,hazaengedtek.holnap reggel fél8-ra megyek.tele a gatya!
ha majd hazaengednek leírom mi volt.

(#973) Fiddler27


Fiddler27
újonc

Sziasztok,

én 28 vagyok és múlt hét szerdán volt a mandulaműtétem műtétem a Jahn Ferencz kórházban. Az utóbbi fél évben gyakran volt mellkasi fájdalmam – nem tudtam mitől van. Kicsit fura volt a dolog, először azt hittem a tüdőmmel van baj aztán a szívemre gondoltam. Végül egy ismerős doki megnézett és mondta, hogy tipikus izomgyulladás és hogy egy góc okozza. Megnézte a mandulámat és egyértelműen megállapította, hogy amiatt van. Voltam szívultrahangon is, és kiderült, hogy a mitrális szívbillentyűm nem zár rendesen valószínűleg az is a mandulám miatt lett ilyen. Emiatt kizárt volt az altatás és amúgy is ez az egyetlen kockázat a műtétben. Ráadásul a műtét utáni hányás is csak altatáskor fordul elő ezért is érdemes altatás nélkül csinálni.

A kórházba kedden kellett bemennem 8ra. 12re kaptam szobát. Szerencsére egy kétágyasba tettek be egy velem egykorú sráccal, ő is mandulaműtétre várt. Kedden 10ig lehetett inni-enni utána semmit. Szerdán kaptam 2 injekciót a műtét előtt – normál esetben csak egy injekciót adnak (nyugtató + váladékcsökkentő) – nekem kellett a szívem miatt egy antibiotikumos védelem. Dél körül betoltak a műtő előterébe ekkor már rohadt szomjas voltam. Itt 3x fújtak be lydokainnal a torkomba kb 3 percenként. Az első volt a legrosszabb, le is kellett nyelni a másik kettőt kiköpni. Ettől hányinger-fulladás jött rám, de el lehetett viselni. Utána átültettek a műtős székre, betakargattak először egy nylonnal majd egy zöld lepellel. Kaptam egy vesetálat a kezembe. Nekiállt a doki – beszúrt oldalanként vagy 5x valami fájdalomcsillapítót, ebből nem éreztem túl sokat. Majd végzett egy próbavágást, hogy érzem e – de semmi. Megfogta egy fogóval a mandulámat és elkezdte körbevágni, majd a végén egy csípőfogó szerűséggel „nyissz” és már szedte is ki. Ezután fogott egy elektromos csipeszt, amivel elégette az ereket – talán ez volt a legrosszabb – éreztem az égett hús szagát…ízét….blöááá. Aztán amikor nekiállt a másik oldalnak éreztem, hogy elkezdtek zsibbadni a kezeim és kezd elsötétülni minden. Persze éppen egy fogó volt a számban plusz amivel a doki ügyeskedett, de azért valahogy szóltam, hogy el fogok ájulni -„EEEOGOK ÁUNI”. Gyorsan hanyatt döntötték a széket, a lábamat felrakták és vártunk 2-3 percet. Aztán utána jobban lettem és folytattuk az egészet. Persze ez nem volt bekalkulálva, kezdett elmúlni az érzéstelenítő hatása – az utolsó égetéseket már eléggé éreztem. Kb 15-20 percig tartott a műtét, eléggé kimerítő volt, mind egy komolyabb edzés.

Visszatoltak a szobámba, de ekkor már nagyon ki voltam száradva, persze az első két órában nem ihattam semmit. A nyálamat is ki kellett folyatni, ami nem nagyon ment, mert nem volt nyálam… már alig vártam, hogy ihassak. Eléggé féltem az első kortytól, mert itt olvastam, hogy milyen rossz, de igazándiból semmi extra, simán ment, megkönnyebbülés volt, hogy végre folyadék van a számban. Enni aznap nem lehetett, pedig már nagyon éhes voltam. Kaptunk valami specko fájdalomcsillapítót, simán tudtunk aludni.
Ez utáni két nap nem volt vészes, enni inni tudtam fájdalomcsillapítóval. Úgy gondoltam, hogy ennél rosszabb már nem lesz, nem olyan gáz ez az egész… Pénteken hazaengedtek és most így a 9. nap még mindig nagyon rossz. Minden reggel úgy kelek, mintha kötőtűket nyomnának a füleimbe – k*rvára fáj, Cataflan V-rá 10 perc múlva már okés. Már annyi ilyen szart szedtem, hogy igazán már nem is hatnak. Remélem hamarosan jobb lesz, mert már nagyon unom a dolgot.

Písz
G

(#974) Dany007


Dany007
veterán

Szevasztok!

Régóta nézegetem a topicot, de bele nem olvastam... Mosolyogva gondoltam, hogy mi ez, hiszen már évek óta altatással csinálják ezt a műtétet...
Most viszont beleolvastam, és meglepetten látom, hogy nem! Hogy lehet ez?
Lehet kérni ? vagy választani?
Csak mert nekem 12 évesen, azaz több, mint 13 éve vették ki a mandulámat. Utána 1 évvel állítólag szokásba jött az altatás... Én meg mérgelődtem.

Azért mesélek én is kicsit, mert életem legrosszabb élménye volt, hiába történt majd 1,5 évtizede, itt van a szemem előtt, a képek, gondolatok, az érzések... Sose fogom elfelejteni.

Ugye 12 éves gyerekként nem is tudtam mi lesz ez, fogalmam se volt így nem féltem.
Betoltak a műtőbe. Ráültettek a székre. Leszíjaztak. Külön szíjjal a lábamat, a derekamat a kezeimet egyenként, és a nyakamat is. Mondanom se kell, elég durván befostam.
A részletekre már nem emlékszem így csak nagy vonalakban...
Megkaptam én is a két nagy injekciót a manduláimba. Aztán jött a vágás... Valami égetésre én is emlékszem, de nem tisztán. Amire nagyon, az az, hogy egy olló szerűség, amire valami gumivolt tekerve, na azt dugdozták a számba nagyon... Volt, hogy benn is hagyta a doki... csak ott lógott.
A torok és garatmandulák kivétele annyira nem lehetett vészes, mert a részletekre nem emlékszem.
Viszont az orrmandula. Na az volt a durva. Oda nem kaptam külön érzéstelenítést.
Csak annyit láttam, hogy a doki fog egy szögletes végű kampós valamit, és kikaparja vele a mandulámat. Hallottam, ahogy a csont csikorog... Iszonyatossan fájt....
A doki bunkó volt, mikor próbáltam köhögni mondta mindig, hogy ne köhögjek mert úgysem tudok... De nem én akartam, hanem reflex szerűen jött... :U
A végére már mindenem remegett. A lábam megállíthatatlanul. Annyira remegett, hogy kioldódott a szíj is amivel lekötözték. Persze megint rámszóltak, hogy hagyjam abba, de nem tudtam, nem én irányítottam... :s
Nekem is kb 45 percig tartott... Iszonyatosan fájt utána.
Napokig rendesen beszélni se tudtam. Majd még pár napig beszélgetés közben is iszonyatosan fájt. Pár napig enni se tudtam, se inni... Mocskosul fájt.
Ha jól emlékszem legalább 1 hét volt, amíg kihevertem.

A legrosszabb dolog mégis az volt, hogy az orrmandulám kivétele valamit felboríthatott a nyálkahártyámban mert sokszor majdnem szó szerint megfulladtam.
Most, ez tudom, hogy nem túl gusztusos, de nekem ijesztőbb volt mint bármi más... Szal egyszercsak azt veszem észre, hogy sima levegővétel és hirtelen egy jóadag takony hátracsúszik a torkomba! Pedig nem voltam kifejezett náthás...
Sose felejtem el, épp rántottát ettem... örültem a fejemnek, hogy végre tudok enni, és akkor, egy sima levegővételnél hátracsúszott megint... A szám teli, a takony a torkomban... Akkor tényleg majdnem megfulladtam, nagyon megijedtem. Másnak volt hasonló? Szerintem ez az orrmandula eltávolítása miatt lehetett...

Amúgy összességében mindenképpen az altatást választanám ha mégegyszer kéne. Túl nagy kockázata nincs, viszont ezt az élményt szívesen kihagytam volna az életemből.

(#975) szabi76 válasza szabi76 (#972) üzenetére


szabi76
újonc

ma jöttem haza.a műtét altatás nélkül zajlott a liftezéssel megbeszéléssel,érzsés-telenítéssel együtt 40percig tartott.a lényeg:nem fájt! igen kellemetlen vot,de nem fájt.a stressztől úgy remegtem,hogy szó szerint csörgött-zörgött alattam a szék.utána felvittek,szerintem lábon is feltudtam volna menni,de a beteghordó aki 50kg volt én 135 azt mondta ne basszak már ki vele mi a faszt csinál,ha összeesek. felvittek fej félre, csúrgasd a vesetálba,ok,de sok a vér call the doctor vénásan 4 ampulla valami utána ok.simán felketem semmi gond nem volt 1l fagyit bevertem+iszogattam jó sokat,adtak f.csillapítót,még aludtam is elég jól.a másnap meglepően jó volt nem is fájt jobban mint egy fullos mandulagyuszi,alig kértem bogyókat .aludtam napközben is meg éjszaka is senkihez sem tudtam szólni 1 kurva szót se egyedül voltan a szobába +látogatási tilalom van tehát majdnem elfelejtettem beszélni,ha a telómon nem lehet rádiózni egyenesen vihettek volna az idegre.
a mai nap a 3.ez már nem olyan faxa,minden nyeléskor csillagokat látok,pedeg bennem van jópár bogyó, a főnővér szerint holnaptól jobb lesz,hát remélem.majd holnap megírom.a lényeg simán kibírható!(eddig)

(#976) Eszty22


Eszty22
csendes tag

Sziasztok!

Én még mandulaműtét előtt állok...azért döntöttem úgy, hogy kivetetem a manduláim, mert nagyon sokat voltak tüszösek...igaz, különösebb gondot nem okozott ez nekem, gyakorlatilag alig voltam vele beteg, de azért éreztem, hogy ez így nagyon nincs rendben..ezért elmentem a klinikára, ahol az orvos azt mondta, h ezek a mandulák bizony elég csúnyák, hegesek, így 2-3 hónapon belül ki kellene őket venni...és nem később...hogy őszinte legyek, korábban nagyon műtétellenes voltam, mert úgy voltam vele, hogy azok a mandulák bizony azért vannak ott, mert fontos funkcióval bírnak..de az utóbbi időben meggyőztek arról, hogy a beteg mandulák már nem megfelelően védenek,illetve látják el feladatukat, ha pedig gócpontot képeznek, akkor ha rámennek valamelyik szervre, maradandó károsodást okozhatnak..és úgy döntöttem, én ezt nem várom meg....Holnap reggel megyek felvételre a kórházba, és kedden reggel kell befeküdnöm, akkor műtenek...bevallom, nagyon félek, hiszen még soha nem műtöttek, ráadásul enyhe pánikbetegségem is van, és részben ezért is, úgy beszéltük meg az orvossal, hogy altatni fognak...de amint olvastam itt a fórumon, nem is a műtét, hanem az a nagyon rossz, ami utána következik...elég rémisztő dolgokat írtatok a műtét utáni napokról,próbálok felkészülni, mire is számítsak majd....de szerintem az szervezetfüggő is, hogy ki hogy vészeli át a legnehezebb napokat, de ahogy leszűrtem a leveleitekből, minél többet kell inni, és amint lehet enni is, és akkor talán kisebb az esélye a bevérzésnek...ja, és holnap veszek vagy 2 doboz cataflamot :)
Ahogy közeledik a műtét napja, egyre inkább jobban félek, ráadásul látogatási tilalom van, és mégcsak be sem tud hozzám jönni senki :( pedig úgy tudom, hogy bent fognak tartani vagy 3-4 napig...de felkészültem,vettem bébipépeket, viszek egy halom újságot, és a kedvenc könyvemet (TITOK c. könyv :) és bízom benne, hogy majdcsak átvészelem valahogy...szerintem ami az egyik egyik legfontosabb, az a pozitív hozzáálás!!!
Ha túl leszek a műtéten, és hazaengednek, megírom a tapasztalataimat!
Üdv. Mindenkinek!

(#977) szabi76


szabi76
újonc

hali!
nekem szerdán kapták ki,ma hétfő van.azt reméltem napról -napra jobb lesz,de eddig nem!
a legszörnyűbbek a reggelek kiszárad éjjel a seb,minden nyelésnél jönnek a csillagok.
minden éjjel folyik a nyálam ,törülközőt teszek a szám alá,de még így is tiszta nedves a párnám,remélem elmúlik.
nincs kedvem sok mindenhez,szerencsére nem kell dolgoznom még pár napig.
eddig bármit próbáltam megenni mind fájt,most legtutibb a háztartási keksz teába áztatva,szinte fájdalom nélkül lemegy.inni csak kamilla teát iszom mézzel az is jó nagyon,gyorsan elfáradok próbálok aludni napközben is.éjjel kb 3 óra alvás a többi szenvedés.ennyi!

(#978) Indulamandul


Indulamandul
csendes tag

Mindenkinek kitartás, nekem nov 17-n vették ki és a múlt 7en még fáj és vettem be gyógyszert. Most már csak az ásítás fáj. Ha tehetitek kérjetek por fájdalomcsillapítót. Flector vált be nekem, a tablettán egyáltalán nem, bár a legdurvább napokon flector is csak 2-3 óráig volt jó, a tabik semeddig, de én nagyon nagyon szenvedtem lehet ez volt az ok. Gondolom aki jobban bírja annak tovább tartanak ezek.

(#979) ivettke17 válasza Indulamandul (#951) üzenetére


ivettke17
újonc

Sziasztok. én egy 17 éves lány vagyok nekem állandó gyulladásba van a mandulám és emiatt sokat vagyok beteg sajnos!
1 hónapal ezelött kerültem be a korházba,mert piros ki ütések letek a testemen azt hitték az orvosok,hogy valami allergia. Vizsgálatokat csináltak és akkor derült ki,hogy egy baktérium támadta meg a mandulámat és ez okozta a ki ütéseket.még mindig meg a mandulám mert így hogy állandó gyulladásba van addig nem lehet ki venni tervezem nyára,hogy ki vetettem félek tőle ,mert addig míg meg van a mandulám akár mikor meg támadhatja megint az a baktérium!! :F :F :F

jobbulást kívánok mindenkinek!!

(#980) Eszty22


Eszty22
csendes tag

Sziasztok!

Ma engedtek ki a kórházból, túl vagyok a mandulaműtéten..ma van 3 napja, hogy műtöttek....Végül nem altattak, mert meggyőztek, hogy altatás után sokkal rosszabb lenne, hánynék, és később is gyógyulna a seb...ígyhát a mandulaműtét minden egyes mozzanatát végigkísértem...a műtét maga nem fájt, nem éreztem semmit, viszont nagyon bestresszeltem, a lidocaintól elkezdtem fuldokolni, azt mondták azért, mert lezsibbasztotta a légcsövemet is, és úgy éreztem mintha nem menne a levegő, pedig ment...a műtét utáni egy óra az valóban borzasztó volt, de azt követően kezdtem jobban lenni...másnap már vajkrémes kenyér volt reggelire, megettem 2 szeletet (persze a kenyér héja nélkül), és az ebédet is mind elfogyasztottam:) (főzelék volt darálthússal, kenyérrel) és még a vacsorát is:) nagyon éhes voltam, és szerencsére egész jól, nem túl nagy fájdalommal le is csúszott minden falat, de hozzá kell tennem, hogy minden étkezés előtt hoztak egy cataflamot, ami nagyon sokat segít...naponta 4et szedek, próbálok mihamarabb leszokni róla, mert félek, nehogy legyen valami baja a gyomromnak...Beszélni is tudtam már a műtét után szinte rögtön, bár elég furcsán, hiszen a lidocain rendesen elzsibbasztott mindent ott a garatomban, és lejjebb is...de azt mondhatom, túl lehet élni a mandulaműtétet, és talán még az utána következő napokat is, bár azt mondták, még ezután jönnek a legrosszabb napok, amikor leválik a var a sebről...hát nem tudom, remélem azért nem lesz annyira rossz, ha pedig az lenne, itt van nálam mindig a cataflam, az tényleg sokat segít, de csak pár óráig...hát ennyit az én mandulaműtétemről...ha valaki, esetleg műtét előtt állót érdekelne még valami a mandulakivétellel kapcsolatban, akkor itt írjon bátran, szívesen válaszolok, segítek ha tudok!!
Üdv mindenkinek!!
Eszti (22 éves)

(#981) Eszty22


Eszty22
csendes tag

Sziasztok!

Volna egy kérdésem! Amikor írjátok, hogy kb az 5., 6. napra mondják a seb, vagy var -vagy nem is tudom, hogy fogalmazzak-leválását, azalatt ugye azt a fehér lepedéket értitek? Engem kedden műtöttek, most szombat van, tehát az 5. napon vagyok, és úgy látom, egyre csak jövöget le az a csúnya fehér lepedék, egyre vékonyabb...ugye erről beszélnek, amikor azt mondják, ilyenkor a legnagyobb az esélye, hogy a seb bevérzik? Illetve ennek a lepedéknek a leválása az, ami a legfájdalmasabb, ugye? Mert az elmúlt éjszakám rettenetes volt, nagyon fájt a seb, és ma is sokkal érzékenyebb....remélem ennél rosszabb már nem lesz...vagy igen??? Ha tud valaki segíteni, kérlek írjatok, mert ha ennél még lesz rosszabb, akkor már most elkezdek lelkiekben készülni :(

(#982) Indulamandul válasza Eszty22 (#981) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Mindenre igen a válasz. Ez a legrosszabb pár nap és bevérezhet úgyh egyél sokat és igyál sokat ;)

(#983) Eszty22 válasza Indulamandul (#982) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Köszi a választ:)
Ez azért megnyugtató, h talán ennél rossszabb már nem lesz...mert az elmúlt 2-3 napban nemhogy enni, de néha még beszélni és nyelni is alig tudtam :U Remélem, nem vérzik be a seb, és hamarosan én is túl leszek a nehezén, és végre a gyógyulás útjára lépek...nagyon várom már azt a napot! :))
Te már teljesen rendbe jöttél?
Üdv!

(#984) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Sziasztok! 31 éves vagyok. Nekem hetek óta van magyarázatlan hőemelkedésem, minden eddigi leletem negatív, kivéve a laboreredmény, ami szerint a neutrofilszám picit alacsonyabb, a limfocitaszám picit magasabb a kelleténél. Az AST viszont normális, 100 E/ml. Előtte 3 hétig voltam beteg. Jelenleg 2 napja ismét fáj a torkom, ma látott fül-orr-gégész, úgy megnyomkodta a mandulámat, hogy folyt a könnyem (és a genny). Diagnózis: idült (krónikus) mandulagyulladás. Eddig soha nem volt baj a manduláimmal :F Nem sokkal rendelés vége előtt voltunk, látszott, hogy legszívesebben már kihajítana, de én még kérdezősködtem, kell-e műteni, milyen vizsgálat lesz még a torokváladék-tenyésztésen kívül, ami esetleg a "nem műtendő" felé húzna, de a doki lerázott. Hazaérkezésem óta a netes cikkeket bújom... :(( Elég sok rémisztő dolgot olvastam itt (is) a felnőttkori mandulaműtétekről, így szeretnék mindenre felkészült lenni, ha mégis odakerülök a műtőbe... Akit műtöttek, megtenné, hogy leírja az operációját megelőző labor eredményeit? Köszönöm előre is. A lábadozóknak pedig mihamarabbi gyógyulást, és fájdalommúlást kívánok! Fel a fejjel, ti legalább már a nehezén túl vagytok... :(((

(#985) Nittó


Nittó
újonc

Sziasztok! Nekem január 14-én lesz mandulaműtétem altatásban, idült mandulagyulladás, plusz bal oldalin egy 1cm ciszta. :(( Sok-sok vizsgálaton estem át előtte pl 2 röntgen, ekg, baci tenyésztés, vér, vizelet. Kompletten tetőtől-talpig átvizsgáltak. Egyik szemem sír, másik nevet a műtét miatt. Félek, különösen az utóvérzéstől, de bízzunk benne, hogy nem lesz gond. ;) Minden sorstársamnak problémamentes gyógyulást és sok kitartás kívánok! Még jelentkezem, szerintem szükségem lesz rátok a műtét után is, a műtétbe való beleegyezésemhez is bátorságot ti adtátok nekem, mert ha muszáj, akkor muszáj. Túl kell élni. Vigyázzatok magatokra, gyógyulgassatok! :)

(#986) Eszty22 válasza Cyberdinka (#984) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Szia Cyberdinka!

Én 22 éves vagyok, és 3 hete vették ki a manduláim...
Hát nem vagy egyszerű helyzetben...én is nagyon sokat olvasgattam interneten, és bizony van ahol azt írták, h hacsak gond van a mandulákkal, mihamarabb vetessük ki, de van, ahol azt, hogy csak a legvégső esetben, megfelelő elővizsgálatok következtében ajánlatos a műtét...állítólag egy streptococcus baktérium jelent számunkra nagy veszélyt, amit 10 napos antibiotikum szedése következtében tudunk csak kiírtani...s ha mégsem sikerül, vagy kimutatható hosszú idő után is streptococcus baci, akkor kell műteni a mandulákat...valami ilyesmit olvastam, nem emlékszem már pontosan...
Én az orvosomban bíztam, aki azt mondta, hogy olyan csúnyák a manduláim, hogy 2-3 hónapon belül ki kellene őket venni....de hozzáteszem, persze kiskorom óta volt néhány csúnya mandulagyulladásom, ami szerintem mindekinél előfordul, de nekem különösebb gondot nem okozott az utóbbi időben, viszont amikor belenéztem a tükörbe, nagyon gyakran láttam azokat a fehér tőszőket....ebből is gondoltam, hogy idült mandulgyulladásom lehet..és valószínű az is volt..bár amikor elmentem orvoshoz, akkor épp nem volt tüszös...de az orvos már abból is látta szerintem, h idült mandulagyulladásom van, hogy elég heges lehetett a manduláim felszíne a sok kihullott tüsző miatt...viszont a műtétet megelőző laboreredményemet én konkrétan nem láttam, a műtőorvosomnak, ill. a klinikára küldték át, de amikor megkérdeztem, hogy miujság a laboreredményeimmel, azt mondták, minden rendben...szóval sajnos ebben nemigazán tudok segíteni:(
De ha gócos a mandulád, az valóban veszélyes, és úgy tudom, az már elég indok a műtétre..de ezt csak az orvosod láthatja, illetve tudhatja....
De ha mégis műtétre kerülne a sor, azért túlélhető...bár fel kell készülni, ahogyan itt a fórumon is olvashattad, általában tényleg nagyon fájdalmasak a műtétet követő napok, bár fájdalomcsillapítókkal elviselhető...és szerintem csak a műtét utáni kb 1 hét az, ami tényleg nagyon rossz, sőt, abból is kb az 5-6. nap, amikor a lepedék leválik...utána elkezd javulni, és napról napra jobb lesz...és többet nem lesz gondod a manduláiddal:)
Üdv!

(#987) Eszty22 válasza Nittó (#985) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Szia Nittó!

Együtt érzek Veled, én is nagyon féltem mind a műtéttől, no és a híres utóvérzéstől...
Muszáj, hogy altassanak? Mert úgy volt, h engem is altatnak, de a műtét előtti napon, felvételen engem lebeszéltek az altatásról...azt mondták, hogy csak nagyon indokolt esetben altatnak, és hogy altatás után általában hánynak, ami elég kellemetlen egy frissen műtött mandulával, illetve mivel ugye a tubus a torkodban lesz, így nem tudják elkötni az ereket, csak elégetni (vagy nem tudom, mi a hivatalos neve:) de a lényeg, hogy nekem azt mondták, altatás után fájdalmasabban gyógyul a seb...és végül beleegyeztem, hogy helyi érzéstelenítéssel műtsenek...és túléltem, itt vagyok:)
A bevérzéstől pedig én is féltem, de betartottam mindent, amit mondtak, és szerencsére eddig nem lett gond:) Amire kell figyelni: nem szabad emelni, hajolni, hajatmosni min. 1 hétig (a hajolás miatt sem, ill h a meleg víz következtében nehogy megnyíljanak a nyaki erek), ezenkívül nem szabad lépcsőzni (hogy ne menjen fel a vérnyomásod), nem szabad szénsavasat, forrót inni, fűszeres ételeket enni, illetve olyan ételeket/italokat sem szabad fogyasztani, amikben citromsav, vagy ecet van...hirtelen ennyi jutott eszembe, de ezeket szerintem ott is elmondják majd...
Sok kitartást a műtéthez, és az utána következő napokhoz, és vigyázz magadra, min. 1 hét ágynyugalom...ja, és ami fontos, h ugye most van ez az influenzás időszak...sajnos ha elkapsz bármit, akár megfázást is ami köhögéssel jár, sajnos esélyt ad a bevérzésre..ezért ha csak teheted, szerintem 1-2 hétig pihenj otthon, és ne nagyon menj közösségbe, nehogy elkapj valamit..no boltok, tömegközlekedés, ilyesmi:) Én 2 hétig csak otthon pihentem, és ki sem mozdultam az utcára...egyáltalán..rossz volt, de szerintem megéri:)
Üdv :))

(#988) Nittó válasza Eszty22 (#987) üzenetére


Nittó
újonc

Szia Eszty22!

Sajnos muszáj, mert eléggé pánikolós vagyok, így a doki is helyesebbnek látta az altatást. Én szívem szerint helyi érzéstelenítésbe, (vagy sehogy :D ) csináltatnám. Most úgy áll a helyzet, hogy lehetséges, hogy csúszni fog a műtét, mert elég durva hörghurutom van, mintha mindig ülne vki a mellkasomon és iszonyat módon köhögök. Na meg a tüsszögés. A doki meg így nem annyira örül ennek. Én szívem mélyén azért igen. :B ;] Nade majd meglátjuk mi lesz. Kicsit érdekesnek találtam ezt a vizsgálatot, mert a doki megkérdezte gyakran van-e mandulagyulladásom, mondtam, nem, inkább ha beteg vagyok, arcüreg-gyuszi, vagy influenza. Erre ő most nézem azt írta a papíromra, h gyakori mandulagyulladásom van. Na mindegy, nem is ez a lényeg, csak furi volt, mert panaszom nem szokott lenni (kopp-kopp). Annyi, hogy a cisztám ott díszeleg. :) De az egyik doki szerint azzal kb 98 évig vígan élhetek, utána kezdhetek aggódni. :D Gyakran magától rendeződik. Nos én ezt nem tudom, nem sok ilyennel találkoztam még. Nos még azt szeretném megkérdezni, hogy a ti dokitok milyen volt? Mert az enyém az egy görény. Akartam tőle kérdezni dolgokat, pl az arcüregemmel kapcsolatban, de rám se figyelt, csak annyi, h psssz mert dumál, aztán viszlát. Nagyon barátságtalan volt végig. :( Pedig nagyon fiatal, még most végzett. Minden orvos ilyen? Vagy csak én vagyok ilyen szerencsés? Akihez jártam a fülem miatt, az egy tündéri doktornő. Lehet elkapatott. :) A bevérzésről akartam kérdezni, h hogy lehet csökkenteni az esélyét, erre ő csak vonogatta a vállát és annyit mondott, hogy akkor megszívom, mert az nem bírom ki. Eléggé megalázó volt. :( Nem örülök, h ő műt, életemben most láttam először és mit mondjak, nagyon ellenszenves.
Nektek mennyi lett az AST érték?
Gyógyulgassatok, kitartást mindenkinek! :)
Eszty! Köszönöm a tanácsaidat, bárcsak az orvosom lenne ilyen segítőkész! :R
Most rákészülök a holnapra, mert fogorvoshoz megyek. :DDD
Puszilok mindenkit! Vigyázzatok magatokra!

(#989) Eszty22 válasza Nittó (#988) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Szia Nittó!

Hát ha ilyen beteg vagy, akkor valóban nagy eséllyel csúszik a műtét...hiszen a köhögés a műtét után nagyon nem szerencsés, mivel komolyan növeli a bevérzés esélyét...a tüsszentés pedig műtét után..háát, mit is mondjak...eléggé fájdalmas :U de lehet, jobb is így, hiszen ha később műtenek, akkor már talán ez az influenzajárvány is lecsendesül kicsit...
Ha így beszéltétek meg, h altassanak, akkor te érzed, de engem ugyanezek az okok miatt altattak volna, mivel én is nagyon pánikolós vagyok, ráadásul ez volt életem első műtéte, és mégcsak be sem jöhetett hozzám senki a műtét után sem, h tartsa bennem a lelket, mivel látogatási tilalom volt az influenzajárvány miatt...de túléltem helyi érzéstelenítéssel is, meg előtte kaptam vmi izomlazító, bódító szurit, amitől eléggé bekábultam, bár a pulzusom igaz, végig az egekben volt...no, szóval te tudod, hogy döntesz:)
Nekem szerencsére jó orvosom volt, de én kifejezetten hozzá kértem magam, h ő műtsön, mert már hallottam róla, milyen jó orvos...
Neked másik orvoshoz esetleg nincs lehetőséged elmenni? Talán te is jobban megnyugodnál...persze lehet, h attól még jó orvos, h nem túl beszédes, de az nem túl jó, ha már most ilyen ellenszenves...
Egyébként Nittó, nem is írtad még, hogy hány éves vagy:)
Nos, kitartást holnap a fogorvoshoz is! Nem lesz semmi gond:)
Üdv!

(#990) Nittó válasza Eszty22 (#989) üzenetére


Nittó
újonc

Szia Eszty22!

20 éves vagyok. :) Szerintem igazad lehet ezzel az altatással kapcsolatban, mert az aneszteziológus amiket mondott, hát az nagyon megijesztett. Inkább kibírom ébren, mert veszélytelen egyáltalán az az altatás. :( A családom azt javasolja, váltsak orvost, különben se vele műtettem volna meg magam. Ők is hallották mennyire leszarta az egészet. Meg is jegyezte anyu, hogy ez az ember disznón szerezte a diplomáját. Felhívom az ügyeskezű aranyos doktornénit, akihez szoktam járni. Ő annyira kedves, mellette sose pánikolok, mégha tükröt dug a torkomba, akkor se. Meg azért róla csak jót hallottam, az se utolsó szempont. Bár mikor utóljára látott nyáron, akkor nem javasolta a mandulaműtétet. Majd viszem neki a sok papírt, amit kaptam kivizsgálásokon és eldönti. Az AST-m 500, a mostani doki szerint, az nem gáz. Azt mondta több ezres, meg több tízezres is szokott lenni. Én nem tudom, nem vagyok orvos. :) Úgy tudom alacsonyabbnak kéne lenni.

(#991) kiara17


kiara17
csendes tag

sziasztok 17 éves vagyok és 2 napja vagyok túl a mandulaműtétemen .... mikor olvastam az itt elhangzottakat nagyon beparáztam... elmesélem a történetem...Április óta folyamatos mandulagyulladásom volt kezdetben 4 hetente majd oktoberben 2 hetenbe gyulladt be novemberben pedig már antibiatikum nélkül nemvoltam meg ,de azt hozzá tenném hogy ez csak csonk,mert 4 éves koromban kivették a mandulám de otthagytak 1 szövetet ami tulbirjánzott. Novemberben csalánkiütések jöttek ki rajtam,majd az orvosok közölték velem,hogy góc van a mandulámon és kikellene venni .. jó megis lett beszélve februárba megmütenek majd december elején lázas lettem háziorvos aztmondta influenza de már 1 hét után sem javultam,csak jobban lázasodtam,bementünk a korházba,mert eléggé megilyedtünk már anyummal és ugyancsak felakarták irni nekem az antibuatikumot de 3 honap alatt legalább 9-10 dobozzal szedtem be teljesen gyenge voltam már 3 fül-orr gégész nézett meg mindenki csak irni akarta fel a gyogyszert majd elmentünk a főorvoshoz és észrevette hogy tájogos a mandulám de nagyon durván egyböl ültetett is le mondta hogy ópuszgyanús(műtét) felnyitotta tágitotta 6 napig voltam kórházban 3szor nyitotta meg hazaengedett majd szilveszter előtt megint elkezdett fájni 31én bementünk a korházba megint megnyitották mert azthitték telitödött.. de mégse!! aztán mondta a doki hogy hétfön feküdjek be megműt mert eztmár nemlehet halasztani megis mütöttek tegnap (kedden)persze az egri kórházban altatással végezték... nagyon paráztam amiket olvastam de nemkellett volna,nemvészes kilehet birni a tájos 6szor roszabb,szoval akinek már volt tájogja és a manduláját nem vetette ki,higgyen nekem vetesse ki mert ha halasztják annál rosszabb... most itt fekszem a kórházban ma már tudam enni nemvészes igazábol... szoval aki mandula műtét elött áll,neparázzom persze eztűrőképességtől is függ de teljesen kibirható :) ne parázzatok énis kibirtam,de enyém már nagyon beteg volt :SSS sok sikert mindenkinek :)

(#992) Eszty22 válasza kiara17 (#991) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Kedves Kiara17!

Ezek szerint Neked egészen biztosan indokolt volt a műtét. Megszenvedhettél ezzel a tályogos csonkmandulával :U De a lényeg, hogy már túl vagy a műtéten, és remélhetőleg a manduláiddal már nem lesz több gond:)
Mihamarabbi gyógyulást, kitartást, és minden jót kivánok Neked!
Még látogatási tilalom van a kórházakban?
Vigyázz magadra!

(#993) Eszty22 válasza Nittó (#990) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Nittó!

Jobban vagy már?
Kiderült-e már, hogy halasztani kell-e a műtétet vagy sem?

(#994) kiara17


kiara17
csendes tag

Kedves Eszty

Nincsen látogatási tilalom,nemis volt az egri kórházban,bár én a VIP részlegen vagyok,de egyépként sehol sincsen a kórházon belül :)
jaah és ha valakinek kérdése van a mandulamütéttel kapcsolatban,nyugodtan kérdezze meg,szivesen válaszolok.
Egyépként köszönöm Eszty :)

(#995) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Sziasztok!
Köszönöm, Eszty, hogy válaszoltál.
Nos, rólam még gondolkodnak az orvosok. Igazából nálam az a probléma, hogy mandulagyulladásom nemigen volt az elmúlt években (azelőtt sem emlékszünk a szüleimmel), viszont valahol van valami góc, és mivel a múlt héten állítólag gennyes volt a mandulám, és a tenyésztéskor kimutatták a Streptococcus egyik fajtáját, most arra fogják.
Én a debreceni OTI-ban voltam először, ott nagyon durva és lekezelő volt az orvos, így a műtétes beutalót már a Klinikára írattam a háziorvossal. Ott is van egy nagyon ellenszenves ember, de szerencsére egy nagyon kedves, fiatal doktornőhöz kerültem. Megpróbálok hétfőn újra hozzá menni (akkor kell visszamennem). Én is nagyon műtétellenes voltam, de már annyi bajom van, hogy ha a doktornő szerint is segíthet a műtét, akkor legyen, szedjék ki. Altatásban szeretném, mert iszonyatosan félős vagyok, de most azért aggódom, mert írta itt valaki, hogy valami szívbetegség miatt nem lehetett őt altatni.
Hát nekem hetek óta fáj a mellkasom, de olyan szinten, hogy alig bírok az oldalamon és hason feküdni, és félek, hogy esetleg összefüggésben van ez azzal, hogy egy hete elvitt a mentő a munkahelyemről, mert felment a vérnyomásom, és a pulzusom is nagyon magas volt. Kaptam rá azóta Betalocot (többszöri ügyeletre menés után), reggel beveszem, az 1-2 óra múlva kicsit kiüt, utána tűrhető a nap többi része. A jobb kezem-lábam nagyon nehéz, néhány napja zsibbad a karom (nem érzéketlen, csak mintha elnyomtam volna kicsit), erre azt mondta a háziorvos, hogy már idegi alapon van nálam. Hallottam, hogy a gócos mandula ízületi problémákat okoz. Ez szerintetek lehet ízületi kopás is, vagy csak ízületi fájdalom? Mert igazából inkább a recsegésem aggaszt. Most táppénzen vagyok (ez is rossz, mert a párom egész nap odavan, még most szombaton is), de azt mondták a Klinikán, hogy a műtéti előjegyzési lista 2-3 hetes, szóval addig muszáj lenne valahogy dolgoznom, mert a táppénzemből nem fogunk megélni. :-( Na de ha ott (iskola) megint összeszedek valamit? Főleg most, influenzás időszakban? Eddig influenzaoltás-ellenes voltam, de most már azt is beadatnám, vajon jó ötlet? És beadják így vajon, hogy ennyi bajom van?
Úgy irigylem azokat, akik már lábadoznak... :-(

(#996) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Ja, és én is már a 3. doboz antibiotikumot ettem meg november közepe óta, most legutóbb (ma reggel fogyott el) Amoxicillint (penicillin), és nem érzem úgy, hogy jobb lenne. A neten azt olvastam, hogy előfordul az esetek kb. 20%-ában, hogy a Streptococcus nem reagál a penicillin-kezelésre. A gyógyszer lecsökkenti a baktériumot annyira a szervezetben, hogy a tünetek elmúlnak, és a baci már nem kimutatható mennyiségű, majd újra elszaporodik. :-(
Mi van akkor, ha a manduláját kiveszik az embernek, de a baktérium továbbra is ott van? Akkor milyen szervet fog megfertőzni? Ez a nyavalyás Streptococcus nagyon sokféle bajt okozhat...... :(( :O

(#997) szilvi18


szilvi18
csendes tag

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, hogy nekem kedden lesz mandulaműtétem. És rá egy hónapra már egy fontos esküvőn kellene lennem, ahol táncolunk, és iszogatunk(alkoholt)És szerintetek ezt lehet már 1 hónappal utána?:)

(#998) Eszty22 válasza szilvi18 (#997) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Szia Szilvi!

Én a saját esetemből kiindulva azt mondom Neked, hogy lehet:) Nekem most múlt jan. 8án egy hónapja, hogy kivették a manduláim, de már teljesen jól vagyok:) Már mindent eszek, iszok:) És hát nekem is beleesett a szilveszter a lábadozás idejébe, igaz, csak boroztunk kicsit, de már nem csípte a sebet, pedig a bor azért szerintem elég savas...de persze ez egyénfüggő is, hogy kinek mennyi időre van szüksége a gyógyuláshoz, de az egy hónap én úgy gondolom, elég:)

(#999) Eszty22 válasza Cyberdinka (#996) üzenetére


Eszty22
csendes tag

Kedves Cyberdinka!

Azt sajnos én nem tudom, milyen, ha a gyulladás rámegy az ízületekre, de tényleg lehet, hogy idegi alapon vannak ezek az érzések/fájdalmak...Sajnos nekem van egy velemszületett szívrendellenességem, amely annyi gondot okoz, hogy néha extraszisztoléim vannak, vagyis úgymond „duplát” ver a szívem, illetve nagyon magas a pulzusom, különösem ha pl. vizsgaidőszak van, vagy valamiért felfokozott lelkiállapotban vagyok...sajnos a stressz felszínre hoz ilyen problémákat..aztán nekem is egyre több tünet jelentkezett, mellkas-szorítás érzése, torokszorulás érzés és ehhez hasonló tünetek...utánaolvastam, és felismertem a pánikbetegség tüneteit..ezt csak azért írom le, hogy esetleg nem-e Te is valami hasonló problémával állsz szemben? Te is mostanában gondolom elég sokat töprengsz, idegeskedsz ezen a lehetséges műtéten is...meg a munka, táppénz stb miatt....viszont szerintem mindenképpen menj el orvoshoz az ízületi fájdalmaid miatt, mert lehet semmi köze a stressznek, akkor viszont nehogy valami komolyabb gond legyen!
A végtag, vagyis a kar zsibbadása (bár inkább a bal karról tudtam eddig) úgy tudom hipoxiára is utalhat, vagyis hogy nem megfelelő a szív oxigénellátása, szóval ezek komoly dolgok, úgyhogy tényleg mondd el ezt egy orvosnak!!
Egyébként én is kaptam betalocot a szívemre, de csak pár hónapig szedtem, nekem igazából nem sokat segített, mivel mint utólag kiderült, inkább vmi stresszoldóra lett volna szükségem…olyat meg nemigazán akarok szedni….megpróbálom leküzdeni önmagam:) Tudom ajánlani a Titok c. könyvet:) Nem gondoltam, h olyan sokat jelent, ha elolvasom, és így utólag mégis azt érzem, hogy nagyon sokat segített!
Az altatással kapcsolatban pedig tényleg csak annyit tudok mondani, hogy azért eléggé megterhelő a szervezet számára, lehet, még jobban, mint maga a mandulák kivétele...én csak azt tudom mondani, hogy ha én így, enyhe pánikbetegen, és alapból magas pulzussal kibírtam a műtétet, akkor Te is ki fogod;) De a te kezedben van a döntés, nem akarok én senkit semmire rábeszélni, csak a saját tapasztalataimat írom le:)
Az influenzaoltásról annyit, hogy úgy tudom, műtét előtt nem szabad beadatni, mert ugye az is meggyengíti azért a szervezetet, hiszen mégiscsak legyengített/leölt kórokozót fecskendeznek beléd…műtét után bizonyos idő elteltével azonban már be lehet adatni.
Remélem jól döntötök/döntenek az orvosok a műtéttel kapcsolatban...és kiderítik, hogy a mandulád miatt vannak-e ezek a panaszaid…..
Üdv!

(#1000) szilvi18


szilvi18
csendes tag

Köszi Eszti, remélem , hogy én is olyan szerencsés leszek mint Te:) De nagyon félek, főleg azok után, hogy végigolvastam amiket itt leírtatok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.