Új hozzászólás Aktív témák

• Fritz Teufel

addikt

válasz whbear #29638 üzenetére

Fedorában volna igen komoly segítségem, de köszönöm az ajánlatot. Ki tudja? :) Az egyik volt munkatársam Red Hat rendszer adminisztrátor immár több mint 10 éve egy olajcégnél. Asszem onnan volna mit tanulni. Igazából úgy néz ki, hogy immáron eljegyeztem magam az Arch-vonallal. Jövőre visszamegyek a főiskolára (GDF) és megszerzem végre a diplomámat és azt gondolom, hogy itt az ideje belecsapni a lecsóba.

Egyébként érdekes dolog ez: annak idején, 1998-ban kezdtem oda járni. Az IBM-nél dolgoztam és a mérnökségen a körülöttem lévő srácok a SUSE és Debian disztrókat nyúzták. Én igazából akkor kezdtem el ismerkedni egyáltalán a számítógéppel. Tőlük. Még használtunk OS2-t és AS400-akról szedtem a tesztgépek log-jait. A főiskolára mindenféle ember járt, elég rossz híre volt. Azok, akik diplomát szereztek, a többségüknek lövése nem volt az IT-hoz. Jó memóriájuk volt és visszaköhögték a tananyagot, de hasznosítani nem tudták volna. Csak egy alapdiploma kellett nekik. De voltunk jó páran, akik a Linux-szot nyúztuk. A többieknél elgurult a gyógyszer és ráálltak a Slackware-re. Ide már nem tudtam őket követni, mert igaz, hogy lenyomtam a kernelfordítást, de az inkább kibelezés volt mint forgatás :B
    Aztán volt aki később diplomázott és vannak olyanok, akik nem diplomáztak le, de IT-val foglalkoznak és kiforgatják a rendszermérnököket a bugyijukból. Itt felmerült és korábban is, hogy a Linuxtól úgy félnek az IT mérnökök mint az Ebolától. Igen, ezt tapasztaltam és felháborít. Igaz, nem az ő hibájuk. Akkoriban még a Windows is újdonság volt és a Unix alapok valamint a Win egyenértékű volt a tananyagban. Azóta nagyot fordult a világ és a Windows mindent elöntött. Az oktatási rendszer hibája, hogy ennyire szűk látókörűen képez és szinte csak széljegyzeten említi meg magát az Open Source Project vagy szinte múzeumba mutogatják a Unix-szerű rendszereket és a hozzájuk tartózó tudásanyagot. Gyakorlatilag a mostanában végző informatikusokat csak a Windowsra készítik fel teljes körűen. Így lesz drága üzemeltetni egy egyébként ingyenes operációs rendszert a hivatalokban. Drága az olyan szakember, aki ért hozzá. A Windows-gyerekek meg nem vállalják az átképzést az Istenért sem. Ez engem elszomorít.

Nem akartam is a kezdők között vitát kezdeményezni, csak beugrott és gondoltam, hogy kiírom magamból. Ha valaki mégis továbbvinné a fonalat, akkor a Linux offtopikban szívesen...

Hogy a kezdőkhöz is hozzászóljak: DittyCat:
    Ez egy korábbi írásom. Emlékszem, napok mentek el, hogy rájöjjek, hogy a Linux alatt mi felel meg a Windows-os applikációknak. Egy kis segítség neked vagy annak aki mostanában kezdett.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés