Hirdetés
- Mobilhasználat Ausztriában
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Steven: Miért váltottam TV-ről projektorra?
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- joghurt: frenda dsttöytoi
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
oilver1 #11927 üzenetére
Akkor jól sejtettem, az egy PWM-kimenetű vezérlő, alapvetően LED-szalagok részére, utána már nem kell driver, illetve nem is lehet. Mint ahogy a LED-szalaghoz sincs külön driver (a rajta lévő ellenállások korlátozzák az áramot). Nem mintha nem léteznének 12 V bemenetű driverek, de az sima DC-vel megy, PWM-jel nem jó hozzá.
Amit szóban már felvázoltam, csak azt tudom mutatni rajzon is:
Ezt természetesen igény szerinti hosszban folytatni, de mivel lényegében egy 12 V-os LED-szalagot kellene utánozni, a fehér és kék LED-ek száma a 3 egész számú többszöröse lehet csak.
Fehér LED-hez 10 Ω helyett lehet 8,2 Ω, ha 300 mA fölé akarod hajtani, de ezt legjobb kipróbálni a gyakorlatban.
A piros LED-nél 5 db nyitófeszültsége 10-11 V-ra jön ki, a maradékot kellene egy kb. 3,3 Ω / 0,5Wos ellenálláson ejteni.
Vagy másik út a szakszerűtlen próbálkozás, öt pirosat (illetve három kéket) rákötni direktben 12V-ra és a PWM kihasználásával levenni az átlagáramot, de ebben benne van a kockázat, hogy a csúcsáramok kinyírják idővel.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Linux kezdőknek
- Politika
- Külpolitika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- ÚJ- Hp Elitebook 840 G8 i5 11. gen 14" Magyar laptop / notebook- Win11
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest