Hirdetés
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- sziku69: Szólánc.
- joghurt: frenda dsttöytoi
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11944 üzenetére
Mármint a tápegység 24 V-os, a szóban forgó áramgenerátor 9-56 V között működik.
7 ágon 7 fehér LED esetén, 7 áramgenerátorral nagyjából annyi. Bár nem tudom, a videó készítője mért-e áramot is, mert eléggé határeset, az áramgenerátor is igényel 3 V tartalékot, az adatlap szerint. A gyakorlatban ez lehet kevesebb is, de ha nem áll be a kellő áram, akkor 6-ra kell csökkenteni a fehér vagy kék LED-ek számát.
A bekötés egy csatornája ennyi, a tápegységet nem rajzoltam be:
Egy csatornára természetesen mehet több áramgenerátor is.
-
oilver1
tag
válasz
Kernel #11943 üzenetére
Értem. Tehát ha én kb. 50 leddel számolok, akkor cca. 60-70W teljesítményű, 24V-os tápra lenne szükségem (ha mondjuk 7db ledet kötnék egy csatornára). Minden 7-es csatorna elejére akkor rakok egy 350mA-s legalább 24V-os áramgenerátort, amikbe bekötöm egyik oldalon a 7 ledet, másik oldalon a csatornát és a + ágat. Jól értem?
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11942 üzenetére
Ha a kimeneti terhelhetőség van megadva (pl. 12V / 5A = 60 W) az magáért beszél. A bemeneti teljesítményfelvétel ennél nyilván nagyobb, ha az (is) van megadva.
A LED-ek teljesítményigénye darabra összeadódik, akár soros, akár párhuzamos kötés, de nem pont 1W lesz, mert az csak névleges érték.
Középértéken számolva például:
Fehér LED: 3,3 V x 350 mA = 1,15 W
Piros: 2,1 V x 350 mA = 0,735 WAz áramgenerátor hatásfoka szerepel a doksiban, 95 % felett van.
Közelítőleg abból is ki lehet indulni, hogy hány áramgenerátor van párhuzamosan, azok áramát összeadni, noha a step down konverzió miatt a bemeneti áram kevesebb, mint a kimenő. Viszont nem sokkal, ha nem nagy a feszültségkülönbség, valamint a hatásfok is rátesz egy kicsit, ezért lehet saccolni egyszerű összeadással is.
A TC420 vezérlő önmagában elhanyagolható, csak 0,5 W-ot írnak rá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11939 üzenetére
Step down áramgenerátor, a feszültséget csak csökkenteni tudja, az áram stabilizálása mellett természetesen.
Később néztem a videó alatti hozzászólásokat, 24 V-os tápegységet használ, amire fehér LED-ből 7 db-ot tud rákötni az áramgenerátor kimenetére.
12 V-os tápnál csak 3 db fér bele, mert 4 ilyen fehér LED-hez már kevés a 12V. De magának az áramgenerátornak is van egy kis feszültségesése, áramérzékelő sönt stb. alkatrészek miatt például.
Máshol láttam olyat, hogy 700 mA-es áramgenerátorra köt két 350 mA-es ágat, de ezzel vigyázni kell. Ha egyik ágon szakadás keletkezik, a 700 mA áramot a maradék egy ágra kényszeríti az áramgenerátor.
-
PHM
addikt
válasz
oilver1 #11936 üzenetére
Ha áramgenerátort használsz, akkor csak egy ágat tudsz korrekt módon
meghajtani. Ez esetben nem kell előtét ellenállás.
Ha egy áramgenerátorra több ágat kötsz, minden ággal érdemes sorba
kötni egy, igaz, kisebb értékű ellenállást, ami kiegyenlíti a gyártási szórást.
Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az a sor, amelyiknek kisebb a
nyitófeszültsége, jobban melegszik, ezáltal tovább csökken a nyitófeszültsége,
ami végül az említett sorban valamelyik led tönkremeneteléhez vezet. -
PHM
addikt
válasz
oilver1 #11933 üzenetére
Ha sorba kötöd a ledeket, mindegyiken ugyanaz az áram fog folyni,
azaz 350 mA, de a feszültségük összeadódik: 3x3,2...3,4V.
Ha párhuzamosan kötöd őket, az áramuk nő meg: nx350 mA,
de a feszültségük marad annyi, mint egy lednek.
Vegyes kapcsolásban értelemszerűen áganként kell a 350 mA-rel
számolni, illetve a tápfeszültségnek meg kell haladnia a sorba kötött
ledek feszültségének összegét, mert az ellenálláson is esik feszültség. -
balintdavid
tag
Rendeltem most a korábban itt ajánlott E27-es Philips PILA-kat, és a glimm kapcsolós lámpámnál is felvillanások nélkül megy. Szóval hasonló cipőben járóknak ajánlom, mehet a próba-cseresznye
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11929 üzenetére
Az egy 12V stabilizált tápegység, amit piros nyíllal jelöltem, de a trükk nem ott van, hanem a sárga nyíllal jelölt LDD-x PWM-vezérelt áramgenerátoroknál:
Ilyen felállásnál a fővezérlő 20 A terhelhetősége egyébként teljesen kihasználatlan, pusztán PWM-jelet szolgáltat az áramgenerátor részére:
A párhuzamos ágak árama összeadódik, végeredményben a teljesítmény is, plusz a veszteségek.
-
oilver1
tag
válasz
Kernel #11928 üzenetére
Tulajdonképpen rájöttem, mit nem értek:
Van ez a programozható dimmer. Namármost, valamilyen áramforrás erre rá kell dugni, hogy működtesse a ledeket. De milyet? És hogy jön ide a ledek fogyasztása? Az összeadódik, nem? Ha én szeretnék cca. 60 ledet üzemeltetni, akkor az cca. 60W fogyasztás, azt kell tudnia leadnia a tápnak? Vagy az amper a fontos? Totál kezdő és analfabéta vagyok a témában
Az egy ágon/csatornán lévő áramfelvétele összeadódik?
-
oilver1
tag
válasz
Kernel #11928 üzenetére
A leírás szerint a drivert külön kell rákötni, és a vezérlő azt az áramot osztja le.
https://www.youtube.com/watch?v=sR-cbCq_qSE
Itt egy külön driverről megy az áram a vezérlőbe hátulról, de van helye közvetlenül a csatornák felett lévő csatlakozásnál is (ez csak kényelem kérdése).
Remélem nem keverem a driver-t és a tápot
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11927 üzenetére
Akkor jól sejtettem, az egy PWM-kimenetű vezérlő, alapvetően LED-szalagok részére, utána már nem kell driver, illetve nem is lehet. Mint ahogy a LED-szalaghoz sincs külön driver (a rajta lévő ellenállások korlátozzák az áramot). Nem mintha nem léteznének 12 V bemenetű driverek, de az sima DC-vel megy, PWM-jel nem jó hozzá.
Amit szóban már felvázoltam, csak azt tudom mutatni rajzon is:
Ezt természetesen igény szerinti hosszban folytatni, de mivel lényegében egy 12 V-os LED-szalagot kellene utánozni, a fehér és kék LED-ek száma a 3 egész számú többszöröse lehet csak.
Fehér LED-hez 10 Ω helyett lehet 8,2 Ω, ha 300 mA fölé akarod hajtani, de ezt legjobb kipróbálni a gyakorlatban.
A piros LED-nél 5 db nyitófeszültsége 10-11 V-ra jön ki, a maradékot kellene egy kb. 3,3 Ω / 0,5Wos ellenálláson ejteni.
Vagy másik út a szakszerűtlen próbálkozás, öt pirosat (illetve három kéket) rákötni direktben 12V-ra és a PWM kihasználásával levenni az átlagáramot, de ebben benne van a kockázat, hogy a csúcsáramok kinyírják idővel.
-
oilver1
tag
válasz
Kernel #11926 üzenetére
Aha értem. Illetve nem
Szóval, tüzetesen utánajártam a ledeknek, amiket szeretnék rendelni. Tehát, mint mondottam volt, akvárium világítást szeretnék berhelni. A szalagos megoldás az élettartam miatt nem járható út számomra.
Megmondom milyen ledeket tervezek vásárolni, illetve írom a gyári adatokat is:20 db normál fehér - 1W, 3.2V-3.4V, 350mA
10 db meleg fehér - 1W, 3.2V-3.4V, 350mA
5 db piros - 1W, 2.0V-2.2V, 350mA
5 db kék - 1W, 3.2V-3.4V, 350mAEzeket szeretném rákötni egy programozható dimmerre úgy, hogy mind a négy típus egy-egy külön csatornán legyen, így minden színt külön tudok programozni, hogy mikor és mennyire világítson.
Ehhez ugye még kell egy megfelelő tápegység vagy driver is és itt jön a bibi a képbe, hogy fogalmam sincsen, hogyan kell bekötni ezeket a ledeket, hogy a fent leírt módon működjenek, illetve kell-e még valami (előtét ellenállás vagy akármi) és ehhez az egészhez milyen driver kell.
Neten egyszerűen értelmes leírását a dolognak nem találom, külföldi oldalakat és videókat is próbáltam már, de ott is csak az elkészült világításokat mutogatják, illetve a tervezésről és kivitelezésről nem nagyon találok adatokat.
Ebben a kérdésben szeretném kérni a Te és a többi kedves fórumtárs segítségét
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11919 üzenetére
Nem tudom, milyen dimmer, a 12V-os PWM-dimmerhez lehet éppen kötni erősítőt, meg persze kell hozzá egy megfelelő teljesítményű 12V-os tápegység:
http://www.ebay.com/itm/151926055569
Illetve ezekkel 24 V-os rendszer is kialakítható. 12 V-ra három ilyen fehér LED-et sorosan kötve 10 Ω / 1 W ellenállással kb. 270 mA áram alakul ki.
8,2 Ω ellenállással (ami a következő szabványos érték) már 300 mA fölé szalad, jobb inkább a terhelhetőség alatt maradni.
Sajnos az nem járható út, hogy 4 db LED-et kötni 12V-ra, mert túl kis áram jön létre, ami nem használja ki a LED teljesítményét. Ez kiderül abból is, hogy itt a 10 Ω-os ellenállásra (I x R) már csak 2,7 V jut (egyenlő eloszlás esetén 12/4 = 3 lenne). Amellett az ellenállás szerepe az áramgenerátoros jelleg biztosítása is.
A kék LED-nél még nagyobb a nyitófeszültség, 12 V-ról már nem is menne négyesével elvileg. Hármasával mehet, de az ellenállást kisebbre kell venni:
Példa kedvéért 10 ilyen hármas ág párhuzamosan (30 LED), 2,7 A.
Tehát itt gyakorlatilag a LED-szalag áramkörének leutánzásáról van szó, csak kisebb értékű és nagyobb teljesítményű ellenállás szükséges hozzá, ami persze veszteséggel is jár.
De nem 1 W darabonként, hanem 2,7V x 270 mA = 0,73 W.
Mindez csak a nálam lévő LED-ek mérésén alapul, más példányokkal lehetnek eltérések. Szerintem nem érdemes itthon venni ilyesmit, az is csak kínai.
-
mzso
veterán
válasz
mgyalu #11915 üzenetére
"Azóta csak egyszer villant meg nagyon rövidke időre"
Melyik? A "jó" foglalatba átrakott "jó" led, vagy a "rossz" foglalatos "jó" led?
Magyarul ugyanaz a LED villog, vagy ugyanabban a foglalatban villog led."Az izzó biztosan jó mert a szobában hibátlanul működött eddig..."
A hagyományos izzó, vagy a LED-es "izzó"?
Ha ilyen 2-3 értelműen fogalmazol akkor nem sok következtetést tud más levonni.
-
Ferike81
senior tag
Szép Napot Mindenkinek!
Azon gondolkoztam tegnap este, hogy hogyan lehetne megoldani a nappaliban lévő csillárban a ledek fényerőszabályzását. Valami olyan megoldás érdekelne, hogy kicserélném a kapcsolót egy fényerőszabályzósra, és ha ez távirányítós lenne, az maga volna a tökély. Nos a kérdésem az lenne, hogy tud-e valaki ajánlani, vagy használ-e valaki távirányítható fényerőszabályzós kapcsolót? Én sajnos csak 12/24V-osban találtam ilyesmit, ami nem jó. Valami ilyesmire gondoltam.U.i.: Amúgy ki nem állhatom mikor ilyenek jutnak eszembe, mert már látom, hogy ezt meg kell csinálnom, addig nem nyugszom.
-
oilver1
tag
válasz
Kernel #11916 üzenetére
Szia!
Én úgy kb. 40 db fehér 1W-os fehér power ledből és 10 db egyéb színűből szeretnék akvárium világítást csinálni. Csak ahhoz nem értek (és rendes leírást sem találok hozzá), hogy ezeket hogyan és milyen driverre lehet kötni úgy, hogy az egészet egy programozható dimmerre kötném rá.
Illetve van arról valami tapasztalatod, hogy jobb-e itthon megvenni a készre szerelt led csipet 200 ft/db körüli áron, vagy nem kell félni a kínaitól (ebay szintén) ahol 50 db-ot kapok 3000 ft körüli összegért. A drivert és a többit is innen szándékozok megrendelni.
Arra alapozok, hogy a legtöbb webshop, ami ezeket forgalmazza, szintén kínából rendeli a portékáját.
-
mgyalu
csendes tag
-
Met
nagyúr
Nem tudjátok hogy a leddiszkont akkor is cseréli az égőt ha csak villog?
Felkapcsolom az állólámpát serceg egy kicsit meg villog, aztán elhallgat és világít, ha kicsit tekergetem az égőt akkor megint serceg, másik égő ebben a lámpában nem csinálja ezt és a sercegő égő másik lámpában ugyan úgy serceg. Gondolom valami kontaktos lett az égőben.
Van még rá garancia csak így nem szívesen használom (amikor lekapcsolom ki is tekerem a foglalatból) -
mgyalu
csendes tag
-
mgyalu
csendes tag
válasz
Clever0 #11906 üzenetére
Igen, 2 darab váltókapcsoló van a rendszerben. A lámpák valószínűleg párhuzamosan vannak bekötve, mert így logikus... Ha az egyik izzót kiveszem, attól még a másik világít. Szóval párhuzamosan vannak kötve
No a két izzót még nem cseréltem fel, de most meg is teszem... A hagyományos izzó órák óta hibátlanul működik... -
Clever0
senior tag
válasz
mgyalu #11905 üzenetére
Alternatív kapcsolás az két váltókapcsolót jelent? A két lámpa párhuzamosan van kötve? Akkor nem lehetne különbség közöttük. Ha párhuzamosak, akkor kicserélhetnéd a "jó" ledet izzóra, akkor a "rossz" led nem javul meg? Esetleg a "rossz" led-et a jó" led helyére csavarva mi lesz?
Lehet, hogy a két lámpához nem ugyanaz a null vezető megy, avval lehet baj, bár, ha bírta az izzó nagy áramát, akkor a led kisebb terhelésével is mennie kellene. -
mgyalu
csendes tag
Üdv
Adott a nappalim, ahol alternatív kapcsolással van elhelyezve kettő darab fali lámpa benne egy-egy izzóval.
No én ezeket gyorsan ki is cseréltem led izzókra. Az egyik tökéletesen működik. A másik világít egy darabig, majd elsötétedik, majd gondol egyet és megint világít. (áram van benne mert haloványan de van fénye) Gyorsan kicseréltem egy másikra. Azzal is ugyan ez a jelenség! Most tettem bele hagyományos izzót, ezzel hibátlanul működik...Egyszerűen nem bírok rájönni mi a fene baja lehet...
Valami tipp?
-
oilver1
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem ide tartozik, de máshová ezt a kérdést nem tudtam feltenniSzeretnék építeni akvárium világítást, csillagbázisú fehér és kék ledekből, de nem tudom, hogyan építsem/kössem be őket és milyen led drivert alkalmazzak hozzá. Valamilyen tapasztalata valakinek van? Google sajnos nem a barátom, ott sem találtam köznapi nyelven leírásokat.
Köszi!
-
HornedReaper
senior tag
Vettem tegnap pár V-Tac ledes izzót a Mixvillben, remélem bírják majd a strapát. Az rögtön feltűnt, hogy a 10W E27-es nagyon melegszik, pár lyuk biztosan jót tett volna az elektronikának benne.. A fénye sokkal erősebb a 6-7W-os kínai kukorica-forma izzóéknál (amikbe szoktam lyukat fúrni a biztonság kedvéért, de úgy 10 darabból 3-4 így is kihullott).
-
Vertigo18
addikt
válasz
Kernel #11901 üzenetére
EZ az egyetlen olyan funkció, ami nekem is eszembe jutott gépkocsiknál, hogy indításkor ezt a gombot nyomni. Viszont, ha rajta marad a kéz a gombon kicsit tovább, az nem tesz jót szerintem, arról meg nem is beszélek, hogy akkor a hirdetésben is ezt kellett volna feltüntetni, nem pedig ezt: Function: to control the car lights. Szerintem ez a mondta eléggé egyértelmű, míg PONT erre használhatatlan!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vertigo18 #11899 üzenetére
Ezek rokonértelmű elnevezések, általában a biztonság kedvéért oda szokták írni a magyarázó szöveget is.
Autóba szoktak barkácsolni motorindító nyomógombot, arra is jó például.
Persze, azt úgy jó megoldani, hogy ráindításgátló elektronikával kombinálva, mert ha kicsit megremeg az ember keze, többször nyomja a gombot, az önindító kikészülhet.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Autóhifi
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- MasterDeeJay: HDD működési idő rekord 29766 nap :)
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Steam Deck
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A15 5G / 6/128GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest