- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #22214 üzenetére
"Orosz alkatrész, ámerikái álkátrész mindegy, mindkettő made in Taiwan!"
És mindet pajszerrel kell beindítani
Másolást nem erőltettem. Valahol 4 giga tájékán megakadt, és azzal ráhagytam, hogy tuti valami méretkorlát.
A többi vinyóm ext4, azokat rendszeresen használom. Az ntfs meg raktár, olyan hd filmekkel, amiket az örökkévalóságnak akarok megőrizni -
Syl
nagyúr
-
válasz
CPT.Pirk #22181 üzenetére
Mindenképp le fogom tesztelni, bár most épp új hűtő kell a procira, mert nagyon melegszik. Addig nem is erőltetem a torrentezést. Próbálom belakni inkább az openSUSE- t, eddig ezzel jutottam el legtovább. A MINT is tetszik, de azt kinyírtam az asztalkezelők telepítgetésével.
A root jelszót akkor próbáltam beírni, amikor telepíteni próbáltam és kérte a terminal.
-
-
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #22113 üzenetére
Így sem talál semmit és a csomagkezelő is telepítettlenként jelzi a speed-dreams csomagokat, szóval talán nincs is mit törölni.
Mint 16-ból, csak béta van még, és egy stabil rendszert nem szivesen cserélnék le. Mondjuk ha belegondolok ez sem stabil, mivel bootkor ritkán, de rendszeresen lefagy. Arra tudok csak gondolni, hogy eredetileg overclockolt volt a rendszer win7-el (kicsit volt csak húzva és 100% stabil volt), majd feltettem mellé a linuxot grub-al és stabil is volt, majd mikor visszaállítottma a procit alapra, tehát már nem volt overclockolva, akkor kezdett jelentkezni, hogy kb. minden 5-6-odik indításkor lefagy, de csak a linux, a win7 nem. Van ötlet esetleg, hogy mondjuk merre találok egy log filet vagy ilyesmi, hogy el tudjak indulni, hogy mi lehet a baj?
Köszi!Szerk:
a /var/cache/apt/archives -t akartam megnézni, hogy nőtt-e a mérete, tehát ott vannak-e a letöltött és talán részben telepített csomagok, de éppen hogy 0-ra csökkent a mérete, csak egy darab 'lock' nevű file van benne, amit meg se tudok nyitni, root-ként sem. Amennyire emlékszem mintha valamelyik sor terminálbna pont azt írta volna, hogy lock-oltat nem írhatok. Mindegy, nem akarom eröltetni a témát, majd keresek másik progit, csak kíváncsi vagyok mi lehet ez. -
-
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #22111 üzenetére
aha... namost amiket beirogattam, azokat neten találtam Mint-13-14-16-hoz. Persze, hogy nekem Mint 15 van...
Software managerben nincs benne, csomagkezelőben nem találtam, de most hogy megint megnéztem, mintha lenne egy csomag ami talán az, mindjárt kipróbálom. Viszont hogyan tudom leszedni amit eddig fölöslegesen feltettem a fenti parancsokkal? apt-get purge +tab ne mtalál semmi speed-el vagy dream-el kezdődőt.Szerk:
aha, azért látom most a csomagkezelőbe mert fel próbáltram tenni, de broken-nek jelöli. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22094 üzenetére
Oké, meglesz, köszi.
Más:
Írtam egy script-et, ami elméletileg leveszi a laptop kijelző fényerejét minimumra. rc.local-ban hívom és índításkor meg is csinálja, de logout-login után már nem. Indítópultban is megpróbálom hívni, de nem csinál semmit. Elméletileg az lefut bejelentkezéskor. Mit rontok el?
Tulajdonos: a user, Jog: 0775A script:
#!/bin/bash
echo 0 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness
exit -
-PLevi-
senior tag
válasz
CPT.Pirk #21956 üzenetére
A telepítő lemezes javítás lenne a végső megoldás.
Mint írtam az XP egyfajta biztonságot ad, ha valami problémám lenne a linux-szal.(#21958) colomb2
Megnéztem, igen, telepítve van.Viszont, miután kézzel megadtam működik!
