- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- weiss: Pant* rant
- Bezzeg annak idején...
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #99010 üzenetére
Azért félválasz volt, mert csak ennyit tudok, hogy az enterprise, server, industrial osztályú meghajtók smart és egyéb adatai sokban eltérnek a konzumer meghajtók adataitól, így az utóbbiakhoz készített monitoróző appok részleges adatokat jelenítenek meg max róluk.
Mivel Windows alatti megoldást szeretnél, erre nyilván nem tudok válaszolni.
Ha viszont arra vagy kíváncsi, megy-e a TRIM, abban nincs különbség, ugyanúgy tudod megállapítani, mint a konzumer eszközök esetében, de Windows alatt nekem fogalmam sincs, hogyan kell...Linux alatt egyszerűbb lenne. (legalábbis nekem)
Egyébként itt van a Gsmartcontrol GUI-s app, a két OEM SSD-t így jeleníti meg és max néhány adatot ír ki rákattintva a sok oldalas infóhalmaz helyett:
A smartctl terminalban ugyanezeket dobja nyilván, de ott kapcsolókkal lehet még kinyerni többet is. -
válasz
paolinho #97839 üzenetére
Igazán nincs mit!
Igaz, mindig elfelejtem, hogy a
smartctl
használatához előbb fel kell telepíteni egy csomagot:sudo apt install smartmontools gsmartcontrol
De van GUI-s app is ugyanerre (gsmartcontrol), így azt is beírtam a fenti sorba. Érdemes ezekkel nézegetni a meghajtóidat, teszteld le a programokat.
Telepíteni több programot is tudsz egy terminal parancs alkalmazásával, egymás után beírogatod őket, mint fent is láthatod.
-
Flash SSD topikban kérdezd, sok HDS-kép fals adatokat dob és ott mindenkit ledorongolnak, hogy mindig a legfrissebb HDS-t kell használni, igaz ez nem minden értékre vonatkozik.
Mindegy is, aki Linuxot használ, annak célszerűbb Linux alá készült CLI-s programot használni vagy annak GUI-s változatát. Ez épp a smartctl/smartmontools ill a Gsmartcontrol lenne. (továbbiakban már ne egy Windowsos programról beszéljünk, ha lehet)
Linuxos HDS pár adatot ír ki, például a GUI-s talán adatot dob...
growler köszi a kép linkjét, nem nekem kell beraknom.
-
Használd nyugodtan a smartctl-t, ha ezt futtatod terminalban, teljesen korrekt eredményeket mutat, felesleges mást keresned, mind csak annyit tesz, hogy kiolvassa a meghajtó smart értékeit:
sudo smartctl -x /dev/sda
sda nyilván változhatGsmartcontrol nekem egy csomó fals riasztást hoz ki, nem tudom hány milliós (!) értékeket ír ki bizonyos SMART adatokhoz, így abban nem bízok.
Nincs fals riasztás, szöveges rész néha megtévesztő. de számokat kell nézni, a milliós értékek...LBA/block/-ban vannak megadva, kicsit konvertálni kell rajta értelemszerűen, de akár használhatod ezt a konverter helpet is:
How to: Convert SMART attribute 241/Total_LBAs_Written to TBW MB/GB/TB/PB
de
block to gb
/tb kereséssel találsz egyszerű convertert isez a sor mutatja az írás értéket:
241 Total_LBAs_Written -O--CK 099 099 000 - 4635996710
Ezen az eszközön az írás 2210.62 GiB (2373.63 GB)
HDS-t Linuxnál el kell felejteni, az adatbázisa eléggé le van maradva mondjuk újabb SSD-knél...
-
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76858 üzenetére
Gnome Disks (magyarul Lemezek) alkalmazás meg tudja mutatni a S.M.A.R.T. adatokat, az alapból fent van szerintem Zorinon. Vagy ott a GSmartControl, az is jó.
Parancsorhoz a smartmontools:sudo apt install smartmontools && sudo smartctl -a /dev/sdX
-
Szia!
HW: Raspberry PI 4 <- szerintem ez linux oldali probléma, nem raspberry
OS: Raspbian Buster, 4.19EZ ellentmondásos kicsit, de nem is ez a lényeg, hanem az első két betű! Smart test kimenete lesz az első lépés a háromból, de a harmadik lépésnek már nem fogsz örülni, ezért én csak az első kettőt vagyok hajlandó elmondani, így is eléggé utálják már a pofámat! (vannak is itt nálam okosabb és segítőkészebb népek)
Egy fontos dolog van, ha a smart kimenetet berakod, de egyébként minden kimenetre igaz ez, jelöld ki az egész szövegrészt és a Kattintható kódoknál nyomj egy jó erőset a Programkód gombra. Így áttekinthető lesz a szöveg.
Nem tudom milyen smart test lehetőség van az rpi-n meg azt sem, az USB-s tároló smart képes-e, viszont nem is érdekel, mert csak egy lépés jöhet most, az pedig a smart értékek megnézése, szóval ezt meg kell oldanod.
Ha nem, akkor ez a sor nem sokáig lesz érvényes:
USB autosuspend: ki van kapcsolva, de egyébként is, a hdd használatban vantippek smart értékek előcsalogatásához
smartctl
smartmontools
gsmartcontrol
disks -
herdsman12
őstag
válasz
King Unique #63882 üzenetére
Írtad már, hogy kellene lenni SMART infonak, én meg elkönyveltem, hogy így jártam.
Azóta már telepítettem a gyári diag programot.(#63883) Victor Súgó
Én se a verzióra, inkább a Sonyra gondoltam, GSmartControl nem bírt vele.
A smartctl kezdésnek ilyen hibát dobott:
/dev/sdb: Unknown USB bridge [0x1058:0x0830 (0x1065)]
Please specify device type with the -d option.Magamtól biztos nem kezdek próbálkozni, de a
sudo smartctl -a -d sat /dev/sdb
kiolvasta az adatokat.
Köszi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
dmesg kimenetet nézd át, ott valszeg lesz valami infó a történtekről. Egyébként a Mint-nél is error=remount-ro van ott opciónak a /-nél.
dmesg
dmesg | grep valamiitt a valami helyére írt szóval tudsz szűrni szavakat tartalmazó sorokra.
Smart adatokat meg pl. a gsmartcontrol telepítésével tudsz nézni. Vagy akár egy hdsentinel letöltésével az oldalukról.
-
herdsman12
őstag
Miután a Debian mellé telepített MX-17 32 és 64 bites verziója rendszeresen csíkos képernyőt produkált, így telepítettem a régebben is használt MX-16.1 verziót.
Azonnal újabb gondjaim támadtak, nem érem el az SSD-n lévő két másik partíciót.
A Thunar a következő üzit dobja:„Debian” csatolása meghiúsult.
Error mounting system-managed device /dev/sda1: Command-line `mount "/media/Debian"' exited with non-zero exit status 32: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so.Syslog és fstab "lazytime" bejegyzéseket mutat.
Debiant indítva elérem a másik két partíciót.
USB Live rendszerről GParted ellenőrzés az sda1 (Debian) partíción hibát dob (másik két partíció rendben):
GParted 0.24.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resize
Libparted 3.2
A fájlrendszer (ext4) ellenőrzése és javítása ezen: /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
/dev/sda1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )
útvonal: /dev/sda1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 41945087
méret: 41943040 (20.00 GiB)
/dev/sda1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sda1 00:00:00 ( HIBA )
e2fsck 1.42.12 (29-Aug-2014)
/dev/sda1 has unsupported feature(s): metadata_csum
e2fsck: Get a newer version of e2fsck!GSmartControl nem mutat hibát.
Mivel érdemes próbálkoznom, totál gyalu előtt? -
válasz
Flowtation #55823 üzenetére
smartmontools szerintem jó lenne erre a célra, live Linuxról is lehet használni. Közben beugrott, hogy van grafikus frontend is a GSmartControl. tutorial
Ez tuti fut omv alatt is.
(#55822) growler
Amit ritkán használsz, ne csatold fel FSTAB-ban semmiképpen
, fájlkezelőben amúgy is 1 kattintás a csatolása.
(#55819) mefistofeles Logikusabb csatolási pontot!
Ugyanúgy visszacsinálhatod az FSTAB-ban, ahogy a kolléga is említette. Bármit csinálhatsz vele igazából.
Arra figyelj, hogy a letöltő helyeknél az elérési út megfelelő legyen. Én már szívtam meg helytelen meghatározás miatt, el is kezdte újra tölteni az összes Linux iso torrentemet!
A Debian nem ugyanott tartja a csatolt meghajtókat, mint a Mint és én ezt elfelejtettem, mikor az FSTAB-ot szerkesztettem. Sajnos pont ebben akkor már volt rutinom és bizony rutinból telepíteni és konfigolni néha ilyen. -
válasz
mefistofeles #48616 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
spammer #46684 üzenetére
Érdekelne, de ma már nem hiszem, hogy lenne hozzá kapacitásom és kedvem.
Pont most állítgattam be újra. Azért köszönöm az ötletet.
Amúgy ezek vannak benne:
~/.config_old$ ls
compiz-1 gnome-session libreoffice upstart
dconf gsmartcontrol nautilus user-dirs.dirs
eog gtk-2.0 pulse user-dirs.locale
evolution gtk-3.0 totem yelp
gedit ibus unity
gnome-control-center libaccounts-glib update-notifierEz pedig a mostani:
~/.config$ ls
compiz-1 gnome-session libreoffice update-notifier
dconf gtk-3.0 nautilus upstart
evolution ibus pulse user-dirs.dirs
gnome-control-center libaccounts-glib unity user-dirs.locale -
Pano
addikt
válasz
lionhearted #45851 üzenetére
Számítástechnikai szerviz, honlap készítés.
De elsősorban inkább munkát könnyítő szoftverek érdekelnek, gondolok itt egyszerű de nagyszerű dolgokra, pl a ClipIT rohadt sokat segít nekem, vagy a gsmartcontrol, testdisk, ilyesmik.
(#45852) spammer:
-
King Unique
titán
válasz
beloadjoker #40788 üzenetére
Tehát HDS lett a megoldás + a kiegészítő alkalmazások.
Adatokból látszik még, hogy sima USB 3.0 BOT módban csatlakozik, illetve VID-PID azonosító alapján a chipet nehéz behatárolni...HDS elég egzotikus dolgot ír:
VID: 2109, PID: 0701 Shenzhen Leedo Wi-Data storage W3000PHBiztos vmi gyagyi kínai vacak.
45°C felett már nem ajánlott tartósan járatni, de 50 fölött már semmiképpen hosszabb távon.
(#40792) géeles: próbáltam a leírásod alapján, 190 és 194-es értékkel is, hol a külső ház nevét, hol a belső HDD-t nevét megadva, de nem akar működni...
Illetve nekem ennyit nem ér ez az egész, hogy szórakozzak vele. Ott a HDS és GSmartControl, az nekem bőven elég. Azért köszönöm.
-
King Unique
titán
válasz
#82679040 #40779 üzenetére
Nincs is ilyen mappa. Próbáltam az etc-be beírni 194-es értékkel, a saját meghajtóm debug által kiadott nevével, amit hozzá is adott a hddtemp.db lista végére. De nem jó így sem.
(#40783) géeles: mi kell beírni pontosan és melyik sorba
Egyébként GSmartControl is kijelzi a SMART infóknál (Attributes) grafikusan a hőmérsékletet (29°C):
-
King Unique
titán
válasz
beloadjoker #40773 üzenetére
Hááát, hááát....
Elvileg a hddtemp /dev/sdb is kiírná, de lehet csak SATA-n működik, USB-n nem.
Nekem pl. ezt dobja:sudo hddtemp /dev/sda
/dev/sda: WDC WD5000BPVT-24HXZT3: 38°Csudo hddtemp /dev/sdc
/dev/sdc: WD My Passport 0730: S.M.A.R.T. not availableAkkor ott a PSensor, amit a leírás alapján szépen fel lehet telepíteni és van GUI-ja is. Viszont nálam az USB 2.0/ 3.0 meghajtókat ez se látja...
Akkor jöjjön HD Sentinel, amit ezen leírás alapján a legkönnyebb telepíteni. Ez már kijelzi a 2.0, illetve a 3.0 BOT módban csatlakozó külső meghajtók hőfokát:
HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : WDC WD10TMVW-11ZSMS1
HDD Serial No: ****************************
HDD Revision : 01.01A01
HDD Size : 953870 MB
Interface : Oxford/SAT USB/ATA
Temperature : 20 °C
Highest Temp.: 52 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 114 days, 14 hours
Est. lifetime: more than 1000 daysViszont USB 3.0 UASP (SCSI) módot használó meghajtókkal már nem boldogul:
HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : ICY BOX IB-250StU3+BH15
HDD Serial No: ?
HDD Revision : ?
HDD Size : 953869 MB
Interface : SCSI
Temperature : Unknown °C
Highest Temp.: Unknown °C
Health : Unknown %
Performance : Unknown %
Power on time:
Est. lifetime:=========================================================
HA SMART adatok kellenek a külső HDD-ről, akkor pl. a smartctl kilistázza:
smartctl --all /dev/sdc
Vagy grafikus programként a GSmartControll, ami nagyon jól megjeleníti. Viszont nem minden USB vezérlőt támogat [link].
-
teleahocipöm
senior tag
Erdekes, hogy ay AntiX-es asztali gepemre pilanatok alatt telepult a GSamrtControl a Pepperen, meg valami heirloom-mailx csomagon -tokol es az adatvazis olvasasa csak 65% van
Ezt a SMART kimenet hogy kapom meg< Inditom a Gsmartcontrolt megnyitom View Output -ot es a Mentes maskent ez egy .txt fajl lesz.
Ujrainditottam megint, de ahogy telepiteni akarok Synapticbol rogton fagy, szerintem valami szoftveres problema, mert az aszatali gep HDD-jen szinte csak napok vannak hatra, de hibamentesnek tunik jelenleg
-
teleahocipöm
senior tag
Most megint kenytelen vagyok a masik geprol irni, mert a Synaptic alatti gsmartcontrol telepitese kozben lefagyott a gep
helyesbitek nem fagyott le csak iszonyat lelassult. A Szoftver telepitese ablakban fut a kek csik jobr-balra, leallitani nem tudom.
Azert megnezem a Pastebin-t, bar legszivesebben foldhoz vagnam az hobelebancot -
teleahocipöm
senior tag
futtattam a Badblocks-ot és ez az eredmény: Pass completed, 0 bad blocks found. (0/0/0 errors)
ubyegon2
Köszi megnézem a gsmartcontrol -t is, remélemnem fagy le a gép a Synapticot-tólCPT.Pirk
Köszi, akkor legalább hamar végzek, hát nem jók a kilátások. -
Persze, nem vettem észre az idő múlását!
A fél éves Intel 520- ra is ezeket írja, csak éppen semmi baja nincs.
(#35506) teleahocipöm
Nézd meg a gsmartcontrol programmal is, ez meg állítólag jó kis HDD- s program, de dos- os és fogalmam sincs, hogyan működik.Ez is hasonló.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest