Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- CaNNa3IS: Kis előkarácsonyi muzsika csak nektek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Uby máris kellesz!!
Ezmiez, ilyet sose láttam, mi a teendő vele?
Mi az az usrmerge?
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Most már nekem is a legújabb van
És megy minden szépen, "csak" 10 percembe került mert a SmPlayer is természetesen őskövület, tübb mint 1 éves verzió, 21.10 és perpill. 24.05-nél jár....
Megint én vagyok a gúnyos, majd ez jön le. 2-3 éves félhalott szoftverek.
Úgyhogy Smplayer PPA hozzáad, máris együtt tud működni a friss y-dlp-vel, lőn csoda.
Természetesen a mutatvány csakis kizárólag terminálba hajtható végre, akik ismerik ennek menetét
Kezdők híresek erről.
Irónia, nem, racionalizmus.
Vagyis BoB és sh4d0w mester jól írta, a kettejük kijelentését összegyúrva
rolling vagy önszívatás.
Guefi, bennt vagyok a melóhelyen, biosba a 2 belső ssd disable, nem is látja őket semmi.
A helyzet ugyanaz, rájöttem hogy magán a hordozható ssd-n van 2 EFI partíció úgyhogy innentől passz. -
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Mert embertársam vagy és mert dacára az itt nem ennek tűnő kirohanásaimnak, empatikus f@szi vagyok.
Nem látod jól, nem, egyáltalán nem akarom önszívatni magamat.
Szeretném lecserélni az Ubuntu18.04-et.
A többi ebből fakad.
Manjaro valahogy nem, Debian csőd, most a Mint is. Miért, mert bár tényleg nem vagyok 500 szoftvert használó felhasználó, amint a megszokott 20-30 programjaimat felpakolnám, nem falakba hanem Atlasz nagyságú hegyekbe ütközök.
Vagyis van egy Linuxom ami igaz 6 évvel ezelőtt kb. 1 évbe telt mire olyan lett amilyennek szeretném, ebből váltani ismét csak 1 év...? Guglizás, ppazás, terminálozás orba-szájba, Githubon bogarászás, fordítózgatás? Ennyi történt Linux fronton, elavult szoftverek, tömkelege, Opera, Mega és még pár nincs tárolókba, egy nyamvadt videó letöltésére ppa-zni kell, meg fúrni faragni?
Helyrehozni amit a telepítő elb@szott, ez fél napomba került mert igaz 4 EFI partícióm van ami nem megszokott de nem uralta a helyzetet?
A mondhatom vezető disztrónál, a Linux Mintnél?
Ez nem önszívatás. Ez van ma perpill.
Ha ezzel is most megbántottam valakit, elnézést kérek. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Neharagudj nem akartalak felmérgesíteni.
Csak leírtam hogy a gyári az gyakran minek? Ha őskövület kiadásokkal van teli.
Ami leírtam, biztosan atomstabil kiforrott kipróbált csak 2024-be használhatatlan.
Lesz nemsokára friss yt-dlp-m csak ne idegesítsd magad
Most grub-uefi macera van terítéken.
Mégegy. A 2022-es yt-dlp az a Hypnotix nevű webTV applikációhoz kell, mivel ezt elvitte magával az uninstall.
Előtte megnéztem mi ez a Hypnotix. Webtévé, ahol a beleégetett csatornák 3/4 része már nem él, nem elérhető.
Ez is kell mint egy falat kenyér mivel sztem. ez se volt karbantartva 2022 óta.
Bocsánat. -
válasz
I02S3F
üzenetére
Hát tudod...
Most szenvedek egy friss Mint-tel.
Nem hinném hogy pl. a yt-dlp egyedül az én monomániám. 2022-es verzió van a gyári tárolóban.
Azóta kb. 6x volt yutubéknál api változtatás ergo használhatatlan.
Akkor mire jó..? a fényévekkel elmaradt tárolós szoftver? Azt aláírom stabil mivel nem is használom ezért tuti atomstabilan ott van a lemezen. -
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Már megtörtént ... nagyon sajnálom.
sudora se találja, ugyanaz a hibaüzenet.
urandom0,
futtattam egy update-grub, ezzel azt már elértem hogy legalább bootnál a UEFI kilistázza a Mintet és el is indul (mivel eddig csak a Supergrubdisk nevű live tudta elindítani mert ugyen nem ismerte fel a uefi)
Vagyis minden a helyén, és a kimenetben nálam is tt vannak azok a számok amiket leírtál, az efi partícióké.
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$ lsblk -p -l -t -o name,parttype,maj:min,uuid,pkname,pttype,typeNAME PARTTYPE MAJ:MIN UUID PKNAME PTTYPE TYPE/dev/sda8:0 gpt disk/dev/sda1c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:1 D21A-2291 /dev/sdagpt part/dev/sda2e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae 8:2 /dev/sdagpt part/dev/sda3ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:3 76217FFD41194EC7 /dev/sdagpt part/dev/sda40fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:4 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 /dev/sdagpt part/dev/sda5ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:5 E6CE3F6ECE3F35E1 /dev/sdagpt part/dev/sda6ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:6 448883198883091E /dev/sdagpt part/dev/sda70fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:7 7a4d917a-d927-4fd4-ac70-c9d9cdb5ea7a /dev/sdagpt part/dev/sda80657fd6d-a4ab-43c4-84e5-0933c84b4f4f 8:8 30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca /dev/sdagpt part/dev/sdb8:16 gpt disk/dev/sdb1ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:17 B3D0-0F9D /dev/sdbdos part/dev/sdb2c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:18 3F32-27F5 /dev/sdbgpt part/dev/sdb3ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:19 223AB21B02B0163B /dev/sdbgpt part/dev/sdb40657fd6d-a4ab-43c4-84e5-0933c84b4f4f 8:20 27dd4a24-22dd-47eb-916c-45beb65358cf /dev/sdbgpt part/dev/sdb50fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:21 da58c770-ae12-4a2b-8ff8-af26bd9babea /dev/sdbgpt part/dev/sdb60fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 8:22 f3bc6b5b-7d13-4731-85ac-385d708a7cfc /dev/sdbgpt part/dev/sdb7c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b 8:23 635D-4BF4 /dev/sdbgpt part/dev/sdb8ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 8:24 731C06B8266294E0 /dev/sdbgpt parttibi@tibi-VTOY-MINT:~$
Ennek ellenére guefi nem talál csatolási pontot. -
-
válasz
urandom0
üzenetére
tibi@tibi-VTOY-MINT:~$ guefiguefi: a parancs nem találhatótibi@tibi-VTOY-MINT:~$Nincs.
A többivel küzdök úgy ahogyan leírtad. Jelentkezek.
Parancsolj:tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$ makefor i in `ls po/*.po`; do \msgfmt $i -o `echo $i | sed "s/\.po//"`.mo; \doneintltool-merge po/ -d -u \guefi.desktop.in guefi.desktopmake: intltool-merge: Nincs ilyen fájl vagy könyvtármake: *** [Makefile:16: desktop] Error 127tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$ sudo make install[sudo] tibi jelszava:install -d -m 755 //usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/install -m 644 icons/guefi.svg \//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/for i in 48 32 24 22 16; do \install -d -m 755 \//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/ \2> /dev/null; \install -m 644 icons/guefi-$i.png \//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/guefi.png; \donefor i in `ls po/*.po|sed "s/po\/\(.*\)\.po/\1/"`; do \install -d -m 755 //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES; \install -m 644 po/$i.mo //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES/guefi.mo; \doneinstall -d -m 755 //usr/sbininstall -d -m 755 //usr/share/applicationsinstall -d -m 755 //usr/share/guefiinstall -d -m 755 //etcinstall -m 755 src/guefi //usr/sbin/install -m 644 src/guefi.ui //usr/share/guefi/install -m 644 guefi.desktop //usr/share/applications/install: stat 'guefi.desktop' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtármake: *** [Makefile:65: install] Error 1tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-master$ -
Asszem itt elegem is lett.
Nem tudom mit rontok el de nem is érdekel, weben így írja a mekeizét, fulladjon meg ahol van.tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ ./configurebash: ./configure: Nincs ilyen fájl vagy könyvtártibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ sudo ./configure[sudo] tibi jelszava:sudo: ./configure: parancs nem találhatótibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ make installinstall -d -m 755 //usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/install -m 644 icons/guefi.svg \//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/install: '//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/guefi.svg' reguláris fájl nem hozható létre: Engedély megtagadvamake: *** [Makefile:71: install-icons] Error 1tibi@tibi-VTOY-MINT:~/Letöltések/guefi-0.2.2$ sudo make installinstall -d -m 755 //usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/install -m 644 icons/guefi.svg \//usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/for i in 48 32 24 22 16; do \install -d -m 755 \//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/ \2> /dev/null; \install -m 644 icons/guefi-$i.png \//usr/share/icons/hicolor/${i}x${i}/apps/guefi.png; \donefor i in `ls po/*.po|sed "s/po\/\(.*\)\.po/\1/"`; do \install -d -m 755 //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES; \install -m 644 po/$i.mo //usr/share/locale/$i/LC_MESSAGES/guefi.mo; \doneinstall: stat 'po/ar.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/bg.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ca.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/cs.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/da.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/de.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/el.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/es_AR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/es_CR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/es.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/fr.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/gd.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/he.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/hi_IN.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/hu.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ia.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ie.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/it_IT.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/it.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ja.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/kk.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/lv_LV.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/nb.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/nl.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/pl.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/pt_BR.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/pt.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/pt_PT.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ro_RO.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/ru.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/sv.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/tr.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/uk.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárinstall: stat 'po/zh_CN.mo' sikertelen: Nincs ilyen fájl vagy könyvtármake: *** [Makefile:83: install-mo] Error 1 -
-
Kérdés.
Hogyan lehet megváltoztatni egy efi-n lévő Linux nevét, amit a UEFI kiolvas és megjeleníti?
Boot, és kiirkálja a rendszerek neveit, pl. nálam
Windows
memtest
ubuntu
uefi os (ez a Ventoy, így jelenik meg)
debian stb. stb.Namost azért (is ) lehetett ez a gubanc nálam mert az Ubuntum is ubuntu meg a Linux Mint is ubuntu néven teszi be magát az efi partícióra.
Így néz ki aze fi partíció linuxos mappaszerkezete,
a csv_orig az az eredeti fájl mentése.Kutakodtam, átírtam a mappa nvét, eredmény nulla.
Van a mappába egy CSV fájl, abban van az os neve:shimx64.efi,linuxmint,,This is the boot entry for linuxmintNem az volt hanem ubuntu, én írtam át linuxmint-re.
Nem paraszt módon, amúgy meg mezei szövegszerkesztővel nem is lehet hanem tényleg cs lett.
Ezzel azt értem el hogy meg se jelenik a UEFI boot menübe.
Hogyan lehet ezt megcsinálni hogy ne ubuntu hanem linuxmint legyen? -
válasz
urandom0
üzenetére
Csak így tudtam megoldani hogy 1 lemezen 2 efi, a Ventoy hordozható svájcibicskám sajnos azonnal meghal ha a Ventoy saját efijébe betetetem az usb ssd-re telepített bármilyen oprendszert.
Így lett 2 efi, egy a ventoyé, érintetlenül, a másikon meg a próba os-ek.
Bevált. -
-
válasz
urandom0
üzenetére
Uram minden szava merő tévedés

BIOS kizárva, 5+ éve csak idegen gépeken láttam, mindenhol UEFI-t használok." Ilyenkor hozzá sem nyúl az EFI partícióhoz"
Akkor101% hogy nem bios hanem uefi módba voltam mivel nálam csípőből átírta az EFI partíció, sda1, EFI/ubuntu/grub.cfgt. Mivel ez az EFI partíció NEM azon a lemezen van amire telepítettem a Mintet, logikusan mikor kihúztam az usb ssd-t, amire Mint települt, mindkettő megdöglött.
A hordozható nem találta az sda1 indítót, a stabil telepített meg grub rescue mert az efin a grub.cfg a hordozható Mint / UUID-t erőltette, persze hogy nem találta.Nem tudom hogyan kell terminálban kiíratni a lemezeket és partíciókat.
Itt egy kép, ennél beszédesebb partlabel és partname a földön nincs.
sdc7 efi/boot VTOYEFI2-VTOYEFI2
A telepítő meg tette a
sda/1 EFI partícióra.
Ha EZT valaki elkeveri az színhülye, ennyire még én se vagyok buta se szenilis.
Nem én tévedtem hidd el. Hanem meghaladta a 3 lemez, 4 EFI partíció a Mint telepítő képességeit. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mint telepítő belépett a hírhedt Windowsok hagyomány ápolásába
Most értem haza, itthoni gép bekapcs, ez amiről tegnap telepítettem a hordozhatót.
A stabil Ubuntumat elvitte a cica
grub rescue, snitt.
Szerintem beleírt vagy felülírta az Ubuntu bejegyzését.
Ha már itt, azzal mit lehet kezdeni hogy a Mint is ubuntu bejegyzést készít az efire, így eléggé édekes ha valakinél van egy Ubuntu meg egy Mint telepítve mert a UEFI választómenüben tökegyformák, ubuntu és ennyi. Valószínű ezért történt ez is, mivel az EFI/ubuntu útvonalon nem lehet 2 egyforma nevű könyvtár.
Ezt hogy lehet megoldani/átírni?
Még isteni szerencsehogy a Win bootloaderhez nem nyúlt
így most a Winről írok itt reggeli közben.
Megszögelem majd csak most irány a kisebbik fiam telke, betonozás ezerrel. -
-
válasz
growler
üzenetére
Hát apám... komolyan mondom ez szívat.

Nemszórakoztam vele mert a grub félhalott volt, a/boot/grub mappa üres, vagyis semmit nem pakolt bele. Elengedtem, újratelepítettem. És mit gondolsz...? Igen, simán lefutott és ....NA itt jön csavar.
Esküszöm nem vagyok hülye. Nem vagyok vak. Totálisan tisztában vagyosk a telepítős gépbe lévő 2 lemez +az USB ssd-m partíciószerkezetével, álmomból felébresztve elmondom hogy a 3 lemezen lévő 17 partíción mi van, mi micsoda és mik a partíciók nevei.
Megadom a telepítőnek hogy SDC7, érted te Mint telepítő, SDC7 az EFI partíció amire kérném a rendszerbetöltőt. Nem, NEM az SDA1 és nem az sdb1, az nem ezek a lemezek, nem ezek az efi partíciók amire én akarom,, kéretik mellőzni.
Megadom a / helyét, megadom a 3 swap közül hogy szíveskedjék az SDC4 partíciót swapnak használni. Nem az sda5-öt, és nem az sdb3-mat.Mindent betartott, kvéve mit nem...? Igen. A rendszerbetöltő grub fájlokat ráb@szta a sda1-re.
Én mint aki jól végezte dolgát, kihúztam az 1 terás ssd-t az otthoni gépből és szépen bejöttem a melóhelyre éjszakai műszakba.
ssd bedug, nini... sehol nincs a Linux Mint az UEFI-be.
Másik rendszer indít, Mint fstab belekotrász, hát persze hogy nem jó az UUID mivel az otthoni gépem egyik ssd EFI partícióra tette.
Congratula
Reboot, Supergrub Live indít, Mint ezzel elindít, de mivel ugyen hiányzott szerencsétlennek az összes boothoz szükséges dolog, bele is szakadt.
Máris lehetett rebootolni a másik Linuxomba, fsck dev/sdc5, valamint a Mint fstabba átírni a JÓ UUID-t. Bár üres ugye de végre fel tudta csatolni bootnál és innen már semmiség volt.
Másodszorra már rendesen elindult a Supergrub segítségével, ismerem amit leírtál, grub-install /dev/sdc7.
Semmi chroot semmi nem kellett lévén benne vagyok a rendszerbe. Nyakig
-
-
válasz
growler
üzenetére
Persze. Van is rajta W10, Ubuntu bejegyzés és bizonyára minden a helyén van mert bootképesek.
A Debiannak is sikerült nemrég a telepítésnél ide betenni a bejegyzéseit.
Megpróbálom mégegyszer a Mint telepítés, lehet én rontok el valamit de mit? 50+ Linux telepítés biztos volt már az élezembe és sikerültek. -
válasz
I02S3F
üzenetére
Kéremtisztelettel.
Gyenge testem, rozoga elmém meghajolt a köz nyomására és a gyalult Debian helyére ment most 15 perce egy LinuxMint XFCE (természetesen megy, azaz menne rá majd a komplett KDE Plasma).
Miért feltételes módban írtam?
Hát mert a szépen simán lefutott telepítés, a legvégén benyögte fatális hiba, ez nagyon nagy baj, ő biza' nem tudja betenni az indítófájljait az EFI partícióra.
sda7, fat32, flagek rendben, benne egy W10, az Ubuntum indítói, eddig minden os-nek sikerült ez a nehéz művelet. Hely is van mert a gyalult os-ek bejegyzéseit törlöm az EFI könyvtárból, most legutóbb a EFI/debian mappa ment a levesbe és mert gondolva a jövőre, 1GB az EFI partíció mérete. Még a Nobarának is elég volt, asszem az pakol kerneleket az EFI-be.
Ilyenkor mit kéne elkövetni, és miért nem sikerült neki az ami eddig sacc. 7-8 oprendszernek gond nélkül ment?Mégse szeret engem a Mint.... brühühüü...

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Megnyugodtam. Tényleg te vagy nem valami alterego, ki nem hagynád a kedvenc 2000-2001es kedvenc XP-s szoftvereimet.

Csak a pontosítás végett, van köztük Windows2000 program is.Feltettem Debian kartársra ezt az iwlwifi vagy mi a fene csonagot.
Annyit értem el hogy boot, bedobja az Asztal háttérképet meg egy egérkurorzort. Snitt, se panel se ikonok, gondolom nem indul el a valami gui. úgyhogy én itt tisztelettel elengedtem, már formáztam is a partícióját.
Nem kell nekem asszem újabb rendszer, ismétcsak maradt a 6 éves 18.04. Azt eddig nem tudtam semmivel megölni. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem matattam vele. Kettőt rákkantintottama deb-re, elindult a Szoftvertelepítő GUI és közölte hogy ez nem telepíthető.
Itt számomra egyelőre véget is ért a folyamat. Appimage hibátlan, 5 katt volt letölteni és elindítani.
akkor nem gépészkedek terminálba hogy mi kell neki mi nem, milyen verzió.
Volt Manjarom, szerettem is de valahogy mégse... -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem megy fel az Ubuntu deb, az volt az első amit próbáltam.
Appimage Viber működik csont nélkül, 10 perce
Csak nem fog frissülni.Sajnos Uby bele kell jönnöd a UEFI-be, mbr/bios már lassan a múlt.
Nem ismerek rád, meg is néztem gyorsan az adatlapodat, de te vagy.
Windows... És mindjárt a 11...? Többet fogsz miatta lázadozni mint én a Debian ellen az tuti
hogyan tudom pótolni a netinstall hiányosságait, nincs erre valami full csomag ami mindent felpakol, de tényleg mindent ami létezik?
Ne kelljen holnap, 1 hónap múlva megint ilyenek miatt nyavajognom. -
-
Bakker 20 perce keresem, Debianra nincs Viber.deb? Brilliáns.
Csak Flatpak, az összes hozományával együtt vagy Appimage.
Hát ilyenkor a DEB hívők mit csinálnak, fejüket verik a falba, vagy mellőzik a szoftvert, mondjuk az is egy megoldás.
Nem lesz nekem Debianom már érzem.
Ugyanaz kezdődik mint 5-6 évvel ezelőtt. Most megint 2-3 hónapig fórumokat túrok guglizok...? hogy legyen egy használható Linuxom? Hát EZÉRT ragaszkodok én a 6 éves 18.04 Ubuntuhoz, az 1 év munka eredménye. Nem akarom előlről kezdeni. És hol vannak még a céges nyomtatók, a szerverek, smb, meg több tucat szoftverem?
Annyira bosszantó hogy Linux fronton megállt az idő pedig 2024 van.
És most megint kijelentem hogy ezek miatt van több milliárd pc-n Windows, minden nyavajája ellenére. -
válasz
üzenetére
?
Minden gépemen van W10, Ubuntu.
Igen olyan gépen de a munkahelyin amin most írok, ezen is van Win és itt működik a wifi.
Az otthonin Win és Ubi alól működik, Debianon nem.
Minden Winen minden kikapcsolva, hibernálás, gyors rendszerindítás. Ha erre gondoltál.
Az otthonin akkor se megy ha előtte az Ubi volt használva. -
válasz
urandom0
üzenetére
Ma már nem tudom megnézni csak holnap otthon, beértem a melóhelyre.
Itt azonnal van wifi, és rfkill is felismeri a wireless modult, míg az otthoni gépen csak a blutuszt listázta ki azaz nuku wifi.
tibi@debian:~$ sudo rfkill[sudo] tibi jelszava:ID TYPE DEVICE SOFT HARD0 wlan phy0 unblocked unblocked1 bluetooth hci0 unblocked unblocked
Tudom hülye gondolatmenet de az Ubuntu az megfordult 50 pc-be és laptopba és nem voltak ilyen gondok. Abba benne lenne minden?
A Debian meg a netinstall miatt nem csak ezt a gépet ismeri amin telepítve lett? Ebbe egy Qualcomm Atheros AR9485 wifi van, az otthoni csontra más az egy Intel wifi.
Hogyan kell lekérdezni hogy használja-e vagy tudná használni egyáltalán?
Látni látja,
Intel Corporation Wireless 3165 ezt írja lspci -
válasz
I02S3F
üzenetére
Nem. Rájöttem sudo kell elé.
De akkor ne azt írja ki hogy nem található, hanem mint az Ubi figyelmeztet hogy ez csak emelt joggal fog menni.
Hát nem gyerebe, egyre inkább megutálom. Belakni egy kínszenvedés lesz.
rfkill szerintID TYPE DEVICE SOFT HARD0 bluetooth hci0 unblocked unblocked
vagyis nem is látja a wifi kártyámat ebbe a gépbe.
Egyre jobb. Van ebbe valami drivertelepítő szerűség, vagy a wifi 1 nap guglizás lesz? -
Agyamra megy a Debian. Ha telepítettem, miért nem találja...? Ez tényleg ennyire utálatosan bonyolult?
tibi@debian:~$ rfkillbash: rfkill: parancs nem találhatótibi@debian:~$ sudo apt-get -y install rfkill[sudo] tibi jelszava:Csomaglisták olvasása... KészFüggőségi fa építése... KészÁllapotinformációk olvasása... KészAz alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:rfkill0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.Letöltendő adatmennyiség: 34,1 kB.A művelet után 99,3 kB lemezterület kerül felhasználásra.Letöltés:1 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security/main amd64 rfkill amd64 2.38.1-5+deb12u1 [34,1 kB]Letöltve 34,1 kB 0mp alatt (1.037 kB/s)Selecting previously unselected package rfkill.(Adatbázis olvasása ... 254234 files and directories currently installed.)Preparing to unpack .../rfkill_2.38.1-5+deb12u1_amd64.deb ...Unpacking rfkill (2.38.1-5+deb12u1) ...Beállítás: rfkill (2.38.1-5+deb12u1) ...Processing triggers for man-db (2.11.2-2) ...tibi@debian:~$ rfkillbash: rfkill: parancs nem találhatótibi@debian:~$ -
Debian, tesztüzem, portble, egy usb ssd-n. Bennt a melóhelyemen lett telepítve netinstall. Ott látja a routert wifin.
Ma hazavittem, és nem látja az otthoni wifimet, se a szomszédokét, üres a lista azaz olyan mintha nem menne a wifi modul. LAN van, arról netezek most.
Ezt ilyenkor driverezni kell, vagy mit csináljak hogy legyen wifim?
lspci, Network controller: Intel Corporation Wireless 3165 a wifi modul.
Vagy más baja van de mi? -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ott van
bekopiztam formázatlanul, 96755 hsz.
És ott is látszik a szóköz, csak összehasonlítottam már kínomban egy másik gépemen működővel és rögtön kiugrott az a fránya szóköz az elején. Más eltérés nem volt a jó és a nem működő között így leesett a tantusz.
Annyit nyertem, rövidebb lett a szkript mert ha már hozzádtam a ddc-t a sudoershez, kivettem a szkriptből az echo-jelszavam részt, amúgy sem ajánlott így nyíltan kirakni a jelszavamat egy futtathatóba, se sehova. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Megvan a hiba. 101% user error
A szkripteket egy régi mentésből tettem a /home alá és a régiekbe mindbe annyi hiba volt hogy a legelső sor legelső karakter (#)elé valahogyan bekeveredet egy szóköz. Így,#!/bin/bash#vilagossag=75% stb.
Ez a helyes ,nincs a kezdésnél szóköz,#!/bin/bash#vilagossag=75% stb.
Erre a szintaktikai hibára hívta fel a Dolphin a figyelmemet és a terminálba bemásolva azért futott le hiba nélkül mert a kikommentelt szóközzel kezdődő #!/bin/bash-t nem kopiztam be a terminálba csak a konkrét parancsot.
Köszi mindenkinek aki segíteni próbált de user errort elég nehéz kiszúrni
-
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Értelek de a fényerőszkriptek eddig Ubuntun, Minten, ha jól emlékszek Manjaron is mentek, Debianon meg nem.
A többi megy csak ezek a ddccontrol vezérlők nem.
Ilyet sose láttam még ezt az execvp hibát. Ezt a hibaüzit a Dolphin fájlkezelő dobja.
Terminálba meg nem tudom tesztelni mi a konkrét baja ezzel a execvp izével mivel terminálba meg lefut simán a parancs és végre is hajtja, változik a fényerő-kontraszt.
Kb. 5 éve alkottam ezeket a kis szkripteket a ddccontrolhoz, már feltúrtam a man-t is hátha valami változott a szoftverbe de nem.Hogyan tudom akkor működésre bírni?
-
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kivettem a szkriptből az echo-jelszavamat hátha az a baja és hozzáadtam a ddccontrolt a sudoershez.
Akkor is dobja a hibaüzenetet,
execvp:Érvénytelen végrehajtható fájlformátum.
és nem fut le. -
Debian miért nem hajlandó egy minden engedéllyel rendelkező .sh szkriptet lefuttatni?
Konkrétan a ddccontrol nevű program fényerő és kontraszt szabályzó szkriptjeimet megtagadja ezzel:
execvp:Érvénytelen végrehajtható fájlformátum.
Ha szkript tartalmát bemásolom terminálba, csont nélkül azonnal lefut.
Ez és hasonlók, mi baja van a formátummal, Debian nem a bash-t haználja, az kizárt mert ugyanakkor más régi ilyen szkriptek meg lefutnak kattintásra, pl. a monitoroff szkriptem is.Mi a baja ezzel?
#!/bin/bash#vilagossag=75%echo <itt a jelszavam van beírva> | sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 35 dev:/dev/i2c-5sleep 1 ; echo <itt a jelszavam van beírva> | sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 65 dev:/dev/i2c-5 -
Költői kérdés.
Mi okból, mi szüksége van egy Uefis telepításnek hogy az EFI partíciót becsatolja a /boot alá?
Így csak root joggal lehet matatni rajta pedig nyamvadt FAT fájlrendszer.
Más értelmes okát nem látom, mivel magához a boothoz köze nincs hogy be van vagy nincs mountolva, merugye fstabba benne is van a csatolás vagyis az os indulása után csatolja be. -
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Sajnos nem mindig tölthető vagy online elérhető.
Átlagos, sokat érintő verzió a filmek.
Én valamikor 14-15 éve kezdtem el filmeket, videoklipeket letöltögetni, nem nyakló nélkül hanem amik nekem kedvesek. Össze is jött 1-1,5TB.
És ezek a filmek ma nemhogy nem tölthetők hanem el sem érhetők online, pl.YT, "Az ön régiójába le van tiltva" üzenet mindennapos.
Másik, inkább zavaró hogy amiket elteszegettem könyvjelzőbe 5-10 évvel ezelőtt, ezek zöme OS mankó és szakmai, pl. Android hack, hogyan csináljuk meg ubuntun hibrid alvást stb.
És a weboldalak 50-60%-a jelenleg 404 vagy domain nem létezik stb.
Rászoktam a komplett weboldal pdf vagy html mentegetésekre ezokból.
Akinek ezek +a ténylegfontos pár 100 családi videó, kép, ami így összesen kb. 1-2TB méretű, egy IT életpálya gyakorlatilag, nos ez nem fog felhőben elférni vagy legalábbis fizetős lesz. -
-
Pontosan ahogyan írod, a telepítendő Linuxnak Win alól kell lezsugorítani a területet.
Nem tudom kiprübálni mert a melóhelyen vagyok és a céges gépeket nem akarnám ennyire megbarmolni ma éjjel, viszont v.melyik nap otthon meg tudom nézni, mit is szólna egy tpm csipes secure bootos Win10 telepítés ha bekapcsolom a Bitlockert és mellényomok egy Linuxot.Addig is gugliztam és több leírás szerint működik, csak akkor hasal el a Win boot ha a grubon keresztül van indítva.
UEFIből kiválsztva a winloadert, simán indul mellételepített Linuxszal.Bocs a fordítózott szövegért, nem tudok angolul nagyon, ez pont az egyik jó leírása a megoldásnak:
Ha a Biztonságos rendszerindítás eredetileg engedélyezve volt a Windows rendszeren, ellenőrizze, hogy továbbra is engedélyezve van-e.
Ezután válassza ki a Windows elemet a firmware rendszerindítási menüjéből – ne az Ubuntu GRUB menüből. Ne lépjen be a firmware beállítási képernyőjére sem, csak nyomja meg az F11 vagy az F12 (vagy más megfelelő billentyűt) a rendszerindító menü eléréséhez, és válassza a "Windows Boot Manager" lehetőséget.
A Secure Boot alapértelmezett BitLocker PCR-kötési profilja (0,7,11) azon információkra támaszkodik, hogy milyen SB-aláíró tanúsítványok vettek részt a rendszerindítási folyamatban, azaz megköveteli, hogy minden .efi fájlt aláírjon a Microsoft „Windows” tanúsítványa, amelyet az Ubuntu bootloader nem. Ha a Windows kiválasztása előtt átmegy a GRUB-on, akkor a TPM rendszerindítási naplója eltérő lesz, és a BitLocker-kulcsot nem lehet feloldani.
(Emellett a PCR 7 nyomon követi, hogy mely tanúsítványok kerültek importálásra a Secure Boot "megbízható" és "visszavont" listájába,dbvalamintdbxa listákba, de az Ön esetében ezek valószínűleg nem változtak.)
A nem biztonságos rendszerindítási profil (0,2,4,11) ehelyett megfelel a bekapcsolás óta végrehajtott .efi binárisok konkrét kivonatainak, tehát ha például a GRUB a Windows Boot Manager előtt fut, az ismét eltéréseket okoz. a TPM eseménynaplójában.
Az Ubuntu puszta jelenléte a rendszerindító menüben azonban nem okozhat problémát (ez a PCR 1, amely nem része egyik profilnak sem), mindaddig, amíg a Windows rendszerindítás nem megy át rajta. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ok.
Próbáld ezt meg (a teljes mindenmentes feloldást beállítani) egy gyári Samun vagy esetleg egy MIUI-n
Nem lesz sikerélményed azt garantálom.
Én egy őskövület Ressurrection Remix googlementes custom romon élek évek óta.
Nyugalom és reklámmentesség szigete. Ha néha kezembe kerül az asszony MIUI Xiaomi, ennek a nyugalomnak aznapra vége
-
-
Nem.
A Bitlocker nem teszi lehetetlenné a dualbootot, mivel a Win ext vagy btrfs partíciókhoz hozzá se szagol, nem is mountolja, csak a lemezkezelőbe jelenik meg mint ismeretlen partíció. Mivel 1 bájtot nem képes róla olvasni, se ráírni, így érdekes lenne ha lecryptelné a Bitlocker.Akkor van gebasz ha valaki dualbootos és 1 darab közös NTFS adatpartíciót használ, úgy mint én mivel azt szó nélkül bitlockolja. A / meg a többi ext az menni fog de nem tudja majd Linux kartárs az NTFS adatpartíciót használni.
Nem néztem utána de fizikai képtelenség hogy az EFI partíciót is titkosítsa mivel akkor ő maga se tudna bootolni. Csak NTFS-t lockol le, amit használ.
Androidot példának hoztam fel hogy (talán, nem vennék rá mérget de valahol) 10 Android főverziónál lett visszavonhatatlanul kikerülhetetlenül letitkosítva a data partíció, user kérésére titkosítható a belső adat tárhely is. 13-tól asszem ez is alap. És ez ugye azzal jár ha el is lopják, elveszíted, feloldás nélkül semmilyen módon nem lehet adatot, banki jelszót, semmit levadászni a datáról.
Ezokból droid10 fölött nincs is megoldás zárképernyő, pin, feloldóminta, vagy biometrika, ujjlenyomat, arcfelismerés stb. nélkül feloldani a kijelzőt, mint az én 7-esemen ahol duplakoppra ébred és minden faxni nélkül a kezdőlapra dob.És ez a módszer Droidon dettó ugyanaz mint a Bitlocker, ha nincs meg a feloldó kód, jelszó bármi, akkor arról fehér ember 1 értelmes bitet nem olvas ki.
És most ugyanezt vezette be igaz suttyomban Redmond a W11-en. -
válasz
PCProfessor
üzenetére
Erre annyit tudok hogy Almáék Apple ID, Android totális crypt a data tárhelyre azaz ehhez hozzá nem fér idegen az ID vagy a pin vagy a feloldókód, biometrikus azonosító nélkül. Se usb debugon se sehogyan ha nincs feloldva az eszköz.
Namost Redmond hasonlóan járt el a felhasználói adatok terén ezzel a húzással.
Másik kettőt nem cseszegeted ezért a cryptelésért?
Linuxon is ott a LUKS meg még jópár dolog. Igazad van mert látom a válaszodat, az csak úgy ad-hoc nem kapcsolódik be. De mint lehetőség ott van. -
-
Írásvédett fájlrendszerrel, mint pl. egy felcsatolt ISO, vagy mint egy CD rom lemez, van egy sanda gyanúm hogy a Nemo se tudna mit kezdeni írás terén.
Pontosan ugyanilyen a Snap konténer.
Boot során csatolja és csak read, nem lehet a tartalmát módosítani.
Csak úgy mint pl. egy Android apk-t, kicsomagolod, végrehajtod a módosítást, visszacsomagolod. Én ezt tettem, óriási szerencse hogy egy apk-t ilyenkor újra kell hashelni és kell egy célszoftver amivel aláírod hogy hiteles mert az életbe nem tudod telepíteni ha ezek hiányoznak. Snap konténernél (még) szerencsére nincs ez de ami késik nem múlik mivel így pl. én az Operámba akármit beletehettem volna, a rendszer nem ellenőriz se hash sem semmi más alapján hogy eredeti-e a konténer tartalma. -
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Azt nem, mivel simán települt a több verzióval újabb is akár, viszont a rendszer nem vesz róla tudomást, megállt 3.6-on a tudománya.
Be van drótozva szerintem az agyába és ettől nem lehet eltéríteni.
Van több leírás hogyan lehet(ne) hadra fogni újabb verziót, végigküzdöttem magam ezeken de egyik sem sikerült és írják is hogy nem garantált a siker. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Nekem nem lenne bajom, de sok szoftvernek igen
Ez már kb. 7 hónapja bajom, de sehogy sem lehet rávarázsolni 18.04-re a python3.6-nál újabbat, napokig szenvedtem vele, nem megy.
Viszont snap-ba mindig ott a legfrissebb python, mármint mivel konténeres, az appok amiknek kell hozzák magukkal. innetől két marék symlink és lőn öröm-bódottá, megy minden vajsimán.
Megoldva már régen, köszönöm a segítőkészséget. -
ÉÉÉSSSSS MEGCSINÁLTAM!!!
Snap opera unmount, kicsomagol egy könyvtárba, a benne lévő ffmpeg.so fájl kicserélve a githubról levadászott frissre, visszacsomagol, helyére tesz a /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap mappába, mountol, indít és örül
Minden video megy végre.
Mindezt terminálba, kb. 300 sort pötyögtem kopiztam sudoztam, ebből 275 sor természetesen szintaktikai hiba de nem adjuk fel, nemám!
Csak ízelítő, mert a művelet vége felé a terminál úgy szállt el mint a győzelmi zászló gondolom megunta szegény.
Ez a visszacsomi meg a helyére tétel és a visszacsatolás. A "bizerga" a ki-becsomagolás és matatás munkamappája
tibi@TibiXubuntu:~/bizerga$ sudo mksquashfs snap /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap -noappend -comp lzo -no-fragments[sudo] tibi jelszava:Parallel mksquashfs: Using 4 processorsCreating 4.0 filesystem on /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap, block size 131072.[==========================================================================================================================================/] 2904/2904 100%Exportable Squashfs 4.0 filesystem, lzo compressed, data block size 131072compressed data, compressed metadata, no fragments, compressed xattrsduplicates are removedFilesystem size 159393.21 Kbytes (155.66 Mbytes)48.59% of uncompressed filesystem size (328007.55 Kbytes)Inode table size 15265 bytes (14.91 Kbytes)51.72% of uncompressed inode table size (29515 bytes)Directory table size 6759 bytes (6.60 Kbytes)52.37% of uncompressed directory table size (12907 bytes)Number of duplicate files found 41Number of inodes 555Number of files 420Number of symbolic links 14Number of device nodes 0Number of fifo nodes 0Number of socket nodes 0Number of directories 121Number of ids (unique uids + gids) 1Number of uids 1tibi (1000)Number of gids 1tibi (1000)tibi@TibiXubuntu:~/bizerga$ sudo systemctl start snap-opera-303.mounttibi@TibiXubuntu:~/bizerga$
Tudom ez eléggé istenkáromlás itt de ha valakinek mégis kedve támad snap appokat buzerálni,
[itt a Reddit mélyén megtalálja a lomplett leírást] -
Nézd.
Nem részletezett okokból vagyok 18.04-en és még egy darabig maradok is.
Ha Te vagy bárki repóból megcsinálja nekem hogy naprakész és működőképes(!) legyen a
Python és összes függőségei valamint azok a szoftverek amik igénylik a legfrissebbet azaz
Opera böngi
yt-dlp
videobuzerálóm
legfrissebb Gnome gtk cuccok, ikonpakkok és egyebek
chromium kiegészítők és kodekek
és még pár cucc
akkor meghajtom fejem és maradok a repónál.
Mivel ez = a lehetetlennel repós szoftverekkel, maradt a Sbnap és a Flatpak.
Tudom mindenki utálja őket de nálam ez a kényszerhelyzet állt elő sajnos. Hidd el hogy nekem is 1000x egyszerűbb lenne a gyári Szoftverkezelőbe rákeresni a Fogpiszkáló-hegyező applikációra és 1 kattintással telepíteni. és megelégedetten használni. -
-
-
-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Nem megy, illetve megy de felesleges, használhatatlan mert kb. 10 verzióval korábbi megszűnt 18.04-re a deb támogatás.
Más,
/var/lib/snapd/snaps/ innen csatolja fel a /snap/alkalmazás_neve könyvtárba a nem tudom mit, ezek ebben a könyvtárba 1 fájlok, az Opera pl. 158MB méretű, ez valami tömörítvény vagy iso-szerűség, ezért nem lehet írni bele hiába van csatolva.Van persze több böngészőm de ha bárkitől elveszik a megszokott kedvenc kocsiját feleségét vodkáját stb. és mással pótolja az nem az igazi.
XP-n már Operát használtam, durván be van lakva ez a mostani is és kezemreáll. kb. 50 dolog van benne úgy konfigolva ahogyan az utolsó 10 évbe megszoktam
Meg kell várnom úgylátom a libffmpeg.so frissülését mert ebbe nem lehet kívülről sehogy beletúrni.
-
R@haggyon meg. Ez nem engedi roottal se, ilyenkor mi van...??
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# rm ./libffmpeg.so
rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszer
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# -
Szrkesztettem olvass feljebb, most elmerülök e terminál gyönyöreibe, miért nincs ilyen root fiók guival, a ropsseb egye meg, ez nekem terminálba félóra gépészkedés meg gugli lesz, másol parancs meg elérési út, bakker 2024 van.
Nem, a nyüves *********** nem akarok jelzőket, ffmpeg.so fájlt kell kicserélnem mert a az Operáék 1 hét késéssel, a a chromium-coecs karbantartói meg 2 hét késéssel reagálnak, az opera meg ma reggel frissült és enélkül nincs mp4 lejátszásom weben,. Gyakorlatilag a fél internet videóktól így el vagyok vágva. -
Nem tudom, 6 éves telepítés. Nem emlékszek.
Annyit biztosan tudok hogy megkérdezte, a felhasználói és a root fióknak ugyanez legyen a jelszava, én meg rábólintottam.
Szerk, vááá, eddig eljutottam, prompt jelzi hogy root vagyok.
De bakker én mire eljutok a /snap/opera/current/usr/ könyvtárba meg törlök, meg az asztalról átmásolok egy fájlt... Még azt se tudom, egyáltalán roottal sikerül-e tényleg szabad kezet kapnom, mindjárt gépészkedek tovább. -
-
-
válasz
Warton
üzenetére
és Rowon, nem.
Nem megy emelt jogú grafikus fájlkezelővel, nem megy sudoval terminálba sem. sehogy nem lehet beleírni se törölni. Nem kérdeztem volna ha nem próbálkozok több módon 20-30 perce.
Ennyit találtam, mi a fene az az ONTAP?
"
No, files in snapshot directories cannot be deleted.
Snapshot directory content is read-only.
Snapshots are managed in ONTAP."tibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$ sudo rm ./libffmpeg.so[sudo] tibi jelszava:rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszertibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$ -
Nyüves istenverte Snap könyvtárba hogyan lehet fájlt törölni, és áthelyezni mert semmi módon nem tudok.
Minden kísérletre "Írásvédett könyvtár " a válasz, hogy roh@ggyon meg. -
válasz
growler
üzenetére
Igen közbe rájöttem hogy az Opera böngi is de csak jobb lenne egy dedikált képnézegetővel mert ebbe nem lehet egyszerűen lapozni nagyítani stb.
Többiek, köszi, ránézek a Dthumbra bár megszoktam a Gwenviewet.
libavif nekem nincs de a szoftvertelepítő meg a Synaptic se talál ilyet. -
Kérdezném tőletek,
kaptam egy fél vagon .avif kiterjesztésű képet, ezt mivel tudom megnyitni, nekem (és az összes képnézegetőmnek is) ismeretlen a formátum. Nagyon kicsikék a fájlok, gondolom ez valami extra kis méretű fájlformátum lehet. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Most esetem haza, eddig Wines gépekkel voltam körülvéve
Ezt kell bejelölni, amúgy szerintem hülyén van az egész megcsinálva mert elég lenne a csatlakoztatott lemezek/partíciók/külső tárhelyek hozáférése.
Nálam csak ezzel a beállítással megy a külső meghajtó elérése, ez meg így nettó antisandbox megoldás, vagy semmi vagy az összes fájl
-
-
-
-
-
válasz
tompa torma
üzenetére
Idézem a kolléga írását,
"Rufussal vagy ventoyyal kiírt isoval sosem volt gondom"
És tettem utána szmájlit is hogy értem mit akart kifejezni csak kis fogalmazási hiba csúszott közbe. -
válasz
PCProfessor
üzenetére
Csak kérdés, Ventoy hogyan ír ki egy isot?
-
válasz
Necronom
üzenetére
Jaa értem, akkor csak nem érzékeli hogy van valami beledugva.
Mi van rajta, kis végfok, akkor kell a bemenetére egy 2 darab ellenállás mert nem érzékeli hogy be van dugva. Lehet irgalmatlanul pocsék a kábel is.
Vagy a toldónak szar a jack dugója és ha érintkezős az aljzat vége, nem nyomja meg. -
válasz
Necronom
üzenetére
Nekem is bele volt szerelmesedve csak fordítva, nekem HDMI kellett volna mindig de visszajövetnél csak a jack kimenetet erőltette.
Nekem egy szkriptet kellett erre írnom annyira idegesített, napi 15-20x kellett visszaállítanom hdmi-re kézzel.
Először csak egy ikont tettem ki a panelre, erre kattintva visszaváltott, majd lett egy szkript ami figyeli a monitor állapotás és mikor visszajön a monitor alvóból, lefut és automatikusan a kívánt audio kimenetet aktiválja.Ezt egyébként én valami Linux betegségnek tudom be mert nagyon sokszor belefutottam.
Winen soha nem változott meg az audio kimenet.Ez a panel ikon szkript, értelemszerűen átírtam neked analóg kimenetre, az enyémben hdmi szerepel. Csak pulseaudióval fog működni és csak akkor ha nálad is nullás az alapértelmezett hangkártya, ezt le kell csekkolni
#! /bin/bashpactl set-card-profile 0 output:analog-stereo
Ha ezt működésre tudod bírni, jöhet az autamatika:#! /bin/bashfunction wait{sleep 10}function monitor{xset q | grep -q "Monitor is On"}while truedowhile monitordowaitdonewhile ! monitordowaitdonepactl set-card-profile 0 output:analog-stereodone
Biztosan van egyszerűbb módszer de énnekem semmi más nem vált be, agyf@szt kaptam már tőle , egyszerűen nem reagált semmire csak ezt a nyüves másik kimenetet dobta be mikor a monitorom visszajött alvóból.
kb. 4 éve van autostartba betéve a szkript indítója, azóta tökéletes. -
-
-
-
válasz
daninet
üzenetére
A Balena nekem még sose mondott csődöt, nem tudom mi van nálad.
Windowst nem olyan egyszerű kiírni mert az install.wim fájl nagyobb 4GB-nál, nem mennék bele itt a linux topikba hogyan kell darabolni.
Lehet ezen hasal el a Balena.Ha normális korszerű gépre kell a telepítő, formázd meg a pendrivet NTFS-re, a kicsomagolt vagy felcsatolt iso tartalmát drag&drop egérrel húzd át a pendrájvra és kész vagy a Win telepítővel.
NTFS bootpendrájvot eddig nekem 10+ éves gépek is támogatták UEFI szinten.
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
[gtk3-nocsd] ez nem ugyenezt csinálja? Én ezt használom erre 6 éve, nálam bevált. gnome-disks, snap appok, mindnek megvan a normális címsora, kerete, színek is stimmelnek.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Soha nem néztem de most hogy feljött a téma, idegességet fedzetem fel magamon, mi több megvan a napok óta rosszul alvásom oka is...
Ez így jó? 09:41-kor volt system boot.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo journalctl -u fstrim.timer[sudo] tibi jelszava:-- Logs begin at Sat 2024-04-06 09:16:21 CEST, end at Sat 2024-04-06 09:42:10 CEST. --ápr 06 09:16:25 TibiXubuntu systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.tibi@TibiXubuntu:~$ -
válasz
urandom0
üzenetére
Pl. nekem nincs automute az alzába.
És nem is tudok abba mindent átállítgatni.
Viszont a Pulseaudióba amíg nem teszem aktívvá azt a kimenetet amit ki akarok választani, addig némaság van.
Ha Pulseaudiót használ a kolléga, itt fusson egy kört, a Beállítások fülön. szerintem megoldódik a problémája.
-
-
-
válasz
urandom0
üzenetére
Nem fog. Én 6 éve próbálkozok különböző DVR és NVR célszoftverekkel Wine alatt. Esélytelen.
Böngészőből meg igaz 20-30% funkció működik távolról de semmi több, pont ami nekem kéne azok meg se jelennek a böngi felületen vagy nem működnek.
Távoli adminisztráció és teljeskörű eszközvezérlés, pl. a PTZ vezérlést meg a multizoom-ot meg több funkciót nem is látom böngészőbe.
Míg a Wines célszofttal minden megy. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
"A Windows-t es a Linuxot ne emlitsuk nyilt rendszerkent, mert a Windows pont olyan zart, mint a MacOS."
Rosszul fogalmaztam,nem a kódjára értettem hanem a szinte bármi szoftver telepíthetőségéree.
Pár 10milló .exe van a neten, erre értettem.
Droidra lasssan bezárul a kapu nem Googleplay appoknak, Mac az is ilyen, marad a Win a szabadság érzésével.. Ez a szabadság megvan Linuxon is csak nem kétkattintásos.
Így akartam fogalmazni a nyitottságot, bocs a félreérthetőért. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Hangos morfondír következik, aránylag rövidre fogva.
Hosszú téli északákon sokat olvasgattam a coreinfinity írásaidat és tudom hogy másképp közelíted meg a dolgokat.
Ugyanakkor ezekről több milliárd 1R user semmit nem tud és boldogan vidáman használja a rendszereit, legyen az bármelyik platform.
Droidon Gugliék eléggé jól gondoskodnak a biztonságról, Winen ezt megteszi Redmond, Almáék talán a legjobbak biztonság terén.
Cserébe durván zártak a rendszerek, eddig ezalól a Win meg a Linuxok tértek el. És igen veszem észre hogy Winen is egyre szigorodik minden, lassan vége a kétkettintásos kánaánnak.
Szegény Linuxosok, nos őket meg védi a kevés számuk, megint csak desktop vonalon gondolkodok.Ezek ellenére, az írásaidat és a net más ilyen irányú cikkeit olvasgatva, az a privát magánvéleményem hogy 100% biztonság nincs, nem létezik.
Könnyedén megtalálták a procik sebezhetőségét, törik a UEFI-t, kernel szint alatt hekkelik a rendszereket, Secureboot nem akadály ésatöbbi.
Akkor mit várunk el egy faékegyszerű felhasználótól...?Kb. mint amikor egy bizonyos autót el akarnak lopni. AZT el is fogják.
Ha valahova be akarnak menni ode be is mennek.
Kiberbiztonság terén ugyanez, csak idő kérdése. -
válasz
growler
üzenetére
Valószínű a nagy öregek megköveznek de persze hogy terjed, persze az átlag userek körében de állítólag ez nem baj
ha ők lesznek az eljövendő nagyobb tömegű felhasználók.
A szoftverválaszték (legalábbis az Ubuntu vonalon) szerintem sokkal szélesebb és naprakészebb Snap és Flatpak vonalon mint a hagyományos debes tárolósdinál. -
válasz
I02S3F
üzenetére
Talán merek válaszolni...
Exfat gyakorlatilag egy FAT64 rendszer, szinte semmivel nem jobb mint a FAT32.
Exfatnál 555x modernebb az NTFS.
Naplózó fájlrendszer, hibatűrőbb sokkal, metaadatok támogatása, alternatíve data stream, kvótázható, EFS, a fontos adatok pl. leírók redundáns tárolása, könnyű visszaállítás hiba esetén az utolsó konzisztens állapotra (chkdsk) stb. stb.
Ezek miatt nem ajánlott pendrájvra mert eszi de nálam ssd-k vannak használatba.
Minden rendszer kezeli, okostévék is eddig mind kezelték, Android, Linuxok simán. Osix rendszerek csak olvassák, azzal meg 3 szökőévente 1x van dolgom.
Akkor miért ne...?
Hátránya, töredezik. SSD-n ez is értelmét vesztette. -
válasz
I02S3F
üzenetére
És growler,
nem merek itt a Linux kezdő topikba válaszolni egy Flatpakos, snapes, Linuxos, videóletöltéssel és fájlrendszerrel kapcsolatos kérdésre mert cigam már leb@szott hogy ez itt offtopik.
Még kivágnak innen, nem kockáztatok egy bant.
Csak akkor azt nem tudom, ha egy kezdő esetleg valamikor olvassa a hsz.-emet, egyből le fogja venni hoy a Snap és a Flatpak jogosultság kezelése eltérő és esetleg segít neki a döntésbe, ez itt bizony nem kívánatos tartalom..
Meg azt se tudom most már hogy bármit egyáltalán szabad-e ide írni.
Csak akkor minek a topik, Kapitány zárd a topikot, itt kuss.
Finomabban, Juhász Gyulát idézve, "A többi néma csend
Hát komolyan félek... -
Hétvége eredménye,
a Snap meg a Snapstore meg az egész megy a fenébe a levesbe.
Átállok Flatpakra, tudom ez sokaknak nem lényeges infó meg sokan mindkettőt utálják.
A Flatseal segédalkalmazással bármelyik Flatpak app működése, hozzáférése kiterjeszthető a /home-n kívülre, és nekem ez a lényeg.
Az NTFS másodvinyómra írás.
És Flatpakon találtam egy egészen használható videóletöltőt amibe egy faék GUI-n beállíthatóak azok a paraméterek amik nekem kellenek, konkrétan a letöltendő videó felbontása és formátuma. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 8GB DDR4 PC RAM Dimm 2666V Samsung
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus Garancia 2026.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Komolyan.
Mindeközben:
Ott van mountolva a /boot/efi alatt
a csv_orig az az eredeti fájl mentése.

sajnos.