Ezzel ugyanazt értem el, mintha alapból felismerte volna a telepítő az XP-t? Kell nekem a Debian helyreállítási verzió, vagy törölhetem? (csúfítja a grub menüt
)
Sűrű volt a hetem, azért csak most válaszolok.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22032 üzenetére
Nem sikerült megcsinálni. Grub promt jön csak be bootoláskor. Közben változott is a dolog picit.
A jelenlegi helyzet:
Az SSD-n két partíció van, mindegyik EXT4. Az sda1 a / mountpoint alatt, az sda2 a /home alatt. Ez rendben működik is.
Acronis mentés is van róla, a mostani állapotot is abból tettem vissza.
Acronis mentés van a Windows7-ről is, ez 1 partíció.Amit szeretnék:
A jelenlegi helyzetből szeretném megoldani, hogy legyen egy NTFS és egy EXT4 partíció az SSD-n. Ezekre menne a win ill. linux. A win-t visszatenni nem gond, de a linuxban 2 partícióból (/ és /home) kellene egyet csinálnom és azt feltennem a második partíció helyre az ntfs után. Aztán Grub2-t varázsolni loadernek.
Szívesen elhagynám a win-t, de pár játék miatt kénytelen vagyok meghagyni, mert virtualbox alatt lassú, wine alatt macerás a használatuk. Photoshop-ról nem is beszélve. Gimp sajnos nem játszik.
A fentebb leírt célt segítene valaki megvalósítani adatvesztés nélkül? Nagyon szépen összehoztam már az Elementary OS-t, nem szívesen telepíteném újra.
-
-PLevi-
senior tag
válasz
CPT.Pirk #21939 üzenetére
1. Sajnos nem segített, ugyanúgy csak a Debian van a listában. (plusz a helyreállítási mód)
sudo? Itt Debainon nálam nem működik, helyette "su -" parancs majd jelszó.
2. Igen, úgy volt ahogy mondtad. Synaptic-ban rákerestem újra a Chromiumra és három sorral lejjebb ott volt a nyelvi fájlos csomag. Ezentúl figyelmesebb leszek.
-
törölt tag
-
-PLevi-
senior tag
válasz
CPT.Pirk #21937 üzenetére
Sikerült feltelepíteni! Köszönöm a segítséget!
A telepítést ugyan ADSL internettel kezdtem el, de meg kellett szakítanom, így otthon fejeztem be, wifivel. Ugyanis az egyik leírás 1.1-es, "Firmware during the installation" menüpontja szerint megoldottam a problémámat.
Közben akadt egy váratlan hardveres probléma, durva külső behatás érte a pendriveomat, ami ennek következtében félig meghajlott, de szerencsére csak az USB csatlakozónál, így már semmi baja.(Nem akartam megszakítani a telepítést, gondoltam pendrive-ostól teszem el a laptop-om, azt hittem belefér a táskába, de tévedtem, így történt a "baleset".)
A rendszer eddig kíválóan teljesít, a már megszokott LXDE környezettel használom. Azonos használat mellett egy kicsivel kevesebb memóriát eszik, mint a Lubuntu, ráadásul a swap-hoz sem nyúlt még hozzá. (Lubuntu alatt kb. egy óra használat után mindig volt kb. 50-60 KiB adat a swap-ban) Azonban akadt két problémám:
1. A Grub csak a Debian-t "látja", az XP-t nem. (Nem mintha annyira nagyon szükségem lenne rá, csak biztonságérzetet ad.) Leellenőriztem, nem lett legyalulva telepítés során az XP-s partíció.
Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni?2. A Chromium angol nyelvű marad, hiába állítom át a nyelvet a beállításokban. A böngésző újraindítása után is változatlan marad. Hogyan lehetne magyarra varázsolni?
Viszont hogy ne csak kérdezzek, megpróbálok segíteni egy kis "leírással" a velem egy cipőben járóknak:
Debian non-free Wi-Fi driver probléma:
Ha pendrive-ról szeretnénk wifi hálózaton keresztül Debian-t telepíteni, töltsük le innen a telepíteni kívánt Debian verziószámának megfelelő "firmware csomagot", majd csomagoljuk ki a nekünk kellőt* a telepítő pendrive-unk gyökérkönyvtárában található firmware mappába. Ezután a telepítő fel fogja ismerni a wlan kártyánkat és tudunk vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakozni.
*Ha nem tudjuk, hogy pontosan melyik is kell nekünk, csomagoljuk ki mindet a megfelelő helyre. -
baratka87
tag
válasz
CPT.Pirk #21871 üzenetére
A zárt driverest indítottam el. mert a nyílt driveres live el sem indult,(ha jól emlékszek) ugyanúgy villogó kurzor volt. Nem találtam neten semmit egyenlőre, de azóta is keresek valami választ.
Cyrin köszönöm a segítséget
sokat segítettél
Na jó nem gondoltam komolyan....
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
-
sanzi89
addikt
válasz
CPT.Pirk #21850 üzenetére
Köszi, megnézem!
Még egy kérdés. Ha felteszek egy programot - például a VLC playert - ami feltesz magával pár csomagot akkor ha törlöm a VLC playert akkor a függőségi csomagok megmaradnak alapértelmezetten, vagy megvizsgálja a rendszer, hogy más használja-e és ha igen maradnak, vagy mi lesz velük?
-
sanzi89
addikt
válasz
CPT.Pirk #21848 üzenetére
Pont ezt szeretném én is, hogy mindent apt-get-tel telepítsek. Például a LibreOffice is felment mindennel amire szükségem van ezzel a három paranccsal:
apt-get install libreoffice
apt-get install libreoffice-l10n-hu
apt-get install libreoffice-help-huAz eredeti kérdésem az lett volna, hogy ezt a három parancsot honnan szedem elő, mivel neten akárhogy kerestem rá, nem találtam meg sehol. Végül az apt-cache search paranccsal kikerestem ami kell, csak rossz volt a több monitornyi cuccot végignézni, amit az apt-cache search libreoffice adott eredményként.
A tárolókkal kapcsolatos infót köszönöm!
-
BluEyes
őstag
válasz
CPT.Pirk #21837 üzenetére
Az UTC óra az arch alapokon érdekesen működik. Egy ideig a Windows indítása állította el a Chakra óráját, mostanában meg a Chakra állítja el a Windowsét.
Időzónát állítsd át Azori-szigetekre. Nem vicc (illetve dehogynem vicces, viszont működik jól, téli átállítást is megcsinálta).
sudo timedatectl set-timezone Atlantic/Azores -
sanzi89
addikt
válasz
CPT.Pirk #21828 üzenetére
Esetleg a hogyanban is tudnál segíteni? Mi az a contrib és nonfree tároló? Hogyan kell őket engedélyezni?
@Jester01
Lehet, hogy egy full install-ban fent van, de egy alap rendszert használva szeretném összerakni ami nekem kell. Illetve milyen szedett-vedett csomagokra gondolsz? Van gy parancs, amivel felteszem és kész. Ezt hogy lehet szedett-vedett csomagokkal megoldani? Nem én választom ki milyen csomag kell és melyik nem. -
kispx
addikt
válasz
CPT.Pirk #21834 üzenetére
XFCE esetén a kompozitálást ki is kapcsolhatja, nem kell cserélni.
Chakra:
KDEMár openSUSE-nál is nekiugrottam, hogy KDE párti leszek, de mindig a faék egyszerű XFCE-nél kötök ki.
Manjaro:
- ronda betűk, a szemem szétfolyt még a hupos cikket elolvastam.
- habár beállítottam rajta, hogy a ne az UTC írja ki nekem, egy újraindítás után elfelejti.
- lassabb mint a Xubi
- pár szoftver nekem az AUR-ból telepíthető, amire meg azt írja, hogy vigyázzak csak akkor használjam, ha megbízok bennük. Én meg a bizalom.... -
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21810 üzenetére
13.04/13.10/chakra mindegyik nagyon lájtos tesztfázisban volt csak jelen a gépen (értsd pár órát), a videóig nem jutottam el
Kubuntu 13.10 próba volt a hét elején, azon szépen ment a videó.
De ha bele döglök, akkor is megtalálom az ideális disztribúciót.
Olyan nincs hogy egy év után visszatérjek vindózra! -
sanzi89
addikt
válasz
CPT.Pirk #21814 üzenetére
Tudom, hogy nem egy felhasználóbarát disztró, de abban a reményben kezdtem neki, hogyha egyszer a nulláról felteszem azt ami a legszükségesebb, akkor utána nem lesz vele gond. Nomeg ha összeraktam egy alap felhasználói gépet utána sajnos nem tudom kikerülni a szerver ismereteket, és oda is Debian-t tervezek. Utálom a Linuxot, de sajnos a munkám miatt nem tudom kikerülni.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21803 üzenetére
Manjaro előtt Ubuntu volt a gépen. Telepítés előtt, mindig live módban a /home-ról törlöm a rejtett mappákat, és csak a /-r formázom újra. Már sokszor csináltam ezt különséle debian/ubuntu származékokkal, soha nem volt gond. A mankaronak igen.
VLC-vel nézem és igen, kiszedtem a komment jelet a config fájlból
# Disable screensaver (boolean)
disable-screensaver=1Intel i3 CPU-ban található HD2500. Vindóz és eddig kipróbált összes linux alatt vaj sima volt a film. Itt a képen két-három sávban is csúnyán törik a kép. Telefonnal készítettem felvételt a monitorról, ezen is jól látszik.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21800 üzenetére
Nem kell. Ám első alkalommal a /home-ot nem formáztam és az nagyon nem tetszett a Manjaronak. Egy közönséges fájltörlést nem tudott elvégezni.
Mellesleg kezd nagyon tele lenni a hócipőm ezzel a disztribúcióval! A felhasználói élmény kb a béka segge alatt van.
Olyan brutális a video tearing, hogy egyszerűen élvezhetetlen a film. A kiguglizott javaslatok egyike sem segített.
Ugyanígy a képernyő lekapcsolást sem képes felfüggeszteni film alatt. Vagy teljesen kiiktatom az energiatakarékosságot vagy tízpercenként meg kell böknöm az egeret, hogy nézhessem a filmet.Természetesen mindkét probléma a szar-fos-instabil-kerülendő buguntu alatt ismeretlen.
-
dodopek
addikt
válasz
CPT.Pirk #21726 üzenetére
A most meg semmi azt jelenti egész pontosan, hogy pár napja leválasztottam az egyik win partícióról 25Gbyte-ot, és simán(kis segítséggel) feltoltam rá a 13.10 Ubuntut. Mivel mindenféle gyíkjai voltak, gondoltam, és ajánlották, hogy próbáljam meg a 12.04 LTS verziót. Mivel (a senkiházi Nero miatt) nem tudtam kiírni, usbről telepíthetőre alakítottam, és neki estem. Szépen végigment a telepítés, végén újraindítás, indul a win7. Nincs oprendszer választó, nincs semmi jele, hogy fenn lenne bármi más, mint a win7. Próbáltam uefiben a másik hdd-re állítani(és vissza), eredmény nélkül. Próbáltam a win7 lakóhelyén csinálni egy 25Gb területeet. Ott is végigfutott a telepítés, ugyanaz az eredmény.
Annyi biztos, hogy a win számára ismeretlen formátum, tehát valszeg odáig eljut, hogy ext4re formázza.Most újabb kísérlet. PowerISOval(köszönöm a tippet) kiírtam dvd-re, aztán meglátjuk mi lesz.Telepítés után jelentkezem...
-
-
Hintalow
senior tag
válasz
CPT.Pirk #21673 üzenetére
Átolvastam én, de szerintem ez konkrétan nem volt benne.
Amúgy arra a döntésre jutottam, hogy nem vagyok sztech analfabéta, az első gépemet jó 15 éve már hogy összeraktam, szépen nekiállok, majd kialakul magától. (gondolom, azért valami mankót csak ad menet közben)
Viszont eszembe jutott még egy kérdés: linuxnál lehet nyelvet váltani, vagy a telepített kiadástól függ?
ergó ha én magyart akarok (nem nekem lenne fontos, hanem aki majd használja) akkor a magyar linux mint oldalról kell leszedjem a magyar közösség éppen aktuális verzióját? -
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21642 üzenetére
Na de mind a két kártya rossz?
weinmaker@weinmaker-AMILO-Pi-1505:~$ iwconfig
wlan2 IEEE 802.11bgn ESSID:"jjmaxi"
Mode:Managed Frequency:2.432 GHz Access Point: 64:70:02C:27:14
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thrff Fragment thr
ff
Power Managementn
Link Quality=70/70 Signal level=-29 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:18 Invalid misc:52552 Missed beacon:0lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
-
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21615 üzenetére
weinmaker@weinmaker-AMILO-Pi-1505:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [AHCI mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 02)
06:04.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02)
06:04.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 01)
06:04.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01)
06:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
weinmaker@weinmaker-AMILO-Pi-1505:~$
Én ebben nem látom az inteles wifit (i3945)
Ami durva, hogy ezelőtt meg ment, a visszajelző világított...stb, most meg semmi, de hiába teszek bele egy másik atheros wifit, azzal is ugyanezt csinálja. -
-
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21548 üzenetére
Ez komoly? Ez nekem mint a halálcsillag tervrajza.
Régebben írtam, hogy mire kell a cucc. Gyerekeknek netezni (firefox flash támogatással, silverlightal), xbmx média playerLegyen szép megjelenésű, és könnyen kezelhető.
Az ubuntu, és lubuntu jó volt ilyen téren. Minden működik rajta ami kell, gyors, szép, teljesen rendben lenne, ha nem szivatna a belső wifi.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #21542 üzenetére
Nem Te említetted neki az Archbang-et? Az hol való kezdőnek? A másik legalább grafikus csomagkezelővel + stb rendelkezik, azt hirdetik hogy kezdőknek is jó disztró, míg az előbbi oldalán vastag betűkkel szedve írják hogy nem kezdőknbek való.
Mivel az is openbox-ot használ ahogy a Manjaro említett változata is, rendszerigényük nem hiszem hogy nagyon eltérő lehet.
KDE meg főleg nem való egy P3-as gépre.
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21538 üzenetére
Persze, igazad van. Csak már annyit szenvedtem vele, hogy picit unom. Sajnos az itteni fórumok kevésbé pörgősek, illetve azért írtam ide, mert ez kezdő fórum (és nálam kezdőbb linuxos nem sok van).
Most azt csináltam amit mondtál, hogy külső usb-s wifi adapterrel használják a gyerekek, mert azzal megy.
Nekem jó lett volna a sima ubuntu is, de ott ugyanez a probléma volt, hogy csatlakozott, majd rövid idő után eldobta a kapcsolatot.Illetve valami "könnyű súlyú" linuxot akartam feltenni, ami régi hardveren is gyors, és ez igencsak az így.
A puppy is jó volt, csak annál olyan fapados kinézet volt, hogy az nem tetszett.Mit tegyek fel szerinted, ami kényelmesen elfér 16gigán (ennyi a belső tároló), gyors régi vason is, van mögötte pörgős magyar fórum?
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21536 üzenetére
Nem nagyon szándékozom újra telepíteni.De ilyen van, hogy magától befrissít valami szart, és attól nem működik? Amúgy az ubuntuval ugyanezt csinálta már a kezdetek kezdetén.
Jól ment a puppy linuxal, illetve a lubuntuval is (eddig). Külső adapterrel most is jól megy (ralink)
Nem nagyon szándékoztam külföldi fórumokra írkálni, ha itt van egy jó magyar is.
Azt hiszem amúgy továbbra sem leszek a linux nagy barátja, mert míg win-en évek óta mindig, minden fagyás nélkül és simán működik, ezzel mindig van valami.Ha erősebb vas lenne a noti, már rég feldobtam volna egy win7-et aztán probléma elfelejtve. Annyi időt és energiát fecceltem már ebbe a linuxos történetbe, hogy vicc. Még a nyomorult silverlightot is sikerült működésre bírni rajta. Minden tök jól ment.
-
weinmaker
őstag
válasz
CPT.Pirk #21518 üzenetére
Lubuntut használok. A gep egy notebook, es a wifi modul intel i3945. Ma letoltottem a frissítéseket, de nem javult. Az az érdekes, hogy hetekig tökéletes volt, es csak néhány napja kezdett el szórakoni. Amúgy semennyire nem értek a linux - hoz. Csak pár hete feltettem erre a régi notebook-ra, eddig jól működött.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21436 üzenetére
"Ha jól emlékszem, az X-ből dobták a Rage supportot is, szemetek! Pedig csak kb. 10 éves, miaz?"
95-99-ig. Jóval több, mint 10. Egyébként az egy dolog, hogy az x-ből dobták. De pl a centos 6-ban még van támogatása. Annak meg 2020-ban jár le a támogatása. Tehát maximum 25 évig támogatnak a jelenlegi állás szerint egy bizonyos hardvert. Ez azért nem mindegy."No meg ezek a cégek még mindig pénzből élnek, üzletileg nem éri meg ha sokáig használsz egy kártyát."
Én is pénzből élek. Nem fogom csak ezért lecserélni, amíg 100%-os az eszköz. Ez őrült fogyasztói hozzáállás, linuxom van, ne mondják meg meddig használom. Majd 2037-ben veszek újat. -
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21421 üzenetére
Na ne szívass! Frissített driver se készül hozzá.
5 éves cuccról beszélünk, ezt mégis hogy képzelte a tisztelt gyártó???
Így tényleg kizárólag a nyílt driver marad, mint alternatíva és a linux. De egyébként arra a desktop feladatra, amire a gépek 80% használva van, bőven nagyon elég lenne egy rage is.
-
SlausK
tag
válasz
CPT.Pirk #21406 üzenetére
Utánanéztem, hogy Fedora 19-ben melyik a jelenlegi legfrissebb (stabil) kernel és mint kiderült már 3.11.1-es van. Nagyon megörültem és ki is próbáltam mit is tud így az amd open source driver. Azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam. Meglepően gyorsabb lett. Szinte olyan, mint ha proprietary driver lenne fel rakva. Egy kicsit azért hiányzik a CCC.
A ventivel kapcsolatban is keresgéltem és meg is találtam a választ. A "radeom.dpm=1" paraméter megadásával már aktív is minden indításnál és végre nem olyan zajos a noti, mint egy fűnyíró.
A rendszert nagyjából sikerült már belaknom (friss telepítés az előző /home partícióval). Talán egy-két alkalmazás várat még magára. Remélem az AMD driver, illetve a kernel a jövőben is így fog bővülni, mert bár már lassan 4 éve van meg a noti, nem tervezem egyhamar lecserélni és egy kis plusz teljesítmény sosem árt.
Köszönöm az "útbaigazítást"/javaslatot. Ha valami problémába ütköznék és nem tudnám magam megoldani, tudom hova kell jönnöm.
-
-PLevi-
senior tag
válasz
CPT.Pirk #21406 üzenetére
Sziasztok!
Olyat lehet Linux alatt (gondolom igen), hogy a laptopba kábelen keresztül érkező netet (pppoe) wifin keresztül megosszam, úgy, hogy androidos telóval tudjam használni?Mint kiderítettem, az ad-hoc hálózat nem jó erre, a teló nem tudja kezelni, hiába csatlakozik, nem jön létre kapcsolat. Windows 7 alatt meg lehet valahogy oldani, de nekem XP van a gépen, és Linux. Jelen esetben PuppyLinux, de szükség esetén bármilyen disztrót tudok live rendszerként futtatni.
Ha valaki esetleg tud valami megoldást, kérem ossza meg!
-
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #21389 üzenetére
Most telepít minden frissítést, amit talált. Bár nem látom, éppen hol tart, mert elment minden kép, csak a háttérképet mutatja.
Előbb-utóbb egyébként mindig ez a vége, egy ideig tudom "törölgetni" az asztalt az éppen aktív ablakot cibálva, de akkor is elő-előjönnek a rég bezárt ablakok szellemképei, míg össze nem tojja magát az egész desktop.
-
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #21317 üzenetére
Ha a Zorin OS 6.4-et feltolom az 5.2-es helyére, akkor elég a home könyvtárat elmenteni, majd utána berakni a friss rendszer "alá", hogy megmaradjon minden beállításom, codec-em stb.?
-
St3ven
addikt
válasz
CPT.Pirk #21302 üzenetére
5.2-es verzió van fent.
A csomaginformációk frissítésénél azt írja, hogy
Nem sikerült letölteni minden tároló indexfájlját
Lehetséges, hogy a tároló már nem létezik vagy hálózati problémák miatt nem érhető el. Ha a le nem tölthető indexnek elérhető egy régebbi verziója, az kerül felhasználásra. Egyébként a tároló mellőzve lesz. Ellenőrizze a hálózati kapcsolatát és győződjön meg róla, hogy a tároló címe helyes.
Majd alatta kis ablakban ilyen jellegű hibák tömkelegét dobja:
Sikertelen letöltés: http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/natty-updates/restricted/binary-i386/Packages 404 Not Found
A rendszert magát még soha nem sikerült frissítenem emiatt a hiba miatt.
Más letöltési forrást is kipróbáltam (mert szemmel láthatóan ez a baja) a Beállítás -> Szoftverforrások fülön (az összes választható magyart és néhány külfüldit is), de ugyanez a hiba.
(#21303) bob.zxr:
Megtalálja a Google Chrome-ot, mint frissíthető elemet, de nem enged pipát tenni elé, így nem is érhető el a Telepítés gomb. -
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #21272 üzenetére
Kikérem magamnak, ezt most épp nem buzeráltam, csak felraktam az elementary-t élesbe is, hogy megnézzem és most ő kezdte.
Am igen, sok mindent buzerálok, de ez azért van, mert a lehető legkomolyabb szintre akarok jutni linux téren.
Ami számomra rettenetesen meglepő volt az eOS-sal kapcsolatban, hogy Ubuntu alapú mégis tökéletesen, hibátlanul viszi a fullhd-t és semmit nem telepítettem, semmit. Na jó, egy vlc-t.. Egyelőre nem akarom elszólni magam, de (közel?) olyan stabil a gépemen, mint anno a Mageia volt.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #21110 üzenetére
Letiltottam az intelt, meg a switchable grafixot. Sikerült felrakni, elindult a live, viszont ugyanúgy a karakteres telepítőt kellett használnom live alatt is, mivel a grafikus telepítő eléggé szegényes volt a partíció beállítások kiválasztásakor (de nem is baj, mert jobb szeretem a minimalizmust
)
Elég komoly rendszer, minden alapból telepítve van. LibreOffice, firefox, thunderbird stb. és most is alig volt 5 perc a telepítés, egy 5400-es vinyóra.
Bár lanon használom a gépet, kipróbáltam a wifit, és hiába írtam be a jó jelszót nem fogadta el, újból kérte. A megoldás az volt, hogy a routerben az automatikus csatornát átállítottam 7-esre és így már működik... (valaki múltkor szenvedett itt vele, és nála is ez volt a megoldás, hogy 10-es alatti legyen a csatorna, de hogy miért..)
De most már minden brutál jól működik, elég klassz. Ez a szint már komolyan nextnextfinish kategória.
Más: Ez mondjuk valszeg a program szegénysége, de egy AES256-os védelmű .zip-et nem tudott kicsomagolni a beépített tömörítő, hiába írtam be hozzá a jelszót, bár még nem néztem szét nagyon a tárolóban. (Mivel a frászt kaptam hogy elfelejthettem a jelszót, 7zip-pel nekiestem és úgy sikerült)
Szerk.: amúgy nem tudom miért nem ment a dual graphics, Chakrának nem volt vele baja, simán működött az egész - zárt driverekkel persze.
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21076 üzenetére
Dell Precision M4600. Pendrive-ra telepitettem. (Ceges, a hdd-re nem telepithetem, ide is csak egy "biztonsagi res" miatt sikerult.) A telepites tegnapi, volt frissites terminalbol. Tegnap toltottem le, es irtam ki a telepitot dvd-re. Ububntu 12.04lts. Jaaa.... Meg kicserelodott az nVidia driver a legujabbra. Maga az ubi ajanlotta fel.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Renault, Dacia topik
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 3080 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest