- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #104179 üzenetére
Amikor rákattintasz a partícióra a fájlkezelőben, a rendszer ideiglenesen csatolja azt, és lecsatolja, amikor már nem
Eleinte nalam is igy ment, de ahogy jott a Samba es megosztottam az egesz meghajtot vagy csak mappakat rajta, semmi sem latszott a kliens gepen
Rakatt a serveren, aztan mar latta is...
Na ezert kellett a serveren az fstabba beirni, hogy mar indulaskot csatolja fel az adott meghajtokat fixen es maradjon is ugy
Innentol tokeletes volt minden -
Necronom
senior tag
válasz
cigam #104159 üzenetére
ha mar itt tartunk akkor megmutathatom az enyemet?
mert nalam mukodik minden usb-re dugott meghajtora, amit aztan meg is kell oszanom Samban, de az itt a csatolasa/dev/disk/by-id/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 /mnt/usb-Generic_Mass-Storage-0:0-part1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
Necronom
senior tag
válasz
sh4d0w #104060 üzenetére
bizony, erre meg en is emlexem
egy jo baratom gepen volt az OS/2, de azutan miutan mar az OS/2 eltunt a szinrol es csak a win maradt meg
es persze megjelentek az Almas gepek, az ujsag szerkesztes is atkerult ra, aki esetleg latott annak idejeben NEXT magazint. hat az mar almason keszult a kezdetek ota
Nem szerettuk a bizonytalan windows halot, nagyon, de nagyon rossz megoldasok voltak benne...es mar akkor is sokkal beztosabb volt egy Linux server Sambaval
Dehat ki ertett hozza...kevesen.... -
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #103832 üzenetére
hat mar gondolkoztam rajta, de...
pont ennyi ido utan elfeledtem a beallitasaimat amik fontosak
automap hdd - kell a KODI-nak es egy uj Kodi....jajajjjj
ez most annyira jol mikodik...TV frekit atallit kellokep 24. 50, 60Hz bla bla bla
Aztan Samba, mappa megoszasok, hogy masok is hozzaferjenek helybe, hiszen ez amugy egy kis file server afilmeknekfileoknak
es nem is tudom mik meg... -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #103412 üzenetére
OK, úgy látszik leragadtam ott, ahol akkor tartott a világ, amikor még informatikus voltam ;-) Az még úgy 2013 környékén volt... Akkoriban még ha egy verzió átmeneti, testing, nem stabil, fejlesztőknek való, csak saját felelősségre stb. volt, akkor azt a hülyék kedvéért ODAÍRTÁK! ;-)
A Kubuntu oldalán, ahol letölthető a rendszer nem láttam erre vonatkozóan semmit: az áll ott, hogy "The latest version of the Kubuntu operating system for desktop PCs and laptops", hát ez kell nekem, nem?! ;-)De akkor tanultam valamit: ezentúl ha kell egy akármilyen program, NEM töltöm le csak úgy a hivatalos weboldalról a letöltések közül a legelső verziót, áááá, dehogy! Hanem először megkérdezem az AI-t, aztán google, fórumok, körbekérdezek, utánaolvasok, és alszok rá párat, hogy akkor a hivatalos oldalon lévő hivatalosan letölthető, figyelemfelkeltő megjegyzés nélküli verzió az most tényleg az-e, ami nekem kell ;-)
Elnézést, tudom, fárasztó vagyok: de tizensok éve nem foglalkoztam informatikával, mert mióta idegenbe szakadtunk a családdal, minden mást csináltam, a számítógépet meg csak használom. És az ájtí sohasem volt a hobbim, csak a munkám... kb. 10 éve informatikus voltam már, de még nem volt otthon számítógépem - akkor vettem valami lomot az aktuális munkahelyem kukájából, amikor a gyerekeim megszülettek, hogy le tudjam tölteni a digitális fényképezőgépről a képeket. ;-) Szóval pont annyira nem olvasgatok semmit, mint egy átlag buta felhasználó, mert nincs kedvem, már rég csak használni akarom a gépet, és szerintem joggal elvárom a fejlesztőktől, hogy működő dolgokat tegyenek elérhetővé - legalábbis régen így volt ;-)
Ja, miért írtam ezt le itt: részben reakció growler célzásra arra, hogy "és ez az alak senior tag" , mert kicsit rosszul esett ;-) OK, rég kezdtem, de már rég abba is hagytam Szóval nyugodtan módosítható zöldfülűre;-)
A 90-es években kezdtem a linuxozást, és kb. 2010-ig nyomtam, keményen. Rendszergazda voltam sok cégnél, először a Novell és NT4 szervereket cseréltük mars-ra meg samba-ra, aztán webszervereket is üzemeltettem, akkoriban pl. az egyik legforgalmasabb videós oldal és egy piszok forgalmas nemzetközi felnőtt webáruház ;-) "alatt" is én voltam többek között. A webdizájner, akinek dolgoztam nagyon jó volt, és mindenből mindig a legújabbat akarta, szóval az éles szervereken is megkövetelt gyakran olyan friss verziókat mindenféléből, amik még nem voltak hivatalosan elérhetőek, mindig mindent megoldottam. A MLF listákon is eléggé aktív voltam, zongoraleckét adta is, meg vettem is, ahogy mondani szokták ;-)Én azt a linuxos világot szoktam meg, azóta meg boldog unalomban ;-) használtam 1-2 egyszerű disztribúciót, régóta Mint-et. Úgyhogy most nagyon felkavar ;-) ez a dolog itt a linux körül, amióta egyszerű felhasználóként 4k montitort használok, egyszer élünk, pl. 170%-ra skálázva ;-)
Az a baj, hogy segítséget kérek, és most nincs kedvem összeszedni, amit kaptam, de halál. Pl. most újra kipróbálom a Neon-t, mert valaki azt javasolta, holott világosan emlékszem, hogy pár hónapja még ki akartam próbálni, és akkor meg az volt, hogy Neon?! Azt ne ;-)
Értem én, hogy túl sok a lehetőség mostanában, a néhány megbízható disztribúció helyett van rengeteg, aminek a nagy része "az én időmben" még testing-nem sem ment volna el - szóval már rég rájöttem, hogy teljesen felesleges segítséget kérnem, mert nincs, mindent magamnak kellen kihalászni az egymásnak ellentmondó információk közül.Úgyhogy nem borzolom tovább az idegeket magammal, telepítek valamit, aztán a másik héten meg másvalamit: szerencsére gyors a gépem, adat nincs a rendszermeghajtón, a linuxok gyorsan települnek, szóval pikk-pakk megvagyok ;-)
-
Lacpac
őstag
-
válasz
urandom0 #102291 üzenetére
Tudom, de mint írtam, ők a teljes /home-ot kivették a lehetőségek közül. Így a legtisztább, a /media mappába lehet csinálni megoszható mappát. Jó ez így. Nem tudom, hogy alapból ilyen-e a Cinnamon Nemo párosnál más disztrókon, de a Linux Mint ennyit enged. Valamelyik konfig fájlban biztosan lehet állítani ezt is, de épp ezek a megosztásos dolgok azok, amik totál kívül estek eddig a gyakorlatomból. Sose használtam samba-t, miniDLNA-t sem...ami azonos wifin van itthon, azt meg látom a Nemoban, kb itt ki is merült minden hálózatos rutinom.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #102283 üzenetére
Hogy elmondhassák, az ő rendszerükben ez is csak 2 kattintás. Ez több centiméterrel megnöveli azt a bizonyos virtuális péniszt.
Lehet év(tized)ekkel ezelőtt még egy rég régi samba-van működött, aztán úgy maradt.
Ha még fent van a rendszer, ne a Home mappán belül próbálj megosztani valamit, hanem azon kívűl. pl. /media vagy /megosztás mappát oszd meg, hátha ...Pöttön
Szerverre minek a GUI? Se a Windows-os megosztásokhoz, se a DLNA beállításához nincs szükség GUI-ra. Csak feleslegesen eszi az erőforrásokat. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #102274 üzenetére
Na, feldobtam Virtualboxba egy Mintet Cinnamonnal. Nemoban default benne van a share plugin. Megosztottam egy mappát, hozzáadtam magam a sambashare csoporthoz, ki-bejelentkeztem, de a Nemo azt írja ki, hogy A(z) "/home/$USER/mappa" megosztás jogosultságai megakadályozzák, hogy másik is elérjék ezt a megosztást. 777-es jogosultsága van a mappának.
Megpróbáltam elérni hálózaton keresztül a mappát, Windows-os gépről nem megy, Linuxos gépről nem megy, jelszóval sem. Úgyhogy ez így tulajdonképpen nem ér semmit, továbbra sem lehet megúszni az smb.conf kézzel történő szerkesztését.Én egyébként SSH-t használok mindenhol, csak ugye az a szerencsétlen Windows hülye hozzá.
-
válasz
cigam #102265 üzenetére
Én még életembe nem láttam.
Sikerült egyszer úgy megcsinálnom a smb.conf fájlt, hogy évek óta működik, legfeljebb a max. protokollt kell átírnom ahogy halad a világ.
Ezt a smb.conf fájlt elmetettem 5 hdd-re, 2 felhőtárhelyre[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = tibi ubuntu %v
netbios name = TibiXubuntu
#map to guest = bad user
security = user
encrypt passwords = yes
dns proxy = no
client min protocol = SMB2
client max protocol = SMB3
[Megosztás]
path = /media/tibi/ADAT_1TB
create mask = 0644
directory mask = 0755
read only = no
browsable = yes
writable = yes
valid users = tibi
map archive = no
Ennyi, a sok hülyeséget kigyomláltam belőle, hálózati nyomtató meg nem kell, így meg van osztva az egész 1terás adatvinyóm.
Ezután KDE Samba kliens, ott megadni amit meg kell és azóta működik win-to-linux és linux-to-win módba. -
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Szerintem sokkal jobban jársz a Linux Mint-et Cinnamonnal rakod fel, ez a saját fejlesztésű felületük, sokkal felhasználóbarátabb ez a felület, mint az XFCE és a saját Nemo fájlkezelője is ezerszer komfortosabb. Például kirakhatod a Home mappát az asztalra vagy bármelyik meghajtót, a Nemo-ban látható/kezelhető minden meghajtó, a hálózati meghajtók is, nálam legalábbis ott van a Synology NAS is. A Rendszerbeállítások menüben szinte mindent lehet állítgatni, kezdőknek ez a rendszer ezzel az asztali felülettel a legjobb. Samba-t nem használok, de gyaníthatóan hálózati megosztásokat is egyszerűbb itt beállítani, mint az XFCE felületen.
Mivel még az elején vagy, jobban jársz, ha még most cseréled az XFCE kiadást Cinnamon kiadásra.
-
urandom0
senior tag
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Első körben azt javasolnám, ne a Windowst és a Windowsos programokat keresd a Linuxban. A Linux másképp működik, más elvek alapján épül fel, sok helyen más filozófiát követ. Ezt érdemes észben tartani.
Windows-os megosztást a Samba nevű programmal tudsz csinálni. Fel kell telepíteni a Samba csomagot, a beállítása pedig attól függően megy, hogy mennyire vagy otthon a parancssoros dolgokban. A Thunarhoz van egy thunar-shares-plugin nevű plugin, az tud megosztásokat kezelni. Ha ezzel nem működne, akkor viszont parancssorból kell megpróbálni konfigurálni: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=2200508&hilit=samba+windows+11#p2200508
FTP-t kezelni mindegyik fájlkezelő tud, megosztást csinálni viszont nem olyan egyszerű. De egyébként teljes meghajtót sose ossz meg hálózaton, legyen egy a saját /home mappádon belül egy kitüntetett mappa, azt legyen megosztva.
Total Commander helyett a Double Commander, a Krusader, vagy esetleg a Gnome Commander jöhet szóba, vagy ha nem riadsz vissza a parancssortól, akkor az mc.Én DLNA-t nem használok. Xfce-ben az asztal ikonbeállításai között lehet beállítani, hogy mutassa a home mappát, a fájlrendszert, stb., nézd meg azokat.
Ha elakadsz, kérdezz, vannak itt Mintes kollégák.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #101225 üzenetére
nem gond, összeáll ez... valahogy
Egyszerűsíteni akartam a rendszert, de itt-ott lábonlőttem magam, pl. ezzel, meg kicsit a samba path-ok és jogosultságok megkavarodtak...
Persze lassan kiderül, h mit hol írtam el, meg sztem ez a script is életképes lesz. -
Petya XT
senior tag
válasz
ViZion #101107 üzenetére
Köszönöm a válaszod, a TinyWall-t nagyon hiányolom, kár, hogy nincs valami hasonló megoldás linux alá. Mielőtt nekem esnek, biztos van, de én nem tudom beállítani, ill kézzel nem tudok felvenni minden szabályt. A kimenő forgalom szűrés miatt választottam én is, meg persze azért mert magyar, és ingyenes, és egyszerű, mint a fakocka. Windows alá a legjobb szerintem. Apropó DNS szűrés, ez a Quad9 projekt nagyon ígéretes, csak borzasztóan lassú néha. De nekem nagyon tetszik. Egyébiránt marad a Cloudflare, ott is a 1.1.1.2, 1.0.0.2, ez blokkol ismert kártékony dolgokat is. Célhardverben nem gondolkodtam, nincs is szükségem rá. Sajnos a kérdésedre nem tudom a választ, soha nem volt NAS-om, és a samba-hoz sem értek.
De hátha érkezik valaki...
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Samba kérdésem van, mert nem értem...
Van egy NAS, azon belül a mappák ugye...
Van egy "all in" hozzáfárás a nashoz, ott van egy force user a konfigban.
Van egy NAS/Telefon mappa, amit csak telefonról szeretnék elérni, csak ezt a mappát.
Létrehoztam usert, passt., configba felvettem /mnt/nas/Telefon, valid userként megadtam az új usert, mert ezt csak neki kellene látnia, meg az all-in usernek ugye, akinek a teljes nashoz van hozzáférése.Telefonon belépnék... megadom az új usert és a passt. Fain, de bizony mindenhez is hozzáférek (ezen a telefonon semmi smb app nem volt, most húztam le azt is). Mit rontottam el?
Tehát lenne egy /mnt/nas és egy /mnt/nas/telefon megosztás, 2 userrel... wtf van?
-
milan26
senior tag
válasz
tordaitibi #100935 üzenetére
Van olyan linux is, aminek a filekezelőjéből lehet samba megosztást létrehozni, pl Mint Cinnamon, Kubuntu, MX KDE, MX XFCE. Az is problémás? Én úgy emlékszem, nekem anno Mint Cinnamon alatt simán ment.
-
urandom0
senior tag
válasz
szbalogh #100914 üzenetére
A Samba a legszívatósabb rész az egész Linuxos világban. Olyat én még nem láttam, hogy ami nálam működött, az másnál is működött volna, vagy fordítva.
Az /etc/samba/smb.conf-ot kell szerkeszteni (rootként), és valami ilyesmit kell összeraknod benne:[myshare]
path = /path/to/share
writeable = yes
browseable = yes
guest ok = yes
read only = no
public = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755Ahol myshare a megosztás neve, path pedig a megosztott mappa elérés útja (ennek a jogosultsága legyen 777). Utána indítsd újra a szolgáltatást:
systemctl restart smb nmb
vagysystemctl restart smbd nmbd
Disztrófüggő, hogy hogyan hívják a Samba szolgáltatásait. Ubuntunál azt hiszem smbd és nmbd lesz.
Ha esetleg nem működik (szinte biztos, hogy nem fog), akkor az smb.conf [global] szekciójába írd be ezt:
map to guest = Bad User
guest account = nobodyA [myshare] szekciójába pedig ezt:
force user = nobodyÉs vedd ki a guest ok = yes sort. Utána megint indítsd újra a szolgáltatásokat, és próbáld ki, működik-e (megeszem a kalapom, ha működni fog
)...
Én évek nem használok Sambát, ssh-n keresztül érek el mindent. Sokkal egyszerűbb, a hátránya annyi, hogy Windows alól csak plusz programmal tudod használni, és sajnos elég lassú.
Távoli asztal helyett helyi hálózaton NoMachine-t használok, távoli hálózaton RustDesket. -
Necronom
senior tag
válasz
kutga #100180 üzenetére
Nalam filmezesre van beallitva egy N100-as procival egy ilyen fix procis mITX alaplappal
A sambahoz hat ize, ott a sambahelyi es akar tavoli eleresre is, DLNA-re ott a Kodi, nekem azert az, mert nezek is errol a konkret geprol filmet, torrentre meg ott a sajatja, jo dolog, hogy tavolrol is vezerelheto
Nalam igy valt be egy kis gepigenyu Lubuntu, amibol eppen most lett PRO, amihez jo sokaig nem kell nyulni sem - hala az itteni gyors helpeknek -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy mini pécém, kihasználatlanul, konkrétan Fujitsu Futro S720, AMD GX-222GC, 2 giga ram, 32 ssd van benne, amiből szeretnék készíteni egy egyszerű kis torrent klienst (qbittorrent-nox), samba, minidlna szervert, ötleteket szeretnék kérni, hogy milyen oprendszert tegyek rá.
Nyilván nem egy erőmű a gép, de gui nélkül sok mindent nem is kell tudnia. Anyámhoz állítanám be, helyi hálózaton, egy okostévét kellene kiszolgálnia. Egyelőre debian és arch linux jutott eszembe, előbbit jól ismerem, utóbbi érdekes lehet tanulási céllal, azt nem tudom melyiknek kisebb az erőforrás igénye.
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
Debian samba esetén hogyan tudok felvenni több hálózati interfacet, hogy ne csak belső hálóról fogadja el hanem pl VPN-ről is a kapcsolatot?Ez a default:
# Global parameters [global]
interfaces = 192.168.10.0/24 eth0De szeretném felvenni még a 192.168.15.0./27 hálózatot is ezt hogyan írjam be? erről nem találtam semmit.
Köszi, -
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi #99665 üzenetére
Ahogy cigam kolléga is írta: fixen meg tudom adni, hogy melyik mappába csatolja fel (mivel Docker-ben hivatkozok rá így szükséges + Samba megosztás is megy róla) és a gépbe sem tudom beépíteni. UUID alapján csatolom fel, az a biztos megoldás.
"Mivel ezek alapján minden fstabozás nélkül úgyis felcsatolja."
Debian minimal-t telepítettem (CLI only). Csak SSH-n keresztül kezelem. fstab nélkül nem csatol fel semmit automatikusan, mint GUI alatt (legalábbis én így tudom, de ha tévednék, akkor javítsatok ki)."...Debian, gondolom minden mountnál ami nincs fstabba, jelszót kérne"
Én tegnap simán mount paranccsal csatoltam fel egy microsdhc olvasót kártyával együtt és nem kért jelszót. De egyébként sem találkoztam olyannal, hogy jelszót kért volna. Egyedül a sudo miatt kért. Vagy nem értem mire gondolsz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pöttön #98440 üzenetére
Samba megosztást kell csinálni, az alap samba-t összehozni nem nagy cucc, csomó leírás van róla a googleben. Aztán \\IPcím\... módon elérhető Windows alól a megosztás. Ha azt is szeretnéd, hogy IP nélkül egyből látható legyen a megosztás Wines hálózatban, akkor arra már kicsit trükkös a megoldás, mert a Microsoft kivette a régebbi SMB protokollok támogatását a Windowsból.
Ezt és a hozzászólásokat nézd meg: [link]A Wines megosztásokat simán el fogod tudni érni.
-
cigam
titán
válasz
Balerik #98405 üzenetére
A moOde beállításait ne bántsd, hiszen az írtad Kodi-val simán eléred. No meg ez a konfig kb jó.
A debianon parancssorban próbáld meg elérni, pl.smbclient -L 192.168.1.111
Így csatlakozik? Mutatja a megosztott erőforrásokat? Lehet van benne spéci karakter?
Lehet alapból nincs fent ez a csomag, akkor telepíteni kell: sudo apt install smbclient
A debianra megpróbálhatod feltenni a samba-t, ártani nem fog. Az a fura, hogy megjelenik a hálózatok listájában, vagyis valamennyire látja, de hogy miért nem enged be ....
Esetleg a moOde-on kukkants bele a kernel/smb naplóba a /var/log mappán belül, hátha abból kiderül mi történik amikor belépnél, panaszkodik-e valamire. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98403 üzenetére
Kb igen. Ugyanakkor az is lehet ,hogy olyan régi samba verziót használ (1.0), ami a másik rendszereken már tilltva van alapból (2.0 vagy nagyobb verziójúra tud csak csatlakozni)
Fogalmam nincs hogy alapból milyen kliensel próbálkozik, ha nincs telepítve a samba(cifs-util, gvfs,...?), és annak milyen korlátai vannak. -
cigam
titán
válasz
Balerik #98400 üzenetére
én úgy gondolom (gondoltam), ha a többit (NAS) az is SMB elérem akkor nem kell a sambat telepíteni.
Lehet gondoltad, de nem írtad le. Mi meg csak azt tudjuk, amit megosztasz velünk.
Kodi alatt kért user/pass-t? Miért tibi az user? Csak mert ha jól értem az utolsó sort, guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat. -
OK, hogy a Synology eszköz ismeri a samba-t, de ez a Mint szerintem nem azt használ, nem is aktív rajta, ezt találtam az afp-ről: Netatalk. Tényleg az Apple protokollja, elég érdekes...
Megnéztem és nincs telepítve ez a netatalk meg semmilyen afp-s csomag. A nemo-share extension viszont azt írja, hogy samba-t használ. Fene se érti ezt.
Tibikomám gépe HW-esen át van alakítva?
Ez nagyon jó, végül is a flexelés is hardveres átalakítás!
tordaitibi
A tegnapi vihar a tüzijátékot ugyan nem zavarta meg, de a csodamasinádat igen!
-
No igen, csak ugye a Mint-re azért pörögnek rá a népek, mert nagyon egybe van gyúrva az alaprendszer meg a DE+fájlkezelő+Xapps, így lehet mindent pát kattintással megoldani flottul. Nem sok értelme van ilyen OS-t használni, ha egyik fő elemét le akarjuk cserélni valamire, amival ráadásul csak szívni lehet.
Akkor már érdemesebb egy Debiant felrakni és ott építkezni a megszokott programokból.
Megkérdezhetem miért afp-el vannak megosztva az erőforrások nálad?
Fogalmam sincs, sose használom innen a NAS-t, Synology NAS rendszere böngirnyóból fut. Én is csodálkoztam, mi az a afp... Nincs samba, nem ahelyett van? Sorry, de hálózati dolgokat nem vágom. Ha bejelentkezem a Nemo-ban, akkor az afp-vel oldja meg...
DC meg Marvel....
-
válasz
paolinho #97885 üzenetére
Volt egy ilyen gyanúm, mert a Nemo eleve látta nálad a NAS-t. Talán itt lesz segítség: [link] Idézem:
Q: Can I get access to network resources like in Nautilus or Thunar?
A: Yes, DC can use GVfs. GVfs supports many protocols: NFS, SMB, FTP, SFTP, WebDAV, MTP, mobile phones (Windows, Android, Apple), media players and other.
First, packages gvfs, gvfs-backends and gvfs-fuse should be installed. Keep in mind that some distributions have not packages gvfs-backends and gvfs-fuse, because they are part of package gvfs, or it can be several packages with names gvfs-backends-* or gvfs-*.
Now insert GVfs path in the address bar: click by right mouse button at address bar to edit it (or call internal command cm_EditPath).
For example, access to
FTP:
ftp://ftpuser@ftpserver
SMB:smb://servername/sharename/
WebDAV:davs://servername
For a list of supported protocols, see the GVfs documentation.
Well, for access to FTP (for SSH+SCP too) and SMB you can use default WFX plugins FTP and Samba.
-
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97117 üzenetére
Ha jól láttam nem esett szó arról, hogy
- Az új SATA vezérlőre dugott lemezeket látja?
- Ha kiveszed a SATA vezérlőt, és visszadugod az összes lemezt az alaplapi(?) SATA-ra dugva, ahogy régen volt. Úgy elkezdi látni/működni?
- Mielőtt belevágtál a randalírozásba, és mindent is elállítottál, készítettél előtte egy mentést a működő rendszerről?
- Lehet tényleg egyszerűbb lenne 0-ról felépíteni újra az egészet.Túlságosan rápörögtél a samba beállításaira, pedig azok jól látható módon működnek, hiszen látja a Windows. A mögötte lévő lemezt/fájlrendszert nem látja, ezért üresek a megosztások.
Az is sokat dobna problémakeresésen, ha megnéznéd a naplót, mikre panaszkodik.
Ha jól tippelek, amíg nem csatolja fel a lemezeket (a megfelelő sorrendben, beállításokkal) nem fog beröffenni a smb sem.Pl. Ez a fotó elég gyanús. Amíg van ott egy missing státusz, hibás a konfig, és ez megakadályozhatja az összes lemez felcsatolását (kitudja milyen logika mentén dolgozik). Anno rémlik, hogy ha valami pici részlet nem volt jó, az egész nem működött, nem csak az a pici.
Ne kapkodj, vegyél egy nagy levegőt, gondold át.
-
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97087 üzenetére
Az OMV is csak egy linux, csak nem olyan ami a VGA-n keresztül mutat egy GUI-t, hanem egy WEB felületen.
A kitételeket minden linux tudja, de sokat kell tanulni ahhoz, hogyan kell beállítani pl. egy samba megosztást. Nincs GUI megosztáskezelő, szöveges fájlokban kell elvégezni a beállításokat. pl [link] Az OMV ettől kímél meg úgy, hoy ezeket a beállításokat egy WEB-es felületen keresztül tudod elvégezni.
Sokkal egyszerűbb lenne kideríteni, hogy mi ment félre, ha már az ismert(?) OMV felületen maradsz.
Pl. ha kiveszed azt az új HDD-t, akkor rendbe jönnek dolgok? -
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Adott egy Raspberry PI4 Raspberry OS-el (debian bookworm)
Scriptben szeretném a segítségeteket kérni. Adott a winscp "trash" mappa, aminek a tartalmát minden nap áthelyezem egy "archiv" mappába. A mappa neve, amibe áthelyezem az aktuális dátum.
PL:/media/backup/winscp/trash
/media/backup/winscp/trash_archive/20240628
Az archiv mappákat szeretném X idő után (legyen pl. 2 héz) törölni tartalmával együtt. Lenne egy olyan script, ami megvizsgálja a mappák létrhozásának a dátumát, és törli, ha régebbi a beállított időnél?
A másik gondom, hogy a samba pi felhasználóval van felcsatolva, viszont pl. ha egy fájl az ftpuser "tulajdona", ahhoz ugye nem fér hozzá, nem tudom törölni. A pi usert beraktam az ftpuser csoportba, de akkor sem. Hogy tudnám ezt kivitelezni, hogy a pi usernek legyen jogosultsága az ftpuser fájlaihoz is? -
cigam
titán
Egy másik topikban a Samba kliens és szerver része került szóba:
cifs-utils -» smbclient -» samba
Plusz a kernel önálló modulban támogatja. Ezzel lenne nékem problémám. A kernel modul a cifs-utils-on alapuló, kernelmodulnak átalakított kód, vagy egy attól független implementáció, vagy? -
urandom0
senior tag
Őszintén szólva én nem is használtam még az opi-t, mióta a Leap fent van. Packmant hozzáadtam, onnan feltelepítettem az ffmpeg-et, gstreamer-pluginokat, libavcodec-et és a vlc-codecs-et, és ennyi. De ahogy nézem, az opi codecs is majdnem ugyanezeket telepíti: https://github.com/openSUSE/opi/blob/master/opi/plugins/packman.py
Leap-en ugye ritkán van distro upgrade, itt inkább csak update van, update-nél pedig csak néhány csomag frissül, így nem igazán alakul ki ütközés. TW-n pedig sok csomag frissül egyszerre, így persze, hogy van ütközés, de erre a hivatalos ajánlás az, hogy dup előtt kapcsoljuk ki a 3rd repókat: Extra repositories handling
Upgrade utána vissza lehet kapcsolni őket, és --allow-vendor-change-el ráfrissíteni.A Yast-ot szerintem otthoni és céges felhasználásra is szánták, de céges környezetben az ember azért a legtöbb olyan dologra, amit Yast-ból lehet állítani, tudja a parancssoros megoldást is. Ha sok géped van, akkor meg úgyis valamilyen tömeges megoldást használsz, Ansible, Terraform, Chef... én még Windows-os gépekhez is Ansible-t használok.
De az otthoni felhasználók közül azok, akik idegenkednek a termináltól, meg tudnak csinálni a Yast-ban olyanokat, mint pl. szolgáltatások tiltása, szoftvermenedzsment, Grub paramétereinek átírása, tűzfalazás, Samba beállítás...Én a Yast-ból csak a szoftmenedzsment részt használom néha, meg egyetlen egyszer használtam arra, hogy a Grub timeoutját átírjam. Én is úgy emlékszem amúgy, hogy lehet Yast nélkül is telepíteni, bár sose próbáltam.
Egyébként pont ma jött ki a Leap 15.6
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Szép napot. Kis technikai segítség kellene.
Linux Mint 21.2 xfceEz egy zota zbox minipc gépen fut print serverként, ami 2 nyomtatót kezel,egy színes tintasugaras multi HP-t és egy fekete lézert.Eljutottam odáig, hogy a nyomtatás működik hálózatról mind2 nyomtatóval laptopról vagy telefonról, a scanneléseknek a mappát megosztottam sambán ketesztül a windows-al, a cups és a samba szépen teszi a dolgát , ám a scannelést is hálózatról csinálnám egy win RDM és linux xrdp-n keresztüli remote session-ön keresztül. A problémám: közvetlenül a gépről a HPLIP látja a multis gépet, de RemoteSession-ön keresztül nem.
Mit hol kéne még konfigurálnom?
Keresgeltem ez ügyben, de eddig megoldást még nem találtam. -
Sziasztok!
Hogy tudok egyszerre két hálókártyát használni egy gépen?
Az a célom, hogy az ssh, torrent, apt update, nfs forgalom a LAN-on menjen, a samba pedig wifin.
Ez megoldható egyáltalán?
Kössz!
update: Jelenleg csak a LAN kap IP-t, pedig elméletileg beállítottam a wifi kapcsolatot is.
Az nmcli most ezt írja ki:$ nmcli
lo: connected (externally) to lo
"lo"
loopback (unknown), 00:00:00:00:00:00, sw, mtu 65536
inet4 127.0.0.1/8
inet6 ::1/128enp1s0: unmanaged
"Realtek RTL8111/8168/8411"
ethernet (r8169), 98:EE:CB:94:E5:D8, hw, mtu 1500wlxe4fac487bb70: unmanaged
"TP-Link TL-WN823N v2/v3"
wifi (rtl8xxxu), E4:FA:C4:87:BB:70, hw, mtu 1500 -
Necronom
senior tag
LXDE tettem fel, kivancsi leszek visszajon-e a regi sebesseg a halozton
Koszonom mindkettotoknek a hasznos tippeket cigam & májkimiki
Az a jo, hogy szamomra is erthetoen adjatok elo, igy nincs problemaes akkor jon a samba PLS kerek szepen egy aldast ha jo
sudo apt install samba
sudo systemctl enable --now smbd
szerkesztem az /etc/samba/smb.conf
[sambashare]
comment = megosztas
path =/mnt/data
read only = no
browsable = yessudo service smbd restart
sudo ufw allow Samba
sudo smbpasswd -a username
remelem jo lesz
mivel 2 eve csinaltam uccsora lehet valami lemarad vagy rossul jegyeztem fel
-
-
válasz
5leteseN #94327 üzenetére
Még megmondom őszintén, hogy nem volt élesben kipróbálva, egy FHD monitorra kötöttem rá, csak azért, hogy szétnézzek rajta, hogy hogyan működik a rendszer. A samba szerverre most másolok rá dolgokat, valamikor reményeim szerint 2-3 nap múlva tudom TV-n kipróbálni.
Amúgy mennie kéne jól.
"venti nélküli gyári elvet kukázva a pluszként berakott csendes kis légkavaróval megbízhatóan adtunk a dobozkának +25% MHz-et.
"
Na ja. Megnéztem a rendszerinformáció menüt, amikor fájlokat másoltam rá. Proci hőfok 65. Igazából szándékosan így akartam, hogy ne legyen benne semmilyen venti, minél halkabb legyen, azért is vettem bele SSD-ket. Húzni nem merem hűtés nélkül.
-
Necronom
senior tag
hat ha az smb.conf ugyanaz es ugyanoda kell akkor az sima liba
fstab akkor hogyan lesz automatice csatolas? mert ha nincs addig nincs samba se...Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
skamilinux mar sokszor beszelgettem, de o maskepp csinal mindent mint en
alap pc-re pakolgat minddenfele Android rendszereket es azon jatszik
Nekem meg olyan kene mint a Wine..de ha nincs akkor jujj de neee maa :( -
cigam
titán
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Hát mentsd le azokat a konfig fájlokat (pl. smb.conf), aztán az új rendszere csak vissza kell másolni! Mondjuk az fstab-ot pont nem, de arra jó a mentés, hogy "emlékezz", hogy a régi rendszeren hova, milyen paraméterekkel voltak felcsatolva a külső/belső lemezek.
Amúgy a samba konfig alap beállítása sem ördöngösség. Igaz Raspbian-hoz készült de mindegyik Linux-on használható az útmutató.
Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
ceia
Bocsi! Lehet inkább skamilinux oldalán kellett volna keresni, egy magyar nyelvű kiadást. -
Necronom
senior tag
mert egy egyszerű szervert tudsz vele készíteni
hidd el nem enegm kell meggyozzelcsak nalunk nem ilyen ecceru az elet
Van egy 12 eves kislanyom aki az Androidos tablettel a kezeben szaladgal allo naphosszat, neki vannak rajzfilmek, anime es meg kepek is...Nos nala a tableten csak annyi a dolga, hogy amit meg akar tartani, azt fogja a kis ujjaval es behuzza egy mappaba es tudja hogy el van rakva es kesobb is megnezheti a TV-n, ahol van egy tv box is Kodival, a Kodi nala annyi, hogy azt latja ami az ove...a kis baratnoknek lehet mutogatni kepek es rajzfilmek
a fiam 18 elmult o jatszik, tudja hogy Linux ok, es szidja is a wint, de kell a jatekok miatt
Nalaa nincs tv csak egy tv box a monitorjan, a server szamara annyi, hogy hogy install fileokat tartogatja rajta, es onnan teszi fel a gepere, egyszeruen egy x: meghatohoz van mountolva. FIlmeket meg azt nez amit mi is...Nalam meg az volt a bibi, hogy valamiert a sok csatornas hangokkal mindig baj volt OMV-rol..Gozom se nincs miert, viszont igy sambaval minden ok
Jut eszembe itt mit kell hasznalni apt helyett? Ugye eddig Lubuntu volt es ugy meg
sudo apt install samba
es meg az, hogy hogyan csatolom automatice a drivejaimat?
ugyanugy van fstab?/dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/storage auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
válasz
tordaitibi #94303 üzenetére
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Na igen, én ezért sem szórakozok vele. OMV oszt jóvan. Van is erre külön egy kis fogyasztású minigépem.
-
Sajnos az utolsó bekezdésdre +1, 5-6 éve ezt tapasztalom. Már 2024 van és minden leírás úgy kezdődik hogy "nyisd meg szerkesztésre az smb.conf fájlt.
irkálj bele ezt-azt, terminálba adj meg samba usert meg csekkold a daemonját stb.
Félreértés ne essék, eddig, kb. 7-8x mindig sikerült a samba nekem csak ezt 1-2-3 akárhány órányi gugli előzte meg.
Az is érdekes hogy a Dolphin hálózatfelderítése meg nulla, érdekes ugyanazon a gépen ugyanabban a hálózatos környezetbe a Dolphin semmit, a Thunar meg mindent megtalál a hálózat tallózásakor.
Ez valami KDE sajátosság. -
Necronom
senior tag
válasz
#63718632 #94282 üzenetére
Hat pont erre kell, hogy legyen valami
koszi!
Rowon: igyekszem a szavakat megjegyezni.."asztali kornyezet"
es meg a linkekert is superkoszicigam: Nem, van gyerekem is akik hasznalni szeretnek ezt ag egesz mizeriat...
Tudod nalunk megy az AnyDesk ha kell valamit tavoltol inditani, akar masolast, is. Ahhoz mar ert barki, raadasul ha teszek fel egy Double Commander, akkor azt hasznalni is tudjak...Ennyi az egesz, normal felhasznalok vagyunk, sajna nem Linuxon nottunk fel..Hat most a konfigot megcsinalom en majd valahogy, a regi is ment 2 evnel is tobbet
Azt is sikerult segitseggelMar regen elfeledtem mit kell beirni az fstabba, hogy automatice csatolodnak a drivok amik benne vannak...es a sambat is ugyanugy elfeledtem
Majd ha ott tartok megkerdezem szepen...ps: Egyszer regen feltettem Deepin es mintha ugy remlene, hogy jobb eger-> kis menu felugrik, mappa megosztasa....hmm hmm...
De lehet csak almodtampsps: idokozben eszembe jutott me egy kerdes: letezik Linuxra Android futtatasi kornyezet? Tudjatok, nem teljes emulator.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
#02705152 #92707 üzenetére
Kikapcsoltam, természetesen a hiba eltűnt.
Viszont azt nem értem, hogy ha a BIOS-ban engedélyezve volt, akkor a rendszer miért nem használta egyébként sem.
Na mind1, egyébként egy Dell OptiPlex 3070 Micro-ról van szó i5-9500T (TDP: 35W) procival, össz-vissz 65W a tápja, szóval nem hinném, hogy meglátszódna a fogyasztásán valami is. Debian GUI nélkül Docker + Samba kiszolgálónak beállítva.#92708 ubyegon2: főként azért kapcsoltam ki, mert teleszemetelte a log-ot, folyamatosan írta bele a fenti hibaüzenetet. Egyébként használatban nem tudom, hogy ha nem használom a paramétert, akkor kárt okozna-e.
A warning üzenetben ott volt, hogy a rendszer nem támogatja! Te másoltad be! Mit lehet erre még mondani?
Igen, de rendszer alatt mit ért, mert a hardver az támogatja. Ha a Debian ellenben meg nem, akkor azt meg eléggé furcsállom. Ahogy látom ez leginkább Samsung NVMe SSD-knél jön elő.
Gyári Kioxia 256GB NVMe SSD-nél nem jött elő. -
K0zm0
aktív tag
az én időmben nem volt tananyag
Én sem vagyok mai csirke, de nálunk tananyag volt, igaz nem mentünk bele mélységekig. Konkrétan Mac-en VirtualBoxban telepítettünk Ubit, azon meg fel kellett konfigolunk egy Samba szervert. Mondjuk az is igaz, hogy mindebből nem sok maradt meg! -
azért kell asztali, mert miután felraktam az ubuntu server lts-t, és felment rá 1-2 upgrade (16.04ről), kiderült, hogy pár asztali megjelenítéshez szükséges csomag nincs benne. nem részletezem, a kínlódásom a topicban dokumentálva van.
valószínűleg maradok intel platformon (6th-7th gen i3), de a gpu probléma miatt veszek egy másik procit. ha továbbra is problémák lesznek (gpu hang, lásd korábban), akkor muszáj lesz tovább gondolkozni, mi lehet a probléma.
kodin kívül fog még kelleni egy tc klón filekezelő, mkvtoolnix, chrome, és samba. a sebesség nem fontos, h264 lejátszást kell tudnia.
-
Sziasztok!
Szeretnék fejlődni linuxos adatbiztonság terén.
A következőt találtam ki első lépésnek;
Tegyük fel, hogy a belső hálózatom egyik gépébe bejutottak a támadók - root joggal övék mondjuk a nas-om.
A többi gépen mit tudok állítani, letiltani, hogy ne férjenek hozzá a további adataimhoz?
samba, nfs, webserver nincs egyiken sem, gondolom az ssh szervert kell még letiltani, ha valamiért be volt kapcsolva.
Mi egyebet tudok tenni még?Link is jöhet valami doksira, ami erre ravezet, nem csak kész megoldás érdekel.
Kössz szépen!
-
urandom0
senior tag
Írd be egy terminálba, hogy man smb.conf, annál frissebbet szerintem nem fogsz találni.
Ha beírtad, megnyomod a / billentyűt, beírod hogy encrypt, és kidobja a találatokat. n leütésével mész a következő találatra, N leütésével az előzőre (vim-szerű kezelése van).Én látok egy ilyet, hogy client plaintext auth, erre azt mondja, hogy "Specifies whether a client should send a plaintext password if the server does not support encrypted passwords." Alapértelmezett értéke no, tehát ez így jó.
Van ilyen, hogy client protection, ami azt takarja, hogy "This parameter defines which protection Samba client tools should use by default." Én ezt mindenképp encrypt-re állítanám: "encrypt - This will enable integrity checks and force encryption for privacy."
client protection = encryptAztán van ilyen, hogy client smb encrypt, alapértelmezett értéke default, amúgy lehet off, if required, desired és required. "This parameter controls whether a client should try or is required to use SMB encryption."
Szerintem ezt állítsd required-re, és olvasd el, mit ír róla, mert más hatása van SMB1, SMB2 és SMB3 esetén.Aztán van még pár opció, pl. client smb3 encryption algorithms, ezeknek utána kell járni.
Nade, van ilyen hogy encrypt passwords. Alapértelmezett értéke yes, úgyhogy ez jó is így.
Illetve ott a server min protocol, de azt mondod, ezt már beállítottad.
Na és ami még fontosnak tűnik, a server smb encrypt: "This parameter controls whether a remote client is allowed or required to use SMB encryption."
És akkor még meg lehet nézni a force user, force unknown acl user, guest account, guest ok, invalid users, ....Van olyan, hogy hosts deny, ezzel teljesen kizárhatsz IP tartományokat. vagy a hosts allow, amivel engedélyezhetsz IP címeket. Én tűzfalszinten állítottam be geofiltert, hogy a kínai, indiai, és egyéb országokból érkező botok ne akarjanak tőlem semmit.
Én hirtelen ennyi opciót találtam, ami fontos lehet. De igazából berakhatod az egészet VPN mögé, vagy használhatsz SFTP-t is. -
Sziasztok!
Olvasgatok samba ügyben, és felmerült a kérdés, hogy mivel lehet legjobban titkosítani a forgalmat.
Lehet, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy netre ki kell tennem egy megosztást, de ezt kizárólag olyan esetben teszem meg, ha megfelelően tudom titkosítani.A minimum samba verziót már sikeresen 3-asra állítottam ,kipróbáltam, ez a beállítás műxik is.
Az smb encrypt = mandatory beállításról is olvastam, de más leírásokban teljesen más dolgok vannak. pl.security = user encrypt passwords = true smb encrypt= required
Több helyen írják, hogy a samba leírása nem friss. Honnan tudok garantáltan működő beállításokat, infókat szerezni?
Lehetőleg mindent titkosítani akarok, amit csak lehet.
Kössz!
-
törölt tag
Üdv!
Az ufw használatával kapcsolatban merült fel bennem pár kérdés.
Szeretném kérni a személyes véleményeteket.
A körülmények:Adott 2db gép. Egy dektop és egy laptop.
A desktop kizárólag otthoni használatra router mögött.
(bár 2éve nincs rá fw update, szóval ...)
A laptop otthoni és nyilvános helyeken is használatban lehet.
Mindkét eszközön wireguard fut és vpn-en keresztül "lóg" a neten.
Mindegyikre felraktam az "ufw" tűzfalat.A felmerült kérdések:
1. Jól tudom, hogy az UFW kizárólag port-alapú tűzfal?
Azaz, ha mondjuk rule-ban "http" értéket adok meg az valójában a default 80-as portot jelenti nála?2. Alap helyzetben úgy hozza létre a rule-t, hogy "incoming/deny, outgoing/allow".
Ez így minden esetben rendben van?
Vagy megfelelőbb volna minden esetben az "in/out=deny" és manuálisan megadni minden portot amit használok?3. Jelent bármi extra beállítást, hogy az internet a wireguard miatt a "wg0" virtuális eszközön keresztül érhető el?
Jelenleg nem állítottam be semmi custom szabályt, kizárólag az "in/deny, out/allow" van érvényben és úgy tűnik minden működik, ami fura.
Működik a böngészés, samba szerver elérése, ssh custom porton, etc.update:
Esetleg erre a beállításra még szükségem lehet, jól gondolom? -
válasz
CPT.Pirk #89519 üzenetére
chrome, youtube, kodi, samba. még plex sem kell, mert annyira még nem idegesítően tinik a kölykök, hogy megengedjem nekik a saját eszközökön történő sorozatnézést. szvsz erre még ez is overkill, meg az ubuntu sem annyira szar, hogy elkezdjek másikat keresni, de győzzetek meg.
új install annyival biztosan jobb lenne, hogy akkor nem az ubuntu servert tenném már fel, és akkor az ilyen problémáktól magamat meg titeket meg tudnálak kímélni.
-
ViZion
félisten
Háát, a dev válaszolt, neki minden szép és jó. Enyém is szinte friss install, mert pár hónapos, de beállítgatni csak pár hete kezdtem a sambán túl mást is (miniDLNA). Tehát nincs szétkódolva, meg amúgy is ez csak NAS, nincs mit hegeszteni, nem arra van.
Jah, az Ubuntu server + samba + minidlna + valami rsync vagy a borgbackup, 'oszt annyi, nem kell UI sem, mert minek.
Jah, amit írt parancsok, kettő not found, a többire meg most is pont azt dobja, mint korábban. Azért azt gondolhatta, h broken-nél elsőnek a külön-külön telepítést próbálom meg... szerintem. Grub update nem megy, régi kernelt választanám, de szerintem elengedem a 'csába, mert több idő javítgatni, mint buguntut felrakni... -
törölt tag
válasz
Gyuri27 #89474 üzenetére
Oké, a következőt kipróbáltam:
iptables -A OUTPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 127.0.0.0/8 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -d 200.0.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P INPUT DROP
Ezt az eredményt adja:
$ iptables -L
Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere 127.0.0.0/8
ACCEPT all -- anywhere 200.0.0.0/24
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy DROP)
ACCEPT all -- anywhere 127.0.0.0/8
ACCEPT all -- anywhere 200.0.0.0/24
Na, ez így megfogja a net elérést, miközben az ssh és a samba szépen működik.
Viszont reboot után az Input és Output policy visszaáll Accept-re.
Ezt kellene valahogy fixálni. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Mit csinalok rosszul, hogy felmountolom az fstabban a halozati (samba) meghajtoimat, es majdnem jo is, csak nem tudok masolni, meg semmi a nemobol. parancssorbol tudok, de ott is csak rootkent. Mi itt a megoldas?Ilyen az fstab-om:
//IP/public /media/tomi/Public cifs username=usr,password=pw,rw 0 0
//IP/public2 /media/tomi/Public2 cifs username=usr,password=pw,rw 0 0
Ha mondjuk beleirnam ezt?
file_mode=0777,dir_mode=0777
-
D-Roy
tag
Sziasztok,
Valaki szerény, (de egyébként Pro) tudna nekem segíteni Sambaban belőni speckó jogokat privátban? Egy fagyival, csokival vagy 1 liter százas benzinnel tudom hálám kifejezni, vagy rúgd rám az ajtót a kívánságoddal
Áldás -
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #88905 üzenetére
Ez a TRIM-es megoldás számomra zsákutcának tűnik (ami úgy tűnt számomra először, hogy működik), megint ugyanaz a gond és most a TRIM sem segít:
- PI SSD-ről PI HDD-re: belassul pár másodperc után szinte 0-ra az átvitel
- SSD-ről asztali PC-re (SAMBA-n keresztül) és onnan a PI HDD-re: normális sebességgel megy a másolás végig
- PI HDD-ről PI SSD-re: normál sebességgel megy a másolás
Teljesen tanácstalan vagyok. Ha haldoklana az SSD, akkor gondolom a többi esetben is gond lenne, de csak ha helyileg másolok (PI-n belül) az SSD-ről a HDD-re, akkor jön elő a gond és ez korábban nem volt. Annyit néztem még htop-ban, hogy ilyenkor a másolást végző process 100%-on pörgeti a procit. -
az SSD-ről próbálok a HDD-re másolni, akkor kb. 2 másodperc után lemegy a sebesség 0-5 MB/s-re. Ilyen korábban nem volt és nem jövök rá mi okozhatja. HDD-ről SSD-re, samba-n keresztül SSD-re és a HDD-re is normál sebességgel tudok másolni.
A TRIM hiánya itt nem lehet ok, mivel nem az írás lassul be, hanem az olvasás, így sem a TRIM hiánya, sem az overprovisioning nem megfelelő mérete nem okozhatja a jelenséget, bár jelentős lassulást egyébként inkább utóbbi okozhatna...
Célszerű lenne az alábbi parancsot lefuttatnod, hátha kiderül belőle valami. sdx-nél az x értelemszerűen behelyettesítendő a megfelelő partició betűjellel.
sudo smartctl -x /dev/sd
xA kimenetet be is rakhatod ide (a Programkód gomb használatával nyilván), hátha valaki meglát valamit. Így elsőre vagy dugig van mégiscsak a lemez(overprovisioning) vagy egyszerűen kezdi megadni magát...
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi probléma felderítésében kérnék segítséget:
Van egy Raspberry Pi 4 4GB-os kiszolgálóm amin Raspberry OS fut Portainer/Docker párossal, ezen belül fut pár dolog (pl. Plex, Qbittorrent). A rendszer egy Sandisk Extreme Pro kártyáról fut 0-24-ben, a torrent egy WD NAS SSD-re tölt, ami egy USB rackben van (ezt csak a Qbittorrent konténer használja) és egy külső USB-s HDD (ezen vannak tárolva a Plex-es tartalmak). Ez a konfig kb. 1 éve szolgál ki hibátlanul minden igényt. Kb. 1 hete azt vettem észre, hogy ha az SSD-ről próbálok a HDD-re másolni, akkor kb. 2 másodperc után lemegy a sebesség 0-5 MB/s-re. Ilyen korábban nem volt és nem jövök rá mi okozhatja. HDD-ről SSD-re, samba-n keresztül SSD-re és a HDD-re is normál sebességgel tudok másolni. Samba-n keresztül SSD-ről az asztali PC-re valamivel lassabb a másolás, de nem megy le az előbb írt 0-5 MB/s-re.
Hogyan tudnám kideríteni, hogy hol lehet a hiba? Először azt hittem, hogy a Docker-es kiszolgálókkal kapcsolatos a dolog, de akkor a többi másolásnál is gond lenne szerintem. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Nagyon kezdő linuxos vagyok úgyhogy előre is bocs ha nem teljesen értem a dolgokat. Nem is linuxos vagyok inkább csak próbálgatom Windows 11 mellett. Most kubuntut kezdtem el használni /próbálgatni és ezen mindent sikerült telepítenem amit akartam (jellyfin szerver , emby szerver , plex szerver és ne kérdezzétek miért kell mind a három szerver de kell egyelőre. Majd később csak kettő marad és az egyik mindenképpen a plex. Még telepítettem a qbittorrent torrent klienst és kodit is . Tetszik a kubuntu felülete és gyorsnak is érzem! Most rendes PC-n próbálom de majd ha mindent jól meg tudok csinálni akkor egy ilyen link mini PC-re (csak 8 GB rammal) akarom telepíteni letöltő és médiaszerver gépnek. Ha esetleg erre a nem túl erős gépre szerintetek van jobb /könnyebb /gyorsabb Linux akkor jöhetnek ajánlások! Linux minteket próbáltam és bár tetszik azon nem tudtam ezeket a programokat mind telepíteni csak néhányat! Így az nem jó nekem. Terminálozni nem igazán tudok.
A gondom, hogy qbittorrent webui gép újraindítás után nem működik! Qbittorrent elindul és a webui is be van állítva de csak akkor használható megint ha kiveszem majd újra bepipálom a webui - t majd okézom. Innentől megint működik újraindításig. Mi lehet a gond?
A másik problémám hogy nem tudok smb megosztást csinálni. Beállításokban ezt találtam link link de sikertelen a samba telepítése.
Köszönöm előre is a segítséget! -
válasz
tordaitibi #87074 üzenetére
Ha mar az SMB peldat hozod: ez azert van, mert a Linuxos samba megoldasok reverse engineering eredmenyekent szulettek, leven a Microsoft szereti egy kicsit elferditeni a protokollokat. Az SMB nem az o talalmanyuk, megis kinszenvedes egy Windows-os share-t Linux alol elerni. Ha Active Directory is van, akkor ehhez meg hozzajon a Kerberos-fele ferdites is, ami ugyan megint csak nem a Microsofte, de csak szopas, ha oda kell autentikalnod Linux alol.
Ertem en, hogy az egyszeri usert egyik sem vigasztalja, de ezek nem a Linux sara, hanem a Microsofte.
-
anorche1
őstag
Szeretnék futó rendszert menteni egy samba tárhelyre. Simán rsynckel tuti nem jó, mert a cél drive ntfs, a jogosultságok nem lesznek megfelelően tárolva.
Ha tar -ral mentek, akkor valahogy belefűzi a fájlok jogait úgy, hogy visszaállításkor minden rendben legyen? -
-
Sziasztok!
Kis segítség kellene!
Adott egy NAS, amit windows alól az SMB protokol telepítéssel windows intézőn keresztül simán elérek. Total commander minden egyébbel megtalálom a nast és tartalmát.
Linux alatt (elementary os a legújabb) nem érem el. Hálózatban látom, ha belemegyek, látom a mappákat is, de ha belemennék kiírja ezt.
Egyszerűen nem értem miért nem megy. Annó telepítettem a samba protocolt és simán ment nas. Most nem akar működni.
Valakinek lenne ötlet hogy lehet elérni?
Mert már a print servert össze tudtam hozni, de ez ki fog rajtam. Nem vagyok nagy linux bűvész, saját erőből próbálkozom, de ezzel megakadtam.
Azt neten látom, hogy csatolni kellene a mappákat, de régen tuti nem szenvedtem vele. -
válasz
sh4d0w #85978 üzenetére
Nekem ki van kapcsolva, soha nem használtam a KDE Wallet-et mert egy böngészőt nem tudok elindítani jelszó nélkül ha be van kapcsolva, mindenhez kér.
Ig
Ha a nem-re nyomok kilép,
igenre bekapcsol és töküres, nincs semelyik menüpontba semmi, végigkattingattam.
samba sincs.
A Jelszó megváltoztatása nem tudom mit takarhat, inkább békénhagytam de szerintem magánnak a jelszókezelőnek a jelszava. -
törölt tag
Kis segítséget szeretnék kérni.
Debian-on szeretnék NFS fájlmegosztást csinálni.
Jelenleg a mountok alatt (/hdd1, /hdd2, /hdd3) minden a protmonster nevű user jogosultsággal érhető el és szeretném így is hagyni.
A samba megosztás is ebből dolgozik és az adott linux user nevében zajlik minen fájlművelet, gyakorlatilag az ő nevével lehet csatlakozni hozzá.
Azt szeretném NFS esetén is beállítani, hogy amikor csatlakozik hozzá egy kliens valamien OS-ről (pl. Kodi - raspbian, arch, windows) akkor szintén ennek a szerver gépen lévő linux usernek a nevében történjen a fájlművelet.
Jelenleg ennyi van a /etc/exports fájlomban:/hdd1 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)
/hdd2 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)
/hdd3 200.0.0.0/24(rw,all_squash,insecure)Hogyan kellene beállítani, hogy a kliensek a linux user nevében dolgozzanak?
-
törölt tag
Oké, azt hiszem meg van a furcsaság oka.
Amikor valaki (én is) mondjuk nautilus-on keresztül csatlakozik a samba megsztáshoz, akkor az "gvfs-mount"-al történik. Ennek kényelmes a használata, user jogokkal is lehet vele dolgozni, de ez valamiért lassú. Nálam 55MB/s-60MB/s közötti tempóval megy.
Viszont próbából csináltam egy mount-ot a cifs-el parancssorból. Ezt rendszerindítás után már csak root joggal tudtam megtenni, de akár "mc"-vel, akár nautilus-al másolva 75MB/s-90MB/s tempót produkál.
Szóval egyértelműen nem mindegy, hogy mi a kliens, amivel próbálkozom.
-
törölt tag
Az a helyzet, hogy nekem is sok éve be van lőve az smb.conf és szépen megy azóta.
Több kliens gép is használja a szervert. (laptopjaim, desktop gépem, rpi kliensek, satöbbi)
A probléma csak ezen a gépen/rendszeren van.példa:
A "socket options" résznél a "SO_SNDBUF" és "SO_RCVBUF" a javasol érték 64kB, pontosabban 65536 beállítás. Azt mondják (régi) doksik, értelmetlen ezen érték fölé menni.
Nos én ennek a dupláját használom évek óta, mert gyorsabb. Ki van tesztelve, a gyorsabb hdd-k szeretik.De akkor különösebb tapasztalatod nincs a jelenséggel kapcsolatban, ha jól értem.
Igen, akkor tapasztalat hiányában marad a gugli ...Kicsit érthetetlen, hogy win-en miért gyorsabb. Pontosabban, hogy linux-on miért lassabb.
Kizárásos alapon én az "Arch Linuxra/Desktop gépemre/ezen futó samba kliensre" tippelnék. -
válasz
#70211840 #85682 üzenetére
Akkor meg Samba felé kell menni... Azzal is szoktak macerák lenni.
-
törölt tag
Szerettem volna rögtön írni egy korrekciót a hozzászólásom után, de a rendszer nem engedte sajnos.
Korábban megtehettem volna, de valahogy nem gondoltam rá, hogy ipref3-al mérjek egy lan sebességet.
Mint kiderült a LAN sebesség elméletben tökéletes. Valami más lesz a gond, amiért ugyanazon a gépen windows-ról gyorsabban tudok átmásolni a szerverre (linux) fájlokat samba-val, mint linux-ról.
(A forrás háttértár megfelelően gyors)
iperf3 eredmény:[ ID] Interval Transfer Bitrate Retr
[ 5] 0.00-60.00 sec 6.58 GBytes 942 Mbits/sec 0 sender
[ 5] 0.00-60.04 sec 6.57 GBytes 941 Mbits/sec receiver -
válasz
growler #85667 üzenetére
?
A sokat emlegetett T400-as tartalék gépem is van annyi, azon szépen megy a Debian. Épp' Cinnamonnal. Nem kapkod, meg FullHD már éppenhogycsak, de lejátssza.
@vasszarvas : Windows parancssorból hálózati meghajtóként felhúzva az a megosztás jó? Meg ha a megosztás címét írod be egy mezei Intézőbe, az mit mond? (Mert hátha a Double Commander ad más hibaüzenetet, mint a Windows adna.)
Erre az üzenetre olyanokat láttam Google-n, hogy pl. a Windows még azt hiszi, hogy kapcsolódva van a régi géphezMeg egy sima net use kimenete is érdekes lenne a Windowson.
Illetve a szokásos, hogy pl. minden rendben a megosztással? Jók-e a jogai, stb., tehát az a user amin a Samba fut, bele tud-e menni...
@ProtMonster : Elvileg erre van nyitva bugreport is, ha jól értem így hajnali fél hatkor, az energiagazdálkodás miatt lassú. Meg ezt nézd meg, ha minden igaz, adott ki a ReálTek drivert.
-
törölt tag
Urak.
Egy gyors kérdésem volna. (Arch Linux)
A gépemben 2db LAN van, de mindegyik ugyanazt a kernel drivert (r8169) használja.
Feltűnt, hogy közel fele sebességen tudom a local hálón lévő gépemre samba-val átlapátolni a fájlokat, mint win10 alatt. Ez 200-500GB esetén már számottevő plusz idő.
Van ezzel a driverrel valami gond? Lehetne esetleg cserélni?lspci -v
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device 7c91
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 37, IOMMU group 15
I/O ports at e000 [size=256]
Memory at fc304000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Memory at fc300000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
2a:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8125 2.5GbE Controller (rev 04)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device 7c91
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 39, IOMMU group 15
I/O ports at d000 [size=256]
Memory at fc200000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Memory at fc210000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
-
törölt tag
Üdv.
Talán kicsit off a téma egy része, de mivel nincs jobb ötletem, hát itt kérdezem meg tőletek.
Kicsit linux, kicsit átfogóbb IT, kicsit hardver.Adott egy relatív nagy teljesítményű desktop pc (12c/24t) amin Arch Linux fut. A root partíció titkosított. Viszont ez a pc a nap nagy részében semmit nem csinál, időnként lenne csak szükség a számítási teljesítményére. Akkor viszont egy összerakott project keretében akár egy teljes napot is terhelve lenne.
Van a hálózaton egy fájlszerver (Debian) amit samba megosztáson érnek el a kliensek jelszó segítségével.
Vanak a hálózaton laptopok, amelyek a nap nagy részében bekapcsolva vannak és ezeken folyik az érdemi munka.A feladat:
Azt szeretném kivitelezni valami hw-sw megoldással, hogy 1-1 laptop (leginkább a sajátom) ssh-val be tudjon lépni a nagy teljesítményű pc-re és oda a fájlszerverről egy tartalmat átmásoljon, a gép feldolgozza azt, majd az eredményt visszamásolja a fájlszerverre, a feldolgozott tartalmakat pedig a pc-ről törölje.
Ez alapvetően egyszerű feladat, de...Azt kellene kivitelezni, hogy normál esetben a desktop pc kikapcsolt állapotban legyen. Ergo ha napokig nincs feladat, akkor csak pihenjen. Illetve ez a pc boot közben kér egy jelszót a root partició titkosítás feloldásához. Ez gondolom olyan probléma, amit nem lehet távolról megoldani, szóval kellene egy másodlagos ssd egy saját rendszerrel luks nélkül.
Viszont ilyenkor mi van a gépben lévő hdd-vel, pontosabban az azon lévő fájlok jogosultságával-tulajdonosával, amit normál desktop linux rendszeren is használnék, ha éppen leülök a gép elé és a jelenlegi Arch-ot indítom el? A user neve ugyanaz lenne a két rendszeren, de gondolom ettől még két külön user és a fájlokat folyton chown-al kellene állítgatni?Jó lenne, ha ez a desktop gép nem sleep módban lenne alaphelyzetben (áramszünet és egyéb okok miatt), hanem teljesen kikapcsolt állapotban. Kizárólag akkor indulna el a gép és a rendszer, amikor laptopról erre utasítást adok. Aztán a boot végén be tudnék lépni ssh-val és mehetne a feladat.
Ti milyen hardver és szoftver megoldással tudnátok ezt kivitelezni?
(Ha szükséges felhasználható egy folyamatosan üzemelő RPI is, mondjuk valami relé vagy egyéb cucc kapcsolására a hardveres ki-bekapcsoláshoz távolról)
Nem tudom, a wake-on-lan még létező technológia? -
válasz
#08299776 #84280 üzenetére
Hacsak nem valami überrendszerfüggő kellék,
nálam az NTFS másodvinyón van az összes szkriptem. Amiket tényleg hetekig írkáltam meg finomhangoltam. A /home közelébe se engedem őket és még fel vannak szinkronizálva Megára is ha minden kötél szakad.
Simán mennek innen, az elérési utak megadásával. Ami sh az mind ilyen,
meg az almappákba is van bőven. Nagy kincsek számomratibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok$ ls
08_03_20_USB_Ventoy.pdf hdmi_audio_restore_auto.sh opera_ffmpeg.txt
1by1_start.sh hdmi_audio_restore.sh 'opera start maximized.txt'
4kvideodownloader_inditofajl_hiba isorespin.sh org.kde.brighty.7z
bootinfo jog_mindenkinek.txt poweroff.sh
brightnesdown.sh linuxium-32bit-patch.sh proba.sch
brightnessup.sh Linux_parancsok.pdf pstartold.sh
bt_start.sh logfile_delete pstart.sh
cenovo_wifi_linuxdrivers manjaro_boot_grub.txt Rubbish
desktop.ini mario.joystick.amgp samba_user.txt
EFI monitor_light SCPH1001.BIN
filmek.txt monitoroff.sh smplayer_osd_kozepre.txt
fstab_leiras onedrive_beallitas.txt szkenner.txt
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb onedrive_magyar_leiras táp.sch
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok$
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok/monitor_light$ ls
'Fényerő kicsi' 'Fényerő nagy maximum' monitor_light30.sh
'Fényerő közepes' monitor_light0.sh monitor_light66.sh
'Fényerő nagy' monitor_light100.sh sudoers_modositas
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok/monitor_light$
-
vzozo
senior tag
Tervezési / elméleti kérdésem lenne jogosultságkezelés kapcsán.
Adottak:
- NTFS külső merevlemez NTFS3 driverrel mountolva (ez fontos, mert a -3G-vel szemben ez betartatja a linux jogosultságokat, és ha nem specifikálok usert vagy groupot a mountolás során, akkor csak a rootnak lesz írásjoga a fájlokhoz)
- Az egész meghajtó SAMBA share-en megosztva read/write, full jogosultságokkal egy külön erre a célra létrehozott nologin "samba" accounttal
- SSH-n / SCP-n távolról másolnék fájlokat a meghajtóra egy harmadik user accounttal (se nem root, se nem a samba júzer, hiszen annak le van tiltva a bejelentkezése)
Itt mi lenne a best practice? Mivel vagy az SMB megosztáson, vagy SCP-n kaptam access denied hibákat, egyelőre erre jutottam:
- sambagroup group létrehozása, ebbe belepakolva a samba júzert illetve az SSH-s másolós júzert
- sambagroup GID-jével mountolom a merevlemezt, és a csoportra adok rwx jogot
- profit?Nyilván a következő probléma az lesz, hogy ha akarok read-only samba júzert hozzáadni, akkor azt pontosan hogyan tegyem meg. Vagy mivel az "other" kategória amúgy is r-x jogosultságokkal rendelkezik, olvasni kb. bármi fogja tudni, és így jó is vagyok?
drwxrwxr-x 1 root sambashare 0 Mar 22 10:02 Fotok
-
válasz
Staradder #83539 üzenetére
Én kihajítottam az egész smb.conf fájlt, nekem bonyolult és átláthatatlan
és nekem ez van benne összesen,
[global]
workgroup = WORKGROUP
server string = tibi ubuntu %v
netbios name = TibiXubuntu
#map to guest = bad user
security = user
encrypt passwords = yes
dns proxy = no
[Megosztás]
path = /media/tibi/ADAT_1TB
create mask = 0644
directory mask = 0755
read only = no
browsable = yes
writable = yes
valid users = tibi
map archive = no
Nyomtatót nem osztok sose meg.
A tibi user azaz én meg fel van véve a samba tulajdonos vagy jogosult vagy mi a fene a neve és így a saját root jelszavammal lépek be bárhonnan.
KDE alatt a samba usert/jelszót ezen a felületen lehet beállítani, ez se bonyolult.
A megosztásom meg a teljes ADAT_1TB háttérvinyóm ezen a gépen. -
Staradder
tag
válasz
tordaitibi #83537 üzenetére
Nem néztem hogy melyik verzió mert friss telepítés bíztam benne hogy valamelyik újat rakja fel. Más gépet és a linuxost is látja kommunikál ssh-n és böngészőn is elérem. Más hálózaton már többször is sikerült sambat beállítani és elérhető. De ennél nem.
Halozati es megosztasi központba még benézek. És kikapcsolom a tűzfalat. -
Staradder
tag
Hello
Telepítettem elsőnek egy Ubuntu-ra Samba-t, konfig fájlt átírtam, hozzáadtam a tűzfal kitételhez, majd újra indítottam. Samba server status-a futó, tehát megy.
[letolt]
path = /srv/samba/letolt
browsable = yes·
guest ok = yes·
read only = no·
directory mask = 0755Megvan a mappa a kellő helyen amit meg szeretnék osztani, de a win fájlkezelőben nem tudom elérni a mappát.
Ez után Debian alapra is felraktam de akkor sem volt elérhető, majd webmin-nel szerkesztetem és hoztam létre mappákat de azokat sem látom win-ben.
Mivel lehet a gond? -
Horvi
őstag
Sziasztok,
A VLC-vel kapcsolatban lenne kérdésem.
VLC verzió: vlc-3.0.16-6
Az aktuális rendszer:
Egy olyan problémába ütköztem, hogy a lejátszott filmeknek elég vacak a minősége:
Először azt hittem, hogy azért mert .mkv(x264) a fájl és mert samba share-ről játszom le. Viszont kipróbáltam, hogy a gépemre másolom de onnan lejátszva is vacak a minőség. Nem csak az .mkv fájlnak hanem a sima .avi(xvid)-nek is. SMPlayer meg a beépített lejátszó is simán megoldotta. Találkozott valaki hasonlóval?
Régebbről nem emlékszem ilyen problémára.
Köszi. -
Lehet a kubuntu-restricted-extras most fejtette ki hatását?
Hát igen, azok a makacs tények....
Ahol ezt írja: Make sure ffmpeg/Libav is compiled with networking support. no ott valami hálózati elérés/hozzáférés probléma van, nem tudom mi lehet, nem ismerem ezeket a hálózatos dolgokat sajna, a Syno NAS is böngészőből vezérlem. Ami hasznos lehet, hogy terminalból próbálod indítani azon programokat, amik nem működnek és ha indítható onnan, akkor az ki fog írni infókat többnyire.
Kb ennyit tudok ezekről segíteni, a kubuntu-restricted-extras csomagot is csak Synapticban rákeresve logikáztam ki.
Egyébként KDE - samba gondok ebben a cikkben is bőven szerepelnek:
-
zex
aktív tag
válasz
tordaitibi #81348 üzenetére
Igen, Dolphin-en belül simán megy a másolás mindkét irányba. Viszont sem az mp3-ak, sem a videókat nem tudom semmilyen lejátszóval lejátszani. Meg a levelezéshet Thunderbird-öt használok, és pl. egy csatolmányt nem tudok csak úgy drag&drop-pal behúzni a levélbe ha az a samba megosztáson van. Viszont ha kirakom pl. az asztalra, akkor meg igen. Ez viszont elég zavaró, mert én eddig (Win alatt) a NAS tárhelyét használtam úgy, mintha a gépemben másodlagos HDD-je, így a C partición csak a programok futottak, minden ami adat az a NAS-on volt. Viszont ez most Linux alatt kicsit körülményesnek tűnik.
Felraktam az SMPlayer-t és annál most valami értelmesnek tűnő hibaüzenetet kapok:
"[ffmpeg] Protocol not found. Make sure ffmpeg/Libav is compiled with networking support.
Failed to open smb://10.5.0.50/video/a.mp4.
Exiting... (Errors when loading file)"VLC-vel viszont most valami történt, mert elkezdte lejátszani a videókat is meg az mp3-akat is!
Lehet a kubuntu-restricted-extras most fejtette ki hatását?
Viszont pl. Elisa továbbra sem játsz le az mp3-at, de még csak hibát sem ad.
-
zex
aktív tag
Sziasztok!
Egy pár hónapja haszálok Kubuntu-t nagy megelégedéssel, viszont van egy két dolog ami zavaró. Az egyik ilyen az, hogy van egy NAS (Synology) a hálózatban, amit a Dolphin tökéletesen lát, meg fel is van csatolva, viszont ha mp3-at, videót, szeretnék elindítani a NAS samba megosztásról, akkor ez nem lehetséges.
Próbáltam utána olvasni, de nem sikerült megtalálnom a megoldást.
Köszi előre is segítségeteket!
-
RJ45
tag
válasz
urandom0 #81231 üzenetére
Van igazad (is). Májmiki elképzelte, amikor friss user először találkozik Linux-al. Én meg leírtam nekem milyen volt, mert én még emlékszem rá, nekem nem kell elképzelni.
Én úgy éreztem friss user-ként, hogy szándékosan voltam elgáncsolva, amikor a HDD-t akartam elolvasni az Ubuntuval.
Nézetvitám nincs arról, hogy ez user error volt e, mert hát persze, hogy az volt, hiszen a rendszer alkalmas rá. Csak arról van nézetvitám, hogy mi a praktikus. (A friss user-nek. Nekem.)
Attól még nekem praktikus maradhatna egy Linux telepítő iso, hogy netet akar maga alá és onnan letölt akár +200GB-ot, mert úgy is otthagyom a fenébe magának. Csinálja, tojok én rá mennyit tölt le, csak ég szerelme meg ne álljon mert, ha otthagyom és órák múlva, amikor visszajövök ott találom 41%-nál elakadva egy ostoba kérdéssel, hogy mittudomén melyik időzónát választom… eret vágok ilyenkor magamon. Értesz, ha végigmegy ma már,
amikor 500GB-nál kisebb HDD nincs is… kit érdekel mennyit tesz fel?Szerintem lehetne egy szakértő mód és aki azt akarja, hogy kis méretű legyen válassza azt. Pláne ha cserébe normál telepítés után benne van minden és nem vagyok állandóan elgáncsolva azzal, hogy nekem kell „hozzáadni” terminálból, amire szükségem van.
Szívesen cukkolom itt a népet?
Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.
Ezzel nem az Ubuntut kritizálom, hanem a telepítőt. Hogy mennyi mindenre nem ready az az állapot, amit ready-nek értékel. Ettől még utána a Samba pl. nagyon tetszett friss user-ként. Azt is először láttam, de állati szimpi volt a cfg fájl belseje, átláthatósága, hogy minden ott van és megy és pipa, mert egyből látják a Win10-ek is a LAN-on a HDD tartalmát. Tök jó volt, imádtam. Ott nem volt az az érzésem, hogy szórakoznak velem, pedig azt is szamárvezetőkkel oldottam meg, mint minden kezdő user.
„Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát..?”
Itt van vitám veled. Mert a Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás. Szerintem. Szerintem a gyakorlat az nem ezt jelenti. Itt van veled vitám. Szerintem a gyakorlat a logikájának a megértését jelenti. Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.
A nézetvitám ott van, hogy az ne legyen princípium, hogy én hozzá akarok szokni ha Linuxos. „Megoldás jelent” tényből nem következik, hogy akkor nekem mindegy mennyi idő alatt. Nem mindegy. Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.
Tehát ha valami pazarolja az időmet, akkor azt csak azért, mert Linuxos nem tapsolom. A Clonezilla mindent tud, amire szükségem van. Írtam. Te meg írod, hogy sok mindent tud. Igen, egyetértünk és milyen a menüje? Beszédes?...háhht ha egyszer egy menüről beszélünk ég szerelmére milyen lehet még? Beszédes. Az.
Meg sz@r.Ettől még érdekelhet a Linux remélem. Picit úgy látom, mintha kezdenétek kiközösíteni emiatt, hogy nyíltan vállalom a véleményem.
-
urandom0
senior tag
Neked az a bajod, hogy gyakorlatlan vagy a Linuxban, és csak nagyon felületesen ismered.
Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát használd? Linuxra is van bőven klónozó szoftver, van grafikus felületű is, miért nem azt használtad? Ott van pl. a Redo Rescue, az egyszerűbb.
A Clonezilla igényel egy kis gyakorlatot, mert nagyon sok mindent tud, olyasmit is, amit a piacon lévő fizetős programok sem.
De amúgy a menü nagyon beszédes.
Első képernyő:
[device-image] work with disks or partitions using images
[device-device] work directly from a disk or partition to a disk or partitionMásodik képernyő:
[local_dev] use local device...
ssh_server
samba_server
...Harmadik képernyő:
sda1
sda2
sda1
sdb1
sdb2
...És még van egy vagy kettő képernyő, de ott már csak a fájlnevet kéri be. Az egyes képernyőkön ilyen 3-4 soros szöveg van csak, van amelyiken kevesebb. Macriumban három képernyő van, és nem igaz, hogy ott sem kell elolvasni amit kiír a program...
De egyébként szerintem egy informatikussal szemben eléggé alapvető elvárás, hogy elolvassa azt, amit kiír a gép. Az átlagfelhasználótól nem lehet elvárni, mert ő konzumer eszközként tekint a gépre, amin tartalmat fogyaszt meg fotókat tölt fel facebookra. De akinek ez a szakmája, ott ez a minimum, hogy legalább alapszinten megtanuld, amit használsz. Kapkodni meg nem szabad, nem is értem, miért akarsz kapkodni.
Olvasd majd el itt és itt, ahhoz képest egy képernyő vagy egy-egy man oldal elolvasása apróság.Miért gondoljátok, hogy bárki Linuxot akar használni akkor is, ha nem praktikus? A „szabadságtól” nem lesz praktikus. Tojok én rá, hogy szabad vagy nem szabad. Ne vegye el az időt az életemtől a munkám. Ennyi.
A NAS-os példádra nem tudok mit mondani, mert nem írtad le, melyik fájlrendszert használja (gyanítom amúgy RAID-ben vannak a HDD-k), de a Clonezillás történetre azt mondom, hogy ott használhattál volna egyszerűbb programot is, a már említett Redo Rescue-t, vagy egy sima Ubunut live-ot, abban van Gparted, azzal pedig gyakorlatilag Ctrl-C Ctrl-V-vel megy a partíció másolása.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Egyáltalán nem érdekel a samba, vagy a torrent. Se ilyen speciális hasnálata a rendszernek.
Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Szerver gépen is lehet filmet nézni, és desktop gépen is lehet lan leosztást csinálni, de nem ennyi amit azok a gépek tudnak. Pl szerver gépen nem fogsz 3D filmet készíteni.Mi elavult? Hogy pl nem létezik már raspbian. Raspberry OS van azóta.
Az imager sem így néz már ki, el lettek különítve a rendszerek használat szerint.
És tovább nem is néztem, mert nem tartozik ahhoz amit kérdeztem.
A telepítés menetét is belinkeltem, azt is megírtam lehetetlen elrontani.
Miért nem a Raspberry OS, mert nem csak 1 rendszert akarok látni rajta.
Erre való a RPi kísérletezni, tanulni, megismerni.
Ha kukára vágom a rendszert nem gond mert 2 perc alatt újra dobom, és folyt köv.
Azt is linkeltem, hogy a hibának köze nincs a RPI-hez és a 21.10 -es verzióhoz sem.
De ami segített az lte verziónál, az nem segít a 21.10-nélgrowler:
Ugyanaz a gond vele mint a Twister OS-el. Nem felhasználó barát.
Mint se lenne rossz, de már nem emlékszem ott mi a bibi.
Ez a 3 oprendszer természetesen jó azoknak akik nem először ülnek linux elé, de így elsőre igen katyvasz nekem.
Azért gondoltam az ubuntu-t, mert az mindenhonnan támogatott, rengeteg a szoftver, teljesen felhasználó barát kezelő felület..stb
Csak a rendszer xarul van megírvalev258: steam, nem stream. Steam nek van linux játékai. Nem csak 3D hiper szuper játékok léteznek.
Pl RPi4b -n fut a minecraft java, és bedrock edition is. Utóbbihoz kell az android emu.
Kukkolj fel a Twister OS honlapjára, ott láthatod eme kis eszköz mennyi mindent elfuttat.
Itt is leírom, tökéletes lenne a twister os, ha tudnám kezelni.
Meg nem vagyok azon a szinten, hogy tudjam használni.
Szerintem írtam is, hogy kezdő vagyok -
cigam
titán
válasz
lanszelot #81085 üzenetére
Az ne zavarjon össze, hogy folyamatosan frissítem, karbantartom, ahogy ídőm energiám engedi. Nem mintha a 2016 óta teljesen másképpen működne a samba, a torrent, vagy éppen a hdsentinel. De kérlek világosíts fel, melyik oldalon találtál "teljesen használhatatlan", vagy elavult, nem működő infót!
Arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted mi a difi a server és a desktop verzió között?
Szerintem 3-4 parancs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged