- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A nagy BOR topic
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Új kedvenc játékom és első benyomások
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sivi151: Framework csendesen felvette a magyar billentyűzetet
Új hozzászólás Aktív témák
-
cami][us
senior tag
-
Vladi
nagyúr
-
válasz
Apollyon #24191 üzenetére
Igaz, azonban sok olyan előadás fellelhető a neten, amelyet fizikusok adnak elő, és úgy tippelnek, hogy a miénkhez hasonló, C alapú (nem, nem programozási nyelv, hanem szén) élet nem nagyon van az általunk (tudósok, vagy háttérhatalom által) ismert világban.
Mivel végelennek hisszük a világegyetemet, a nagy számok törvénye alapján (ahogy Boborján is erre hivatkozott) valós lehet máshol is élet. -
Vladi
nagyúr
válasz
Apollyon #24191 üzenetére
Ez egy 2500 éves vita, a görögöknél már felmerült. Azonban nem dönthető el hit alapján, kellenek hozzá az adatok.
Jelenleg egy db élő bolygót ismerünk biztosan. Csak ezen megismert szabályok alapján tudjuk elképzelni vagy modellezni a többit.
amint lesz másik, azonnal nagy százalékkal eldől a mérleg egy bizonyos irányba: tehát az élet jellemzően c,h,o,n,s,p alapú. Tehát ha másik bolygón ennek a bioszférának a nyomait meglátjuk akkor az is eldől.Igaz, hogy a földön is vannak anaerob élőlények, de az aerob az 1000x hatékényabb. Az is igaz, hogy aföldnek volt vagy 10 élettel telt állapota, ami nagyon különbözött egbymástól.
Nade gondoljunk bele: 1995-ben fedeztük fel az első exobolygót. Előtte a nagy számok törvényve meg a hit volt csak.
egyébként van erre egy képlet, abba be kellene írni az exobolygók valószínűségét. Ha valakit érdekel kitúrom melyik ez a képlet.
-
Apollyon
Korrektor
Valóban, a többség eléggé földhözragadt, igazából fogalmuk sincs a körülöttük lévő világról. De nekem sincs fogalmam a körömlakkokról, mindenkinek más a hobbija.
Az, hogy nem vagyunk egyedül, már a nagy számok törvényéből is egyértelmű kellene legyen. Plusz már szinte egoista gondolat abban a hitben élni, hogy a több százmilliárd galaxis, galaxisonként egyenként százmilliárd csillag és hozzájuk tartozó (exo)bolygó mindegyike közül csak a Földön lenne élet... De a laposföld hívők is sokan vannak, szóval ennek fényében már a meglévő projektek támogatottsága is üdvözlendő.
-
Apollyon
Korrektor
Én követem ezeket, szinte napi szinten.
Amióta van JWST, kicsit jobban kinyílt a világ. Azonban ez a felfedezés egyelőre csak teória, ugyanúgy, ahogy az Európával kapcsolatban is csak találgatunk, hogy a jeges felszín alatt lehetséges az élet. Egyelőre várjuk ki, amíg lesz valami kézzelfoghatóbb bizonyíték.
-
zoltanz
nagyúr
Megfejhetnék a Microsoft ot a nagy országok, 90-es években nem hasított íg a cég és még jobban fog (Ai, felhő, önvezető járművek)
Megint visszaél helyzetével az operációs rendszerük a saját felhő szolgáltataásuk felé tereli a usert -
Vladi
nagyúr
Amúgy ezt tudtátok? A felfedezésnél csak a fogadtatás a döbbenetesebb. Konkrétan senkitse érdekel.
-
cami][us
senior tag
-
zoltanz
nagyúr
Kiwi böngsző kellemes csalódás , Blink motoros, chrome beépülők támogatása (uBlock Origin) kár hogy jövő év elején a google blink motoros böngetőében megnehezíti a reklámszűrést (Firefox nem érintett)
Amúgy is jobban szeretem a tűzrókát tovább támogogatott . De biztos ami biztos legyen alternatíva. (Edge beépített Qr olvasó stb hadznos dologgal) -
fatpingvin
addikt
nope, a T400 meg x200 az utolsó emlékeim szerint fullos Libreboot supporttal.
viszont én őszintén a libreboottal szemben preferálom a corebootot. egy inherently nonfree platformon (x86) nem értek egyet a teljes "blobmentesítéssel", ideértve pl a microcode-ok kidobálását, it's a fool's errand és igazából csak az amúgy is kompromisszumos hatékonyságot nyesegeted vissza. Ariadne Conill-nek szerintem nagyon jó meglátásai vannak a témában (meg nagyjából minden egyébben is amiről ezen a weboldalon írt) -
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #24176 üzenetére
Ezt a regebbi modelt a Libreboot mar nem tamogatja? hat igen, dockert en sem szeretem... nemtudom ilyen dolognal miert kell eroltetni.
-
Archttila
veterán
válasz
fatpingvin #24176 üzenetére
Ha van valami Linux alatt amitol a hideg futkos a hatamon na az a docker es tarsai. Biztosan van az a szitu ahol megmutatkozik az elonye, na de hogy egyeseknel szinte mar mindenhol ez pörög..
-
fatpingvin
addikt
nna, végeztem (hehe, én se gondoltam ám komolyan...) a T430 moddinggal. már egy igen jó alapot kaptam Tim82-től, de még volt mit fokozni rajta. kell majd még ram meg még egy dokkoló és szerintem átveszi az asztali gép szerepkört.
a skulls-on meg most eléggé felb*sztam magam... könyörgöm, egy coreboot buildhez MIÉRT KELL DOCKER???? még talán a chroot se annyira muszáj, csak kényelmesebbé teszi. felcsesztem magam aztán forgattam oldscool módon forrásból coreboot lemezképet rá, seabiossal meg mindennel. csak arra nem emlékszem hogy az iGPU vBIOS-át is cseréltem-e -
zoltanz
nagyúr
Sztem a Google ChatGpt jobb, tészletesrbb mint a Microsoft-os. Viszont az offline Google Robotos segéd sehol sincs az Apple segédhez képes. (Pl nem tud a telepített appokban funkciókra keresni)
-
Apollyon
Korrektor
Ennek már egyre kisebb jelentősége van, az elmúlt években sokan eldobták a PC-t, laptopot, és telefonra cserélték, mindent is azon intéznek. Már csak azok gépeznek, akik dolgoznak vele, meg gémerek és/vagy geek-ek.
Ne is legyen "true" linux éve, mert ha túl népszerű lesz csak lerombolják. Most, hogy már a többség androidozik meg ájoeszen tolja, nyugi lett linux fronton, szerintem. -
Ezt csak itt hagyom. AI generált kép, beírtam neki, hogy: Batman hacking a linux super computer with an old IBM keyboard and listening to barbie girl music
-
Vladi
nagyúr
namármost, én 20 éve linuxozok. Azóta hallgatom a linux desktop éve borsot, amit az orrunk alá dörgölnek.
Régi adatim nincsneke, ha valaki rápörög, majd kiszámolja. Jelenleg:
A világ lakosságán 57%-a online van. Ez 4.5 milliárd ember. Ennek 3%-a elvileg linux desktop előtt ül. Bakker az 135 millió ember!Darabszámra mennyi lehetett 10 éve, meg 20 éve.
10 éve számoltam ilyet utoljára, akkor valami 10 millió fedora usert számoltam.
-
zoltanz
nagyúr
Melóhelyen az egyik gépen Windows 11 van. Kövezzetek eg denekem ettől a lekerekített designtől retro Gnome fílingem van.
Amúgy egy másikon márBuguntúfeszít
-
0xmilan
addikt
válasz
cami][us #24158 üzenetére
Egy hibas ChatGPT valasz van posztolva ezen az oldalon es a Google valamiert ezt veszi a legrelevansabb talalatnak... erdekes.
-
cami][us
senior tag
-
cami][us
senior tag
-
cami][us
senior tag
[link] Create a bootable USB drive. You will typically need a USB drive with at least 16gb of space.
Van olyan image file amihez ekkora kell? -
F34R
nagyúr
válasz
urandom0 #24153 üzenetére
Hat gondolom:
CachyOS features desktop packages optimized for maximum performance with the latest LTO and x86-64-v3 optimization techniques, as well as improved security and performance enhancements.
meg a masik resze
All kernels are compiled with optimized x86-64-v3, x86-64-v4 instructions and LTO for optimal speed and reliability.
tehat magyarul jobban van optimalizalva a CachyOS, es valszeg valamelyik driver is frissebb alatta, ezert erosebben teljesit.
-
cami][us
senior tag
[link] Adobe, GNU+Linuxos gépen.
-
Tegnap frissítettem Debian 11-ről 12-re, és a ksh is frissült. Most már kiír a
ksh -n scriptem.sh
command javaslatokat a scriptre vonatkozóan. Konkrét példa:pi@RPi4:~/scripts $ /bin/ksh -n /home/pi/scripts/scriptem.sh
/home/pi/scripts/scriptem.sh: warning: line 43: TM=$(( $(date -u +%s) * 1000 )) is slower than ((TM= $(date -u +%s) * 1000 ))
-
cami][us
senior tag
-
urandom0
senior tag
Vicces kedvű KDE fejlesztők:
- akik szeretnék, hogy az Edge eltávolíthatatlan legyen a panelről (mert az Edge a legjobb böngésző Linuxhoz - a Windows mintájára)
- akik szeretnék, hogy a Linkedin egy billentyűkombinációval elérhető legyen KDE-ből (szintén a Windows mintájára, ettől lesz feature paritásban a két rendszer)
-
Apollyon
Korrektor
Akkor én leszek itt a boomer a régimódi kinézetű billzetemmel: [link]
Igen, a super gomb helyett klasszik dózlogó van, de ehhez a keycap szetthez nem volt sajnos más. -
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #24134 üzenetére
ha mar mecha linux billencs topik is egyben, a low profile switcheket probalta mar valaki?
-
F34R
nagyúr
válasz
fatpingvin #24130 üzenetére
Pedig a Magic Keyboard meg akar jo is lehet.... en szemezek vele egy ideje.
-
0xmilan
addikt
válasz
fatpingvin #24121 üzenetére
Volt Cougar Vantar-om sok evvel ezelott - illetve meg megvan a csaladban.
Sajnos nem nagyon gyartanak mar manapsag normalis ollos billzeteket. -
válasz
fatpingvin #24126 üzenetére
Hát figyelj, mi tényleg nem akarunk itt rosszat senkinek, ugye ízlések és pofonok... Szóval ha már Barbie-láz is van erősen, van itt egy old cougarbarbie, ha gondolod.
Csak ez nem fog fizetni, sőt...
-
fatpingvin
addikt
elmentektiap...
megadom, ezt a labdát én adtam fel rűáadásul úgy hogy észre se vettem
-
(#24124) I02S3F
...a cougar-okat szíveden nézem akció közben!
Lassan én is ennyire bölcs életkorban leszek, hogy csak nézegetem őket akció közben.....
(#24123) lionhearted
Ha jó a feladott labda, akkor nem nehéz...
-
-
válasz
fatpingvin #24121 üzenetére
Cougar a melóhelyen...és 200k-t fizet!
Hát ha nem túl idős....
-
0xmilan
addikt
válasz
Archttila #24119 üzenetére
Igen, ugreen telefontarto.
Ezt talaltam a tokeletes tavtartonak a ket fel koze, mert a szelessege nagyjabol pont jo es a hatso laba egy kicsit keskenyebb, szoval a ket szelso telefontarto meg egy par fokos szogben befele fordul, ami egy kicsit jobban koveti a kez termeszetes iranyat - kb. mint az Alice kiosztas, csak ilyen 60 fokos tenting mellett. -
pengwin
addikt
válasz
fatpingvin #24116 üzenetére
A számozást 1, 2, 4-re kellett volna csinálnod, mert azért van átfedés.
Vicces volt pár napja Linuxot telepíteni egy Apple Extended Keyboard 2-vel. -
fatpingvin
addikt
válasz
Archttila #24115 üzenetére
kicsit C64 életérzés
ugyanitt erősödik bennem hogy háromféle Linux júzer létezik:
0: mechanikus billentyűzet fanatikus
1: csak a régi Thinkpadek billentyűzete, természetesen trackpoint-exkluzív használati móddal, a touchpad be sincs kötve
2: jó lesz az az őskövület PS2 vagy akár még AT csatolós bánat a garázs mélyéről. -
cami][us
senior tag
[link] Sting ismerkedik a rendszerrel. Ez a fícsör régóta létezik GNU+Linuxon, csak a systemd kikapcsolta alapból.
-
F34R
nagyúr
Ha mar Suse a Gecko Linux meg ajanlott?
-
pengwin
addikt
válasz
cami][us #24105 üzenetére
Tudom, de a Leap 15.5 még csak 2 hónapja jelent meg és 2024 végéig támogatott, meg még 15.6 is lesz.
SLE / Leap verziók kb. éves rendszerességgel jönnek ki, és egy openSUSE verzió kb. másfél évig támogatott... vagyis 2024 közepén kéne érkeznie a 15.6-nak, ami 2025 végéig lenne támogatva. Az előző hasonló váltásnál sem mismásolták el a támogatást, szóval simán lehet, hogy még 2,5 évig lehet Leap-et használni. -
igen, így lesz az emberi innováció és tudás egyszerű "szemét". Miközben feléljük a bolygó erőforrásait, sőt, inkább elpazaroljuk.
Ebben sajnos igazad van.Én is találtam már az utcán kidobott HP mutlifunkciós gépet.
Hazavittem, lepucoltam, bedugtam, működöt...kb. 3 éve használom.
*-hoz: van benne igazság, mert ha tényleg a Földről származik, akkor majd oda is forog vissza. Kérdés mennyi idő alatt, és milyen átalakolással.
-
Vladi
nagyúr
válasz
cappa72 #24101 üzenetére
Ühüm.... az utcán találsz egy borostás, egyszemű fórumtársat akkor arra is lehet dögcédulát akasztani?
másik maszek megjegyzésem: igen, így lesz az emberi innováció és tudás egyszerű "szemét". Miközben feléljük a bolygó erőforrásait, sőt, inkább elpazaroljuk. Az unokáinknak meg ilyen videó kártya sem fog jutni...
Azt említettem már, hogy a szemét fogalmat rendesen fel kellett találni? *
(#24100) fatpingvin:
Ugye? Az jó kis kártya. Teljesen elég nekem.
*: Neee Vladi! El se kezd léci!!4
-
Vladi
nagyúr
válasz
zoltanz #24096 üzenetére
Igaza van pengwinnek. Az enterprice linux lényege a stabilitás és hosszú támogatottság. Amikor elkészül akkor olyan közepesen régiek a csomagok. 5 évig kap friss csoamgokat és hardver támogatást, utána semmit! Tehát simán lehet, hogy 6-8 éves alkalmazásokat találsz benne.
Plusz semmilyen új hardvert nem támogato oob. Kivéve elrepós kernellel de az másik történet.Ami egyébként miért is gond? Jó oké friss hardver, de ez engem olyan 10 éve nem hat meg. A szoftvereket meg eszköznek tekintem, nem célnak. Tehát kell valami zene lejtászó, olyan amit szeretek és ismerek. Most a disztribútor meg tartsa már a hátát azért, hogy a csomag amit közzétesz az stabil, kompatibilis és nincs benne biztonsági hiba. Ez a dolga.
Ez után meg a disztró legyen stabil. Slussz..
Egyébként pont ebből következik egy nagoyn régi paradigmális probléma, hogy ezt mind hogyan biztosítod? Legyen friss hogy támagasson midnenféle funkciót de legyen stabil is.
Erre több paradigma jött létre, point relese, vagy rolling release. Vagy szétvélasztod a user spacet és a system spacet. Pl a freebsd-nek van erre egészen érdekes megoldása.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest