Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65296) Frawly válasza Shyciii (#65275) üzenetére


Frawly
veterán

A 2016-ot még nem telepítettem, de videókon láttam, hogy mindenki Win10 dekstop felülettel használja. Lehet választható konzolos felület, a fene tudja, még nem próbáltam ki. 2012-őt viszont alaposabban ismerem, használtam, és ott nem rémlik, hogy lehetett volna konzolosan használni, vagyis tuti nem alapból, csak valami spéci hekkel maximum.

Jó, a Windows kernel akkor ne legyen grafikus, leginkább semmilyenes. De mivel a rendszerelemek, amikhez kapcsolódik, annyira mélyen vannak integrálva a GUI-val, hogy lényegében a Windows egy GUI only OS. Nem arra tervezték, hogy GUI nélkül használd. Nem véletlen, hogy az MS féle terminálos, konzolos megoldások olyan fejletlenek a unix-like rendszerekéhez képest, mivel az MS egyáltalán nem épít konzolos, terminálos felületekre, sose volt erősségük, utoljára a DOS/Win9x/ME korszakban szorultak rá a konzol használatára. Az NT-k mindig is grafikus OS-ek voltak, bár rémlik, hogy NT4-ig a kernel mindenképp konzolos volt, mikor töltött be kék karakteres képernyőn, ott Blue Screen of Life alapon írt ki dolgokat, és csak utána indította a grafikus felületet.

Ha elindítasz egy powershellt, azon is látszik, hogy előjön egy ablak, ami karakteres üzemmódot szimulál, de ha jól megnézed, akkor a betűtípus is más, mert egy teljesen grafikus program, ami nem konzolt, konzolfontokat, stb.-t használ.

Az utolsó Windows Server, aminek alapból még csak konzolos felülete volt az a 2008-as volt, ha jól emlékszem.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.