- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: PH!arckép
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Szólánc.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- borg25: Kórházi beszámoló
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rtom
senior tag
janos666, sysrq, adyh: a szomszédos ubuntu topic 1. hsz-a sok infót tartalmaz, talán segít.
-
rtom
senior tag
válasz
GrandeP #6703 üzenetére
A 2006-os demo verziót még le tudtam tölteni, emlékeim szerint egy pár napig használható reg nélkül, de mivel telepítő, nem LiveCD, és nem volt kedvem feltenni, csak kíváncsi lettem volna rá, így felejtős lett. Hasonló indokok vezéreltek, mint téged (aszzony..
)
Talán megvan még az iso valahol, otthon majd rákeresek, ha érdekel.
Ubuntu-t viszonylag könnyedén lehet XP kinézetűre átszabni, példa. Bár én inkább az alkalmazások átszoktatásával kezdeném: MSN helyett aMSN vagy pidgin, de video és voice chat nincs; IE helyett FF (szerencsére előbbi szeret nálam lefagyni, úh. ez gond nélkül lecserélődött ); openoffice stb.
-
rtom
senior tag
Basszus, pofámról ég a bőr, de nem tudom beállítani a laptopon a vezetékes hálót
Szal a routerem szerint 192.168.2.100 ip-t kapott a laptop vezetékesen, .101-et a wifi. Utóbbi vígan megy is, a vezetékes viszont nem, az ifconfig szerint vmi ipv6-os címet kapott:
inet6 addr: fe80::216:d4ff:fe50:31d5/64
A router logja szerint küldözgeti neki bőszen az OFFER-eket, de nincs ACK.
Biztos vagyok benne, hogy már olvastam ilyen problémáról, de nem jön a megvilágosodás
úh. segíthetnétek
-
rtom
senior tag
Nem ismerem a Mandriva saját tárolóiban lévő zárt drivert, azzal is tehetsz egy próbát, vagy az Nvidia oldaláról letöltöd a kártyának megfelelő fájlt, futtatási jogot adsz rá, indítod és elméletileg kész, mivel a legutóbbi fejlesztések során belepakolták a linux kernel header letöltést is, nem neked kell előre feltenni. Ha jól rémlik, még a xorg-conf-ban is átírja magát nvidia-ra.
-
rtom
senior tag
válasz
korinna_ch #6526 üzenetére
Ha régebbi a kari, akkor inkább Nvidia, ha az újabbak közül választasz, akkor majdhogynem mindegy, mert az ATI/AMD drivere nagyot fejlődött mostanában. De inkább mégis Nvidia.
Szerk.: Vladi, itt is beelőztél ?! Nem kéne neked éppen ööö pl. tanulni ?
-
rtom
senior tag
"hogy állítom be, hogy a KDE helyett a másik töltődjön be?"
Ez a desktop managertől függ, én az xdm-et és a gdm-et (ubuntu alap) ismerem, előbbi kézimunkás, utóbbi több erőforrást igényel, de egyszerűbben testreszabható, loginnál választható, hogy melyik sessiont indítsa. A Yoper mit használ?
"az átállítás után "marad" a memóriában KDE alkatrész?"
Nem kéne maradnia, a különböző ablakozók különböző forrásokat használnak, máshol van az autostart is. Egy idő után úgyis letörlöd a KDE-t és akkor nem lesz kérdés
-
rtom
senior tag
Ha csak a már említett 3 alkalmazás futna a gépen, akkor a "legkönnyebb" ablakozó is elég neked, ha van kedved kicsit kézzel bütykülni: openbox, icewm. Előbbi van nálam is, egy P3 933 MHz gépen, még az lxde-nél is gyorsabb.
A memóriafigyelésre és conky-t használok, torrentre transmission (ktorrent nálam kifagyott, ha szakadozott a netkapcsolat)
-
rtom
senior tag
A felsoroltak közül nekem a KDE meg a Ktorrent hangzik elsőre soknak, de hozzáteszem, LiveCD-n kívül még nem használtam. Saccra +512 Mb elég lehet neki. De miért akarod elkerülni a swap használatát? Sebesség vagy HDD kapacitás miatt?
Összehasonlításként: mostani Ubuntu cli + openbox rendszerem megnyitott pcmanfm-mel, ff 5 tabbal, transmission-nel és wine + totalcmd-vel 160-180 Mb RAM-ot eszik.
-
rtom
senior tag
válasz
greatchaos #6505 üzenetére
Nincs online tárhelyed? pl. Box.net ingyenes
Szerk.: Vladi! Igen, bírom, de a mi célja a kérdésnek? Statisztika?
-
rtom
senior tag
Lehet, hogy megy az, csak a hangkimenetet át kell állítani az USB-re, grafikusan erre egy asoundconf-gtk csomagocska segíthet.
Ha nem ismerte fel (nincs az előzőben usb-s "hangkártya"), akkor meg kéne nézni, hogy mit mond egy lsusb és hogy az usb-audio modul be van-e töltve.
A .package fájlokra valami autopackage rémlik, de nem jön be az autopackage.org, ahol van how-to
-
rtom
senior tag
Az echo létrehoz egy fájl-t (/tmp/make_part2.cmd néven), aminek tartalma az idézőjelek közötti string, csak "\n"-ek helyett sorbatöréssel.
A többi paraméterezése nekem magas...
(az fdisk -H 2 paramétere azt jelenti, hogy a második fejre kerül a partíciós táblája, de hogy hogyan jön ide a fájl ?
Az mkdosfs -v paramétere csak a verbose mód, a -F megadja, hogy a FAT 32 bites)
-
rtom
senior tag
válasz
NovaBlue #6441 üzenetére
Valóban úgy tűnik, hogy nem jött össze az ATI driver telepítés. De mivel a gyári jobb, mint a jelenlegi Ubuntu tárolóban lévő (pl. video lejátszás xv kimeneten), érdemesebb az EnvyNG segítségével telepíteni. Először a zárt meghajtóknál az engedélyezett jelölőnégyzetből kivenni a pipát.
Ha sikerült, és a xorg-ban "vesa" helyett "ati" látszik, akkor kell megnézni, milyen felbontásokkal megy és szükség esetén modline-ozni, mint Noddy írta.
-
rtom
senior tag
Gugli első találat: open source beszélő fej.
Szerk.: off-ba akartam
-
rtom
senior tag
Valószínűleg nincs C++ fordítód. Ha ubuntun lennél, akkor azt mondanám, hogy
sudo apt-get install build-essential
, de nem tudom, a disztródban van-e ilyen. Úh. ezekkel kellene próbálkozni:
g++ ; gcc (vagy gcc-c++); libc6-dev; libc-dev; makeEgy letöltőgépnek olyan disztró, ami alig van dokumentálva, kevés a felhasználó és a fórum aktivitás is 0?
Felteszel egy Ubuntu vagy Debian minimal/net install-t + X +samba+ a letöltéshez szükséges alkalmazás. Az egész rendszer elfér 1 Gb-n
-
rtom
senior tag
Ugyan még nem hallottam a Yoper-ről, de így beleolvasgatva akár használható is lehet ("optimized for performance"). Bár gyanús, hogy a fórumában az utolsó post kb. 2 hónapos...
Itt találtam egy hozzászólást, hogyan tudsz hozzá srpm-et csinálni, és hogyan telepíthető.
Szerk.: szerintem az igazi linux a Debian meg a Gentoo, de ez a kettő nagyon jól van dokumentálva, úh. valszeg hamarabb megtalálnád ilyen jellegű kérdésedre a választ.
-
rtom
senior tag
válasz
[HUN]Tyson #6383 üzenetére
Ezen hozzászólás alapján akár sikerülhet is, ha megy a LiveCD-vel a net. Egy próbát megér, bár ha csak samba, akkor X sem kéne stb.
-
rtom
senior tag
Próbálkozok a minimális installomon, tesztelném az icewm ablakkezelőt. Ehhez telepítettem ezt
Kérdés: hogyan lehetne beállítani, hogy az icewm induljon (esetleg login screen-nél választható legyen) ha xdm a login managerem?
-
rtom
senior tag
Próbáld meg terminálból mount paranccsal, akkor visszajelzés is lesz. Esetleg még a /var/log/messages-ben találhatsz infót, miért nem sikerül.
Javaslat még a pcmanfm nevű file-manager használata, ebben minden meghajtót grafikus felületen mountolhatsz, csak automatikusan nem tudja.
-
rtom
senior tag
válasz
leviske #6328 üzenetére
Tényleg nem úgy kell telepíteni, mint Win-ben.
A lehetőségek
Tárolóban lévő programok/csomagok
- parancssorral:apt-cache search kulcsszó
kulcsszó keresése a tárolóban lévő csomagok között;
(sudo) apt-get install csomagnév
csomag telepítése (admin jelszót kér);
- synaptic - GUI-s csomagkezelő, kereshető, a tárolók is bővíthetők
- Alkalmazások hozzáadása - szintén GUI-s programkezelőNem tárolóban lévő csomagok
- .deb kiterjesztés - dupplaklikkre feljön a csomagkezelő és telepít, ha minden függőség adott; parancssorban(sudo) dpkg -i csomagnév
- bináris: oda másolod ahova akarod, csak futtatni kell
- forráskód (általában tar.gz vagy tar.bz2 csomagként) - lásd Vladi cikkeSzerk.: Ja, ez Ubuntura igaz ill. általában Debian alapó disztrókra.
-
rtom
senior tag
válasz
Predator666 #6295 üzenetére
Ha valamilyen X hiba lép fel, az általában naplózódik a /home/$user/xsession-errors fájlban. Ott kéne szétnézni, nincs-e valami nyoma a menü hiányának.
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
Szívesen. Mióta a minimal install-t csinálom/használom, elég sok időt töltök a terminálon, amivel sokat lehet tanulni, de sztem a bash parancsoknak még a felét sem ismerem készség szinten... Ezért jó nagyon az angol nyelvtudás + gugli, mindenre van megoldás, csak jól kell keresni.
-
rtom
senior tag
Forráskódból fordításhoz Vladi irománya. Deb csomagra csak duplaklikk vagy
dpkg -i install.deb
Flash player benne van a repoban, vmi flash-plugin-nonfree a neve, keress rá synapticban vagy
apt-cache search flash nonfree
A helyproblémádra: szerintem a nehezebb oldalról kezdted, a minimal installból felépítve sokkal egyszerűbb volt (nekem). Most Nexuiz és Battle for Wesnoth is fel van telepítve, így 2,8 Gb-n fér el a rendszer, a home könyvtáram külön partíción van. Pl. még synapticom sincs (apt-cache és apt-get minimális ismeretével elkerülhető)
Javaslat: telepítsd a deborphan nevű kis progit, ez kidobja, mely csomagok nem dependelnek semmire, és törölhetők.
-
rtom
senior tag
válasz
péter007 #6179 üzenetére
A parancs pppoeconf, azaz 3 "p" betű egymás után, nálad csak 2 van, ezért nem érti.
Továbbá a sudo-val kiadott parancs után az ubuntu-s jelszavadat kérdezi, nem a netszolgáltatódét (ha ez eddig nem lett volna tiszta), a sudo-val adminisztrátori jogosultságot kapsz ezen parancs erejéig. A "Password for 'user':" szöveg után beütötteket nem jelzi a képernyőn, de csak folytasd nyugodtan, attól még érti.
-
rtom
senior tag
válasz
péter007 #6160 üzenetére
Először tudni kéne, hogy kábel vagy ADSL kapcsolatról van szó.
Az ADSL-t lehet a pppoeconf-a beállítani, ezt az Alkalmazások->Eszközök->Terminál helyen találod (hú, már régen láttam klasszikus Ubuntu menüt, nem is biztos hogy ott van, de megtalálod) Kapsz egy fehér ablakot, DOS prompt-hoz hasonlító parancssorral. Ide kell beírni a pppoeconf-ot.
Ha kábeles neted van, és nem megy magától, akkor nagyobb a gond, ez esetben egy lspci, lsmod valamint egy ifconfig parancs kimenete segíthet tovább.
-
rtom
senior tag
válasz
Plechazunga #6159 üzenetére
A PIII 933 MHz, 512 RAM, GF4Ti4200 gépemről netezek, miközben megy az Eternal Lands nevű 3D-s online játék. Ubuntu Hardy van fenn, igaz Openbox-szal, de ez a driver szempontjából tök mindegy (csak hogy lásd, nem is olyan low-end az a gép)
Gond nélkül kéne futnia a Xubuntunak, bár az Ubuntu is feltelepülne, csak a RAM kevés neki egy kicsit. Javaslom, adj még egy esélyt a Xubuntunak, a driver kérdésben meg kérj innen tanácsot, ha elakadsz és olvasgasd a hibanaplókat. (Ez a vesszőparipám!!!)
-
rtom
senior tag
Ha Debian/Ubuntu, akkor lmsensors csomag + sensor-applet vagy conky. Lásd Vladi cikkét.
-
rtom
senior tag
Én abszolút kezdőként nem javasolnám a Gentoo-t, valószínűleg sok problémába fogsz belefutni, amire nem találsz azonnal megoldást, és ez elveheti a kedvedet.
Szerintem Ubuntuval érdemes kezdeni, aztán egy minimal install-ból/Debian netinstallból felépíteni a rendszert, és csak ezután a Gentoo. Én a második résznél tartok, de csak hobbyból szórakozom vele, ha te komolyan tanulni akarsz, akkor egy lépcső akár pár hónap alatt letudható.
Tudom, a Gentoo-sok azt mondják, hogy minden nagyon jól dokumentált, de ha valaki nem ismeri a bash parancsokat, vagy nem tud egy xorg-ot konfigurálni, akkor hamar beletörik a bicskája, és csak a fórumokat bombázza kérdésekkel, amitől mindenkinek tele a .... hócipője. Ha még a gugli-t sem használja / nem tud angolul, akkor végképp
-
rtom
senior tag
Wubival többeknek is volt itt gondja, de a döntés a tiéd, nekem 6 Gigás partíción elfér a telepített, úh. inkább adnék neki egy saját helyet. A sorrendre XP, wubi, linux a javaslatom, ha maradsz ennél a felállásnál. Azért ez, mert az XP boot manager-ét a linux felülírja, de beteszi a listába a windows-t, fordítva nem.
Kérdés: miért éppen sabayon? Csak nem a parasztvakító effektek miatt?
-
rtom
senior tag
Én feleslegesnek tartom ilyenek használatát, inkább azt csinálom, hogy
dpkg --get-selections > installed-software
ezzel lementi a telepített csomagok listáját az installed-software fájlba. Újratelepítésnél pedig:
dpkg --set-selections < installed-software
dselectÉs már fenn is van minden csomag, ami korábban is. A beállítások meg jó esetben a /home/user könyvtárban vannak, ami másik partíción kapott helyet, így azokat nem bántjuk
Szerk.: elfelejtettem közölni, azért is alkalmazom ezt, mert 2 éve nincs a desktop gépemben odd. És nincs is rá szükség
-
rtom
senior tag
válasz
Danielson93 #6111 üzenetére
A mostanában legtöbbet emlegetett, és ezáltal kezdőknek ajánlott linux, ill annak 3 típusa:
Ubuntu
Kubuntu
XubuntuEzek végül is ugyanazak, csak más a "desktop environment". Először a LiveCD-vel érdemes kezdeni, telepítés nélkül nem veszíthetsz semmit, de kiderül, szereti-e a gépedet az OS.
Az ubuntu.hu-n ill. az itteni Ubuntu topicban találhatsz segítő júzereket, ha vmi kérdés akad.
-
rtom
senior tag
Az Ubuntu cli install kb. 300 csomagocska, erre jön még a grafikus felület - sztem kevesebb, mint 6xx...
Őszintén szólva még csak egyszer próbáltam visualbox-ba linux-ot telepíteni, sikertelenül. Dual-boot rendszer viszont gond nélküli (még az asszony is megszokta, hogy GRUB van, és nem egyből a szeretett Win-je esik az ölébe)
-
rtom
senior tag
Szerintem Ubuntu minimal verzióval is megoldható és sok alkalmazás elérhető a tárolókból. Lásd sh4d0w cikkét.
- MSN/Skype kliens: aMSN vagy emesene, Skype for Linux
- hangkártya támogatás (elsősorban intergáltak): kernel + alsa telepítés
- hálókártya: kernel
- NTFS használata: ntfs-3g; ntfs-config
- valami progi, ami felderíti, milyen eszközök vannak a gépben (ugye a pontos eszközcímzéshez, meghatározáshoz elengedhetetlen): hardinfo -
rtom
senior tag
válasz
raczger #5972 üzenetére
Én is így jártam, Ubuntu telepítés után újrahúztam az XP-t és nem tudtam a GRUB-ot telepíteni, így ismételt Ubuntu telepítés következett. A 8.04 kernelében már nincs hda..x elnevezés, minden sda..x lesz. Nem tudom, a GRUB-nál mi a helyzet, ott hd(0) maradt-e.
Szerencsére a home könyvtár másik partíción van, úh. megmaradtak a beállítások az újratelepítés után is, csak az app-okat kellet ismét leszedni.
-
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5973 üzenetére
Az Ubuntu közösség csinált egy EeeXubuntu nevű disztrót, csak erre a gépre, a Full Circle-ben is volt cikk róla.
-
rtom
senior tag
válasz
Anakin007 #5945 üzenetére
Véletlenül leltem rá erre, de az openoffice fórumosok szerint nem csak a .docx hanem az .xlsx formátumot is tudja konvertálni.
Hogy mennyire szivatja ezzel MS a felhasználókat, inkább nem fejtegetném, de tetszett egy példa: docx -> doc -> docx Word-ös konvertálása során a fájl tartalma is változik!
-
rtom
senior tag
válasz
Core2duo6600 #5932 üzenetére
Át tudnék csábítani linuxra egy ismerőst, ha meg tudnánk oldani, hogy az OS alól lehessen állítani a video ram méretét. Egy X1250-es videokarija van, ami papíron 512 Mb-ig húzható, de BIOS-ban nincs ilyen lehetőség (4 Gb RAM mellett sem), azt javasolták neki, hogy Vista megoldja, de nem igazán...
Ötlet?
Szerk.: bocs, új hsz. akart lenni, nem válasz
-
rtom
senior tag
Windows reinstall volt, 1. hsz alapján grub-install-t akartam, de grub-install hd0-ra azt mondja, nincs /dev/sda2/ vagy nem block device
Lehet az a gond, hogy 8.04 Ubi kernelében már sd elnevezésűek a partíciók, drive-ok és én egy 7.04-es xubuntu LiveCD-vel próbálkoztam?
-
rtom
senior tag
válasz
Core2duo6600 #5858 üzenetére
Most szedtem le a frissen megjelent TinyMe Linux-ot, ami a PCLiuxOS lightosított verziója. Egyelőre még LiveCD-n ismerkedem vele, kb. 1 óra tesztelgetés után nem tűnik rossznak, és nagyon gyors!
Kicsit talán túl user-friendly
-
rtom
senior tag
válasz
ngabor2 #5784 üzenetére
Nálam ez így néz ki:
*-memory
description: System Memory
physical id: a
slot: System board or motherboard
size: 1536MiB
*-bank:0
description: DIMM Synchronous
physical id: 0
slot: S1
size: 512MiB
width: 64 bits
*-bank:1
description: DIMM Synchronous
physical id: 1
slot: S2
size: 1GiB
width: 64 bitsTehát pont a memory clock hiányzik
Tovább kerestem, forrásból feltettem ezt, nagyon tetszik, de sajna ez sem mondta meg amit akartam.
Gyanítom ebben már Acer-ék keze van...
-
rtom
senior tag
válasz
ngabor2 #5782 üzenetére
Sikerült nekem is az lshw-t megtalálni, a grafikus felületen nekem csak a Mother boardot és a lítium-battery-t találta a main info-n kívül
Sudo-val már elég rendes infómennyiséget kitesz, de sajna memóriáról csak azt mondja meg, melyik slotban vannak és mekkorák... Szal sajna az órajelük még mindíg nincs meg
-
rtom
senior tag
Izé, linux alatt mivel lehet pl. RAM sebességet lekérdezni? A memtest szerint 299 MHz-n megy a cucc, és 533-as RAM van benne...
-
rtom
senior tag
Letöltettem egy ismerőssel egy külső vinyóra 4 DV kazetta tartalmát (csak azért, mert neki erősebb a vasa, meg nálam akadozott a hang), most próbálkozok a nyers video lejátszásával ill. vágásával. A vas Acer laptop, Sempron proci, OS Ubuntu 8.04. A gond, hogy:
- Totemnél csíkos a kép és kb. másodpercenként ad egy frame-et
- Mplayer nem tudja megnyitni a kimenetet (-vo, bár ezt már tudtuk)
- Kino-val megnyitva szintén csíkos és akadozik a hang
- Avidemux csíkos kép, "hang eszköz hiba" miatt nincs hang alattaEgyedül xp alatt Win Media Player tudta értelmesen, hiba nélkül lejátszani, de a win-es Avidemux is hang nélküli. Mi lehet a gond?
A haver Pinnacle Studio-val szedte le az anyagot.
-
rtom
senior tag
Annak, aki esetleg még mindíg kételkedne az ATI kártyák linux alatti teljesítményében:
-
rtom
senior tag
válasz
Windsurfer #5765 üzenetére
Ez kicsit kevés. Kéne terminálból egy lsusb parancs kimenete.
-
rtom
senior tag
válasz
Windsurfer #5762 üzenetére
Ha RedHat-tel megy, akkor más 2.6-os kernelű linux disztókkal is működnie kell, szerencsére hw támogatást nem nagyon szednek ki a kernelből...
Egyébként milyen adaptered van ami nem megy linuxon? Lehet, hogy itt találunk hozzá megoldást. LiveCD-vel tesztelted már a rendszert?
-
rtom
senior tag
válasz
Tuschke #5758 üzenetére
A grub-os paraméterezés OK, de mi ez a f-akármennyi?
[OFF]Zozo28: én ilyenek olvasásával (+ szótárazás) kezdtem az angol tanulást, jó alapnak.
Nyugdíjas: Colombo bácsitól már megszoktuk, hogy sokat kérdez, csak reméltük, hogy meg is jegyzi a válaszokat
Szerk.: mi a bánatért nem szürkül ki az off? [/OFF]
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5662 üzenetére
A Gparted-et az Ubuntu LiveCD-ről használtam.
Wine téma: van pár megoldás a neten, de különböző eredményességgel, ami működhet:
- wine leszed, home/"user"/.wine könyvtár törlése, wine újratelepítése
- indítás root-ként (sudo-val)
- wine upgrade / másik verzió
- winecfg állítgatása -
rtom
senior tag
válasz
Nyugdíjas #5651 üzenetére
A gz-t még ki kéne csomagolni meg valszeg utána configure - make- make install, ha forrást szedtél le, de a repókból tudsz MC-t telepíteni, csak már nem emlékszem milyen néven van fent. Synapticban rákeresel az MC vagy midnight szavakra, és meglesz, megkímélve magadat a forrásból történő installtól.
Szerk.: szégyen-nem szégyen én van hogy wine+TC-t használok
-
rtom
senior tag
-
rtom
senior tag
válasz
dr_strange #5608 üzenetére
Igen, én is erre a megoldásra jutottam, de ha a nem lenne kedvem egy parancsikont erre csinálni és nagyon be szeretném tartani a szabályt, hogy a lehető legkevesebb tevékenységet végezzük gyökérként, akkor jól esne, ha megkérdezné a Commander, hogy tényleg akarom-e ezt a műveletet végrehajtani és ehhez legyek szíves megadni a jelszavamat.
Utópia?
-
rtom
senior tag
Így jelszót adsz a root-nak, amit az Ubuntu fejlesztői szeretnének elkerülni. Tehát inkább minden parancs előtt a "sudo"-t kiadva megkérdezi a jelszavadat (ha ezzel a userrel telepítettél) és erre a parancsra kapsz root jogosultságot. Vagy ugyanígy sudo-val indítva programokra is lehet alkalmazni.
Fájlműveleteknél (pl. Gnome-Commander) bosszantó tud lenni, hogy nem tud sudo-zni, de sztem megszokható.
Mandriva témában feladom, még sosem volt vele dolgom, úh. csak általános tippeket tudtam adni, ehhez meg úgy tűnik distro-specifikus tudás kéne. Gondolom nem boldogít, de a fórumokon olvasottak szerint nem vagy egyedül ezzel a problémával. Esetleg váltás Ubuntura?
-
rtom
senior tag
Először lsmod-dal meg kéne nézni, hogyan hívják a modult, amit betölt. Ez kéne blacklist-ezni, Ubiban /etc/modprobe.d/blacklist fájl szerkesztésével oldható meg (Mandriva alatt is valószínűleg arra lesz). Aztán pedig ha tudod, melyik kernel modult akarod betölteni
modprobe modul_neve
, ez felteszi a függőségeket is.
-
rtom
senior tag
Emlékeim szerint kernel szinten tudja, úh. nem igényel ügyeskedést, mint winXp-nél (bár lehet, ott SP3-ban benne van).
Jut eszembe, nálam IDE ill. PATA csatolósak a vinyók, úh. személyes tapasztalattal ezt nem tudom alátámasztani... Startolj be egy LiveCD-t és kiderül, látja-e vagy nem. Menni fog.
-
rtom
senior tag
Gondolom feltelepítetted a wine-t, winecfg-vel beállítottad a neked megfelelő virtuális asztal méretet, a hengeszközt (OSS vagy ALSA) stb. A /home/user könytáradban létrejött egy rejtett wine könyvtár, azon belül egy drive_c amit ő értelemszerűen c meghajtónak hisz. Ha telepíteni szeretnél, akkor terminálból pl.
wine setup.exe
és máris kapod a telepítő grafikus képernyőjét. Ha szeretnél ntfs meghajtón lévő, már telepített progit indítani - ilyet még nem próbáltam, úh. nem vagyok benne biztos, hogy működik - akkor a winecfg alatt a meghajtó fülön hozzá kéne adni a partíciót. Persze ez csak akkor sikerülhet, ha már csatolva van, esetleg korábban bekerült az /etc/fstab-ba. Aztán a fenti módon próbálkozhatsz a futtatással. Egyébként nálam pár alkalmazás automatikusan bekerült a menübe pl. Wine->Programs->Mozilla Firefox (ne kérdezd, hogyan
)
A wine-on belüli indítást én úgy egyszerűsítettem le, hogy feltettem egy TotalCMD-t, aztán azzal futtatok minden win-es cuccot.
-
-
rtom
senior tag
válasz
Anakin007 #5293 üzenetére
Háát, nem hiszem hogy a lelkes kezdő linuxos kapásból 67 ezret szoftverre költ
Talán valami ingyenessel el lehet kezdeni, pl. ubuntu szerver, aztán ha már van egy kis gyakorlat meg igény, akkor érdemes lehet elgondolkodni a beruházáson. No, meg tényleg tisztázni kell, mi a célja?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Hobby elektronika
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Trollok komolyan
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest